Ετοιμαζόμουν να γράψω την άποψή μου αλλά γράφτηκαν μαζεμένες τόσες ανακρίβειες που δεν μπορώ να κρατήσω τα δάχτυλά μου (κατ' αντιστοιχία με το "να κρατήσω το στόμα μου"
Έχουμε και λέμε:
αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχθεί απίστευτη πλύση εγκεφάλου για το συγκεκριμένο θέμα από τότε που γεννηθήκαμε. Έτσι μάθαμε ότι μόνο η δικιά μας θρησκεία είναι καλή και σωστή ενώ όλες οι άλλες για τα πανηγύρια. Αυτο βέβαια γίνεται παντού
Δεν ξέρω πως νοηματοδοτείς τις έννοιες "καλή και σωστή" αλλά με εξαίρεση τους οπαδούς του πανθεϊσμού όλοι οι οπαδοί διαφορετικών θρησκειών ή/και δογμάτων πιστεύουν ότι αυτοί είναι κάτοχοι της ορθής γνώσης του "αληθινού Θεού" και των ηθικών απαιτήσεων που έχει από αυτούς. Αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά απολύτως λογικό για κάποιον που δε θέλει να έχει μια χαλαρή σχέση με τη θρησκεία και με το φαινόμενο που εγώ αποκαλώ «Θεός a la carte» (εξατομικευμένος σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδανικά του καθενός). Το μόνο πρόβλημα που αρκετές φορές ανακύπτει εξαιτίας των παραπάνω είναι η μισαλλοδοξία και η ρητορεία περί «περιούσιων λαών». Αλλά αυτά δεν είναι εγγενή προβλήματα για τις περισσότερες θρησκείες. Δημιουργούνται από στρεβλές ερμηνείες των εκάστοτε ιερών κειμένων.
Η κάθε μια το κάνει σύμφωνα με τις παραδόσεις που έχει ο κάθε λαός.
Αυτό από που προκύπτει; Οι απαντήσεις στα υπαρξιακά/θεολογικά ερωτήματα που αναφέρεις είναι για τις θρησκείες αποτέλεσμα θεολογικών αναλύσεων που γίνονται πάνω στα ιερά κείμενα και αποφάσεων κάποιου ανώτατου εκκλησιαστικόυ όργανο συζητά και ψηφίζει την ερμηνεία που θεωρείται ορθότερη και στη συνέχεια διδάσκει στους πιστούς τον συνεπαγόμενο τρόπο ζειν. Η παράδοση δεν υπεισέρχεται (κατά κανόνα πάντα) στα δόγματα αλλά στους τρόπους λατρείας.
Οι σταυροφορίες κατέληξαν σε χιλιάδες σφαγές,σε άλωση της κωνσταντινούπολης (πολλοί υποστηρίζουν οτι η πραγματική άλωση έγινε το 1204 και οχι το 1453...) με τις ευλογίες του θεού φυσικά...
Δεν το υποστηρίζουν. Είναι ιστορική αλήθεια. Η πρώτη άλωση έγινε από Φραγκολεβαντίνους και Ενετούς το 1204. Όσο για το αν ο Θεός έδωσε την ευλογία του, άσε να το γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα...
Οι καμικάζι σπέρνουν τον θάνατο εις το όνομα του αλλάχ και του ρυζιού που θα φάνε στον παράδεισο
Δεν αποκλείεται να εξόργισες τον dizzy με το παραπάνω. Οι καμικάζι ήταν Ιάπωνες πιλότοι που κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου έριχναν τα μονοπλάνα τους σε στρατηγικούς στόχους και μάλιστα στο όνομα της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας και κανενός θεού . Εσύ αναφέρεσαι σε φονταμεταλιστές ισλαμιστές που κάνουν αποστολές αυτοκτονίας.
Ο μπους με την βοήθεια του θεού κάνει την δική του σταυροφορία
Τελικά πρέπει να έχεις κάποιο walky talky με το οποίο μιλάς στο Θεό για να ξέρεις κάθε έναν στον οποίο δίνει την ευχή του... Συγγνώμη για την ειρωνία αλλά τι να πω;
(πως να καλύψει άλλωστε την αμέριστη υποστήριξη της εκκλησίας προς την χούντα της 7ετίας...)
έχεις απόλυτο δίκαιο για τη δήλωση του Χριστόδουλου αλλά στο παραπάνω απόσπασμα μάλλον θα ήταν ορθότερο το "παθητική ανοχή"
Ας μην πάμε και στο '21,όπου θα δούμε ποιά μερίδα του λαού ήταν βολεμένη και δεν ήθελε (στην πλειοψηφία της) να γίνει καμμία επανάσταση κατά των Τούρκων
Να πάμε. Πόσες χιλάδες κληρικοί σκοτώθηκαν επειδή συμμετείχαν στην επανάσταση; Πόσοι χιλιάδες κληρικοί ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας; Πως και γιατί πέθανε ο Πατριάρχης; Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του Γρηγόριου Δικαίου και πως πέθανε; Ποιος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης; Ποιος ανατίναξε την εκκλησία του Σουλίου όταν πάτησαν το πόδι τους οι Τούρκοι;
μήπως και αφοριστούν (όπως και ο αείμνηστος καζαντζάκης).
Ο Καζανζτάκης δεν αφορίστηκε ποτέ. Αυτό είναι μύθος. Απειλήθηκε με αφορισμό, ναι. Αλλά ο οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ισχυρή μερίδα του κλήρου αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Ο Αθηναγόρας δήλωσε μάλιστα ότι τα "έργα του κοσμούν την βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου". Στην κηδεία του ήταν παρών ο αρχιεπίσκοπος κρήτης και ακόμη 17 κληρικοί.
Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου,με χιλιάδες σφαγές αθώων ανθρώπων,στο όνομα της θρησκείας φυσικά
Οι συγκεκριμένες σφαγές έγιναν με αιτία το γεγονός ότι οι Ναϊτες και κανα δυο ακόμη τάγματα είχαν συγκεντρώσει με τοκογλυφικές μεθόδους τεράστιες περιούσιες από ευγενείς, βασιλιάδες και επισκόπους. Μην μπλέκουμε συνεχώς τα αίτια με τις αφορμές και τις προφάσεις.
είναι πολύ πιθανό να μας έχει γραμμένους και να μην επεμβαίνει καθόλου μα καθόλου στις ζωές μας
Εγώ πάντως δεν πιστεύω και ούτε θα ήθελα να πιστεύω σε ένα Θεό που καταργεί την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου επεμβαίνοντας στη ζωή του.
Αλήθεια πως φέρθηκε η Εκκλησία στον Καζατζάκη;
Απάντησα ήδη σε αυτό αλλά η μυθοπλασία συνεχίζεται...
Γενικότερα πως αντιμετώπισε την επιστημονική πρόοδο;
Δε μου λες οι πυθαγόρειοι ξέρει τι έκαναν σε έναν τυπάκο επειδή ανακάλυψε βάσει του πυθαγορείου θεωρήματος ότι υπάρχουν μη ακέραιοι αριθμοί (κάτι που τους χάλαγε τη φιλοσοφία); Το πήγαν για μια βουτιά.
Επίσης το γεγονός ότι η Εκκλησία ήταν εχθρική απέναντι στην πρόοδο οφείλεται κυρίως στη θεωρία το "κινούν ακίνητου" του Αριστοτέλη.
ούτε ο Νέρωνας(φιλέλληνας) έκαψε τη Ρώμη
εδώ θα τρελαθώ. Ποιος φιλέλληνας; αυτός που ξεγύμνωσε όλη την Πελοπόνησσο από τα αγάλματα και τα στολίδια της και τα βούτηξε στη Ρώμη επειδή είχε χρεωκοπήσει το κράτος με την ανικδιήγητη πολιτική του και εξαιτίας της φωτιάς; Ο Πλούταρχος τα γράφει μια χαρά για τον Νέρο.
Η θρησκεια απο μονη της αποτελει μια ιδεολογια
Φτηναίνει πολύ η έννοια της θρησκείας αν την ορίσουμε τόσο μονοδιάστατα.
ΥΓ1: Ξέρω ότι σας έπρηξα αλλά δεν άντεχα
ΥΓ2: Που και να έγραφα τη γνώμη μου
ΥΓ3: Αν συνεχιστούν οι ανακρίβειες βλέπω να κλαίω τα λεφτά που έδωσα για το MSc.