Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Η ιστορια των final four part V
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Final 4 Madrid 2015
T.W.Is.M.
2010-11

Για πρώτη φορά το final four διεξάγεται στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η Βαρκελώνη λοιπόν φιλοξενεί το final four του 2011 μεταξύ 6-8 Μαΐου. Η Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζεται από την αρχή σαν το μεγάλο φαβορί και δικαιολογημένα, αφού είναι η κάτοχος του τιτλου, έχει διατηρήσει τον κορμό που της έφερε το τρόπαιο 1 χρόνο πριν και έχει το final four στην πόλη της. Δεν έφτασε όμως ποτέ εκεί. Σε μια μεγάλη σειρά προημιτελικών ο Παναθηναϊκός, που προέρχεται από μια ασταθή σεζόν και έχει χάσει το πλεονέκτημα έδρας, θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με 3-1 με παίχτη-κλειδί το Νικ Καλάθη που περιορίζει το Ναβάρο. Αντίπαλός του στον ημιτελικό είναι η Σιένα. Οι Ιταλοί μετά από μια καλή regular season έμειναν δεύτεροι στο τοπ 16 πίσω από τη Ρεάλ και στους 8 αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό. Το ξεκίνημα ήταν εφιαλτικό, καθώς χάνουν το πρώτο ματς με 89-41! Απαντούν όμως κερδίζοντας τα 3 επόμενα και παίρνουν την πρόκριση. Στο άλλο ζευγάρι έχουμε την επιστροφή σε final four μετά από 15 χρόνια της Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» μετά από μια μέτρια κανονική περίοδο κάνει επίδειξη δύναμης στο τοπ 16 και τερματίζει πρώτη μπροστά από τη Σιένα και στους 8 βγαίνει νικήτρια στην εμφύλια κόντρα με τη Βαλένθια με 3-2. Την τετράδα θα συμπληρώσει η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο και τους Έιντσον, Τζέρεμι Πάργκο και Σχορτσανίτη στο ρόστερ η μόνιμη πρωταθλήτρια Ισραήλ κάνει επίδειξη δύναμης στην κανονική περίοδο, αλλά στο τοπ 16 πέφτει πάνω στην Μπαρτσελόνα και μένει 2η. Παρά το μειονέκτημα έδρας όμως θα αποκλείσει την Κάχα Λαμποράλ με 3-1 παίρνοντας την κρίσιμη εκτός έδρας νίκη στη Βιτόρια χάρη σε ένα καλάθι του Πάργκο.
Στον πρώτο ημιτελικο η Σιένα μπήκε πιο δυνατά και πήρε ένα μικρό προβάδισμα. Αυτό όμως δεν άντεξε πολύ, καθώς με διαδοχικά τρίποντα του Περπέρογλου ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά και έκλεισε το ημίχρονο με 40-36. Ο ΠΑΟ έδειχνε εικόνα καλύτερης ομάδας μέσα στο γήπεδο. Πατούσε καλύτερα στο παρκέ και έλεγχε το ρυθμό του αγώνα. Ο ήρωας των προημιτελικών Νικ Καλάθης έγινε και ήρωας του ημιτελικού, καθώς πέτυχε 17 πόντους με πολύ καλά ποσοστά και ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα στην τρίτη περίοδο. Οι Ιταλοί έκαναν προσπάθειες να ανατρέψουν την κατάσταση, πρώτα με το Χαίρστον και μετά με το Ράκοβιτς, έφτασαν μέχρι το -5(72-67), αλλά ο Παναθηναϊκός διατήρησε τη νίκη και με το τελικό 77-69 έφτασε για άλλη μια φορά στον τελικό.
Ο δεύτερος ημιτελικός ξεκίνησε νευρικά και για τις 2 ομάδες. Το σκορ έμεινε χαμηλά και καμία δεν μπορούσε να ξεφύγει. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν αυτός που οδηγούσε τη Μακάμπι και οι Ισραηλινοί ήταν μπροστά με 32-29 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο όλα αυτά άλλαξαν. Οι επιθέσεις των 2 ομάδων άρχισαν να κερδίζουν τις μάχες από τις άμυνες, τα σουτ έμπαιναν με μεγαλύτερη συχνότητα, οι Έιντσον και Μπλου ανέβασαν την απόδοσή τους και η Μακάμπι αύξησε τη διαφορά στους 8(55-47) μετά το 3ο δεκάλεπτο. Η τέταρτη περίοδος αναμενόταν με ενδιαφέρον, αλλά αποδείχθηκε μονόπλευρη. Τα σουτ έμπαιναν το ένα μετά το άλλο για τη Μακάμπι, πότε με τον κορυφαίο του ημιτελικού Τσακ Έιντσον(19 πόντοι-8 ριμπάουντ-6 κλεψίματα-2 ασίστ), πότε με τον Μπλου και πότε με τον Τζέρεμι Πάργκο. Οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σταματησουν την ομάδα του Μπλατ και η νίκη ήρθε τελικά με ευκολία και με σκορ 82-63 για τη Μακάμπι. Η στιγμή αποθέωσης για την «ομάδα του λαού» ήρθε όταν ο αρχηγός Ντέρικ Σαρπ στα 40 του χρόνια πλέον μπήκε στο παρκέ και σκόραρε με τρίποντο δίνοντας τον πλέον πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση.

Ο μικρός τελικός αποδείχτηκε εύκολος για τη Σιένα που κέρδισε με 80-62 τη Ρεάλ παίρνοντας για άλλη μια φορά την 3η θέση.

Ο τελικός έβρισκε τον Παναθηναϊκό απέναντι σε μια παλιά γνώριμη, αφού είχε συναντηθεί με τη Μακάμπι 11 χρόνια πριν στο final four της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον τελικό της Σουπρολίγκα την επόμενη χρονιά. Τίποτα όμως δεν ήταν ίδιο από εκείνη την εποχή, εκτός από το Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Ζοτς όμως ήταν και ο κύριος υπεύθυνος της πορείας του ΠΑΟ την περσινή σεζόν. Έκανε τις επιλογές του στο ρόστερ, στήριξε παίχτες που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα στο ξεκίνημα της σεζόν και αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις(Καλάθης, Σάτο) τον δικαίωσαν και η ομάδα του ήταν στον τελικό. Εκεί όμως ήταν η ώρα των έμπειρων και των μεγάλων ονομάτων. Τέτοιο ήταν ο Μάικ Μπατίστ που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ένα γρήγορο προβάδισμα με 22-15 στην πρώτη περίοδο. Τέτοιο ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που με το all-around παιχνίδι του έδινε σιγουριά στην επίθεση του ΠΑΟ κάνοντας παράλληλα νέο ρεκόρ ασίστ για αγώνα final four δίνοντας 9 μαζί με τους 16 πόντους του. Μεγάλο όνομα όμως ήταν και για τη Μακάμπι ο Έιντσον που πέτυχε δύσκολα καλάθια στη δεύτερη περίοδο φέρνοντας την ομάδα του πιο κοντα στο σκορ και κλείνοντας το ημίχρονο με 33-30 υπέρ του Παναθηναϊκού. Οι Ισραηλινοί είχαν στηριχτεί στο περιφερειακό τους παιχνίδι για να πλησιάσουν κι αυτό γιατί η άμυνα του Παναθηναϊκού με βοήθειες στο low post είχε σταματησει το Σχορτσανίτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Big Sofo φορτώθηκε και με φάουλ. Με όπλο την αποτελεσματική του άμυνα ο ΠΑΟ αύξησε τη διαφορά φτάνοντάς την στους 11 πόντους μετά από 3 περιόδους και στους 14 στις αρχές της 4ης. Η Μακάμπι κατάφερε να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια και να μειώσει ως τους 5, αλλά ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι εκεί και δεν άφησε περιθώρια στους Ισραηλινούς να ολοκληρώσουν την ανατροπή. Με το τελικό 78-70 ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία του και ο Ομπράντοβιτς δικαιωνόταν απόλυτα για τις επιλογές του στη σεζόν.

Τα στατιστικά των αγώνων:
Παναθηναϊκος-Σιενα 77-69
Μακαμπι-Ρεαλ 82-63
Ρεαλ-Σιενα 62-80
Παναθηναϊκος-Μακαμπι 78-70

MVP του final four δε θα μπορούσε να αναδειχτεί άλλος από το Δημήτρη Διαμαντίδη. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση, παρόλο που ο Μπατίστ είχε επίσης πολύ καλή απόδοση στους 2 αγώνες. Ο Διαμαντίδης όμως ήταν και είναι ακόμα ο ηγέτης του ΠΑΟ και στο final four της Βαρκελώνης έπαιξε ακριβώς σαν τέτοιος.

Το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
Μιλένκο Τέπιτς
Αλεξ Μάριτς
Στράτος Περπέρογλου
Μάικ Μπατίστ
Αντώνης Φώτσης
Ρομέιν Σάτο
Ντρου Νίκολας
Κώστας Τσαρτσαρής
Δημήτρης Διαμαντίδης
Ίαν Βουγιούκας
Νικ Καλάθης
Κώστας Καϊμακόγλου



2011-12

Μετα απο 20 χρονια το φαιναλ φορ επιστρεφει στην Κωνσταντινουπολη. Το τριημερο 11-13 Μαιου κρινεται ο ευρωπαικος τιτλος και οι περισσοτερες φιγουρες μοιαζουν γνωστες και αναμενομενες. Ο κατοχος του τιτλου Παναθηναικος καταφερνει για πρωτη φορα να προκριθει στο φαιναλ φορ τη σεζον μετα απο κατακτηση του κυπελλου. Παρολο που δεν επεισε ως φαβορι στην κανονικη περιοδο, αφησε πισω του την Ουνιξ Καζαν, την Αρμανι Μιλανο και τη Φενερμπαχτσε στο τοπ 16 και πηρε την 1η θεση. Στους προημιτελικους δεν πτοηθηκε απο την εντος εδρας ηττα απο τη Μακαμπι και προκριθηκε με 3-2. Αντιπαλος στον πρωτο ημιτελικο η μονιμη θαμωνας των φαιναλ φορ ΤΣΣΚΑ Μοσχας. Το μεγαλο φαβορι για το τροπαιο ενισχυμενη με τον Αντρει Κιριλενκο, τον Νεναντ Κρστιτς, το Μιλος Τεοντοσιτς και με τους γνωριμους Χριαπα, Βοροντσεβιτς, Σβεντ και Σισκαουσκας εμοιαζε ομαδα φτιαγμενη για την κορυφη. Περασε με περιπατο τον πρωτο γυρο, δε δυσκολευτηκε απεναντι σε Ολυμπιακο, Γαλατασαραι και Εφες στο τοπ 16 και απεκλεισε σχετικα ευκολα την Μπιλμπαο στους 8 με 3-1. Στον αλλο ημιτελικο το φαβορι λεγοταν Μπαρτσελονα. Οι Καταλανοι επεστρεψαν στο φαιναλ φορ εξισου εντυπωσιακα με τους Ρωσους. Ευκολη προκριση στην κανονικη περιοδο, αηττητο τοπ 16 και sweep στους προημιτελικους εναντιον της Ουνιξ. Την τετραδα εκλεινε η ομαδα-εκπληξη του Ολυμπιακου. Σε μια σεζον απολυτης αναδομησης ο Ντουσαν Ιβκοβιτς στηριχτηκε στην εμπειρια και την ηγετικη ικανοτητα του Σπανουλη με τη βοηθεια παιχτων οπως ο ξεχασμενος Πριντεζης και οι νεαροι Παπανικολαου, Μαντζαρης, Σλουκας. Στη μεση της σεζον αλλαξαν οι 2 Αμερικανοι της ομαδας και ο ερχομος των Ντορσει και Λο αλλαξε ολοκληρη την εικονα. Ο Ολυμπιακος δυσκολευτηκε, αλλα πηρε την προκριση σε εναν ισορροπημενο ομιλο κανονικης περιοδου. Εφτασε μεχρι την τελευταια αγωνιστικη για να παρει την προκριση απο το τοπ 16, αλλα κερδισε στο κρισιμο ματς τη Γαλατασαραι. Στους προημιτελικους ηρθε η ωρα της εκδικησης. Απεκλεισε τη Σιενα, που τον ειχε αφησει εκτος 1 χρονο πριν με 3-1 σπαζοντας την εδρα των Ιταλων στο πρωτο ματς και βρεθηκε αντιπαλος των "μπλαουγκρανα" στο βραδινο ημιτελικο.
Για πρωτη φορα ειχαμε 2 ελληνικες ομαδες στο φαιναλ φορ χωρις να συναντιουνται στους ημιτελικους. Ευκαιρια για εναν ελληνικο τελικο λοιπον. Ετσι ξεκινησε και ο Παναθηναικος μπαινοντας δυνατα με τον Μπατιστ να χτυπα στη ρακετα των Ρωσων και με ενα γρηγορο προβαδισμα με 16-4. Στη συνεχεια ανελαβε δραση ο Γιασικεβιτσιους και το 10λεπτο εκλεισε με 15-29 υπερ του ΠΑΟ. Στο δευτερο 10λεπτο ο Παναθηναικος παθαινει καθιζηση στην επιθεση. Οι Ρωσοι καλυπτουν ολοκληρη τη διαφορα και με καλαθι του Μπατιστ ο ΠΑΟ παιρνει ενα μικρο προβαδισμα 2 ποντων στο ημιχρονο(32-34). Στο δευτερο ημιχρονο το ματς πηγε ποντο-ποντο. Ο Κιριλενκο εδωσε για πρωτη φορα προβαδισμα στην ΤΣΣΚΑ με 41-39, αλλα Διαμαντιδης και Καιμακογλου απαντησαν και εφεραν την ομαδα του Ομπραντοβιτς ξανα μπροστα. Το 10λεπτο εκλεισε με 51-55 υπερ του Παναθηναικου. Στην τελευταια περιοδο κυριαρχησαν οι αμυνες. Και οι δυο ομαδες δυσκολευονταν να σκοραρουν με τον Παναθηναικο να εχει να αντιμετωπισει εκτος απο τη σκληρη αμυνα της ΤΣΣΚΑ και τα σφυριγματα των διαιτητων. Ο Γιασικεβιτσιους ομως δεν πτοηθηκε ουτε απο αυτα και εφερε τον Παναθηναικο στο +4(60-64) λιγοτερο απο 3' πριν το τελος. Ο Σβεντ μειωσε με ενα καλαθι και 1/2 βολες στον ποντο και ο Τεοντοσιτς εδωσε προβαδισμα στην ΤΣΣΚΑ με 65-64(ερχομενος απ εξω απ το γηπεδο πριν σουταρει). O Σαρας παιρνει και την επομενη επιθεση, αλλα αστοχει, ο Σβεντ ανεβαζει τη διαφορα στους 2 με 1/2 βολες, το ριμπαουντ ομως χανεται, τα βηματα του Τεοντοσιτς δε δινοντα και χρειαζεται νεο φαουλ, αυτη τη φορα στον Τεοντοσιτς. Αυτος αστοχει και στις 2 βολες, αλλα στην τελευταια επιθεση η μπαλα μενει στα χερια των παιχτων του ΠΑΟ και η προκριση παει στα χερια της ΤΣΣΚΑ.
Στο δευτερο ημιτελικο παλι η ελληνικη ομαδα ηταν αυτη που ξεκινησε πιο δυνατα. Ο Ολυμπιακος πετυχε τους πρωτους 8 ποντους του ματς, αλλα η Μπαρτσελονα χτυπησε στη ρακετα με Λορμπεκ και Ν'Ντονγκ για να κρατηθει κοντα στο σκορ. Ο Σπανουλης ηταν αυτος που οδηγουσε τον Ολυμπιακο στο 17-11 του 10λεπτου. Ο Ναβαρο σκοραρει για πρωτη φορα μετα απο 12', αλλα οι δικοι του ποντοι εφεραν την Μπαρτσελονα μπροστα με 26-27. Οχι για πολυ ομως, αφου ο Σπανουλης ηταν και παλι εκει και εδωσε παλι προβαδισμα στον Ολυμπιακο. Με ενα εντυπωσιακο alley-oop καρφωμα του Ντορσει ο Ολυμπιακος εκλεισε το πρωτο ημιχρονο μπροστα με 33-29. Στο τριτο 10λεπτο ο Ολυμπιακος κρατησε το προβαδισμα βρισκοντας λυσεις ποτε απο το Σπανουλη, ποτε απο τον Πριντεζη, ποτε απο τον Παπανικολαου, αλλα το προβλημα εντοπιζοταν στο ριμπαουντ και στην αντιμετωπιση των ψηλων της Μπαρτσελονα. Οι Καταλανοι ανανεωναν τις επιθεσεις τους και με δευτερες και τριτες προσπαθειες εμεναν κοντα στο σκορ. Μετα απο 30' ο Ολυμπιακος ηταν μπροστα με 50-47 και πηγαιναμε για ενα δραματικο φιναλε. Το +7 που πηρε ο Ολυμπιακος(54-47) στις αρχες της 4ης περιοδου δεν κρατησε για πολυ, καθως Ναβαρο και Σαδα μειωσαν τη διαφορα. Οταν ομως ο Ολυμπιακος χρειαστηκε τον αρχηγο του, αυτος ηταν εκει. Με το τεταρτο του τριποντο στο ματς ο Σπανουλης εκανε το 66-61 φερνοντας τον Ολυμπιακο σε θεση ισχυος. Ο Ν'Ντονγκ μειωσε με διαδοχικες βολες, αλλα ο Σπανουλης ηταν παλι εκει. Εδωσε ετοιμο καλαθι στον Ντορσει, που δεν αστοχησε, πηρε και φαουλ και εφερε τη διαφορα στους 4(68-64) 16'' πριν το τελος εξασφαλιζοντας τη νικη για τον Ολυμπιακο.

Ο μικρος τελικος ηταν ενα παιχνιδι γεματο απογοητευση. Ο αδικημενος Παναθηναικος και η Μπαρτσελονα, που πηγε σαν φαβορι και εφυγε με κατεβασμενο κεφαλι, επρεπε να παιξουν για την 3η θεση. Με πολυ χρονο συμμετοχης σε αναπληρωματικους παιχτες(Μαριτς απ τη μια, Ινγκλς και Ουαλας απ την αλλη) και με το Ναβαρο στον παγκο η Μπαρτσελονα κερδισε με 74-69 αφηνοντας τον Παναθηναικο στην 4η θεση για πρωτη φορα.

Ο μεγαλος τελικος ηταν η απολυτη μαχη Δαβιδ και Γολιαθ για δευτερη φορα στην ιδια πολη(μετα το 1992 και το Παρτιζαν-Μπανταλονα). Το μεγαλο φαβορι ΤΣΣΚΑ εναντιον του απολυτου αουτσαιντερ Ολυμπιακου. Λιγες εβδομαδες πριν σε αγωνα για το τοπ 16 η ΤΣΣΚΑ ειχε κερδισει στη Μοσχα με 31 ποντους διαφορα, αλλα εδω ηταν ενα αλλο παιχνιδι. Μετα απο ενα 10λεπτο κακου μπασκετ και αστοχιας, οπου και οι 2 ομαδες σκοραραν οσο συνηθως σκοραρει 1(10-7 υπερ της ΤΣΣΚΑ), οι Ρωσοι αρχισαν να παιρνουν μπροστα. Με καλαθια μεσα στη ρακετα φτανουν στο 14-7 και με 3 συνεχομενα τριποντα του Τεοντοσιτς φτανουν σε διψηφια διαφορα(25-13). Ο Ολυμπιακος ειχε μεγαλο προβλημα να σκοραρει και μεχρι το τελος του ημιχρονου ειχε παρει σκορ μονο απο Σπανουλη, Παπανικολαου και Αντιτς! Η διαφορα παρεμενε σε υψηλα επιπεδα και με καλαθι του Σβεντ πανω στην κορνα της ληξης το ημιχρονο εληξε 34-20 για την ΤΣΣΚΑ. Ο Ολυμπιακος προσπαθησε να αντιδρασει στο ξεκινημα του β ημιχρονου με τη συνηθη τριαδα που σκοραρε και στο α ημιχρονο. Ομως οι Χριαπα και Κιριλενκο πετυχαν απο ενα τριποντο κρατωντας τη διαφορα ψηλα. Με καλαθι του Σβεντ στον αιφνιδιασμο η ΤΣΣΚΑ προηγειται με 53-34 3' πριν τη ληξη της περιοδου. Ο Σπανουλης βρισκεται στον παγκο, ο Ιβκοβιτς καλει ταιμ αουτ και στον παγκο της ΤΣΣΚΑ πρεπει να κανουν προβες απονομης. Η συνεχεια ειναι βγαλμενη μονο απο ταινια. Ο Ολυμπιακος επιτελους παιρνει σκορ απο τεταρτο παιχτη, το Σλουκα που ευστοχει σε μια βολη και μεχρι να τελειωσει το 10λεπτο κι απο αλλους 2, τον Πριντεζη και το Μαντζαρη που με τριποντο στη ληξη της περιοδου μειωνει σε 53-40. Η ανατροπη ειχε ακομα πολυ δρομο για να γινει, το ιδιο ομως και το παιχνιδι. Σλουκας, Πριντεζης και Κεσελ συνεχιζουν το σερι του Ολυμπιακου και η διαφορα πεφτει στους 5(53-48)! Εχουμε ξανα παιχνιδι! Οι Ρωσοι αισθανονται την πιεση του φαβορι, καθως ο Πριντεζης μειωνει σε 55-52. Ο χρονος δεν κυλαει εναντιον του Ολυμπιακου, παρολο που κυνηγαει στο σκορ. Μπαινοντας στο τελευταιο λεπτο ο Πριντεζης και παλι μειωνει σε 60-58. Ο Τεοντοσιτς που εξελισσεται σε μοιραιο με τις κακες επιλογες και τα βιαστικα του φαουλ αστοχει σε τριποντο, αλλα ο Πριντεζης δεν καταφερνει να ισοφαρισει το ματς και κοβεται απο τον Βοροντσεβιτς. Ο μοιραιος Τεοντοσιτς ομως αστοχει και σε 1 βολη, αφηνοντας περιθωριο στον Ολυμπιακο να ισοφαρισει το 61-58. Στα 10'' ο Παπανικολαου κερδιζει φαουλ και μειωνει στον ποντο. Ο Σπανουλης σταματαει και παλι το χρονο κανοντας φαουλ στο Σισκαουσκας. Ο εμπειρος και ψυχραιμος συνηθως Λιθουανος εχει την ευκαιρια να εξιλεωθει για το αστοχο σουτ του Βερολινου 3 χρονια πριν. Ομως αστοχει στην πρωτη βολη. Ο Ολυμπιακος ειναι ζωντανος, οι Ρωσοι δεν μπορουν να κανουν πια φαουλ. Αστοχος ο Σισκα και στη δευτερη! Ο Ολυμπιακος μπορει να παει για τη νικη! Η συνεχεια χωρις αλλο σχολιο σε 6 διαφορετικες γλωσσες:


Τα στατιστικα των αγωνων:
ΤΣΣΚΑ-Παναθηναικος 66-64
Ολυμπιακος-Μπαρτσελονα 68-64
Παναθηναικος-Μπαρτσελονα 69-74
ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακος 61-62

MVP του φαιναλ φορ αναδειχτηκε φυσικα ο Βασιλης Σπανουλης. Ο φυσικος ηγετης του Ολυμπιακου σε ολη τη χρονια δικαιολογησε και στο φαιναλ φορ το χαρακτηρισμο και παρολο που ο Πριντεζης πετυχε το νικητηριο καλαθι και ο Παπανικολαου ηταν ο πρωταγωνιστης του τελικου, αξιζε περισσοτερο απ ολους τον τιτλο του πολυτιμοτερου, αποδεικνυοντας οτι η αποδοση του ανεβαινει οταν αισθανεται μεγαλυτερη ελευθερια μεσα στην ομαδα του, αλλα και οτι οταν φτανουν τα δυσκολα, ειναι εκει.

Το ροστερ του πρωταθλητη Ευρωπης:
Καιλ Χαινς
Περο Αντιτς
Βασιλης Σπανουλης
Παναγιωτης Βασιλοπουλος
Τζοι Ντορσει
Μαρκο Κεσελ
Λαζαρος Παπαδοπουλος
Μαρτινας Γκετσεβιτσιους
Ανδρεας Γλυνιαδακης
Γιωργος Πριντεζης
Κωστας Παπανικολαου
Βαγγελης Μαντζαρης
Κωστας Σλουκας
Δημητρης Κατσιβελης
Εισι Λο




2012-13

Το 2013 είχαμε μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρωλίγκα. Το σύστημα διεξαγωγής τροποποιήθηκε επεκτείνοντας κατά πολύ το τοπ 16 και διαμορφώνοντάς το σε 2 ομίλους των 8. Αυτή η αλλαγή έκανε μακρύτερη και πιο απαιτητική τη σεζόν, αλλά αύξησε πολύ τον ανταγωνισμό και η διοργάνωση έγινε συναρπαστικότερη. Δεν ήταν το ίδιο συναρπαστική όμως η διοργάνωση του φάιναλ φορ. Η Ευρωλίγκα είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει η τελική φάση στην Αγγλία και στην Ο2 Arena του Λονδίνου, όπου το κοινό έλαμψε δια της απουσίας του. Για καλή τύχη των διοργανωτών υπήρχε και πάλι ελληνική εκπροσώπηση και μαζί ο κόσμος που (κακά τα ψέματα) μόνο οι Έλληνες και η Μακάμπι φέρνουν μαζί. Αυτή προερχόταν από τον πρωταθλητή της προηγούμενης σεζόν Ολυμπιακό. Με το Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο αντί του Ίβκοβιτς, με τον κορμό της προηγούμενης σεζόν, αλλά χωρίς τον Ντόρσει που αποχώρησε στο ξεκίνημα της σεζόν και με τον κάποτε πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Λέικερς Τζος Πάουελ στη θέση του. Ο Ολυμπιακός είχε κάποια σκαμπανεβάσματα μέσα στη χρονιά, έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ μετά το ξεκίνημα του πρώτου γύρου(όπου τερμάτισε 2ος πίσω απ’ τη Ζαλγκίρις) και παρά την αστάθειά του στο τοπ 16 πήρε τη 2η θέση και το πλεονέκτημα έδρας για τους προημιτελικούς, όπου αντιμετώπισε την Αναντολού Εφές των Φάρμαρ, Βούγιασιτς και Γκόρντον. Για πρώτη φορά στην ιστορία των πλέι οφ είδαμε σειρά χωρίς κανένα μπρέικ με τον Ολυμπιακό να προκρίνεται με 3-2 χάρη σε μια μεγάλη ανατροπή στο 5ο ματς από το -15. Αντίπαλος στον ημιτελικό η περσινή χαμένη του τελικού ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Χωρίς τον Κιριλένκο πια, αλλά με το Σόνι Γουίμς στη θέση του και με τον Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο οι Ρώσοι έμοιαζαν το μεγάλο φαβορί για να πάρουν αυτό που έχασαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο ένα χρόνο πριν. Η πρόκρισή τους μάλλον χαρακτηρίζεται εύκολη. 2η θέση στην κανονική περίοδο με μόλις 1 ήττα από την Μπαρτσελόνα και 1η θέση στο τοπ 16 παρά το μέτριο ξεκίνημα στον όμιλο μπροστά από Ρεάλ και Εφές. Στους 8 δε δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να αποκλείσουν την Κάχα Λαμποράλ με 3-1 παρά τη βαριά ήττα στη χώρα των Βάσκων στο τρίτο ματς. Ο άλλος ημιτελικός ήταν ένα αιώνιο ντέρμπι. Όχι όμως αυτό που έχουμε συνηθίσει εμείς μεταξύ ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, αλλά το ισπανικό classic μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ έχοντας στις τάξεις της για ολόκληρη σεζόν το Ρούντι Φερνάντεθ, καθώς και τους Μίροτιτς, Ροντρίγκεθ, Γιουλ πέρασε αθόρυβα, αλλά άνετα στο φάιναλ φορ. Τερμάτισε 1η στον όμιλο της κανονικής περιόδου και 2η πίσω απ’ την ΤΣΣΚΑ στο τοπ 16 και έκανε επίδειξη δύναμης στους 8 αποκλείοντας με 3-0 τη Μακάμπι. Η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της ήταν εντυπωσιακή και στους 2 ομίλους παίρνοντας την 1η θέση και κάνοντας μόλις 2 ήττες σε αυτούς. Στους προημιτελικούς όμως δυσκολεύτηκε πολύ εναντίον του Παναθηναικού και βρέθηκε ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό πριν επικρατήσει με 3-2 εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη αστοχία του ΠΑΟ στο τελευταίο παιχνίδι.
Ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ είχε όπως και ένα χρόνο πριν ξεκάθαρο φαβορί και αυτό ήταν ξανά η ΤΣΣΚΑ. Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, όπου ο Γουίμς κρατούσε την ΤΣΣΚΑ μπροστά στο σκορ, αλλά ο Ολυμπιακός απαντούσε με συνεχόμενες βολές, ο Κρστιτς έδωσε προβάδισμα με 17-16 στην πρωταθλήτρια Ρωσίας. Θα ήταν το τελευταίο προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ όχι μόνο στο 10λεπτο, αλλά και σε ολόκληρο το ματς. Ο Ολυμπιακός τελείωσε την περίοδο με σερί 8-0 με τρίποντο του Σλούκα και συνέχισε έτσι και στο δεύτερο 10λεπτο. Ο Χάινς κυριαρχούσε στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός έβρισκε σκορ από πολλούς παίχτες και η διαφορά σταθεροποιήθηκε σε διψήφια επίπεδα κλείνοντας το ημίχρονο με σκορ 40-28 υπέρ του Ολυμπιακού. Όλοι περίμεναν την αντίδραση της ΤΣΣΚΑ, αλλά το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με 5-0 για τον Ολυμπιακό, που με τρίποντο του Παπανικολάου έφτασε στο +17(45-28). Η ΤΣΣΚΑ έσφιξε την άμυνά της, αλλά δεν μπορούσε να βρει καμία λύση στην επίθεση. Οι πόντοι της έρχονταν μόνο με βολές και ακόμα κι όταν πλησίασε στους 11 ένα σουτ από την κορυφή της ρακέτας από το Χάινς έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό και έκοψε τα πόδια των Ρώσων. Η ΤΣΣΚΑ δε σκόραρε εντός πεδιάς σε όλο το 10λεπτο και ο Ολυμπιακός ανέβασε κι άλλο τη διαφορά στο 53-36. Πλέον δεν υπήρχαν δυνάμεις για την ΤΣΣΚΑ και η τελευταία περίοδος ήταν διαδικαστική. Η διαφορά ξεπέρασε και τους 20 και ακόμα και όταν ο τραγικός κατά τ΄ άλλα Τεόντοσιτς μείωσε στους 15 με τρίποντο η ελληνική ομάδα δεν είχε πρόβλημα να κρατήσει εύκολα το προβάδισμα και να πάρει τη νίκη με 69-52.
Στο βραδινό ημιτελικό το ξεκίνημα ήταν νευρικό. Τα πρώτα 3’ πέρασαν χωρίς καλάθι και με μοναδικούς πόντους 4 βολές του Άντε Τόμιτς. Η Μπαρτσελόνα βρήκε πρώτη λύσεις, πότε με τον Τόμιτς, πότε με το Χουέρτας και πότε με το Ναβάρο, ενώ η Ρεάλ δυσκολευόταν και το 10λεπτο βρήκε τους Καταλανούς μπροστά με 18-11. Αυτός που άλλαξε τη ροή του αγώνα στη δεύτερη περίοδο ήταν ο Σέρχιο Γιουλ. 2 γρήγορα τρίποντα έφεραν τη Ρεάλ κοντά στο σκορ και με τη βοήθεια του Ροντρίγκεθ η Ρεάλ δεν άργησε να περάσει μπροστά(26-27). Η Μπαρτσελόνα απάντησε με τον Τόμιτς, αλλά ο Φελίπε Ρέγιες ήρθε από τον πάγκο και έκανε τη ζημιά στη ρακέτα της Μπαρτσελόνα. Ήταν μάλιστα εκείνος που έγραψε το 33-39 του ημιχρόνου για τους Μαδριλένους. Το ντέρμπι συνεχίστηκε στο τρίτο 10λεπτο. Οι ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα, αλλά ο Μαρσελίνιο Χουέρτας ήταν ο επιθετικός πρωταγωνιστής για την Μπαρτσελόνα και αυτός που με 5 συνεχόμενους πόντους στο τέλος της περιόδου έφερε την ομάδα του μπροστά με 51-48. Η Μπαρτσελόνα πήρε μεγαλύτερο προβάδισμα στο ξεκίνημα του 4ου 10λέπτου και με καλάθι του Ινγκλς έφτασε στο +9(61-52). Η Ρεάλ όμως αντέδρασε άμεσα. Ο Ροντρίγκεθ σέρβιρε, ο Ρέγιες σκόραρε και η απάντηση ήρθε με ένα εντυπωσιακό σερί 2-17, που έδωσε προβάδισμα 6 πόντων στη Ρεάλ. Πλέον ο χρόνος για νέα ανατροπή ήταν λίγος και ο Ρούντι με ένα κλέψιμο στο τελευταίο λεπτό σφράγισε τη νίκη της Ρεάλ και την επιστροφή της στο μεγάλο τελικό μετά από 18 χρόνια, όπου θα συναντούσε τον ίδιο αντίπαλο με το 1995: τον Ολυμπιακό.
Στο μικρό τελικό η απογοήτευση δεν εμπόδισε τις 2 ομάδες να παίξουν ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στον πόντο. Ο Ναβάρο από τη μια και οι Χριάπα και Γουίμς από την άλλη προσπάθησαν να δώσουν τη νίκη στις ομάδες τους, ώστε να μη φύγουν από το Λονδίνο με άδεια χέρια. Τελικά 2 έυστοχες βολές του Άαρον Τζάκσον και ένα άστοχο σουτ του άποντου στο μικρό τελικό Χουέρτας έδωσαν τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ με 74-73. Το γεγονός του αγώνα όμως ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα για το Θοδωρή Παπαλουκά. Ένας από τους μεγαλύτερους γκαρντ της δεκαετίας του 2000 στην Ευρώπη δεν κατάφερε να κερδίσει άλλο ένα κύπελλο στην τελευταία του συμμετοχή, αλλά αποσύρθηκε με νίκη(έστω και άνευ ουσίας). Η Μπαρτσελόνα είχε υποστεί μέσα σε 3 μέρες τόσες ήττες όσες είχε κάνει σε ολόκληρη την υπόλοιπη σεζόν!
Στον τελικό ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην ακριβώς αντίστροφη θέση απ’ αυτή που είχε 2 μέρες πριν. Μπορεί να πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα με τον Πρίντεζη, αλλά στη συνέχεια η Ρεάλ έκλεισε τη ρακέτα της με τον Μπέγκιτς σε ρόλο σκιάχτρου, ενώ η δυνατή του άμυνα που δεν επέτρεπε στην ΤΣΣΚΑ να βρει το καλάθι δεχόταν το ένα καλάθι μετά το άλλο από τους περιφερειακούς της Ρεάλ. Ο Μπαρτζώκας έβαλε γρήγορα στο παιχνίδι τον κορυφαίο του ημιτελικού Κάιλ Χάινς, αλλά οι Γιουλ και Φερνάντεθ συνέχισαν να βομβαρδίζουν το καλάθι και μετά από 10’ η Ρεάλ ήταν μπροστά με 10-27 δείχνοντας έτοιμη να επαναλάβει το κατόρθωμα του 1995. Ο Ολυμπιακός όμως είχε χτίσει ολόκληρη τη σεζόν του πάνω σε ανατροπές και εκείνη τη μέρα επρόκειτο να πετύχει άλλη μια. Ένα τυχερό σουτ(off balance τρίποντο του Άντιτς στη λήξη της επίθεσης) ξεκίνησε την αντεπίθεση. Με τους Χάινς, Άντιτς, Περπέρογλου, Σλούκα και Κατσίβελη στην πεντάδα ο Ολυμπιακός πίεσε ασφυκτικά στην άμυνα και ροκάνισε τη διαφορά. Με τρίποντο του Λο, που επέστρεψε στο παρκέ, μείωσε στους 4(31-35) δίνοντας μεγάλο ενδιαφέρον στον τελικό. Ο Ροντρίγκεθ έδινε ανάσες στη Ρεάλ με εύστοχες βολές, αλλά με 3/3 βολές του Σλούκα ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στο σκορ και στο ημίχρονο η Ρεάλ είχε προβάδισμα μόλις 4 πόντων(37-41). Οι Ισπανοί όμως είχαν καταφέρει να κρατήσουν το Σπανούλη στο 0 και η παρουσία του αρχηγού του Ολυμπιακού θα γινόταν το κλειδί της νίκης και για τις δυο ομάδες. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να επιστρέψει στο ματς και χρειαζόταν τον αρχηγό του για να το κερδίσει. Με το ξεκίνημα λοιπόν του β ημιχρόνου ο Σπανούλης δεν έχασε την ευκαιρία. Βλέποντας τον Μπέγκιτς να μένει πίσω από το σκριν που έδινε ο Χάινς ο Kill Bill βρήκε το χώρο για ελεύθερα σουτ. Το πρώτο μείωσε τη διαφορά στον πόντο. Το δεύτερο έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Το τρίτο τον έφερε στο +3(αφού ο Μίροτιτς είχε ισοφαρίσει). Η υπόθεση νίκη παρέμενε ανοιχτή, αλλά ο Ολυμπιακός ήξερε ότι είχε το πάνω χέρι ψυχολογικά. Χάινς και Λο έφεραν τη διαφορά στους 6, αλλά ο Ρούντι έδωσε ξανά προβάδισμα στη Ρεάλ(55-56). Με συνεχόμενες βολές κι από τις 2 πλευρές το 10λεπτο τελείωσε ισόπαλο 61-61 και όλα έδειχναν ότι πάμε για άλλο ένα συναρπαστικό φινάλε. Η Ρεάλ μπήκε νωθρά στο 4ο 10λεπτο και ο Σπανούλης με το τέταρτο τρίποντό του έδωσε προβάδισμα 8 πόντων στον Ολυμπιακό(70-62). Οι Ισπανοί προσπάθησαν να επαναλάβουν το κατόρθωμα του ημιτελικού και μείωσαν στους 3 με τον Κάρολ, όμως ο Ολυμπιακός που είχε φτάσει τόσο κοντά στην ολοκλήρωση άλλης μιας ανατροπής σε τελικό δε θα άφηνε τον τίτλο να χαθεί. Σλούκας και Σερμαντίνι αύξησαν πάλι τη διαφορά, η επίθεση της Ρεάλ κόλλησε και με κάρφωμα του Παπανικολάου στον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +14(84-70). Το μόνο που είχε να κάνει η ομάδα του Μπαρτζώκα πια ήταν να συντηρήσει τη διαφορά και όταν ο Ροντρίγκεθ με προσωπικές ενέργειες μείωσε στους 8 στο τελευταίο δίλεπτο, ήταν ο Σπανούλης που θα έδινε τη χαριστική βολή στους Ισπανούς. Με τρίποντο από τα 9 μέτρα έγραψε το 90-79 και έκρινε οριστικά το νικητή. Στο υπόλοιπο του αγώνα οι Ισπανοί κατάφεραν να επιδοθούν σε συνεχόμενα φάουλ σκοπιμότητας και να δώσουν την ευκαιρία στον κορυφαίο του τελικού Έισι Λο να κάνει 100 τους πόντους του Ολυμπιακού δίνοντας ακόμα πιο πανηγυρικό τόνο στη νίκη της ομάδας του. Το τελικό 100-88 ήταν η πρώτη 100άρα σε τελικό μετά το 118-74 της Μακάμπι 9 χρόνια πριν, η πρώτη back to back κατάκτηση του κυπέλλου μετά από 8 χρόνια(και πάλι από τη Μακάμπι) και με αυτό ο Ολυμπιακός πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή διαφοράς σε τελικό μετά φυσικά από τη δική του ανατροπή του -19 ένα χρόνο πριν. Ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο πρώτος παίχτης που ανακηρύσσεται MVP για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά τον Τόνι Κούκοτς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κερδίζει την Ευρωλίγκα και ο Τζος Πάουελ ο πρώτος Αμερικάνος που γίνεται πρωταθλητής ΝΒΑ και Ευρώπης μετά το μεγάλο Μπομπ ΜακΑντου!
Τα στατιστικα των αγωνων:
ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός 52-69
Μπαρτσελόνα-Ρεάλ 67-74
ΤΣΣΚΑ-Μπαρτσελονα 74-73
Ολυμπιακός-Ρεάλ 100-88

MVP του φαιναλ φορ όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο Βασιίλης Σπανούλης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή δεν ήταν απόλυτα δίκαιη. Ο Κάιλ Χάινς έκανε 2 μεγάλα παιχνίδια στο Λονδίνο, ο Έισι Λο ήταν ο καλύτερος του τελικού και μαζί με το συμπατριώτη του συμμετείχαν στην αντεπίθεση για τη μεγάλη ανατροπή, αλλά μερικές φορές το μεγάλο όνομα υπερισχύει μεταξύ ίσων(ή σχεδόν ίσων) σε απόδοση. Ειδικά όταν η τελευταία γεύση ήταν οι 22 πόντοι σε ένα ημίχρονο που έδωσαν τελικά τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Το ροστερ του πρωταθλητη Ευρωπης:
Καιλ Χαινς
Εισι Λο
Περο Αντιτς
Βασιλης Σπανουλης
Στράτος Περπέρογλου
Γκιόργκι Σερμαντίνι
Κώστας Σλούκας
Δημήτρης Μαυροειδής
Τζος Πάουελ
Μαρτινας Γκετσεβιτσιους
Ντορόν Πέρκινς
Γιωργος Πριντεζης
Κωστας Παπανικολαου
Βαγγελης Μαντζαρης
Δημητρης Κατσιβελης

mixalisgate7
Twism στην σεζόν 2011-12 έχεις βάλει τον τελικό της σεζόν 2012-2013.
T.W.Is.M.
QUOTE(mixalisgate7 @ May 13 2014, 23:37 ) *
Twism στην σεζόν 2011-12 έχεις βάλει τον τελικό της σεζόν 2012-2013.


Δικιο εχεις, οταν εκοβα και εραβα απο το ενα ποστ στο αλλο πηγα να κανω μια διορθωση, που τελικα δεν ηταν και τοσο διορθωση. Το φτιαχνω αμεσως.
Reggie Miller #31
Ωραία δουλίτσα αγορίνα! 41.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.