Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Το Final 4 από το Α ως το Ω
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Final 4 Athens 2007
thrylos7
Απούσα για πρώτη φορά μετά το 2003 θα είναι η Μακάμπι. Η ισραηλινή ομάδα, φανερά αποδυναμωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ στη φάση των 8. Απών θα είναι και ο Ολυμπιακός, με τη λογική ότι η διοργάνωση γίνεται στην Ελλάδα, αλλά αυτή που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στα Final 4 και θα μας λείψει είναι η Μακάμπι.

Βάσκοι αυτονομιστές θα κατέβουν στο ΟΑΚΑ για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Η Ταού μετρά τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και φέτος φαίνεται πως έχει όλα τα φόντα για να το κερδίσει. Η εκρηκτική της περιφερειακή γραμμή θυμίζει …την οργάνωση ΕΤΑ, ενώ και η frontline της δεν υπολείπεται σε ποιότητα.

Γηπεδούχος, ουσιαστικά και τυπικά, θα είναι ο Παναθηναϊκός, γεγονός που αναμένεται να του δώσει επιπλέον ώθηση στην προσπάθειά του για την κατάκτηση της κορυφής. Αυτό από μόνο του πάντως δεν αρκεί, αφού το ποσοστό επιτυχίας των γηπεδούχων στην Ευρωλίγκα (επί ULEB) είναι 50% (2003, 2004 Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, σ’ αντίθεση με τις αποτυχίες της Βίρτους το 2002 και της ΤΣΣΚΑ το 2005).

Δημήτρης Διαμαντίδης: ο πληθωρικός γκαρντ του Παναθηναϊκού έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της ομάδας του και σίγουρα αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των αντιπάλων προπονητών. Με την παρουσία του και μόνο στο παρκέ οι πράσινοι ανεβαίνουν επίπεδο, αφού ο «Μήτσος» μπορεί να κάνει τα πάντα, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι ανακηρύσσεται τρεις συνεχείς χρονιές καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης.

Εισιτήρια τέλος! Σε χρόνο ρεκόρ εξαντλήθηκαν τα δύο πακέτα εισιτηρίων που έβγαλε η Ευρωλίγκα μέσω του επίσημου site της, κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον για την τελική φάση της διοργάνωσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση αναφορικά με το πότε θα ήταν διαθέσιμα γι’ αγορά κι έτσι πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν κάποιο μαγικό χαρτάκι.

Ζοτς είναι το προσωνύμιο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, προπονητή του Παναθηναϊκού τα τελευταία οχτώ χρόνια. Πρόκειται για τον πλέον επιτυχημένο προπονητή του θεσμού, καθώς έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα πέντε φορές, επίτευγμα που κανένας άλλος συνάδελφός του δεν έχει καταφέρει, ενώ παράλληλα, είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κερδίσει τον τίτλο με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων ορίστηκε ένα τριήμερο στις αρχές Μαΐου (4-6 Μαΐου, συγκεκριμένα), κάτι σύνηθες τα τελευταία χρόνια. Από που δεν είναι τόσο συνηθισμένο είναι το γεγονός ότι το Final 4 δεν πέφτει σε ημέρες του Πάσχα, ή κοντά σ’ αυτό, κάτι που ίσως επιτρέψει σε πολλούς να το απολαύσουν καλύτερα.

Θεόδωρος Παπαλουκάς: ο MVP του περυσινού Final 4 οδήγησε ξανά την ΤΣΣΚΑ στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι έχει στόχο να επαναλάβει το θρίαμβο της Πράγας. Ουσιαστικά, μιλάμε για τη μεγαλύτερη μπασκετική φυσιογνωμία της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι ανακηρύχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας του 2006. Επιπρόσθετα, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες ασσίστ (511) και τα περισσότερα κλεψίματα (206) στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ιγκόρ Ρακόσεβιτς: ο σέρβος γκαρντ είναι ο πρώτος σκόρερ φέτος στην Ευρωλίγκα και αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της περιφέρειας της Ταού (αποκτήθηκε φέτος), κάτι που απέδειξε και στην προημιτελική σειρά με τον Ολυμπιακό. Έχει προλάβει να «ζεστάνει» το κλίμα με τις δηλώσεις του για το επιθυμητό «50-50» της διαιτησίας στο ΟΑΚΑ.

Κανονική περίοδος: αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς, όχι όμως και το σημαντικότερο, αφού τα τελευταία δυο χρόνια, ομάδες που πρωταγωνιστούν σ’ αυτή δεν κατακτούν τον τίτλο. Συγκεκριμένα, το 2005, η ΤΣΣΚΑ είχε 14-0, αλλά τον τίτλο πήρε η Μακάμπι (10-4), ενώ πέρυσι Παναθηναϊκός και Μάλαγα με επίδοση 12-2 δεν κατάφεραν να φτάσουν καν στο Final 4 και τον τίτλο πήρε η ΤΣΣΚΑ (10-4). Όσο για τις φετινές επιδόσεις; ΤΣΣΚΑ 13-1, Ταού 12-2, Παναθηναϊκός 11-3, Μάλαγα 7-7.

Λιθουανικής καταγωγής είναι ο Ραμούνας Σισκάουσκας, παίκτης – «κλειδί» του Παναθηναϊκού τη φετινή χρονιά. Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Final 4, στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολύ την ομάδα του, αφού παραδοσιακά, «ανεβάζει» στροφές στα κρίσιμα. Ο έτερος εκπρόσωπος της Λιθουανίας στο Final 4, Ρομπέρτας Γιαφτόκας, ανήκει επίσης στο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είναι το όνομα του προπονητή της Ταού, μετά από την περιπέτεια υγείας του Περάσοβιτς. Πολλοί είχαν τις επιφυλάξεις τους για το «πάντρεμα» της λογικής του Μπόζα με τη μέχρι πρότινος επιθετική τακτική της ομάδας, αλλά προς το παρόν το αποτέλεσμα είναι άριστο. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο, ενώ με τη Λιμόζ το 1993 έφερε επανάσταση –όχι και τόσο θεαματική βέβαια- στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ντανιέλ Σαντιάγκο: ο Πορτορικανός σέντερ, MVP του Μαρτίου στη διοργάνωση, ήταν ο στυλοβάτης της προσπάθειας της Μάλαγα να φτάσει για πρώτη φορά στο Final 4. Ατύχησε όμως κι ένα πρόβλημα τραυματισμού θα τον αφήσει εκτός αγώνων. Η απώλεια για τη Μάλαγα είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστούμε την προσφορά του παίκτη στο TOP 16.

Ξένος παίκτης μόνο ένας για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Τόνι Ντελκ είναι εδώ και καιρό εκτός πλάνων. Ο πολύ καλός κατά τ’ άλλα παίκτης δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας κι έτσι δεν είναι σε θέση να προσφέρει αυτά που θέλει ο προπονητής του. Αυτό τουλάχιστον περνάει προς τα έξω από την ομάδα... Πάντως, τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει συνηθίσει να παίζει, ουσιαστικά, με ένα μόνο ξένο.

ΟΑΚΑ είναι το όνομα του γηπέδου στο οποίο θα διεξαχθεί το Final 4. Μόνο αυτή η διοργάνωση έλειπε, απ’ το πλούσιο παλμαρέ αθλητικών γεγονότων που έχουν λάβει χώρα σ’ αυτό. Το τελευταίο γίνεται εύκολα αντιληπτό αν θυμηθούμε, μόνο σε επίπεδο ανδρών, το ευρωμπάσκετ το 1995, το Μουντομπάσκετ το 1998 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

Πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 μετρά η ΤΣΣΚΑ, επίδοση που καμιά άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν. Στις πρώτες τρεις συμμετοχές έμενε με την πίκρα του αποκλεισμού στον ημιτελικό, ακόμα και το 2005 στην έδρα της, πέρυσι όμως πέρασε στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο.

Ροντρίγκεζ, ή Μπέρνι, όπως είναι το μικρό του όνομα (έτσι τον αποκαλούν και οι Ισπανοί): ένας από τους τρεις διεθνείς –με την Εθνική Ισπανίας- παίκτες της Μάλαγα. Υπήρξε ο πιο σταθερός της παίκτης, όπως και ο MVP της, μέχρι το TOP 16 τουλάχιστον, που ανέβηκε ο Σαντιάγκο, κάνοντας μάλλον την καλύτερη του χρονιά μέχρι τώρα.

Σκόρερ όπως ο Λουίς Σκόλα και ο Μάρκους Μπράουν θα λάβουν μέρος στο Final 4. Οι δυο τους είναι οι πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης (από το 2001, με την ULEB). Πιο συγκεκριμένα, ο Σκόλα έχει πετύχει 2034 πόντους και άφησε πίσω του πριν λίγο καιρό τον Μπράουν με 2001 (προηγείται σε μέσο όρο), ο οποίος έμεινε εκτός στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς λόγω τραυματισμού. Επίσης, με τους δυο αγώνες που θα παίξει, ο Σκόλα ισοφαρίζει τον Μαρκονάτο στις περισσότερες συμμετοχές (144).

Τίτλοι: συνολικά οι ομάδες δε συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τίτλων (τρεις ο Παναθηναϊκός, έναν η ΤΣΣΚΑ, κανέναν οι ισπανικές ομάδες, από το 1988 κι έπειτα), κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει με τους προπονητές τους. Ειδικότερα, Ομπράντοβιτς, Μάλκοβιτς και Μεσίνα έχουν ένα άθροισμα δώδεκα τίτλων σε σύνολο είκοσι διοργανώσεων (υπολογίζονται και οι δύο του 2001, εξάλλου, ένας τίτλος του Μεσίνα είναι τότε), ενώ μόνο ο Σκαριόλο είναι αυτός που δεν έχει γευτεί τη χαρά κατάκτησης αυτού του τροπαίου.

Υπολογιστή θυμίζει πολλές φορές η λειτουργία της ΤΣΣΚΑ μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα είναι ίδια με την περσινή κι έχει φτάσει σε πολύ υψηλό μπασκετικό επίπεδο. Αμυντικά είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βρίσκουν πολύ δύσκολα το δρόμο για το καλάθι, ενώ επιθετικά υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά, υπό την καθοδήγηση του Θοδωρή Παπαλουκά.

Φάιναλ Φορ, το εικοστό της ιστορίας (εικοστό δεύτερο αν συνυπολογίσουμε τις χρονιές 1966, 1967) θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο μπασκετικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και όλα τα βλέμματα του μπασκετικού κόσμου θα είναι στραμμένα πάνω του. Στο ΟΑΚΑ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από αρκετά πρωταθλήματα, όπως του ΝΒΑ, ενώ ΜΜΕ απ’ όλο τον κόσμο θα καλύψουν το γεγονός.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: ο πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου, αλλά και σε σύνολο πόντων σε όλη τη χρονιά, δεν κατάφερε να δώσει στην ομάδα του την πρόκριση για το Final 4, χάνοντας στο νήμα από τη Μάλαγα. Η δουλειά του βέβαια, δεν ήταν μόνο να σκοράρει, αφού η Μπαρτσελόνα έχει πληθώρα τέτοιων παικτών στην περιφέρεια της, κάτι που φαίνεται κι από τις 4,5 ασσίστ που είχε μέσο όρο στο TOP 16.

Ψευδαισθήσεις θα λέγαμε ότι είχε όποιος πίστευε ότι η Μάλαγα θα προκριθεί, όχι στο Final 4, αλλά ακόμα και στο TOP 16. Η ισπανική ομάδα ξεκίνησε τη διοργάνωση με 0-3, ακολούθως έφτασε στο 4-7, γνωρίζοντας κάποιες πολύ βαριές ήττες, για να κάνει στη συνέχεια τρεις δύσκολες διαδοχικές νίκες και να προκριθεί στους 16. Από εκεί και πέρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.

Ωραίο! Τέτοιο θέλουμε να είναι το Final 4. Χωρίς ακρότητες, χωρίς επεισόδια, μέσα ή έξω από το γήπεδο, χωρίς τίποτα. Έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά γεγονότα παγκοσμίως, είτε από κοντά, είτε από την τηλεόραση. Ας το απολαύσουμε λοιπόν!
vastravoud
Ξέρουμε το πρόγραμμα της Κυριακής; Στο site της Ευρωλίγκα έχει μόνο την Παρασκευή.
Aristofanis
QUOTE(vastravoud @ Apr 30 2007, 09:07 AM) *
Ξέρουμε το πρόγραμμα της Κυριακής; Στο site της Ευρωλίγκα έχει μόνο την Παρασκευή.


6:30 και 9:30 ώρα Ελλάδας είναι οι αγώνες την Παρασκεύη και την Κυριακή.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.