QUOTE(tom @ Jun 9 2008, 01:37 )
η διάρκεια του σεισμού δεν παίζει ρόλο? δηλαδή ένας σεισμός πχ. 6 ρίχτερ διάρκειας 10 δευτερολέπτων απελευθερώνει ίδια ενέργεια με έναν σεισμό 6 ρίχτερ διάρκειας 5 δευτερολέπτων? μήπως είναι ισχύς αντί για ενέργεια αυτό ή κάτι τέτοιο?
edit: από ότι βλέπω στη wikipedia, η κλίμακα ρίχτερ μετράει την ενέργεια που απελευθερώνεται.
Περιπου. "Μετραει" την ενεργεια που φτανει στο εδαφος και την οποια θεωρουμε αναλογη της ενεργειας που απελευθερωνεται(γιατι ενα μερος της ενεργειας γινεται θερμοτητα λογω τριβων, αλλο μερος πηγαινει ξανα στα πετρωματα, κλπ και τελικα αυτο που απομενει ερχεται σε εμας).
QUOTE
Δηλάδη υποθέτω προφανώς ότι αν δυο σεισμοί μας κουνήσουν το ίδιο (ανά δευτερόλεπτο...) αλλά έχουν διαφορετική διάρκεια,τότε έχουν και διαφορετική τιμή στην κλίμακα ρίχτερ.
Εξαρταται τι εννοεις μας κουνησουν το ιδιο.
Αλλα ακομα και αν το εννοεις οτι σημαινει "εχει η βελονα ενος σεισμογραφου την ιδια ταλαντωση" τοτε και παλι δεν συνεπαγεται οτι θα εχουν διαφορετικη τιμη στην κλιμακα Ριχτερ αν μας κουνησουν διαφορετικο χρονο! Γιατι?
Γιατι πολυ απλα ειναι συναρτηση πολλων πραγματων η διαρκεια που θα κουνηθουμε καθως και το πόσο. Πχ των πετρωματων στο υπεδαφος.
Αν ειναι σκληρα και πυκνα, αρα μεγαλη τριβη, αρα μεγαλες αποσβεσεις, οπως καταλαβαινεις θα κουνηθουμε πιο λιγο ακομα και αν η ενεργεια που φτανει ειναι η ιδια με ενα αλλο μερος οπου εχει μαλακα και λιγα πετρωματα απο κατω του.
QUOTE(NBAholic @ Jun 9 2008, 01:46 )
Η ενέργεια είναι που επηρεάζεται από το χρόνο. Υποθέτω ότι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση μια συγκεκριμένη διάρκεια, την οποία όμως δεν έχω δει κάποια πηγή να αναφέρει.
Μπα η διαρκεια δεν λαμβανεται υποψιν καθολου.
Επισης για το: "Η ενέργεια είναι που επηρεάζεται από το χρόνο."
Το αντιστροφο.
Ο χρονος που "κουνιομαστε" επηρεαζεται απ την ενεργεια που αρχικα ελευθερωθηκε και την ενεργεια που εφτασε σε εμας.
Και δεν σημαινει οτι μεγαλυτερος χρονος που "κουνιομαστε" συνεπαγεται και μεγαλυτερη ενεργεια που απελευθερωθηκε, για τον απλο λογο οπως ειπα, οτι υπαρχουν παρα πολλες αλλες παραμετροι. Η τριβη του υπεδαφους πχ. Αν ειναι μεγαλη τοτε ο χρονος που θα κουνηθουμε καθως και η ενταησ του σεισμου θα ειναι μικρη(σχετικα). Αν η τριβη ειναι μικρη(μαλακα πετρωματα) τοτε θα κουνηθουμε πολυ περισσοτερο απο τις ταλαντωσεις των πετρωματων.
Και βασικα εχει βρεθει οτι αυτες οι ταλαντωσεις διαρκουν για ωρες ή και μερες ή και εβδομαδες. Απλα εμεις τις καταλαβαινουμε μονο για μερικα δευτερολεπτα.
Αλλος παραγοντας ειναι το βαθος. Σε οσο μεγαλυτερο βαθος βρισκεται το υποκεντρο τοσο λιγοτερο χρονο θα καταλαβουμε το "κουνημα", χωρις λοιπον οπως ειναι φανερο η ενεργεια που απελευθερωθηκε να παιζει καποιο ρολο στην χρονικη διαρκεια.
Οσο μεγαλυτερη ενεργεια απελευθερωνεται, τοτε, συνηθως, τοσο μεγαλυτερο θα ειναι το μεγεθος του σεισμου και τοσο μεγαλυτερο χρονικο διαστημα θα "κουνηθουμε".
Το αντιστροφο ομως δεν ισχυει. Δηλαδη δεν ισχυει οτι αν "κουνηθουμε" λιγο τοτε η ενεργεια ειναι μικροτερη απο την ενεργεια που απελευθερωνεται αν "κουνηθουμε" πολυ.....