Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ιστορία των Final 4
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Final 4 Athens 2007
thrylos7
Η διοργάνωση του Final 4 με τη μορφή των 4 ομάδων που παίζουν σε μία πόλη δεν ισχύει από το '88 αλλά είχε γίνει και παλαιότερα, το 1966 στην Μπολόνια της Ιταλίας και το 1967 στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Αναλυτικά:
1966 - Μπολόνια (Ιταλία) - 30/3 - 1/4

Ημιτελικοί:
* USK Prague (CZE) - ΑΕΚ Athens(GRE) 103-73
* CSKA Moscow (USSR) - Olimpia Milano (ITA) 57-68

Μικρός Τελικός:
* ΑΕΚ Athens(GRE) - CSKA Moscow (USSR) 62-85

Μεγάλος Τελικός:
* Olimpia Milano (ITA) -USK Prague (CZE) 77-72


bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif bball.gif


1967 - Μαδρίτη (Ισπανία) - 30/3 - 1/4

Ημιτελικοί:
* Olimpia Milano (ITA) - USK Prague (CZE) 103-97
* Real Madrid (ESP) - Olimpija Ljubljana (SVN) 88-86


Μικρός Τελικός:
* Olimpija Ljubljana (SVN) - USK Prague (CZE) 83-88

Μεγάλος Τελικός:
* Real Madrid (ESP) - Olimpia Milano (ITA) 77-72



Πηγή: ashton
thrylos7
1988 - Γάνδη (Βέλγιο) - 5/4 - 7/4


Το πρώτο Final 4 της σύγχρονης εποχής γίνεται στη Γάνδη, το 1988 και οι ομάδες που συμμετέχουν είναι, με σειρά κατάταξης, η Τρέισερ Μιλάνο, η Μακάμπι, η Παρτιζάν και ο Άρης. Η συμμετοχή του Άρη είναι η πρώτη από μια σειρά πολλών παρουσιών των ελληνικών ομάδων στην τελική τετράδα του θεσμού.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τρέισερ Μιλάνο κατακτά το τρόπαιο. Δε θεωρούνταν το φαβορί, κατάφερε ωστόσο, να περάσει το εμπόδιο του Άρη στον ημιτελικό με 87-82 και ακολούθως να κερδίσει τη Μακάμπι στο τελικό με 90-84. Η ομάδα της αποτελούνταν από παίκτες ιδιαίτερα ποιοτικούς και έμπειρους, κάτι που δηλώνουν εξάλλου τα ονόματα των Μάκαντου, Ντ’ Αντόνι, Πρέμιερ. Προπονητής της ομάδας, ήταν ο Φράνκο Καζαλίνι, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε ως ένας μεγάλος «κομήτης», καθώς μετά από αυτόν τον τίτλο δεν είχε άλλη επιτυχία στην καριέρα του. Διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Νταν Πίτερσον, τον οποίο και συμβουλευόταν διαρκώς.

Ο πρωταγωνιστής: ποιος άλλος από τον Μπομπ Μάκαντου! Ο Αμερικανός σέντερ της ιταλικής ομάδας, πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ τις χρονιές 1974-1976 και MVP του πρωταθλήματος το 1975, έδωσε τα διαπιστευτήριά του για μια ακόμη φορά. 39 πόντοι και 14 ρημπάουντ στον ημιτελικό με τον Άρη και 25 πόντοι και 12 ρημπάουντ στον τελικό με τη Μακάμπι, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Άρης έτρεφε πολλές φιλοδοξίες για τη διοργάνωση και είχε τη δυνατότητα να φτάσει στην κορυφή, κάτι που είχε φανεί αρκετά νωρίς, με τη νίκη του στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, το 1988 δεν ήταν η χρονιά των φαβορί (αφού και η Παρτιζάν δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό) και στα ημιτελικά αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Τρέισερ. Ούτε στο μικρό τελικό κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα, αφού ηττήθηκε από την Παρτιζάν με 105-93, όμως αυτό που θα μείνει περισσότερο από αυτό το ματς είναι οι 41 πόντοι του Νίκου Γκάλη, δεύτερη καλύτερη επίδοση μέχρι και σήμερα σε Final 4, πίσω από τους 43 πόντους του ίδιου παίκτη δυο χρόνια αργότερα.

Διάφορα στοιχεία:

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι 7000 και πλέον φίλοι του Άρη που ταξίδεψαν στη Γάνδη για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων δε σταμάτησαν να φωνάζουν υπέρ του Άρη, ακόμα και …στο μεγάλο τελικό, δημιουργώντας έτσι εκπληκτική ατμόσφαιρα, ενώ κέρδισαν το θαυμασμό των υπόλοιπων παρευρισκομένων και όχι μόνο. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, το Final 4 αποτελεί το No. 1 γεγονός και όλη η χώρα ασχολείται με αυτό.

Το Final 4 της Γάνδης, ήταν το πρώτο από τα συνολικά έξι χαμένα Final 4 του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο πλέον προληπτικός προπονητής δεν είχε αντιληφθεί (όπως και κανείς από την ομάδα) ότι ο Άρης διέμενε σ’ ένα πανδοχείο που είχε για σήμα του μια μαύρη γάτα! Η αποστολή της ομάδας το συνειδητοποίησε μετά το χαμένο ημιτελικό με τη Τρέισερ, φαίνεται όμως πως ήταν αργά κι έτσι ήρθε και η ήττα από την Παρτιζάν.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Φλάντερς Έξπο, στο οποίο διεξήχθη το Final 4, ήταν εκθεσιακός χώρος, μέσα στον οποίο δημιουργήθηκε μόνο για τις μέρες του τουρνουά γήπεδο μπάσκετ.



Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Philips Milano (ITA) - Aris Thessaloniki (GRE) 87-82 (45-45)

* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Partizan Belgrade (YUG) 87-82 (43-44)




Μικρός Τελικός:
* Partizan Belgrade (YUG) - Aris Thessaloniki (GRE) 105-93 (48-39)


Μεγάλος Τελικός:
* Philips Milano (ITA) -Maccabi Tel Aviv (ISR) 90-84


Οι πρωταγωνιστές του Final 4:






Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1988 - Γάνδη
thrylos7
1989 - Μόναχο (Γερμανία) - 4/4 - 6/4


Το δεύτερο Final 4 διεξάγεται στο Μόναχο. Εκεί, επικρατεί η κατάρα των φαβορί, αφού τόσο η Μπαρτσελόνα, που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο, όσο και ο Άρης, ο οποίος έχασε ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία του να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, ηττήθηκαν στους ημιτελικούς από Γιουγκοπλάστικα και Μακάμπι αντίστοιχα. Η ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία, κατακτά τον πρώτο από τους τρεις διαδοχικούς τίτλους της.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ έρχεται ως αουτσάιντερ στο Μόναχο και κατακτά την κορυφή. Στον ημιτελικό, κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 87-77, ενώ στο μεγάλο τελικό, επικρατεί της Μακάμπι με 75-69. Η ομάδα διέθετε πλούσιο μπασκετικό ταλέντο, αφού αποτελούνταν από μετέπειτα παίκτες – μορφές του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) μπάσκετ (Κούκοτς, Ράτζα), μαζί με τους απαραίτητους περιφερειακούς ρολίστες (Σρετένοβιτς, Περάσοβιτς, Παβίσεβιτς) και σκληροτράχηλους ψηλούς (Σόμπιν, Τάμπακ). Ο μοναδικός βετεράνος σ’ αυτή την ομάδα νεαρών ήταν ο Ιβάνοβιτς, ο οποίος πέρα από εμπειρία, είχε εξαιρετικό σουτ. Το σύνολο αυτό, υπό τις οδηγίες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς κατάφερε να καταπλήξει την Ευρώπη.

Ο πρωταγωνιστής: Ντίνο Ράτζα! Ο σέντερ των πρωταθλητών κυριάρχησε στις προσωπικές του μονομαχίες με τους ψηλούς τόσο της Μπαρτσελόνα (Νόρις), όσο και της Μακάμπι (Μαγκί, Μπάρλοου, Μέρσερ). Στον ημιτελικό είχε 18 πόντους και 8 ρημπάουντ και στον τελικό 20 πόντους και 10 ρημπάουντ. Μετά το Μόναχο, προοιωνιζόταν μια λαμπρή καριέρα, την οποία κι έκανε, εν μέρει όμως, αφού κάποια προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να φτάσει εκεί που μπορούσε. Πέρασε και από την Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αργότερα του Ολυμπιακού.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Άρης ταξίδεψε στο Μόναχο με πολλές φιλοδοξίες. Το μεγάλο βήμα για την πρόκριση στο Final 4, είχε γίνει με την εκτός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ. Στον τελευταίο αγώνα με τη Σκαβολίνι στο Πέζαρο, χάνει από την ιταλική ομάδα κι έτσι στον ημιτελικό του Final 4 πέφτει πάνω στη Μακάμπι, αντί για την Μπαρτσελόνα. Γι’ αυτό το ματς, έγινε ειδική προετοιμασία, καθώς frontline της Μακάμπι ήταν γνωστή για το physical game της κι έτσι, οι παίκτες του Άρη κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοσυγκέντρωσης. Αυτά όμως, φαίνεται πως δεν έπιασαν τόπο, καθώς στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φιλίππου και ακολούθως ο Γιαννάκης μπλέκονται σε καυγά με τον Μαγκί. Η συμπλοκή αυτή ωφέλησε τη Μακάμπι, η οποία απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά τη συμμετοχή της στον τελικό, επικρατώντας με 99-86 του Άρη. Έτσι, στο μικρό τελικό, η ελληνική ομάδα συναντά την Μπαρτσελόνα, την οποία είχε αποφύγει προηγουμένως και την κερδίζει με 88-71. Η ουσία είναι ότι ο Άρης έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Διάφορα στοιχεία:

Ο καημός του Γιάννη Ιωαννίδη δεν ήταν άλλος από τον Μιχάλη Μισούνοφ. Η FIBA δεν είχε επιτρέψει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση κι έτσι ο Άρης στερήθηκε των υπηρεσιών ενός σκληρού ψηλού, που θα μπορούσε να τα βάλει με τους Μαγκί, Μπάρλοου, Μέρσερ της Μακάμπι.

Μετά την αποτυχία της Γάνδης, ο προπονητής του Άρη, άλλαξε εντελώς τακτική κι από εκεί που είχε την ομάδα σε …καραντίνα, μακριά από κόσμο και δημοσιογράφους, πλέον όχι μόνο τους δεχόταν, αλλά τους προσκαλούσε ο ίδιος! Το ιδιαίτερα κοινωνικό αυτό πρόσωπο όμως, δεν καρποφόρησε αγωνιστικά.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αποτυχία της Μπαρτσελόνα. Το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο βρέθηκε στην τέταρτη θέση, χάνοντας τόσο από τη Γιουγκοπλάστικα στον ημιτελικό, όσο και από τον Άρη στο μικρό τελικό. Η ομάδα του Ρενέσες, πέρα από προβλήματα τραυματισμών, είχε ν’ αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα, όπως φάνηκε μετά και την ήττα από τον Άρη.



Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Aris Thessaloniki (GRE) 99-86 (50*48)

* Jugoplastika Split (YUG) - Barcelona (ESP) 87-77 (50-41)



Μικρός Τελικός:

* Aris Thessaloniki (GRE) - Barcelona (ESP) 88-71 (48-38)


Μεγάλος Τελικός:

* Jugoplastika Split (YUG) -Maccabi Tel Aviv (ISR) 75-69 (36-35)




Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1989 - Μόναχο
thrylos7
1990 - Σαραγόσα (Ισπανία) - 17/4 - 19/4


Στη Σαραγόσα λαμβάνει χώρα το Final 4 του 1990. Τρεις από τις τέσσερις ομάδες συμμετείχαν και στο Μόναχο, το 1989, με την εξαίρεση της Λιμόζ, που πήρε τη θέση της Μακάμπι. Πρωταθλήτρια και πάλι η Γιουγκοπλάστικα, κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό την Μπαρτσελόνα, ουσιαστικά στην έδρα της, ενώ ο Άρης, αρκέστηκε για μια ακόμα φορά στη μάχη του μικρού τελικού, στην τρίτη και τελευταία του συμμετοχή σε Final 4.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ έκανε και πάλι την έκπληξη, κατακτώντας το τρόπαιο μέσα στην Ισπανία. Έτσι, κάνει το δεύτερο, συνολικά, «ριπίτ» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, μέσα σε τέσσερα χρόνια (προηγήθηκε αυτό της Τρέισερ Μιλάνο). Η ομάδα ήταν ακριβώς η ίδια με την περσινή, μόνο που είχε μια σημαντική προσθήκη, αυτή του Ζόραν Σάβιτς. Η Γιουγκοπλάστικα, πέρασε εύκολα στον τελικό (όπως και η Μπαρτσελόνα έναντι του Άρη), κερδίζοντας στον ημιτελικό τη Λιμόζ με 101-83. Ο τελικός με τους Καταλανούς ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, με την ανοχή των διαιτητών (ο Σταύρος Δουβής ο ένας εκ των δύο), αλλά ο Μάλκοβιτς είχε την απάντηση στο δίδυμο Νόρις – Γουντ της Μπαρτσελόνα κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Σάβιτς, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος σ’ αυτές τις συνθήκες αγώνα. Τελικά, η Γιουγκοπλάστικα νίκησε με 72-67.

Ο πρωταγωνιστής: Τόνι Κούκοτς! Παίκτης φαινόμενο εκείνη την εποχή, μπορούσε να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις και θεωρούνταν ένας ολοκληρωμένος, ολ αράουντ παίκτης. Αυτό φαίνεται εξάλλου κι από τα στατιστικά του στον ημιτελικό με τη Λιμόζ, όπου πέτυχε 16 πόντους, μάζεψε 6 ρημπάουντ, έδωσε 9 ασσίστ κι έκλεψε κι έκοψε τη μπάλα από δυο φορές. Στον κρίσιμο τελικό, είχε 20 πόντους και 7 ρημπάουντ. Έμεινε στην Ευρώπη τρία χρόνια ακόμα, για να πάει στο NBA και τους Σικάγο Μπουλς, παίζοντας δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν και κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, επίδοση που κανένας άλλος Ευρωπαίος δεν έχει καταφέρει.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: η τρίτη συμμετοχή του Άρη στο Final 4, δεν έγειρε τις ίδιες φιλοδοξίες με τα δυο προηγούμενα χρόνια. Το νικητήριο καλάθι του Ράτζα στο Παλέ, έθεσε την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό. Ο Άρης δεν προβάλλει ιδιαίτερες αντιστάσεις και χάνει με 104-83. Την ήττα γνώρισε και στο μικρό τελικό από τη Λιμόζ με 103-91, στον πρώτο διεθνή αγώνα σε συλλογικό επίπεδο που ο Παναγιώτης Γιαννάκης μένει άποντος. Στον ίδιο αγώνα βέβαια, ο Νίκος Γκάλης πετυχαίνει 43 πόντους, επίδοση που παραμένει ακατάρριπτη μέχρι και σήμερα σε Final 4. Η ουσία όμως είναι ότι κάπου εκεί ήταν η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του Άρη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης αποχωρεί στο τέλος της σεζόν.

Διάφορα στοιχεία:


Στο μικρό τελικό με τη Λιμόζ, ο Άρης δεν είχε τη βοήθεια του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο σέντερ από τη Δαλματία αποφάσισε να μη συμμετάσχει, λόγω οικονομικών οφειλών της ομάδας προς αυτόν.

Η δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία της Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το τρόπαιο και μάλιστα ως φαβορί δημιούργησε το μύθο περί ηττοπαθούς ομάδας. Αυτός, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2003, χρονιά στην οποία η ισπανική ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το Final 4 της Σαραγόσας είχε έλλειψη ιδιαίτερου ανταγωνισμού. Οι φιναλίστ ξεπέρασαν το εμπόδιο των αντιπάλων τους με 21 και 18 πόντους, ενώ το μόνο κρίσιμο ματς ήταν ο μεταξύ τους τελικός, που έληξε με διαφορά πέντε πόντων.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Barcelona (ESP) - Aris Thessaloniki (GRE) 104-83 (45-36)

* Jugoplastika Split (YUG) - Limoges (FRA) 101-83 (51-44)



Μικρός Τελικός:
* Limoges (FRA) - Aris Thessaloniki 103-91 (54-51)



Μεγάλος Τελικός:


* Jugoplastika Split (YUG) - Barcelona (ESP) 72-67



Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1990 - Σαραγόσα
thrylos7
1991 - Παρίσι (Γαλλία) - 16/4 - 18/4


Στο Παλέ ντε Μπερσί στο Παρίσι, η Γιουγκοπλάστικα, ή αλλιώς ΠΟΠ 84 κάνει τη μεγάλη έκπληξη και κατακτά για τρίτη συνεχή φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με θύμα και πάλι την Μπαρτσελόνα. Η Μακάμπι κερδίζει στο μικρό τελικό τη Σκαβολίνι. Το Final 4 του Παρισιού είναι το πρώτο (από τα πέντε συνολικά) που δεν παίρνει μέρος καμιά ελληνική ομάδα.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η ΠΟΠ 84 ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Πλέον στην ομάδα δεν υπήρχε ούτε ο Ράτζα, ούτε ο Ιβάνοβιτς, ούτε ο Μάλκοβιτς, στη θέση του οποίου ήρθε ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς. Αντιθέτως όμως, υπήρχε πληθώρα πολύ καλών παικτών (με πρώτους και καλύτερους τους Κούκοτς και Σάβιτς), ίσως μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το γεγονός ότι ο Πέταρ Ναουμόσκι δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο Final 4, αφού υπήρχαν άλλοι μπροστά του. Ένας εξ αυτών ήταν ο Άιβι Λέστερ, ο πρώτος ξένος στην που έπαιξε ποτέ στην ομάδα, χωρίς όμως να βοηθήσει ιδιαίτερα. Στον ημιτελικό, η ΠΟΠ 84 επικρατεί της Σκαβολίνι με 93-87 και στο μεγάλο τελικό, οδηγεί ξανά την Μπαρτσελόνα στην αποτυχία, κερδίζοντας με 70-65. Με τον τίτλο αυτό, ο …αμφιλεγόμενος Παβλίσεβιτς γίνεται ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που κατακτά το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά τον Βαλέριο Μπιανκίνι.

Ο πρωταγωνιστής: ο Ζόραν Σάβιτς πήγε στη Γιουγκοπλάστικα ένα χρόνο πριν, υπό αμφισβήτηση, καθώς ο Μάλκοβιτς φοβόταν το ενδεχόμενο να φύγει ο Ράτζα. Δεν ήταν μεγάλο ταλέντο όπως άλλοι παίκτες της ομάδας, η μαχητικότητά του όμως και η δυνατότητα να παίξει στο σκληρό παιχνίδι τον έκαναν υπερπολύτιμο. Στο Παρίσι, ξεχώρισε και στα δύο ματς της ομάδας του, με 25 πόντους και 8 ρημπάουντ στον ημιτελικό με τη Σκαβολίνι και άλλους 27 πόντους στον τελικό με τη Μπαρτσελόνα. Βέβαια, το ξέσπασμά του σ’ αυτό τον αγώνα έγινε μετά την ψηφοφορία των δημοσιογράφων για τον MVP, στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, τίτλος ο οποίος πήγε στον Τόνι Κούκοτς. Κατόρθωσε να κατακτήσει άλλη μια φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, με την Κίντερ, το 1998.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: για πρώτη φορά, δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή σε Final 4. Ο Άρης πλέον δεν ήταν τόσο ισχυρός, αντιθέτως, είχε μεγάλη αδυναμία να κερδίσει εκτός έδρας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπόρεσε εξάλλου, να βρεθεί στο Παρίσι. Στο παιχνίδι με την Κίνγκστον στο Λονδίνο, κατάφερε να χάσει στην παράταση και να βρεθεί έτσι εκτός Final 4.

Διάφορα στοιχεία:


Άλλη μια μεγάλη αποτυχία καταγράφηκε στο ενεργητικό της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί με τον Μάλκοβιτς στον πάγκο τους, διέσυραν τη Μακάμπι στον ημιτελικό με 101-67, δίνοντας έτσι παράσταση νίκης για τον επερχόμενο τελικό με την ΠΟΠ 84. Ωστόσο, ο Μπόζα δεν κατάφερε να κερδίσει ουσιαστικά τη δική του ομάδα, παθαίνοντας τη μεγαλύτερη ζημιά από έναν παίκτη που ο ίδιος είχε εμπιστευτεί κι είχε φέρει στην αντίπαλό του ένα χρόνο πριν.

Το Final 4 όμως, ήταν αποτυχία και για τη Σκαβολίνι. Οι δυο ήττες σε ημιτελικό και μικρό τελικό, οδήγησαν κάποιους οπαδούς της να πετάξουν αυγά στον προπονητή της ομάδας, Σέρτζιο Σκαριόλο!


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Barelona (ESP) - Maccabi Tel Aviv (ISR) 101-67 (50-38)
* Pop '84 Split (YUG) - Scavolini (ITA) 83-87 (43-45)


Μικρός Τελικός:
* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Savolini (ITA) 83-81 (42-39)


Μεγάλος Τελικός:
* Pop '84 Split (YUG) - Barcelona (ESP) 70-65 (40-34)




Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1991 - Παρίσι
thrylos7
1992 - Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) - 14/4 - 16/4


Το 1992, το μέχρι πρότινος Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αλλάζει ριζικά η δομή του. Η κυρίαρχος των τελευταίων ετών Γιουγκοπλάστικα δεν έχει καμιά σχέση με της ομάδα της προηγούμενης τριετίας. Ωστόσο, η πρωταθλήτρια προέρχεται και πάλι από τη Γιουγκοσλαβία και αυτή δεν είναι άλλη από την Παρτιζάν που επικράτησε της Μπανταλόνα, στον πρώτο συγκλονιστικό τελικό Final 4.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Παρτιζάν στην αρχή της χρονιάς δεν είχε εξασφαλίσει ούτε καν τη συμμετοχή της στη διοργάνωση, λόγω του πολέμου στη χώρα της. Χρησιμοποιώντας για έδρα της την ισπανική Φουενλαμπράδα, κατάφερε να λάβει μέρος και να φτάσει στο Final 4. Εκεί, όντας αουτσάιντερ, κερδίζει στον ημιτελικό τη Φίλιπς Μιλάνο με 82-75, ενώ στο μεγάλο τελικό, κάνει και πάλι την έκπληξη και επικρατεί της πολύ ισχυρής Μπανταλόνα με τρίποντο του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς με τη λήξη του αγώνα. Ο τελευταίος, μαζί με τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς ήταν οι νεαροί ηγέτες της ομάδας. Στον πάγκο της Παρτιζάν, καθόταν ένας ρούκι προπονητής ονόματι Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, παίκτης της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος αποφάσισε ν’ αποσυρθεί από την ενεργό δράση υπό την πίεση της διοίκησης της ομάδας, αλλά και υπό τις συμβουλές του Ντούσαν Ίβκοβιτς, μέντορά του στην αρχή της προπονητικής του καριέρας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο τελευταίος συμμετείχε ενεργά στα αγωνιστικά σχέδια της Παρτιζάν στο Final 4.

Ο πρωταγωνιστής: ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής στην Κωνσταντινούπολη. Στον ημιτελικό με τη Φίλιπς πέτυχε 22 πόντους και μάζεψε 10 ρημπάουντ, ενώ στον τελικό με τη Μπανταλόνα, συνέβαλε τα μέγιστα, σκοράροντας 25 πόντους. Συνέχισε έτσι την παράδοση των νεαρών (Γιουγκοσλάβων) παικτών που ξεχώριζαν σε Final 4. Στην καριέρα του, τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να αξιοποιήσει το άφθονο μπασκετικό ταλέντο του στο βαθμό που θα ήθελε. Στέφθηκε άλλη μια φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την Κίντερ το 1998.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: δεύτερη συνεχής χρονιά που το Final 4 δεν είχε ελληνική εκπροσώπηση. Τα οικονομικά προβλήματα στοίχισαν στον Άρη, αφού ο Γουόλτερ Μπέρι έφυγε από την ομάδα, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε αποχή διαρκείας. Η ομάδα γνώρισε διαδοχικές ήττες, αφού αποτελούνταν μόνο από τον Νίκο Γκάλη και μερικούς νεαρούς γύρω από αυτόν.

Διάφορα στοιχεία:

Άλλος ένας καταποντισμός των φαβορί σε Final 4. Τόσο με την Μπανταλόνα, που είχε χαρακτηριστεί ως «νέα Γιουγκοπλάστικα» με την ποιότητα των παικτών που διέθετε (αφοί Ζοφρέσα, Μοντέρο, Βιγιακάμπα, Τόμπσον, Πρίσλεϊ, Μοράλες, Μαρτίνεθ), οι οποίοι δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σύνολο υπό τις οδηγίες του Λόλο Σάινθ, όσο και με τη Φίλιπς Μιλάνο, που είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Ντόουκινς και ο Ρίβα, αλλά φαίνεται πως σκεφτόταν μόνο τον τελικό. Και οι δύο ομάδες, ηττήθηκαν από την Παρτιζάν.

Στην Κωνσταντινούπολη είχαμε τον πρώτο εμφύλιο σε ημιτελικό. Συγκεκριμένα, Μπανταλόνα και Εστουντιάντες αναμετρήθηκαν για μια θέση στον τελικό. Η Μπανταλόνα επικράτησε εύκολα με 91-69, αυτό όμως δεν απέτρεψε τους οπαδούς των φοιτητών να την υποστηρίξουν στον τελικό, κάτι τόσο αξιέπαινο, όσο και σπάνιο, στις αθλητικές διοργανώσεις γενικότερα.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:

* Partizan Belgrade (YUG) - Philips Milan (ITA) 82-75 (31-35)

* Joventut Badalona (ESP) - Estudiantes Madrid (ESP) 91-69 (53-36)



Μικρός Τελικός:
* Philips Milan (ITA) - Estudiantes Madrid (ESP) 99-81 (57-41)


Μεγάλος Τελικός:


* Partizan Belgrad (YUG) - Joventut Badalona (ESP) 71-70 (40-30)



Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1992 - Κωνσταντινούπολη
thrylos7
1993 - Πειραιάς (Ελλάδα) - 13/4 - 15/4


Στο ΣΕΦ, το 1993 ξεκινά μια νέα εποχή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάτι για το οποίο ευθύνεται η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ, με το καταστροφικό στυλ παιχνιδιού της. Η Ελλάδα επανέρχεται, αυτή τη φορά με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως δεν καταφέρνει να δικαιώσει τις προσδοκίες του κόσμου και μένει στην τρίτη θέση.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: Λιμόζ! Το λεγόμενο αντιμπάσκετ που έπαιξε της έδωσε το τρόπαιο, αν κι έχει χαρακτηριστεί ως η ομάδα με το λιγότερο ταλέντο, αλλά και ως το μεγαλύτερο αουτσάιντερ, που κέρδισε ποτέ Final 4. Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε στη διάθεσή του μια πλειάδα μέτριων παικτών, με την εξαίρεση του Ζντοβτς και του Γιανγκ και μετέφερε το παιχνίδι στα μέτρα του, δημιουργώντας έτσι μια νέα σχολή. Πολύ αργές επιθέσεις, ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός επιθέσεων κάθε ομάδας, και παιχνίδι όχι μόνο σκληρό, αλλά καταστροφικό για τις αντίπαλες επιθέσεις. Στον ημιτελικό, η Λιμόζ επικράτησε της Ρεάλ του Σαμπόνις με 62-52 και στον τελικό νίκησε την Μπενετόν των Κούκοτς, Ρουσκόνι και Τιγκλ με 59-55.

Ο πρωταγωνιστής: ο Μάικλ Γιανγκ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Λιμόζ με 38 πόντους στους δύο αγώνες, αλλά αναμφίβολα αυτός που σημάδεψε το Final 4 του Πειραιά ήταν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Πλέον δεν είχε στη διάθεσή του το πλούσιο ταλέντο της Γιουγκοπλάστικα, αλλά μια σειρά από μάλλον μέτριους παίκτες. Το ρηξικέλευθο στυλ παιχνιδιού που παρουσίασε αποτέλεσε ένα νέο μπασκετικό μονοπάτι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κυριάρχησε (όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό) τα επόμενα χρόνια. Το τρίτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμά του, ενώ ακολούθησε άλλος ένας τίτλος, με τον Παναθηναϊκό το 1996.

Το ελληνικό ενδιαφέρον:
μετά τον Άρη, ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να επιχειρήσει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης περνάει άνετα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες και θεωρείται το φαβορί, λόγω των πολύ καλών παικτών που είχε στη σύνθεσή της (Φασούλας, Μπάρλοου, Λέβινγκστον, Πρέλεβιτς, Κόρφας), αλλά και λόγω έδρας. Στον ημιτελικό όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε, ο Φασούλας φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ και η Μπενετόν, που έπαιζε με πλέι μέικερ τον Κούκοτς παίρνει την πρόκριση για τον τελικό με το νικητήριο σουτ του Ραγκάτσι (77-79). Στο μικρό τελικό, ο ΠΑΟΚ κερδίζει τη Ρεάλ με 76-70 και κατατάσσεται τρίτος.
Την πρόκριση και την ευκαιρία να διεκδικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του και μάλιστα στην έδρα του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχασε ο Ολυμπιακός, που αποκλείστηκε από τη Λιμόζ στα πλέι οφ.

Διάφορα στοιχεία:

Ο αποκλεισμός αυτός του Ολυμπιακού, προήλθε από ένα τραγικό λάθος του Πάσπαλι, ο οποίος πάτησε γραμμή ελάχιστα πριν το τέλος του τρίτου αγώνα με τη Λιμόζ. Αν περνούσε ο Ολυμπιακός, ίσως η πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ να ήταν διαφορετική, αφού η Λιμόζ δε θα συμμετείχε στο Final 4.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, απογοητευμένοι από την αποτυχία της ομάδας τους, αποχωρούν από το ΣΕΦ μετά τη νίκη επί της Ρεάλ, θεωρώντας ότι η διαιτησία ήταν υπεύθυνη για την ήττα από την Μπενετόν. Έτσι, το μισό γήπεδο την ώρα του τελικού ήταν άδειο.

Ο τελικός με τη Λιμόζ ήταν ο τελευταίος αγώνας του Τόνι Κούκοτς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στον Πειραιά είχε έρθει ο Τζέρι Κράουζε, τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς, επόμενου σταθμού στην καριέρα του Κροάτη άσου.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Limoges (FRA) -Real Madrid (ESP) 62-52 (36-26)


* Benetton Trevison (ITA) - PAOK Thessaloniki (GRE) 79-77 (51-45)



Μικρός Τελικός:
* PAOK Thessaloniki (GRE) - Real Madrid 76-70 (46-38)




Μεγάλος Τελικός:

* Limoges (FRA) - Benetton Treviso 59-55 (22-28)





Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1993 - Πειραιάς
thrylos7
1994 - Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - 19/4 - 21/4


Στο Final 4 του Τελ Αβίβ είχαμε για πρώτη φορά διπλή ελληνική εκπροσώπηση, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να συγκρούονται στον ημιτελικό. Ωστόσο και πάλι, το τρόπαιο δεν κατέληξε σε ελληνικά χέρια, αλλά σε ισπανικά, αυτή τη φορά, καθώς η Μπανταλόνα πέρασε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα, στον ισπανικό εμφύλιο και ακολούθως έκανε την έκπληξη επικρατώντας του Ολυμπιακού.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: πιστεύαμε ότι θα ήταν ο νικητής του δεύτερου ημιτελικού, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Φευ, η Μπανταλόνα, έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό, σ’ ένα συγκλονιστικό τελικό. Προηγουμένως, είχε περάσει εύκολα το εμπόδιο της γειτονικής της Μπαρτσελόνα με 79-65, εκμεταλλευόμενη την άμυνα ζώνης του Ρενέσες. Στον τελικό, επέβαλε το ρυθμό της κι έπαιξε αργό μπάσκετ, στο οποίο εγκλωβίστηκε η ελληνική ομάδα. Ταυτόχρονα, με τους ψηλούς της να επιχειρούν πολλά σουτ από την περιφέρεια, κατάφερε να τραβήξει τους ψηλούς του Ολυμπιακού μακριά από το καλάθι, όπου και υπερτερούσαν σαφώς. Για να κατακτήσει όμως τον τίτλο, έπρεπε ο αντίπαλός της να μην πετύχει ούτε πόντο στα τελευταία 7,5 λεπτά του παιχνιδιού, να ευστοχήσει ο Κορνήλιους Τόμπσον (!) σ’ ένα τρίποντο στην τελευταία επίθεσή της και ακολούθως ν’ αστοχήσει ο Ζάρκο Πάσπαλι σε ελεύθερες βολές, 3” πριν τη λήξη. Το τελικό σκορ ήταν 59-57 και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έδωσε στην Μπανταλόνα αυτό που της είχε πάρει δυο χρόνια πριν.

Ο πρωταγωνιστής: υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι. Ο Τόμπσον με το νικητήριο τρίποντο, οι Μαρτίνεθ, Βιγιακάμπα με τη σημαντική τους παρουσία, ο Πάσπαλι, ως αρνητικός πρωταγωνιστής με τα 6/16 δίποντα (γενικά οι ψηλοί του Ολυμπιακού ήταν πολύ άστοχοι) και τις 7/10 άστοχες βολές, 2 εκ των οποίων στο 59-57. Αυτός όμως που κυριάρχησε στο Τελ Αβίβ ήταν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Κατάφερε να βρει το μοναδικό τρόπο (κατά τον Στηβ Γιατζόγλου) με τον οποίο θα μπορούσε να κερδίσει τον Ολυμπιακό, και τον έκανε πράξη, επιβάλλοντας αργό τέμπο στο παιχνίδι. Το γεγονός ότι και ο δεύτερος ευρωπαϊκός του τίτλος προήλθε από νικητήριο τρίποντο του έδωσε το παρατσούκλι Γκαστόνε. Η ουσία ήταν όμως ότι κατάφερε να οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια ένα μεγάλο αουτσάιντερ. Σήμερα, είναι ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ευρώπης, πέντε στον αριθμό.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν δύο ελληνικές ομάδες. Ο μεταξύ τους ημιτελικός ήταν ένας αγώνας μοναδικός μέχρι τότε και όλοι περίμεναν τη μεγάλη μάχη. Μέσα στη χρονιά, ο Ολυμπιακός των Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, Φασούλα και Σιγάλα, έπαιζε καταλυτικό μπάσκετ, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Γκάλη, Βολκόφ και Βράνκοβιτς, ακολουθούσε ένα πιο συντηρητικό παιχνίδι. Το ματς είχε, όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο πάθος κι ένταση, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο θέαμα. Από τον Παναθηναϊκό, όλη η ομάδα είναι ο Βολκόφ, ενώ ο Γκάλης περιορίζεται δραστικά από τον Σιγάλα, σημείο κλειδί για να πάρει ο Ολυμπιακός την πρόκριση στον τελικό. Η νίκη αυτή, ισοδυναμούσε θεωρητικά με τίτλο, αλλά η σωματική και ψυχική αδυναμία (αφού ένας μεγάλος στόχος επετεύχθη), δεν του επέτρεψαν να τον κατακτήσει. Στο μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Μπαρτσελόνα με 100-83.

Διάφορα στοιχεία:


Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Στο Τελ Αβίβ κατέφτασαν πάρα πολλοί, χωρίς ωστόσο ν’ αποφύγουν τα μεταξύ τους επεισόδια.

Πολίτης και Ιωαννίδης έδειχναν και οι δύο την πίστη τους ότι θα περάσει η ομάδα τους. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού χαρακτήρισε την ομάδα του καλύτερη από τον Ολυμπιακό, ενώ ο Ιωαννίδης απάντησε με την εξής φράση: “Στο σχολείο, ο δάσκαλος μου έλεγε ότι τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι”.

Τη βοήθεια του Θεού, ή τουλάχιστον των εκπροσώπων του, θέλησαν να έχουν τόσο ο Γιάννης Ιωαννίδης, όσο και οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Το αποτέλεσμα ήταν να βρίσκονται ιερείς μέσα στο γήπεδο με ελληνικές σημαίες, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού, ενώ οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έδιναν τη μάχη της εξέδρας με ουκ ολίγα υβριστικά συνθήματα.

Παραμονές του μεγάλου ημιτελικού, εξελίσσεται καυγάς μεταξύ του Ρόι Τάρπλεϊ και του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο αμερικανός, ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει την ομάδα και να φύγει στις ΗΠΑ. Φήμες λένε ότι αναγκάστηκε να μεταβεί στο ξενοδοχείο της ομάδας ο Σωκράτης Κόκκαλης, προκειμένου να μεταπείσει τον παίκτη.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι Αλβέρτης και Οικονόμου πανηγύρισαν μαζί με την υπόλοιπη πράσινη κερκίδα τη νίκη της Μπανταλόνα επί του Ολυμπιακού.

Έτσι, το Final 4 του Τελ Αβίβ για τον Ολυμπιακό θεωρήθηκε αποτυχία, και ουσιαστικά ήταν το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις Ιωαννίδη – Κόκκαλη.

Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Olympiakos Piraeus (GRE) - Panathinaikos (GRE) 77-72 (36-36)
* Joventut Badalona (ESP) - Barcelona (ESP) 79-65 (31-36)




[b]Μικρός Τελικός:

* Panathinaikos (GRE) - Barcelona (ESP) 100-83 (49-54)



Μεγάλος Τελικός:
* Joventut Badalona (ESP) - Olympiakos Piraeus (GRE) 59-57 (39-29)




Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1994 - Τελ Αβίβ
thrylos7
1995 - Σαραγόσα (Ισπανία) - 11/4 - 13/4


Η ισπανική πόλη γίνεται η πρώτη στην ιστορία που φιλοξενεί για δεύτερη φορά Final 4 (είχε προηγηθεί αυτό του 1990). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε διπλή ελληνική εκπροσώπηση και πάλι όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Το Final 4 της Σαραγόσα το κατέκτησε η Ρεάλ κι έτσι, ήταν μάλλον το πρώτο, στο οποίο επικράτησε το μεγάλο φαβορί και δεν έγινε κάποια έκπληξη.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: για όγδοη φορά στην ιστορία της ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Διέθετε μια φοβερή frontline με τον Σαμπόνις και τον Αρλάουκας, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Η παρουσία του Σαμπόνις και μόνο την έφερνε σε θέση ισχύος απέναντι στις άλλες ομάδες, πόσο μάλλον όταν υπήρχε δίπλα του το «θωρηκτό» Αρλάουκας. Στον ημιτελικό κέρδισε εύκολα τη Λιμόζ με 62-49, παίρνοντας διαφορά από την αρχή του αγώνα. Πλέον, το στυλ του Μάλκοβιτς ήταν γνωστό και η ισπανική ομάδα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Τ’ ότι ο Ολυμπιακός είχε σαφώς δυσκολότερο αντίπαλο στον ημιτελικό και ο αγώνας του είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον (λόγω Παναθηναϊκού) την έκανε ακόμα μεγαλύτερο φαβορί. Πράγματι, Σαμπόνις και Αρλάουκας κυριάρχησαν στο καλάθι, Σάντος και Λάσα «φρόντισαν» για τον Έντι Τζόνσον και η Ρεάλ, ουσιαστικά από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας τελικά με 73-61.

Ο πρωταγωνιστής: το θαύμα της φύσης, ή αλλιώς, Άρβιντας Σαμπόνις! Ο Λιθουανός γίγαντας, στην τελευταία του χρονιά πριν πάει στο ΝΒΑ, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο Final 4 στη Σαραγόσα. Με 21 πόντους και 10 ρημπάουντ στον ημιτελικό με τη Λιμόζ, 23 πόντους και 9 ρημπάουντ στον τελικό με τον Ολυμπιακό και με τη συνολική προσφορά του, ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP. Σέντερ με υψηλότατη τεχνική κατάρτιση και πλειάδα κινήσεων μέσα στο καλάθι και όχι μόνο, ξεχώρισε από τα πρώτα βήματα της καριέρας του. Ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός απείλησε την καριέρα του στα 23 χρόνια, όμως τελικά επανήλθε δριμύτερος. Λίγα χρόνια μετά (1992), έφτασε μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, κατέληξε όμως στη Ρεάλ, με την οποία αγωνίστηκε ως το 1995 για να κάνει μια πολύ καλή καριέρα στο ΝΒΑ. Επέστρεψε στην Ευρώπη και τη Ζαλγκίρις, με την οποία αναδείχθηκε ΜVP της κανονικής περιόδου και του TOP 16, το 2004. Έκτοτε, είναι ο πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας.

Το ελληνικό ενδιαφέρον:
ο δεύτερος διαδοχικός εμφύλιος μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν και πάλι ο πιο ενδιαφέρων ημιτελικός. Η ομάδα του Πειραιά καταφέρνει να πάρει ξανά την πρόκριση για τον τελικό με σκορ αυτή τη φορά 58-52. Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα δεν ήταν άλλος από τον Έντι Τζόνσον, ο οποίος προσέφερε σημαντικά τόσο επιθετικά, με 27 πόντους, όσο και αμυντικά, περιορίζοντας τον Ζάρκο Πάσπαλι. Καθοριστικό υπήρξε το σημείο που ο Παναγιώτης Γιαννάκης τραυματίστηκε, γύρω στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου κι έκτοτε ο Παναθηναϊκός έπαιζε ουσιαστικά χωρίς πλέι μέικερ. Στο μεγάλο τελικό, το ατού του Ολυμπιακού, Έντι Τζόνσον, παίκτης που ανέβαζε με την παρουσία του και μόνο ένα επίπεδο τον Ολυμπιακό, περιορίστηκε αισθητά και το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα. Στο μικρό τελικό, ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα τη Λιμόζ με 91-77, με τον Αλβέρτη να πετυχαίνει 29 πόντους.

Διάφορα στοιχεία:


Αυτή τη φορά, οι οπαδοί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν λιγότεροι σε σχέση με το Τελ Αβίβ, αυτό όμως δεν περιόρισε τη «δράση» τους. Επεισόδια υπήρξαν και στη Σαραγόσα, μακριά από το γήπεδο, ενώ κάποιες συμπλοκές υπήρξαν και μέσα στο «Πρενθίπε Φελίπε».

Εκτός των άλλων, ένας παράγοντας που ίσως επηρέασε την πορεία του Ολυμπιακού, ήταν οι διαταραγμένες σχέσεις Ιωαννίδη – Κόκκαλη, στο τέλος της χρονιάς. Πολλοί υπέθεσαν ότι όλες αυτές οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ τους, ήταν για τη λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Για τον Γιάννη Ιωαννίδη, αυτό ήταν το πέμπτο χαμένο Final 4, και ο δεύτερος χαμένος τελικός. Ίσως όμως ήταν η μόνη φορά που δε μπορούσε να του προσάψει κανείς κάτι, αφού ηττήθηκε στον τελικό από την πολύ ισχυρή Ρεάλ. Στη Σαραγόσα, ακολούθησε τακτική Μονάχου (με τον Άρη), όσον αφορά το κοινωνικό πρόσωπο της ομάδας, χωρίς όμως τύχη.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Real Madrid (ESP) - Limoges (FRA) 62-49 (27-19)

* Olympiakos Piraeus (GRE) - Panathinaikos (GRE) 58-52 (27-29)

Μικρός Τελικός:
* Panathinaikos (GRE) - Limoges (FRA) 91-77 (48-35)


Μεγάλος Τελικός:
* Real Madrid (ESP) - Olympiakos Piraeus (GRE) 73-61 (38-28)





Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1995 - Σαραγόσα
thrylos7
1996 - Παρίσι (Γαλλία) - 9/4 - 11/4


Όπως και το 1991, το Παρίσι διαδέχεται τη Σαραγόσα στη διεξαγωγή του Final 4. Αυτή τη φορά δεν είχαμε διπλή ελληνική εκπροσώπηση, όμως η Ελλάδα έφτασε για πρώτη φορά στην κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο μεγάλο τελικό της Μπαρτσελόνα. Ήταν ένας από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού.

Πρωταθλήτρια ομάδα – το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Παναθηναϊκός είχε στη σύνθεσή του το μεγαλύτερο μάλλον αστέρα του ΝΒΑ που έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη, Ντομινίκ Ουίλκινς, ενώ στον πάγκο του βρισκόταν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Την πρόκριση όμως για το Final 4 την έδωσε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, με το κόψιμό του στον Ζέλικο Ρέμπρατσα στην τελευταία επίθεση του τρίτου αγώνα με την Μπενετόν. Στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός απέφυγε άλλον έναν εξοντωτικό (και καταστροφικό, όπως είχε αποδειχθεί για τις ελληνικές ομάδες) εμφύλιο και πέρασε με άνεση το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ, επικρατώντας με 81-71, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ουίλκινς. Αντίθετα, ισπανικός εμφύλιος υπήρξε στον άλλο ημιτελικό, με την Μπαρτσελόνα να κερδίζει την Ρεάλ 76-66. Στον τελικό, η ελληνική ομάδα είχε από την αρχή του αγώνα το πάνω χέρι και μέχρι το τριακοστό λεπτό, η διαφορά ήταν λίγο πάνω από τα επίπεδα των 10 πόντων, παρά τη σχετικά μέτρια βραδιά του Ουίλκινς. Από εκεί και πέρα όμως, η Μπαρτσελόνα μείωσε, εκμεταλλευόμενη και το “παιχνίδι” του Παναθηναϊκού με το χρόνο κι έτσι έφτασε στον πόντο, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Τότε, λαμβάνει χώρα μια σειρά από απίστευτα γεγονότα, ενώ η κατοχή ήταν στους πράσινους. Συγκεκριμένα, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα κάνουν φάουλ στον Γιαννάκη που δε δίνεται, το τέλος των 30” της επίθεσης του Παναθηναϊκού επίσης δε γίνεται αντιληπτό, ακολούθως το χρονόμετρο κολλάει κι ενώ ο Μοντέρο κατευθύνεται προς το καλάθι γίνεται αντιαθλητικό φάουλ στον Βράνκοβιτς, ο οποίος όμως προλαβαίνει να ταπώσει αντικανονικά τον παίκτη της Μπαρτσελόνα και να διατηρήσει το προβάδισμα της ομάδας του. Έκτοτε, το χρονόμετρο επαναλειτουργεί, αλλά η ισπανική ομάδα δεν καταφέρνει να περάσει μπροστά και ο τίτλος καταλήγει στον Παναθηναϊκό, με τελικό σκορ 67-66.

Ο πρωταγωνιστής: η μεταγραφή του Ντομινίκ Ουίλκινς στον Παναθηναϊκό προκάλεσε τεράστια αίσθηση και πλέον αυτός ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Παρόλο όμως, που είχε 35 πόντους και 8 ρημπάουντ στον ημιτελικό κι άλλους 19 πόντους και 10 ρημπάουντ στον τελικό, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς υπήρξε πιο καθοριστικός για να κατακτήσει τον τίτλο ο Παναθηναϊκός. Μπορεί στον τελικό να μην πέτυχε ούτε πόντο, αλλά με το έστω και αντικανονικό κόψιμο, χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του, με το μπασκετικό «χέρι του Θεού». Γενικότερα σαν παίκτης είχε απίστευτη αμυντική ικανότητα, ωστόσο επιθετικά δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο και ίσως γι’ αυτό δεν έκανε την καριέρα που επιθυμούσε στο ΝΒΑ. Λατρεύτηκε πάντως όσο ελάχιστοι από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Διάφορα στοιχεία:

Μετά τη λήξη του τελικού, η Μπαρτσελόνα κατέθεσε ένσταση για την εγκυρότητα του αποτελέσματος, ζητώντας είτε την επανάληψη του αγώνα, είτε την κατοχύρωση αυτού υπέρ της. Ουσιαστικά, η FIBA δεν ενέδωσε, χαρακτηρίζοντας την ισπανική ομάδα ως την ηθική νικήτρια του αγώνα, όμως ο τίτλος παρέμεινε και τυπικά στον Παναθηναϊκό.

Βέβαια, αν κάποιος έπρεπε να έχει παράπονο, αυτός μάλλον ήταν ο Παναθηναϊκός. Η ουσία είναι ότι η Μπαρτσελόνα απέτυχε για μια ακόμη φορά να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της πιο ηττοπαθούς ομάδας, ενώ στον πάγκο της ήταν ο Γκαρθία Αϊτο Ρενέσες, που με το Παρίσι μετρούσε τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες σε Final 4.

Δέκα χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού κατέκλυσαν το Παλέ ντε Μπερσί, σε μια από τις μαζικότερες εξόδους Ελλήνων οπαδών στο εξωτερικό. Έτσι, οι πράσινοι έπαιζαν ουσιαστικά εντός έδρας.

Στο μικρό τελικό, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Ρεάλ με 74-73, με τον Γκούνταρς Βέτρα να σημειώνει 22 πόντους, όσους και ο Ζόραν Σάβιτς.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, επίσημος προσκεκλημένος του Παναθηναϊκού ήταν ο Ντίνο Ράτζα. Αυτός θα ήταν ο διάδοχος του Στόγιαν Βράνκοβιτς στην ομάδα, ωστόσο κάποια προβλήματα με το συμβόλαιο του με τους Μπόστον Σέλτικς καθυστέρησαν τη μεταγραφή του έναν ολόκληρο χρόνο.



Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Barcelona (ESP) - Real Madrid (ESP) 76-66 (34-38)

* Panathinaikos (GRE) - CSKA Moscow (RUS) 81-71 (36-33)





Μικρός Τελικός:
* CSKA Moscow (RUS) -Real Madrid (ESP) 74-73 (34-35)


Μεγάλος Τελικός:
* Panathinaikos (GRE) - Barcelona (ESP) 67-66 (35-25)





Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1996 - Παρίσι
thrylos7
1997 - Ρώμη (Ιταλία) - 22/4 - 24/4


Τη σκυτάλη από τον Παναθηναϊκό παίρνει ο Ολυμπιακός, που με οδηγό τον Ντέιβιντ Ρίβερς κατακτά σχετικά εύκολα το τρόπαιο, σ’ ένα μάλλον αδύναμο Final 4. Η Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό της ηττοπαθούς ομάδας, βγαίνει δεύτερη, ενώ στο μικρό τελικό αναμετρόνται δύο ομάδες «σταχτοπούτες», η Ολύμπια Λουμπλιάνα και η Βιλερμπάν.

Η πρωταθλήτρια ομάδα – το ελληνικό ενδιαφέρον:
μέσα στη χρονιά ο Ολυμπιακός είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν η φυγή του Γουίλι Άντερσον στα μέσα της χρονιάς και η αντικατάστασή του με τον Έβερικ Γκρέι, έναν αρκετά μέτριο ξένο παίκτη. Ο τελευταίος δεν προσέφερε καθόλου στη Ρώμη, αφού μέχρι τότε είχε αποτελέσει παρελθόν, καθώς είχε πιαστεί ντοπαρισμένος. Το γεγονός αυτό δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, προπονητή της ομάδας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό την καλύτερη ομάδα και φαβορί κι εκδήλωσε την πεποίθησή του ότι θα κατακτήσει το τρόπαιο. Οι κόκκινοι έφτασαν στη Ρώμη με την αυτοπεποίθησή τους στα ύψη, αφού προέρχονταν από δύο εύκολες νίκες επί του αιωνίου αντιπάλου και πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα, η έλλειψη του ενός ξένου παίκτη δε φάνηκε, αφού ο Ντέιβιντ Ρίβερς έμοιαζε να παίζει για δύο. Στον ημιτελικό με την Ολύμπια, οι Σλοβένοι δυσκόλεψαν τον Ολυμπιακό, η ελληνική ομάδα όμως, σαφώς ανώτερη, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 74-65, με τον Ρίβερς να σημειώνει 28 πόντους. Στον άλλο ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Βιλερμπάν με 77-70. Στο μεγάλο τελικό, το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν αρκετά νωθρό, με τους Ισπανούς να παίρνουν σημαντική διαφορά από την αρχή του αγώνα. Ωστόσο, η ομάδα είχε πολύ καλή ψυχολογία και η εικόνα αργότερα άλλαξε σημαντικά. Πλέον, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε το πάνω χέρι και αύξανε τη διαφορά. Σ’ αυτό συνέτειναν δυο πολλοί καθοριστικοί παράγοντες. Αφενός η μεγάλη επιτυχία στον περιορισμό του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, που προερχόταν και από τραυματισμό, αφετέρου η εξαιρετική παρουσία για δεύτερη βραδιά του Ντέιβιντ Ρίβερς, που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 26 πόντους. Το τελικό σκορ, 73-58, ήταν τότε, η μεγαλύτερη διαφορά σε τελικό Final 4.

Ο πρωταγωνιστής: δεν ήταν άλλος από τον Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο παίκτης “ποταμός” που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Σαλονίκης, περίπου δυο χρόνια πριν, ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP του Final 4 της Ρώμης, με τους 54 συνολικά πόντους που πέτυχε. Στη ζωή του, αντιμετώπισε πολλές ατυχίες, μεταξύ των οποίων κι ένα σοβαρό ατύχημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό την καριέρα του. Στο Πανεπιστήμιο μάλιστα, ανάγκασε τον Μπόμπι Νάιτ να χρησιμοποιήσει ζώνη, σύστημα που μισούσε, προκειμένου να τον περιορίσει σε μεταξύ τους αγώνα. Έπαιξε στους Λέικερς, προλαβαίνοντας ν’ αγωνιστεί δίπλα στον Μάτζικ Τζόνσον, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Υπήρξαν αρκετοί ενδιάμεσοι σταθμοί, μέχρι να εγκατασταθεί στο λιμάνι. Στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, έντονη ήταν η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, πλέον όμως αποτελεί ήρωα για τους φίλους της ομάδας, καθώς τους χάρισε ένα τρόπαιο που τόσο πολύ είχαν πλησιάσει στο παρελθόν.




Διάφορα στοιχεία:

Για μια ακόμη φορά, βροντερό παρόν έδωσαν οι Έλληνες οπαδοί. Οι φίλοι του Ολυμπιακού γέμισαν το Παλαέουρ, όπου δημιούργησαν ατμόσφαιρα ΣΕΦ.




Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θεωρούσε σημαντικότερη παράμετρο για την επιτυχία της ομάδας την καλή ψυχολογία. Με βόλτες σε λίμνη και σε λούνα παρκ, το πρωί της ημέρας του αγώνα, κατάφερε ν’ αποβάλλει σε μεγάλο βαθμό το άγχος από τους παίκτες του.

Με τον τίτλο που κατέκτησε ο Ίβκοβιτς, διεύρυνε το σερί των Σέρβων προπονητών που κατακτούσαν το τρόπαιο. Συγκεκριμένα, από το 1989 μέχρι το 1997 στην κορυφή βρίσκονταν μονάχα αυτοί.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε ιταλικής ομάδας από το Final 4, αφού αυτό διεξάγονταν στη Ρώμη. Μάλιστα, η τελευταία παρουσία ομάδας από την Ιταλία σε Final 4, ήταν πριν τέσσερα χρόνια, στο ΣΕΦ.

Αρκετοί ταλαντούχοι, νέοι παίκτες πήραν μέρος στο Final 4. Παίκτες όπως ο Νεστέροβιτς, ο Στεπάνια, ο Μίλιτς και ο Παπανικολάου κίνησαν αργότερα το ενδιαφέρον ομάδων του ΝΒΑ.

Στη Ρώμη, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξασφάλισε για την Ελλάδα τη διεξαγωγή του Final 4 του 2000, με έδρα το νεόκτιστο τότε γήπεδο του ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση που αυτό δεν ήταν έτοιμο, τη διοργάνωση θα φιλοξενούσε το ΟΑΚΑ (για πρώτη φορά – τελικά αυτή είναι το 2007).


Αναλυτικά:


Ημιτελικοί:
* Olympiakos Piraeus (GRE) - Olimpija Ljubljana (SLO) 74-65 (37-32)

* Barcelona (ESP) - Asvel Lyon (FRA) 77-70 (38-36)



Μικρός Τελικός:
* Olimpija Ljubljana (SLO) - Asvel Lyon (FRA) 86-79 (54-35)

Μεγάλος Τελικός:

* Olympiakos Piraeus (GRE) - Barcelona (ESP) 73-58 (31-29)





Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1997 - Ρώμη
thrylos7
1998 - Βαρκελώνη (Ισπανία) - 21/4 - 23/4


Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από τα Final 4, δύο ιταλικές ομάδες λαμβάνουν μέρος σ’ αυτό της Βαρκελώνης. Μαζί τους, κάνει την παρθενική της εμφάνιση η ΑΕΚ (και τη μοναδική της, αν δεν υπολογίσουμε την τετράδα της ULEB το 2001), χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει την ανώτερη Κίντερ Μπολόνια στο μεγάλο τελικό.

Η πρωταθλήτρια ομάδα:
η Κίντερ ήταν το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο. Έπαιζε απλό, αλλά καταλυτικό μπάσκετ και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο που διέθετε, θύμιζε αρκετά τη Γιουγκοπλάστικα. Κλασικό πλέι μέικερ δεν υπήρχε στις τάξεις της, υπήρχαν όμως πολλοί καλοί περιφερειακοί παίκτες όπως ο Ντανίλοβιτς, ο Σκονοκίνι, ο Ριγκοντό και ο Άμπιο που αναλάμβαναν είτε την οργάνωση, είτε το σκοράρισμα. Στη ρακέτα υπήρχε ο έμπειρος Ζόραν Σάβιτς, μαζί με τον ιδιαίτερα ελπιδοφόρο Ράσο Νεστέροβιτς, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Ετόρε Μεσίνα. Στον ημιτελικό με την Παρτιζάν, η Κίντερ κέρδισε με ιδιαίτερη άνεση, 83-61, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά της, με τον Σάβιτς να πετυχαίνει 23 πόντους. Πριν τον τελικό με την ΑΕΚ, οι παίκτες της είχαν πολύ καλή ψυχολογία και αυτή επαληθεύτηκε ως βασικό συστατικό της επιτυχίας, σ’ ένα ακόμη τελικό. Ο ρυθμός του παιχνιδιού θεωρητικά βοηθούσε την ΑΕΚ, με πολλή πίεση στην άμυνα, προσεκτικές επιθέσεις, αργό τέμπο, όμως η Κίντερ ήταν σαφώς ανώτερη ομάδα, έπαιξε καλύτερα και επικράτησε με 58-44.




Ο πρωταγωνιστής: μάλλον ήταν ο Ετόρε Μεσίνα, προπονητής της Κίντερ και όχι κάποιος παίκτης. Ο Ιταλός κόουτς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία μόλις 17 ετών, γι’ αναλάβει πρώτος προπονητής σε ομάδα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήταν αυτός με τον οποίο η Κίντερ κέρδισε τον πρώτο διεθνή τίτλο στην ιστορία της. Ειδικά μετά την κατάκτηση του Final 4, οι οπαδοί της ομάδας τον λάτρεψαν. Κατέκτησε άλλες δυο φορές την κορυφή, μία το 2001 με την ίδια ομάδα, στην Ευρωλίγκα της ULEB και άλλη μία με την ΤΣΣΚΑ το 2006. Στον τελικό με την ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει παίζοντας το στυλ του μπάσκετ που εκφράζει τόσα χρόνια τώρα. Με σοβαρότητα, οργάνωση, πολύ καλή άμυνα, προσεκτικές επιλογές στην επίθεση, καθώς και σκληρή δουλειά και πειθαρχία σε αγώνες και προπονήσεις. Πέραν αυτών, διέκοψε το σερί των Σέρβων προπονητών που κατακτούσαν τα Final 4 από το 1989 μέχρι το 1997.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: η ΑΕΚ ταξίδευε ως αουτσάιντερ στη Βαρκελώνη. Η περίοδος 1997-1998 ήταν η δεύτερη χρονιά μιας πολύ ικανής ομάδας. Κάποια προβλήματα στην αρχή της χρονιάς βρήκαν λύση (Στάνσμπουρι, Ρίβας και Πιρς αποτέλεσαν παρελθόν, ενώ ήρθε ο Γουίλι Άντερσον και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Ιάκωβου Τσακαλίδη) κι έτσι το μέτριο ξεκίνημα ακολούθησε μια μεγάλη πορεία. Για να βρεθεί στο Final 4, απέκλεισε την Άλμπα Βερολίνου. Στον ημιτελικό με την Μπενετόν (πλέον δεν υπήρχαν αναγκαστικοί εμφύλιοι), με πρωταγωνιστές τον Άντερσον που σκόραρε 21 πόντους και τον Πρέλεβιτς που πέτυχε καθοριστικό τρίποντο 45” πριν τη λήξη, κέρδισε την ιταλική ομάδα με 69-66 και βρέθηκε όσο πιο κοντά στο μεγάλο θαύμα. Ήταν η πρώτη χρονιά της ΑΕΚ στη διοργάνωση και κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσει τόσο ψηλά. Στο μεγάλο τελικό, μπήκε φοβισμένη στο γήπεδο, εγκλωβίστηκε σ’ ένα στυλ παιχνιδιού που θεωρητικά τη βόλευε και υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Κίντερ. Έτσι, ο Γιάννης Ιωαννίδης μέτρησε την έκτη και τελευταία αποτυχία του σε Final 4.
Την ευκαιρία να προκριθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες έχασε ο Ολυμπιακός. Ξεκίνησε τη χρονιά πολύ δυνατά, η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική και αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την Παρτιζάν.

Διάφορα στοιχεία:


Μαζί με την ΑΕΚ, ταξίδευε στο ίδιο αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη το τρόπαιο του Final 4, το οποίο είχε για ένα χρόνο στην κατοχή του ο Ολυμπιακός.

Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο η ισπανική αστυνομία επιτέθηκε στους φίλους της ΑΕΚ κατά τη διεξαγωγή του Final 4.

Δείγμα της πολύ καλής ψυχολογίας που είχε η ομάδα της Κίντερ Μπολόνια πριν τον τελικό, είναι ότι στην τελευταία προπόνηση, το πρωί της ημέρας του αγώνα, όλη η ομάδα έπαιζε ποδόσφαιρο, αντί για μπάσκετ.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Kinder Bologna (ITA) - Partizan Belgrade (YUG) 83-61 (45-25)

* AEK Athens (GRE) - Benetton Treviso (ITA) 69-66 (37-36)


Μικρός Τελικός:
* Benetton Treviso (ITA) - Partizan Belgrade (YUG) 96-89 (54-46)

Μεγάλος Τελικός:
* Kinder Bologna (ITA) - AEK Athens 58-44 (28-20)



Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1998 - Βαρκελώνη
thrylos7
1999 - Μόναχο (Γερμανία) - 20/4 -22/4


Το 1999, πολλές ήταν οι νέες ομάδες στη διοργάνωση. Μιας από αυτές ήταν και η Ζαλγκίρις, που έφτασε μέχρι το Final 4 και κατέκτησε το τρόπαιο, ως αουτσάιντερ. Θύμα του φανταστικού κι ελεύθερου μπάσκετ που παρουσίασε, ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση στην τελευταία του συμμετοχή σε Final 4.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: χωρίς να το περιμένουν πολύ, ήταν η Ζαλγκίρις Κάουνας. Η ομάδα είχε στο δυναμικό της δυο φοβερούς περιφερειακούς παίκτες, τον Τάιους Έντνι και τον Άντονυ Μπούι, μαζί με Λιθουανούς παίκτες μεγάλης ποιότητας, όπως τον Στομπέργκας, τους δύο Ζουκάουσκας, τον Μασιούλις, τον Αντομάιτις, όπως επίσης και τον Τσέχο Ζίντεκ. Η Ζαλγκίρις είχε ήδη αρκετή αυτοπεποίθηση μετά την κατάκτηση του Σαπόρτα την προηγούμενη χρονιά και πλέον ο στόχος ήταν μια καλή πορεία μέχρι τα πλέι οφ. Η χημεία της ομάδας βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συνεπώς και η απόδοσή της και στα πλέι οφ απέκλεισε με σουίπ διαδοχικά τις Ουλκέρ και Εφές Πίλσεν. Στο Μόναχο ταξίδεψε ως αουτσάιντερ, όμως στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό επέβαλε πλήρως το ρυθμό της και κέρδισε άνετα με 87-71. Πλέον είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον τελικό, ενώ η έμπειρη Κίντερ ήταν σαφώς πιο κουρασμένη από τον εμφύλιο με τη Φορτιτούντο, όπου επικράτησε με 62-57. Η λιθουανική ομάδα βρήκε εύκολα ρυθμό, ανέπτυξε το παιχνίδι της και παίζοντας φανταστικό μπάσκετ κυριάρχησε στον αγώνα. Παράλληλα με την οργάνωση του Έντνι και τη μεγάλη ευστοχία, υπήρχε ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας που έκλεινε το δρόμο για το καλάθι. Η πολύ καλή παρουσία των Ριγκοντό και Νεστέροβιτς από την άλλη πλευρά δεν έφταναν, ενώ σε κακή βραδιά βρέθηκε ο Ντανίλοβιτς. Έτσι, ήρθε φυσιολογικά το τελικό 82-74.

Ο πρωταγωνιστής: θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο Γιόνας Καζλάουσκας, με το καταπληκτικό μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα του, κατορθώνοντας να επικρατήσει εύκολα ομάδων που είχαν στον πάγκο τους, συντηρητικού μπάσκετ προπονητές, όπως ο Ίβκοβιτς και ο Μεσίνα. Ουσιαστικά, ήταν μια νέα «επανάσταση» μετά από αυτή της Λιμόζ το 1993, αν και δεν είχε τον ίδιο απόηχο τα επόμενα χρόνια. Αυτός όμως που κατάφερε και με το παραπάνω να κάνει πράξη τα σχέδια του Καζλάουσκας μέσα στο παρκέ ,ήταν ο Τάιους Έντνι, μικρόσωμος, αλλά ταχύτατος πλέι μέικερ, ικανότατος να ελέγχει το ρυθμό. Ηγέτης της Ζαλγκίρις μέσα στη χρονιά, έπαιρνε το 100% των συμπαικτών του πέρα από τη δική του πολύ καλή παρουσία και οδήγησε την ομάδα σ’ ένα θρίαμβο που ούτε ο Άρβιντας Σαμπόνις δεν είχε καταφέρει. Στο Final 4 εισέπραξε τα επιδοκιμαστικά σχόλια όλου του κόσμου, όπως και του Ντέιβιντ Στερν. Στην Ευρώπη πρωτοήρθε την ίδια χρονιά, λόγω του «λοκ άουτ» του ΝΒΑ, ενώ πέρασε και από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2005-2006.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Ολυμπιακός πήγαινε ως φαβορί στο Μόναχο, βρέθηκε όμως προ εκπλήξεως. Η Ζαλγκίρις Κάουνας δεν υπολογίζονταν σοβαρά για την κατάκτηση του τίτλου από κανέναν, συμπεριλαμβανομένου και του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων σκεφτόταν περισσότερο τον τελικό και τις δύο ιταλικές ομάδες, χωρίς να δώσει έτσι την απαραίτητη προσοχή στους Λιθουανούς. Η αλήθεια είναι ότι τα όποια πλάνα καταστρώθηκαν για τον ημιτελικό δε βρήκαν εφαρμογή, λόγω της πολύ κακής απόδοσης κάποιων βασικών παικτών. Έτσι, η Ζαλγκίρις κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της και με θαυμάσια κυκλοφορία της μπάλας, όπως επίσης και με άψογους αιφνιδιασμούς πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα. Για τον Ολυμπιακό τίποτα δεν πήγαινε καλά, ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά και ο μόνος που φαινόταν να είναι σε καλύτερη κατάσταση ήταν ο Ντράγκαν Τάρλατς. Αυτό όμως δεν αρκούσε, αφού Κόμαζετς και Τόμιτς δε μπόρεσαν να βοηθήσουν, ενώ ο Έντνι επικράτησε εξ’ ολοκλήρου στην προσωπική του μονομαχία με τον Γκόλντουαιρ. Έτσι, στο χειρότερο του παιχνίδι μέσα στη χρονιά, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 87-71. Στο μικρό τελικό κέρδισε τη Φορτιτούντο με 74-63 και κατέβαλε την τρίτη θέση.

Διάφορα στοιχεία:

Στη μεταγραφική περίοδο πριν την έναρξη της χρονιάς, στον Ολυμπιακό είχε προταθεί ο Τάιους Έντνι. Ωστόσο, ο Ίβκοβιτς τον απέρριψε δίχως πολλή σκέψη, καθώς ήταν μικρόσωμος.

Η Ζαλγκίρις, πέραν του πολύ όμορφου μπάσκετ που έπαιξε, κατόρθωσε να κερδίσει τις δύο προηγούμενες πρωταθλήτριες ομάδες. Τον Ολυμπιακό (1997) και την Κίντερ (1998).

Με τη νίκη της ομάδας του Καζλάουσκας επί της Κίντερ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας της FIBA για την πενταετία 94-99. Αν το αποτέλεσμα του τελικού ήταν διαφορετικό, την πρώτη θέση θα έπαιρνε η Κίντερ.

Από το 1988 είχαν να σημειωθούν περισσότεροι από 75 πόντοι σε τελικό της διοργάνωσης.

Η ομάδα με το λιγότερο κόσμο στο Μόναχο ήταν η Ζαλγκίρις. Ιταλοί κι Έλληνες οπαδοί είχαν κατακλύσει το Ολύμπια Χάλε, ενώ αισθητά πιο λίγοι ήταν οι Λιθουανοί. Παρ’ όλα αυτά, οι μετέπειτα πρωταθλητές είχαν μεγάλη υποστήριξη στον τελικό, αφού είχαν στο πλευρό τους και τους οπαδούς της Φορτιτούντο, αιωνίας αντιπάλου της Κίντερ.



Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Kinder Bologna (ITA) - Teamsystem Bologna (ITA) 62-57 (34-32)


* Zalgiris Kaunas (LTH) - Olympiakos Piraeus (GRE) 87-71 (48-33)


Μικρός Τελικός:
* Olympiakos Piraeus (GRE) - Teamsystem Bologna (ITA) 74-63 (43-28)


Μεγάλος Τελικός:
* Zalgiris Kaunas (LTH) - Kinder Bologna 82-74 (45-30)






Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 1999 - Μόναχο
thrylos7
2000 - Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) - 18/4 - 22/4


To Final 4 του 2000 διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο νεόκτιστο PAOK Sports Arena, στην Πυλαία. Εκεί παίρνει μέρος για πρώτη φορά μετά την επιτυχία του 1996, ο Παναθηναϊκός και ως φαβορί κατακτά το τρόπαιο. Οι υπόλοιπες θέσεις, πήγαν με τη σειρά σε Μακάμπι, Εφές Πίλσεν και Μπαρτσελόνα.

Η πρωταθλήτρια ομάδα – το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Παναθηναϊκός είχε μια πάρα πολύ ομάδα, αποτελούμενη από μεγάλους παίκτες όπως ο Ντέγιαν Μπόντιρογκα, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο Όντεν Κάτας, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Τζόνι Ρότζερς, ενώ στην άκρη του πάγκου υπήρχε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Από τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στο Final 4, μόνο αυτός πέρασε τη φάση των 8 με 2-0, αποκλείοντας την Τσιμπόνα. Στον ημιτελικό με την Εφές Πίλσεν δε συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες και οι 22 πόντοι του Μπόντιρογκα βοήθησαν στο να φτάσει στη νίκη με 81-71. Στον άλλο ημιτελικό, η Μακάμπι επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 65-51 και κέρδισε έτσι την πρόκριση για το μεγάλο τελικό, στο πρώτο της Final 4, μετά το 1991. Η ισραηλινή ομάδα χαρακτηριζόταν από κίνηση και ζωντάνια στην επίθεση, ενώ στην άμυνα ξεχώριζαν η ομαδική δουλειά και οι αλληλοκαλύψεις. Ο τελικός ήταν ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, με τη Μακάμπι να παίρνει ένα προβάδισμα πριν το τέλος, αλλά τελικά να το καλύπτει ο Παναθηναϊκός. Σ’ αυτό το διάστημα κυριάρχησαν δύο παίκτες, ο Ρέμπρατσα για τον Παναθηναϊκό και ο Χάφμαν για τη Μακάμπι, ενώ ο Μπόντιρογκα ήταν άποντος. Από εκεί και πέρα όμως οι πράσινοι κυριάρχησαν και με την καθοριστική συμβολή του Κάτας που έκανε εκπληκτικό παιχνίδι απέναντι στην παλιά του ομάδα, δεν έχασαν το προβάδισμα, ούτε τη νίκη, με την οποία κατέκτησαν το δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Από την πλευρά των ηττημένων, μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Χάφμαν, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους και 10 ρημπάουντ.

Ο πρωταγωνιστής: ουσιαστικά, υπήρχαν δύο στη Θεσσαλονίκη. Ο ένας ήταν ο Όντεν Κάτας, που αποτέλεσε ίσως το σημαντικότερο παράγοντα για την κατάκτηση του τροπαίου από τον Παναθηναϊκό. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού, η απόδοσή του ήταν άψογη, οργανώνοντας ιδανικά και σκοράροντας 17 πόντους. Ο ίδιος λίγο αργότερα δήλωσε πως «αυτή η βραδιά είναι η καλύτερη και η χειρότερη μαζί στην καριέρα μου», αφού αναγκάστηκε να πληγώσει την αγαπημένη του Μακάμπι. Ο άλλος ήταν ο MVP του τριημέρου, Ζέλικο Ρέμπρατσα. Με 15 πόντους και 7 ρημπάουντ στο ημιτελικό και 20 πόντους και 8 ρημπάουντ στον τελικό, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο θρίαμβο της ομάδας, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των μεγάλων σέντερ που είχε η ομάδα, μετά τους Βράνκοβιτς και Ράτζα. Δυστυχώς, κανείς από τους δύο δεν είχε την καριέρα που θα ήθελε τα επόμενα χρόνια, ειδικά ο Κάτας, λόγω σοβαρού τραυματισμού, ενώ ο Ρέμπρατσα μετακόμισε στο ΝΒΑ, στο οποίο όμως δεν έχει σταθερή πορεία λόγω κάποιων προβλημάτων με την καρδιά του.

Διάφορα στοιχεία:

Με τον τίτλο αυτό ο Ομπράντοβιτς έφτασε τους τέσσερις στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τέσσερις διαφορετικές ομάδες μάλιστα, κάτι που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα.

Πολλοί ήταν οι φίλοι τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και της Μακάμπι στο Final 4, με αποτέλεσμα, μετά από χρόνια, η εξέδρα να χωρίζεται στη μέση και να μην παίζει κάποια ομάδα ουσιαστικά στην έδρα της.

Στο μικρό τελικό η Εφές Πίλσεν επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 75-69, παρά τους 29 πόντους του Ευθύμη Ρεντζιά και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή τουρκικής ομάδας σε Final 4.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Panathinaikos (GRE) - Efes Pilsen (TUR) 81-71 (41-33)

* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Barcelona (ESP) 65-51 (38-22)



Μικρός Τελικός:
* Efes Pilsen (TUR) - Barcelona (ESP) 75-69


Μεγάλος Τελικός:
* Panathinaikos (GRE) - Maccabi Tel Aviv (ISR) 73-67 (36-36)




Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2000 - Θεσσαλονίκη
thrylos7
2001 – Δύο Διοργανώσεις


Το 2001 ήταν η χρονιά της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τη FIBA και την ULEB να διοργανώνουν δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα. Στο Final 4 του Παρισιού, ο Παναθηναϊκός έχασε στον τελικό από τη Μακάμπι, ενώ στην Ευρωλίγκα της ULEB, η Κίντερ κέρδισε με 3-2 στη σειρά των τελικών την Ταού και στέφθηκε με τη σειρά της πρωταθλήτρια Ευρώπης.


2001 - Παρίσι (Γαλλία) - 11/5- 13/5 - Suproleague


Η πρωταθλήτρια ομάδα: σε μια επανάληψη του τελικού του 2000, η Μακάμπι πήρε εκδίκηση από τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το τρόπαιο, ύστερα από 20 χρόνια. Στον ημιτελικό, πέρασε το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ με 86-80, με τους Νέιτ Χάφμαν και Άριελ ΜακΝτόναλντ να πετυχαίνουν από 17 πόντους. Στο μεγάλο τελικό με τον Παναθηναϊκό, παρά τον περιορισμό του Χάφμαν στο πρώτο ημίχρονο, κυριάρχησε στο παιχνίδι και πήρε προβάδισμα 37-23, χάρη στην εκπληκτική απόδοση του ΜακΝτόναλντ σ’ αυτό το διάστημα, με 15 πόντους και 5 ασσίστ. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έκανε μια αντεπίθεση, όμως ο ΜακΝτόναλντ συνέχισε να καθοδηγεί την ομάδα του, έχοντας πλέον και τη συμπαράσταση των Χάφμαν και Άντονι Πάρκερ κι έτσι ήρθε το τελικό 81-67.

Ο πρωταγωνιστής: ήταν ο Άριελ ΜακΝτόναλντ. Στη δεύτερη του χρονιά στη Μακάμπι, ήταν ο σημαντικότερος παίκτης για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με 17 πόντους στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ και 21 πόντους και 9 ασσίστ στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, επιδόσεις που τον ανακήρυξαν MVP του Final 4. Όχι άδικα, με την εκπληκτική του απόδοση τόσο στο πρώτο ημίχρονο του τελικού, όσο και στο δεύτερο, όπου η παρουσία του στο παρκέ βοήθησε τη Μακάμπι να αντιδράσει σωστά στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, οργανώνοντας κατάλληλα τις επιθέσεις τις ομάδας, μοιράζοντας ασσίστ, βγάζοντας αιφνιδιασμούς. Ουσιαστικά, ήταν ο αντικαταστάτης του μεγάλου Όντεν Κάτας στην «ομάδα του λαού», ενώ αργότερα, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπως και ο προκάτοχός του, χωρίς όμως να φτάσει σε κάποιο Final 4.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Παναθηναϊκός ήταν σχεδόν η ίδια ομάδα με αυτή που κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2000. Αυτή τη χρονιά όμως, είχε ν’ αντιμετωπίσει και το πρόβλημα του σοβαρού τραυματισμού του Κάτας, απουσία που του στοίχισε στο Παρίσι, όπως εξάλλου και το ντεφορμάρισμα του Ζέλικο Ρέμπρατσα. Στον ημιτελικό με την Εφές Πίλσεν πήρε σημαντική διαφορά στο πρώτο ημίχρονο και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό, παρά την αντεπίθεση της τουρκικής ομάδας στο τρίτο δεκάλεπτο. Κορυφαίος στη νίκη με 74-66 ήταν ο Ντέγιαν Μπόντιρογκα με 22 πόντους. Στον τελικό, τα αμυντικά πλάνα για τον περιορισμό της δράσης του Χάφμαν είχαν αποτέλεσμα, δε συνέβη όμως το ίδιο και με τον ΜακΝτόναλντ. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας, βοήθεια από τον πάγκο και την πολύ καλή παρουσία των Μπόντιρογκα και Φώτση, οι πράσινοι επανήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο και μείωσαν μέχρι τους 6 πόντους, τότε όμως η Μακάμπι ανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει τη νίκη.

Διάφορα στοιχεία:

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Final 4, οι αγώνες μεταφέρθηκαν στις ημέρες Παρασκευή και Κυριακή, αντί Τρίτης και Πέμπτης που γίνονταν μέχρι τότε.

Στο μικρό τελικό, η Εφές Πίλσεν επικράτησε της ΤΣΣΚΑ με 91-85.


Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2001 της FIBA Suproleague




2001 – ULEB

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Κίντερ ήταν μια πλήρης ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από ιδιαίτερα ταλαντούχους νέους παίκτες, όπως ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Ρασάρντ Γκρίφιθ, ο Ντέιβιντ Άντερσεν, ο Ματίας Σμόντις, όπως επίσης και από τους πιο έμπειρους Αντουάν Ριγκοντό και Αλεσάντρο Άμπιο, ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Ετόρε Μεσίνα. Μέσα στη χρονιά είχε ένα σερί 33 συνεχόμενων νικών σε Ιταλία και Ευρώπη, ενώ στα πλέι οφ δε γνώρισε την ήττα ούτε από την αιώνια αντίπαλο, Παφ Μπολόνια, την οποία «σκούπισε» με 3-0. Παρόμοια ήταν η πορεία της Ταού στα πλέι οφ, όπου απέκλεισε διαδοχικά τρεις ελληνικές ομάδες (Περιστέρι, Ολυμπιακό και ΑΕΚ) με «σουίπ», έχοντας μάλιστα το μειονέκτημα έδρας και στις τρεις αναμετρήσεις. Τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τροπαίου είχε η Κίντερ λόγω πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και γιατί είχε μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Ειδικά στη θέση του πλέι μέικερ, η Ταού είχε μόνο τον Έλμερ Μπένετ, αν και στους ψηλούς υπερτερούσε ελαφρά, τουλάχιστον όσον αφορά τα ρημπάουντ.

Η σειρά:
Στο πρώτο παιχνίδι, που έγινε στη Μπολόνια, οι Βάσκοι αιφνιδίασαν την ιταλική ομάδα, της οποίας οι βιαστικές επιλογές στην επίθεση την οδήγησαν στην ήττα με 65-78, με τον Βίκτορ Αλεξάντερ να εκμεταλλεύεται την απουσία του Γκρίφιθ και να έχει 21 πόντους και 19 ρημπάουντ. Στο δεύτερο αγώνα, το άγχος των παικτών της Κίντερ μετατράπηκε σε πάθος, ιδιαίτερα στην άμυνα, με την οποία περιόρισαν σημαντικά τον Μπένετ. Σε πολύ καλή μέρα βρέθηκε ο Ριγκοντό, όπως και όλοι οι περιφερειακοί της ομάδας, με τη μεγάλη ευστοχία έξω από τα 6,25μ. κι έτσι η Κίντερ πήρε τη νίκη στην έδρα της με 94-73. Πριν τον τρίτο αγώνα, η Ταού αποφάσισε ν’ αναβάλλει τον αγώνα πρωταθλήματος που είχε, ενώ η Κίντερ κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, αγωνιζόμενη σε τρία παιχνίδια. Η ψυχολογική ώθηση ήταν μεγαλύτερη από την κούραση και με ηγέτη τον Τζινόμπιλι που πέτυχε 27 πόντους, η ιταλική ομάδα ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας, κερδίζοντας με 60-80, παίζοντας ιδανικά σε άμυνα (υπήρξε διάστημα δέκα λεπτών που δεν πέτυχε καλάθι η Ταού) κι επίθεση. Τα πράγματα δε λειτούργησαν έτσι στον τέταρτο αγώνα, πάλι στην Ισπανία. Ο Μπένετ οδήγησε το παιχνίδι σ’ ένα ξέφρενο ρυθμό, ο οποίος έπεσε με τη άμυνα ζώνης της Κίντερ στο δεύτερο ημίχρονο, δε συνέβη όμως το ίδιο και με την απόδοση της Ταού, που μ’ ένα εντυπωσιακότατο κάρφωμα του Μιντάουγκας Τιμίνσκας ανέβασε κι άλλο την ψυχολογία της και ξεκίνησε να «πυροβολεί» από τα 6,25μ, παίρνοντας έτσι εύκολα τη νίκη με 95-79. Στον τελευταίο καθοριστικό αγώνα στο Παλαμαλαγκούτι, η Κίντερ ευτύχησε να έχει σε πολύ καλή μέρα όλους τους βασικούς της παίκτες και να κερδίσει με τη μικρότερη διαφορά πόντων σε όλη τη σειρά την Ταού (82-74), από την οποία ξεχώρισε ο Μπένετ με 24 πόντους. Έτσι, έκανε το 3-2 και κατάκτησε τον τίτλο της διοργάνωσης.

Ο πρωταγωνιστής: στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα ήταν ο Μανού Τζινόμπιλι. Στη σειρά των τελικών ξεχώρισε από μια πλήρη περιφερειακή γραμμή, κυρίως λόγω της απόδοσής του στο τρίτο ματς της σειράς, στο οποίο η Κίντερ κέρδισε μέσα στην Ισπανία και ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας. Στα δύο πρώτα παιχνίδια, στην Μπολόνια, η απόδοσή του δεν ήταν πολύ καλή (8 πόντοι με 7 κλεψίματα στο πρώτο, 11 πόντοι στο δεύτερο), κάτι που έδειχνε ότι μέχρι τότε ήταν αρκετά ασταθής παίκτης, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Από εκεί και πέρα όμως, η απόδοσή του ανέβηκε, με αποκορύφωμα το τρίτο, ιστορικό παιχνίδι, στο οποίο πέτυχε 27 πόντους, με διάφορα ακροβατικά καλάθια, δίνοντας μια άνετη νίκη στην ομάδα του. Οι 15 και οι 16 πόντοι του στους δύο αγώνες που ακολούθησαν, καθώς και η συνολική του παρουσία μέσα στο παιχνίδι, του χάρισαν το βραβείο του MVP της σειράς. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε στο ΝΒΑ, όπου κατέκτησε δύο δαχτυλίδια του πρωταθλητή με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, το 2003 και το 2005.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Περιστέρι στράφηκαν από την πρώτη χρονιά στη νέα αυτή διοργάνωση. Και οι τρεις ομάδες βρέθηκαν στη φάση των 16, όμως από εκεί και πέρα, μια ομάδα αποκλειόταν σε κάθε φάση και μάλιστα από την ίδια αντίπαλο, την Ταού. Στις τέσσερις καλύτερες έφτασε η ΑΕΚ, η οποία κέρδισε τον πρώτο αγώνα με την ισπανική ομάδα, αποτέλεσμα όμως το οποίο δε μέτρησε κι έτσι το ματς επαναλήφθηκε, με επικράτηση της Ταού αυτή τη φορά, κάνοντας το 2-0, αφού είχε προηγηθεί ο αγώνας των δύο ομάδων στην Ισπανία. Στον τρίτο αγώνα, τα 9/9 τρίποντα του Σαούλιους Στομπέργκας, δεν επέτρεψαν στην ΑΕΚ να κυνηγήσει τη νίκη.
thrylos7
2002 - Μπολόνια (Ιταλία) - 3/5 - 5/5


Στην ιταλική μπασκετούπολη διεξήχθη το Final 4 του 2002, για την ανάδειξη του μοναδικού πρωταθλητή Ευρώπης. Για μια ακόμα φορά, ο ελληνικός εκπρόσωπος ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατέκτησε το τρόπαιο, κερδίζοντας την Κίντερ μέσα στην έδρα της.

Η πρωταθλήτρια ομάδα – το ελληνικό ενδιαφέρον: στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τη Μακάμπι, ομάδα που είχε συναντήσει και τα δυο προηγούμενα χρόνια σε Final 4, συγκεκριμένα σε τελικό. Οι πράσινοι με 5/5 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο πήραν κεφάλι στο σκορ, όμως η Μακάμπι επανήρθε, για να κάνει το ματς ντέρμπι σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, να κερδίσει τη μάχη της ρακέτας, σημείο στο οποίο θεωρητικά υπερτερούσε η Μακάμπι, και να παίξει πολύ καλή άμυνα σε δυο από τους πιο βασικούς παίκτες της, τον Άριελ ΜακΝτόναλντ και τον Άντονι Πάρκερ. Οι 12 συνεχόμενοι πόντοι του Ντέγιαν Μπόντιρογκα στα μισά του δευτέρου μέρους του έδωσαν επιπλέον ώθηση και τελικά η ελληνική ομάδα κατάφερε να επικρατήσει με 83-75. Στον άλλο ημιτελικό, η Κίντερ νίκησε την Μπενετόν με 90-82, χάρη στην πολύ καλή της απόδοση στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός ήταν το αουτσάιντερ για το μεγάλο τελικό. Μπορεί να είχε το καλύτερο ρεκόρ (17-3) απ’ όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο Final 4, αλλά η Κίντερ είχε πολύ μεγάλη ποιότητα σαν ομάδα κι έπαιζε στην έδρα της. Το πρώτο ημίχρονο ήταν εφιαλτικό για την ελληνική ομάδα. Οι γηπεδούχοι είχαν σαφές προβάδισμα και πήραν διαφορά μέχρι και 14 πόντων (45-31), που ωστόσο γρήγορα μειώθηκε. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος υπήρξε ο καταλύτης για την επαναφορά στον αγώνα και πλέον οι πράσινοι είχαν το πάνω χέρι. Το παιχνίδι άρχισε να παίζεται στο μισό γήπεδο, κάτι που βόλευε τον Παναθηναϊκό, αφού ήταν τακτική του, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζε επιθετικά ρημπάουντ και από την άλλη πλευρά, το άγχος των παικτών της Κίντερ αυξανόταν με αποτέλεσμα ν’ αστοχήσουν σε πολλές ελεύθερες βολές. Πολύ κρίσιμο ήταν το τρίποντο του Ιμπραήμ Κουτλουάι, 45” πριν το τέλος, διαμορφώνοντας το σκορ στο 80-85. Τελικά, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 83-89, κατακτώντας έτσι το δεύτερο τίτλο του, στη τρίτη συμμετοχή του σε τελικό, στα τρία τελευταία χρόνια, ανήμερα του Πάσχα, αυτή τη φορά.

Ο πρωταγωνιστής: μπορεί ο Παπαδόπουλος να ήταν ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Ομπράντοβιτς, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη της ομάδας, μπορεί ο Κουτλουάι να πέτυχε 22 πόντους, μεταξύ των οποίων ένα πολύ κρίσιμο τρίποντο, αλλά ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας δεν ήταν άλλος από τον Ντέγιαν Μπόντιρογκα. Με 26 πόντους και 9 ρημπάουντ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό, όπου, στο δεύτερο ημίχρονο, πήρε τον έλεγχο και έδωσε τη σιγουριά που ήθελε ο Ομπράντοβιτς, ιδιαίτερα στον επιθετικό τομέα. Η μπάλα περνούσε συνεχώς από τα χέρια του κι εκείνος έκανε την πιο κατάλληλη κίνηση, είτε αυτό λεγόταν οργάνωση, είτε πάσα, είτε σουτ, ανάλογα με την περίσταση. Σκόραρε 21 πόντους, μάζεψε 7 ρημπάουντ , έδωσε 4 ασσίστ και ανακηρύχθηκε MVP. Τους ίδιους τίτλους κατέκτησε κι ένα χρόνο αργότερα στη Βαρκελώνη, με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους παίκτες, είχε το πνεύμα του νικητή και κατέκτησε σχεδόν ότι τίτλο υπάρχει. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φίλους του Παναθηναϊκού στον οποίο αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια. Δε θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, κάτι για το οποίο μάλλον δε μετάνιωσε, αφού κυριάρχησε στην Ευρώπη.

Διάφορα στοιχεία:

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, μοναδικός προπονητής με πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην κατοχή του, μίλησε για την πιο συγκεντρωμένη ομάδα που είχε ποτέ, κάνοντας ειδική μνεία στο βετεράνο Ντάριλ Μίντλετον, ενώ αφιέρωσε τον τίτλο στον Γιάννη Γιαννούλη, εκτός των άλλων, που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Μπολόνια.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει σ’ αυτό το Final 4, τις δύο πρωταθλήτριες ομάδες της προηγούμενης χρονιάς, τη Μακάμπι (FIBA) και την Κίντερ (ULEB).

Παρά το γεγονός ότι ήταν Πάσχα, αρκετοί φίλοι της ομάδας πήγαν να υποδεχθούν την ομάδα, δημιουργώντας ένα μικρό κυκλοφοριακό κομφούζιο, κατά τη μεταφορά της από το αεροδρόμιο στο ΟΑΚΑ.

Στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους μέσα στη χρονιά, η Μπενετόν είχε κερδίσει και τις τρεις φορές την Κίντερ, παρ’ όλα αυτά, στον ημιτελικό ηττήθηκε.

Το Final 4 της Μπολόνια ήταν το μοναδικό στο οποίο δε διεξήχθη ο μικρός τελικός.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο στο TOP 16 (η τέταρτη ομάδα ήταν η Ολύμπια Λουμπλιάνας) κι έτσι μόνο μια ελληνική ομάδα μπορούσε να βρεθεί στην Ιταλία. Μετά την αναπάντεχη ήττα του Ολυμπιακού από την Ολύμπια στο ΣΕΦ, πρώτος στον όμιλο βγήκε ο Παναθηναϊκός.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Kinder Bologna (ITA) - Benetton Treviso (ITA) 90-82

* Panathinaikos (GRE) - Maccabi Tel Aviv (ISR) 83-75


Μεγάλος Τελικός:
* Panathinaikos (GRE) - Kinder Bologna (ITA) 89-83





Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2002 - Μπολόνια
thrylos7
2003 - Βαρκελώνη (Ισπανία) - 9/5 - 11/5


Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας σε Final 4, η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο στη Βαρκελώνη. Στην κορυφαία τετράδα είναι δύο ιταλικές ομάδες, η Μπενετόν και η Σιένα, η ΤΣΣΚΑ, στην πρώτη από τις πέντε μέχρι στιγμής συνεχόμενες παρουσίες της σε Final 4 και η Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε το τρόπαιο μετά από προσπάθειες πολλών ετών.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Μπαρτσελόνα της περιόδου 2002 – 2003 ήταν μια ομάδα με αρκετούς νέους παίκτες, όπως και με νέο προπονητή, τον Σλάτισλαβ Πέσιτς. Είχε χαρακτηριστεί φαβορί, όχι τόσο επειδή το Final 4 γινόταν στην έδρα της, αλλά γιατί είχε στις τάξεις της παίκτες μεγάλης κλάσης, όπως είναι ο Ντέγιαν Μπόντιρογκα, ο Γκρεγκόρ Φούτσκα, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο αρχηγός Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε. Δεν είχε γνωρίσει την ήττα στην έδρα της, ούτε στην κανονική περίοδο, ούτε στο TOP 16. Στον ημιτελικό βρέθηκε αντιμέτωπη με την ΤΣΣΚΑ, σ’ έναν αγώνα που είχε πολλές εναλλαγές στο σκορ και ήταν ντέρμπυ σε όλη τη διάρκειά του. Τελικά, με πρωταγωνιστές τους Φούτσκα και Μπόντιρογκα, η ισπανική ομάδα κέρδισε με 76-71, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό για πέμπτη φορά από το 1988. Εκεί είχε ν’ αντιμετωπίσει τη Μπενετόν Τρεβίζο, που επικράτησε στον ιταλικό εμφύλιο της Σιένα με 65-62. Με τη θερμή συμπαράσταση των οπαδών της, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι, έχοντας καλά ποσοστά στα σουτ, ελέγχοντας τα ρημπάουντ και παίζοντας καλή άμυνα, αποτρέποντας έτσι τους αιφνιδιασμούς, δυνατό σημείο της Μπενετόν. Από την άλλη πλευρά, η Μπενετόν ήταν ιδιαίτερα άστοχη από τα 6,25μ. και γενικά δεν της βγήκαν κάποια πράγματα όπως θα ήθελε. Ιδιαίτερα καθοριστικό, στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 76-65, ήταν το δεύτερο δεκάλεπτο, στο οποίο με τη βοήθεια των δίδυμων πύργων Ντουένιας και Φέμερλινγκ, κυριάρχησε, περιορίζοντας την ιταλική ομάδα σε 9 μόλις πόντους. Έτσι, οι Καταλανοί κέρδισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τους Μπόντιρογκα και Φούτσκα να έχουν 20 και 17 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τη Μπενετόν, ο Τάιους Έντνι είχε 16.

Ο πρωταγωνιστής: ο Ντέγιαν Μπόντιρογκα, με την εμφάνισή του στον τελικό κατάφερε να «ξεπεράσει» τον Γκρεγκόρ Φούτσκα και να τον αφήσει δεύτερο στην κούρσα του MVP, τίτλο που κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι 17 πόντοι του στον ημιτελικό και οι 20 πόντοι και τα 8 ρημπάουντ που είχε στο μεγάλο τελικό βοήθησαν σημαντικά την ομάδα του να φτάσει στην κορυφή, ίσως όχι τόσο όμως, όσο η ηγετική του παρουσία στο παρκέ. Το πνεύμα του νικητή ήταν μάλλον αυτό που έλειπε από την Μπαρτσελόνα τόσα χρόνια, στοιχείο το οποίο είχε σε μεγάλο βαθμό ο Μπόντιρογκα, δίνοντας έτσι στην ισπανική ομάδα αυτό που προσπάθησε να κερδίσει πολλές φορές δίχως αποτέλεσμα· το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο αγώνας με τη Μπενετόν ήταν ο τέταρτος τελικός του παίκτη μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο οποίος σ’ αυτό το διάστημα κατέκτησε τρεις τίτλους, επίδοση που έχουν καταφέρει λίγοι, όλα αυτά τα χρόνια.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν κατάφεραν να βρεθούν στη Βαρκελώνη. Ο Ολυμπιακός στην κανονική περίοδο δεν είχε πολύ καλή πορεία, στο TOP 16 όμως διεκδίκησε σοβαρά την πρόκριση στο Final 4 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα, χάνοντας όμως και στα δυο μεταξύ τους παιχνίδια με διαφορά τριών πόντων. Ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος στον όμιλό του στην κανονική περίοδο, την πρώτη θέση στο TOP 16 ωστόσο την πήρε η Σιένα, που κατάφερε να προκριθεί τελευταία στιγμή σ’ αυτό, ως καλύτερη έκτη, με μια απίστευτη νίκη με 112-49 επί της Μπούντουγκνοστ. Όσο για την ΑΕΚ, το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να κερδίσει μέσα στην Κωνσταντινούπολη την Εφές Πίλσεν.

Διάφορα στοιχεία:

Το Final 4 της Βαρκελώνης ήταν μια πάρα πολύ όμορφη διοργάνωση, την οποία παρακολούθησαν 16.670 θεατές. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα, τότε, ως ότι πιο κοντινό έχει υπάρξει στο επίπεδο του ΝΒΑ.

Η Μπαρτσελόνα πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες σε τελικό Final 4, και εφτά συνολικά σε Final 4.

Έτσι, μπήκε στη λίστα με τις πέντε ομάδες που έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ρεάλ, η Ολύμπια Μιλάνο, η Καντού και η Λιμόζ.

Υπήρξε μάλιστα, η πρώτη ομάδα που κατέκτησε την Ευρωλίγκα στην έδρα της. Η Ρεάλ το 1995 και ο Παναθηναϊκός το 2000, την είχαν κατακτήσει στη χώρα τους.

Στο μικρό τελικό, η Σιένα κέρδισε την ΤΣΣΚΑ με 79-78.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Montepasci Sienna (ITA) - Benetton Treviso (ITA) 62-65

* Barcelona (ESP) - CSKA Moscow (RUS) 76-71
Invalid Video Link


Μικρός Τελικός:
* Montepasci Sienna (ITA) - CSKA Moscow (RUS) 79-78



Μεγάλος Τελικός:
* Barcelona (ESP) - Benetton Treviso (ITA) 76-65



Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2003- Βαρκελώνη
thrylos7
2004 - Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - 29/4 - 1/5


Το Ισραήλ φιλοξενεί ξανά, μετά από δέκα χρόνια Final 4. Σ’ αντίθεση με αυτό του 1994, η Μακάμπι, λαμβάνει μέρος και κατακτά το τρόπαιο συντρίβοντας τη Φορτιτούντο με το επιβλητικό 118-74. Η Ελλάδα δεν είχε ομάδα στην καλύτερη τετράδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που είχε γίνει μόνο τη διετία 1991-1992.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η «ομάδα του λαού» είχε στις τάξεις της μια τετράδα κορυφαίων παικτών, που την αποτελούσαν ο Άντονι Πάρκερ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Νίκολα Βούισιτς και ο Μασέο Μπαστόν, παράλληλα με παίκτες όπως ο Ταλ Μπέρσταϊν και ο Ντέιβιντ Μπλούδενταλ, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Πίνι Γκέρσον. Για να περάσει στο Final 4, η Μακάμπι χρειάστηκε να κερδίσει στον τελευταίο αγώνα του TOP 16 τη Ζαλγκίρις στην παράταση, στην οποία οδήγησε τον αγώνα ο Ντέρικ Σαρπ με το τρίποντό του στη λήξη. Στον ημιτελικό, είχε ν’ αντιμετωπίσει το άλλο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ΤΣΣΚΑ, επίσης ποιοτικότατη ομάδα. Το πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, με τις δύο ομάδες να παραδίδουν μαθήματα μπάσκετ, στη συνέχεια όμως, η Μακάμπι βρήκε πολύ καλό ρυθμό και πήρε τον έλεγχο του αγώνα, κερδίζοντας τελικά με 93-85. Στον άλλο ημιτελικό, η Φορτιτούντο κέρδισε στην παράταση (στην οποία πήγε ο αγώνας με τρίποντο του Κακιούζη) 103-102 τη Σιένα, στον ιταλικό εμφύλιο. Τα πέντε επιπλέον αγωνιστικά λεπτά σίγουρα ήταν παραπάνω κούραση για τη νεαρή ομάδα. Στον τελικό, η Μακάμπι ξεκίνησε πολύ δυνατά, δίνοντας από την αρχή ξέφρενο ρυθμό στο παιχνίδι και μέσα σε καυτή ατμόσφαιρα πήρε γρήγορα ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα, το οποίο δεν έχασε ποτέ. Η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού ν’ ακολουθήσει τη Μακάμπι, η οποία έπαιζε δαιμονισμένο μπάσκετ, με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας, προσφέροντας μάλιστα πλούσιο θέαμα. Μόνο όταν το σκορ έγινε 64-45, η Φορτιτούντο βρέθηκε σχετικά κοντά, όμως οι κακές ατομικές ενέργειες στην επίθεση δεν της επέτρεψαν να διατηρήσει τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, το τελικό σκορ του τελικού, στον οποίο η Μακάμπι έσπασε ουκ ολίγα ρεκόρ, ήταν 118-74.





Ο πρωταγωνιστής: κυρίως λόγω της απόδοσής του στον πιο κρίσιμο, ημιτελικό, ήταν ο Άντονι Πάρκερ, στον οποίο πέτυχε 27 πόντους και βοήθησε τα μέγιστα να περάσει η ομάδα του στο μεγάλο τελικό. Εκεί, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα απ’ ότι αναμενόταν και σ’ αυτό το απίθανο παιχνίδι της Μακάμπι, κανείς δεν υστέρησε. Ο Πάρκερ ήταν και πάλι όμως ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 21 πόντους και πήρε το βραβείο του MVP. Απίθανος, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κι όχι μόνο, παίκτης, κυριάρχησε στην Ευρώπη μέχρι και το 2006, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του και της υπεροχής του έναντι των αντιπάλων του σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Έκτοτε, παίζει στο ΝΒΑ και τους Τορόντο Ράπτορς. Ελαφρώς αδικημένος ίσως ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αφού αυτός ήταν ο υπεύθυνος για το ξέφρενο και ανίκητο, όπως αποδείχθηκε, ρυθμό που ακολουθούσε η Μακάμπι.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: η σεζόν αυτή υπήρξε ακόμη χειρότερη της προηγούμενης για την Ελλάδα, αφού μόνο ο Παναθηναϊκός μπορούμε να πούμε ότι διεκδίκησε σοβαρά την πρόκριση στο Final 4. Στην κανονική περίοδο βρέθηκε σ’ έναν απίστευτα δύσκολο όμιλο, όπου συμμετείχαν οι τέσσερις ομάδες του Final 4 και η Ζαλγκίρις, που για ένα σουτ αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Μακάμπι. Ωστόσο πέρασε στο TOP 16, χωρίς όμως να καταφέρει να ξεχωρίσει. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε τελευταία στιγμή στους 16, όπου η μοναδική του νίκη ήταν απέναντι στην Τσιμπόνα στην Κροατία. Τέλος, η ΑΕΚ, πήρε την έκτη θέση του ομίλου της στην κανονική περίοδο, δεν πέρασε όμως στην επόμενη φάση, αφού καλύτερη έκτη ήταν η Ζαλγκίρις.

Διάφορα στοιχεία:

Πάνω από 100.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ισραήλ για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση της Ευρωλίγκα από την Μακάμπι. Ως γνωστόν, η Μακάμπι αποτελεί κάτι παραπάνω από μια αθλητική ομάδα γι’ αυτούς.

Ο Μασέο Μπαστόν ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από την απόδοση της ομάδας του στον τελικό που δε δίστασε να δηλώσει ότι η Μακάμπι θα μπορούσε να κερδίσει τους Λέικερς ή τους Σπερς με τέτοιο παιχνίδι.

Στο μικρό τελικό αναμετρήθηκαν, όπως και στη Βαρκελώνη, Σιένα και ΤΣΣΚΑ, με τους Ρώσους να παίρνουν αυτή τη φορά τη νίκη με 97-94.

Τα 11+1 ρεκόρ της Μακάμπι (αναφέρονται σε τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από τη θέσπιση του Final 4, σε παρένθεση τα προηγούμενα ρεκόρ):

bball.gif Περισσότεροι πόντοι, 118, σε οποιοδήποτε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

bball.gif Περισσότεροι πόντοι, 55, στο πρώτο ημίχρονο (52 η Μιλάνο το 1988 και η Κίντερ το 2001).

bball.gif Περισσότεροι πόντοι, 63, στο δεύτερο ημίχρονο (53 η Ταού το 2001).

bball.gif Περισσότεροι πόντοι, 38, σ’ ένα δεκάλεπτο.

bball.gif Μεγαλύτερη διαφορά πόντων, 44 (15, Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα, το 1997).

bball.gif Περισσότερα εύστοχα σουτ, 42 (32 η Μιλάνο το 1988, η Γιουγκοπλάστικα το 1989 και η Ταού το 2001).

bball.gif Περισσότερα εύστοχα δίποντα, 28 (27 η Μιλάνο το 1988).

bball.gif Μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ, 69% (57% η Ταού το 2001).

bball.gif Μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, 74% (63% ο Παναθηναϊκός το 2000).

bball.gif Περισσότερες ασσίστ, 31 (18 η Μπαρτσελόνα το 1996).

bball.gif Λιγότερα ρημπάουντ αντιπάλου, 22 (23 η ΠΟΠ ’84 και η Ζαλγκίρις το 1999).

bball.gif Λιγότεροι πόντοι αντιπάλου στο πρώτο δεκάλεπτο, 13, μαζί με τον Παναθηναϊκό, επί της Μακάμπι το 2001.


Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Skipper Bologna (ITA) - Montepasci Sienna (ITA) 103-102


* Maccabi Tel Aviv (ISR) - CSKA Moscow (RUS) 93-85



Μικρός Τελικός:
* CSKA Moscow (RUS) - Montepasci Sienna (ITA) 97-94

Μεγάλος Τελικός:
* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Skipper Bologna (ITA) 118-74



Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2004 - Τελ Αβίβ
thrylos7
2005 - Μόσχα (Ρωσία) - 6/5 - 8/5


Σ’ ένα πολύ ισχυρό Final 4, η Μακάμπι έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Γιουγκοπλάστικα, που έκανε το «ριπίτ», κερδίζοντας στον τελικό τη «σταχτοπούτα» Ταού, που προηγουμένως είχε κάνει την έκπληξη, αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί, ΤΣΣΚΑ. Η Ελλάδα, επανήρθε στην κορυφαία τετράδα και πάλι με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η Μακάμπι δεν είχε αλλάξει παρά ελάχιστα, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ, Βούισιτς, Μπαστόν, Γκέρσον έμειναν στην «ομάδα του λαού», στην οποία πήρε μεταγραφή και ο Νέστορας Κόμματος. Στον ημιτελικό, αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός, μια αρκετά ανανεωμένη ομάδα, σε σχέση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2002. Η Μακάμπι, ανώτερη, κατάφερε με καλή κυκλοφορία της μπάλας και κατάλληλη αξιοποίηση του πάγκου της να πάρει την πρόκριση για τον τελικό με 91-82, με τον Γιασικεβίτσιους να κάνει μεγάλη εμφάνιση, παρά τα μέτρια ποσοστά του. Εκεί, πέρασε και η Ταού, κερδίζοντας τη γηπεδούχο και μεγάλο φαβορί ΤΣΣΚΑ, με 85-78. Η ισπανική ομάδα μπήκε πιο νευρικά στο ματς και η Μακάμπι πήρε τον έλεγχο, παίζοντας πολύ καλή άμυνα, ειδικά στον Άρβιντας Μασιγιάουσκας, παίκτη – «κλειδί» της Ταού. Σημαντική συνεισφορά στο 50-39 του ημιχρόνου είχε και ο Κόμματος, με 13 πόντους. Από εκεί και πέρα, οι Βάσκοι προσπαθούσαν συνεχώς να μειώσουν τη διαφορά, κυρίως με περιφερειακά σουτ, όμως τα αρκετά λάθη, αλλά και η πολύ καλή απόδοση της Μακάμπι, δεν της επέτρεψαν να κάνει κάτι τέτοιο. Η ισραηλινή ομάδα, καθοδηγούμενη από έναν εκπληκτικό Γιασικεβίτσιους δεν έχασε το ρυθμό της, παρά τα προβλήματα με τα φάουλ, ενώ το δίδυμο Βούισιτς – Μπαστόν βρέθηκε σε πολύ καλή ημέρα. Έτσι, η Μακάμπι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά, επικρατώντας της Ταού με 90-78.



Ο πρωταγωνιστής: ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Μακάμπι στο Final 4 της Μόσχας ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στον ημιτελικό, παρά την πολύ καλή αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη με 13 πόντους και 8 ασσίστ, ενώ στον τελικό η εμφάνισή του ήταν καταπληκτική, με 22 πόντους, 6 ρημπάουντ και 5 ασσίστ, κερδίζοντας δίκαια το βραβείο του MVP. Παίκτης νικητής, κατάφερε να κατακτήσει 9 τίτλους, μέσα σε τρία χρόνια, με διαδοχικά triple crown, πρώτα με την Μπαρτσελόνα και μετά με τη Μακάμπι. Ειδικά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2004 και του 2005, που κατέκτησε με τη Μακάμπι, η συνεισφορά του ήταν πολύ μεγάλη. Αυτά τα χρόνια, ήταν μακράν ο καλύτερος πλέι μέικερ στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση του παιχνιδιού (δεν ήταν λίγες οι φορές που «μάλωνε» με τον Γκέρσον, για το πώς έπρεπε να παίξει η ομάδα), ενώ και οι εκτελεστικές του ικανότητες ήταν περίφημες. Από το 2005, βρίσκεται στο ΝΒΑ, κάνοντας αξιοπρεπή καριέρα, χωρίς όμως να παίρνει το χρόνο συμμετοχής που θα επιθυμούσε.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλή ομάδα τη σεζόν αυτή, πήγαινε όμως ως αουτσάιντερ στη Μόσχα. Στον ημιτελικό, τα αμυντικά πλάνα για τους βασικούς παίκτες «βγήκαν», δε συνέβη όμως το ίδιο και με τους παίκτες του πάγκου της Μακάμπι. Έτσι, ενώ ο Σκεπάνοβιτς, που βοήθησε πολύ και στην επίθεση, είχε περάσει αλυσίδες στον Πάρκερ και οι αντίπαλοι ψηλοί είχαν «βγει» από το παιχνίδι, τη ζημιά έκαναν ο Σαρπ και ο Κόμματος, βοηθώντας έτσι την ισραηλινή ομάδα να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Ακολούθησε μια αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, απόρροια της πολύ καλής αμυντικής του λειτουργίας, ωστόσο, μετά από το προβάδισμα 54-55 που πήρε, η Μακάμπι βρήκε ρυθμό κι έτσι ήταν πολύ δύσκολο για τους πράσινους να διεκδικήσουν τη νίκη, παρά τα καλά ποσοστά τους. Το τελικό 91-82 έφερνε τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με τη γηπεδούχο ΤΣΣΚΑ στο μικρό τελικό, σ’ έναν αγώνα που είχε δύο παρατάσεις. Οι Ρώσοι, είχαν αποτύχει και η ψυχολογία τους ήταν στο ναδίρ, κατάφεραν παρ’ όλα αυτά, να πάρουν μεγάλη διαφορά, μέχρι και 22 πόντους, περίπου στα μισά του παιχνιδιού. Στη συνέχεια όμως, εκτυλίχθηκε μια επική ανατροπή, που θα είχε μείνει στην ιστορία, αν ήταν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνα ενός Final 4, αφού ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να πάρει τη νίκη και μαζί την τρίτη θέση, με σκορ 94-91. Έτσι, έκλεινε νικηφόρα μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή χρονιά για τον Παναθηναϊκό.

Διάφορα στοιχεία:

Η ΤΣΣΚΑ ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Είχε μόλις μια ήττα σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τότε. Δεν άντεξε όμως την πίεση και το άγχος που φέρει ο χαρακτηρισμός του φαβορί, κάτι που φαίνεται και από τις 10/28 βολές που είχε στον ημιτελικό με την Ταού.

Ο Πίνι Γκέρσον μάλιστα δήλωσε πως θα προτιμούσε για αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ στον τελικό, αφού τότε δε θα ήταν η ομάδα του το φαβορί κι έτσι θα έπαιζε πιο ελεύθερα.

Τη μάχη της εξέδρας κέρδισαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ήταν περισσότεροι από τους Ρώσους που βρέθηκαν στην «Ολυμπίνσκι Αρένα»! Υπήρχαν επίσης 370 Έλληνες για να υποστηρίξουν τον Παναθηναϊκό.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως, ικανοποίηση υπήρχε στον Παναθηναϊκό για την παρουσία του στο Final 4. Το εμπόδιο της Μακάμπι, της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Ομπράντοβιτς, ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Υπήρξαν όμως παράπονα για τη διαιτησία του ημιτελικού, από τους προέδρους της ομάδας.



Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Panathinaikos (GRE) 91-82

* Tau Ceramica (ESP) - CSKA Moscow (RUS) 85-78


Μικρός Τελικός:
* Panathinaikos (GRE) - CSKA Moscow (RUS) 94-91


Μεγάλος Τελικός:
* Maccabi Tel Aviv (ISR) - Tau Ceramica (ESP) 90-78


Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2005 - Μόσχα
thrylos7
2006 - Πράγα (Τσεχία) - 28/4- 30/4


Για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα της ULEB το Final 4 διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα. Στην Πράγα, η ΤΣΣΚΑ κέρδισε την πρωταθλήτρια του 2004 και του 2005 Μακάμπι, και κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ύστερα από 35 χρόνια. Ελληνική συμμετοχή δεν είχαμε, αφού τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός, αποκλείστηκαν στα πλέι οφ.

Η πρωταθλήτρια ομάδα: η ΤΣΣΚΑ Μόσχας συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε Final 4, δίχως να έχει περάσει ποτέ στον τελικό. Στην Πράγα, είχε μια σημαντική απουσία, αυτή του Ντέιβιντ Άντερσεν κι έτσι δε μπορούσε να θεωρηθεί το φαβορί. Στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, βρέθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα πίσω στο σκορ, με ηγέτη όμως τον Θοδωρή Παπαλουκά και παίζοντας πολύ καλή άμυνα, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και να πάρει τη νίκη με 84-75, σ’ ένα μεγάλο ντέρμπυ. Πέρα από τον Παπαλουκά, ξεχώρισε και ο Τζέι Αρ Χόλντεν, ενώ πολύ κρίσιμα ήταν και τα σουτ του Τράγιαν Λάνγκντον. Στον άλλο ημιτελικό, η Μακάμπι διέλυσε την Ταού με 85-70 κι έδειξε πανέτοιμη να κατακτήσει για τρίτη συνεχή φορά τον τίτλο. Η ΤΣΣΚΑ όμως είχε διαφορετική άποψη και κατάφερε να φέρει τον τελικό στο ρυθμό που επιθυμούσε ο προπονητής της, Ετόρε Μεσίνα, απ’ το πέμπτο κιόλας λεπτό. Παίζοντας πολύ καλή άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να οδηγήσει τη Μακάμπι σε πολλά λάθη και σε κακές επιλογές στην επίθεση, ενώ απ’ την άλλη, Παπαλουκάς και Βάντερπουλ βρίσκονταν σε πολύ καλή ημέρα και πάντα ένας από τους δύο ήταν στο παρκέ για να οδηγεί την ΤΣΣΚΑ. Για την ισραηλινή ομάδα, ο Σόλομον, αντικαταστάτης του Γιασικεβίτσιους, ήταν σε πολύ καλή βραδιά, δε μπορούσε όμως να δώσει στο παιχνίδι το ρυθμό που ήθελε η ομάδα του. Έτσι, παρά τη βελτίωση της άμυνάς της, η Μακάμπι εξακολουθούσε να βρίσκεται πίσω στο σκορ, αφού, εκτός των άλλων, δεν είχε σημαντική βοήθεια από τον πάγκο. Οι αργές επιθέσεις της ΤΣΣΚΑ της έδωσαν τους πόντους που χρειαζόταν, ώστε να διατηρεί διαρκώς ένα μικρό προβάδισμα και να πάρει τελικά τη νίκη με 73-69, σ’ ένα συναρπαστικό τελικό, όπου κατέκτησε το τρόπαιο που κυνηγούσε τέσσερα, ή τριανταπέντε χρόνια.

Ο πρωταγωνιστής: δεν ήταν άλλος από τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο έκτος παίκτης της ΤΣΣΚΑ ήταν ο ηγέτης της και η ομάδα μεταμορφωνόταν προς το καλύτερο άμα την παρουσία του στο παρκέ. Έκανε δυο άψογες εμφανίσεις τόσο στον ημιτελικό με 19 πόντους και 4 κλεψίματα, όσο και στον τελικό με 18 πόντους και 7 ασσίστ, καθοδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια. Πέρα από τον επιθετικό τομέα, όπου η συμβολή του σε οργάνωση και σκοράρισμα ήταν καθοριστική, βοήθησε σημαντικά και στον αμυντικό τομέα, κλέβοντας αρκετές φορές τη μπάλα. Όλα αυτά τον ανέδειξαν σε MVP του Final 4. Το 2006 ανακηρύχθηκε επίσης καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας, μπροστά ακόμα κι από τον Ντιρκ Νοβίτσκι, που έκανε εκπληκτική σεζόν. Φέτος, παραμένει ο ηγέτης της ΤΣΣΚΑ, με την οποία θα βρεθούν για πέμπτη συνεχόμενη φορά σε Final 4, κάνοντας μια εκπληκτική χρονιά.

Το ελληνικό ενδιαφέρον: ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός κατάφεραν να λάβουν μέρος στο Final 4 της Πράγας και οι δύο μάλιστα για ένα άστοχο σουτ! Οι πράσινοι τα πήγαν περίφημα στην κανονική περίοδο, δεινοπάθησαν όμως στο TOP 16, ξεκινώντας με τρεις ήττες. Κατάφεραν ωστόσο, να γίνουν η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στην επόμενη φάση με 3-3 και μάλιστα ως πρώτη! Εκεί αντιμετώπισαν με πλεονέκτημα έδρας την Ταού, η οποία «έκλεψε» την πρόκριση στο ΟΑΚΑ, μ’ ένα τρελό σουτ του Πάμπλο Πριτζιόνι. Ο Ολυμπιακός, νέα ομάδα, βρέθηκε σε περίοδο προσαρμογής στην αρχή της σεζόν, στο TOP 16 όμως κατάφερε να βρεθεί πάνω από την πρώτη, στην κανονική περίοδο, Μάλαγα και να πάρει την πρόκριση για τους 8. Αν μάλιστα κέρδιζε τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά, θ’ απέφευγε τη συνάντηση με τη Μακάμπι στα προημιτελικά, με μειονέκτημα έδρας. Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, στο Ισραήλ, ο Μανώλης Παπαμακάριος έχασε ελεύθερο τρίποντο λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κι έτσι την ευκαιρία να πάει τον αγώνα στην παράταση. Η τρίτη εκπρόσωπος της Ελλάδας, ΑΕΚ, δεν κατάφερε κάτι ιδιαίτερο.

Διάφορα στοιχεία:

500 αντιπρόσωποι ΜΜΕ απ’ όλο τον κόσμο παρευρέθησαν στην Πράγα για το Final 4, το οποίο είχε παγκόσμια απήχηση.

Η ΤΣΣΚΑ έφτασε τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση μαζί με τις Βαρέζε και Μακάμπι. Πρώτη είναι η Ρεάλ με οχτώ.

Με την πρόκρισή του στον τελικό, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι πήραν αυτόματα το εισιτήριο για το NBA Europe Live, μια νέα διοργάνωση προϊόν της συνεργασίας της Ευρωλίγκα με το ΝΒΑ.

Απόφαση να ξεκουραστεί είχε πάρει ο προπονητής της Μακάμπι, Πίνι Γκέρσον. Παρ’ όλα αυτά, την επόμενη χρονιά, βρέθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Πολλά παράπονα για τη διαιτησία του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ είχαν οι παίκτες και ο προπονητής της Μπαρτσελόνα. Ο μόνος που δεν αναφέρθηκε στο θέμα ήταν ο Μπούτσι Θόρντον.

Στο μικρό τελικό, η Ταού επικράτησε με 87-82 της Μπαρτσελόνα, στον ισπανικό εμφύλιο.

Invalid Video Link


Μεγάλος Τελικός:




Αναλυτικά:

Ημιτελικοί:
* CSKA Moscow (RUS) - Barcelona (ESP) 84-75

* Maccabi Tel Aviv (ISR) -Tau Ceramica (ESP) 85-70


Μικρός Τελικός:
* Tau Ceramica (ESP) - Barcelona (ESP) 87-82


Μεγάλος Τελικός:
* CSKA Moscow (RUS) - Maccabi Tel Aviv (ISR) 73-69

Τα BOXSCORES των αγώνων του Final Four 2006 - Πράγα
tsitum
Εβλεπα παντως τα βιντεακια απο τα φαιναλ φορ επι Γιουγκοπλαστικα κ μου εκανε μεγαλη εντυπωση ποσο αδυνατος ηταν ο Κουκοτς.Αλλα κ ο Ρατζα.Λεπτουλης ο Τονι,ψηλος 2.08,με baby face,ελαστικοτητα κινησεων κ κυριως θρασος.Μολις πηγε ΝΒΑ θυμαμαι πηρε 9 κιλα σχεδον ολα σε μυικο ιστο για τα φερει βολτα με τα θηρια.
Το μεγαλυτερο προσον του,κατ εμε,περα απο τη τεχνικη του ηταν το οτι ηταν αριστεροχειρας.Μεγαλο προσον να σουταρεις διαφορετικα απο ολους τους υπολοιπους.Καθυστερει ετσι η αμυνα πανω σου.Ακομα κ οταν ειναι προετοιμασμενος ο αμυντικος οτι θα παει απο τα αριστερα.Η διαφορετικοτητα στον αθλητισμο ειναι μεγαλο πλεονεκτημα.
PanosIlio
Καταπληκτική δουλειά παιδιά, πραγματικό κόσμημα 77.gif 77.gif 41.gif 41.gif
panos75
Εύγε thrylos7! 77.gif 77.gif 77.gif 41.gif 41.gif 41.gif

Περιμένω να μας ανακοινώσεις την πρόσληψη σου σε μεγάλο αθλητικό έντυπο από στιγμή σε στιγμή. icon_wave.gif
thrylos7
Να' στε καλά παιδιά!

There' s no one like basketforum.gr...
ashton
συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. 77.gif 77.gif 77.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.