Πέρασαν 11 χρόνια από την ημέρα που ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποφάσισε να κρεμάσει τη φανέλα του και να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, αυτή που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη. Η αθλητική εφημερίδα GOAL έκανε αφιέρωμα στη μεγάλη νύχτα του Δράκου, στα αποδυτήρια του Τζόρτζια Ντομ της Ατλάντα, στο φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πόρτα των αποδυτηρίων στο Τζόρτζια Ντομ της Ατλάντα έκλεισε ερμητικά για να σφραγίσει το τέλος μίας ολόκληρης εποχής. Το βλέμμα του Δράκου άγρυπνο και σχολαστικό, μα όχι αδιάκριτο. Όταν το κατώφλι πέρασε κι ο τελευταίος, η κλειδαριά γύρισε. Αυτή η τελετή που έμοιαζε με μία ιερή μυσταγωγία είχε ελάχιστους, μα εκλεκτούς καλεσμένους. Ασυνείδητα κι ενστικτωδώς, όλοι, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, πρωταγωνίστησαν σε μία ανατριχιαστική, μα σιωπηρή συνωμοσία. Κάποια μάτια είχαν ήδη βουρκώσει. Ηταν 3 Αυγούστου 1996, τότε που στα 4 ντουβάρια που σχημάτιζαν τα αποδυτήρια του Τζόρτζια Ντομ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναφώνησε με έναν συγκινητικό λόγο, τον επίλογο της καριέρας του με την Εθνική ομάδα.
Ο αγώνας με τη Βραζιλία, ο τελευταίος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπου η νίκη της χάρισε την 5η θέση, μόλις είχε τελειώσει και λίγα λεπτά αργότερα το ρίγος διαπερνούσε τους 11 συντρόφους του απόλυτου αρχηγού. Αφού πήρε κουράγιο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης συνέταξε το συγκλονιστικό αντίο του, αφήνοντας την κληρονομιά στους ακόλουθους του.
«Θέλω να σας πω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσω από την Εθνική. Είναι δύσκολο και το καταλαβαίνετε, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω δύο λόγια. Φυλάτε αυτή την ομάδα σαν κόρη οφθαλμού. Η Εθνική είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει επιτυχίες. Πρέπει να αισθάνεστε ότι αυτή η ομάδα είναι η υπερηφάνεια σας, η τιμή σας, ο ίδιος ο εαυτός σας. Πλέον η σκυτάλη περνάει σε εσάς. Να την προσέχετε σαν την ψυχή σας» είπε ανάμεσα στα άλλα ο Παναγιώτης Γιαννάκη στο ακροατήριο των –αυστηρώς- 11 ανθρώπων, που δεν παρέστη κατόπιν VIP πρόσκλησης, αλλά αυτοδικαίως. Ηταν οι συνοδοιπόροι του στο τελευταίο αντίο. Η σιωπή …σκέπαζε τα πάντα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, τα αναφιλητά έσπαγαν το δέος της ησυχίας. Από τον Φασούλα και τον Παταβούκα, μέχρι τον Παπανικολάου και τον Ρεντζιά… Πιο αλέγρος, ανέκαθεν άλλωστε, ο αιώνιος μπέμπης του ελληνικού μπάσκετ, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο οποίος μέσα σε ελάχιστες λέξεις, εξέφρασε χωρίς περικοκλάδες και καθωσπρεπισμούς το συναίσθημα ενός ολόκληρου λαού… «Πω, πω μεγάλε… Τι μας έκανε τώρα; Μας γα…ες!».
«Αξέχαστο»
Στο ξενοδοχείο πριν, αλλά και μετά το τέλος του αγώνα με τη Βραζιλία, ουδείς τόλμησε να συντάξει πρωτόκολλο αποχαιρετισμού. Οι καρδιές άρχισαν να πάλλονται πιο δυνατά μάλιστα, από τη στιγμή, που την ίδια ημέρα, στον ίδιο αγώνα το μεγάλο αντίο στην εθνική ομάδα των Καριόκας, είπε ακόμα ένα τοτέμ του παγκόσμιου μπάσκετ, ο απίστευτος Οσκαρ Σμιντ. Σε ηλικία 38 ετών. Ο ασπασμός των δύο ιερών τεράτων στο φινάλε του ματς αποτελεί ένα ιστορικό ενσταντανέ.
«Θυμάμαι ότι ήταν μία ημέρα που θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Στα αποδυτήρια όλοι κλαίγαμε, από τους μεγαλύτερους, μέχρι τους μικρότερους. Βγάζαμε φωτογραφίες με τον Παναγιώτη. Αυτό που έκανε ακόμα πιο έντονες τις στιγμές, ήταν η αποχώρηση ακριβώς την ίδια ημέρα και του Οσκαρ από την Εθνική Βραζιλίας. Εχω ακόμα στο μυαλό μου την εικόνα όπου όλοι οι συμπαίκτες του, έχουν γονατίσει μπροστά του και τον τιμούν. Κάτι αντίστοιχο έγινε μετά και στα δικά μας αποδυτήρια» ανατρέχει στο παρελθόν ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν μόλις 19 ετών τότε.
«Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φορτισμένη. Ουδείς μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Τα δάκρυα έτρεχαν από όλους. Κάτι υποπτευόμασταν ότι θα γίνει, αλλά αυτό που συνέβη ήταν μοναδικό. Η διαδικασία μας δυσκόλεψε όλους. Μας ευχαρίστησε όλους, είπε ποιες θα έπρεπε να είναι οι σκέψεις μας για την Εθνική και μας αποχαιρέτησε» προσθέτει ο Γιώργος Σιγάλας, ενώ ο Ευθύμης Ρεντζιάς υπογραμμίζει: «Η συγκίνηση ήταν απίστευτη. Το συναίσθημα έμοιαζε πρωτόγνωρο για όλους και πολύ περισσότερο για εμάς τους μικρότερους που είχαμε μεγαλώσει με την αφίσα του Παναγιώτη στο δωμάτιό μας. Είναι στιγμές που δεν ξεχνιούνται ποτέ».
Click to view attachment
Μια από τις τελευταίες αγωνιστικές στιγμές του Παναγιώτη Γιαννάκη με το εθνόσημο στο στήθος. Ο "Δράκος" είπε αντίο στα γήπεδα και στην αγαπημένη του εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ως την τελευταία στιγμή δεν σταμάτησε να φωνάζει και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό για τη νίκη.