QUOTE(tasos66 @ May 2 2009, 13:11 )
![*](../style_images/bforum/post_snapback.gif)
Φιλαρακο για αυτο που ειπες για το ΝΒΑ οτι δεν εχει συστηματα κανεις μεγαλο λαθος.Και συστηματα υπαρχουν και μεγαλοι προπονητες υπαρχουν ασχετα αν πολλοι απο αυτους ειναι στη σκια των παικτων.Στο ΝΒΑ βοηθαει πολυ και το μεγαλυτερο γηπεδο που ειπες πως θα ηθελες και στην ευρωπη και το ποσο μακρια ειναι το τριποντο και δινουν τη δυνατοτητα πιο ανοικτου παιχνιδιου.Επισης το οτι σχεδον ολοι οι παικτες που ειναι στο παρκε μπορουν να κατεβασουν τη μπαλα δινει εναν πιο γρηγορο τονο.Στην Ευρωπη στο 99% των αιφνιδιασμων η μπαλα θα παει με περιττες πασες στον πλει μεικερ η στον σουτινγκ γκαρντ με αποτελεσμα αρκετες φορες να καθυστερει η επιθεση.
Και τελος οσον αφορα το φυτωριο. Στο ΝΒΑ καλλιεργειται απο το γυμνασιο ακομα σε πολυ υψηλο επιπεδο με εξτρα υποτροφιες και αλλα τετοιου ειδους κινητρα.Δινεται πολυ μεγαλη εμφαση στη δυναμη και στα υπολοιπα φυσικα προσοντα με αποτελεσμα να τελοιοποιειται ο παικτης απο ολες τις αποψεις.Στην Ευρωπη η καλλιεργεια του φυτωριου γινεται σχεδον αποκλειστικα μεσω των συλλογων και τα τμηματα υποδομης τους με αποτελεσμα να ειναι πολυ πιο ευκολο να χαθουν αρκετα ταλεντα ενω δεν δινεται η απαραιτητη προσοχη στα φυσικα προσοντα των παικτων με εξαιρεση τη γαλλια στην οποια δινεται αρκετη εμφαση στα προσοντα και αν παρατηρησεις θα δεις οτι στα γηπεδα του ΝΒΑ οι μονοι μη αμερικανοι που ειναι αρκετα δυνατοι-εκρηκτικοι... ειναι γαλλοι Pietrus κ.α
Δεν είπα πως το ΝΒΑ δεν έχει συστήματα...
απλά οι άμυνες είναι συνέχεια 1-1 οι αλληλοκαλύψεις είναι σε πολύ ποιο χαμηλό επίπεδο από ότι στην Ευρώπη όπως και οι παγίδες και οι προσαρμογές της άμυνας.Οι κανόνες του παιχνιδιού εκεί είναι που το κάνουν αυτό έτσι οι παίχτες προσπαθούν με ένα φαινομενικά άναρχο παιχνίδι ένας εναντίον ενός να βάλουνε την μπαλα στο καλάθι.Δεν υπάρχει η κυκλοφορία της μπάλας όπως στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
όσο για τον αιφνιδιασμό δε γνωρίζω πόσο γενικές είναι οι γνώσεις σου αλλά ο ποιο γρήγορος , από ότι ξέρω, είναι με πάσα και όχι με τρίπλες όπως γίνεται στο ΝΒΑ. Ο λόγος που δε γίνονται τόσοι αιφνιδιασμοί στην Ευρώπη είναι όχι επειδή οι παίχτες δε κατεβάζουν την μπάλα ή επειδή είναι αργοί αλλά επειδή πολλές φόρες προτιμούν ένα ποιο αργό ρυθμό παιχνιδιού.
Εκ του αποτελέσματος τα φυτώρια στην αμερική μέσο κολεγίων δε βελτιώνουν τους παίχτες περισσότερο από τα ευρωπαϊκά και αυτό φαίνεται από παγκόσμια πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών όπου χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την ΗΠΑ καταφέρνουν να πάρουν πολλές διακρίσεις.
Το σύστημα των κολεγίων βοηθάει τις επαγγελματικές ομάδες της αμερικής να επιλέγουν παίχτες με το σύστημα των ντραφτ έτσι ώστε οι μικρότερης δυναμικής να παίρνουν θεωρητικά καλύτερους παίχτες και να μπορεί να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός σε υψηλά επίπεδα κάτι στο οποίο βοηθάει φυσικά και το πλαφόν στο μπάτζετ που έχουν σε όλα τα αθλήματα.
Α, και ας με διορθώσει κάποιος αλλά έχω την εντύπωση χωρίς να είμαι σίγουρος πως εκτός από την μπάλα και το ύψος της μπασκέτας και τα γήπεδα έχουν σχεδόν ίδια διάσταση και στην Αμερική και φαίνεται από την ευθεία γραμμή του τρίποντου στα πλάγια αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Τέλος από ότι ξέρω οι καλύτεροι παίχτες που περάσανε από το ΝΒΑ δε θεωρούνται οι αθλητικοί Γάλλοι που ακόμα και τώρα είναι μόλις 9 με μερικούς χωρίς χρόνο συμμετοχής και καλή παρουσία αλλά οι Σέρβοι που έχουν περάσει στο παρελθόν.
Το παράδειγμα του Mickael Pietrus γεννηθείς στην Γουαδελούπη και με 9 πόντους μέσο όρο καριέρας στο ΝΒΑ και 20 λεπτά συμμετοχή δε τον θεωρώ και με μεγάλη καριέρα.
πάντος έχεις δίκαιο οι Ισπανοί και οι Γάλλοι κυρίος δύνουν έμφαση στα αθλητικά προσόντα όμως αυτό δε τους κάνει μεγάλους παίχτες, απλά τους κάνει ποιο εύκολα αποδεκτούς και προσαρμοστικούς στο ΝΒΑ.
Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η νεαροί παίχτες και τα ταλέντα που βγαίνουν αλλά όπως είπα και ποιο πάνω ότι στα 23 ένας αθλητής της αμερικής που πάει ΝΒΑ συνεχίζει να έχει τρομερά ανοδική πορεία έως τα 27-28 ενώ στην Ευρώπη το μεγαλύτερο ποσοστό σταματάει την προσπάθεια μόλις έχει αποκτήσει ένα συμβόλαιο στα 22.
ξεφύγαμε λίγο από το θέμα όμως έ;