-Η πορεία τους στην κανονική περίοδο.


Η Μπαρτσελόνα τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 27-7 και βρισκόταν στην κορυφή για το περισσότερο διάστημα. Έχασε πέρα από το προαναφερθέν παιχνίδι με την ομάδα του Κατσικάρη άλλες έξι φορές. Αρχικά, έκαναν δύο σχετικά λογικές ήττες, όχι εντός προγράμματος προφανώς αλλά όχι ήττες που έφεραν το χαρακτήρα της έκπληξης, στις έδρες της Κάχα Λαμποράλ και της Ρεάλ Μαδρίτης. Έπειτα, ηττήθηκαν μέσα στο Παλάου από τη Σαραγόσα με έναν πόντο μόλις. Με την ίδια διαφορά μάλιστα ηττήθηκαν και στην έδρα της Εστουντιάντες, του Φωστήρα της Ισπανίας όπως έχουμε πει ξανά.. Οι άλλες δύο ήττες ήταν στην έδρα της έκπληξης φέτος Φουενλαμπράδα με 69-66 και η αδιάφορη ήττα από τη Μάλαγα στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου..


Από την άλλη το Μπιλμπάο είχε στόχο να βρεθεί φέτος στα playoffs μετά την περσινή κακή σεζόν και έκανε μία αρκετά σταθερή πορεία, με λίγο χειρότερα διαστήματα μια περίοδο νωρίς στη σεζόν αλλά και ένα μικρό διάστημα προς το τέλος της κανονικής περιόδου. Μάλιστα κατάφερε να νικήσει από μία έστω φορά στα δύο ματς όλες της ομάδες της Ισπανίας που συμμετείχαν στην Ευρωλίγκα φέτος, εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Βρέθηκε κοντά στο να τα καταφέρει και με τους Μαδριλένους και τις δύο φορές και βέβαια το κατάφερε τρεις φορές στα playoffs. Oπότε είναι εμφανές ότι έδειξε εξ αρχής μια αποτελεσματικότητα στο να αντιμετωπίζει ομάδες με ακριβότερα roster και πιο πολλές λύσεις.. H μόνη αδυναμία που είχα εντοπίσει και ίσως θα μπορούσα να προσάψω στην ομάδα του Κατσικάρη είναι η εξής: ενώ εμφανιζόταν πολύ δυνατή απέναντι στους ισχυρότερους και πάντα αποτελεσματική απέναντι στους εμφανώς αδύναμους, δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένη απέναντι στις ομάδες που είχαν την ίδια πορεία με αυτούς, όπως φανερώνει και το 0-2 που είχαν φέτος απέναντι στην πέμπτη Γκραν Κανάρια και την έβδομη Φουενλαμπράδα.. Το 21-13 με το οποίο τελείωσε τη σεζόν η ομάδα από τη χώρα των Βάσκων αντικατοπτρίζει τόσο την ποιότητά τους όσο και τη σταθερότητα που είχαν στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Άλλωστε εικάζω πως ο στόχος ήταν η έκτη θέση πίσω από τις ομάδες της Ευρωλίγκα, κάτι που επετεύχθη κι αν μάλιστα με μία ακόμη νίκη είχαν βρεθεί πέμπτοι στην κανονική περίοδο δε νομίζω να μπορούσε κανείς να απαιτήσει τίποτε περισσότερο όσον αφορά την τελική κατάταξη στην κανονική περίοδο. Άλλωστε είδαμε τελικά ότι η έκτη θέση μάλλον ήταν πιο κατάλληλη για να φτάσουν ως τους τελικούς..

-Η πορεία τους στα playoffs


Και οι δύο ομάδες φθάνουν στους τελικούς απολύτως ικανοποιημένες από την έως τώρα πορεία τους. Η Μπαρτσελόνα είναι αήττητη κι έχει νικήσει με μέσο όρων διαφορών 17 πόντους υπέρ της, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μάλιστα ακόμα και από την έδρα της Κάχα Λαμποράλ έφυγε με το διπλό με 10 πόντους διαφορά. Η Ουνικάχα και η Κάχα ήταν δύο από τις καλύτερες επιθέσεις της κανονικής περιόδου με 76 και 79 πόντους μέσο όρο ενεργητικό, όμως έπεσαν 12 και 17 πόντους αντίστοιχα όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Πασκουάλ. Πέρα από την καλή λειτουργία και στις δύο πλευρές του παρκέ που φανερώνει την καλή κατάσταση των Καταλανών εντύπωση προκαλεί και ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα. Και οι 12 παίκτες τους έχει σκοράρει αρκετά στη σειρά, με το Ρούμπιο να είναι αυτός που έχει μόνο 3,5 πόντους μέσο όρο αλλά να έχει πάει καλά στον τομέα της οργάνωσης, και το Ναβάρρο να είναι όπως είναι φυσικό ο πρώτος σκόρερ με 12 πόντους μέσο όρο. Το γεγονός ότι παίκτες όπως ο Ίνγκλες κι ο Πέροβιτς που έχουν αμφισβητηθεί έντονα μέσα στη χρονιά έχουν τουλάχιστον δύο δίποντα ανά αγώνα μέσο όρο δείχνει ότι οι Καταλανοί είναι καλοκουρδισμένοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.


Στην μεγαλύτερη πόλη της Βασκονίας πάλι, γράφτηκε ιστορία φέτος. Στο ξεκίνημα των φετινών playoffs αντιμετώπισαν τη Βαλένθια του Πέσιτς και με κλειδί στο τέλος του πρώτου ματς ξανά τον Άαρον Τζάκσον που σκόραρε και έδωσε έπειτα την ασσίστ σε άλλο ένα μεγάλο τρίποντο του Βασιλειάδη πήραν το πρώτο διπλό. Λίγες μέρες μετά και παρότι έχαναν με 66-74 έκανε την εμφάνισή του αυτό που οι Ισπανοί ονόμασαν Effecto Miribilla, δηλαδή με την ώθηση του κόσμου οι παίκτες της Μπιλμπάο έβγαλαν αρκετές καλές άμυνες συνεχόμενες και μαζί με μεγάλα καλάθια κατάφεραν ένα +10 σερί ως τη λήξη του ματς που τους έδωσε τη νίκη.. Στο δεύτερο γύρο και μετά την ήττα στον πρώτο ημιτελικό στην Κάχα Μάχικα η Ρεάλ έμοιαζε να επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί ,αλλά στο δεύτερο παιχνίδι στη Μαδρίτη βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 19 πόντους, γύρισε το παιχνίδι στο καλάθι κι όμως έχασε. Μετά το break το Μπιλμπάο αφού επικράτησε με +17 στο τρίτο ματς τα χρειάστηκε όταν η Ρεάλ προηγούνταν με 68-70 προς τη λήξη, όμως με το Effecto Miribilla είδαμε το Τζάκσον να ισοφαρίζει κι έπειτα να δίνει την ασσίστ στον Ερβέλ για το προσπέρασμα που έμελε να στείλει την ομάδα του Κατσικάρη στους τελικούς της λίγκας για φέτος.