QUOTE(sixama23 @ May 8 2009, 02:43 )
Αρκετά ενδιαφέρον θέμα...
Τα 13 κλειστά συμβόλαια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αορίστου διαρκείας. Θα είναι δυνατό να "σπάνε" μονάχα σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι (οικονομικά προβλήματα κ.α.).
Τα 8 μονοετή συμβόλαια που προβλέπονται από την Ευρωλίγκα, δε θα δίνονται τυχαία. Θα προκύπτουν από έναν πίνακα αξιολόγησης των εθνικών πρωταθλημάτων, στον οποίο για την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται στη τρίτη θέση πίσω από Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, αν κάποια ομάδα εκτός ΠΑΟ και ΟΣΦΠ κατακτήσει το πρωτάθλημα μπαίνει απευθείας στους ομίλους, αν παίξει στον τελικό με κάποιον από τους δύο τότε έχει αρκετές πιθανότητες να είναι πάλι απευθείας στους ομίλους ενώ τέλος αν βγει τρίτη πίσω από τους δύο τότε πάει σε προκριματικά. Τα προκριματικά θα γίνονται μεταξύ 8 ομάδων από τις οποίες οι 2 θα παίρνουν την πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκα.
Με το υπάρχον σύστημα της Ευρωλίγκα είναι αδύνατο οι ΠΑΟ και ΟΣΦΠ να αποχωρήσουν από το εθνικό πρωτάθλημα. Για να φτάσει μια ομάδα στο F4 της Ευρωλίγκα πρέπει να παίξει μάξιμουμ 21 παιχνίδια. Δηλαδή θα φτιάξουν οι ΟΣΦΠ και ΠΑΟ ομάδες εκατομμυρίων και θα δίνουν 21 μόλις αγώνες μες στη σεζόν; Δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο.
Εγώ δε νομίζω πως το σχέδιο Μπερτομέου υποβαθμίζει τα εθνικά πρωταθλήματα. Ίσα ίσα πιστεύω πως δίνει κίνητρο στις ομάδες του πρωταθλήματος να προσπαθήσουν να κοντράρουν ΟΣΦΠ και ΠΑΟ περισσότερο. Επίσης πιστεύω πως ΟΣΦΠ και ΠΑΟ θα ωφεληθούν από ένα μεγαλύτερο εγχώριο ανταγωνισμό. Θεωρώ τέλος αδιανόητο ο ΕΣΑΚΕ να κατηγορεί την Ευρωλίγκα για υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων, την ίδια στιγμή που ο ίδιος διοργανώνει παιχνίδια σε γήπεδα όπως τα Πατήσια και το Αιγάλεω, αποφασίζει για την 14η ομάδα της Α1 αφότου έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα(!) και πολλά άλλα...
Ας κοιτάξουμε να βελτιώσουμε το πρωτάθλημα μας σε κάθε τομέα (αγωνιστικό, οργανωτικό, εμπορικό) και μετά ας προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρωλίγκα κάτι καλύτερο για τις ομάδες μας .
Το Ελληνικό πρωτάθλημα υστερεί από το Ιταλικό και το Ισπανικό κατά εμένα σε δύο τομείς.
Ένα είναι η οργάνωση και το μάρκετινγκ (αν μπεις στην διαδικτυακή σελίδα του ΕΣΑΚΕ και την αντίστοιχη Ισπανική είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα)
Και στην τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στην οικονομική δυνατότητα των ομάδων. Στην Ελλάδα οι μισές ομάδες της Α1 και παραπάνω κάθε χρόνο χρωστάνε λεφτά σε παίχτες και μερικές στα μέσα της χρονιάς τους διώχνουν.
Σαφώς και με το καινούργιο πλάνο η Ελλάδα μία σίγουρη θέση που έχει την χάνει (γίνεται προκριματικός αν η ομάδα δε πάει τελικό) όμως αυτό δεν έχει να κάνει γενικά με την στρατηγική κίνηση για να γίνει κλειστή Λίγκα.
τα 21 παιχνίδια είναι με αυτή τη μορφή αν στο μέλλον σε 3-4 χρόνια οι όμιλοι γίνουν 2 και στη συνέχεια ένας;
Δηλαδή δύο όμιλοι των 16 ομάδων (30 παιχνίδια) εν συνεχεία ένας όμιλος όπου θα περάσουν οι πρώτοι 8 κάθε ομίλου (30 παιχνίδια) και μετά play off με 8 ομάδες όπου θα περνάνε με 3 νίκες. οπότε για να φτάσεις σε final4 (εφόσον υπάρχει) θα θέλει το ελάχιστο 63 παιχνίδια!!!!
αυτό είναι απλά σενάριο, πιθανόν ένα παραπλήσιο με 30 παιχνίδια θα εφαρμοστεί αρχικά και εν συνεχεία ένα πρωτάθλημα με πάνω από 50-60 μελλοντικά.
Το σχέδιο Μπερτομέου αλλά και τα προηγούμενα οδηγούν προς εκεί σταδιακά.
Ενώ για την ώρα θέλει να βάλε περισσότερες ομάδες από τις οικονομικά ισχυρές βλέπεις Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία.
Λογικό είναι μιας και τα τελευταία 10 χρόνια δε φτιάχτηκε Ελληνική ομάδα πλην των αιωνίων επιπέδου Ευρωλίγκας.
Οπότε το σχέδιο είναι ένα ξεκαθάρισμα κατά την γνώμη μου.
Όσο για το Ελληνικό πρωτάθλημα και την απαξίωση που έχει από την ''σαπίλα'' του συμφωνώ απόλυτα...
και αυτό είναι που θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε.
Υ.Γ. δε πιστεύω ότι ο Μπερτομέου τα κάνει αυτά επειδή αγαπάει τις Ισπανικές ομάδες ποιο πολύ και μισεί την Ελλάδα όλα είναι καθαρά οικονομικά.