ολη η συνεντευξη στο goal απο το www.goalday.gr του "θα κάνω υπόγειο πάρκινγκ στα Πατήσια" (20-3-07)
http://www.sportingbc.gr/index.php?option=...&id=96&Itemid=1«Οραμα κορυφής»
TOΥ ΡΗΓΑ ΔΑΡΔΑΛΗ
Η λύση βρέθηκε και έφερε... δροσιά μέσα στον καύσωνα για την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Δρόσος συμφώνησε με τον Γιάννη Φιλίππου να αναλάβει τα ηνία της ιστορικής, αλλά καταβασανισμένης Ενωσης και από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θέλει να τη φέρει εκεί που ανήκει.
«Αν δεν είχα όραμα να δώσω στην ΑΕΚ πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν θα είχα θέση σε αυτή» ξεκαθάρισε χθες από τα γραφεία της εταιρείας του στην οδό Συγγρού, όπου θα μεταφερθεί το στρατηγείο του «δικέφαλου», όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
«Οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει πριν αναλάβω τον Σπόρτιγκ, το προηγούμενο καλοκαίρι. Τότε δεν έγινε τίποτε» εξήγησε, αναφέροντας το χρονικό των επαφών.
«Τις τελευταίες δύο μέρες, μέσω κοινών γνωστών, ήρθαμε σε επαφή με τη διοίκηση της ΑΕΚ κι έγιναν κάποιες συζητήσεις. Συνειδητοποιήσαμε ότι η ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, κάτι που δεν αρμόζει στην ιστορία της. Μίλησα με τον κύριο Φιλίππου μέσω του κυρίου Γρανίτσα και ακολούθως με τα παιδιά της Ορίτζιναλ, τα οποία προσπαθούσαν να βρουν λύση. Εκεί είδα και το πάθος και την όρεξή τους να κάνουν κάτι καλό. Το μόνο που έμενε ήταν να ταυτιστώ κι εγώ με αυτή την προσπάθεια. Είμαι φιλόδοξος άνθρωπος και είναι μια πρόκληση για μένα. Είναι τιμή να είσαι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Επρεπε να συζητήσω με τους ανθρώπους του Σπόρτιγκ, γιατί πάντα σέβομαι τους συνεργάτες μου. Τους ενημέρωσα, μου είπαν να κάνω ό,τι κρίνω καλύτερο για τον εαυτό μου κι αφού μου δόθηκε η ευκαιρία, την άρπαξα».
Τα χρέη τρόμαξαν πολλούς άλλους. Εσάς όχι;
«Δεν ήταν μόνο τα χρέη που τρόμαζαν. Σαφώς τα νούμερα είναι μεγάλα, αλλά οι λύσεις που μου προτάθηκαν είναι λογικές και βρέθηκε η χρυσή τομή».
Θα μοιραστείτε τα χρέη με τον κύριο Φιλίππου;
«Ναι, σε συνεργασία με τον κύριο Φιλίππου θα εξοφληθούν. Θα πάμε πρώτα σε μια περίοδο χάριτος σε σχέση με αυτούς που έχουν να πάρουν χρήματα. Γιατί δεν σβήνουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Ολοι θα βγουν κερδισμένοι. Κι αυτοί στους οποίους οφείλει η ΑΕΚ και ο κύριος Φιλίππου, ο οποίος θα κλείσει επιτέλους αυτή την πληγή. Η ΑΕΚ θα βρει το δρόμο της κι ο κόσμος θα δει μια ομάδα ανταγωνιστική. Αν η ΑΕΚ εξαφανιστεί από το χάρτη, θα χάσουν αρκετοί τα λεφτά τους και ο Φιλίππου θα χάσει μια ομάδα, την οποία πόνεσε και την έφθασε πολύ ψηλά, αλλά και ο κόσμος της ΑΕΚ θα μαραζώσει. Επίσης, το ελληνικό μπάσκετ θα χάσει μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες. Αρα, η μόνη λύση ήταν αυτή».
Εσείς θα αγοράσετε το πακέτο των μετοχών;
«Ναι, αυτή είναι η συμφωνία. Θα πούμε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, σε συνέντευξη Τύπου που θα κάνουμε».
Αν το πόρισμα των ορκωτών λογιστών δείξει ότι τα χρέη είναι μεγαλύτερα, θα αποσυρθείτε;
«Συζήτησα με δύο ανθρώπους, που -αν μη τι άλλο- είναι σοβαροί. Αρα, ούτε περνάει από το μυαλό μου ότι κάποιο από τα νούμερα που ανέφεραν θα είναι διαφορετικό. Δεν θέλω να το σκέφτομαι και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».
Το επιτελείο, αγωνιστικό και διοικητικό, του Σπόρτιγκ θα μεταφερθεί στην ΑΕΚ;
«Κατά 90% ναι, γιατί είναι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύομαι. Αλλωστε, με αυτούς ήδη έχουμε ξεκινήσει να χτίζουμε κάτι και υπάρχουν πλάνα για κάτι καλό. Και στον Σπόρτιγκ, παρότι ήμασταν λίγοι, ετοιμάζαμε μια δυνατή ομάδα με μεγάλες προοπτικές, όχι απλά παραμονής. Τώρα, με τον κόσμο και την ιστορία της ΑΕΚ αλλάζει όλο το τοπίο και η δυναμική αυτού του εγχειρήματος».
Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό;
«Σαφώς υπάρχει. Για να καταλήξουμε κάπου, έπρεπε ήδη να έχαμε κάποιο σχέδιο. Δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, παρά μόνο ότι πλέον η ΑΕΚ μπαίνει στο δρόμο των πρωταγωνιστών. Θα πάψει να είναι κομπάρσος, γιατί δεν άξιζε ούτε στην ιστορία της ούτε στον κόσμο της. Από σήμερα (σ.σ.: χθες) θα λειτουργούμε σε αυτή την κατεύθυνση και θα βοηθήσουν όλοι: από τους πιστωτές μέχρι και τον τελευταίο φίλαθλο».
Το όραμά σας είναι να τη φέρετε πίσω στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ;
«Αν δεν είχα αυτό το όραμα, δεν θα είχα καμία θέση στην ΑΕΚ. Αν δεν είχα αυτή τη φιλοδοξία, δεν θα άξιζα να γίνω πρόεδρος της ΑΕΚ. Δεν θα άξιζα να βλέπω τα πρόσωπα τα παιδιών, που πιστεύω ότι αυτό ακριβώς θέλουν. Το θέμα είναι να βάλουμε κάτω τα πράγματα, να τα οργανώσουμε σωστά, ώστε να μας δοθεί μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις την επιστροφή μας στο προσκήνιο του ελληνικού μπάσκετ. Και θα το κάνουμε».
«Ο Φιλίππου ήθελενα βρεθεί λύση»
Ποια ήταν η εντύπωσή σας από τον Φιλίππου;
«Εγώ είχα εισπράξει ότι είναι ένας άνθρωπος κορεσμένος, κουρασμένος και απογοητευμένος, αλλά δεν είδα κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος είχε κατανοήσει ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Είναι πολύ έξυπνος και το έχει αποδείξει από την επαγγελματική του πορεία. Είδε ότι είμαστε στο σημείο μηδέν και είτε βρίσκουμε μια λύση ή τελειώνουμε. Ηταν διαφορετικός απ ό,τι περίμενα, γιατί ενδιαφέρθηκε κι ενδιαφέρεται έντονα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Μόνο καλά λόγια μπορώ να πω γι αυτόν».
«Ο κόσμος είναι η μεγαλύτερη δύναμη»
Οι οργανωμένοι οπαδοί και ο Δημήτρης Χατζηχρήστος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συμφωνία με τον Δημήτρη Δρόσο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της ΑΕΚ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να βρεθεί λύση.
«Είναι το "Α" και το "Ω". Ακουγα ότι είχαν βλέψεις διοικητικές, αλλά μου εξήγησαν τα παιδιά ότι απλά προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι είχε απομείνει» ανέφερε σχετικά ο Δρόσος.
«Οταν τέθηκε στο τραπέζι η δική μου λύση, μου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα διοικητικά, αλλά μόνο η ΑΕΚ. Εμείς θα πάμε σπίτια μας μου τόνισαν, αλλά εγώ τους είπα ότι θέλω να πάνε στο γήπεδο. Εχουμε την ευκαιρία φέτος να δείξουμε πολλά πράγματα. Γιατί υπάρχει πολύς και διψασμένος κόσμος. Τα παιδιά έχουν δεσμευθεί σε πρώτη φάση να βοηθήσουν πολύ και να δείξουν ένα καινούριο και υγιές πρόσωπο από όλες τις απόψεις».
Τόσα χρόνια, ο κόσμος είχε γυρίσει την πλάτη στο μπάσκετ. Εσείς θα τον δραστηριοποιήσετε;
«Είπα από την πρώτη στιγμή ότι, αν δεν ενεργοποιηθούν, δεν έχω κανένα λόγο να ασχοληθώ με την ΑΕΚ. Η μεγαλύτερη δύναμη της ΑΕΚ είναι ο κόσμος της. Η ομάδα εμφανίζεται με... 1002 προβλήματα, αλλά βλέπεις ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρουν, γιατί όλοι ξέρουν τι δύναμη κρύβει η ΑΕΚ. Ουαί και αλίμονο, αν δεν τα ήξερα εγώ. Το ένιωσα από την πρώτη στιγμή, γιατί είδα στα μάτια τους ότι περιμένουν κάτι να αλλάξει».
Τον Σπόρτιγκ τον εγκαταλείπετε πλήρως;
«Μόνο διοικητικά. Δεν μπορώ να έχω καμία σχέση με τη διοίκηση. Θα είμαι φίλος του Σπόρτιγκ και όπου με χρειαστεί θα είμαι δίπλα. Πλέον, χωρίς εμένα δεν έχει την οικονομική δυναμική να κάνει σπουδαία πράγματα».
Θα συνεχίσει στην Α1;
«Το πιο πιθανό είναι να παίξει στην Α2 και να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Γιατί βρίσκεται στο καλύτερο οικονομικό σημείο της ιστορίας του και έχει πολύ καλό όνομα. Μπορεί να συνεχίσει έτσι κι εγώ θα βοηθήσω σε ό,τι μου ζητήσουν και όσο με ζητήσουν».
«Ο Κακιούζης να ηγηθεί της αναγέννησης»!
Ο Κορωνιός είναι ιδανική περίπτωση για προπονητής, ένεκα του παρελθόντος του στην ΑΕΚ;
«Ο Αγγελος είναι ένα παιδί φιλόδοξο, που δουλεύει πολλές ώρες. Η ευτυχία γι αυτόν είναι πως είναι ΑΕΚτζής και ξέρει καλά πως η ΑΕΚ είναι ομάδα με τεράστια ιστορία. Εχει απόλυτη γνώση και κάναμε μερικές συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, γιατί τον θεωρώ φίλο και σπουδαίο άνθρωπο του μπάσκετ. Ο Αγγελος σέβεται τα πάντα και μου είπε να κάνω ό,τι πιστεύω καλύτερο, για να βρει η ΑΕΚ μια σωστή λύση. Μου είπε να μη σκέφτομαι τη μεταξύ μας συμφωνία. Μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο λόγω ιδιοσυγκρασίας και ικανοτήτων όσο και γιατί είναι κομμάτι της ΑΕΚ. Είπα πέρυσι ότι σε τρία χρόνια θα είναι ένα από τα καλά χαρτιά του ελληνικού μπάσκετ ως προπονητής, όπως ήταν ως παίκτης».
Χθες ο Κακιούζης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Θα αποτελούσε στόχο ή είναι άπιαστο όνειρο;
«Ξέρω καλά ότι όλος ο κόσμος περιμένει κάτι μεγάλο. Αν το όνομα ήταν Κακιούζης, εγώ θα ήμουν τρισευτυχισμένος, γιατί ξέρω καλά τι σημαίνει τόσο για το ελληνικό μπάσκετ όσο -πολύ περισσότερο- για την ΑΕΚ. Θα ήταν καλό και για τον ίδιο τον Μιχάλη να ηγηθεί της αναγέννησης της ΑΕΚ. Βέβαια, ξέρω ότι, επειδή είναι παίκτης κορυφαίου επιπέδου, έχει πολύ υψηλό κασέ. Μακάρι να μπορούσαμε να τον φέρουμε. Θεωρώ ότι έπειτα από τόσα χρόνια δεν κοιτάει τόσο πολύ το οικονομικό, έχει την πολυτέλεια να κοιτάξει κάποια άλλα πράγματα. Εχω διαβάσει μερικά κομμάτια του βιβλίου του, γιατί η έκδοσή του συνέπεσε με το ενδιαφέρον μου για την ΑΕΚ. Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά καταλαβαίνω το χαρακτήρα του. Δεν θέλω να επικεντρωθώ σε αυτόν, γιατί θα του φορτώσω ένα άγχος και δεν θα είναι σωστό. Και για μένα θα είναι μεγάλο το βάρος, αφού είναι πολύ δύσκολο να τον αποκτήσουμε. Μακάρι, όμως, να τον πάρουμε! Κάθε παίκτη αυτού του βεληνεκούς, που έχει αυτό το δέσιμο με τον κόσμο της ΑΕΚ, θα ήταν ευτυχία να τον φέρουμε κοντά μας».
«Θα γίνω ο μεγαλύτερος ΑΕΚτζής»
Κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι από μικρός ήταν ΑΕΚτζής, αλλά ο Δημήτρης Δρόσος ήταν ειλικρινής και αυτό είναι ένα από τα πολλά θετικά στοιχεία του. «Θα ήταν ψέμα να πω ότι υποστηρίζω από παιδί την ΑΕΚ. Το σίγουρο είναι πως πολλές φορές έχω χαρεί με επιτυχίες κι έχω στενοχωρηθεί με αποτυχίες της ομάδας. Είμαι ένας φίλαθλος που μου αρέσει οτιδήποτε καλό. Αρα, δεν ήταν δυνατό να μην μου αρέσει η καλή ΑΕΚ επί Μπάγεβιτς, γιατί τότε ήμουν ποδοσφαιρικός, ή να μη θαυμάζω την ΑΕΚ του Ιωαννίδη, του Κακιούζη και του Χατζή. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας μου είναι ΑΕΚτζήδες. Από σήμερα μπορώ να πω ότι λόγω του χαρακτήρα μου θα γίνω περισσότερο ΑΕΚτζής από τον καθένα. Συνηθίζω να κάνω με πάθος οτιδήποτε με το οποίο ασχολούμαι».
Εχει ολοκληρωθεί η... μετάλλαξή σας από ποδοσφαιρικό σε μπασκετικό;
«Αυτό το υπογράφω και με τα δύο χέρια! Από πέρυσι ήμουν ένας από τους πρόεδρους με πολύ... δυναμική παρουσία στις εξέδρες και το μπάσκετ έχει μπει για τα καλά στο αίμα μου».
Πολλοί αναρωτιούνται πώς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχατε αυτή την ανέλιξη τόσο επαγγελματικά όσο και στο χώρο του μπάσκετ;
«Ακόμη και σήμερα δουλεύω 18 ώρες την ημέρα και το ξέρουν όσοι είναι δίπλα μου. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν δουλεύεις πολύ θα κάνεις περιουσία. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, πίστευα ότι μέσα από τη δουλειά δεν μπορείς να αποκτήσεις πάρα πολλά. Τα τελευταία χρόνια κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα κι εξαρτάται από τη δουλειά που κάνεις και πόσο καλά την κάνεις. Εγώ στη δουλειά μου είχα την τύχη και την ικανότητα να είμαι στο υψηλότερο επίπεδο. Οι επενδύσεις μου ήταν μετρημένες και πήγαν όλες καλά. Και σήμερα έφθασα στο σημείο να μπορώ να σηκώσω το βάρος μιας τεράστιας ομάδας, όπως η ΑΕΚ».
Σε βάθος χρόνου;
«Φυσικά. Διαφορετικά, δεν θα είχε νόημα. Η ενασχόλησή μου με το μπάσκετ είναι σε βάθος χρόνου, καθώς ήδη βρίσκομαι στο τρίτο έτος. Δείγμα γραφής έχουν όλοι. Για το πώς κινούμαι τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επιχειρηματίας. Από κει και πέρα, αν έβλεπα κάποιον άλλο, θα έλεγα ότι τα έκανε πολύ γρήγορα. Εγώ, που τα έζησα από μέσα, ξέρω καλά και πώς έγινε και πόσο μεγάλη προσπάθεια υπήρξε. Οσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως μιλάνε οι άλλοι για μένα. Αυτό μου αρκεί. Μεγαλύτερο παράσημο δεν είναι η οικονομική μου επιφάνεια, αλλά ότι δεν έχασα από δίπλα μου ούτε φίλους ούτε ανθρώπους τους οποίους σέβομαι».
«Κουτσή η ΑΕΚ χωρίς Ευρώπη»
Θα διατηρηθούν μέλη από το αγωνιστικό ή το διοικητικό κομμάτι;
«Η συμφωνία είναι ότι ξεκινάμε από μηδενική βάση. Από αύριο αρχίζουμε το σχεδιασμό κι όταν μπουν οι υπογραφές, θα τα δούμε όλα από την αρχή. Κάθε περίπτωση θα τη δω ξεχωριστά».
Η ΑΕΚ θα μείνει στο ΟΑΚΑ;
«Αυτά θα τα συζητήσουμε από αύριο (σ.σ.: σήμερα). Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάνει την παραμικρή συζήτηση. Εγώ δεν το έχω πει ούτε στην οικογένειά μου».
Τίθεται θέμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση;
«ΑΕΚ χωρίς Ευρώπη είναι κάτι κουτσό. Δεν είναι στην ευχέρειά μας να συμμετέχουμε όπου θέλουμε, αλλά σίγουρα η ΑΕΚ χρειάζεται την Ευρώπη για το πρεστίζ της και για τους παίκτες που θα προσεγγίσει. Η ΑΕΚ είναι σημαντικό μέρος όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ».
Θα παραμείνετε στην κυπριακή ΑΕΛ;
«Δεν ξέρω αν η συνεργασία μου θα συνεχιστεί σε επίπεδο χορηγίας, αυτό θα το αποφασίσουμε με το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας μου. Δεν θα έχω εμπλοκή με τα διοικητικά. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι τους δώσω μια χορηγία, γιατί με τους ανθρώπους είχαμε άριστη και επιτυχημένη συνεργασία. Η ΑΕΛ βγήκε πρωταθλήτρια και είχε πολύ καλή πορεία στο Eurocup και πιστεύω ότι έμαθα κάποια πράγματα από τη θητεία μου».
Το Who is Who
Από ποδοσφαιριστής, ιδιοκτήτης εταιρειών και ξενοδοχείων
Ο Δημήτρης Δρόσος γεννήθηκε το 1966 στην Πάτρα και σε ηλικία εννέα ετών γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Παναχαϊκής. Αγωνίσθηκε στην πρώτη ομάδα τόσο στην Α1 όσο και στη Β Εθνική υπό τις οδηγίες -μεταξύ άλλων- του Ανδρέα Μιχαλόπουλου και του Νίκου Αλέφαντου.
Ξεκίνησαν μαζί με τον Χρήστο Βασιλόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στην ΑΕΚ, ενώ έπαιξε δίπλα στο συνομήλικό του Πάρη Γεωργακόπουλο. Επαιξε επίσης στον Εθνικό, τον Αχιλλέα και τη Θύελλα Πάτρας. Στα 30 του χρόνια υπέστη για τρίτη φορά στην καριέρα του ρήξη χιαστών και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.
Είχε ήδη πάρει πτυχίο από το ΤΕΙ διοίκησης επιχειρήσεων στην Πάτρα και είχε ξεκινήσει να δουλεύει ως «broker». Πλέον, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας DTL, η οποία δραστηριοποιείται σε επένδυση οικονομικών κεφαλαίων και σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Εχει, μάλιστα, αγοράσει συγκρότημα σε νησί των Μαλδίβων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε την αγορά ξενοδοχείου στον Ορνό της Μυκόνου! Επίσης, έχει την εταιρεία στοιχήματος «Gold Victory». Είναι χωρισμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Ο Δρόσος ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την προεδρία του Αλίμου, πέρσι «μετακόμισε» στον Σπόρτιγκ, ενώ παράλληλα ήταν χρηματοδότης στην ΑΕΛ του κυπριακού πρωταθλήματος.