Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Η εκπληκτική ιστορία του Jason McElwain
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
Flash
Ο Jason McElwain γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1987, μεγάλωσε στο προάστιο Greece της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε το 2006 από το Greece Athena High School.

H μεγάλη αγάπη του Jason δεν είναι άλλη από το μπάσκετ. Από μικρός λάτρεψε το άθλημα και θέλησε να παίξει στην ομάδα του σχολείου του. Ποτέ όμως δεν κατάφερε να γίνει μέλος της ομάδας. «Γιατί ;» είναι η εύλογη απορία. Γιατί ο Jason έχει ύψος μόλις 1,67 και ,το κυριότερο, είναι αυτιστικός.

Το πάθος του για το άθλημα και η αφοσίωση του στην ομάδα έπεισαν τον γυμναστή και προπονητή της ομάδας μπάσκετ του λυκείου Jim Johnson να του δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις προπονήσεις με την ιδιότητα του junior manager (ουσιαστικά να βοηθάει με διάφορους τρόπους του συμπαίκτες του και να εκτελεί, άτυπα, χρέη φροντιστή).

Η σαιζόν 2005-2006 όδευε προς τη λήξη της. Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας του Greece Athena High School , οι γηπεδούχοι διατηρούσαν ένα σημαντικό προβάδισμα. Ο Johnson είχε συμπεριλάβει, τιμής ένεκεν, τον Jason στο roster της ομάδας και θεώρησε πως είχε φτάσει η στιγμή για τον νεαρό να κάνει την πρώτη-και τελευταία- εμφάνιση του ως πραγματικά ισότιμο μέλος της ομάδας.

Τέσσερα λεπτά και 19 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της τέταρτης περιόδου ο Jason εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο γνωρίζοντας την αποθέωση από τους εκατοντάδες συμμαθητές του που παρακολουθούσαν το παιχνίδι και γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του coach Johnson.
Η μπάλα φθάνει φυσικά στα χέρια του Jason ο οποίος επιχειρεί σουτ τριών πόντων: air ball. Στην επόμενη επίθεση δοκιμάζει διείσδυση: αστοχεί σε layup. Εκείνη τη στιγμή ο Johnson (όπως θα αποκαλύψει αργότερα) σκεφτόταν: «Ω Θεέ μου απλά δώσ’ του ένα καλάθι, σε παρακαλώ!» Φαίνεται πως αυτή η απλή προσευχή εισακούστηκε.

Ο Jason θα επιχειρήσει ένα ακόμα τρίποντο: nothing but net. Άλλο ένα: εύστοχο. Ακόμη ένα: κι αυτό μέσα. Μέχρι το τέλος αυτού του εκπληκτικού τετραλέπτου ο Jason θα ευστοχήσει συνολικά σε 6 από τα 10 τρίποντα που επιχείρησε (!!!) σκοράροντας 20 πόντους. Με την κόρνα της λήξης , οπαδοί και συμπαίκτες, κυριολεκτικά ορμάνε μέσα στο γήπεδο αγκαλιάζοντας και τελικά σηκώνοντας στους ώμους τους και περιφέροντας σε όλο το σχολείο τον νεαρό.

Η είδηση κάνει το γύρο των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέρουν την είδηση και σπεύδουν αργότερα για μια δήλωση του «μικρού- ήρωα» όπως τον χαρακτηρίζουν: « Ήμουν πιο καυτός και από πιστόλι» θα πει χαμογελαστά ο Jason.

Έκτοτε ο Jason γνώρισε από κοντά τον Ervin "Magic" Johnson, τον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush , πήγε στο Tonight Show του Jon Stewart και το Oprah Show, τιμήθηκε με το βραβείο "Best Sports Moment" του ESPN (το οποίο διεκδικούσε και ο Kobe Bryant με τους 81 πόντους σε ένα παιχνίδι) αλλά και με το Performance of Courage Award από τα Teen Choice Awards. Επιπλέον, η Columbia Pictures ήδη έχει στα σκαριά μια ταινία με θέμα τη ζωή του ενώ τα κατορθώματα του έχουν γίνει θέμα τραγουδιών hip-hop και R&B.

Ιάσωνα από το Λύκειο Αθηνών της επαρχίας Ελλάς του προαστίου Rochester της Νέας Υόρκης σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που μας δίδαξες τι σημαίνει μπάσκετ, αφοσίωση, ζωή και άνθρωπος.

Εννοείτε πως όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικότερα από τη wikipedia σχετικά με τον Jason ή/και να δει τα τρίποντα που έβαλε στα άφθονα videos που υπάρχουν στο youtube.
man10
Με μια λεξη: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, δειχνει τι μπορει να κανει η θεληση... Δεν ειχα ξανακουσει ποτε για αυτον!Μπαινω να δω τα videos.
MERLIN10
εχει βιντεο στο youtube τα χω δει απο το πασχα εχει καιρο!!
που να δεις τι γραφενε οι αμερικανοι απο κατω!!!!!
το θαβανε το παιδι και το βριζανε !!!!!!!
ντροπη!!!!ειχα μεινει οταν τα διαβασα!!!
οχι ολλοι αλλα οι περισσοτεροι!!!

ειναι και ενα αλλο βιντεο με αν παιδι που εχει κομμενα τα ακρα απο τον αγγονα και κατο
και παιζει μονο μ τον μαικλ τζορνταν και τον κερδιζει!!!!πραγματικο ειναι ενα 10χρονο!!!
σε μια προπονηση πυ εχει παει ο τζορνταν!!!δν θυμαμαι τι πληκτρολογεισ ομωσ αν το βρεει
καπιοσ ασ κανει ενα reply!!!
Flash
Merlin10 τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις.

1) Υπάρχουν ΚΑΙ αρνητικά σχόλια στο youtube απλούστατα γιατί υπάρχουν παντού ζηλόφθονες και μικροπρεπείς άνθρωποι με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πλειοψηφικά, τα σχόλια είναι εγκωμιαστικά.

2) Στο άλλο περιστατικό στο οποίο αναφέρεσαι το παιδί δεν έχει κομμένα χέρια. Αν προσέξεις καλά είναι προφανές ότι πάχει από κάποια μορφή μυικής δυσκαμψίας και ατροφίας των άνω άκρων.

3) Δεν πρόκειται για μονό, ο MJ διδάσκει τα βασικά του αθλήματος.

Πάντως πράγματι και αυτό είναι μια πολύ όμορφη σκηνή.

Αν βάλεις "Michael Jordan and I one on one" θα βρεις το συγκεκριμένο video
MERLIN10
ευχαριστο!!!δν το χω προσεξει ναι μπορει!!!οταν εννοο μονο αυτο εννοω
οτι διδασκει σε κατι παιδια!!τι να πω γ αυτους που βριζαν το παισι κριμα!!!
Air Kef


Invalid Video Link
Das Kapital
Πραγματικα ανατριχιασα,εμοιαζε σαν ταινια φαντασιας το ολο σκηνικο!!!
NBAholic
Παλιά η ιστορία, αλλά πάντα εμπνέει. Είχε κάνει πάταγο εκείνες τις μέρες. Το γεγονός και μόνο ότι κατορθώνει να "πάρει μέρος" ένας αυτιστικός σε ομαδικό παιχνίδι είναι εντυπωσιακό.
Ωστόσο, αν και είναι γνωστό ότι οι αυτιστικοί δεν έχουν αίσθηση της προσοχής που συγκεντρώνεται πάνω τους, δε νομίζω ότι, αν είχε τη δυνατότητα, θα επιζητούσε τόση δημοσιότητα.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.