Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Περί ύπαρξης ή μη Θείας δύναμης....
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Γενικά κι αόριστα
Pages: 1, 2, 3, 4
Pierce
QUOTE(morfi @ Nov 5 2007, 21:32 ) *
2) ΤΙ ;! Το "πίστευε και μη ερεύνα" ΔΕΝ είναι Χριστιανικό. Ο Χριστιανισμός ποτέ δεν απαγόρεψε σε κάποιον να ερευνήσει. Ο ίδιος ο Χριστός είπε "ερευνάτε τας γραφάς". Μη λέτε ότι θέλετε !

QUOTE(jois21 @ Nov 5 2007, 21:59 ) *
.
Αρα η φραση δεν ειπωθηκε ποτε απο το Χριστο στον Ιουδα οπως λενε σε ολα τα σχολεια εδω και χρονια.
Σορυ αυτου μου μαθανε και δεν ειχα ποτε την αναγκη να το ερευνησω στην αγια γραφη...

γιατι να μην θεωρήσουμε οτι ο ειπωθηκε με την εννοια'' ειτε πιστευεις,ειτε οχι ,να ερευνας'' και οχι ''οτι να πιστευεις οτι σου πουνε'' ;;

Το οτι επειδη πιστευω ειμαι βλακας και αυτος που δεν πιστευει ειναι ο εξυπνος το θεωρω τουλαχιστον ηλιθιο.

Κατα τα αλλα σε οτι εχει πει ο rchos ειμαι μαζι του 100%
NBAholic
Θυμάσαι κάποτε που μιλήσα για "αισχρά επιχειρημάτα αυτών που δεν πιστεύουν" ; Εσύ με τη σειρά σου με δικαίωσες. Το επικροτώ και θα συνεχίσω να το επικροτώ όταν θα μου μιλάς για τον Κόπερφιλντ και θα ακούω (όχι από σένα) άτομα <15 να μην πιστεύουν στο θεό επειδή το λέει το συγκρότημα που ακούνε.

Ή το καλύτερο όλων, το επιχείρημα ότι "η πορεία του κόσμου είναι τόσο κακή που αποκλείει την ύπαρξη θεού" (αλλά όταν είναι καλή, κάτι γίνεται...).
Flash
Αρα η φραση δεν ειπωθηκε ποτε απο το Χριστο στον Ιουδα οπως λενε σε ολα τα σχολεια εδω και χρονια.
Σορυ αυτου μου μαθανε και δεν ειχα ποτε την αναγκη να το ερευνησω στην αγια γραφη...

Ρε παλικάρι μου μήπως έπαιζες μπιζ στην ώρα των θρησκευτικών τόσα χρόνια; Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να ισχυρίζεσαι τόσο ανυπόστατα πράγματα και να λες ότι ανέκαθεν τα διδάσκανε απανταχού της χώρας...
morfi
QUOTE(center @ Nov 5 2007, 22:14 ) *
Δεν νομίζω ότι είναι αυθαίρετο!Περιτρυγυρίζομαι από ανθρώπους που λένε ότι πραγματικά πιστεύουν στον θεό...Πίστεψέ με δεν το έχουν ψάξει...Αυτό που λες εσύ ότι για να πιστέψεις πραγματικά πάει να πει ότι το έχεις ψάξει το θεωρώ εντελώς άτοπο..Και ο λόγος είναι ότι από μωρό σε παίρνουν και σε πάνε στην εκκλησία μετά από σαράντα μέρες από την γέννησή σου...Εσύ δεν έχεις ιδέα τι γίνεται (δηλαδή και αν είχες, σαράντα μερών λογικά δεν μπορείς να μιλήσεις) και σου φορτώνουν το θρήσκευμα από παιδί... Οι γονείς σε γαλούχησαν με τις θρησκευτικές αρχές χωρίς καν να τις ξέρεις και έτσι μεγαλώνοντας πιστεύεις σε κάτι που δεν το έχεις ψάξει...Ελπίζω να συμφωνείς σε αυτό..

Μπορείς να μου πεις γιατί εσύ ξέφυγες ενώ εμείς είμαστε ακόμα παγιδευμένοι ; Θέλω να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό που εμάς συνεχίζει να μας έχει σαν πρόβατα ενώ εσένα όχι.

ΥΓ: δεν είναι λίγο άδικο το να διαλέγουν άλλοι θρησκεία για σένα???

Γιατί δεν μπορείται να καταλάβετε ότι (τουλάχιστον η πλειοψηφία αφού πλύση εγκεφάλου υπάρχουν σε ΌΛΑ γύρω μας) ΕΜΕΙΣ τη διαλέξαμε ;
rchos
Δεν νομίζω ότι είναι αυθαίρετο!Περιτρυγυρίζομαι από ανθρώπους που λένε ότι πραγματικά πιστεύουν στον θεό...Πίστεψέ με δεν το έχουν ψάξει...Αυτό που λες εσύ ότι για να πιστέψεις πραγματικά πάει να πει ότι το έχεις ψάξει το θεωρώ εντελώς άτοπο..Και ο λόγος είναι ότι από μωρό σε παίρνουν και σε πάνε στην εκκλησία μετά από σαράντα μέρες από την γέννησή σου...Εσύ δεν έχεις ιδέα τι γίνεται (δηλαδή και αν είχες, σαράντα μερών λογικά δεν μπορείς να μιλήσεις) και σου φορτώνουν το θρήσκευμα από παιδί... Οι γονείς σε γαλούχησαν με τις θρησκευτικές αρχές χωρίς καν να τις ξέρεις και έτσι μεγαλώνοντας πιστεύεις σε κάτι που δεν το έχεις ψάξει...Ελπίζω να συμφωνείς σε αυτό..
λυπάμαι όταν βλέπω νεοέλληνες να λένε ότι πιστεύουν πραγματικά ενώ να έχουν κατεβάσει καντήλια πάνω στα νεύρα τους...

απαντας μονη σου λοιπον!επειδη εγω λεω οτι ειμαι ομορφος δεν σημαινει οτι ειμαι!επειδη εγω λεω οτι ειμαι εξυπνος δεν σημαινει οτι ειμαι!επειδη εγω λεω οτι ειμαι πιστος δεν σημαινει οτι ειμαι!βεβαια εδω να κανω μια διευκρινιση μπορεις να λες οτι πιστευεις και μετα να ριχνεις καντιλια!γιατι η ανθρωπινη φυση ειναι αδυναμη και υπαρχουν τα λεγομενα παθοι!γιαυτο πιο πανω εγραψα οτι πιστευω στον θεο αλλα δεν θεωρω τον εαυτο μου πιστο!ξαναλεω λοιπον οτι για να πιστεψεις πραγματικα πρεπει να ψαξεις!

Ειλικρινά δεν έχω ακούσει (σαν νεοελληνίδα και εγώ) τέτοιου είδους ρατσισμού.

Πες μου ότι πιστεύεις και στα δάκρυα των εικόνων.. Πες μου πως πιστεύεις στις δεκάδες Παναγίες που υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...

το σχολιο λοιπον αυτο που κανεις ειναι απολυτως υποτιμιτικο προς εμενα που ειπα οτι πιστευω αυτο το περιστατικο με τα κερια!δεν σε λεω ρατσιστρια.σου εξηγω τι εννοω!

Μπορείς να το αναλύσεις λίγο, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς..

θα επεκταθω αργοτερα για λογους που δεν μπορω να αναφερω τωρα!δεν μπορω αυτη τη στιγμη να αναλυω πολυ.
morfi
Ειλικρινά δεν έχω ακούσει (σαν νεοελληνίδα και εγώ) τέτοιου είδους ρατσισμού. Ίσα- ίσα λυπάμαι όταν βλέπω νεοέλληνες να λένε ότι πιστεύουν πραγματικά ενώ να έχουν κατεβάσει καντήλια πάνω στα νεύρα τους...

Θα συμφωνήσω με rchos7. Έχει γίνει της μόδας να δηλώνουν όλοι άθεοι. Άσε που αυτοί που πιστεύουν θεωρούνται πρόβατα (πόσες φορές είδες σε αυτό το τόπικ να επικρατεί αυτή η λογική ; ).

Εγώ ξέρεις τι δεν μπορώ να βλέπω ;
άτομα <15 να μην πιστεύουν στο θεό επειδή το λέει το συγκρότημα που ακούνε.

QUOTE(NBAholic @ Nov 5 2007, 22:23 ) *
Ή το καλύτερο όλων, το επιχείρημα ότι "η πορεία του κόσμου είναι τόσο κακή που αποκλείει την ύπαρξη θεού" (αλλά όταν είναι καλή, κάτι γίνεται...).

Ίσα- ίσα λυπάμαι όταν βλέπω νεοέλληνες να λένε ότι πιστεύουν πραγματικά ενώ να έχουν κατεβάσει καντήλια πάνω στα νεύρα τους...

Yπάρχει κάποιος ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι αναμάρτητος ;
apkat
Γενικα η κουβεντα ειναι λεπτη και δεν εχει και κανενα νοημα αφου οι αποψεις ολων ειναι παγιομενες γιαυτο και δεν θα εμπλακω.Αλλωστε το πιστευω ειναι πολυ προσωπικη υποθεση του καθενος για να την συζητα σοβαρα μεσω ενος φορουμ.Και μαλιστα ειναι μια κουβεν6τα η οποια παντα θα καταληγει στο πουθενα αφου κανεις δεν μπορει να εξηγησει και να αποδειξει τιποτα για καμια απο τις 2 πλευρες.

Ομως μην μου λετε οτι οι ιδιοι επιλαξατε την θρησκεια σας γιατι στα 2 και στα 3 που βαφτιζεται καποιος δεν εχει την δυνατοτητα να καταλαβει τι του γινεται.Απο κει και περα πιστευω οτι η πλειοψηφεια του κοσμου απλα δεν ασχολειται και μενει με την θρησκεια που αλλοι του εδωσαν.Αλλωστε οι ιδιοι ανθρωποι αν ειχαν γεννηθει λιγα χιλιομετρα ανατολικοτερα θα ηταν μουσουλμανοι..
rchos
Γενικα η κουβεντα ειναι λεπτη και δεν εχει και κανενα νοημα αφου οι αποψεις ολων ειναι παγιομενες γιαυτο και δεν θα εμπλακω.Αλλωστε το πιστευω ειναι πολυ προσωπικη υποθεση του καθενος για να την συζητα σοβαρα μεσω ενος φορουμ.Και μαλιστα ειναι μια κουβεν6τα η οποια παντα θα καταληγει στο πουθενα αφου κανεις δεν μπορει να εξηγησει και να αποδειξει τιποτα για καμια απο τις 2 πλευρες.

εγω προσωπικα δεν προσπαθω να πεισω κανεναν να συμφωνησει να πιστεψει στον θεο.οτι δεν ειμαι βλακας και προβατο προσπαθω να καταδειξω επειδη πιστευω!

Ομως μην μου λετε οτι οι ιδιοι επιλαξατε την θρησκεια σας γιατι στα 2 και στα 3 που βαφτιζεται καποιος δεν εχει την δυνατοτητα να καταλαβει τι του γινεται.Απο κει και περα πιστευω οτι η πλειοψηφεια του κοσμου απλα δεν ασχολειται και μενει με την θρησκεια που αλλοι του εδωσαν.Αλλωστε οι ιδιοι ανθρωποι αν ειχαν γεννηθει λιγα χιλιομετρα ανατολικοτερα θα ηταν μουσουλμανοι..

δεν αποφασισα οτι πιστευω στα 2 η στα 3 αλλα πολυ αργοτερα.
στο γενικο σου σχολιο συμφωνω!το λεω με αλλο τροπο πιο πανω!
morfi
QUOTE(apkat @ Nov 5 2007, 22:36 ) *

apkat έχεις δίκιο. Αυτό που λέω, είναι ότι η βάπτιση από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Αν δεν το νιώθεις τότε τα πάντα καταρρέουν. Από μόνη της η βάπτιση δεν σε κάνει να πιστέψεις τίποτα. Μεγαλώνοντας μπορείς να το απορρίψεις και κανείς δεν στο απαγορεύει.

Εάν ντρέπεται τόσο πολύ κάποιος που είναι Χριστιανός ας πάει να αφοριστεί (οκ αστειεύομαι. Δεν ξέρω αν γίνεται biggrin.gif . Αλλά αν γίνεται τότε είναι μία λύση στο προβλημά σας. Εκτός αν υπάρχουν επιπτώσεις που δεν γνωρίζω).

QUOTE(apkat @ Nov 5 2007, 22:36 ) *
Αλλωστε οι ιδιοι ανθρωποι αν ειχαν γεννηθει λιγα χιλιομετρα ανατολικοτερα θα ηταν μουσουλμανοι..

Σωστό ! Όμως αυτού του είδους η λογική είναι ορισμένες φορές (όπως τώρα) άτοπη. Και εσύ αν είχες γεννηθεί στην Αγγλία δεν θα σου άρεσε το μπάσκετ και πολύ πιθανό να είχες αυτοκτονήσει (πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι η Αγγλία είναι πρώτη σε αυτοκτονίες). Είμαστε αυτοί που είμαστε όπως και αν προήλθε αυτό. Ζούμε με αυτό και όχι με το "ποιός θα ήμουν αν γεννιόμουνα στην απέναντι χώρα". Νομίζεις ότι εγώ χαίρομαι που είμαι λευκός και γεννήθηκα στην Ευρώπη ; banana.gif
Flash

Γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν παίρνει κάποιος το χρίσμα δε γίνεται αυτόματα Χριστιανός;
Επίσης τι στο καλό θα με εμπόδιζε να απαλλαγώ από την θρησκεία αυτή μέσω της συμπεριφοράς μου και του τρόπου ζωής μου αν πίστευα (ο ά ενικός είναι απλά για ευκολία) ότι όλα αυτά είναι κουραφέξαλα; Υπάρχει καμιά πινακίδα στους ναούς που λέει "μετά τη βάφτιση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται;" Γιατί σας είναι τόσο αφόρητα δύσκολο να παραδεχθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκκουσίως και απολύτως συνηδειτά ΕΠΕΛΕΞΑΝ αυτό στο οποίο πιστεύουν; Δηλαδή για να είμαι πραγματικά ελεύθερος έπρεπε να έχω επιλέξει οποιαδήποτε θρησκεία είναι μη επικρατούσα στον πολιτιστικό χώρο που γεννήθηκα και μεγάλωσα ε; Ωραίο συλλογιστικό...
apkat
apkat έχεις δίκιο. Αυτό που λέω, είναι ότι η βάπτιση από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Αν δεν το νιώθεις τότε τα πάντα καταρρέουν. Από μόνη της η βάπτιση δεν σε κάνει να πιστέψεις τίποτα. Μεγαλώνοντας μπορείς να το απορρίψεις και κανείς δεν στο απαγορεύει.

Προφανεστατα.Η πλειοψηφεια των ανθρωπων νομιζω οτι απλα αδιαφορει και ας καταγραφεται ως Χριστιανος.
Σωστό ! Όμως αυτού του είδους η λογική είναι ορισμένες φορές (όπως τώρα) άτοπη. Και εσύ αν είχες γεννηθεί στην Αγγλία δεν θα σου άρεσε το μπάσκετ και πολύ πιθανό να είχες αυτοκτονήσει (πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι η Αγγλία είναι πρώτη σε αυτοκτονίες). Είμαστε αυτοί που είμαστε όπως και αν προήλθε αυτό. Ζούμε με αυτό και όχι με το "ποιός θα ήμουν αν γεννιόμουνα στην απέναντι χώρα".

Δεν ειναι ατοπη η λογικη για το συμπερασμα που θελω να καταληξω.Αυτο που λεω ειναι οτι το θρησκευμα που θα σου δωσουν ειναι κατι συμπτωματικο.Απο κει και περα μεγαλωνοντας τα πραγματα σταματουν να ναι τυχαια.

Νομίζεις ότι εγώ χαίρομαι που είμαι λευκός και γεννήθηκα στην Ευρώπη ;

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν παίρνει κάποιος το χρίσμα δε γίνεται αυτόματα Χριστιανός;
Επίσης τι στο καλό θα με εμπόδιζε να απαλλαγώ από την θρησκεία αυτή μέσω της συμπεριφοράς μου και του τρόπου ζωής μου αν πίστευα (ο ά ενικός είναι απλά για ευκολία) ότι όλα αυτά είναι κουραφέξαλα; Υπάρχει καμιά πινακίδα στους ναούς που λέει "μετά τη βάφτιση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται;" Γιατί σας είναι τόσο αφόρητα δύσκολο να παραδεχθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκκουσίως και απολύτως συνηδειτά ΕΠΕΛΕΞΑΝ αυτό στο οποίο πιστεύουν; Δηλαδή για να είμαι πραγματικά ελεύθερος έπρεπε να έχω επιλέξει οποιαδήποτε θρησκεία είναι μη επικρατούσα στον πολιτιστικό χώρο που γεννήθηκα και μεγάλωσα ε; Ωραίο συλλογιστικό...

Με παρεξηγησες.Δεν εχω κανενα προβλημα με τους ανθρωπους που πιστευουν.Αυτο που λεω ειναι οτι τυχαια αρχικα επιλεγεται η θρησκεια τους.Απο κει αι περα ο καθε ανθρωπος ειναι ελευθερος να επιλεξει και να κανει συνειδητα την επιλογη του.Εχουμε δει πολλους ανθρωπους να αλλαζουν θρησκεια μεγαλωνοντας αλλους να πιστευουν στην θρησκεια με την οποια βαφτιστηκαν και αλλους(σαν κι εμενα πχ και θεωρω οτι αυτοι οι ανθρωποι δεν ειναι μειοψηφεια) που δεν πιστευουν αλλα παραυτα επειδη δεν εχουν κανει για να αλλαξουν την ταμπελα που τους εχει δωθει καταγραφονται επισημα στους Χριστιανους( η σε οποιαδηποτε αλλη θρησκεια)..
NBAer
QUOTE(jois21 @ Nov 5 2007, 21:59 ) *
Οι ίδιοι οι συνεργάτες του έχουν πεί πως αυτά είναι απάτες. Όταν ακούω κάποιον να έχει σαν επιχείρημα του ενάντια στην ύπαρξη του θεού τον Κόπερφλιντ, τόσο πιο πολύ θα πείθομαι ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι αναγκαίο να διδάσκεται.

Δεν οδηγει πουθενα αυτο που λες. Και ο παπας πιαστηκε απ την καμερα να κλεβει (εναντια στο λογο του θεου), ο αρχιπαπας θα εχει κολληματα στο να με κοροιδεψει; Που ζειτε...

Στον κοσμο μας ε? tongue.gif Λογικο δεν ειναι? Και εσυ στον δικο σου....

Οσο για το παραπανω:
Μα δεν εχεις καταλαβει καποια πραγματα! Τι σχεση εχει αν κλεβουν οι παπαδες με την υπαρξη ή μη μιας ανωτερας δυναμης.....? ΚΑΜΙΑ!

Αλλα αφου αυτο θες να ακουσεις, ναι ετσι ειναι. Σκεφτηκες ποτε οτι θες να βαφτιστεις πχ.; Οτι ισως να επρεπε να μπορεις να διαλεξεις αν μαθεις τη μοναδικη ελληνικη θρησκεια και οχι με πλυση εγκεφαλου;
δυσκολο...
Οπως εγινες εσυ χριστιανος, ετσι εγινε και ο ιρανος, ισλαμιστης. Η διαφορα ειναι μονο στο τροπο μεταδοσης.

Και παλι κανεις το βασικο λαθος. Εδω μιλαμε για την υπαρξη ή οχι μιας ανωτερας θειας δυναμης. Αν υπαρχει τοτε τι σχεση εχει πως την ονομαζουν και τι ιδιοτητες και μορφες της δινουν οι Ελληνες, οι Ιρανοι, οι Κινεζοι, οι Αιθιοπες κλπ.....? Παλι καμια!
center
QUOTE(morfi @ Nov 5 2007, 22:25 ) *
Μπορείς να μου πεις γιατί εσύ ξέφυγες ενώ εμείς είμαστε ακόμα παγιδευμένοι ; Θέλω να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό που εμάς συνεχίζει να μας έχει σαν πρόβατα ενώ εσένα όχι.

εγώ δεν μίλησα για το αν είμαι ή είσαι παγιδευμένος στην θρησκεία αυτή.. Και δεν μίλησα ούτε για πρόβατα και γιδοβοσκούς. Ανέφερα ένα παράδειγμα που μόνος σου το λες από κάτω. ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Όπως και εσένα έτσι και στον καθένα μας έχει συμβεί αυτό που ανέφερα. Ποιός όμως το θέλει και ποιος όχι δεν μπορεί να το αποφασίσει σε εκείνη την ηλικία. Το ότι ο Χριστιανισμός λέει μερικά πράγματα που είναι άτοπα, αυτό δεν ελιναι παράξενο?

QUOTE(morfi @ Nov 5 2007, 22:25 ) *
Γιατί δεν μπορείται να καταλάβετε ότι (τουλάχιστον η πλειοψηφία αφού πλύση εγκεφάλου υπάρχουν σε ΌΛΑ γύρω μας) ΕΜΕΙΣ τη διαλέξαμε ;

Σε όλα γύρω μας ναι..Θα πω γενικά, εσένα σου αρέσει η πλύση εγκεφάλου?Γιατί εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει..
Για πες μου πως την διαλέξαμε εμείς?

QUOTE(rchos7 @ Nov 5 2007, 22:26 ) *
απαντας μονη σου λοιπον!επειδη εγω λεω οτι ειμαι ομορφος δεν σημαινει οτι ειμαι!επειδη εγω λεω οτι ειμαι εξυπνος δεν σημαινει οτι ειμαι!επειδη εγω λεω οτι ειμαι πιστος δεν σημαινει οτι ειμαι!βεβαια εδω να κανω μια διευκρινιση μπορεις να λες οτι πιστευεις και μετα να ριχνεις καντιλια!γιατι η ανθρωπινη φυση ειναι αδυναμη και υπαρχουν τα λεγομενα παθοι!γιαυτο πιο πανω εγραψα οτι πιστευω στον θεο αλλα δεν θεωρω τον εαυτο μου πιστο!ξαναλεω λοιπον οτι για να πιστεψεις πραγματικα πρεπει να ψαξεις!

Εσύ το έχεις ψάξει? και μια γνωστή μου πιστεύει πραγματικά αλλά στις ερωτήσεις που τις έχω κάνει και δεν έχει απαντήσει φαίνεται ότι δεν το έχει ψάξει...

QUOTE(rchos7 @ Nov 5 2007, 22:26 ) *
το σχολιο λοιπον αυτο που κανεις ειναι απολυτως υποτιμιτικο προς εμενα που ειπα οτι πιστευω αυτο το περιστατικο με τα κερια!δεν σε λεω ρατσιστρια.σου εξηγω τι εννοω!

Ζητώ συγνώμη αν ακούστηκε έτσι.. Δεν σε υποτιμώ.. (ποτέ δεν υποτιμώ κάποιον που δεν γνωρίζω καθόλου). Απλώς σου λέω δυο παραδείγματα που κάνει η εκκλησία για να προσελκύσει κόσμο άρα και κέρδος.. wink.gif
rchos
Εσύ το έχεις ψάξει? και μια γνωστή μου πιστεύει πραγματικά αλλά στις ερωτήσεις που τις έχω κάνει και δεν έχει απαντήσει φαίνεται ότι δεν το έχει ψάξει...

ναι λεω οτι το εχω ψαξει!η γνωστη σου ειναι γνωστη σου!προφανως δεν θα κατσω να αναλυσω με ποιον τροπο το εχω ψαξει!ενα θα πω μονο.σε μεγαλο βαθμο με εχει βοηθησει ο αδερφος μου σε αυτο καθοτι εχει και αυτος παρομοια αποψη με την δικη σου και οι δυο μας λοιπον ψαχτηκαμε πολυ για να 'κοντραριστουμε' μεταξυ μας!

Ζητώ συγνώμη αν ακούστηκε έτσι.. Δεν σε υποτιμώ.. (ποτέ δεν υποτιμώ κάποιον που δεν γνωρίζω καθόλου). Απλώς σου λέω δυο παραδείγματα που κάνει η εκκλησία για να προσελκύσει κόσμο άρα και κέρδος..

και επειδη δεν απαντησα πριν.οχι δεν πιστευω στις κλεουσες παναγιες κατα κανονα και ναι θεωρω οτι γινονται με πονηρους σκοπους στην συντριπτικη πλειοψηφια!απλα προφανως αυτο δεν αποτελει λογο να μην πιστεψω!
jois21
Το επιχείρημα αυτό το ακούω πολλές φορές, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος μη χριστιανός δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο αν προηγουμένως βαπτίστηκε ή όχι. Αν θέλει να ασπαστεί κάποια άλλη θρησκεία δηλαδή (κι ακόμη περισσότερο, αν δε θέλει να ασπαστεί καμία), το χριστιανικό βάπτισμα θα τον εμποδίσει;

Φυσικα και δε οχι! Αυτο ελλειπε.
Εδω σχολιασα τη θεση της θρησκειας στην ελληνικη κοινωνια (σχολειο-κρατος-οικογενεια), οχι οτι καποιος δε μπορει να αλλαξει επειδη "στιγματιστηκε" απο ενα βαφτισμα. Το κακο ειναι οτι ειτε θελει, ειτε οχι, το παιδι θα βαφτιστει, ασχετα αν το ολο θεμα ειναι τελειως τυπικο ή οχι γιαυτον/τη. Με παρεξηγησες.

ζουμε στην ελλαδα και δεν λεμε οτι πιστευουμε σε κανεναν παπα η σε κανεναν αρχιεπισκοπο!αυτοι ανθρωποι ειναι!στο θεο πιστευουμε!αν πιστευεις οτι επειδη ο παπας εκλεψε δεν υπαρχει θεος τοτε,,, που ζεις...

Οποτε αποδεικνυεται αυτο που ειπα περι εμπιστοσυνης. Πιθανοτατα και σε κοροιδευει με το θεμα της αυτοματης φωτιας απλα δε μπορεις να αποδειξεις κατι αλλο, τουλαχιστον εως τωρα.

Φυσικά και δεν θα έχει κόλλημα να σε κοροιδέψει. Το θέμα είναι ότι σε αυτό (με το Άγιο Φως) ΔΕΝ του δίνεται η ευκαιρία να σε κοροιδέψει.

Εισαι απολυτα σιγουρος. Εγω οχι. Οκ...

Θυμάσαι κάποτε που μιλήσα για "αισχρά επιχειρημάτα αυτών που δεν πιστεύουν" ; Εσύ με τη σειρά σου με δικαίωσες. Το επικροτώ και θα συνεχίσω να το επικροτώ όταν θα μου μιλάς για τον Κόπερφιλντ και θα ακούω (όχι από σένα) άτομα <15 να μην πιστεύουν στο θεό επειδή το λέει το συγκρότημα που ακούνε.
Το ποιός είναι πρόβατο φαίνετε.

Πολυ μεσαιωνικο μου κανει αυτο το "αισχρα επιχειρηματα αυτων που δε πιστευουν", σορυ κιολας... Κατι τετοια θα ακουγανε και οι μαγοι/επιστημονες της εποχης.tongue.gif
Μη πιανεσε απ τον Κοπερφιλντ, τυχαια τον λεω, ουτε μου αρεσει προσωπικα.
Ναι φαινετε το προβατο. Προβατο ειναι αυτος που θα πιστεψει επειδη το λεει η δασκαλα και ο ιερεας, προβατο ειναι και ο >15 που θα ακουει το χεβυ μεταλ ή οτι αλλο να τον παροτρυνει να μην πιστεψει.
Προβατο και ο ισλαμιστης, προβατο και ο χριστιανος. Τοσο διαολεμενα δυσκολο ειναι να γινει αντιληπτο; Ο καθενας ειναι προβατο σε αυτο που του πασαρεται. Η διαφορα ειναι αποκλειστικα στο ΠΩΣ και στο ΤΙ θα του δωθει.

Δεν ξέρω πως έγινε ο Ιρανός ισλαμιστής και δεν με ενδιαφέρει. Δεν γεννιέσαι Χριστιανός ούτε η βάφτιση σε κάνει. ΓΙΝΕΣΑΙ. Ψάχνεσαι, ερευνείς και καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα. Όλο αυτό γίνεται ΜΕΣΑ ΣΟΥ και δεν στο επιβάλει κανένας ούτε σε αναγκάζουν. Αυτό για σένα λέγεται πλύση εγκεφάλου ;

Οπως χεστηκες πως εγινε ο αλλος κατι, ετσι χεστηκε και αυτος για σενα. Οπως νομιζει οτι εχεις "λαθος", ετσι νομιζεις και συ γιαυτον. Γιαυτο οι θρησκιες χωριζουν.
Οταν ολοι οι "πιστοι" ελληνες σχεδον ειναι χριστιανοι και ολοι οι ιρανοι ισλαμιστες τοτε πως διαολο μου λες οτι εχουν τοσο μεγαλη ελευθερια να διαλεξουν αφου κανεις δε παρεκτρεπεται απο το δογμα του;
Εκτος αν εσυ μελετησες πρωτα ολες τις θρησκειες και αποφασησες ανεπηρεαστος απο παντου πια θα ακολουθησεις οντας ενα κριτικο ον σε μια ωριμη ηλικια.
Αλλα τι λεω... μια εμαθες μονο.

Για αυτό μια ζωή θα λες/λέτε πράγματα που δεν στέκουν.

Ειπαμε, εσυ τα μελετησες και τα ξερεις. Εγω θα ρωτησω θεολογο. laugh.gif

γιατι να μην θεωρήσουμε οτι ο ειπωθηκε με την εννοια ''ειτε πιστευεις,ειτε οχι ,να ερευνας'' και οχι ''οτι να πιστευεις οτι σου πουνε'' ;;

Να το θεωρησουμε, γιατι οχι. Δε διαφωνω. Πιο σωστο μου φαινεται.

Το οτι επειδη πιστευω ειμαι βλακας και αυτος που δεν πιστευει ειναι ο εξυπνος το θεωρω τουλαχιστον ηλιθιο.

+1
Αλλα δε βλεπω το λογο που το αναφερεις. Μηπως καποιοι εχουν μυγες εδω μεσα; tongue.gif

Μιας και με βαση το Θειο Λογο θα ερθει "το τελος του κοσμου" σε λιγο, δεν ειναι σωστο επιχειρημα οντως. Χαχαχαχαχα.

Ρε παλικάρι μου μήπως έπαιζες μπιζ στην ώρα των θρησκευτικών τόσα χρόνια; Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να ισχυρίζεσαι τόσο ανυπόστατα πράγματα και να λες ότι ανέκαθεν τα διδάσκανε απανταχού της χώρας...

Σορυ, πηγα σε χωριο και δεν ηταν πρωτης ταξεως η θρησκευτικου. Δυστυχως αυτα μας λεγανε και ειμαι σιγουρος οτι δεν ειμαι ο μονος. sad.gif
Απο τοτε ομως δεν ασχοληθηκα οπως ειπα, γιαυτο και δεν εμαθα το πραγματικο νοημα.

Το γεγονος οτι αυτο σημβαινει απο τη στιγμη της γεννησης σου/μου ειναι το κατακρηταιο. Οχι η δικια σου επιλογη αργοτερα. Πρεπει να δεχτεις οτι ΠΟΛΛΟΙ ειναι αδυναμοι να ακολουθησουν εναν αλλο δρομο ή να απορριψουν αυτον που τους πασαρεται. Γιατι λοιπον να γινεται αυτο;

Θα συμφωνήσω με rchos7. Έχει γίνει της μόδας να δηλώνουν όλοι άθεοι. Άσε που αυτοί που πιστεύουν θεωρούνται πρόβατα (πόσες φορές είδες σε αυτό το τόπικ να επικρατεί αυτή η λογική ; ).

Εχετε κολλησει καποιοι.
Δεν ειναι μοδα. Ειναι επιλογη, ειναι και αυτη θρησκεια και μαλιστα η 3η πολυπληθεστερη (Irreligious/Agnostic/Atheist).
Κανεις δεν ειπε οτι καποιος παρασυρεται εδω μεσα, ετσι τουλαχιστον βλεπω εγω.
Κανεις δεν ειπε σε αλλον οτι κανει λαθος επιλογες.
Τελευταια φορα το γραφω και δε ξανασχολουμαι με τετοιο ποστ.

apkat:Γενικα η κουβεντα....ηταν μουσουλμανοι..

με απλα λογια, αυτο που λες. smile.gif

@NBAer:
απλα εχεις κολλησει στον τιτλο του τοπικ, οι απαντησεις ειναι σε διαφορετικα θεματα. Φιλικα.
rchos
Οποτε αποδεικνυεται αυτο που ειπα περι εμπιστοσυνης. Πιθανοτατα και σε κοροιδευει με το θεμα της αυτοματης φωτιας απλα δε μπορεις να αποδειξεις κατι αλλο, τουλαχιστον εως τωρα.

αποδυκνειεται αυτο που ειπα περι πιστης!το πως εφτασα στο σημειο να πιστευω ειναι δικο μου θεμα!
οσο για το δευτερο με τη φωτια λες οτι με κοροιδευει απλα δεν μπορουμε να αποδειξουμε το αντιθετο!δηλαδη διαισθητικα εισαι σιγουρος οτι με κοροιδευει!μιλαμε για τρελα ετσι!παντως ειναι λαθος να συνεχστει η κουβεντα για την φωτια γιατι αυτο δεν ειναι λογος που πιστευω εγω η οποιος πιστευει!ειναι ψιλοχαζη κουβεντα και καθαρα θεμα πιστης η μη!
NBAholic
Μιας και με βαση το Θειο Λογο θα ερθει "το τελος του κοσμου" σε λιγο, δεν ειναι σωστο επιχειρημα οντως. Χαχαχαχαχα.

Αυτό που είχα γράψει δεν έχει σχέση με "θείο Λόγο" ή κάτι ανάλογο. Το επιχείρημα της πορείας του κόσμου για τη μη ύπαρξη Θεού έχει πολλές τρύπες και ουδείς σοβαρός υλιστής μπορεί να το αναφέρει σαν ισχυρό. Μπορώ δε να σου πω ότι καταρρίπτεται ακόμη και με 3 λέξεις (hint: Έχουν αθροιστικά 18 γράμματα tongue.gif )...
jois21
QUOTE(rchos7 @ Nov 6 2007, 00:20 ) *
αποδυκνειεται αυτο που ειπα περι πιστης!το πως εφτασα στο σημειο να πιστευω ειναι δικο μου θεμα!
οσο για το δευτερο με τη φωτια λες οτι με κοροιδευει απλα δεν μπορουμε να αποδειξουμε το αντιθετο!δηλαδη διαισθητικα εισαι σιγουρος οτι με κοροιδευει!μιλαμε για τρελα ετσι!παντως ειναι λαθος να συνεχστει η κουβεντα για την φωτια γιατι αυτο δεν ειναι λογος που πιστευω εγω η οποιος πιστευει!ειναι ψιλοχαζη κουβεντα και καθαρα θεμα πιστης η μη!

Λεξη κλειδι: "Πιθανοτατα" , δλδ προσωπικη εκτιμηση.
Τρελα ειναι να διαβαζεις τα μισα.

Ναι ειναι ανουσιο να μιλαμε για φωτιες και θαυματα, συμφωνω. Δεν εχουν να πουν κατι.

@NBAholic:
Δε ξερω, να το παρει το ποταμι!

οφ τοπικ: η αποκαληψη για το τελος δε μιλαει;
jimol34
Διαφωνώ με την άποψη ότι είναι της μόδας να μην πιστεύεις. Πριν 5-7 χρόνια θα έλεγα το αντίθετο αλλά πλέον δε νομίζω.
Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να αποδείξει κανείς αν υπάρχει θεός ή όχι. Όσοι πιστεύουν δεν έχουν νιώσει ποτέ τους αμφιβολίες; Αν πάλι δεν πιστεύουν, δεν έχουν αναρωτηθεί ποτέ μήπως υπάρχει τελικά Θεός;
Και αν υπάρχει πόσο σίγουροι είστε ότι έχει σχέση με τον Γιαχβέ ή τον Αλλάχ ή τον Δία κτλ ή τον Όντιν κτλ; Κάποτε οι άνθρωποι ανακάλυπταν θεούς για να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα. Αυτά εξηγήθηκαν σιγά σιγά με την ανάπτυξη της επιστήμης. Στη συνέχεια προσπάθησαν να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα μέσω ανώτερων δυνάμεων. Αυτά βέβαια δεν μπορούν απαντηθούν με σιγουριά. Αυτό στο οποίο προσωπικά έχω καταλήξει είναι ότι δεν έχει τελικά τόση σημασία αν υπάρχει θεός ή όχι αλλά το πως θα ζήσει τη ζωή του ο καθένας και σε αυτό μπορεί να βοηθηθεί από τη διδασκαλία του Ιησού ή του Μωάμεθ ή όποιουδήποτε άλλου. Τα υπόλοιπα λογικά θα τα μάθουμε μετά το τέλος αυτής της ζωής(ελπίζω).
NBAholic
@NBAholic:
Δε ξερω, να το παρει το ποταμι!

"Άρα υπάρχει διάβολος".

Για τον υλιστή, θεός και διάβολος είναι ίδια ουσία: Μεταφυσικό το ένα, μεταφυσικό και το άλλο. Το μεταφυσικό δεν αποκρούεται έτσι εύκολα λοιπόν με το προαναφερθέν επιχείρημα.
NBAholic
Τα υπόλοιπα λογικά θα τα μάθουμε μετά το τέλος αυτής της ζωής(ελπίζω).

Χε, ουσιαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν υπάρχει Θεός, αλλά αν υπάρχει κάτι μετά από αυτή τη ζωή. Αν δεν υπάρχει, ο Θεός χάνει το 80-90% των πιστών του. Το εναπομείναν 10-20% αποκτά ουσιαστικά θέση "Ιζνογκούντ". Αν υπάρχει, πόσοι ενδιαφέρονται για το αν αυτή η "μετά θάνατον ύπαρξη" κοντρολάρεται από κάποιο θεό ή από ένα τυχαίο σύστημα μηχανισμών του σύμπαντος;
center
QUOTE(rchos7 @ Nov 5 2007, 23:40 ) *
ναι λεω οτι το εχω ψαξει!η γνωστη σου ειναι γνωστη σου!προφανως δεν θα κατσω να αναλυσω με ποιον τροπο το εχω ψαξει!ενα θα πω μονο.σε μεγαλο βαθμο με εχει βοηθησει ο αδερφος μου σε αυτο καθοτι εχει και αυτος παρομοια αποψη με την δικη σου και οι δυο μας λοιπον ψαχτηκαμε πολυ για να 'κοντραριστουμε' μεταξυ μας!
και επειδη δεν απαντησα πριν.οχι δεν πιστευω στις κλεουσες παναγιες κατα κανονα και ναι θεωρω οτι γινονται με πονηρους σκοπους στην συντριπτικη πλειοψηφια!απλα προφανως αυτο δεν αποτελει λογο να μην πιστεψω!

Σίγουρα η γνωστή μου είναι γνωστή μου! Αλλά με όσους το έχω συζυτήσει δεν μπορούν να απαντήσουν. Πάντως θα ήθελα να παρακολουθήσω αυτή την συζύτηση με τον αδερφό σου για να δω πως αναιρείς αυτό που ισχυρίζεται εκείνος. Θα είχε πλάκα!Όσο για το τελευταίο πρώτη φορά μου λέει κάποιος θρησκευόμενος ότι δεν πιστεύει στις Παναγίες...

ΥΓ: συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λέει ο jois21
rchos
Λεξη κλειδι: "Πιθανοτατα" , δλδ προσωπικη εκτιμηση.
Τρελα ειναι να διαβαζεις τα μισα

blink.gif και πιθανον και οι δυο απο την κουραση της ημερας δεν πολυκαταλαβαινομαστε!παντως μια χαρα διαβασα τι εγραψες.το καταλαβα οτι για προσωπικη εκτιμηση μιλαμε δεν ειπα κατι αλλο.προφανως δεν πολυκαταλαβες τι εγραψα!
Flash
Μιας και με βαση το Θειο Λογο θα ερθει "το τελος του κοσμου" σε λιγο, δεν ειναι σωστο επιχειρημα οντως.

Αυτό μάλλον δεν το καταλάβα. Γιατί αν εννοείς ότι επειδή η αποκάλυψη προβλέπει το τέλος του κόσμου είναι γελοία τότε προφανώς και όλα τα μοντέλα "κλειστού σύμπαντος" σύμφωνα με τα οποία η σημερινή φάση της διαστολής θα δώσει τη θέση της σε μια φάση συστολής και τελικά θα οδηγήσει στο Big Crash είναι εξίσου θρησκόπληκτα ή/και γελοία.

Αλλά με όσους το έχω συζυτήσει δεν μπορούν να απαντήσουν

πρέπει να έχεις περιορισμένο κύκλο γνωριμιών

Όσο για το τελευταίο πρώτη φορά μου λέει κάποιος θρησκευόμενος ότι δεν πιστεύει στις Παναγίες...

πρέπει να έχεις παααααααααρα πολύ περιορισμένο κύκλο γνωριμιών

peace.gif
rchos
Σίγουρα η γνωστή μου είναι γνωστή μου! Αλλά με όσους το έχω συζυτήσει δεν μπορούν να απαντήσουν. Πάντως θα ήθελα να παρακολουθήσω αυτή την συζύτηση με τον αδερφό σου για να δω πως αναιρείς αυτό που ισχυρίζεται εκείνος. Θα είχε πλάκα!Όσο για το τελευταίο πρώτη φορά μου λέει κάποιος θρησκευόμενος ότι δεν πιστεύει στις Παναγίες...

δεν ξερω με ποιους εχεις συζητησει.εχω και εγω περιπτωσεις ατομων που πιστευαν αντιθετα απο μενα και τους εκανα να κολλησουν με με καποια που τους ελεγα.εχω κολλησει και εγω με πραγματα που μου ειπαν.απολυτως φυσιολογικο ειναι!ειμαστε ανθρωποι και δεν κατεχουμε την απολυτη γνωση!ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα ποτε δεν μπορεις να πεις τωρα τα ξερω ολα και παντα υπαρχει καποιος που εχει ψαχτει πιο πολυ απο σενα!οσο για την συζητηση με τον αδερφο μου υποθετω θα ειναι ενδιαφερον οχι μονο πως αντικρουω εγω οσα λεω αλλα και πως κανει το αντιστοιχο αυτος!παντως στις μερες μας ειναι δυσκολο καθοτι πλεον μεταξυ μας αυτες οι συζητησεις εχουν λιγοστεψει πολυ!πλεον επαναλαμβανουμε τα ιδια!

οταν λες δεν πιστευει στις παναγιες τι ενοεις?αν εννοεις τα δηθεν θαυματα μπορω να σου δειξω πανω απο 30 γνωστους μου που δηλωνουν οτι πιστευουν στο θεο και ειναι πολυ προσεκτικοι στο αν θα πιστεψουν τις κλεουσες παναγιες!αν εννοεις θρησκευομενους την γρια της ανω ραχουλας μην με βαζεις στην ιδια κατηγορια μαζι της!εδω επειδη τον ορο θρησκευομενο που χρησιμοποιησες για μενα δεν τον καταλαβα θελω να μου εξηγησεις πως τον εννοεις!
jimol34
QUOTE(NBAholic @ Nov 5 2007, 22:41 ) *
Χε, ουσιαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν υπάρχει Θεός, αλλά αν υπάρχει κάτι μετά από αυτή τη ζωή. Αν δεν υπάρχει, ο Θεός χάνει το 80-90% των πιστών του. Το εναπομείναν 10-20% αποκτά ουσιαστικά θέση "Ιζνογκούντ". Αν υπάρχει, πόσοι ενδιαφέρονται για το αν αυτή η "μετά θάνατον ύπαρξη" κοντρολάρεται από κάποιο θεό ή από ένα τυχαίο σύστημα μηχανισμών του σύμπαντος;

Ακριβώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πλέον σε ένα Θεό έχοντας την ελπίδα ότι υπάρχει μια μεταθανάτια ζωή η οποία είναι καλύτερη από αυτή που ζουν τώρα. Στην ουσία η οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη στηρίζεται στο φόβο του θανάτου.
Flash
Στην ουσία η οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη στηρίζεται στο φόβο του θανάτου.

Κατα τη γνώμη μου περισσότερο στηρίζονται στη νοηματοδότηση της ζωής. Αλλά καταλαβαίνω τι λες και για πάρα πολλούς θρησκευόμενους ισχύει αυτό.
center
QUOTE(Flash @ Nov 6 2007, 00:55 ) *
πρέπει να έχεις περιορισμένο κύκλο γνωριμιών
πρέπει να έχεις παααααααααρα πολύ περιορισμένο κύκλο γνωριμιών

peace.gif

Όντως έχω πάααααααααααααααρααα πολύ περιορισμένο κύκλο γνωριμιών...Τόσο περιορισμένο που όλη μέρα κάθομαι σπίτι και καίγομαι στο internet...Αυτό πως σου ήρθε δεν μπορώ να καταλάβω μιας και δεν σε ξέρω ούτε και με ξέρεις...Αλλά είναι και η νοοτροπία έτσι το να μιλάς για κάποιον που δεν ξέρεις και για κάτι που δεν έχεις ψάξει..Δεν λέω ότι έχω ψαχτεί σε αυτό το θέμα ίσα ίσα που έλεγα και εγώ για τον θεό. Όμως όταν γνώρισα κάποι α παιδιά (ξέρεις μπορώ να να μεγαλώσω τον περιορισμένο κύκλο!!) και συζυτήσαμε περί θρησκείες κλπ, (χώρια ότι υπάρχει μια θρησκεία η Πανάθα.. tongue.gif ) δεν με έκαναν να αλλάξω γνώμη για το τι πιστεύω αλλά με έκαναν να προβληματιστώ λίγο και να με βοηθήσουν να καταλάβω ορισμένα πράγματα..
center
QUOTE(rchos7 @ Nov 6 2007, 00:55 ) *
δεν ξερω με ποιους εχεις συζητησει.εχω και εγω περιπτωσεις ατομων που πιστευαν αντιθετα απο μενα και τους εκανα να κολλησουν με με καποια που τους ελεγα.εχω κολλησει και εγω με πραγματα που μου ειπαν.απολυτως φυσιολογικο ειναι!ειμαστε ανθρωποι και δεν κατεχουμε την απολυτη γνωση!ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα ποτε δεν μπορεις να πεις τωρα τα ξερω ολα και παντα υπαρχει καποιος που εχει ψαχτει πιο πολυ απο σενα!οσο για την συζητηση με τον αδερφο μου υποθετω θα ειναι ενδιαφερον οχι μονο πως αντικρουω εγω οσα λεω αλλα και πως κανει το αντιστοιχο αυτος!παντως στις μερες μας ειναι δυσκολο καθοτι πλεον μεταξυ μας αυτες οι συζητησεις εχουν λιγοστεψει πολυ!πλεον επαναλαμβανουμε τα ιδια!

Εδώ συμφωνώ απόλυτα. Έχω κάνει συζυτήσεις και σέβομαι αυτά που μου λένε άτομα που πιστεύουν..Μπορεί να έχουν δίκιο τι να πω.. Όμως το ξαναλέω ότι σε κάποιες σοβαρές ερωτήσεις δεν έχουν να απαντήσουν. Σίγουρα δεν κατέχω την απόλυτη γνώση δεν είπα αυτό. Αυτές οι συζυτήσεις είναι ενδιαφέρουσες και από τις δύο πλευρές εδώ το διευκριωίζω.

QUOTE(rchos7 @ Nov 6 2007, 00:55 ) *
οταν λες δεν πιστευει στις παναγιες τι ενοεις?αν εννοεις τα δηθεν θαυματα μπορω να σου δειξω πανω απο 30 γνωστους μου που δηλωνουν οτι πιστευουν στο θεο και ειναι πολυ προσεκτικοι στο αν θα πιστεψουν τις κλεουσες παναγιες!αν εννοεις θρησκευομενους την γρια της ανω ραχουλας μην με βαζεις στην ιδια κατηγορια μαζι της!εδω επειδη τον ορο θρησκευομενο που χρησιμοποιησες για μενα δεν τον καταλαβα θελω να μου εξηγησεις πως τον εννοεις!

Εννοώ τις Παναγίες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.. Πως γίνεται να υπάρχουν τόσες Παναγίες δεν μπορώ να καταλάβω..
Καλά με δουλεύεις?Εσύ δεν επισήμανες την διαφορά μεταξύ θρησκόληπτου και θρησκευόμενου?
morfi
QUOTE(jois21 @ Nov 6 2007, 00:07 ) *
Εισαι απολυτα σιγουρος. Εγω οχι. Οκ...

οκ. Εξηγησέ μου όμως και γιατί δεν είσαι σίγουρος. Το να απορρίπτεις κάτι χωρίς επιχειρήματα είναι εύκολο.

Πολυ μεσαιωνικο μου κανει αυτο το "αισχρα επιχειρηματα αυτων που δε πιστευουν", σορυ κιολας... Κατι τετοια θα ακουγανε και οι μαγοι/επιστημονες της εποχης.tongue.gif
Μη πιανεσε απ τον Κοπερφιλντ, τυχαια τον λεω, ουτε μου αρεσει προσωπικα.
Ναι φαινετε το προβατο. Προβατο ειναι αυτος που θα πιστεψει επειδη το λεει η δασκαλα και ο ιερεας, προβατο ειναι και ο >15 που θα ακουει το χεβυ μεταλ ή οτι αλλο να τον παροτρυνει να μην πιστεψει.
Προβατο και ο ισλαμιστης, προβατο και ο χριστιανος. Τοσο διαολεμενα δυσκολο ειναι να γινει αντιληπτο; Ο καθενας ειναι προβατο σε αυτο που του πασαρεται. Η διαφορα ειναι αποκλειστικα στο ΠΩΣ και στο ΤΙ θα του δωθει.

Θα το πω για χιλιοστή φορά και plz αν δεν θες να το καταλάβεις ας το αφήσουμε εδώ. Είναι κουραστικό να γράφω τα ίδια και τα ίδια.

Τόσο δύσκολο σου είναι και σένα να καταλάβεις ότι καμία δασκάλα και κανένας ιερέας δεν με έκανε εμένα Χριστιανό ; Aν δεις και άλλα ποστ, το ίδιο ισχύει και για άλλους.

Οπως χεστηκες πως εγινε ο αλλος κατι, ετσι χεστηκε και αυτος για σενα. Οπως νομιζει οτι εχεις "λαθος", ετσι νομιζεις και συ γιαυτον. Γιαυτο οι θρησκιες χωριζουν.

Μπορεί να νομίζω ότι πιστεύω στην αληθινή θρησκεία αλλά (εκτός του ότι δεν είμαι εγώ αυτός που αποκαλεί τους άλλους πρόβατα) στη τελική δεν έχω να χωρίσω απολύτως τίποτα με κανέναν. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιό θεό πιστεύει γιατί αν με ενδιέφερε και έκρινα τον άλλον από αυτό θα ήταν ρατσισμός.

Έχω ένα γνωστό που είναι Καθολικός. Πολλές φορές έχουμε συγκρουστεί (φιλικά πάντα) για τα αθλητικά και καμμία για τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός. Μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αθλητισμός χωρίζει ; (όχι ότι ισχύει αλλά έλεος)

Έχω πολλούς φίλους που δεν πιστεύουν πουθενά και με καναδυό είμαστε κολλητοί. Έχουν να χωρίσουν κάτι μαζί μου και εγώ μαζί τους ;

Με την ίδια λογική και τα πολιτικά κόματα χωρίζουν. Και η μουσική χωρίζει. Και οι ομάδες χωρίζουν. Kαι είναι όλα αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου. Αυτός που μεγάλωσε στον Πειραιά και έγινε Ολυμπιακός το διάλεξε ; Αυτός που μεγάλωσε σε ένα γκέτο της Αμερικής το διάλεξε να ακούει ραπ ; Αυτός που γεννήθηκε στην Αγγλία το διάλεξε να του αρέσει το ποδόσφαιρο ; To παιδί της Παπαρήγα το διάλεξε από μόνος του να είναι κουμουνιστής ; Αν για αυτούς ισχύει η προσωπική επιλογή, γιατί να μην ισχύει και για μας ;

Οταν ολοι οι "πιστοι" ελληνες σχεδον ειναι χριστιανοι και ολοι οι ιρανοι ισλαμιστες τοτε πως διαολο μου λες οτι εχουν τοσο μεγαλη ελευθερια να διαλεξουν αφου κανεις δε παρεκτρεπεται απο το δογμα του;

Ξέρεις κάτι ; Αν ήσουν από το Ιράν ούτε για πλάκα δεν θα τα έλεγες αυτά δημόσια. Και ξέρεις γιατί ; Γιατί είναι θέμα ελευθερίας.

Εκτος αν εσυ μελετησες πρωτα ολες τις θρησκειες και αποφασησες ανεπηρεαστος απο παντου πια θα ακολουθησεις οντας ενα κριτικο ον σε μια ωριμη ηλικια.

Eσύ που πήρες την απόφαση να μην πιστεύεις (και καλά έκανες), το έκανες αυτό ;

Εσύ έμαθες παραπάνω από μία ;

Ειπαμε, εσυ τα μελετησες και τα ξερεις. Εγω θα ρωτησω θεολογο. laugh.gif

Το λες ειρωνικά και καλά κάνεις. Δεν είμαι εγώ όμως αυτός που νομίζω ότι έχω ξεφύγει και αποκαλώ τους άλλους πρόβατα. wink.gif
Flash
Με την ίδια λογική και τα πολιτικά κόματα χωρίζουν. Και η μουσική χωρίζει. Και οι ομάδες χωρίζουν. Kαι είναι όλα αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου. Αυτός που μεγάλωσε στον Πειραιά και έγινε Ολυμπιακός το διάλεξε ; Αυτός που μεγάλωσε σε ένα γκέτο της Αμερικής το διάλεξε να ακούει ραπ ; Αυτός που γεννήθηκε στην Αγγλία το διάλεξε να του αρέσει το ποδόσφαιρο ; To παιδί της Παπαρήγα το διάλεξε από μόνος του να είναι κουμουνιστής ; Αν για αυτούς ισχύει η προσωπική επιλογή, γιατί να μην ισχύει και για μας ;

Σέβας στο Μορφή για αυτό το εξαιρετικό απόσπασμα 41.gif 41.gif .

Πραγματικά αν εφαρμόσουμε τη λογική που αναφέρατε σε ένα γενικότερο πλαίσιο τότε πραγματικά τα πάντα είναι αποτέλεσμα του γεωγραφικού, πολιτιστικού, ιστορικού, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου που ζούμε. Δεν αρνούμαι ότι σίγουρα αυτό συμβαίνει και ότι επηρρεάζει κάθε πράξη και σκέψη μας, συνειδητά και υποσυνείδητα, αλλά αν δεχτούμε ότι είναι το μόνο που καθορίζει τις ζωές μας τότε απολύτως όλα είναι ντετερμινιστικά και δεν επιλέξαμε τίποτα με ίδια βούληση.
Για να το γράψω απλούστερα, θεωρώ σχεδόν αυτονόητο ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο φάσμα των πράξεων και στασεων μας έχει προκύψει από συνδυασμό του (ενδογενούς) παράγοντα της ελεύθερης επιλογης και του (εξωγενούς) παράγοντα της κάθε μορφής επιρροής. Νομίζω ότι με εξαίρεση τους σκληροπυρηνικούς ντετερμινιστές και υλιστές όλοι θα συμφωνήσουν με αυτό που ισχυρίζομαι.
Anaz
Αν ασπαστω μια οποιαδηποτε θρησκεια για προσωπικους δικους μου λογους,δεν σημαινει οτι αυτοματως κ απαραιτητα κυρησσω πολεμο με τους αλλοθρησκους,κι εγω ειμαι ο σωστος κ οι υπολοιποι λαθος!! Απο που τα συμπεραινετε αυτα ρε παιδια?? blink.gif Εγω δεν διαβασα εδω μεσα κανεναν Χριστιανο να κατηγορει τους Ισλαμιστες,τους Μουσουλμάνους ή τους καθολικους ως προβατα..
Προφανως κ δεν γινεται να συμφωνουμε σε ολα! Ομως δεν δημιουργουν οι θρησκεις ρατσιστικους διαχωρισμους.. Αλλα οι ανθρωποι..
Εσυ δηλαδη μελετησες πρωτα διεξοδικα ολες τις θρησκειες για να αποφασισεις οτι καμμια δεν σε εκφραζει κι ολες λένε "ψεμματα" ωστε να καταλήξεις αθεος-η??

Το εξεταζεις λαθος.Τα παντα ξεκινουν απο την προσωπικη εσωτερικη αναζητηση του καθε ατομου και αναλογα βεβαια το ποσο εντονη ειναι αυτη στον καθενα ξεχωριστα. Δεν εχει σημασια αν η επιλογη του ειναι η σωστη,ή αν θα εκανε αλλη αν ζουσε σε αλλο περιβαλλον. Δεν υπαρχει σωστο κ λαθος σε αυτα τα θεματα! Σημασια εχει πως αισθανεται.Κι αν αισθανεται καλα,σημαινει οτι εκανε τη σωστη επιλογη!Τοσο απλα! Αν οχι,τοτε οι πνευματικες του αναγκες θα τον οδηγησουν να βρει τον δρομο του,οποιος κι αν ειναι αυτος..

Τωρα το ποιος ειναι τελικα ο κατοχος της πραγματικης αληθειας..ο αθεος,ο Χριστιανος,ο Μουσουλμανος.. Τι σημασια εχει??? rolleyes.gif

Φυσικα το τελευταιο ποστ του Flash,το οποιο με καλυπτει απολυτα, απαντα νομιζω με τον καλυτερο τροπο στο συλλογιστικο σου..
McRae
QUOTE(NBAholic @ Nov 5 2007, 22:07 ) *
Το συγκεκριμένο γεγονός όμως είναι ίσως ό,τι πιο κοντινό στον όρο "θαύμα" με την έννοια της "μη απάτης", τουλάχιστον από τα προβεβλημένα (υπάρχουν μερικά ακόμη πιο άγνωστα, όπως συνέβη γύρω στο '95 για τους Ινδουιστές η "ημέρα του γάλατος" ή κάπως έτσι, όταν ξαφνικά εκατομμύρια Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο ανακάλυψαν ότι τα αγαλματίδια ενός θεού τους "απορροφούσαν" από το στόμα τους γάλα επί μια ημέρα και μάλιστα σε κάθε ινδουιστικό ναό ανά τον κόσμο, χωρίς λογική εξήγηση, τουλάχιστον κατά την άποψή τους).
Είναι εύκολο να λέμε ότι και οι ταχυδακτυλουργοί κάνουν ωραία κόλπα, αλλά ικανοποιητική εξήγηση για το φαινόμενο του Αγίου Φωτός δεν έδωσε κανείς μέχρι τώρα.

Να δωθει ικανοποιητικη εξηγηση σε τι?Στον ισχυρισμο του πατριαρχη ιεροσολυμων οτι εισερχεται στον ταφο και ο θεος του στελνει το αγιο φως?Μα μονο ενας τροπος υπαρχει για να αποδειχτει αν προκειται για θαυμα η απατη..Να επιτρεψει η εκλησια σε επιστημονες να μπουν μαζι με τον πατριαρχη στον ταφο την ωρα του μηστηριου..Πως αλλιως να επαληθευτει η καταριφθει?Με βαση δυο φωτογραφιες,5 βιντεο στο youtube και 10 μαρτυριες πιστων?
NBAholic
Να δωθει ικανοποιητικη εξηγηση σε τι?Στον ισχυρισμο του πατριαρχη ιεροσολυμων οτι εισερχεται στον ταφο και ο θεος του στελνει το αγιο φως?Μα μονο ενας τροπος υπαρχει για να αποδειχτει αν προκειται για θαυμα η απατη..Να επιτρεψει η εκλησια σε επιστημονες να μπουν μαζι με τον πατριαρχη στον ταφο την ωρα του μηστηριου..Πως αλλιως να επαληθευτει η καταριφθει?Με βαση δυο φωτογραφιες,5 βιντεο στο youtube και 10 μαρτυριες πιστων?

To θέμα είναι ότι το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει εδώ και αιώνες, πολύ πριν την εφεύρεση του βίντεο, των φωτογραφιών και γενικώς των μέσων που μπορούν ανετότερα από κάθε άλλο να παραπλανήσουν τον κόσμο. Το ότι η φλόγα δεν καίει για μερικά λεπτά (κάτι που, μικρός, είχα κι εγώ αμφιβολίες να πιστέψω) ή το ότι παρατηρούνται περίεργες λάμψεις στο αέρα χωρίς εμφανή πηγή προέρχονται από μαρτυρίες πολύ παλαιότερες από οποιανδήποτε φωτογραφία ή βίντεο. Δε βγήκε ξαφνικά κάποιος να πει "ξέρεις, είδα στο τάδε βίντεο το δείνα να περνά τα μούτρα του μέσα από τις φωτιές και να μένει αλώβητος", περνώντας την είδηση από στόμα σε στόμα και δημιουργώντας έτσι κάποιον καινούριο θρύλο. Όσα λίγα περνούν στο Youtube είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των όσων έχουν γίνει.

Τώρα, για την επιστημονική μελέτη, συμφωνώ, παρότι, όπως έγραψα πριν, το πλήθος ζει από μόνο του ένα μέρος του γεγονότος. Όποιος αμφισβητεί, ας κλείσει θέση κι ας πάρει και δικό του κερί.
Λέγεται πάντως (και γράφτηκε σε βιβλίο, που υπάρχει κάπου online) ότι ένας ιερωμένος (του 20ό αιώνα) που δεν πολυπίστευε στο φαινόμενο και ήξερε καλά το χώρο, βρήκε μια μικρή, μυστική κοιλότητα μέσα στο κουβούκλιο και κατάφερε να κρυφτεί χωρίς να τον καταλάβει κανείς και να παρακολουθήσει το φαινόμενο. Παρατήρησε, είπε, με την έναρξη των ευχών, να εμφανίζονται γαλάζιες λάμψεις που, αφότου στροβιλίστηκαν με ταχύτητα, έγιναν λευκές και άναψαν ταυτόχρονα τα 33 κερία του πατριάρχη. Το ξαναδοκίμασε μερικά χρόνια μετά, αλλά από το μεγάλο άγχος του έχασε προσωρινά το φως του (μην το αμφισβητείτε. Συμβαίνει και μου έχει τύχει) κι όταν συνήλθε, ο πατριάρχης έβγαινε ήδη έξω με τα κεριά αναμένα. Η μαρτυρία ήταν δική του, όχι second hand.
McRae
Παντως υπαρχουν και αλλες αποψεις οπως του Αδαμντιου Κοραη η ενος πρεσβυτερου του οικουμενικου πατριαρχειου που σε αρθρο του στο βημα υποστηριζε ξεκαθαρα οτι προκειται για απατη..Επιπλεον για καθε "αυτοπτη" μαρτυρα που ζει το θαυμα υπαρχει και ενας αλλος που απλα βλεπει δεκαδες ατομα να συνωστιζονται για να αναψουν τη λαμπαδα τους και τιποτα παραπανω

Ακομη μια απορια που γενναται ειναι γιατι δεν επιτρεπει η εκκλησια την βιντεοσκοπηση του μυστηριου η την επιστημονικη ερευνα..Σε περιπτωση που δικαιωθει δεν θα ειναι ενας τεραστιος θριαμβος της Ορθοδοξιας?Δεν θα προβληματιστουν πολλοι μη χριστιανοι?Δεν θα την ασπαστουν εκατομυρια νεοι πιστοι συγκλονισμενοι απο το θαυμα?Γιατι δισταζει αφου ειναι πεπεισμενη οτι προκειται οντως για θεια παρεμβαση?
NBAholic
Παντως υπαρχουν και αλλες αποψεις οπως του Αδαμντιου Κοραη η ενος πρεσβυτερου του οικουμενικου πατριαρχειου που σε αρθρο του στο βημα υποστηριζε ξεκαθαρα οτι προκειται για απατη..Επιπλεον για καθε "αυτοπτη" μαρτυρα που ζει το θαυμα υπαρχει και ενας αλλος που απλα βλεπει δεκαδες ατομα να συνωστιζονται για να αναψουν τη λαμπαδα τους και τιποτα παραπανω

Για τον Κοραή το γνωρίζω. Ούτε ο Κοραής όμως (που ήταν βεβαίως δυτικοθρεμμένος κι ως γνωστόν, στη Δύση, τα των Ορθοδόξων δεν είναι και πολύ διαδεδομένα) μιλούσε εκ του ασφαλούς. Απ'όσο διάβασα, δεν εισκέφτηκε ποτέ την περιοχή για να ζήσει το γεγονός. Για το άλλο έχω ακούσει κάτι, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια λεπτομέρεια για την "απάτη".
Μάρτυρας από μάρτυρα διαφέρει ως προς το βαθμό της αξιοπιστίας. Όχι ότι κάποιος που λέει το αντίθετο απ'ότι συμβαίνει είναι κακόβουλος, αλλά δε γνωρίζω να υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες απ'όσους βρέθηκαν στο "συνωστισμό" κι όχι απλώς στους παρατηρητές.

Ακομη μια απορια που γενναται ειναι γιατι δεν επιτρεπει η εκκλησια την βιντεοσκοπηση του μυστηριου η την επιστημονικη ερευνα..Σε περιπτωση που δικαιωθει δεν θα ειναι ενας τεραστιος θριαμβος της Ορθοδοξιας?Δεν θα προβληματιστουν πολλοι μη χριστιανοι?Δεν θα την ασπαστουν εκατομυρια νεοι πιστοι συγκλονισμενοι απο το θαυμα?Γιατι δισταζει αφου ειναι πεπεισμενη οτι προκειται οντως για θεια παρεμβαση?

Δε γνωρίζω αν η εκκλησία έχει επίσημη θέση πάνω στο γεγονός. Αλλά γεννάται και το αντίθετο ερώτημα, το γιατί δηλαδή ουδείς από τους αλλόθρησκους που παρευρίσκονται εκεί πέρα (και είναι και πάρα πολλοί και καθόλου πρόθυμοι να δεχτούν ορθοδόξους και "ορθόδοξα θαύματα" στην περιοχή) δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει το "μυστικό" των ορθοδόξων. Γιατί ο ρωμαιοκαθολικός Πάπας δεν έχει επαναλάβει ένα ανάλογο "θαύμα" μπροστά στους δικούς του πιστούς, είτε για να τους ξεγελάσει είτε για να αποδείξει την πλαστότητα του Αγ.Φωτός; Άλλωστε, ο τάφος και οι λαμπάδες ελέγχονται προηγουμένως σχολαστικά από εκπροσώπους άλλων δογμάτων. Κι αν είναι τέχνασμα που δεν αντιλαμβάνονται ούτε αυτοί, πώς στο καλό δεν έχει αποτύχει καμιά φορά ως τώρα; Τόσο καλοί κι ακριβείς ήταν οι "αλχημιστές" ακόμη και στο 15ο, ας πούμε, αιώνα;
McRae
γιατι κατι τετοιο ειναι αντιθετο με την ολη φιλοσοφια του χριστιανισμου. Ειναι σαν να λες γιατι ο Χριστος δεν κατεβηκε απο τον Σταυρο. Ο Χριστιανισμος βασιζεται(ή θα επρεπε τουλαχιστον) στην ελευθερη βουληση. Αν ο Χριστος τοτε κατεβαινε απο τον Σταυρο δεν θα αφηνε περιθωρια σε κανεναν να μην πιστεψει σε αυτον. Κατι αντιστοιχο συμβαινει και στην συγκεκριμενη περιπτωση

Με ολο τον σεβασμο εχω την εντυπωση οτι οι σημερινοι "εκπροσωποι του Θεου" δεν θα αφηναν ανεκμεταλευτη τετοια ευκαιρια για να βγαλουν 10 φραγκα παραπανω..εχουν κανει και χειροτερα αλλωστε..

Δε γνωρίζω αν η εκκλησία έχει επίσημη θέση πάνω στο γεγονός. Αλλά γεννάται και το αντίθετο ερώτημα, το γιατί δηλαδή ουδείς από τους αλλόθρησκους που παρευρίσκονται εκεί πέρα (και είναι και πάρα πολλοί και καθόλου πρόθυμοι να δεχτούν ορθοδόξους και "ορθόδοξα θαύματα" στην περιοχή) δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει το "μυστικό" των ορθοδόξων. Γιατί ο ρωμαιοκαθολικός Πάπας δεν έχει επαναλάβει ένα ανάλογο "θαύμα" μπροστά στους δικούς του πιστούς, είτε για να τους ξεγελάσει είτε για να αποδείξει την πλαστότητα του Αγ.Φωτός; Άλλωστε, ο τάφος και οι λαμπάδες ελέγχονται προηγουμένως σχολαστικά από εκπροσώπους άλλων δογμάτων. Κι αν είναι τέχνασμα που δεν αντιλαμβάνονται ούτε αυτοί, πώς στο καλό δεν έχει αποτύχει καμιά φορά ως τώρα; Τόσο καλοί κι ακριβείς ήταν οι "αλχημιστές" ακόμη και στο 15ο, ας πούμε, αιώνα

Χωρις να το εχω ερευνησει το θεμα μηπως αναλογα "θαυματα" υπαρχουν και σε αλλα δογματα η θρησκειες?Ισως να υπαρχει συμφωνια κυριων να μην ξεσκεπασει η μια τα σκανδαλα της αλλης tongue.gif

Απο την αλλη στις ισραηλιτικες αρχες που ελεγχουν τον Πατριαρχη και τον ταφο πριν την τελετη δεν νομιζω να τις πεφτει ασχημα το συναλλαγμα που εισρεει κατα την περιοδο του Πασχα..
morfi
QUOTE(McRae @ Nov 7 2007, 00:53 ) *
Απο την αλλη στις ισραηλιτικες αρχες που ελεγχουν τον Πατριαρχη και τον ταφο πριν την τελετη δεν νομιζω να τις πεφτει ασχημα το συναλλαγμα που εισρεει κατα την περιοδο του Πασχα..

Η Εβραική αστυνομία είναι η πιο (ή έστω από τις πιο) αυστηρή στον κόσμο. Και ειδικά από τους Χριστιανούς δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθούν. Σκέψου μόνο πως οι Εβραίοι κάνουν αμάν και πως να βγάλουν τα άπλυτα του Χριστιανισμού στη φορά. Εδώ θα κόλλαγαν ; Θα είχαν βγάλει από τη πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα την όποια απάτη υπήρχε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Επίσης, ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε Μουσουλμανικό κράτος (Έλληνας που μεγάλωσε στην Αίγυπτο) και ξέρει πολύ καλά αν χρηματοδοτείται ειδικά από Χριστιανούς η Μουσουλμανική και η Εβραική αστυνομία.
NBAholic
Χωρις να το εχω ερευνησει το θεμα μηπως αναλογα "θαυματα" υπαρχουν και σε αλλα δογματα η θρησκειες?Ισως να υπαρχει συμφωνια κυριων να μην ξεσκεπασει η μια τα σκανδαλα της αλλης

Το σκέφτηκα κι αυτό. Αλλά, τουλάχιστον αν συμβαίνει η πρώτη περίπτωση, πρέπει να ανεχθείς το γεγονός ότι χάνεις την ευκαιρία να προσελκύσεις πολλούς περισσότερους πιστούς με το μέρος σου. Αρκετοί πάπες άλλωστε αρνήθηκαν κατηγορηματικά το Ά.Φως (αντί, πχ, να καταφύγουν στο στιλ Ρουσόπουλου "ουδέν σχόλιο"), αλλά κανείς δεν προχώρησε.
Μυστηριώδη γεγονότα συμβαίνουν και σε άλλες θρησκείες (π.χ, το "αίμα του Σαν Τζενάρο", το οποίο λέγεται ότι πήζει και υγροποιείται από μόνο του εδώ και αιώνες), αλλά δε γνωρίζω αν κάποιο έχει εξίσου αδιάβλητο προφίλ. Παίζει βεβαίως ρόλο και η διάδοση της κάθε θρησκείας.
jois21
οκ. Εξηγησέ μου όμως και γιατί δεν είσαι σίγουρος. Το να απορρίπτεις κάτι χωρίς επιχειρήματα είναι εύκολο.

Γιατι θεωρω σωστοτερο να κρατω τις επιφυλαξεις μου για κατι που δεν γνωριζω αν αληθευει, ποσο μαλλον οταν θα φαινει λογικο οταν και αν αποδειχτει μια ακομη "κοροιδια".
Εσυ οτιδηποτε πρωτοτυπο το βλεπεις σαν θεικη παρεμβαση; Εδικα οταν συμμετεχει ανθρωπος σε αυτο (και με απειρα συμφεροντα - συμπληρωνω);

Τόσο δύσκολο σου είναι και σένα να καταλάβεις ότι καμία δασκάλα και κανένας ιερέας δεν με έκανε εμένα Χριστιανό ; Aν δεις και άλλα ποστ, το ίδιο ισχύει και για άλλους.

Οπως δεν εγινε χριστιανος κανενας αλλος ελληνας με το ζορι που ειχε χριστιανικο σχολειο, ιερεα, οικογενεια, κρατος, ιστορια, παρεα. Αυτο λεω.
Ολοι ελευθερα επιλεγουν, απλα οσοι πιστευουν καπου διαλεγουν το χριστιανισμο, αυτο ειναι το εθιμο εδω. Ο μονοδρομος, υπουλος ελληνικος προσηλυτισμος...

Το αλλο δε το σχολιαζω... ειπαμε περι προβατων τελος (οχι οτι ποτε αναφερθηκε δλδ απο μενα).

Μπορεί να νομίζω ότι πιστεύω στην αληθινή θρησκεία αλλά (εκτός του ότι δεν είμαι εγώ αυτός που αποκαλεί τους άλλους πρόβατα) στη τελική δεν έχω να χωρίσω απολύτως τίποτα με κανέναν. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιό θεό πιστεύει γιατί αν με ενδιέφερε και έκρινα τον άλλον από αυτό θα ήταν ρατσισμός.

Καλα κανεις, και, ξερεις, εισαι τυχερος με αυτη τη θρησκεια οσον αφορα το πως τη βελεπεις. Πολλες σε αναγκαζουν να δεις τους αλλοθρησκους ως κακους και αλλες χρησιμοποιουνται ετσι ενω δε το διδασκουν (χριστιανισμος πχ.). Εδω παει το χωριζουν. Οι κταραμενες...

Έχω ένα γνωστό που είναι Καθολικός. Πολλές φορές έχουμε συγκρουστεί (φιλικά πάντα) για τα αθλητικά και καμμία για τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός. Μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αθλητισμός χωρίζει ; (όχι ότι ισχύει αλλά έλεος)

Αθλητικα = αστειο, πλακα, ενα τιποτα
Ανηκουν τα θεολογικα πιστευω σου στην ιδια μοιρα χαρακτηρισμων;
Μη φερνεις τετοιες συγκρισεις...

Έχω πολλούς φίλους που δεν πιστεύουν πουθενά και με καναδυό είμαστε κολλητοί. Έχουν να χωρίσουν κάτι μαζί μου και εγώ μαζί τους ;

Δεν εχετε να χωρισετε κατι γιατι οι φιλοι σου αδιαφορουν για αυτο που πιστευεις και κανεις σε μια εκκλησια πχ.
Πολυ λογικο το βλεπω.

Χωριζουν τα κομματα, ναι, αλλα ευτυχως ακομα και αυτα εχουν καταφερει σε ενα θεωριτικο επιπεδο να συνεργαζονται και να δεχονται τη δημοκρατια (λεεεεεεεμε τωρα) και συγκεκριμενους νομους.

Οι θρησκειες δε συνεργαζονται, και ουτε ποτε προκειται. Οι αθλιες...

Περι ασματων και ομαδων μπασκετ, ειπα: χομπυ, παιχνιδι, πλακα, ενα τιποτα, μη τα συγκρινεις.
Αστεια, αστεια πιο ευκολα παιζει ενα αμερικανακι ποδοσφαιρο απ οτι ελληνακι γινεται Βουδιστης... icon_drunk.gif

Εδω θα παρεκτραπω και θα πω για 1η φορα: Οχι! Προβατο-οδηγηθηκε! Αλλα απο κατσικα!

Ξέρεις κάτι ; Αν ήσουν από το Ιράν ούτε για πλάκα δεν θα τα έλεγες αυτά δημόσια. Και ξέρεις γιατί ; Γιατί είναι θέμα ελευθερίας.

Ναι, σιγουρα. Αλλα και πριν 50 χρονα αν δηλωνες αθεος στην ελλαδα δε θα σου μιλουσε κανεις στη γειτονια.
Ολα ειναι θεμα εποχης και εκσυχρονισμου. Οχι τοπου απαραιτητα.

Ειναι μια ελευθερια ελεγχομενη και οριζομενη απο την κοινωνια, οχι τοσο τη θρησκεια. Ειμαι σιγουρος οτι η σημερινη ελληνικη θρησκεια δε θα ειχε προβλημα να ειναι σε τετοια ζητηματα 50 χρονια πισω.

Eσύ που πήρες την απόφαση να μην πιστεύεις (και καλά έκανες), το έκανες αυτό ;

Αφου εδεησαν οι σωστοι νομοι και οι σχολικοι να με ενημερωσουν καπου στο τελος του λυκειου για ολες τις δημοφιλεις θρησκειες αλλα και οι κακοι γονεις να με αφησουν στο ιδιο ελεος (οπως και σε πολλα αλλα θεματα), πηρα την αποφαση μεσα (και) απο προσωπικες εμπειριες ζωης (κυριως) να διαλεξω αυτο που διαλεξα.

Για να το γράψω απλούστερα, θεωρώ σχεδόν αυτονόητο ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο φάσμα των πράξεων και στασεων μας έχει προκύψει από συνδυασμό του (ενδογενούς) παράγοντα της ελεύθερης επιλογης και του (εξωγενούς) παράγοντα της κάθε μορφής επιρροής. Νομίζω ότι με εξαίρεση τους σκληροπυρηνικούς ντετερμινιστές και υλιστές όλοι θα συμφωνήσουν με αυτό που ισχυρίζομαι.

Μιας και εξηγηθηκα πανω σαυτο το αποσπασμα που σχολιαζεις, ας αναφερθω και εδω.
Λες: η ζωη μας
επηρεαζεται/διαμορφωνεται απο τις επιλογες μας και το περιβαλλον μας

Νομιζω οτι λες κατι τοσο αυτονοητο (εντεχνως διατυπωμενα ομως) που δε τηθεται ζητημα διαφωνιας. tongue.gif

Ομως δεν δημιουργουν οι θρησκεις ρατσιστικους διαχωρισμους.. Αλλα οι ανθρωποι..

λολ, ο ανθρωπος εφευερισκει τις θρησκειες, ο ιδιος τις χρησιμοποιει. Δε βλεπω τοση ασχετοσυνη μεταξυ ανθρωπου-θρησκειας.

Θρησκειες παντως που διδασκουν ρατσισμο φυσικα και υπαρχουν. Αδιαμφισβητητο.

Δεν υπαρχει σωστο κ λαθος σε αυτα τα θεματα! Σημασια εχει πως αισθανεται.Κι αν αισθανεται καλα,σημαινει οτι εκανε τη σωστη επιλογη!Τοσο απλα! Αν οχι,τοτε οι πνευματικες του αναγκες θα τον οδηγησουν να βρει τον δρομο του,οποιος κι αν ειναι αυτος..

Τωρα το ποιος ειναι τελικα ο κατοχος της πραγματικης αληθειας..ο αθεος,ο Χριστιανος,ο Μουσουλμανος.. Τι σημασια εχει???

Ετσι ειναι. Αρκει ο καθε θεος (θρησκεια) να ειναι για το καλο της ανθρωποτητας και οχι οπως ειναι για σημερα.
Xaroumenos loukoumas
Για μένα το θέμα έχει ξεφύγει.
Μιλάτε για βαθιά θεολογικά θέματα ενώ ακόμα δεν εχετε καταλήξει στα πολύ πολύ απλά.
@jois, center: Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καταλάβετε αυτά που έχετε κατά καιρούς ακούσει; Έχετε αναρωτηθεί μήπως έχουν δίκιο; Έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε τι σας λείπει πραγματικά, τι σας ανησυχεί, τι σας ανακουφίζει;
Το κακό με τους νεοέλληνες δεν είναι τόσο ότι υπάρχει θρησκευτικός ρατσισμος κατα καποιο τρόπο. Το πρόβλημα με τους νεοέλληνες είναι ότι νομίζουν ότι έχουν σε όλα δίκιο, ότι όλα τα έχουν δει, ότι όλα τα έχουν νοίωσει, ότι είναι επαναστάτες όλοι. Δεν είναι έτσι. Όπως επίσης είναι άκυρο να φέρνουμε παραδείγματα για το αν η Εκκλησία αφόρισε ή όχι τον Καζαντζάκη. Η Εκκλησία, το αιρετό αυτό όργανο, δεν έχει να κάνει με την Εκκλησία ως έννοια που ορίζει η θρησκεία μας. Τα περί Παναγιών (έλεος, που κολλά η παράδοση κάθε περιοχής) και Καζαντζάκηδων είναι προφάσεις και επιχειρήματα που απλά δε στέκουν, καθώς μπερδεύουν τη θρησκεία με την παράδοση και το υλικό / ανθρώπινο μερος της.
Ένα άλλο σιγουρο είναι ότι η περιοχή της θρησκείας σε ανθρώπινο δυναμικό είναι σε μερικό μαρασμό. ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ δεν πρέπει να συγχέουμε τη θρησκεία με τον εκπρόσωπο αυτής. Έλεος. Η Ελλάδα είναι ο Κωστάκης ή ο Γιωργάκης δηλαδή; Επειδή ο Κωστάκης είναι χοντρος και ο Γιωργάκης βλάκας, πρέπει δηλαδή να διαλέξουμε αν είμαστε χοντροί ή βλάκες;;;

Τέλος, και επειδή νύσταξα, ερώτηση προς άπαντες (σχεδόν): Έχετε νοίωσει την αίσθηση του να ζεις έστω κάποιες ώρες εν Χριστώ; Αν όχι χάνετε. Γιατί εγώ το έζησα, και πραγματικά αυτές οι ελάχιστες ώρες μου λείπουν όσο τίποτε άλλο στη ζωή μου. Ο νοών νοείτο.

Καταλήξτε στα βασικά, και μετά μιλάτε για εικόνες που κλαίνε, σύμπαντα που διαστέλονται ή έχουν το σχήμα μυργμηγκότρυπας. (όχι ότι θα καταλήξουμε ποτέ βέβαια, λέμε τώρα!! peace.gif )
NBAholic
Περι ασματων και ομαδων μπασκετ, ειπα: χομπυ, παιχνιδι, πλακα, ενα τιποτα, μη τα συγκρινεις.

Nαι, αλλά έτσι είναι ή έτσι πρέπει να είναι; Συμφωνώ ότι το θέμα είναι δευτερεύον σε σχέση με αυτό που συζητάμε. Αλλά δες πόσο συχνά και πόσο πολύ εκτρέπονται οι οπαδοί. Μετά από τέτοια φαινόμενα, όταν αναφερόμαστε σε αθλητισμό, υπάρχει καμιά έκπληξη ότι ακόμη χειρότερα συμβαίνουν μεταξύ θρησκειών; Όχι όσο αναφερόμαστε σε ανθρώπινα όντα.
Κι εδώ που τα λέμε, κι εγώ μπορώ να πω ότι "θρησκείες=φιλοσοφίες, ιδέες, τίποτε άλλο", δεδομένου όχι του τι είναι, αλλά τι πρέπει να είναι. Αλλά δεν είναι έτσι....
NBAer
QUOTE(Xaroumenos loukoumas @ Nov 7 2007, 02:21 ) *
ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ δεν πρέπει να συγχέουμε τη θρησκεία με τον εκπρόσωπο αυτής. Έλεος.

Ναι αυτο το λαθος εχει γινει 1 τρισεκατομμυριο φορες απο τους "πολεμιους" των θρησκειων. Και οι λογοι ειναι προφανεις. Δεν υπαρχουν και πολλα αλλα επειχηρηματα εναντιων των θρησκειων.... smile.gif
jois21
@jois, center: Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καταλάβετε αυτά που έχετε κατά καιρούς ακούσει; Έχετε αναρωτηθεί μήπως έχουν δίκιο; Έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε τι σας λείπει πραγματικά, τι σας ανησυχεί, τι σας ανακουφίζει;

Ναι. Και δεν ειναι η εκκλησια. smile.gif

έλος, και επειδή νύσταξα, ερώτηση προς άπαντες (σχεδόν): Έχετε νοίωσει την αίσθηση του να ζεις έστω κάποιες ώρες εν Χριστώ; Αν όχι χάνετε. Γιατί εγώ το έζησα, και πραγματικά αυτές οι ελάχιστες ώρες μου λείπουν όσο τίποτε άλλο στη ζωή μου. Ο νοών νοείτο.

Ολα ενα ναρκωτικο ειναι. Εκσταση εμφανιζεται σε ολες τις θρησκειες αν αυτο ενιωσες.
Εγω θα διαλεγα μια πιο icon_drunk.gif αν ηθελα να φτιαχνομαι ετσι. biggrin.gif
Αλλα οτι προτιμαει ο καθενας...

Nαι, αλλά έτσι είναι ή έτσι πρέπει να είναι; Συμφωνώ ότι το θέμα είναι δευτερεύον σε σχέση με αυτό που συζητάμε. Αλλά δες πόσο συχνά και πόσο πολύ εκτρέπονται οι οπαδοί. Μετά από τέτοια φαινόμενα, όταν αναφερόμαστε σε αθλητισμό, υπάρχει καμιά έκπληξη ότι ακόμη χειρότερα συμβαίνουν μεταξύ θρησκειών;

Χαζοι οπαδοι θρησκειων οι μεν, χαζοι οπαδοι ομαδων οι δε.
Οπως βλεπεις το μονο κοινο ειναι η χαζομαρα για να παρεκτραπεις.
Απλα η ντοπα απο τα θεια, ειναι πιο δυνατη.
rchos
Ολα ενα ναρκωτικο ειναι. Εκσταση εμφανιζεται σε ολες τις θρησκειες αν αυτο ενιωσες.
Εγω θα διαλεγα μια πιο αν ηθελα να φτιαχνομαι ετσι.

ειναι προφανες οτι εχεις μαυρα μεσανυχτα για το θεμα!δεν νομιζω οτι μπορει να γινει πιο ασχετο σχολιο για αυτο που εγραψε ο λουκουμας! 68.gif
jois21
Λυπαμαι που εχει μαυρα μεσανυχτα αυτος που εχει διαφορετικη αποψη απο σενα. 68.gif
rchos
Λυπαμαι που εχει μαυρα μεσανυχτα αυτος που εχει διαφορετικη αποψη απο σενα.

προφανως δεν θες να καταλαβεις τι γραφω!δεν θα μπω στον κοπο να το εξηγησω!ανοιξε ματια και μυαλο και ξαναδιαβασε.αν παλι δεν καταλαβεις δεν πειραζει!
jois21
Το τελευταιο πραγμα που γραφεις εχει να κανει με τα μαυρα μεσανυχτα. Τωρα για το βαθυρτερο νοημα τους δε θα κατσω να σκασω...
Xaroumenos loukoumas
QUOTE(jois21 @ Nov 7 2007, 00:46 ) *
Ναι. Και δεν ειναι η εκκλησια. smile.gif

Εμένα μου αρκεί που έψαξες. Το αν είναι ή όχι η Εκκλησία, έχεις ούτως ή άλλως χρόνια να το διαπιστώσεις. wink.gif

QUOTE(jois21 @ Nov 7 2007, 00:46 ) *
Εγω θα διαλεγα μια πιο icon_drunk.gif αν ηθελα να φτιαχνομαι ετσι. biggrin.gif

Εξαρτάται τι εννοείς με τον όρο έκσταση. Γιατί είχα σίγουρα σώας τας φρένας.

Επίσης: Μια συζήτηση κάνουμε, ας μην παίρνουμε προσωπικά τις απόψεις του καθενός. Δεν είναι χριστιανικό να επιτιθέμεθα στους συνανθρώπους μας! laugh.gif laugh.gif
Anaz
Σωστα πολλα απ'τα επιχειρηματα σου,αλλα δεν συμφωνω στον τροπο που οδηγεισαι απο αυτα στο αφοριστικο "ολες οι θρησκειες ειναι καταραμενες κ αθλιες γιατι χωριζουν τον κοσμο!"
Ετσι ειναι. Αρκει ο καθε θεος (θρησκεια) να ειναι για το καλο της ανθρωποτητας και οχι οπως ειναι για σημερα.

Ξερεις γενικα μου δημιουργειται η αισθηση οτι με εναν εμμεσο τροπο (κ ισως οχι εσκεμμενα) βαζεις τους συνομιλητες σου που πιστευουν σε θεση απολογητη.. Δεν νομιζω οτι καποιος Χριστιανος απο'δω μεσα πρεπει να απολογηθει γι'αυτο που πιστευει επειδη κατα καιρους ανθρωποι της θρησκειας της δικης του ή αλλων εχουν κανει εγκληματα κατα της ανθρωποτητας!Στο κατω κατω αν ενας ανθρωπος ακολουθουσε πιστα τα διδαγματα του Χριστιανισμου,μονο κακο δεν θα'κανε..
Εκφραζεις μια αποψη.Καλως. Απο κει κ περα ομως πανω στην συζητηση βαζεις εμμεσως τον συνομιλητη σου -ενα παιδι απο δω που πιστευει στον Θεο- στη θεση του υπερασπιστη ολων των θρησκειων με τη θεση "υπαρχουν θρησκειες που δημιουργουν ρατσιστικους διαχωρισμος,κ θρησκειες που δεν ειναι για το καλο της ανθρωποτητας,αρα κακως υπαρχουν θρησκειες!". Αντιλαμβανεσαι οτι αυτο ειναι τελειως λαθος κ "υπουλο"?

Με εχεις προβληματισει με τη συζητηση μας κι αυτα που λες.... Ξερεις..Εγω μετα την προσωπικη εσωτερικη-πνευματικη αναζητηση μου, πιστευω στον Θεο,εχω ασπαστει τον Χριστιανισμο -κ νοιωθω πολυ σιγουρος γι'αυτη την επιλογη μου ωστε να μην με θεωρω ιδιαιτερα επηρρεασμενο παρολο που δεν εχω "ψαχτει" ιδιαιτερα με αλλες θρησκειες αφου ποτε δεν ενοιωσα εντονα την αναγκη-, και προσπαθω να κανω τα διδαγματα της θρησκειας μου κομματι της καθημερινης μου ζωης! Επιβαρυνω κανεναν με τις πραξεις μου?Πρεπει να απολογηθω για κατι?ακολουθω κατι "καταραμενο"..?Χωριζω τον κοσμο κ ειμαι ρατσιστης? Επειδη καποιοι αλλοι λαμβανουν λαθος το μηνυμα του Χριστιανισμου -της θρησκειας κ του Θεου που εγω πιστευω- ή επειδη καποιες αλλες θρησκειες εχουν "κακα" διδαγματα, πρεπει να καταργησουμε τελειως τα πιστευω μου??
(φυσικα ολο το παραπανω ειναι παραδειγμα,κ δεν αναφερομαι σε μενα..)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.