Εν μέσω καύσωνα και αρχές Ιουλίου ο ΣΕΠΚ διοργανώνει το 2ο συνέδριό του (πέρσι είχε διεξαχθεί σεμινάριο) στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα στο διάστημα 1-3 Ιουλίου.

Το BasketForum ασφαλώς δε θα μπορούσε να απουσιάσει από εκεί.

Στην πρώτη μέρα του συνεδρίου όπου έγινε καθυστερημένα η έναρξή του και κατά συνέπεια και η λήξη του, η προσέλευση του κόσμου δεδομένης της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε τις μεσημεριανές ώρες, ήταν άκρως ικανοποιητική, ενώ και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμα.

Λόγω των βουλευτικών υποχρεώσεων του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος πήρε τη θέση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, η δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκε στη θέση της πρώτης.

Στο άνοιγμα των συνομιλιών, ο Βασίλης Σκουντής έκανε έναν απολογισμό των κινήσεων που έφεραν το μπάσκετ στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και τόνισε την ανάγκη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκούμενων στο μπάσκετ, ώστε αυτό να πάει μπροστά.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Γιαννάκης ως πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Κ. ο οποίος μόλις είχε φτάσει από τη Λιουμπλιάνα όπου συμμετείχε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι προς τιμήν του Γιούρι Ζντοβντς, και κύρηξε την έναρξη του συνεδρίου.

* Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Μίλτος Παπαποστόλου, πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Ποδοσφαίρου:



1η συνεδρία : «Τα δεδομένα και οι τάσεις του σύγχρονου μπάσκετ»
Πάνελ Ομιλητών: Ροδόπουλος Θ., Ιωαννίδης Γ.


Πρώτα το λόγο πήρε ο κος Γιάννης Ιωαννίδης. Αναφέρθηκε αρχικά στις δηλώσεις που είχε κάνει στη χθεσινή συνέντευξη τύπου και στο πως αυτές παρερμηνεύθηκαν από τον Τύπο ενώ ανέλυσε τις απόψεις του σχετικά με τη θέση του προπονητή και του αθλητή στην ομάδα, αλλά και για τη σημασία της αθλητικότητας (Δύναμη και Ταχύτητα) στο σημερινό μπάσκετ. Επίσης, δε δίστασε να χρησιμοποιήσει αρκετά...ποδοσφαιρικά παραδείγματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προσπάθειά του να γίνει κατανοητός από το ακροατήριο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμυνα ως σύστημα.



Αποσπάσματα από την ομιλία του:
- "Δε νοείται πρωτάθλημα που δεν έχει αξία η θέση που καταλαμβάνει ο καθένας. Γιατί τότε να βάλει λεφτά ο 2ος και ο 3ος του πρωταθλήματος? Τα συμβόλαια της ευρωλίγκας υποβαθμίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο υπάρχει ενδιαφέρον μόνο προς τα κάτω.....το σάλαρι καπ δεν είναι για να μειώσει τον ΠΑΟ. Οι ίδιοι οι Γιαννακόπουλοι ζήτησαν από τον ΕΣΑΚΕ να υπάρχει σάλαρι καπ. Ας είναι 7,8,9, 10 εκατομύρια ευρώ."
- "Σήμερα έχουμε τόσα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ευρωλίγκα, Uleb Cup, FEL) που δεν έχουν ενδιαφέρον. Ο διαχωρισμός του μπάσκετ ήταν τραγικός για το ελληνικό μπάσκετ. Δεν έδειχνε πουθενά (στην τηλεόραση) τις διοργανώσεις της Uleb και όταν βασίζεσαι στην τηλεόραση, σε τέτοιες περιπτώσεις χάνεις".
- "Κεντρικό πρόσωπο του μπάσκετ είναι ο αθλητής".
- "Ο Άρης πληρώνει τις επιλογές του. Έδωσε τα δικαιώματα στην κλειστή τηλεόραση και το πλήρωσε..."
- "Βασίστηκα κι εγώ σε κοινοτικούς, κακώς."
- "Αλλάζουν συχνά ομάδες οι παίχτες..χάνονται έτσι ινδάλματα. Αν είναι μικρή η οικονομική διαφορά, ας μείνει ο παίχτης στην ομάδα"
- "Ευθύνη έχουν και οι παράγοντες. Πέθανε το μπάσκετ, λένε. Είναι σαν να έχεις ένα μαγαζί με ρούχα και να λες: Μη ψωνίζετε."
- "Δεν έχουμε οργάνωση από τα σχολεία, όχι όπως στην αμερική όπου βγάζουν παίχτες τα μεγάλα πανεπιστήμια: N.Carolina, Duke...."
- "Τόσο καιρό, όταν ήμασταν στα πάνω μας, προκαλούσαμε τους ποδοσφαιρικούς. Λογικό ήταν όταν βρουν κι αυτοί την ευκαιρία, να μας χτυπήσουν πίσω".
- "Ο αθλητισμός για μένα είναι δύναμη και ταχύτητα. Δείτε την Chelsea. Δεν έχει καμία βεντέτα. Όλοι δουλεύουν για την ομάδα. Αυτό υπάρχει περισσότερο καιρό στο μπάσκετ........δύναμη και ταχύτητα. Το κατάλαβαν πρώτοι οι αμερικάνοι αυτό.".
- "Η άμυνα πρέπει να χαλάει το παιχνίδι του αντιπάλου....υπάρχουν 4 βασικές περιπτώσεις στην άμυνα:
1) Πως θα κλειδώσω τον σουτέρ της αντίπαλης ομάδας.
2) Άμυνα στο ποστ.
3) Καλή άμυνα στο πικ εν ρολ.
4) Άμυνα στο isolation."
- "Το ταλέντο δεν πρέπει να είναι νταβατζής εις βάρος της ομάδας."




Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κος Θοδωρής Ροδόπουλος και με τις άκρως ενδιαφέρουσες τεχνικές αναλύσεις που έχει συνηθίσει να κάνει, βομβάρδησε με προπονητικούς όρους το ακροατήριο.
Ανέφερε αρκετά ιστορικά γεγονότα στην ομιλία του για την εξέλιξη της προπονητικής στο πέρασμα του χρόνου και έκανε λόγο για τη σημασία του κανονισμού των 24" και τις αλλαγές που αυτός έφερε ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει και τον φετινό τελικό της ευρωλίγκας.




Αποσπάσματα από την ομιλία του:
- "Τα 24" άλλαξαν δραστικά το μπάσκετ. Επανέφερε τις πιεστικές άμυνες του '70 και τα split και kick out στο παιχνίδι των ομάδων. Από αυτήν τη αλλαγή, αναβαθμίστηκε ο ρόλος του προπονητή καθώς οι επιθέσεις δεν περιορίζονταν πια στις εμπνεύσεις των παιχτών αλλά ήθελαν ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο."
- "Αυτά που διδάχθηκα μικρός υπάρχουν ακόμα, απλά είναι προσαρμοσμένα στα σημερινά δεδομένα."
- "Η Μακάμπι μας έδειξε το μπάσκετ που παίζεται στo NBA στα playoffs".
- "Η ομάδα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένη από την προπόνηση. Μέσα στο παιχνίδι είναι η ομάδα του ποιντ γκαρντ, αλλά στις προπονήσεις ο προπονητής κανονίζει το πόσο καλά θα μάθει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις στον αγώνα."
- "Διδαχθείτε από το παρελθόν για να βγάλετε νέα πράγματα".



*Στο διάστημα μεταξύ της 1ης με τη 2η συνεδρία, το λόγο πήρε ο κος Φιλλιπάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον κύριο Σκουντή για το γεγονός ότι παρέλειψε να αναφέρεια αυτόν ως ιδρυτή του ΣΕΠΚ ενώ διαφώνησε και με τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.



2η Συνεδρία: «Τεχνικός απολογισμός πρωταθλήματος Α1»
Πάνελ Ομιλητών: Αλεξανδρής Β, Ιωάννου Μ., Πετρόπουλος Κ.


Στη 2η συνεδρία η οποία ήταν και η πιο...γεμάτη από προπονητικούς όρους και στατιστικά στοιχεία ήταν ταυτόχρονα και πιο σύντομη απ'όσο αναμενόταν καθώς η πρώτη συνεδρία είχε κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο.
Εκεί μίλησαν οι κύριοι Β.Αλεξανδρής, Κ.Πετρόπουλος και Μ.Ιωάννου:




Ο κος Αλεξανδρής ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια στους συνομιλητές του στο πάνελ, και στον Φώτη Κατσικάρη και του ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα του ομάδα. Όπως και οι υπόλοιποι, αναφέρθηκε σε πολλά στατιστικά στοιχεία που αφορούν ομαδικές προσπάθειες (όπως τα ποσοστά ευστοχίας σε αιφνιδιασμούς) και εξέφρασε τις παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα.
Αποσπάσματα από την ομιλία του:
- "Φέτος παίχτηκε πολύ προγραμματισμένο μπάσκετ. Αργές επιθέσεις. 6-9 αιφνιδιασμοί ανά παιχνίδι. Σπάνια είχαμε δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς....για μένα ο αιφνιδιασμός γίνεται στα πρώτα 3-5 δευτερόλεπτα."
- "Είδαμε λίγη τριγωνική επίθεση. Πολλά isolation του κοντού στη κορυφή στην κορυφή της ρακέτας....Ανέβασμα του ψηλού για σκριν στις επιθέσεις των τελευταίων δευτερόλεπτων".
- "Είχαμε λίγα set plays γιατί δεν είχαν οι περισσότερες ομάδες ψηλούς. Έτσι, κατέφυγαν στο πικ εν ρολ....Πολλά σουτ από σκριν."
- "Στην άμυνα, έπαιξαν πολλά μαν του μαν, το 25% των ομάδων έπαιξε ζώνη, ελάχιστες ομάδες είχαν σύνθετες άμυνες".


Ο κος Πετρόπουλος εξέφρασε την πεποίηθησή του πως το ελληνικό μπάσκετ δε βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Πέρα από αυτά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με τον Β.Αλεξανδρή:
- "Συγχαρητήρια στη μεσογειακή ομάδα που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης."
- "Πιστεύω ότι η κατάσταση του μπάσκετ είναι καλή παρά τα όσα λέγονται. Σήμερα υπάρχουν πολλές εθνικές ομάδες που μπορούν να πάρουν το τρόπαιο. Παλιά ήταν 2-3 και πίσω από αυτές ήμασταν εμείς....είδαμε κόσμο φέτος στα γήπεδα, ανταγωνιστικά ματς..."
- "Πολλές φορές εγκλωβίζουμε ως προπονητές τα ταλέντα των παιχτών."
- "Η δυσκολότερη δουλειά του προπονητή είναι το μοίρασμα των ρόλων και η διαχείρηση του έμψυχου υλικού....είχαμε έναν ψηλό 2,10 αμερικάνο στο Σπόρτινγκ παλιά που δεν έπαιρνε ριμπάουντ. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν το έκανε αυτό, μας απάντησε ότι δεν του το είχε πει κανείς. Δίκιο είχε, του το είπαμε και από εκεί και πέρα μας άκουσε. Δεν ξέρει ο παίχτης το ρόλο του, πρέπει να του τον πει ο προπονητής."
- "Πολλή προετοιμασία σήμερα πριν το παιχνίδι. Πολλά συστήματα, δύσκολο για τους παίχτες....δεν παίχτηκε αρκετή zone press φέτος....πολύ αργό κατέβασμα της μπάλας."
- "Όσο πιο αποτελεσματικοί και ποιοτικοί είναι οι παίχτες, τόσο καλύτερα εφαρμόζουν το πικ εν ρολ. Αν σε άλλη περίπτωση, αυτοί δεν είναι τόσο καλοί,δεν έχουν καλό σουτ, τότε το πικ εν ρολ είναι το χειρότερο σύστημα που μπορείς να διαλέξεις. Είναι καταστροφή. "
- "Το '69 που πρωτοξεκίνησα να παίζω μπάσκετ, μία καλή ομάδα είχε ενάμιση - δύο καλούς παίχτες. Το '89 μία καλή ομάδα είχε 3-4 καλούς παίχτες. Το 2005 μία καλή ομάδα πρέπει να έχει 9-10 καλούς παίχτες. Αυτό είναι καλό για το άθλημα."
- "Οι αποκλίσεις στα στατιστικά στοιχεία των ομάδων σε αριθμό προσπαθειών είναι μικρές. Τη διαφορά κάνει η αποτελεσματικότητα."
- "Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ομάδες με λιγότερα ριμπάουντ κάνουν περισσότερους αιφνιδιασμούς. Αυτό σημαίνει πως παίζουν καλή άμυνα και έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τις ομάδες να παίρνουν ριμπάουντ για να βγουν στον αιφνιδιασμό. Αιφνιδιασμός βγαίνει και από το κλέψιμο στην άμυνα."


Ο Μέμος Ιωάννου, καθώς οι προηγούμενοι ομιλητές είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του θέματος, περιορίστηκε σε μερικές σκόρπιες σκέψεις και συλλογισμούς και διαφώνισε με τον Πετρόπουλο σχετικά με το θέμα της κατάστασης του ελληνικού πρωταθλήματος:
- "Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έδειξε φέτος κάτι το ιδιαίτερο."
- "Δύσκολο να διαλέξουν οι προπονητές τους παίχτες που θέλουν, ειδικά μετά το άνοιγμα της αγοράς στην ανατολική ευρώπη."
- ""Κακή transition άμυνα φέτος....Η ζώνη όποτε εφαρμόστηκε φέτος ήταν επιτυχής".


3η συνεδρία: «Ο ρόλος της Διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ»
Πάνελ Ομιλητών: Μουρατίδης Π., Συμεωνίδης Σ., Αλεξίου Κ.


Ανανέωση αύριο.




Το πρόγραμμα για τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 - 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

09:30 - 13:30: Συντονιστής: Σκουντής Βασίλης
4. «Το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα»
Πάνελ Ομιλητών: Παταβούκας Κ., Μαρίνος Ν., Θεοδοσιάδης Σ. , Ζέρβα Α., Γκουζίνη Λ.
5. «Ο προπονητής στις μικρές ηλικίες - Παραγωγική διαδικασία - Αναβάθμιση πρωταθλημάτων»
Πάνελ Ομιλητών: Ροδόπουλος Θ., Ταξιλδάρης Κ., Πολίτης Κ.
6. «Ερασιτεχνικό μπάσκετ: Προτάσεις και κατευθύνσεις για την ποιοτική του αναβάθμιση»
Πάνελ Ομιλητών: Πεταλάς Β., Λόρτος Σ.,

15:00: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ε.Π.Κ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 - 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

16:00 - 19:30: Συντονιστής: Σκουντής Βασίλης
7. «Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στο ελληνικό μπάσκετ»
Πάνελ Ομιλητών: Μανουσέλης Μ., Καρύδας Δ., Σωτηρίου Γ.
8. «Σχέδιο - πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής καλαθοσφαίρισης»
Πάνελ Ομιλητών: Κυρίτσης Μ., Μιαούλης Α.
9. «Χορηγοί κ ελληνικό μπάσκετ»
Πάνελ Ομιλητών: Λιανός Η., Βωβός Τ., Φουντεδάκης Μ.