Γεια σας!
Διάβασα το παρακάτω άρθρο στο www.e-sportmania.gr , το βρήκα ενδιαφέρον και το αντέγραψα εδώ για να το μοιραστώ μαζί σας. Είναι σχετικό με το τι πρέπει να προσέξεις για να αγοράσεις ένα σωστό αθλητικό παπούτσι. Πολλά από τα παρακάτω, δεν μου είχαν περάσει καν από το μυαλο. Για δείτε και σεις να μου πείτε.. τα γνωρίζατε? smile.gif



Ο μέσος άνθρωπος της πόλης κάνει περίπου 8.000 - 10.000 βήματα τη μέρα. Αν πολλαπλασιάσετε αυτή την αναλογία με τις 7 μέρες της βδομάδας και τις 52 βδομάδες του χρόνου και το γινόμενο με το μέσο όρο ζωής θα διαπιστώσετε ότι κάνουμε πάνω από 150.000 χιλιόμετρα στη ζωή μας.

Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε πάνω από 4 φορές το γύρο της γης περπατώντας!

Επενδύστε ελάχιστο από το χρόνο σας για να κάνετε τη σωστή επιλογή για το παπούτσι που θα φοράτε καθημερινά.

Η ανατομία του παπουτσιού

Ό,τι παπούτσι και να διαλέξετε καλό είναι να γνωρίζετε την ανατομία του.

Άνω τμήμα

Είναι το κομμάτι του παπουτσιού που θα σας τραβήξει τη προσοχή και θα σας δημιουργήσει την επιθυμία να το αγοράσετε. Είτε είναι δέρμα , είτε suede , είτε ακόμα είναι πάνινο το άνω τμήμα του παπουτσιού προστατεύει το άνω τμήμα του ποδιού σας . Συνδέεται εσωτερικά με το ενδιάμεσο τμήμα και είναι το τμήμα του παπουτσιού που θέλει τη περισσότερη φροντίδα. Αποτελείται από μικρότερα τμήματα όπως είναι τα κορδόνια , η μπροστινή περιοχή που αγκαλιάζει τα δάχτυλα και η περιοχή γύρω από τους αστραγάλους.

Ενδιάμεσο τμήμα

Το συγκεκριμένο κομμάτι του παπουτσιού αποτελεί το συνεκτικό κομμάτι ανάμεσα στο άνω τμήμα και στον πάτο. Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα του βηματισμού σας , παίζει καίριο ρόλο στην αντικραδασμική απόδοση του παπουτσιού και στη διάρκεια ζωής του. Αν στο συγκεκριμένο κομμάτι παρατηρηθούν φθορές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο λάθος τρόπο που βαδίζετε.

Πάτος

Είναι το ελαστικό κομμάτι που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό κάτω κομμάτι του παπουτσιού. Στόχος του είναι να απορροφά του κραδασμούς και να κάνει το περπάτημα σας πιο άνετο. Οι περισσότερες εταιρείες ψεκάζουν το συγκεκριμένο κομμάτι με ειδικό υλικό που στόχο έχει να μειώνει τις άσχημες μυρωδιές και τη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση μυκήτων.

Σόλα

Είναι το πιο σκληρό κομμάτι του παπουτσιού καθώς είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Η μορφή του ποικίλει ανάλογα με τη κατηγορία του παπουτσιού και τη χρήση για την οποία το θέλετε.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης σόλας .

Τι παπούτσι να πάρω

Τη δεκαετία του ’60 ο καταναλωτής αθλητικών παπουτσιών είχε μόνο μια επιλογή …και αυτή ήταν τα κλασσικά πάνινα παπούτσια.

Η συνεχόμενη τεχνολογική ανάπτυξη προσφέρει ολοένα και πιο αποδοτικά παπούτσια δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν παπούτσια που μέχρι από μερικά χρόνια δεν μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν . Οι δυνατότητες που έχει ο καταναλωτής στην εποχή μας δεν είναι απαραίτητα ακριβές.

Καλό είναι να τονίσουμε ότι το ακριβό παπούτσι δεν σημαίνει ότι είναι και πάντα αυτό που σας ταιριάζει.

Βασικότερη παράμετρος για την επιλογή του παπουτσιού είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε το καινούργιο σας παπούτσι.

Τρέξιμο

Το πόδι ενός ανθρώπου όταν τρέχει δέχεται πίεση 2-3 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του. Αν για παράδειγμα ζυγίζετε 70 κιλά το πόδι σας δέχεται πίεση 140 – 210 κιλών. Αν λοιπόν θέλετε ένα παπούτσι για το καθημερινό σας τρέξιμο επιλέξτε κάποιο με αντικραδασμική προστασία . Φροντίστε να έχει ενισχυμένο το πίσω του μέρος και να είναι αρκετά σταθερό στο πάτημα του.

Περπάτημα
Είτε είναι δική σας επιλογή είτε σας το έχει επιβάλλει ο γιατρός σας το συχνό περπάτημα βοηθά στη καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού. Επιλέξτε ένα πολύ ελαφρύ παπούτσι και δοκιμάστε κάτι με αντικραδασμική προστασία στο πίσω κυρίως μέρος. Ένα παπούτσι με ελαφρώς στρογγυλοποιημένη το κάτω σημείο του πέλματος βοηθά στην ομαλή κατανομή του βάρους σας σε ολόκληρη την επιφάνεια του ποδιού σας.

Αεροβική γυμναστική

Επιλέξτε ένα πολύ ελαφρό παπούτσι. Εξαιτίας του πλήθους των κινήσεων του ποδιού σας κατά τη διάρκεια της αεροβικής γυμναστικής τα παπούτσια με πιο ελαφρύ περίβλημα είναι πιο κατάλληλα.
Tennis.

Οι παίκτες αντισφαίρισης χρειάζονται ένα παπούτσι που υποστηρίζει το πόδι κατά τη διάρκεια των γρήγορων μετακινήσεων από τη μια πλευρά στην άλλη καθώς γίνονται ταυτόχρονες μετατοπίσεις του βάρους. Ένα παπούτσι που παρέχει τη σταθερότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του ποδιού είναι μια σημαντική επιλογή. Η ευελιξία στο πέλμα κάτω από τη σφαίρα του ποδιού επιτρέπει τις επαναλαμβανόμενες γρήγορες μπροστινές μετακινήσεις για μια γρήγορη αντίδραση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Χρειάζεστε την ελαφρώς λιγότερη απορρόφηση κλονισμού στο παπούτσι εάν παίζετε tennis ή άλλο άθλημα με παρόμοια χαρακτηριστικά (σκουός). Στα μαλακά γήπεδα, φορέστε έναν μαλακότερο παπούτσι που επιτρέπει την καλύτερη επαφή και δίνει μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων. Στα σκληρά γήπεδα, θέλετε ένα πιο σκληρό πέλμα.

Basket

Οι παίκτες του basket καταπονούνται πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τρέχουν συνέχεια , πηδάν ψηλά , δίνουν όλη τους την ενέργεια και για το λόγο είναι πολύ ευάλωτοι στους τραυματισμούς. Για να εξασφαλίζετε σταθερότητα στις κινήσεις σας , ομαλή προσγείωση από τα άλματα σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς ( κυρίως στους αστραγάλους) επιλέξτε ένα παπούτσι με παχύ και σκληρό πέλμα. Ένα ψηλό παπούτσι ( μποτάκι) προστατεύει καλύτερα το πόδι σας .

Cross - training

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές. Επιλέξτε το παπούτσι με βάση τις δικές σας ανάγκες δίνοντας έμφαση στην αντοχή των υλικών κυρίως του πάνω μέρους του.

Ποδόσφαιρο

Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα στο κάτω τους μέρος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Αυτά που έχουν πολλές και μικρού μεγέθους τάπες και αυτά που έχουν λιγότερες ( το ελάχιστο είναι έξι τάπες) και μεγαλύτερου μεγέθους. Επιλέξτε τη πρώτη κατηγορία αν θέλετε να παίξετε ποδόσφαιρο σε χωμάτινες επιφάνειες και σε πλαστικές ( τα γνωστά μας 5Χ5) ενώ τη δεύτερη κατηγορία αν παίζετε σε χόρτο.

Αν έχετε κάποια ειδικά προβλήματα είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε τις υποδείξεις του γιατρού σας και να ενημερώσετε τον άνθρωπο που θα σας εξυπηρετήσει στο κατάστημα ώστε να σας προτείνει τα κατάλληλα για τη περίπτωση σας.

Αν αγχωθήκατε από όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζεστε , στις περισσότερες των περιπτώσεων όλοι καταλήγουμε να παίρνουμε το παπούτσι που μας αρέσει οπτικά. Βλέπετε το μάτι μας δεν καταλαβαίνει από αερόσολες και τεχνολογικές εξελίξεις.

Τι νούμερο να πάρω


Ανεξάρτητα από το τι είδους παπούτσι επιλέξετε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μπορέσετε να καταλήξετε και στο σωστό μέγεθος.

Δεν φοράτε σε όλα τα παπούτσια το ίδιο νούμερο.

Επειδή τα τελευταία παπούτσια nike που πήρατε ήταν 43 νούμερο δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι πάντα το νούμερο σας σε όλες τις εταιρείες . Κάθε παπούτσι έχει το δικό του διαφορετικό καλούπι. Μη κάνετε το λάθος και δεν δοκιμάσετε το νέο σας παπούτσι. Αφιερώστε ελάχιστο χρόνο για να μπορέσετε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Δοκιμάστε τα παπούτσια σας με τη κατάλληλη κάλτσα.

Ο βασικός κανόνας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να χρησιμοποιείται κατά τη δοκιμή του παπουτσιού αντίστοιχη κάλτσα με αυτή που θα φοράτε όταν θα κάνετε τη χρήση του . Αν για παράδειγμα στοχεύετε να αγοράσετε ένα παπούτσι για το γυμναστήριο όπου κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείτε κόντές και λεπτές κάλτσες είναι προτιμότερο να φοράτε τέτοιες ώστε να διαπιστώσετε άμεσα την αίσθηση του παπουτσιού.

Διαλέξτε τη σωστή ώρα της μέρας.

Δοκιμάστε τα παπούτσια σας τη στιγμή της μέρας που το πόδι σας είναι περισσότερο πρησμένο δηλαδή τις απογευματινές - βραδινές ώρες . Δοκιμάζοντας το παπούτσι το πρωί όπου το πόδι είναι ακόμα ξεκούραστο έχετε πολλές πιθανότητες να σας στενέψει το απόγευμα καθώς θα έχετε περπατήσει μερικά χιλιόμετρα και το πόδι σας θα είναι πιο ευαίσθητο.

Δοκιμάστε και τα ΔΥΟ παπούτσια

Τα πόδια των περισσότερων ανθρώπων δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Μόνο αφού έχετε δοκιμάσει και τα δύο παπούτσια ήσαστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος.

Δέστε σωστά τα κορδόνια σας.

Τα κορδόνια τόσο κατά τη διάρκεια της δοκιμής όσο και στη καθημερινή χρήση του παπουτσιού πρέπει να δένονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη πιέζουν τη κυκλοφορία του αίματος στο πόδι και βέβαια να μην είναι χαλαρά δεμένα.

Κάντε ένα test drive.

Σηκωθείτε. Περπατήστε. Κάντε μια βόλτα μέχρι τον καθρέφτη. Μόνο αφού έχετε σηκωθεί το πόδι σας έχει ‘απλωθεί’ κανονικά και μόνο έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι για το νούμερο .Αν ειδικότερα αγοράζετε αθλητικό παπούτσι είναι αρκετά χρήσιμο να κάνετε και μερικές διατάσεις και μερικά ανοίγματα για να καταλάβετε ακριβώς πως δένει το παπούτσι με το πόδι σας.

Το παπούτσι ανοίγει στα πλάγια και όχι μπροστά.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα παπούτσια που φοράμε παίρνουν τη φόρμα του ποδιού μας. Αυτό γίνεται στα πλάγια του παπουτσιού και ποτέ μπροστά. Σχεδόν όλα τα παπούτσια είναι ενισχυμένα στο μπροστινό τους κομμάτι για να αντέχουν περισσότερο και για το λόγο αυτό δεν αλλάζει η μορφή τους. Αν νιώθετε ενοχλήσεις μπροστά αλλάξτε νούμερο αν όμως νιώθετε ενοχλήσεις στα πλάγια δοκιμάστε το παπούτσι για περισσότερο χρονικό διάστημα στο σπίτι σας . Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα χρειαστείτε να κάνετε αλλαγή.

Αν είστε σε δίλημμα το μεγαλύτερο είναι πάντα το καλύτερο.

Αν το μικρότερο νούμερο είναι πολύ μικρό και το αμέσως μεγαλύτερο είναι μεγάλο δοκιμάστε κάτι άλλο καλύτερα. Αν δεν μπορείτε ( ή δεν θέλετε) προτιμήστε πάντα το μεγαλύτερο. Μη ρισκάρετε να αγοράσετε κάτι που δεν θα μπορείτε να το φοράτε με άνεση.