
BILL RUSSELL
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Full Name: William Felton Russell
Born: 12 February 1934, Monroe, Louisiana, U.S.A.
High School: McCymonds (Oakland, Calif)
College: San Francisco
Height: 6'9''
Weight": 220 lbs
Hand: Left
O ακρογωνιαίος λίθος της δυναστείας τον Celtics, έπαιξε άπο το 1956 ως το 1969 και κατάφερε, το μοναδικό, να κατακτήσει 11 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια!!!!
Ενας πραγματικός ΗΓΕΤΗΣ, ανεπανάληπτος rebounder, η έννοια της λέξης άμυνα σε μια εποχή όπου είχε "γεννήσει" μεγάλους σκόρερ!!!!
Μέχρι να εμφανιστεί ο Jordan ήταν χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών - προσωπικά παραμένει!!!!
Μετά άπο μια εκπληκτική κολεγιακή καριέρα με το κολλέγιο του San Francisco, όπου σε 3 χρόνια κατέκτησε 2 πρωταθλήματα - 1955, 1956 - και αναδείχτηκε Most Outstanding Player - το MVP των κολεγίων - το 1956, τέθηκε στην διάθεση των παραγόντων του NBA.
Ο Red Auerbach ήθελε σαν τρελός να εντάξει στο δυναμικό του τον μόλις 6'9" center - ο οποίος προηγουμένως είχε πάρει σχεδόν μόνος του την Ολυμπιακή ομάδα στο χρυσό μετάλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 - άλλα οι Celtics επέλεγαν στην 3η θέση του draft!!!
Πρώτοι επέλεγαν οι Rochester Royals, οι οποίοι δεν είχαν διάθεση να διαλέξουν τον Russell, μιας και την προηγούμενη χρονιά είχαν ήδη επιλέξει τον Maurice Stokes και δεν "ενθουσιάζονταν" να πληρώνουν τα 25.000 δολάρια που ήθελε σαν μισθό ο Russell!!!
Στη δεύτερη θέση επέλεγαν οι St. Louis Hawks, οι οποίοι και επέλεξαν τον Russell!!! Ο Red Auerbach κατάφερε να αποσπάσει τον παίκτη δίνοντας ως αντάλλαγμα τον Ed Macauley - 6 φορές All Star μέχρι τότε - και τον rookie Cliff Hagan!!!
Μια κίνηση που αργότερα έδωσε ένα πρωτάθλημα στους St. Louis Hawks - το 1958 - άλλα στους Celtics έδωσε μια δυναστεία!!!!
Ο Russell αμέσως κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής στο πρωτάθλημα, ενώ ταυτόχρονα έκανε και τους συμπαίκτες του στους Celtics να ανεβάζουν απίστευτα - γι αυτούς - την απόδοση του!!!
Αλλωστε, ο Don Nelson - υπήρξε συμπαίκτης του Russell - είχε πει: "Υπάρχουν 2 είδη stars: ο ένας ο οποίος εμφανίζεται στο παιχνίδι τέλειος άλλα εις βάρος των άλλων και ο άλλος που εμφανίζεται τέλειος άλλα κάνει και τους συμπαίκτες του να φαίνονται καλύτεροι άπο αυτό που πραγματικά είναι!!! Αυτός είναι ο Russell"!!!!

Ολο το παιχνίδι στηριζόταν πάνω στον Russell, γι αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα 11 πρωταθλήματα που κατέκτησε ήταν προσωπικό του έργο!!! Ο Auerbach του είχε δώσει το ελεύθερο να αλλάζει το σύστημα της ομάδας όποτε νομίζει αυτός ότι είναι αναγκαίο, ενώ οι οδηγίες του άπο τον πάγκο μεταφέρονταν στους υπόλοιπους παίκτες άπο τον Russell!!! Ηταν ο "προπονητής" των Celtics μέσα στο παρκέ!!!!
Αγωνιστηκά, οι Celtics δεν ήταν καλή ομάδα στην άμυνα. Οι παίκτες στην περιφέρεια δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να μαρκάρουν!!! Δεν ήταν όμως αποτέλεσμα της βαρεμάρας τους ή της ανικανότητας τους!!!
Ο Tom Heinsohn έδωσε την εξήγηση: "Γιατί να τσακιστούμε στην άμυνα μακριά άπο το καλάθι? Κάναμε τα τυπικά, άλλα μερικές φορές τους αφήναμε επίτηδες να κάνουν μπάσιμο!!! Ξέραμε ότι εμάς μπορούν να μας περάσουν, τον Russell όμως με τίποτα"!!!
Και έτσι γινόταν!!! Το κόλπο ήταν γνωστό: ο αντίπαλο παίκτης θα έκανε το μπάσιμο, ο Russell θα τον έκοβε - όπως και γινόταν - και με baseball-pass θα έδινε στον συμπαίκτη του, που άπο πιο πριν θα είχε ήδη φτάσει στο αντίπαλο καλάθι, που απλά θα άφηνε την μπάλα στο καλάθι!!!
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Russell ήταν τα τεράστια χέρια του και το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας του έδινε μεγάλο αβαντάζ απέναντι στους δεξιόχειρες - κάτα πλειοψηφία - αντιπάλους του!!!!
Ο Russell δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σκόρερ - η παραγωγηκότερη χρονιά του ήταν το 1962 με 18,9 πόντους μέσο όρο.
Οχι επειδή δεν μπορούσε, άλλα επειδή δεν ήθελε!!!
"Ποιος ο λόγος να σκοράρω άφου δεν χρειάζεται!!! Αλλωστε δεν θα ήταν και έξυπνο για την ομάδα να σκοράρω μόνο εγώ!!! Το θέμα ήταν να μην έχουμε 1 σκόρερ άλλα 5!!! 1 σκόρερ οι αντίπαλη άμυνα μπορεί να τον καταπιεί, 5 όμως...... Βέβαια πολλές φορές τα άκουγα άπο τον Red - ο Auerbach - άλλα στο τέλος κάθε αγώνα μου έλεγε πως πάλι είχα δίκιο για τις αποφάσεις μου!!!"
Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον ίδιο!!!
Κοινώς σκόραρε όσο έπρεπε, άλλα ήταν "άρχοντας" στην άμυνα και "οδηγός" των υπολοίπων στην επίθεση!!! Οι αντίπαλοι center δινοπαθούσαν πραγματικά να τον ξεπεράσουν, ενώ ο ίδιος ο Wilt Chamberlain είχε δηλώσει: "Αναγκάστικα να δημιουργήσω μια κίνηση μόνο και μόνο για εκείνον!!! Εγερνα το σώμα πίσω, έφερνα το χέρια μου άπο αριστερά προς τα δεξιά και έδινα μεγάλη καμπύλη στην μπάλα όταν σούταρα!!! Και όλα αυτά πέφτοντας!!! Δεν μπορούσα να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά"!!!!
Και όταν αυτά τα λόγια βγαίνουν άπο το στόμα ενώς Chamberlain, η απόλυτη καλαθομηχανή, σημαίνουν πολλά!!!
Το ζευγάρι Chamberlain-Russell έχει αφήσει εποχή - η λεγόμενη "Σύγκρουση των Τιτάνων"!!! Ολοι περίμεναν πότε αυτοί οι δύο θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι, γιατί ήταν οι "άρχοντες" του παιχνιδιού!!! Ενός παιχνιδιού που πάντα έβγαζε νικητή τον Russell!!!
Οι διακρίσεις του Russell ήταν μοναδικές!!!!
11 πρωταθλήματα ΝΒΑ ('57, '59 ως '66, '68, '69)
5 φορές MVP ('58, '61, '62, '63, '65)
12 φορές All-Star ('58 ως '69, μόνο την rookie του χρονιά δεν επιλέχθηκε), ενώ μια φορά ήταν και MVP του All-Star Game ('63)
3 φορές στην πρώτη καλύτερη 5αδα του NBA ('59, '63, '65) και 8 φορές στην δεύτερη ('58, '60, '61, '62, '64, '66, '67, '68)
1 φορά στην καλύτερη αμυντική πεντάδα ('69)
Βέβαια ο Russell στατιστικώς τον αδικεί η ιστορία η ίδια!!!
Την εποχή του δεν είχαν επισήμος αναγνωριστεί τα κλεψίματα και τα κοψίματα - αλλιώς θα μιλάγαμε για αστρονομικούς, αναλογικά πάντα, αριθμούς - ενώ δεν υπήρχαν και αντιστοίχος το βραβείο για τον πολυτιμότερο παίκτη των τελικών (NBA Finals MVP) και του αμυντικού της χρονιάς (Defensive Player of the Year), ενώ η καλύτερες αμυντικές πεντάδες δημιουργήθηκαν ως "τίτλος" την τελευταία του χρονιά!!!!
Τα στατιστικά του (καριέρας) συνολικά και μέσο όρο:
POSTSEASON
GAMES 963
POINTS 14.522 (15,1)
ASSISTS 4.100 (4,3)
REBOUNDS 21.620 (22,5)
MINUTES 40.726 (42,3)
FOULS 2.592 (2,7)
FGs MADE/ATTEMPTED 5.687/12.930 (44 %)
FTs MADE/ATTEMPTED 3.148/5.614 (56,1 %)
PLAY-OFFS
GAMES 165
POINTS 2.673
ASSISTS 770
REBOUNDS 4.104
MINUTES 7.497
FGs MADE/ATTEMPTED 1.003/2.335
FTs MADE/ATTEMPTED 667/1.106
Είναι 2ος rebounder όλων των εποχών στο σύνολο - πρώτος είναι ο Chamberlain άλλα έπαιξε περισσότερα χρόνια - και σε μέσο όρο - πρώτος πάλι ο Chamberlain!!!
Το 1974 έγινε μέλος του Hall of Fame, το 1996 επιλέχθηκε στους 50 καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ όλων των εποχών, ενώ η φανέλα του με το νούμερο 6 έχει αποσυρθεί!!!