Ενα θεμα προς (σοβαρη) συζητηση:

Πολλα ακουστηκαν για αυτο που εγινε εχθες (η πετρα στο πουλμαν της ομαδας του ΠΑΟ) και στην τελικη τιποτα δεν αλλαξε. Το μελλον παραμενει τελειως αβεβαιο και επικυνδινο. Το μελλον του αθληματος εννοω, εκτος των αλλων. Τι μπορει να γινει?
Μια καλη βιωσιμη λυση για ολους ειναι ο σχηματισμος της κλειστης ευρωπαικης λιγκας (euroleague) που λεγοτανε παλιοτερα αλλα καπου εχει κολλησει το ολο εγχειρημα. Πλεον, ειναι μια διεξοδος απο το βουρκο της ελληνικης πραγματικοτητας για τις 2 μεγαλες ομαδες μας. Τα επιχειρηματα πολλα:

1) Η αποφυγη του ελληνικου χουλιγκανισμου. Πλεον, τα παιχνιδια θα ειναι ευρωπαικα, με ξενες ομαδες, και οσα ματς θα γινονται στην Ελλαδα (σαφως λιγοτερα) θα εχουν ισως ακριβοτερο εισητηριο απο αυτα της Α1 (οσο της Ευρωλιγκας δηλαδη) και ποιοτικοτερο κοινο. Περιοριζονται φυσικα και οι κοντρες ΠΑΟ-Ολυμπιακου απο τις περιπου 7-8 καθε χρονο σε καμια η μια το χρονο! Και σε ουδετερο εδαφος! Πραγμα ΣΩΤΗΡΙΟ!

2) Η αναζωπυρωση του ενδιαφεροντος της Α1 αφου με την απομακρυνση του ΠΑΟ και Ολυμπιακου, το πρωταθλημα αποκτα νεο ενδιαφερον για την κορυφη, και ταυτοχρονα οι ομαδες που μενουν ειναι -κατα ενα μεγαλο ποσοστο και μεγεθος- απαλλαγμενες απο τα ποδοσφαιρικα αισχη.

3) Οι προεδροι των 2 μεγαλων που ειναι να μεινουν να φυγουν πλεον εχουν καθε λογο οχι μονο να μεινουν αλλα και να επενδυσουν εκ νεου στις ομαδες τους. Γιατι οχι μονο η πιθανη κλειστη λιγκα θα τους δωσει κινητρα (χορηγους, ευρωπαικη προοθηση διαφημιση) αλλα και γιατι πλεον οι ομαδες τους και τα συμφεροντα θα βρισκονται κατα κυριο λογο εκτος Ελλαδος, μακρια απο το κυνδινο της χρεοκωπιας που βολοδερνει πανω απο τουτη τη χωρα και κλεινει τα παντα.

4) Οι ιδιοι οι παιχτες πλεον θα το επιθυμουν αφου οσοι μεινουν στους 2 αιωνιους θα προτιμουν να παιζουν σε ευρωπαικα παιχνιδια που ειναι σαφως πιο πολιτισμενα. Και αφου πλεον τα ντερμπι των αιωνιων εχουν χασει απο την αιγλη τους και εχει επισκιαστει το ενδιαφερον στο τι θα συμβει και αν θα θρηνισουμε καμια μερα, δεν εχει κανενα νοημα να συνεχιζεται να υφισταται αυοτ το πραγμα! Η κατασταση αυτη ΒΛΑΠΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΩΡΘΩΤΑ το ελληνικο μπασκετ! Και δυστυχως δεν προκειται να αλλαξει, κατι το οποιο ειναι πασιφανες πλεον!

Προσωπικα δε βλεπω καμια μα καμια ελπιδα για βιωσιμη Α1, που οτως η αλλως πλεον θυμιζει Α2, αρα το μπασκετ πρεπει να διαχωριστει σε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ = τοπκικο ελληνικο πρωταθλημα και σε ΣΟΟΥ = Ευρωλιγκα.
Το μοντελο αυτο ειναι μονοδρομος για το επαγγελματικο μπασκετ στην Ελλαδα πλεον, δεδομενου οτι οι πολιτικοι δεν προκειται να δωσουν λυση στο υπαρχουν προβλημα αφου, αποδεδειγμενα, δε μπορουν να λυσουν απολυτως τιποτε. Ενδεχομενος το μοντελο να ειναι σωτηριο και για ολη την Ευρωπη, οχι μονο την Ελλαδα:
Προσωπικα θεωρω πολυ λανθασμενο το οτι η Ευρωλιγκα δεν προχωρησε σε κατι τετοιο, και μενουν καποιες τοπικες λιγκες να το προωθουν ανα την Ευρωπη αλλα με πολυ μικροτερη αιγλη, κατι το οποιο ταλαιπωρει πολλες ομαδες που πρωταγωνιστουν σε πολλες λιγκες. Τα τοπικα πρωταθληματα δεν ειναι οπως παλιοτερα, ολα υποφερουν λιγο η πολυ και οι ομαδες της Ευρωλιγκας εχουν πολλα περισσοτερα να κερδισουν απο την αποκλειστικη συμετοχη σε μια ευρωπαικη λιγκα με περισσοτερα φυσικα παιχνιδια απο οσα εχει τωρα η Ευρωλιγκα, και ανστοιστιχα αποχη απο τα τοπικα πρωταθληματα.

Πιστευω πως ενα μεγαλο εμποδιο στο βημα προς τη κλειστη λιγκα ειναι η λιγκα της Ισπανιας, η μονη ισως πραγματικα υγιης που πουλαει και ΔΙΑΦΙΜΙΖΕΤΑΙ - ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ σωστα και επικοδομιτιτκα. Αυτος ειναι και ενας βασικος λογος που η Ευρωλιγκα παραμενει στο παρωχημενο της πλεον συστημα. Αλλα και η Ισπανια εχει οικονομικα προβληματα, και πλεον η Ευρωπη και το μπασκετ της χρειαζεται την κλειστη λιγκα οσο ποτε!
Ισως εφτασε η ωρα, τωρα πριν ειναι πολυ αργα για ανασυνταξη ανασυγκροτηση μεγαλων ομαδων που το μελλον τους κρεμεται απο μια κλωστη! Ισως το προτο βημα προς αυτη τη κατευθυνση κανει η Ευρωλιγκα με την αυξηση απο του χρονου του αριθμου των παιχνιδιων της στη φαση των 16.

Υπερ ή κατα λοιπον? Προσωπικα βλεπω μονο πλεονεκτηματα, ΕΙΔΙΚΑ για τις ελληνικες ομαδες και το ελληνικο μπασκετ που καποιοι θελουν να αφανισουν απο τον -κατα τα αλλα αγονο ως ερημικο- χαρτη με τα πιο υπουλα και δυνατα χτυπηματα.