Το τελευταίο Mundobasket της Indianapolis ήταν τουλάχιστον συναρπαστικό. Η Γιουγκοσλαβία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τελικό με την Αργεντινή μετά από παράταση ενώ όλοι θυμόμαστε τις 3 ήττες της Αμερικής και την μετονομασία της σε «συ-Dream Team». Έτσι, όλος ο μπασκετόκοσμος περίμενε ένα αναλόγου επιπέδου Eurobasket στην Σουηδία. Ένα τουρνουά όπου θα μπορούσε να θαυμάσει μεγάλες εθνικές ομάδες, αστέρες του αθλήματος να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στο παρκέ, και ματς τα οποία θα του έμεναν χαραγμένα στην μνήμη για αρκετό καιρό. Και πράγματι τα είδε.
16 ομάδες λοιπόν βρέθηκαν το διάστημα 5-14 Σεπτεμβρίου στις πόλεις της Σουηδίας με ένα και μοναδικό σκοπό: την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Οι προνομιούχες ήταν δυο : η Σερβία / Μαυροβούνιο, ως κάτοχος του προηγούμενου Eurobasket αλλά και η Σουδία, ως διοργανώτρια.
Οι υπόλοιποι 14 διεκδικητές προέκυψαν μέσα από μια προκριματική φάση όπου συμμετείχαν 30 ομάδες από όλη την Ήπειρο.
Τέσσερις σουηδικές πόλεις φιλοξένησαν την πρώτη φάση των ισάριθμων ομίλων του Eurobasket. Πρόκειται για τις Borås, Luleå, Norrköping και Södertälje οι οποίες διέθεταν γήπεδα με χωρητικότητα από 3,000 μέχρι 7,500 θεατές. Από την φάση των προημιτελικών και μέχρι το τέλος, το τουρνουά διεξαγόταν στην Στοκχόλμη, και συγκεκριμένα στο Stockholm Globe Arena, χωρητικότητας 13,850 θεατών.
Η Α’ φάση των ομίλων Group A, Luleå Team Pts
1. France 6
2. Slovenia 5
3. Italy 4
4. Bosnia and Herzegovina 3
Στον πρώτο όμιλο, η Γαλλία όντας δευτεραθλήτρια στους Ολυμπιακούς του Sydney, ήταν ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Αυτό φρόντισε να το δείξει από νωρίς, καθώς δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα παίρνοντας σχετικά εύκολα την πρώτη θέση του ομίλου, με ηγέτες τους Alain Digbeu, Tariq Abdul-Wahad, Laurent Foirest αλλά και τον νεαρό τότε Tony Parker. Η Ιταλία όμως των Basile, Galanda και Marconato έπεσε θύμα της πρεμιέρας καθώς ηττήθηκε από τους Σλοβένους με 77-67 χάρις στον Nachbar που τελείωσε το ματς με 21 p, 5 rebs και 2 ass. Αυτή την ήττα δεν κατάφερε να την αναπληρώσει, οπότε τερμάτισε στην τρίτη θέση. Τελευταία στον όμιλο τερμάτισε η Βοσνία, καθώς δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια νίκη στους 3 αγώνες που έδωσε.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα: September 5, 2003 Slovenia 77 - 67 Italy
France 98 - 76 Bosnia and Herzegovina
September 6, 2003 Bosnia and Herzegovina 62 - 73 Slovenia
Italy 52 - 85 France
September 7, 2003 Slovenia 82 - 88 France
Bosnia and Herzegovina 72 - 80 Italy
Group B, Norrköping Team Pts
1. Lithuania 6
2. Germany 5
3. Israel 4
4. Latvia 3
Σε αυτόν τον όμιλο η πρώτη θέση πήγε στην Λιθουανία. Οι Λιθουανοί ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Από την μία, είχαν πάρει την τρίτη θέση στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες και μάλιστα όλοι θυμόμαστε πόσο κοντά είχαν φτάσει στο να αποκλείσουν τους Αμερικανούς στον περίφημο εκείνο ημιτελικό. Από την άλλη όμως, στις επόμενες 2 διοργανώσεις η ανανέωση που έκαναν στο ρόστερ τους συνοδεύτηκε από μια 12η θέση στο Eurobasket του 2001 και την μη-πρόκριση στο Mundobasket του 2002. Παρ’ όλα αυτά στην Σουηδία, η παρέα των Stombergas, Songaila, Jasikevicius, Macijauskas, K. Lavrinovic αλλά και των αδερφών Zukauskas έδειξε από νωρίς τα δόντια της. Αφού ξεπέρασε την δύσκολη πρεμιέρα απέναντι στην «γειτόνισσα» Λεττονία, ( 92-91 χάρις σε 22 p του Μάτσας και δυο καθοριστικές βολές του Σάρας) στη συνέχεια «τσάκισε» το Ισραήλ αλλά και την φιλόδοξη Γερμανία με 32 και 22 πόντους διαφορά αντίστοιχα. Από την άλλη, η Γερμανία κερδίζοντας το Ισραήλ στην πρεμιέρα με «νταμπλ- νταμπλ» του Ademola Okulaja (17 p- 10 rebs) πήρε τελικά την δεύτερη θέση. Τελευταία κατετάχθη η Λεττονία, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμό.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:September 5, 2003 Germany 86 - 81 Israel
Lithuania 92 - 91 Latvia
September 6, 2003 Latvia 86 - 94 Germany
Israel 62 - 94 Lithuania
September 7, 2003 Lithuania 93 - 71 Germany
Israel 91 - 75 Latvia
Group C, SödertäljeTeam Pts
1. Spain 6
2. Russia 5
3. Serbia and Montenegro 4
4. Sweden 3
Ο τρίτος όμιλος ήταν εμφανώς ο πιο ενδιαφέρων όλου του τουρνουά, καθώς περιλάμβανε τρεις παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι Ισπανοί με ένα κράμα νέων αλλά και παλαιότερων παικτών, και με το άστρο του Pau Gasol να έχει ήδη αρχίσει να ανατέλλει και η Ρωσία με τους Karashev, Likholitov, Zakhar Pashutin αλλά και τους νεαρούς Kirilenko και Khryapa ήθελαν να δείξουν από νωρίς τις διαθέσεις τους απέναντι στην κάτοχο του τίτλου Σερβία / Μαυροβούνιο. Τα πράγματα από την αρχή έγιναν περίεργα, καθώς οι Ρώσοι κέρδισαν στην πρεμιέρα με 95-80 την Σερβία ενώ ηττήθηκαν με 77-89 από την Ισπανία την δεύτερη μέρα του τουρνουά. Έτσι την τελευταία αγωνιστική στο Ισπανία – Σερβία παιζόταν όλος ο όμιλος, καθώς η Ρωσία δεν θα συναντούσε προβλήματα απέναντι στους Σουηδούς. Το ματς ήταν αμφίρροπο, οι 2 ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ όμως δυο μεγάλα σουτ από Navarro και Garbajosa έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των «φούριας ρόχας» (67-75) δίνοντας τους την πρώτη θέση στον όμιλο, αφήνοντας τους πρωταθλητές του 2001 στην τρίτη θέση. Ο Stojakovic ήταν εξαιρετικός (25 p 4 rebs 3 ass ) άλλα όχι αρκετός για την Σερβία / Μαυροβούνιο.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:September 5, 2003 Serbia and Montenegro 80 - 95 Russia
Spain 99 - 52 Sweden
September 6, 2003 Russia 77 - 89 Spain
Sweden 68 - 78 Serbia and Montenegro
September 7, 2003 Serbia and Montenegro 67 - 75 Spain
Sweden 71 - 92 Russia
Group D, BoråsTeam Pts
1. Greece 6
2. Turkey 5
3. Croatia 4
4. Ukraine 3
Κλασσικός Βαλκανικός όμιλος ο τέταρτος αποτελούμενος από τις Ελλάδα, Τουρκία και Κροατία με την συμμετοχή της Ουκρανίας. Στην πρεμιέρα η Τουρκία επικράτησε των Ουκρανών χάρις στους 18 πόντους του Okur ενώ η Ελλάδα επικράτησε με 77-76 με τον Χρήστο Χαρίση να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι Κροάτες ήταν μπροστά στο σκορ με 9 πόντους μόλις 4 λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού όμως δεν κατάφεραν να βάλουν τις κρίσιμες βολές και έτσι γνώρισαν την ήττα. Το ματς της δεύτερης αγωνιστικής ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ήταν καθοριστικό καθώς με νίκη της η ελληνική ομάδα εξασφάλιζε την πρώτη θέση. Οι Τούρκοι μπήκαν πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και με τον Okur να σκοράρει από παντού (8 από τους 23 συνολικά πόντους του μέσα στα πρώτα 3 λεπτά) και με τον Turcksan να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία (13 rebs) προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές. Όμως η Ελλάδα σιγά σιγά μάζευε την διαφορά και με μπροστάρη τον Ρεντζιά (15 p – 6 rebs) κάλυψε την διαφορά. Στο τέλος το ματς ήταν ντέρμπυ, όμως οι Έλληνες εκμεταλλεύτηκαν τα πολλά φάουλ των Τούρκων και επικράτησαν με 75-70.
Έτσι κατέκτησαν την πρώτη θέση και η Τουρκία επικρατώντας των Κροατών την τελευταία αγωνιστική ήρθε 2η.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:September 5, 2003 Ukraine 69 - 77 Turkey
Greece 77 - 76 Croatia
September 6, 2003 Croatia 93 - 71 Ukraine
Turkey 70 - 75 Greece
September 7, 2003 Greece 79 - 73 Ukraine
Turkey 75 -72 Croatia
Η Β’ φάση των ομίλωνΣε αυτή την φάση δεν συμμετείχαν οι πρώτοι των ομίλων, καθώς έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Γαλλία , Λιθουανία, Ισπανία και Ελλάδα είχαν 2ήμερο ρεπό και απλά περίμεναν να μάθουν τον αντίπαλο τους. Ο πρώτος όμιλος διασταυρωνόταν με τον 2ο και ο τρίτος με τον τέταρτο οπότε προέκυψαν τα εξής ζευγάρια :
September 8, 2003 Russia 81 - 77 Croatia Η Ρωσία βρισκόταν πίσω στο σκορ καθ’ όλη την διάρκεια του ματς μέχρι το τελευταίο 1.12’’ όταν ο Monia έκλεψε την μπάλα και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 77-76. Από κει και έπειτα εκμεταλλεύτηκαν τις ελεύθερες βολές για να πάρουν την πρόκριση.
Οι Κροάτες δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους καθώς είδαν το μεγάλο αστέρι τους, Gordan Giricek, να αποχωρεί από το γήπεδο τραυματίας μόλις 2.35 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο Mulaomerovic, αν και συγκλονιστικός – πέτυχε 26 p με 3 ass και ¾ τρίποντα- δεν ήταν αρκετός για να καλύψει το κενό του Giricek.
Από τους νικητές ξεχώρισε ο Kirilenko που πραγματικά ήταν μια ομάδα μόνος του τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. ( 29 p 8 rebs 4 steals και 3 blocks)
September 8, 2003 Turkey 76 - 80 Serbia and MontenegroΕδώ είχαμε την αναβίωση του τελικού του περασμένου Eurobasket. Τουρκία και Σερβία/ Μαυροβούνιο συναντήθηκαν ξανά 2 χρόνια μετά το 2001. Οι Τούρκοι ήθελαν την ρεβάνς, ενώ και οι Σέρβοι δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να γυρίσουν «σπίτι» τους τόσο νωρίς.
Το ματς ήταν κλειστό, και καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει με περισσότερους από 6 πόντους. Η Τουρκία στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον Okur ενώ οι Σέρβοι είδαν τον Stojakovic να «γυρίζει» τον αστράγαλό του στο πρώτο ημίχρονο. Ο «Πέτζα» επέστρεψε, αλλά δεν ήταν τόσο καλός καθώς είχε 4/15 σουτ. Βρήκαν λύσεις όμως στο πρόσωπο του Jaric. Με το ρολόι να δείχνει 5 λεπτά για το τέλος, ο Tunceri σκόραρε από τη γραμμή του τριπόντου για το προβάδισμα των Τούρκων με 1 πόντο. Οι Σέρβοι απάντησαν με ένα σερί 7-0 όμως στα 51’’ ήταν μπροστά με ένα μόλις πόντο. Εκεί, οι Τούρκοι έκαναν δυο φορές λάθος πάσα, οι Σέρβοι ήταν ψύχραιμοι από την «γραμμή της φιλανθρωπίας» και πήραν το ροζ φύλλο αγώνα.
September 8, 2003 Slovenia 76 – 78 Israel Σε αυτό το ζευγάρι πραγματοποιήθηκε η μεγάλη έκπληξη καθώς κανείς δεν περίμενε πως το Ισραήλ θα μπορούσε να αποκλείσει την Σλοβενία. Μάλιστα, η αρχή του παιχνιδιού δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, καθώς το Ισραήλ κατάφερε να σκοράρει μετά το 3ο λεπτό της αναμέτρησης. Την ίδια ώρα, οι Σλοβένοι καθοδηγούμενοι από ένα συγκλονιστικό Gorenc (24 p) πήγε μπροστά στο ημίχρονο με 43-37 δείχνοντας ότι ελέγχει πλήρως το ματς. Όμως το Ισραήλ στην τρίτη περίοδο έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και όχι μόνο κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά έχτισε και μια διαφορά (60-53) στο τέλος της περιόδου.
Στην τελευταία περίοδο οι δυο ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ. Το Ισραήλ στο τελευταίο λεπτό ήταν μπροστά με ένα πόντο. Ο Jurkovic κέρδισε το φάουλ, έβαλε όμως μόνο την μία βολή (76-76). Έτσι, στα 21’’ η μπάλα πήγε στον Tal Burnstein. Ο Ισραηλινός ήξερε τι να κάνει και στα 5 δεύτερα έκανε το jump shoot,στέλνοντας την Σλοβενία στο «καναβάτσο» και το Ισραήλ στους 7 ουρανούς.
September 8, 2003 Germany 84 - 86 Italy Το πιο νευρικό ματς από τα 4 αλλά και αυτό ίσως με το πιο «χιτσχοχικό φινάλε». Οι 2 ομάδες ήταν αρκετά άστοχες. Η Γερμανία, χάρις σε ένα φοβερό Demirel (23 p) κατάφερνε να διατηρεί την πρωτοπορία στο σκορ και να κλείσει το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 51-44.
Ο τραυματισμός του όμως στο 3ο δεκάλεπτο φάνηκε να αλλάζει το momentum του αγώνα. Η Γερμανία έδειξε να κολλάει, και οι Ιταλοί με πρωτεργάτες τους Radulovic και Bulleri πλησίασε και τελικά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 78-78 στο τελευταίο λεπτό. Ήταν το σημείο που η Γερμανία χρειαζόταν τον ηγέτη της περισσότερο από ποτέ μέσα στο ματς. Όμως ο Nowitzki απέτυχε. Πρώτα αστόχησε σε μια βολή, ενώ στην επόμενη φάση επέλεξε να σουτάρει ένα βιαστικό τρίποντο. Η μπάλα δεν βρήκε ποτέ στεφάνι, και ο Massimo Bulleri με 4 εύστοχες βολές, έγραψε το τελικό 86-82 και έστειλε την Ιταλία στα προημιτελικά, όπου ήδη περίμενε η Ελλάδα.
Προημιτελική ΦάσηΈχοντας λοιπόν και τους 8 φιναλίστ, η δράση του τουρνουά μεταφέρεται πλέον στη Στοκχόλμη για την τελική φάση. Τα ζευγάρια έχουν ως εξής : Γαλλία – Ρωσία , Λιθουανία- Σερβία/ Μαυροβούνιο, Ισπανία – Ισραήλ και Ελλάδα – Ιταλία . Οι νικητές των δύο πρώτων αναμετρήσεων θα αποτελούσαν το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών και αντίστοιχα το δεύτερο ζευγάρι θα σχηματιζόταν από τους νικητές των άλλων 2 αναμετρήσεων.
September 10, 2003
France 76 Russia 69
Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Γαλλία στον πρώτο ημιτελικό της Στοκχόλμης. Οι «τρικολόρ» ήταν καλύτεροι καθ’ όλη την διάρκεια του ματς, όμως ένα διάστημα χαλάρωσης επέτρεψε στην Ρωσία να μπει ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.
Ο Parker ήταν και πάλι ο στυλοβάτης της Γαλλίας τελειώνοντας το ματς με 18 p 3 ass και 4 steals. Όμως αυτή τη φορά είχε και άξιους συμπαραστάτες. Ο ένας ήταν ο Jerome Moiso, ο οποίος με 12 p και 11 rebs υπήρξε καθοριστικός στο να κερδίσει η Γαλλία την «μάχη των αιθέρων». Ο άλλος ήταν ο Boris Diaw. Ο 21χρονος τότε forward, ήταν τραγικός καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά, έχοντας πετύχει μόλις 2 (!!) πόντους σε 3 ματς. Όμως, εκμεταλλευόμενος τον τραυματισμό του Abdul- Wahad πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του στην διοργάνωση σκοράροντας 14 πόντους και παίζοντας εξαιρετική άμυνα στον Kirilenko.
Η Γαλλία παίζοντας καλό μπάσκετ κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 15 πόντους. Κάπου εκεί η Ρωσία επιχείρησε να κάνει το μεγάλο comeback . Με συνεχόμενο full-court press και ανάγκασε τους Γάλλους σε συνεχόμενα λάθη. Ο Kirilenko για ακόμα μια φορά ήταν συναρπαστικός, μόνο που αυτή την φορά δεν ήταν αρκετός. Με 2 κλεψίματα ένα κάρφωμα και ένα τρίποντο μείωσε 2 φορές στους 4 (70-66 και 73-69).
Ο Bokolo ήταν εύστοχος όμως σε 5 από τις 6 τελευταίες βολές που επιχείρησε στα τελευταία λεπτά και η Γαλλία ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιρνε το εισιτήριο για τους 4 της διοργάνωσης.
September 10, 2003
Lithuania 98 Serbia and Montenegro 82 Η πιο θεαματική ομάδα των ομίλων Λιθουανία ερχόταν αντιμέτωπη με την Ευρωπαία αλλά και Παγκόσμια πρωταθλήτρια Σερβία /Μαυροβούνιο. Όλοι περίμεναν ένα δύσκολο και κλειστό παιχνίδι. Όμως διαψεύστηκαν. Οι Λιθουανοί ήταν απολαυστικοί καθ’ όλη την διάρκεια του ματς και σχεδόν δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να μπουν στην διεκδίκηση της νίκης.
Στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζαν με καταιγίδα. Στην άμυνα εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Stojakovic (παρακολουθούσε το ματς με πολιτικά καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του από το ματς με τους Τούρκους) ενώ στην επίθεση καθοδηγούνταν από τον μεγάλο μαέστρο που λέγεται Sarunas Jasikevicius.Έτσι κατάφερε να προηγηθεί με 57-43 στο ημίχρονο.
Μετά την ανάπαυλα, ήταν σίγουρο ότι οι Σέρβοι θα αντιδράσουν. Έτσι με πιεστική άμυνα και λύσεις από παίκτες που δεν περίμενε κανείς (Ostojic 17 πόντους) πραγματοποίησαν ένα σερί 17-0 και μείωσαν μέχρι τους 4 πόντους (80-76).
Εκεί όμως μίλησε το κρύο αίμα των Λιθουανών. Ο Macijauskas πέτυχε ένα πολύ δύσκολο τρίποντο, οι Songaila και Stombergas σκόραραν από μέση απόσταση, η διαφορά πήγε στο +11 και το 98-82 ήρθε πολύ φυσιολογικά.
Η περιφέρεια της Λιθουανίας πέταγε φωτιές. Ο Siskauskas σκόραρε 27 πόντους με 9/14 σουτ. Ο «Μάτσας» σκόραρε 20 ενώ ήταν και ο πρώτος rebounder (με 7!!) για την «Λιέτουβα». Όμως ο σταρ της βραδιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον κύριο με το 13 στη φανέλα. Ο «Σάρας» πέτυχε 21 πόντους (οι 18 στο πρώτο ημίχρονο) , μοίρασε 11 (!!!) assists και ήταν ο απόλυτος άρχοντας της αναμέτρησης.
Με αυτή την εμφάνιση, και με την κάτοχο του τροπαίου εκτός, οι Λιθουανία θα συναντούσε την Γαλλία στον ημιτελικό της 13ης Σεπτεμβρίου, και ο δρόμος για το χρυσό μετάλλιο ήταν πλέον ανοιχτός.
September 11, 2003
Spain 78 Israel 64Από τα 4 παιχνίδια αυτό ήταν το μοναδικό που είχε τόσο ξεκάθαρο φαβορί. Η Ισπανία ήταν σίγουρα καλύτερη ομάδα από το Ισραήλ, και απλά έπρεπε να το αποδείξει στο παρκέ για να πάρει το εισιτήριο για τους ημιτελικούς.
Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ακριβώς έτσι. Οι Ισραηλινοί αποδείχτηκαν σκληρό καρύδι και χάρις στην άμυνα τους και τα τρίποντα του Sharp κατάφερναν να παραμένουν κοντά στο σκορ.
Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με το σκορ στο 58-51 υπέρ των Ισπανών. Ο Sharp με ένα τρίποντο και ο Burnstein με lay up έκαναν το σκορ 61-57 και όλα ήταν ανοιχτά. Εκεί όμως μίλησε ο Pau Gasol. Σκόραρε 14 συνεχόμενους πόντους ( οι 6 με πολύ εντυπωσιακά καρφώματα ) και μετέτρεψε το σκορ από 61-57 σε 75-64. Το Ισραήλ δεν μπορούσε να ανακόψει με τίποτα τον νεαρό άσσο, οπότε κάπου εκεί το ματς έγινε τυπική διαδικασία. Ο Gasol ολοκλήρωσε το ματς με 25 p 7 rebs και 3 blocks αναγκάζοντας τον προπονητή του Ισραήλ να δηλώσει: “Η Ισπανία είναι καλύτερη ομάδα από μας. Ο Gasol είναι ένας σπουδαίος παίκτης και σήμερα πραγματικά έκανε την διαφορά”. Την ίδια ώρα ο Moncho Lopes δήλωνε: “O κύριος στόχος μας ήταν να πάρουμε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς. Τώρα όμως, πάμε για τα μετάλλια. Ας ελπίσουμε η Ελλάδα να κερδίσει την Ιταλία για να εξασφαλίσουμε από τώρα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς”.
September 11, 2003
Greece 59 Italy 62Η Ιταλία μετά το «θαύμα» με την Γερμανία, καλούνταν να πραγματοποιήσει ακόμα ένα απέναντι στην Ελλάδα, που στα χαρτιά εμφανιζόταν φαβορί.
Από την αρχή το ματς φαινόταν ότι θα ήταν κακό ποιοτικά ,με τις δύο ομάδες να δυσκολεύονται πάρα πολύ να φτάσουν στο αντίπαλο καλάθι. Παρ’ όλα αυτά, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είχαμε συνολικά 10 ισοπαλίες και 14 εναλλαγές τις πρωτοπορίας στο σκορ.
Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης η Ιταλία έχασε και τους δυο ψηλούς της με 5 φάουλ. Galanda και Marconato αποβλήθηκαν δημιουργώντας σοβαρό «ντεσαβαντάζ» στους ατζούρι.
Με το σκορ στο 56-52, ο Παπαλουκάς σκοράρει και μειώνει μετά από επιθετικό ριμπάουντ σε δικό του σουτ. Ο Basile όμως είχε την απάντηση καθώς κατάφερε με lay up να κάνει το 58-54 με μόλις 1.32 να απομένουν για την λήξη της αναμέτρησης. Ο Ντικούδης μείωσε, όμως στα 40 δεύτερα έχασε τις δύο βολές που θα ισοφάριζαν το ματς. Ο Σιγάλας πήρε το επιθετικό, πάσαρε στον Χατζηβρέττα, αλλά αυτός αστόχησε στο τρίποντο. Οι Ιταλοί σκόραραν μόλις 2 στις 4 βολές, ο Ντικούδης μείωσε στον πόντο, όμως στην κρίσιμη κατοχή η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Φώτση και πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Soragna έβαλε τις βολές, το σκορ έγινε 62-59 και όπως θα έλεγε και ο Βασίλης Σκουντής, « finito la musica» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Soragna και Galanda οι καλύτεροι για τους Ιταλούς, ο Ντικούδης με 18 πόντους ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ελλάδα.
Θέσεις 5-8Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν τα παιχνίδια για την κατάληψη των θέσεων 5-8. Στην πρώτη αναμέτρηση, οι Σέρβοι στηριζόμενοι κυρίως στους Gurovic (24 πόντοι) και Drobnjak (14p, 9 rebs) επικράτησαν με 86-77 των Ρώσων που αγωνίστηκαν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι, Andrei Kirilenko, για λόγους ξεκούρασης. Και το άλλο παιχνίδι όμως ήταν εξίσου αδιάφορο. Η Ελλάδα επικράτησε με 63-56 του Ισραήλ σε ένα ματς που για όλους τους παίκτες έμοιαζε αγγαρεία. Όλους; Ίσως όχι, καθώς ο Αντώνης Φώτσης πέτυχε 19 p και μάζεψε 10 rebs, κάνοντας το καλύτερο παιχνίδι του στην διοργάνωση.
Έτσι Ελλάδα και Σερβία / Μαυροβούνιο θα διεκδικούσαν την 5η θέση ενώ Ρωσία και Ισραήλ θα έπαιζαν για τις θέσεις 7-8.
Σε αυτά τα παιχνίδια, το Ισραήλ κέρδισε με 82-89 σε ένα παιχνίδι χωρίς άγχος και σκοπιμότητα, που εξελίχθηκε σε διαγωνισμό τριπόντων.
Στο ματς της 5ης θέσης, τόσο η Ελλάδα έδειξε να έχει μεγαλύτερο κίνητρο κατά την διάρκεια του ματς, και με οδηγό τον πολύ εύστοχο Νίκο Χατζηβρέττα, επικράτησε με 72-64,σε ένα ματς που κανείς δεν θυμόταν μετά από λίγο καιρό. Εξάλλου, και οι 2 ομάδες είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η μια σαν διοργανώτρια και η άλλη σαν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Η ημιτελική φάση September 13, 2003
France 70 Lithuania 74Ο πρώτος ημιτελικός του 33ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εξελίχθηκε σε μια τρομερή μάχη ανάμεσα στους δύο κορυφαίους play maker του τουρνουά. Από την μια ο Tony Parker και από την άλλη ο Sarunas Jasikevicius. Ο Γάλλος αγωνίστηκε και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης, πέτυχε 24 p (αν και είχε 8/23 εντός πεδιάς), έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, αλλά έχασε από ένα καλύτερο αντίπαλο. Ο Σάρας ήταν και πάλι «όλα τα λεφτά» για την Λιθουανία καθώς πέτυχε 14 p, μάζεψε 10 rebs και μοίρασε 7 assists!!(οι πιο πολλές στον Stombergas που σταμάτησε στους 22 p)
Το ματς ήταν κλειστό και οι 2 ομάδες σούταραν με άσχημα ποσοστά, επηρεασμένες από την σημαντικότητα το αγώνα. Η Γαλλία ήταν μπροστά με 70-65 μόλις 3.35 πριν το τέλος του αγώνα. Όμως δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά, κι έτσι οι Λιθουανοί με ένα 9-0 πήραν την μεγάλη νίκη.
Με ένα γρήγορο ντεμαράζ 7 αναπάντητων πόντων και καλάθι του Stombergas το σκορ έγινε 72-70 υπέρ της Λιθουανίας. Όμως οι Γάλλοι είχαν την ευκαιρία τους. Με 1.26 να απομένει οι Λιθουανοί δεν κατάφεραν να εκτελέσουν επίθεση και η μπάλα τους έμεινε στα χέρια. Ο Sonko αστόχησε στο lay up, όμως και πάλι η «Λιέτουβα» δεν κατάφερε να φτάσει στο καλάθι. Έτσι, στα 15,9 δεύτερα η μπάλα ήταν στα χέρια του Parker για την τελευταία επίθεση. Καθώς όμως ντρίμπλαρε, έχασε τον έλεγχο της μπάλας και αυτή έφτασε στον Siskauskas, που με 2 εύστοχες βολές έγραψε το τελικό 74-70.
Στους διακριθέντες για τους Λιθουανούς ήταν και ο E. Zukauskas με 12 p 7 rebs και 4 blocks ενώ για τους Γάλλους σημαντική ήταν και η προσφορά του Abdul – Wahad, που επέστρεψε μετά τον προημιτελικό με την Ρωσία.
Έτσι η Λιθουανία έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε όχι μόνο την συμμετοχή της στον τελικό αλλά και την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
September 13, 2003
Spain 81 Italy 79Το μεγάλο ερώτημα για τους Ιταλούς ήταν πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τον «ασταμάτητο» ως τότε στο τουρνουά Gasol. Μπορεί να τους πήρε ένα ημίχρονο, αλλά τελικά πέτυχαν τον σκοπό τους. Ο Pau ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα και πέτυχε 10 p στην πρώτη περίοδο δίνοντας προβάδισμα με 20-19 στους «φούριας ρόχας. Όμως σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι οι Ιταλοί πήγαν πολύ δυνατά πάνω του, η άμυνα τους άγγιζε τα όρια του φάουλ, αλλά ο Gasol περιορίστηκε σημαντικά καθώς πέτυχε στο υπόλοιπο ματς μόλις 4 p, οι 2 προερχόμενοι από βολές.
Έτσι με όπλο την άμυνά της, η Ιταλία κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ, και μάλιστα να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη με 6 πόντους (44-38) χάρις στον πολύ καλό Bulleri.
Αυτό που δεν είχε υπολογίσει όμως ο Carlo Recalcatti ενόψει του 2ου ημιχρόνου ήταν ο Juan Carlos Navarro. Ο νεαρός εμφανίστηκε τελείως διαφορετικός μετά την ανάπαυλα και πήρε από το χέρι την Ισπανία για να την οδηγήσει στον τελικό. Πέτυχε 8 p στην τρίτη περίοδο και 13 στην τέταρτη τελειώνοντας το ματς με 23 p.
Παρά το καταπληκτικό του 2ο ημίχρονο, ο Navarro θα μπορούσε να είναι ο μοιραίος για την Ισπανία καθώς με το σκορ 81-79 υπέρ τους, υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ. Έτσι έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να πάρουν το παιχνίδι.
Στα 19’’ λοιπόν, ο Recalcatti σχεδίασε ένα play όπου θα έβγαζε τον Galanda στην γωνία για το τρίποντο της νίκης. Όμως ο Bulleri είχε διαφορετική άποψη. Κράτησε την μπάλα και με τον Navarro κολλημένο πάνω του έκανε ένα εκτός ισορροπίας σουτ το οποίο δεν βρήκε στόχο.
Οι Ιταλοί βρέθηκαν κοντά στο τρίτο συνεχόμενο θαύμα, όμως αυτή την φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση απέναντι στην Γαλλία ενώ τους Ισπανούς περιμένει η απόλυτη πρόκληση του τελικού της 14ης Σεπτεμβρίου απέναντι στην Λιθουανία
Η μάχη για την 3η θέση September 14, 2003
France 67 69 Italy Όσοι πίστευαν ότι ο μικρός τελικός θα ήταν ένα αδιάφορο για τις δύο ομάδες παιχνίδι, έπεσαν πολύ έξω. Ο στόχος ήταν διπλός. Από την μια, η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε Eurobasket που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Και από την άλλη η πρόκριση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Με αυτό το σκεπτικό, Ιταλία και Γαλλία κατέβηκαν να δώσουν ένα αγώνα χωρίς αύριο. Να θυμίσουμε ότι οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί και στην πρώτη φάση του τουρνουά με τους Γάλλους να συντρίβουν την Ιταλία με 85-52.
Η Γαλλία ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε με 12-5, όμως η Ιταλία έτρεξε ένα εντυπωσιακό σερί 23-1 για να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη με 39-27. Η άμυνα τους ήταν εξαιρετική καθώς ανάγκασαν τους «τρικολόρ» να σουτάρουν με 25% εντός πεδιάς και μάλιστα με μηδέν στα έντεκα τρίποντα.
Η τρίτη περίοδος ήταν η καλύτερη για τον Parker. Ο Γάλλος άσσος, πήρε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες, πέτυχε 8 γρήγορους πόντους και η Γαλλία ξαναμπήκε στην διεκδίκηση του ματς. Η διαφορά μειωνόταν συνεχώς, μέχρι που ο Diaw με 2 εύστοχες βολές ισοφάρισε σε 62-62 περίπου 2,5 λεπτά πριν το τέλος του «μεγάλου μικρού» τελικού.
Κάπου εκεί τα πράγματα έγιναν δύσκολα και οι δυο ομάδες μπορούσαν να σκοράρουν μόνο «με αίμα». Στα 53 δευτερόλεπτα, ο Basile με ½ βολές έδωσε προβάδισμα με 66-64 στους «ατζούρι». Ο Sonko αστόχησε στο τρίποντο, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε το follow του Diaw. Έτσι πήγαμε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των ελευθέρων βολών.
Με το σκορ στο 69-67, ο Parker είχε 9,9 δεύτερα για να στείλει το ματς στην παράταση. Το lay up όμως που πραγματοποίησε ήταν άστοχο, με αποτέλεσμα την είσοδο όλου του πάγκου των Ιταλών στον αγωνιστικό για τα έξαλλα πανηγύρια.
Έτσι τελείωσε ένα ονειρικό ταξίδι για την Ιταλία, μια ομάδα που κανείς δεν υπολόγιζε πριν την έναρξη του τουρνουά και τους διέψευσε όλους. Για τους νικητές κορυφαίοι ήταν οι δύο ψηλοί, Marconato ( 16p 10 rebs) και Galanda (15 p 7rebs 5 ass). Για τους ηττημένους, ο Parker είχε 24 με πολύ κακά ποσοστά, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι η Γαλλία είχε σε όλο το ματς μόλις 2 ass.
Ο μεγάλος τελικός
September 14, 2003
Lithuania 93 Spain 84Η ώρα του μεγάλου τελικού είχε φτάσει! Ισπανία και Λιθουανία θα έλυναν τις διαφορές τους στο παιχνίδι με έπαθλο την κορυφή της Ευρώπης. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο (με περισσότερους τους Λιθουανούς) και η ατμόσφαιρα που υπήρχε στο γήπεδο ήταν αντάξια του τόσο σημαντικού αγώνα.
Το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Και οι δύο αντίπαλοι ήταν ικανότατοι επιθετικά με αποτέλεσμα να πάνε χέρι-χέρι μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου(20-19). Το ίδιο συνέβαινε και μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου με τους Gasol και Macijauskas να είναι τα πρώτα βιολιά για κάθε ομάδα.
Η Ισπανία ήθελε να διώξει την μπάλα από τα χέρια του Jasikevicius, και στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε να το καταφέρνει εφαρμόζοντας ασφυκτικό over-play σε όλο το μήκος του γηπέδου. Όμως προς το τέλος του ημιχρόνου, οι Λιθουανοί με μπροστάρη τον Siskauskas έτρεξαν ένα σερί 14-6 και έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι με 40-31.
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ισπανοί έπρεπε να μαζέψουν όσο πιο γρήγορα το σκορ, για να έχουν αξιώσεις να επικρατήσουν στο τέλος. Όμως ο Sireika είχε έναν ακόμα άσσο στο μανίκι. Επέλεξε να χτυπήσει τους Ισπανούς με το ίδιο νόμισμα. Η εντολή ήταν ρητή. Εκμετάλλευση του Zukauskas. Το «χταπόδι» βρισκόταν με κλειστά μάτια με τον Σάρας και φόρτωσε με πόντους αλλά και με φάουλ την Ισπανία.
Αμυντικά, οι Λιθουανοί κατάλαβαν ότι όλο το παιχνίδι των «φούριας ρόχας» ήταν βασισμένο στον Gasol. Οπότε έκλεισαν ολοένα και περισσότερο τα double team πάνω του, γνωρίζοντας πως δεν γίνεται να χάσουν μόνο από ένα παίκτη, όσο καλός κι αν ήταν αυτός. Στα μισά της 3ης περιόδου, ο Zukauskas (18 p 7 rebs) πέτυχε καλάθι και φάουλ μετά από δικό του επιθετικό rebound. Στην επόμενη φάση, έδωσε εξαιρετικό σκριν στον αδερφό του Mindaugas για αμαρκάριστο τρίποντο και η διαφορά άγγιξε το +12. Αυτό ήταν και το τέλος ουσιαστικά του αγώνα καθ’ότι για το υπόλοιπο του ματς η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 9.
Οι Ισπανοί πίεσαν σε όλο το γήπεδο, όμως ο Σάρας έδειξε να μην χαμπαριάζει. Με τον δικό του μαγικό τρόπο (9 assists) μπορούσε πάντα να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη ενώ κάποια εύστοχα σουτ του Macijauskas (21 p με 6/10 σουτ και 7/7 βολές) ήταν μαχαιριές στην άμυνα των Ισπανών. Έτσι το τελικό 93-84 ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο παρά την εξωπραγματική εμφάνιση του Pau Gasol (36p 12 rebs).
Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες αναφορικά με τον τελικό, δεν ήταν άλλη από το βάθος και τις λύσεις που βρήκε η κάθε μια από τον πάγκο της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Λιθουανία στο ημίχρονο είχε 8 παίκτες να έχουν σκοράρει από 7 πόντους και πάνω αλλά κανέναν με διψήφιο νούμερο. Από την άλλη η Ισπανία τα περίμενε όλα από τρεις παίκτες (Gasol, Navarro, Garbajosa) καθώς όλη η υπόλοιπη ομάδα σημείωσε μόλις 13 (!!) πόντους.
Έτσι η Λιθουανία ανέβηκε ξανά στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1939. Ταυτόχρονα έγινε η πρώτη ομάδα που είχε 2 παίκτες στην κορυφαία 5άδα του τουρνουά. Την ίδια ώρα η Ισπανία έχανε για 5η φορά σε τελικό Eurobasket…
Όλος ο αγώναςpart1part2part3part4part5part6part7O MVP Μπορεί να μην είχε τους πόντους του Gasol, μπορεί να μην τρόμαξε κόσμο με τα αθλητικά του προσόντα όπως ο Kirilenko, μπορεί η Λιθουανία να είχε πολλούς παίκτες που μπορούσαν να πάρουν την ευθύνη όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα, όμως ο Sarunas Jasikevicius ήταν δίκαια ο πολυτιμότερος παίκτης όλης της διοργάνωσης. Κι αυτό γιατί ήταν το σημαντικότερο γρανάζι στην φοβερή μηχανή της Λιθουανίας. Ήταν ο άνθρωπος – ορχήστρα και αυτός που έπρεπε να κάνει το πλάνο του προπονητή του πραγματικότητα στο παρκέ. Ο Σάρας έκανε ό,τι χρειαζόταν μέσα στο παιχνίδι για να κερδίσει η χώρα του. Αν έπρεπε να σκοράρει, τα τρίποντα του θα σμπαράλιαζαν οποιοδήποτε αμυντικό σχέδιο. Αν χρειαζόταν να τρέξει την ομάδα ή να κατεβάσει λίγο τους ρυθμούς της Λιθουανίας, ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε σκέψη από τους υπόλοιπους. Αυτό όμως για το οποίο τον λατρέψαμε καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά ήταν οι απίστευτης έμπνευσης πάσες του! Αυτό τον έκανε ασταμάτητο καθώς οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο κι αν εφάρμοσαν οι αντίπαλοι προπονητές δεν μπόρεσαν να τον περιορίσουν. Οι μέσοι όροι του ήταν εντυπωσιακοί:14 p 3 rebs και 8,2 assists όντας μακράν ο κορυφαίος στον τομέα των «τελικών πασών». Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις σε ένα ματς έμεινε κάτω από 7 assists κι αυτό διότι αγωνίστηκε για μόλις 21 λεπτά (απέναντι στο Ισραήλ).
Κορυφαία του στιγμή στο τουρνουά ήταν σαφώς ο ημιτελικός με την Γαλλία όπου ήταν απλά συγκλονιστικός!! 14 πόντοι, 10 rebounds και 7 assists για τον κύριο με το 13 στην πλάτη. Είμαστε σίγουροι ότι αν το ματς δεν είχε τέτοια σημαντικότητα και τα νεύρα δεν ήταν τεντωμένα, το triple-double θα ήταν γεγονός..
ΤΟ ΜΑΤΣ – ΚΛΕΙΔΙΟι περισσότεροι θεωρούν πως το σημαντικότερο παιχνίδι στην πορεία των Λιθουανών ως το χρυσό μετάλλιο είναι ο ημιτελικός με την Γαλλία. Δύσκολο ματς, χαμηλό σκορ (κάτι που σίγουρα δεν βόλευε την «Λιέτουβα») συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ως ματς-κλειδί. Παρ’ όλα αυτά, θα εκφράσουμε την διαφωνία μας. Το ματς- κλειδί είχε γίνει μερικές μέρες νωρίτερα και ήταν απέναντι στην ομάδα της Σερβίας/ Μαυροβούνιο. Κι αυτό γιατί μπορεί η Λιθουανία να ξεκίνησε φουριόζα τον όμιλο αλλά το πρώτο σοβαρό τεστ ήταν αυτό. Στο πρώτο νοκ άουτ ματς, η μοίρα της έφερε απέναντι τον δυσκολότερο ίσως αντίπαλο που θα μπορούσε να έχει. Μπορεί να είχε απουσίες, αλλά δεν έπαυε να είναι η κάτοχος του τίτλου και ταυτόχρονα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Επίσης, μπορεί από το 1995 να είχαν περάσει περίπου 8 χρόνια, όμως σίγουρα κανένας Λιθουανός δεν το είχε ξεχάσει.
Αν λοιπόν η Λιθουανία έπαιρνε αυτό το ματς, όλα θα γίνονταν πιο εύκολα. Και πράγματι, η εμφάνιση των Λιθουανών ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Σαν να έπαιζαν τελικό. Στο πρώτο ημίχρονο δεν άφησαν τους Σέρβους να πάρουν ανάσα, ενώ ακόμα κι όταν οι «πλάβι» μείωσαν στους 4, είχαν όλες τις απαντήσεις.
Ήταν φανερό ότι κάτι χρώσταγε η ιστορία στους Λιθουανούς, και στην Σουηδία είχαν έρθει να το πάρουν πίσω..
Η 5αδα του τουρνουά PG Tony Parker
SG Sarunas Jasikevicius
SF Saulius Stombergas
PF Andrei Kirilenko
C Pau Gasol
Top scorers (ppg)1. Pau Gasol 25.8
2. Andrei Kirilenko 23.1
3. Dirk Nowitzki 22.5
4. Mehmet Okur 18.7
5. Predrag Stojakovic 18.7
6. Tony Parker 18
7. Ibrahim Kutluay 17
8. Damir Mulaomerovic 16.5
9. Juan Carlos Navarro 16.1
10. Arvydas Macijauskas15.8
Τελική Κατάταξη1 Lithuania
2 Spain
3 Italy
4 France
5 Greece
6 Serbia and Montenegro
7 Israel
8 Russia
9 Germany
10 Slovenia
11 Croatia
12 Turkey
13 Latvia
14 Ukraine
15 Bosnia and Herzegovina
16 Sweden
Το ρόστερ των πρωταθλητώνGiedrius Gustas #4Mindaugas Zukauskas #5Arvydas Macijauskas #6Saulius Stombergas #7Ramunas Siskauskas #8Darius Songaila #9Donatas Slanina #10Eurelijus Zukauskas #11Ksistof Lavrinovic #12Sarunas Jasikevicius #13Darius Salenga #14Virginijus Praskevicius #15
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟΘα μπορούσα να πω πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους το Eurobasket της Σουηδίας είναι για μένα το καλύτερο που έχω δει. Είχε σασπένς, είχε πολλά καλά παιχνίδια, είχε παιχνίδια με μεγάλα σκορ, κλειστά ματς, παίκτες αστέρες που έκλεψαν την παράσταση κλπ. Όμως πραγματικά ο κυριότερος λόγος είναι αυτή η ομάδα της Λιθουανίας και το μπάσκετ που έπαιξε. Ποτέ δεν υπήρξα (και ούτε θα υπάρξω ελπίζω) τόσο μεγάλος θιασώτης της φράσης « το παν είναι η άμυνα διότι φέρνει τα αποτελέσματα». Το μπάσκετ είναι και θέαμα και οι ομάδες πρέπει να το προσφέρουν απλόχερα. Οκ, και η ουσία είναι σημαντική. Όμως μην παραμελούμε και το ωραιότερο κομμάτι αυτού του αθλήματος. Ευτυχώς, αυτή η Λιθουανία τα είχε όλα. Την απόλυτη ουσία (νομίζω πως η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αήττητη αρκεί για να πείσει τον οποιονδήποτε) σε συνδυασμό με το θέαμα. Και φυσικά δεν έχουν υπάρξει πολλές ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν το Eurobasket πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 90,7 πόντους.
Αυτό ήταν το φοβερό με αυτήν την Λιθουανία. Ότι δεν προσπαθούσε να σε κερδίσει καταστρέφοντας τα προτερήματά σου. Απλά έπαιζε την μπασκετάρα της. Τα τρίποντα του Μάτσας στον αιφνιδιασμό, τα coast-to-coast του Σίσκα, ο Ζουκάουσκας που πραγματικά έμοιαζε με σκιάχτρο και φυσικά οι απίστευτες πάσες του μεγάλου Σάρας που με έκαναν να πετάγομαι από τον καναπέ και να λέω «Μα πως στο %^#^&# την πέρασε από κει μέσα;;».
Πραγματικά αυτή η ομάδα σε έκανε να χαίρεσαι για τις 2 ώρες που είχες χαρίσει από τον χρόνο σου για να την βλέπεις. Και μπορεί να γίνομαι υποκειμενικός, να μην κάθομαι να κάνω αναλυτικό flash-back σε όλα τα Eurobasket που έχω δει στα 24 χρόνια μου(και είναι αρκετά), αλλά δεν νομίζω να υπάρχει εθνική ομάδα που να έχει παίξει τόσο καλό μπάσκετ. Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
Οπότε να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτή την ομάδα.. Lietuva, nuo 2003 m., didelis gerbėjas krepšinio jūs ..