Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bob Cousy
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
Das Kapital
Bob Cousy



Θεση:Point guard
Nickname:The Cooz
Υψος:1,85
Βαρος:80 κιλα
Ετος γεννησης:9 Αυγουστου,1928
Κολλεγιο:Holy Cross
Hall of fame:1971




O Robert Joseph Cousy γεννηθηκε στις 9 Αυγουστου το 1928 στη Νεα Υορκη και ηταν ενας επαγγελματιας καλαθοσφαιριστης,ο οποιος επαιζε ως point guard για τους Boston Celtics απο το 1951 ως το 1963 και για λιγο αγωνιστηκε με τους Cincinnati Royals το 1969-1970,ο Cousy αναγνωριστηκε ως ενας απο τους καλυτερους παιχτες που εχουν παιξει ποτε σαν point guards στην ιστορια του παιχνιδιου και ανηκε στους καλυτερους 50 παιχτες ολως των εποχων.Αυτος συχνα αναφεροταν ως ''The Cooz'' ή ως ''Houdini of the Hardwood''


Το κολλεγιο του Holy Cross


Ο Cousy ηταν ενας υπεροχος παιχτης ο οποιος επαιξε στο κολλεγιο του Holy Cross κατα τη διαρκεια της κολλεγιακης του καριερας,οποθ ηταν MVP και πρωτος σκορερ της ομαδας το 1949 και το 1950.Επιπλεον ανηκε στην δευτερη all-American το 1949 και το 1950 στη πρωτη.


Η καριερα στο ΝΒΑ


Ο Cousy εγινε ντραφτ το 1950 απο τους Tri-Cities Blackhawks,αμεσως εγινε ανταλλαγη στους Chicago Stags.Κατα τη διαρκεια του Ντραφτ ο Bob δουλευε σε ενα βενζιναδικο 40 χιλιομετρα απο τη Βοστωνη.Στο ΝΒΑ οδηγησε την ομαδα του τους Σελτικς σε εξι πρωταθληματα περιλαμβανοντας αυτο του 1957 και 5 συνεχομενα απο το 1959 ως το 1963,οπου και αποσυρθηκε.

Ο Cousy ειναι ο πρωτος στις ασσιστ για τους Σελτικς με 6955.Ηταν πρωτος στις ασσιστ απο το 1953 ως το 1960 περιλαμβανονταςτη χρονια του 1960 οπου και ειχε 9,5 ασσιστ μεσο ορο.Επισης σκοραρε 16960 ποντους και συμμετειχε στο all star game του ΝΒΑ 13 συνεχομενες χρονιες παιρνοντας το βραβειο του MVP το 1954 και το 1957,Ονομαστηκε MVP της κανονικης περιοδου για τη χρονια 1957-58,ανηκε στην All-NBA First Team απο το 1952 ως το 1961 και στη δευτερη το 1962 και 1963.Ο Cousy ακομα κρατα το ρεκορ με τις περισσοτερες ασσιστ σε ενα ημιχρονο 19 στον αριθμο στις 27 Φεβρουαριου του 1959 εναντιων των Minneapolis Lakers και τις περισσοτερες βολες σε ενα παιχνιδι Playoffs οπυ εκτελεσε 32 βολες και ευστοχησε στις 30 στις 21 Μαρτιου 1953 εναντιων του Syracuse.

O Cousy αποσυρθηκε τη χρονια 1962-1963 αλλα επεστρεψε 7 χρονια μετα για να παιξει 7 παιχνιδια για τους Cincinnati Royals.Αυτος τοτε προπονουσε τους Royals απο το 1968 ως το 1974,αλλα ποτε δεν καταφερε να βελτιωσει το ρεκορ της ομαδας του απο το 36-46.Το 1973-74 αντικατασταθηκε απο την ομαδα αφου το ξεκινημα της ηταν 6-16.



Η ζωη μετα το ΝΒΑ



Το 1963 εκδοθηκε η αυτοβιογραφια του στην οποια περιγραφει πως εσπασε το δεξι του χερι και αυτο τον αναγκασε να παιζει με το αριστερο.Εκεινος ενιωσε πως αυτο το αποτελεσμα τον εκανε καλυτερο παιχτη.


Τον ιδιο χρονο,εγινε προπονητης στο κολλεγιο της Βοστωνης στις 6 χρονιες του εκει ειχε ρεκορ 117-38,και ανακυρηχθηκε New England Coach για το 1968 και το 1969.Πηρε 2 κολλεγιακα πρωταθληματα με τους Eagles.


O Cousy ''εκανε ως Κομισαριος της Αμερικανικης ποδοσφαιρικης λιγγας στα τελη του '70.Επισης συμμετειχε σε μια ταινια τη Blue Chips και εχει δουλεψει για διαφορους λογους στους Σελτικς.Δουλεψε ως σχολιαστης σε αγωνες μπασκετ.Το νουμερο 14 που φορουσε αποσυρθηκε απο τους Σελτικς και το ΕSPN τον διαλεξε στο νουμερο 94 του για τους καλυτερους 100 αθλητες του 20ου αιωνα.
NBAholic
Ωραίο το αφιέρωμα, αλλά προσωπικά (και μόνο προσωπικά) θα επικεντρωθώ στις σπάνιες φωτογραφίες. Ο Κούζι είναι υποτιμημένος λόγω της εποχής που έπαιζε και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αρκετό υλικό απ'την εποχή του. Ο Τομ Χάινσον είχε κάποτε πει ότι ο Κούζι ήταν 10 φορές ο πασέρ που ήταν ο Μάτζικ...Είναι φανερό ότι υπερβάλλει (δεν πιστεύω καν ότι ήταν καλύτερος πασέρ), αλλά είναι μια δήλωση ενδεικτική της αξίας του στον τομέα. Στο σουτ, είναι η αλήθεια, ήθελε βελτίωση...
morfi
To κεφάλαιο "Bob Cousy" είναι τόσο μεγάλο που δεν ξέρω τι πρωτο-πω. Ο άνθρωπος έχει συνδέσει το ονομά του όχι μόνο με τη δυναστεία των Celtics αλλά και με την όλη προσπάθεια που έγινε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (προσωπικά τον έχω συνδέσει πιο πολύ με το δεύτερο). Αν πρέπει να μιλήσουμε για τον Cousy τότε θα πρέπει να μιλήσουμε και για όλους τους Celtics ίσως και για όλο το τότε ΝΒΑ.

Ίσως το μόνο λάθος που έκανε ο Red στην καριέρα του που θα κόστιζε τόσο πολύ. Δεν διάλεξε τον Cousy στο draft.
Οι Celtics στάθηκαν απίστευτα τυχεροί μιας και πήραν τον Cousy εντελώς τυχαία μέσω μιας κλήρωσης και αφού η ομάδα στην οποία θα έπαιζε διαλύθηκε. Πολύ πιθανόν να ήταν όλα διαφορετικά χωρίς αυτόν.
Γενικά όμως εκείνη τη περίοδο η ομάδα της Βοστόνης στάθηκε πολύ τυχερή αφού πάλι με τη βοήθεια της τύχης ήρθε και ο Ed Macauley. Οι Celtics ήταν μια ομάδα που δεν είχε κάνει ακόμα αισθητή τη παρουσία της στο ΝΒΑ και με αυτούς τους δύο παίκτες έβαλε όλες τις βάσεις για τη μεγαλύτερη δυναστεία που υπήρξε ποτέ σε όλα τα σπορ.

O Cousy ήταν το Α και το Ω των Celtics πριν έρθει ο Russell (και γίνει αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος). Ήταν ο "Mr I do everything", o πρόγονος του Robertson. Από τους πρώτους και καλύτερους all-around παίκτες της ιστορίας. Θα τον βρείτε μέσα στους πρώτους σχεδόν σε όλες τις λίστες των στατιστικών.
Αξιωσημείοτο το πως ανέβαζε κατακόρυφα την επιδοσή του στα playoff.

Με την έλευση του Bill Sharman το μπάσκετ είδε τότε (όπως πολλοί υποστηρίζουν) ίσως την καλύτερη backourt όλων των εποχών (και τι δεν θα έδινα για να έχω τέτοιο υλικό στα χέρια μου 38.gif ). Οι Celtics ήταν για χρόνια η καλύτερη επιθετική ομάδα του ΝΒΑ αλλά ταυτόχρονα και από τις χειρότερες αμυντικά (μέχρι να έρθει ο Russell cool.gif ).

QUOTE(NBAholic @ Jun 18 2007, 03:02 PM) *
Ο Κούζι είναι υποτιμημένος λόγω της εποχής που έπαιζε και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αρκετό υλικό απ'την εποχή του.

Υποτιμημένος από πλευράς διαφήμισης δεν είναι μιας και το ονομά του προβάλλεται διαρκώς. Είμαι σίγουρος πως τα 8/10 του παγκόσμιου μπασκετικού πληθυσμού δεν έχουν ιδέα ποιοί είναι οι Andy Phillip και Bob Davies. Έχουν ακούσει όμως το όνομα του Cousy. wink.gif
Τώρα για την υποτίμηση από τους οπαδούς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα παλικάρι (ξέρεις ποιός είσαι banana.gif ) που με ρώτησε ποιοί είναι κατά τη γνώμη μου οι δέκα καλύτεροι PG όλων των εποχών. Το πρώτο όνομα που είπα ήταν αυτό του Cousy και αμέσως απάντησε πως εκείνες οι εποχές δεν μετράνε.

QUOTE(NBAholic @ Jun 18 2007, 03:02 PM) *
Ο Τομ Χάινσον είχε κάποτε πει ότι ο Κούζι ήταν 10 φορές ο πασέρ που ήταν ο Μάτζικ...Είναι φανερό ότι υπερβάλλει (δεν πιστεύω καν ότι ήταν καλύτερος πασέρ), αλλά είναι μια δήλωση ενδεικτική της αξίας του στον τομέα. Στο σουτ, είναι η αλήθεια, ήθελε βελτίωση...

Και για αρχίσουμε τις συγκρίσεις. tongue.gif
Η σύγκριση αυτή είναι παρόμοια με αυτή του Duncan και του Garnett. Όποιον και να διαλέξεις, το ίδιο καλή επιλογή θα είναι. H μόνη διαφορά είναι ότι οι δύο αυτοί ήταν στην ίδια εποχή ενώ τον Cousy και τον Magic τους χωρίζουν 30 χρόνια.
Ο Cousy όπως είπα και πριν έκανε τους Celtics την καλύτερη επιθετική ομάδα του ΝΒΑ ακόμα και πριν έρθει ο Russell. Σαν σκόρερ πιστεύω πως υπερτερεί και μάλιστα αρκετά ο Cousy μιας και ήταν σχεδόν αρκετές φορές μέσα στην πρώτη πεντάδα με τους καλύτερους σκόρερ της σεζόν ενώ o Magic δεν ήταν σχεδόν ποτέ (λέω "σχεδόν" γιατί δεν θυμάμαι αν ήταν και ποτέ) ο πρώτος σκόρερ ούτε καν της ομάδας του. Αλλά και πάλι οι εποχές είναι τόσο διαφορετικές που οι 19 πόντοι μ.ο το 1950 και ειδικά πριν το ρολόι των 24 ήταν αρκετοί για να είσαι μέσα στους κορυφαίους σκόρερ (φυσικά οι μ.ο του Cousy ανέβαιναν στα playoff).
Τώρα στον τομέα της πάσας, ο Magic υπερτερεί στατιστικώς αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Ήταν τόσο ίδιοι στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού που μπορείς να πεις απλώς πως ο Magic είναι μια πιο σύγχρονη (και καλύτερη σωματικά) έκδοση του Cousy.
NBAholic
QUOTE
Υποτιμημένος από πλευράς διαφήμισης δεν είναι μιας και το ονομά του προβάλλεται διαρκώς. Είμαι σίγουρος πως τα 8/10 του παγκόσμιου μπασκετικού πληθυσμού δεν έχουν ιδέα ποιοί είναι οι Andy Phillip και Bob Davies.


Το νούμερό σου είναι πολύ ελαστικό, θα έλεγα. 2/10 τους ξέρουν στις ΗΠΑ, κι αν...Γύρω στο 10-15% απ'όσους ασχολούνται με το μπάσκετ στις ΗΠΑ και 1-2% παγκοσμίως θα έλεγα (για έναν από τους δυο γενικώς και συμπεριλαμβανομένων των πιτσιρικάδων, που φυσικά ρίχνουν το ποσοστό).

QUOTE
Τώρα για την υποτίμηση από τους οπαδούς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα παλικάρι (ξέρεις ποιός είσαι ) που με ρώτησε ποιοί είναι κατά τη γνώμη μου οι δέκα καλύτεροι PG όλων των εποχών. Το πρώτο όνομα που είπα ήταν αυτό του Cousy και αμέσως απάντησε πως εκείνες οι εποχές δεν μετράνε.


Από εδώ είναι;
Δεν έχει πολλή πλάκα όταν σε ρωτούν για μια λίστα "όλων των εποχών" και μετά σου λένε ότι "η τάδε εποχή δε μετράει"..;

QUOTE
Από τους πρώτους και καλύτερους all-around παίκτες της ιστορίας.


Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι ότι πέραν από σούπερ πασέρ, ο Κούζι ανήκε για κάποιον καιρό στους καλύτερους σκόρερ του πρωταθλήματος...αλλά τα ποσοστά του εντός παιδιάς ήταν χαμηλά ακόμη και για την εποχή του. Επίσης, από τους βασικούς των Σέλτικς ήταν μάλλον ο χειρότερος αμυντικός. Από την άλλη, ήταν για το μέγεθός του καλός ριμπάουντερ. Δε θα τον χαρακτήριζα ολ αράουντ με την αυστηρότερη έννοια (=να παίζει 2+ θέσεις, να μην έχει σοβαρές αγωνιστικές αδυναμίες), αλλά σίγουρα έκανε πολλές δουλειές. Περισσότερες απ'το απλώς να πασάρει.

QUOTE
Ο Cousy όπως είπα και πριν έκανε τους Celtics την καλύτερη επιθετική ομάδα του ΝΒΑ ακόμα και πριν έρθει ο Russell. Σαν σκόρερ πιστεύω πως υπερτερεί και μάλιστα αρκετά ο Cousy μιας και ήταν σχεδόν αρκετές φορές μέσα στην πρώτη πεντάδα με τους καλύτερους σκόρερ της σεζόν ενώ o Magic δεν ήταν σχεδόν ποτέ (λέω "σχεδόν" γιατί δεν θυμάμαι αν ήταν και ποτέ) ο πρώτος σκόρερ ούτε καν της ομάδας του. Αλλά και πάλι οι εποχές είναι τόσο διαφορετικές που οι 19 πόντοι μ.ο το 1950 και ειδικά πριν το ρολόι των 24 ήταν αρκετοί για να είσαι μέσα στους κορυφαίους σκόρερ (φυσικά οι μ.ο του Cousy ανέβαιναν στα playoff).


Ο Μάτζικ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του το '87, το '89 και το '90. Επίσης, ο Μάτζικ υπερέχει σημαντικά στα ποσοστά ευστοχίας (χωρίς καν να κάνεις μετατροπή εποχών φαίνεται αυτό). Ο Κούζι επίσης είχε λιγότερα άτομα να ανταγωνιστεί, αλλά αυτό το επιχείρημα για κάποιον ιδιαίτερο λόγο που ίσως φαντάζεσαι δε μου αρέσει, οπότε το αφήνω στην άκρη.

QUOTE
Τώρα στον τομέα της πάσας, ο Magic υπερτερεί στατιστικώς αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Ήταν τόσο ίδιοι στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού που μπορείς να πεις απλώς πως ο Magic είναι μια πιο σύγχρονη (και καλύτερη σωματικά) έκδοση του Cousy.


Θα έλεγα ότι ο Μάτζικ είναι μια άλλη (σωματικώς) έκδοση του Ρόμπερτσον. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ξεχωριστό είδος παίκτη. Σε σχέση με τον Κούζι υπερείχε φανερά στα ποσοστά ευστοχίας και στα ριμπάουντ συν φυσικά τη διαφορετική σωματοδομή και την ικανότητα να παίζει πιο κοντά στο καλάθι. Σε σχέση με το Ρόμπερτσον, πιστεύω ότι ήταν πιο ομαδικός (=κρατούσε την μπάλα λιγότερο στα χέρια του), θεαματικός και ίσως καλύτερος ηγέτης, αλλά υστερούσε σε ικανότητα σκοραρίσματος και αθλητικά προσόντα. 3 διαφορετικοί παίκτες.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.