Θυμάμαι τον εαυτό μου να χαρακτηρίζει αγώνες τελικούς, κάθε αγώνα του Παναθηναϊκού, μετά το εφιαλτικό ξεκίνημα, με τις 3 ήττες από Φενέρ, Ερυθρό Αστέρα και Κούμπαν. Έτσι το τριφύλλι έδωσε έναν ακόμα αγώνα επιβίωσης με την Νταρουσάφακα, στο αφιλόξενο γήπεδο της Κωνσταντινούπολης και βγήκε κερδισμένος έστω και στα σημεία. Αυτό δεν ήταν όμως το ζητούμενο;
Η νίκη ήταν επιτακτική για πολλούς λόγους. Νίκη για πρόκριση, νίκη για να μην μπει σε περιπέτειες, νίκη για να διατηρήσει ελπίδες για την δεύτερη θέση, νίκη για συνέχεια στο καλό σερί και στις καλές εμφανίσεις, νίκη για να πατήσει πιο γερά στα πόδια του, νίκη για να κόψει την φόρα και τις ελπίδες της Εφές. Και αυτή ήρθε έστω και με 2 βολές δια χειρός Ουίλιαμς, του νέου σταρ των Πράσινων.
Ας αρχίσουμε από το τέλος. Κάτι λιγότερο από δύο λεπτά πριν την λήξη, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει και προηγείται με 77-81, δείχνοντας ότι το ροζ φύλλο έχει πάρει τον δρόμο για την Αθήνα. Και ξαφνικά όλα λάθος. Καλάθι του Γκόρντον, λάθος του Παναθηναϊκού, 2 βολές πάλι για τον Γκόρντον μετά από κακό φάουλ του Διαμαντίδη, ακόμα ένα λάθος του Ραντούλιτσα (βήματα) και ένα κάκιστο φάουλ του Γκιστ πάνω σε τρίποντη προσπάθεια του Γουλμπέκιν. Ένα σερί 7-0 για τους Τούρκους και με 46’’ να μένουν, όλα έδειχναν πως δεν υπάρχει γυρισμός. Λάθος…
Με ποσοστό λίγο κάτω από 10% στις προηγούμενες προσπάθειες για 3 πόντους (1 στα 11), ο Ουίλιαμς πήρε τη μπάλα και αποφάσισε να παίξει το αγαπημένο του play. Την απομόνωση. Πλησίασε το τρίποντο και με περίσσιο θάρρος και θράσος εκτέλεσε και ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό. Η επόμενη άμυνα βγήκε εύκολα (3 παίκτες πάνω στον Γουιλμπέκιν στην προσπάθεια του για lay up) η μπάλα κατέληξε στα χέρια πάλι του Γουίλιαμς όπου κέρδισε φάουλ στα 2’’ πριν την λήξη, ευστόχησε και στις 2 βολές έπειτα από εντολή του πάγκου και έδωσε την νίκη στον Παναθηναϊκό.
Για να φτάσει το τριφύλλι στην νίκη τα τελευταία 2 λεπτά, χρειάστηκε προηγουμένως να κάνει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι για 38 λεπτά. Η απόφαση να ξεκινήσει ο Ραντούλιτσα βασικός, ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Όταν ο Τζόρτζεβιτς ξεκινάει τον Κούζμιτς στην αρχική πεντάδα υπάρχει λόγος σοβαρός. Ο Μαχμούτι στόχευσε την κακή προσωπική άμυνα του «Ράντου», με τον καλό επιθετικό Ερντέν και πέτυχε διάνα. Στην πρώτη σχεδόν φάση, ο Σέρβος σέντερ του ΠΑΟ χρεώθηκε φάουλ και μετά τον πήρε η κατηφόρα. Είτε αδυνατούσε να αμυνθεί, είτε δεν μπορούσε, είτε δεν ήθελε να παίξει άμυνα, υπό τον φόβο του φάουλ. Αποτέλεσμα ο Τούρκος σέντερ να κάνει πάρτι και να βάλει 16 πόντους (από τους 30) στην πρώτη μόνο περίοδο.
Η είσοδος του Χάντερ αλλά και του Διαμαντίδη διόρθωσε λίγο την κατάσταση και όσο περνούσε η ώρα οι καλές άμυνες έδιναν δικαίωμα στον Παναθηναϊκό, να βρει και στην επίθεση σκορ. Με την διαφορά να φτάνει στο μέγιστο (42-29) 3 λεπτά πριν την λήξη του 2ου δεκαλέπτου, ο ΠαναθηναΪκός με σερί 11-0 έκλεισε το ημίχρονο μόλις στους 2 πόντους διαφορά (42-40).
Η 3η περίοδος κύλησε αργά και βασανιστικά για τον Παναθηναϊκό. Η Νταρουσάφακα όταν πλέον δεν μπορούσε να βρει χώρους για τον Ερντέν, άνοιξε το παιχνίδι και διαδοχικά τρίποντα της έδιναν συνεχώς ένα μικρό προβάδισμα. Μια ο Μαρκοισβίλι, μια ο Πρέλτζιτς και μια ο Ουιλμπέκιν έδινε μια βραχεία κεφαλή στους Τούρκους. Τελικά ο Φελντίν με τρίποντο έκλεισε το 10λεπτο, δίνοντας στον ΠΑΟ προβάδισμα 2 πόντων (63-65). Στην τέταρτη περίοδο και μέχρι να φτάσουμε στα τελευταία 120 δευτερόλεπτα, το ματς κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς με τον Παναθηναϊκό να αδυνατεί να κλειδώσει την νίκη. Μέχρι να μπει ο Ουίλιαμς.
Συμπερασματικά ο Παναθηναϊκός έκανε ένα πολύ κακό παιχνίδι. Ρίσκαρε ο Σάλε με την συμμετοχή στην αρχική πεντάδα του Ραντούλιτσα. Ο Σέρβος ψηλός δεν μπόρεσε να παίξει καθόλου άμυνα στον Ερντέν και χρεώθηκε εύκολα φάουλ. Και όλα αυτά μόνο στην πρώτη περίοδο. Από κει κ μετά ο Ράντου έπαιξε και καλή άμυνα και ήταν η αναφορά της επίθεσης για την ομάδα του Τζορτζεβιτς. Έβαλε 21 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ όμως έκανε και 5 σημαντικά λάθη.
Εξίσου σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα ήταν η κακή βραδιά στην οποία βρέθηκε ο Καλάθης. Φάνηκε να μην έχει ανάσες, οργανωτικά πάσχιζε γι’αυτό και ο Σάλε τον εμπιστεύτηκε μόλις 18 λεπτά (η πιο μικρή συμμετοχή στην φετινή Ευρωλίγκα). Ο Πάβλοβιτς ουσιαστικά δεν συμμετείχε στον αγώνα (5’ μόλις), ενώ DNP ήταν οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή του Χέινς ο οποίος μπορεί να μην σκόραρε και να μην δημιούργησε, όμως ήταν σαφώς θετικότερος στο κομμάτι της συνολικής λειτουργίας από ότι ο Καλάθης. Ο Χάντερ έδωσε ενέργεια και άμυνα, έβαλε 7 σημαντικούς πόντους. Χρειάζεται όμως ακόμα δουλειά κάτι που φάνηκε σε φάσεις ειδικά στην επίθεση (2 τάπες παθητικό και πολλές αχρείαστες τρίπλες). Ο Φώτσης έδωσε την βοήθεια που χρειαζόταν, ο Γκιστ έπαιξε καλές άμυνες και σκόραρε σε δύσκολα σημεία του παιχνιδιού, όμως κόντεψε να κάνει ήρωα τον Μπιέλιτσα όπου σε κάθε προσωπική μάχη στην 4η περίοδο τον έχανε.
Οι 3 σημαντικότεροι παίκτες του ΠΑΟ ήταν ο αρχηγός της ομάδας, ο Φελντίν και ο Ουίλιαμς. Ο Διαμαντίδης παρόλο που η στατιστική του χρεώνει μόλις 2 κλεψίματα, συμμετείχε σχεδόν και στα 6. Σκόραρε σημαντικούς πόντους ενώ και οι 5 του ασίστ δείχνουν πόσο πολύ τάισε τους συμπαίκτες του. Ο αναιμικός Φελντίν των προηγούμενων αγώνων, βγήκε μπροστά και με 12 πόντους έδωσε ανάσες σε σημεία που η ομάδα πάσχιζε να σκοράρει. Last but not least που λένε και στο χωριό μου, ο Ουίλιαμς που αποδεικνύεται λίρα 100 για το τριφύλλι. Κάθε ενέργειά του αποδίδει πόντους. Είχε 7 κερδισμένα φάουλ, για ακόμα ένα παιχνίδι 10 στις 10 βολές (το ίδιο ποσοστό είχε και με την Λοκομοτιβ στο ΟΑΚΑ) 19 πόντους και τους 5 τελευταίους πόντους που έδωσαν την νίκη στον Παναθηναϊκό.
Τέλος καλό όλα καλά για το Τζόρτζεβιτς και την ομάδα του. Ίσως χρήζει ανάλυσης η επιλογή να μπουν και οι 2 βολές από τον Ουίλιαμς στο τέλος, όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Προσωπικά θα έδινα εντολή να χαθεί η βολή. Όμως με 2΄΄ να μένουν, τον Μαχμούτι να μην έχει time out, επιλογή να δοθεί σουτ πίσω από το κέντρο στην Νταρουσαφακα ήταν εντέλει ελεγχόμενου ρίσκου. Άλλωστε πόσα σουτ έχουν μπει πίσω από το κέντρο; Ακολουθεί το ματς στο ΟΑΚΑ με την Τσεντεβίτα, όπου με νίκη των πράσινων κλειδώνει και την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πάντως ούτε ο Σάλε πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την εικόνα του Εξάστερου και σίγουρα όπως είπε ο ίδιος πρέπει να συζητήσει με τους παίκτες του.
Για μια ελαφρώς πιο αναλυτική περιγραφή, με βίντεο, φωτογραφίες και στατιστικά εδώ:
http://badbasket.blogspot.gr/2016/03/blog-post_25.html