Help - Search - Members - Calendar
Full Version: the big floppers
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > Γενικά για το ΝΒΑ
Pierce
Είναι ο Μανού Τζινόμπιλι κι ο Άντερσον Βαρεχάο οι μεγαλύτεροι "θεατρίνοι" του ΝΒΑ; Το σίγουρο είναι ότι έχουν κερδίσει μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους, τους οποίους παρουσιάζει με ιδιαίτερο σεβασμό (στην τέχνη) το SPORT 24.

Floapping: Η τέχνη του να παίρνεις ένα σφύριγμα που δεν υπάρχει. Είτε μιλάμε για "βουτιές" στα επιθετικά φάουλ, είτε για "κλωτσιές" κατά τη διάρκεια του σουτ.

"Το να παίρνεις φάουλ είναι τέχνη. Πρέπει να πας σπίτι και να προπονηθεις στον καθρέφτη. Δεν κατηγορώ όσους το κάνουν, ειδικά απέναντι σε μεγάλους ψηλούς. Πολλές φορές είναι το μοναδικό όπλο που εχουν οι βετεράνοι". Τάδε έφη Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι "θεατρίνοι" στην ιστορία του ΝΒΑ; Το ESPN παρουσιάζει τη δική του λίστα.

Μπιλ Λαμπίρ (Πίστονς)

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν ο πιο μισητός παίκτης του ΝΒΑ. Ο θρυλικός σχολιαστής των Σέλτικς, Τζόνι Μοστ τον είχε βαφτίσει "The Flopper". Μάλιστα η... τέχνη του είχε καταγραφεί σε βίντεο κι είχε παρουσιαστεί στους παίκτες των Μάβερικς ως διδακτική!

Τι λέει ο ίδιος; "Παλιά έλεγαν ότι έκαναν θεάτρο. Τώρα ότι είμαι βρώμικος παίκτης. Παλιά έπεφτα κάτω και τώρα αρχίζω να τους χτυπάω. Τώρα προτιμώ τις συγκρούσεις".

Βλάντε Ντίβατς (Λέικερς, Χόρνετς, Κινγκς)

Το 1995 είχε δηλώσει: "Παλιά έπεφτα γιατί δεν ήμουν τόσο δυνατός όσο οι υπόλοιποι". Τώρα που έχει αποσυρθεί; Θεωρείται ο "πατέρας" του floaping.

Ο Σέρβος σέντερ που έφερ τη μόδα από την Ευρώπη είναι κι ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε να σταματήσει τον Σακίλ Ο'Νιλ. Έπεφτε συνέχεια για επιθετικό...

Τζον Στόκτον (Τζαζ)

Αν και... υποτιμημένος στην κατηγορία "θέατρο" ο λευκός πλέι-μέικερ της Γιούτα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του είδους. "Ξέρει πως να μπει στο κεφάλι του αντιπάλου" έγραψε ο αναλυτής Στιβ Τζόουνς.

"Ο Τζον είναι ο καλύτερος. Μου είχε πει κάποτε ότι εγώ θα έπαιρνα το Όσκαρ του floaping, αλλά πιστεύω ότι το αξίζει κι αυτός". Τα λόγια ανήκουν στον Βλάντε Ντίβατς, οπότε έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ρέτζι Μίλερ (Πέισερς)

Όχι μόνο θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στο "θέατρο", αλλά κι ένας από τους... φωνακλάδες σε αυτόν τον τομέα.

Ξεκινούσε κάνοντας "κήρυγμα" στους διαιτητές. Στη συνέχεια είχε την τάση να χρησιμοποιει το πόδι για να βγάλει τον αμυντικό από την πορεία και να του κάνει επίτηδες φάουλ. Στα "όπλα" του; Το πέσιμο (αλά... Αλβέρτης), τα επιφωνήματα και φυσικά το χτύπημα των χεριών μετά από τα σουτ.

Είχε τόσο περίεργο στυλ που πολλές φορές οι διαιτητές νόμιζαν οτι κάποιος αντίπαλος του χτυπούσε το χέρι. "Τώρα που ο Τζον Στόκτον αποσύρθηκε. Είναι ο καλύτερος στο θεάτρο" είχε πει το 2004 ο Ρεξ Τσάμπαν.

Ντένις Ρόντμαν (Πίστονς, Σπερς, Μπουλς, Μάβερικς)

Εμαθε την τέχνη δίπλα στους "δάσκαλους" Μπιλ Λαμπίρ και Ρικ Μαχόρν. "Αυτοί ήταν τα κακά παιδιά κι εγώ απλά είχα την τύχη να παίξω δίπλα τους. Αν ημουν σε άλλη ομάδα δεν θα με έβλεπε ο κόσμος με αυτό το μάτι" είχε δηλώσει κάποτε το "Σκουλήκι".

Μάλιστα θεωρείται εξπέρ στο να παίρνει "τάιμ-άουτ" πριν βγει με τη μπάλα εκτός γηπέδου, ενώ συνέχισε την... θεατρική τέχνη κι εκτός του γηπέδου, έχοντας πρωταγωνιστησει στην ταινία "Double Team".

Μανού Τζινόμπιλι (Σπερς)

Οι φήμες έχουν γινει πλέον... καραμέλα. Όλο το ΝΒΑ κατηγορεί τον Αργεντινό άσο για "θέατρο". Πως τα καταφέρνει; "Κουνάει το κεφάλι του, τινάζει τα μαλιά του και νομίζεις ότι κάποιος τον δολοφόνησε. Τα φάουλ που του κάνουν δεν είναι τόσο σκληρά" είχε τονίσει ο Ρέι Άλεν.

Μάλιστα την τέχνη ασπάζεται κι ο συμπατριώτης του Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο οποίος λέγεται ότι θα αποτελέσει τον διάδοχο των Λαμπίρ και Ρόντμαν.

Άντερσον Βαρεχάο (Καβαλίερς)

Οι αριθμοι μιλούν από μόνοι τους! Ο Βραζιλιάνος σέντερ του Κλήβελαντ είχε φέτος τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ από κάθε άλλο παίκτη του ΝΒΑ!

Πήρε μάλιστα τρεις φορές περισσότερα από τον Τζινόμπιλι που έχει το... όνομα. "Προσπαθώ όλο το βράδυ να είμαι στο σωστό σημείο για να πάρω το φάυλ. Μερικές φορές υπερβάλω στην αντίδραση" λέει ο ίδιος. Σώωωπππααα...

Ντάνι Έιντζ (Σέλτικς, Σανς, Μπλέιζερς, Κινγκς)

Μπορεί να μην είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με τον Λαμπίρ, αλλά έβαζε μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο νυν πρόεδρος των Σέλτικς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους... γκρινιάρηδες του ΝΒΑ. Μιλούσε συνεχώς στους διαιτητές και απαιτούσε τα σφυρίγματα.

Ράτζα Μπελ (Σίξερς, Σανς)

Πέρσι κατείχε τον τίτλο που κέρδισε φέτος ο Άντερσον Βαρεχάο. Τη σεζόν 2006-2007 τερμάτισε στην 4η θέση.

"Παίζει πολύ κοντά τον παίκτη του κι όταν αυτός προσπαθεί να τον απωθήσει πέφτει κατευθείαν κάτω" εξηγεί ο Ρέι Άλεν. "Αυτό είναι το παιχνίδι του..."

Ρόμπερτ Χόρι (Ρόκετς, Λέικερς, Σπερς)

Εκτός από το να βάζει "μεγάλα" σουτ ο 37χρονος φόργουορντ συνηθίζει να πέφτει στο παρκέ. Ειδικά τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια.

"Χρειάζονται ψηλότεροι διαιτητές" είναι η δικαιολογία του, προσπαθώντας να απαρνηθεί τις κατηγορίες ότι κάνει θέατρο όταν πέφτει μετά από ένα σκριν εκτός γηπέδου.

Ειδική αναφορά στους:

Σέιν Μπατίερ: Προέρχεται από τη μεγάλη... θεατρική σχολή του Ντιουκ.

Άντριου Μπόγκατ: Είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα χνάρια του Βλάντε Ντίβατς με τις "πτώσεις" του στο λόου-ποστ.

Μπρους Μπόουεν: "Θεατρίνος", "βρώμικος" τι άλλο θα πούνε για τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό του ΝΒΑ;

Σαμ Κασέλ: Έχει ιδιαίτερη έφεση στα κερδισμένα φάουλ, αν κι έχει χάσει τον "τίτλο" από τον Ντουέιν Ουέιντ.

Ρέτζι Έβανς: Ο Τζεφ Βαν Γκάντι είχε πει: "Είναι ο μεγαλύτερος θεατρίνος του ΝΒΑ. Δεν μπορώ να τον βλέπω άλλο να πέφτει κάτω χωρίς λόγο".

Ουόρντ Φρι: Αυτος ανακάλυψε την τεχνική που τελειοποίησε ο Ρέτζι Μίλερ. Αν ο παίκτης "φάει" την προσποίηση και πηδήξει είναι καταδικασμένος. Ο Φρι πέφτει πάνω του και πάει κατευθείαν στις βολές.

Ντέρεκ Φίσερ: Καλύπτει το μειονέκτημα που έχει στην ταχύτητα με την τάση του να πέφτει, κάτι που κάνει ιδιαίτερα καλά. Τον έχει παραδεχτεί ακόμη κι ο Βλάντε Ντίβατς.

Ριπ Χάμιλτον: Κι αυτός συνηθίζει να δημιουργεί επαφή με τον αμυντικό.

Αντρές Νοτσιόνι: Συνεχίζει την αργεντίνη παράδοση μετά τους Τζινόμπιλι και Ομπέρτο.
Pierce
οπως λεμε the big lebowski cool.gif

o χορι με τις βουτιες του κυριως τα τελευταια χρονια που δεν τον πολυ βαστανε τα ποδια του καταφερε να μπει στη 10αδα. αυτη η τιμη παντως πρεπει δικαιωματικα να παει σε ευρωπαιο και δη σε σερβο.ναι βλαντε για εσενα μιλαω. ο wade παντως δειχνει να διεκδικει μια θεση και δεν θα του ειναι δυσκολο μεσα στα επομενα χρονια να μπει στην 5αδαtongue.gif
NBAholic
To διάβασα πριν καμιά 10ριά μέρες το άρθρο, το οποίο ευτυχώς έχει και 1-2 ξεχασμένες περιπτώσεις.
"Περίεργη" σύμπτωση πάντως, μερικοί απ'τους χειρότερους floppers να παίζουν σε μερικές απ'τις σκληρότερες ομάδες (Ρόντμαν, Μανού, Μπόουεν, Στόκτον)...
saou
Το πιο ωραίο για το Βαρεζάο το είπε ο σχολιαστής που είχαν στην αμερικάνικη περιγραφή στον πρώτο νομίζω τελικό:

'there should be a new stats category: we have field goals attempted, we should introduce charges attempted' 24.gif

επειδή ο Βαρεζάο σε εκείνο το σημείο βούτηξε για πέμπτη φορά διεκδικώντας επιθετικό φάουλ.
NBAholic
Καινούρια στατιστική κατηγορία προσπάθησαν να θεσπίσουν και μερικοί Iverson/Kobe fanatics, την κατηγορία "attempted assists", αλλά επειδή είναι εκτός θέματος το αφήνω στην άκρη.

Επίσης, παρότι είναι δίκαια αναγνωρισμένος σα μεγάλος αμυντικός, σπουδαίος flopper ήταν και ο Πίπεν, ιδίως στις αξέχαστες μονομαχίες με τους Νικς.
Germany96
Να σου πω τόσο ξύλο που είχε φάει τόσο από Pistons παλιότερα όσο κι από Knicks εκείνη την εποχή κάτι έπρεπε να κάνει γιατί στην δύναμη δεν τον έπαιρνε. Δεν ξέρω πάντα τον έβλεπα με συμπάθεια τον Pippen, ήταν κακάσχημος, έτρωγε και το ξύλο της αρκούδας, ήμουν κι εγώ ψυχοπονιάρης πιτσιρικάς, ήταν κι ο Rodman που τον είχε βγάλει μια φορά νοκ άουτ, τον είχε λυπηθεί η ψυχή μου.
man10
Γενικα παντως οι Αργεντινοι ειναι απιστευτα και εκνευριστηκα θεατρινοι. Και δεν ανφερομαι μονο στο μπασκετ,αλλα και στο ποδοσφαιρο,Μεσι,Μαραντονα.


Ο Πιπεν οντως ισως αξιζε μια θεση στην λιστα παντως.
morfi
Πολύ καλό το κείμενο αλλά...
ξεχάσανε ενάν από τους μεγαλύτερους (και καλύτερους) flopper αυτή τη στιγμή. Θα σας φανεί περίεργο αλλά το παλικάρι ονομάζεται Κevin Martin. Πολύ καλός παίκτης, απίστευτα βελτιωμένος (αυτός είναι για μένα ο πιο βελτιωμένος παίκτης της φετινής σεζόν) μελλοντικός all-star, αλλά...
όλοι οι flopper προσπαθούν να πιάσουν κορόιδα τους διαιτητές (κυρίως) σε κρίσιμα σημεία ενός αγώνα (3η & 4η περίοδο κυρίως). Σε όσους αγώνες των Kings είδα φέτος, το παλικάρι το έβλεπα να τα κάνει αυτά από τις αρχές τις πρώτης περιόδου. Μέχρι και ο Bibby το έχει παραδεχτεί ότι είναι το παρατραβάει πολλές φορές.
aegeansheed
QUOTE(pierce21 @ Jun 13 2007, 23:25 ) *
Είναι ο Μανού Τζινόμπιλι κι ο Άντερσον Βαρεχάο οι μεγαλύτεροι "θεατρίνοι" του ΝΒΑ; Το σίγουρο είναι ότι έχουν κερδίσει μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους, τους οποίους παρουσιάζει με ιδιαίτερο σεβασμό (στην τέχνη) το SPORT 24.

Floapping: Η τέχνη του να παίρνεις ένα σφύριγμα που δεν υπάρχει. Είτε μιλάμε για "βουτιές" στα επιθετικά φάουλ, είτε για "κλωτσιές" κατά τη διάρκεια του σουτ.

"


Πολύ καλό (αν και όχι φρέσκο απ'ότι βλέπω-διαβάζω ότι έχω χάσει τα τελευταία χρόνια)... και ενδιαφέρον. Νομίζω πρέπει να βάλουμε και τον Gasol μετά τους φετινούς τελικούς.
Βασιλιάς ο Varejao( 41.gif , που καταφέρνει να τσατίσει τους πάντες και να τους βγάλει από τα ρούχα τους με τον "φτηνό" τρόπο να βγάζει συμβόλαια, πιο έντονα και απ' όσο ο Steve O (Crocodile Hunter) τα καημένα ζωάκια που έπεφταν στα χέρια του ...κάποτε...
Air and King
Δεν το ειχα προσεξει το Τοπικ και να προσθεσω επισης στα ονοματα και τον Καρλ Μαλοουν.....

Ο "Ταχυδρομος" πολλες φορες στην καριερα του εκανε καρα-Θεατρο οταν προσπαθουσε να παρει επιθετικο φαουλ και "γελαγαν και τα τσιμεντα" βλεποντας αυτον τον ογκο να πεφτει κατω σαν θεατρινος......

Magnus92
Ρε μαγκες μιλατε για θεατρο και δεν θα μιλησουμε για τους Ισπανους ( Γκασολ και Καλντερον ) ;;; ελεος δηλαδη ...
duncan21
Oι 2 Ισπανοι μαζι με Βαρεχαο,Μανου και ο Σκολα σε μικροτερο βαθμο ειναι οι μεγαλυτεροι θεατρινοι στο nba.
Magnus92
QUOTE(duncan21 @ Jan 13 2010, 00:25 ) *
Oι 2 Ισπανοι μαζι με Βαρεχαο,Μανου και ο Σκολα σε μικροτερο βαθμο ειναι οι μεγαλυτεροι θεατρινοι στο nba.



O Σκολα ;;;;;; Γιατι ρε αδερφε αυτο ;;;
Air and King
Eπειδη οπως λενε το "Το μηλο κάτω απ τη μηλια θα πεσει" τωρα που το θυμηθηκα ο Τζερι Σλοαν(κοουτς επι Χρονια Μαλοουν-Στοκτον) σαν παιχτης των Σικαγο Μπουλς (μεσα δεκατιας 60-μεσα δεκαετιας 70) εκτος απο σκληρος-καλος αμυντικος ηταν και μεγας flopper.......

Ενω αλλος ενας ακομα flopper της δεκαετιας του 70 ηταν ο συμπαιχτης του Γουες Ανσελντ στο πρωταθλημα του 1978 που πηραν οι Μπουλετς ο Γκρεγκ Μπαλαρντ........
a bullet for your head
Ενα ωραιο αρθρο που βρηκα σχετικα με το θεμα..
http://hoopshype.com/columns/flop_hans.htm

Παντως και ο Σακ τωρα στα γεραματα εχει ξεκινησει το θεατρο...και εχει ανοιξει & μια κοντριτσα με τον ΒανΓκαντι... rolleyes.gif
Απο Ελληνες...θυμαμαι πιο εντονα τον Μηριουνη...
Air and King
Eνας αλλος πλειμεικερ-Θεατρινος ηταν ο συγχωρεμενος και αγαπημενος συμπαιχτης του Λαρρυ Μπερντ ο Ντενις Τζονσον....

Χωρις αθλητικα προσοντα και με την κοιλιτσα το Flopping ηταν επιτακτικη αναγκη για τον κατα τα αλλα συμπαθη και πολυ καλο παιχτη Ντενις Τζονσον!
duncan21
QUOTE(Magnus92 @ Jan 13 2010, 00:35 ) *
O Σκολα ;;;;;; Γιατι ρε αδερφε αυτο ;;;

Παρακολουθησε αγωνα τον Ροκετς και θα με θυμηθεις.Θα πεσει τουλαχιστον 2-3 φορες για επιθετικο φαουλ.Δε λεω παικταρας αλλα εχει μαθει πολλα απο την ισπανικη και αργεντινικη θεατρικη σχολη.
aegeansheed
epic

he did it again...
(vid via bjones)
Emanuel David Ginobili
QUOTE(pierce21 @ Jun 14 2007, 00:25 ) *
Οι φήμες έχουν γινει πλέον... καραμέλα. Όλο το ΝΒΑ κατηγορεί τον Αργεντινό άσο για "θέατρο". Πως τα καταφέρνει; "Κουνάει το κεφάλι του, τινάζει τα μαλιά του και νομίζεις ότι κάποιος τον δολοφόνησε. Τα φάουλ που του κάνουν δεν είναι τόσο σκληρά" είχε τονίσει ο Ρέι Άλεν.


Τον γλωσσοφαγε ο ζηλιαρης ο καραφλας!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.