QUOTE(Pierce @ Jun 24 2014, 14:40 )
![*](../style_images/bforum/post_snapback.gif)
...
Το να αποκαλείς τους Γερμανούς Οστρογότθους και Βησιγότθους , γιατί είναι κακό; Γερμανικά φύλα δεν ήταν;
Η προσφώνηση κατά αναλογία για τους Έλληνες σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ραγιάδες και γραικύλοι, αλλά Ίωνες ,Αχαιοί, Αιολείς και Δωριείς.
Ούνοι, Γότθοι, Βάνδαλοι φυσικά και είναι Γερμανικά φύλα αλλά στην Ελληνική γλώσσα έχει επικρατήσει να έχουν και δεύτερη έννοια ξεκάθαρα υποτιμητική (όπως η λέξη Γραικύλοι ήταν υποτιμητικός προσδιορισμός των Ρωμαίων προς τα ελληνικά φύλα). Υποθέτω πως κάποιος που δεν αναφέρεται σε φύλα που υπήρχαν πριν από μιάμιση χιλιετία αλλά σε ανθρώπους που ζούνε σήμερα, δεν χρησιμοποιεί την λέξη με την πρώτη της έννοια (όπως αντίστοιχα κανείς δεν αναφέρεται στους σημερινούς Έλληνες ως Χάονες ή Δωριείς) αλλά επιλέγει την λέξη για την δεύτερη, αρνητικά φορτισμένη της, έννοια.
QUOTE(benchwarmer @ Jun 24 2014, 14:21 )
Δικαίωμα του καθενός να ορίζει όπως θέλει το πότε κάποιος θα πρέπει να λέγεται Γερμανός, Τούρκος, Έλληνας ή οτιδήποτε...
Ας συμφωνήσουμε πως ο καθένας έχει δικαίωμα να "ορίζει" πως θα πρέπει να προσδιορίζεται εθνικά κάποιος άλλος (ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος άλλος έχει επιλέξει να αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά) αλλά αντίστοιχα και ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί την εξάσκηση αυτού του δικαιώματος να την κρίνει αρνητικά.
QUOTE(benchwarmer @ Jun 24 2014, 14:21 )
Τολμώ να πω μάλιστα ότι δεν βρίσκω κάτι ρατσιστικό σε αυτό, είναι απλά διαφορετική θεώρηση κάποιων πραγμάτων...
Αφού μπήκες στον κόπο και χάραξες κάποιες αναλογίες με Έλληνες αθλητές να το θέσω ως εξής: όταν κάποιος δηλώνει ότι ο Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας εμένα αυτό μου ακούγεται ως, όχι απλά διαφορετική, αλλά ρατσιστική θεώρηση των πραγμάτων. Καταλαβαίνω ότι μπορεί σε κάποιον άλλον η δική μου αντίδραση να φαίνεται υπερβολική, δεκτό κι αυτό.
Τυγχάνει κι έχω κάποια φιλαράκια που είναι παιδιά μεταναστών κι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχοντας παράλληλα την Ελληνική υπηκοότητα. Όταν κάποιος τους ρωτήσει από ποια χώρα είναι (μπορεί να μην το δείχνουν αλλά το ξέρω ότι) οι ίδιοι ενοχλούνται και μόνο από την ερώτηση. Πόσο μάλλον αν αφού έχουν δώσει την απάντηση "Από την Ελλάδα" ο άλλος επιμείνει και του πει "Έλα που είσαι Έλληνας εσύ…".