Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Γενικά κι αόριστα
Pages: 1, 2, 3, 4
apkat
Απαντωντας στο αρχικο ερωτημα του τοπικ να διευκρινισω οτι θα τηρησω σταση αποχης για 2 λογους..Απο την μια αρνουμαι την λογικη του μη χειρον βελτιστον και απο την αλλη εχω ιδεολογικες διαφωνιες με το νοημα και την υπαρξη των εκλογων..Αυτα τα 2 ειναι αληθεια αλληλοσυγκρουομενα..Ισως και οχι αφου ισως να μην ειναι τυχαιο οτι δεν υπαρχει καποιος που να εκφραζει τις πολιτικες μου πεποιθησεις..

Και επεξηγω.Θεωρω την εκλογικη διαδικασια το τελειο ψεμα..Δινουν μια ψευδιασθηση εξουσιας αφου μας κανουν να πιστεψουμε οτι εχουμε συμμετοχη στην διαμορφωση των δεδομενων της περιοχης στην οποια ζουμε ομως στην πραγματικοτητα αποχαυνωνουν και υποχρεωνουν τους ανθρωπους να παραχωρησουν ισως το πολυτιμοτερο δικαιωμα τους.Τη δυνατοτητα ατομικης και κοινωνικης απελευθερωσης.Αυτη η συνεχης χρηση της ψηφου μας, δωσμενη απο αυτους οι οποιοι εξουσιαζουν προσπαθει να μας πεισει οτι εχει οντως καποια χρησιμοτητα.

Στην ουσια ομως δινει πατημα στην συνεχεια της διαρκους εκμεταλευσης των πολλων απο τους λιγους..Και το μονο που αλλαζει ειναι τα προσωπα.Η κοινη πολιτικη ομως συνεχιζεται.
dizzy_fingers
Και επεξηγω.Θεωρω την εκλογικη διαδικασια το τελειο ψεμα..Δινουν μια ψευδιασθηση εξουσιας αφου μας κανουν να πιστεψουμε οτι εχουμε συμμετοχη στην διαμορφωση των δεδομενων της περιοχης στην οποια ζουμε ομως στην πραγματικοτητα αποχαυνωνουν και υποχρεωνουν τους ανθρωπους να παραχωρησουν ισως το πολυτιμοτερο δικαιωμα τους.Τη δυνατοτητα ατομικης και κοινωνικης απελευθερωσης.Αυτη η συνεχης χρηση της ψηφου μας, δωσμενη απο αυτους οι οποιοι εξουσιαζουν προσπαθει να μας πεισει οτι εχει οντως καποια χρησιμοτητα.

Εναλακτικό σύστημα, λοιπόν?

Εκτός κι αν δε θυμάμαι σωστά, δε νομίζω να υπήρξε ποτέ πολίτευμα στην ανθρώπινη ιστορία όπου οι αποφάσεις παίρνονταν ομόφωνα και ισότιμα από όλα τα μέλη της ομάδας.
Πάντοτε σε κοινωνικές ομάδες υπήρχαν και θα υπάρχουν άτομα που ξεχωρίζουν για τις ηγετικές τους ικανότητες, αλλά και άτομα που τα αποδέχονται (κι αποζητούν θα μπορούσα να πω). Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι άλλωστε που οδήγησε στη δημιουργία των εκλογών.

Τώρα, από αυτό το σημείο μέχρι το τωρινό όπου εσύ πρέπει να ψηφίσεις είτε τον έναν είτε τον άλλον, που κανείς δε σε εκφράζει πολιτικά, όπου οι διαβαθμίσεις είναι τόσες πολλές ώστε η αρχική σου επιλογή χάνει τον προσανατολισμό της όσο ανεβαίνουμε τα επίπεδα, όπου οι αναλογίες των ψήφων δεν αναλογούν σε ανάλογη εκπροσώπηση στη Βουλή....είναι αλήθεια ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση.

Ωστόσο, δεν έχω καταλάβει ακριβώς αν είσαι ενάντια στο πνεύμα της εκλογικής διαδικασίας, ή ενάντια στο υπάρχον εκλογικό-πολιτικό σύστημα. smile.gif
sofo4
QUOTE(dizzy_fingers @ Sep 11 2007, 18:15 ) *
sofo4 αν δεν υπήρχε ούτε αχτίδα αυτή τη στιγμή, τότε θα ζούσες πιθανότατα ή στην τωρινή Βόρεια Κορέα ή στη Σομαλία του '92. Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα ώστε να δηλώνεις τέτοια απαξίωση. Ήμαρτον πια.

κοίτα αν ειναι να λέει την άποψή του κανείς και να κρίνεται΄γι'αυτήν τότε δεν υπάρχει λόγος να τη λέει.
εμένα αυτή ειναι η άποψή μου και έχω τους λόγους μου- εσύ είδες καμμία αισιόδοξη άποψη εδώ μέσα?οι περισσότεροι μιλάνε για ψέματα, ψευδαισθήσεις, απογοητεύσεις κ.λ.π. εντάξει μέχρι να πεθάνουμε ελπίζουμε κανείς δεν αντιλέγει αλλά μέχρι τότε........................
Flash
Εκτός κι αν δε θυμάμαι σωστά, δε νομίζω να υπήρξε ποτέ πολίτευμα στην ανθρώπινη ιστορία όπου οι αποφάσεις παίρνονταν ομόφωνα και ισότιμα από όλα τα μέλη της ομάδας

Βασικά υπήρξαν σε επίπεδο μικροκοινωνίας διάφορα αναρχικά μορφώματα στα οποία γινόταν ακριβώς αυτό και μάλιστα όταν δεν υπήρχε απόλυτη ομοφωνία δεν παιρνόταν καν απόφαση. Μερικά κείμενα του Αλμπέρ Καμύ είναι αρκετά διαφωτιστικά. Το θέμα είναι ότι στις σημερινές πληθυσμιακά και γεωγραφικά γιγαντωμένες κοινωνίες κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί. Είναι τόσο ουτοπικό που δε με ενδιαφέρει καν να το εξετάσω ιδεολογικά.

Πάντοτε σε κοινωνικές ομάδες υπήρχαν και θα υπάρχουν άτομα που ξεχωρίζουν για τις ηγετικές τους ικανότητες, αλλά και άτομα που τα αποδέχονται (κι αποζητούν θα μπορούσα να πω). Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι άλλωστε που οδήγησε στη δημιουργία των εκλογών.

Τώρα, από αυτό το σημείο μέχρι το τωρινό όπου εσύ πρέπει να ψηφίσεις είτε τον έναν είτε τον άλλον, που κανείς δε σε εκφράζει πολιτικά, όπου οι διαβαθμίσεις είναι τόσες πολλές ώστε η αρχική σου επιλογή χάνει τον προσανατολισμό της όσο ανεβαίνουμε τα επίπεδα, όπου οι αναλογίες των ψήφων δεν αναλογούν σε ανάλογη εκπροσώπηση στη Βουλή....είναι αλήθεια ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση.

+100 και βάλε.
Ανεξάρτητα από τις παθογένειες του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως αυτό λειτουργεί σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι υπερβατικό, καλύτερο και εφαρμόσιμο. Ούτε και υπάρχει εξ όσων γνωρίζω μια καινοτόμος πειστική πρόταση για κάτι τέτοιο από πολιτικούς στοχαστές, φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, διεθνολόγους κλπ. Προτιμώ να σκέφτομαι πως θα βελτιώσω το δημοκράτικό οικοδόμημα παρά το τι θα χτίσω στη θέση του αν προσπαθήσω να το γκρεμίσω (όλα αυτά ελάχιστη σχέση έχουν με αυτά που έγραψε ο apkat- απλά βρήκα αφορμή να φλυαρήσω).

Όταν ψήφισα για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές κάθησα και σκέφτηκα τα κριτήρια που έπρεπε να χρησιμοποιήσω για να καταλήξω κάπου. Μια γενική, απλή και ιεραρχημένη ταξινόμηση αυτών είναι η εξής:

1. Όραμα-Ιδεολογία
Τι αρχές και αξίες πρεσβεύει το κόμμα; Ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία που διαρρέει το καταστατικό του; Τι πιστεύουν τα στελέχη του; Τι όραμα έχει για τον τόπο; Πως θα προωθήσουν τις ιδέες και πως θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους ;Πόσο συμβαδίζουν οι απαντήσεις των προηγούμενων ερωτημάτων με αυτά που πιστεύω εγώ;

2. Συνέπεια
Πόσο πιστεύω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους; Πόσο φερέγγυοι, συνεπείς και ειλικρινείς είναι;

3. Ικανότητα
Ακόμα και αν είναι συνεπείς, θα αποδειχθούν αρκετά ικανοί στην εφαρμογή του προγραμματός τους; Θα ανταποκριθούν ικανοποιητικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που ενδέχεται να ανακύψουν;

4. Εικόνα
Τι εντύπωση μου δίνουν; Πόσο συμφωνώ με το λόγο που εκφέρουν; Ποια είναι η βάση, η ιστορία και οι πολιτικές συμμαχίες τους; Τέλος πάντων, μ΄αρέσει το " πολιτικό στυλ" τους;

Το σημαντικό στα παραπάνω είναι ότι κάθε κριτήριο βασίζεται στο προηγούμενο. Αν δε συμφωνώ πχ με το όραμα ή/και την ιδεολογία κάποιου κόμματος δεν έχει νόημα να ελέγξω τη συνέπεια, αν κρίνω ότι είναι ασυνεπές δεν έχει νόημα να κρίνω την ικανότητα και ου το καθεξής.

Δεν προσπαθώ να το παίξω εξυπνάκιας με τα παραπάνω απλά για μένα αποτελούν μια ορθολογική βάση για να παρθεί μια υπεύθυνη απόφαση ψήφου. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι βάσει των παραπάνω θα πρέπει κάποιος να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του αν δε θέλει να ψηφίσει λευκό στις εκλογές. Πάλι τελικά προκύπτει η λογική "το μη χείρον βέλτιστον".
Warrior
Παντως η αποστασιοποιηση δεν ειναι λυση παιδια....Ισως αυτο ειναι που τους βολευει περισσοτερο.Συμμετοχη
ειναι η μονη λυση και οχι μονο στην εκλογικη διαδικασια.Δεν πρεπει να αφηνεις ανθρωπους που δεν σε
εκφραζουν να αποφασιζουν για σενα χωρις εσενα...

Λυση ετσι δεν προκειται να ερθει ποτε.

Δυστυχως αυτο ειναι το εγκλημα που εχει συντελεστει απο τους πολιτικους στην εποχη μας..Εχουν
απογοητευσει και εχουν στερησει το οραμα απο τον κοσμο(και ιδιαιτερα τους νεους ανθρωπους που
ειναι και το αυριο της κοινωνιας) και τους εχουν κανει να "παραιτηθουν" και να διατηρουν ενα
παθητικο ρολο απεναντι στις εξελιξεις.

Το καταλαβαινω αυτο που λες sofo4,αλλα δεν ξερω ποιος χανει και ποιος κερδιζει απο ολη αυτη την ιστορια..
apkat
Δυστυχως αυτο ειναι το εγκλημα που εχει συντελεστει απο τους πολιτικους στην εποχη μας..Εχουν
απογοητευσει και εχουν στερησει το οραμα απο τον κοσμο(και ιδιαιτερα τους νεους ανθρωπους που
ειναι και το αυριο της κοινωνιας) και τους εχουν κανει να "παραιτηθουν" και να διατηρουν ενα
παθητικο ρολο απεναντι στις εξελιξεις.

Eλπιζω να μην αναφερεσαι σε μενα αφου εμενα κανενας απο δαυτους μπορει να μου στερησει το οραμα.Απλα τα οραματα ειναι πολυ μακρυνα ισως και ουτοπικα..Αυτες οι εκλογες απλα ειναι εξω απο την πραγματικοτητα μου..Οποιοι και να ειναι οι συσχετισμοι των δυναμεων ξαναλεω οτι θεωρω οτι εξυπηρετουν τον ιδιο σκοπο.

Παντως περιπτωσεις αυτοοργανωσης και αυτοδιοικησης οντως εχουν υπαρξει σε μορφη μικροκοινωνιων.Χαρακτηριστικα αναφερω την απολυτη επιτυχια μιας τετοιας κοινωνιας στην Σκανδιναβια(δεν θυμαμαι την ακριβη χωρα) οπου αποφασεις λαμβανονται αποκλειστικα κατα ομοφωνια και οχι κατα πλειοψηφεια..
αεκτζού
Στις εκλογές θα έχω τη στάση που έχω πάντα.Προς τα δεξιά δηλαδή.Για πάρα πολλούς λόγους που δε χρειάζεται να αναλύσω,εκτός αν μου ζητηθεί.
NBAer
QUOTE(αεκτζού @ Sep 12 2007, 00:16 ) *
Στις εκλογές θα έχω τη στάση που έχω πάντα.Προς τα δεξιά δηλαδή.Για πάρα πολλούς λόγους που δε χρειάζεται να αναλύσω,εκτός αν μου ζητηθεί.

Σου ζητειται απο μενα. biggrin.gif Για πες λοιπον.... smile.gif
dizzy_fingers
sofo4, δεν κρίθηκε κανένα άτομο για την άποψή του.
Αντιθέτως, κρίθηκε η άποψή σου.

Αν δεν ήθελες να σχολιαστεί η θέση σου τότε δεν υπήρχε λόγος να την αναφέρεις, στην πρώτη θέση.
Πίστευα ότι κάνουμε διάλογο εδώ, κι όχι απλή (χωρίς αντί-)παράθεση απόψεων.
Σταματώ να ασχολούμαι με τα γραφόμενά σου, λοιπόν, αν αυτό επιθυμείς.

Flash, δεν έκανες καθόλου τον έξυπνο, πήγες επιτέλους την κουβέντα εκεί που ήθελα να πάει από την αρχή με αυτό το πολύ ωραίο ποστ σου. 41.gif

Χωρίς να θέλω να ασπαστώ τη λογική "μη χείρον μπλα μπλα" για μία ακόμη φορά, θα ήθελα απλά να αναφέρω πως στο εκλογικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, apkat.
Για φαντάσου να είχαμε πλειοψηφικό σύστημα, όπως οι αγαπημένοι μας οι αμερικανοί, που ενώ ο Μπους (στις τελευταίες εκλογές) μάζεψε λιγότερες αριθμητικά ψήφους, επειδή είχε περισσότερες περιφέρειες από τον Γκορ, πήρε τη νίκη?

Κάτι άλλο...από τη στιγμή που δεν επιλέγεις να συμμετάσχεις στην προσεχή διαδικασία των εκλογών, πώς σκοπεύεις, προσωπικά πάντα, να επιδιώξεις τα οράματά σου?

Χαρακτηριστικα αναφερω την απολυτη επιτυχια μιας τετοιας κοινωνιας στην Σκανδιναβια(δεν θυμαμαι την ακριβη χωρα) οπου αποφασεις λαμβανονται αποκλειστικα κατα ομοφωνια και οχι κατα πλειοψηφεια..

Προσπερνώ την εθνικότητα των ανθρώπων tongue.gif και σχολιάζω το εξής:
Πώς είναι δυνατόν μία ομάδα ανθρώπων να συμφωνεί σε ένα θέμα, σε ολόκληρο το σύνολό της? Εδώ δύο άτομα δε μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα δρώμενα ενός ματς, πως μία ολόκληρη κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο συνεννόησης και επικοινωνίας ώστε η κάθε απόφαση που λαμβάνει να εκφάζει 100% όλα τα άτομα?
Μήπως τότε θα μιλάγαμε για πραγματική αλλοίωση της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου?
Flash
Για φαντάσου να είχαμε πλειψηφικό σύστημα, όπως οι αγαπημένοι μας οι αμερικανοί, που ενώ ο Μπους (στις τελευταίες εκλογές) μάζεψε λιγότερες αριθμητικά ψήφους, επειδή είχε περισσότερες περιφέρειες από τον Γκορ, πήρε τη νίκη?

Σωστό το παράδειγμα αλλά για του λόγου το ακριβές dizzy επέτρεψε μου να διορθώσω ότι αναφέρεσαι στις πρότελευταίες εκλογές (2000) καθώς ο ακατανόμαστος κέρδισε άνετα τον Κέρι στις τελευταίες εκλογές (2004).

Επίσης (αν και εντελώς off topic) αξίζει νομίζω να σημειώσω ότι διαβάζοντας πρόσφατα ένα βιβλίο αιφνιδιάστηκα μαθαίνοντας ότι η λεγόμενη πανωλεθρία του Βενιζέλου στις περίφημες εκλογές του 1920 (πριν την μικρασιατική καταστροφή) ήταν επίσης συνέπεια του εντελώς άδικου πλειοψηφικού συστήματος καθώς οι Φιλελεύθεροι είχαν πάρει 375.000 περίπου ψήφους ενώ οι Αντιβενιζελικοί περίπου 368.000. Το δε ΚΚΕ δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή παρότι είχε πάρει 100.000 ψήφους!!!
dizzy_fingers
Σωστή η διόρθωση και άκρως ενδιαφέρουσα η αναφορά.
Air Kef
Επίσης (αν και εντελώς off topic) αξίζει νομίζω να σημειώσω ότι διαβάζοντας πρόσφατα ένα βιβλίο αιφνιδιάστηκα μαθαίνοντας ότι η λεγόμενη πανωλεθρία του Βενιζέλου στις περίφημες εκλογές του 1920 (πριν την μικρασιατική καταστροφή) ήταν επίσης συνέπεια του εντελώς άδικου πλειοψηφικού συστήματος καθώς οι Φιλελεύθεροι είχαν πάρει 375.000 περίπου ψήφους ενώ οι Αντιβενιζελικοί περίπου 368.000. Το δε ΚΚΕ δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή παρότι είχε πάρει 100.000 ψήφους!!!

flash,σε ικετευω,συνεχισε/ανεπτυξε, δν εισαι και πολυ οφ τοπικ. smile.gif
teneatis
εκλογές λοιπόν. Τεράστιο το ζήτημα.
Προσωπικά ψηφίζω ΜΟΝΟ σε βουλευτικές. Ούτε σε δημοτικές-νομαρχιακές, ούτε σε ευρωεκλογές.
Από τη στιγμή που εκλέγεται ο 2ος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, το αμέσως λογικότερο βήμα είναι να οδηγηθούμε σε εκλογή και 3ου βαθμού, ώστε πλέον να μπορεί να γινει πραγματική αποκέντρωση. Αντ΄αυτού δημιουργήθηκε με το σχέδιο "Καποδίστριας" μια συγκέντρωση εξουσίας και πόρων σε χαμηλότερο επίπεδο, με συνέπεια την κυριολεκτική απαξίωση των μικρότερων δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης πλέον ο αιρετός νομάρχης έχει γίνει κατα κάποιον τρόπο γλάστρα, μιας και τα κονδύλια των έργων από τους ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ περιφεριάρχες πάνε κατευθείαν στους δήμους.
Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζω, μιας και είμαι αντίθετος σε μια ενωμένη Ευρώπη που η ένωση να προέρχεται από πάνω.
Στις βουλευτικές τώρα εκλογές.
Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα λευκά μετράνε όπως οι έγγυρες ψήφοι. Απόδειξη ότι όσο υψηλό ποσοστό κι αν έχουν δεν θα παραμείνουν κενές έδρες στο κοινοβούλιο. Το λευκό (όπως και το άκυρο και η αποχή) είναι πολιτική πράξη, αλλά με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα είναι βούτυρο στο ψωμί των κομμάτων εξουσίας. Πώς όμως μπορώ να δείξω την αντίθεσή μου σε ένα τέτοιο ""δημοκρατικό"" σύστημα; Ψηφίζω ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ κόμμα, ώστε να είναι όσο το συνατόν μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που δεν εκπρωσοπούνται στη βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές τα 4 κόμματα της βουλής συγκέντρωσαν το 95,07% των ψήφων και πήραν το 100% των εδρών. Παράλογο δεν είναι; Παράλογο δεν είναι να παίρνει κάποιο κόμμα ποοστό μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο στην επικράτεια (0,33% ή 1/300) και να μην εκπροσωπείται;
Το μόνο που με ενοχλεί σ' αυτή τη διαδικασία είναι ότι με τη συμμετοχή μου "νομιμοποιώ" αυτό το πανηγυράκι που λέγεται εκλογές.
Άλλωστε όπως είχε πει κι ο μεγαλύτερος πολιτικός του 20ου αιώνα "ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ"
Θα επανέλθω αν χρειαστεί αναλυτικότερα
Flash
flash,σε ικετευω,συνεχισε/ανεπτυξε, δν εισαι και πολυ οφ τοπικ

Δεν ξέρω ακριβώς ποιο κομμάτι θες να αναπτύξω Air Kef.
Στις εκλογές εκείνες χρησιμοποιούταν σύστημα πλειοψηφικό με ευρεία περιφέρεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επικράτεια δε θεωρείται ενιαίος εκλογικός χώρος, αλλά χωρίζεται σε εκλογικές περιφέρειες. Ο συνδυασμός που έρχεται πρώτος στην περιφέρεια έστω και για μια ψήφο κερδίζει όλες τις έδρες, ενώ οι επόμενοι καμμία. Οι αντιβενιζελικοί πήραν πχ την Πελοπόνησσο με άνεση (η Παλαιά Ελλάδα παραδοσιακά ψήφιζε Αντιβενιζελικά) και την Μακεδονία δύσκολα (μεγάλο προσωπικό πλήγμα του Βενιζέλου που τόσο είχε αγωνιστεί για το Μακεδονικό) και άλλες περιφέρειες ανεξάρτητα αν σε ολόκληρους νομους αυτών των περιφερειών νικούσαν οι Φιλελεύθεροι.
Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογική ήττα και την εθελούσια εξορία του Βενιζέλου, την επάνοδο του χαρακτηρισμένου ως φιλογερμανού βασιλιά Κωνσταντίνου, την διάλυση της διπλωματικής συμμαχίας με τις μεγάλες δυνάμεις της Αντάτ, το "ξήλωμα" ικανών και έμπειρων βενιζελικών αξιωματικών που είχαν σταλθεί στη Μικρά Ασία και την επακόλουθη στρατιωτική ήττα και το ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου της Ιωνίας (ε, συγγνώμη το συνωστισμό στην προκυμαία εννοούσα...).
Αν δε σε κάλυψα και ήθελες να αναφερθώ σε κάτι άλλο καλύτερα με pm για να διευκολύνουμε τους υπόλοιπους και να μη βγούμε άλλο off topic.
Air Kef
Thank you!

Τις συνεπειες κτλ τις ξερω ολες,προκειται για ενα απο τα αγαπημενα μου κομματια στην (ελληνικη) ιστορια και ειχα δωσει αναλογη σημασια οταν τα διδασκομασταν. biggrin.gif

Για το εκλογικο συστημα δν ειχα ακουσει νομιζω,το μονο που θυμαμαι για τις εκλογες τοτε,ηταν οτι οι Αντιβενιζελικοι ειχαν υποσχεθει πως ο ελληνικος στρατος θα γυρναγε απο την Μικρα Ασία και οι στρατιωτες στις οικογενειες τους και γιαυτο και κερδισαν τις εκλογες,ενω βεβαια εκαναν το αντιθετο,ενισχύοντας το μετωπο..
Αυτα ειχαμε διδαχτει τουλαχιστον. smile.gif
Warrior
QUOTE(apkat @ Sep 12 2007, 01:10 ) *
Eλπιζω να μην αναφερεσαι σε μενα αφου εμενα κανενας απο δαυτους μπορει να μου στερησει το οραμα.Απλα τα οραματα ειναι πολυ μακρυνα ισως και ουτοπικα..Αυτες οι εκλογες απλα ειναι εξω απο την πραγματικοτητα μου..Οποιοι και να ειναι οι συσχετισμοι των δυναμεων ξαναλεω οτι θεωρω οτι εξυπηρετουν τον ιδιο σκοπο.

Tο σχολιο ηταν γενικοτερο και δεν ειχε συγκεκριμενο αποδεκτη,νομιζω ειναι σχετικα κοινη διαπιστωση οτι
συμβαινει αυτο,δηλαδη οτι ο κοσμος εχει απογοητευτει και "παραιτηθει"..

Απο κει και περα...το ερωτημα και για μενα ειναι:

QUOTE(dizzy)
πώς σκοπεύεις, προσωπικά πάντα, να επιδιώξεις τα οράματά σου?

Εγω θα παρελειπα στην ερωτηση μαλιστα το "προσωπικα".Γενικοτερα,πως μπορει καποιος να υλοποιησει ενα
οραμα/ιδεα για βελτιωση των συνθηκων,οταν δεν εχει ενεργο ρολο?Τα προβληματα ολοι τα βλεπουν,αλλα
απο μονα τους δεν προκειται να λυθουν...

Δεν ειναι "μομφη" προς κανεναν,αφου την ερωτηση την απευθυνω και στον ιδιο μου τον εαυτο πολλες φορες.

QUOTE(apkat @ Sep 12 2007, 01:10 ) *
Παντως περιπτωσεις αυτοοργανωσης και αυτοδιοικησης οντως εχουν υπαρξει σε μορφη μικροκοινωνιων.Χαρακτηριστικα αναφερω την απολυτη επιτυχια μιας τετοιας κοινωνιας στην Σκανδιναβια(δεν θυμαμαι την ακριβη χωρα) οπου αποφασεις λαμβανονται αποκλειστικα κατα ομοφωνια και οχι κατα πλειοψηφεια..

Σε μορφη μικροκοινωνιων ναι...ακομα και στην Ελλαδα θα μπορουσαν να υπαρξουν(ισως και να εχει συμβει
ή συμβαινει).Αλλα τα πραγματα γινονται πολυ πιο πολυπλοκα οταν μιλαμε για οργανωμενες κοινωνιες/κρατη
με την μορφη που υπαρχουν σημερα.Θα μου πεις....εγω διαφωνω με αυτο το μοντελο.Ναι,αλλα εισαι μερος
και συ σε αυτο(θες δεν θες)και το θεμα ειναι τι μπορεις να κανεις για να βελτιωσεις καποια πραγματα ή να
κανεις καποια βηματα(μικρα ή μεγαλα) ωστε να πλησιασεις σε αυτο που θεωρεις ουτοπικο.

Συστημα ληψης αποφασεων ομοφωνικα δεν ειναι δυνατον να υπαρξει ποτε και ουτε ειναι συστημα που
προωθει ή δινει την δυνατοτητα κοινωνικης και ατομικης απελευθερωσης...
apkat
Προφανως και κανενα προβλημα δεν θα λυθει απο μονο του..Οι αγωνες ομως οφειλουν να δινονται απο αλλο μετεριζι..Αλιμονο και αν οι εκλογες ηταν η μονη ελπιδα για την λυση των προβληματων μας..Και για να το ειδικευσω..Αλιμονο αν η εναλλαγη στην εξουσια ΠαΣοΚ και Ν.Δ ηταν η μονη μας ελπιδα..Τοτε θα μιλουσαμε για μια κοινωνια χωρις οραματα..Ομως ευτυχως δεν ειναι ετσι για ολους..

Βλεπεις κοσμο που αντιδρα παγκοσμιως..Τωρα το αν γινεται αποτελεσματικος ειναι μια αλλη κουβεντα.Ποση σημασια ομως εχει αληθεια;;Η απαντηση οφειλει να βρισκεται στην προσπαθεια.Και ετσι ισως υπαρξει και η λυση.Μιλαω γενικολογα σιγουρα αλλα πιστευω οτι καταλαβαινετε τι θελω να πω χωρις να επεκταθω για τις μορφες δρασεις..

Θα μου πεις....εγω διαφωνω με αυτο το μοντελο.Ναι,αλλα εισαι μερος
και συ σε αυτο(θες δεν θες)και το θεμα ειναι τι μπορεις να κανεις για να βελτιωσεις καποια πραγματα ή να
κανεις καποια βηματα(μικρα ή μεγαλα) ωστε να πλησιασεις σε αυτο που θεωρεις ουτοπικο.

Να πλησιασεις σε αυτο που θεωρεις ουτοπικο κανοντας συμβιβασμους εξ'αρχης δηλαδη;;Κατι δεν μου ακουγεται καλα σε αυτην την προταση smile.gif

Η αυτοοργανωση και αυτοδιοικηση καθως και η ληψη αποφασεων στις κοινωνιες αυτες ειναι ενα αλλο μεγαλο κεφαλαιο αλλα ειλικρινα δεν νομιζω οτι μπορει να συζητηθει εδω..Μπαινουμε σε βαθια πολιτικα ζητηματα..
Ειναι προφανες οτι δεν μπορουμε να αναλυσουμε ολοκληρες ιδεολογιες απο δω..Για καποιες βασικες αρχες νομιζω μιλαμε.. biggrin.gif
Anaz
μολις ειδα το τοπικ. Δεν προλαβα να διαβασω ολα οσα εχετε γραψει. Πανω που πηγα να ποσταρω ειδα οτι καποιος αλλος προλαβε κ ειπε αυτα ΑΚΡΙΒΩΣ που ηθελα.

Μια γενική, απλή και ιεραρχημένη ταξινόμηση αυτών είναι η εξής:
1. Όραμα-Ιδεολογία
Τι αρχές και αξίες πρεσβεύει το κόμμα; Ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία που διαρρέει το καταστατικό του; Τι πιστεύουν τα στελέχη του; Τι όραμα έχει για τον τόπο; Πως θα προωθήσουν τις ιδέες και πως θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους ;Πόσο συμβαδίζουν οι απαντήσεις των προηγούμενων ερωτημάτων με αυτά που πιστεύω εγώ;

2. Συνέπεια
Πόσο πιστεύω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους; Πόσο φερέγγυοι, συνεπείς και ειλικρινείς είναι;

3. Ικανότητα
Ακόμα και αν είναι συνεπείς, θα αποδειχθούν αρκετά ικανοί στην εφαρμογή του προγραμματός τους; Θα ανταποκριθούν ικανοποιητικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που ενδέχεται να ανακύψουν;

4. Εικόνα
Τι εντύπωση μου δίνουν; Πόσο συμφωνώ με το λόγο που εκφέρουν; Ποια είναι η βάση, η ιστορία και οι πολιτικές συμμαχίες τους; Τέλος πάντων, μ΄αρέσει το " πολιτικό στυλ" τους;

Το σημαντικό στα παραπάνω είναι ότι κάθε κριτήριο βασίζεται στο προηγούμενο. Αν δε συμφωνώ πχ με το όραμα ή/και την ιδεολογία κάποιου κόμματος δεν έχει νόημα να ελέγξω τη συνέπεια, αν κρίνω ότι είναι ασυνεπές δεν έχει νόημα να κρίνω την ικανότητα και ου το καθεξής.

Δεν προσπαθώ να το παίξω εξυπνάκιας με τα παραπάνω απλά για μένα αποτελούν μια ορθολογική βάση για να παρθεί μια υπεύθυνη απόφαση ψήφου. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι βάσει των παραπάνω θα πρέπει κάποιος να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του αν δε θέλει να ψηφίσει λευκό στις εκλογές. Πάλι τελικά προκύπτει η λογική "το μη χείρον βέλτιστον".
Το προβλημα ειναι οτι πλεον δυσκολευομαι να κανω τοσο γεναιο συμβιβασμο κυριως οσων αφορα το δυο πρωτα κ ισως σημαντικοτερα κριτηρια,κ να ψηφισω καποιον συγκεκριμενο. rolleyes.gif
Παντως ρε παιδια ειλικρινα το'χω απορια.. Με ποιο σκεπτικο ενα νεο παιδι 20-25 χρονων ψηφιζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ..? Δηλαδη,στ'αληθεια θα ηθελα καποιος που σκοπευει να ψηφισει κατι απ'τα δυο να μου εξηγησει το λογο, κ δεν το λέω ειρωνικα.. Απλα θα ηθελα να ακουσω κατι πιο ουσιωδες απο επιχειρηματα τυπου "τον προτιμω απ'τον αλλον" ή "ο κουμπαρος της συμπεθερας του μπαρμπα μου κατεβαινει με τον ταδε κ θα εχω οφελη.." Παντως για να μην φανω ισοπεδωτικος,η αληθεια ειναι οτι εχω διαβασει τα κυρια στοιχεια των προγραμματων των δυο κομματων,κ εχω εντοπισει αρκετα θετικα στοιχεια. Επισης λεω οτι στις προηγουμενες εκλογες ειχα κι εγω ψηφισει εναν εκ των δυο αλλα παραδεχομαι οτι εγινε με επιπολαιοτητα κ το σκεπτικο "καλυτερος απ'τον αλλον". Αλλα οσων αφορα τα τρια τελευταια κριτηρια,υπαρχουν ατομα που ικανοποιουνται στο ελαχιστο απ'τους δυο μεγαλους?

Βασικα θεωρω τον Αλαβανο οτι καλυτερο υπαρχει αυτην την στιγμη στην πολιτικη σκηνη της χωρας μας.

Αυτο που μ'ενοχλει στον Αλαβανο,αρχηγο ενος συμπαθους κατα τ'άλλα κομματος, ειναι οτι ειναι ΤΡΟΜΕΡΑ λαικιστης. Τον θυμαμαι να τρεχει στις πορειες να υποστηριξει τους απολυτως αθωους φοιτητες- φτωχους ανιδιοτελεις επαναστατες του συστηματος για ενα καλυτερο μελλον ολων-, και τους αμοιρους μαθητες θύματα του 7-9 που θα μεινουν εξω απ'τις σχολες με τη βαση του 10, χωρις ουτε ενα ΟΥΣΙΩΔΕΣ επιχειρημα ΕΠΙ του προβληματος.. sic..
apkat
Ποιος δεν ειναι απο τους πολιτικους αρχηγους;;(και οχι μονο)

Υ.Γ:Εγω εξαιρω την Παπαρηγα..μπορει να χει 1002 ελαττωματα αλλα αυτο της το αναγνωριζω..Και γενικα αν και το ΚΚΕ ειναι παρα πολλα χρονια πισω οφειλω να του αναγνωρισω συνεπεια..
soz
QUOTE(Anaz @ Sep 12 2007, 03:33 ) *
Παντως ρε παιδια ειλικρινα το'χω απορια.. Με ποιο σκεπτικο ενα νεο παιδι 20-25 χρονων ψηφιζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ..?

Επειδή του το είπε η μαμάκα και ο μπαμπάκας,so simple.
Όταν θα πάψει η πλειοψηφία να ψηφίζει παραδοσιακά/μηχανικά οτι του έμαθαν στο σπίτι του,και να ζει κιόλας με την ψευδαίσθηση οτι το κάνει οικειοθελώς (ξέρω γιατί το κάνω κλπ),τότε ίσως πάμε ενα βήμα μπροστά.

Χαίρομαι γιατί χθες άφησα το τόπικ στην μισή σελίδα και είπα ¨μπα,σιγά μην κάτσει κανείς να ασχοληθεί¨,αλλά σήμερα είδα μια γαμάτη συζήτηση μέχρι στιγμής,χωρίς να ξεφεύγει απο τα πλαίσια.

Απλά να τονίσω 2-3 πραγματάκια ώστε να βοηθήσω όσο μπορώ στην ομαλή συνέχισή της:

--- Μην περιμένετε απο τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα απο την φωτιά,και όταν δείτε φως στο τούνελ να εμφανιστείτε στο προσκήνιο.ΕΜΕΙΣ ο λαός είμαστε οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την όποια κατάσταη κρίνει ο καθένας οτι επικρατεί στη χώρα (είτε καλή,είτε κακή).Μπορώ να γράψω 2947298 σελίδες πάνω σε αυτό,αλλά δεν θα επεκταθώ για την ώρα,ελπίζω οτι αν κάτσετε και το σκεφτείτε βαθειά θα το καταλάβετε μόνοι σας (όσοι δεν το έχετε ηδη κάνει).ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ (επι το πλείστον) ---

some food for thought

ΚΑΜΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ.Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥΣ.

KANEIΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ,ΑΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΣΚΥΨΕΙΣ.

Εγω ακόμα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το τι θα ψηφίσω,αφήνω κάποια παραθυράκια ανοιχτά.
Είμαι όμως σίγουρος για το τι ΔΕΝ πρόκειται να ψηφίσω.

Δεν πρόκειται να ψηφίσω παρατάξεις που έχουν διορίσει διανοητικά καθυστερημένα άτομα σε θέση υπουργού και τους προσέφεραν απλόχερη στήριξη για χρόνια.
Ούτε παρατάξεις που σχεδιάζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής (διαβάστε προσεκτικά τα προγράμματα απο τις ιστοσελίδες που παρέθεσε ο dizzy παραπάνω).
Ούτε παρατάξεις που ποντάρουν πάνω στις φοβίες του κόσμου για να ψαρεύουν ψήφους.
Και ούτε φυσικά παρατάξεις που συνεργάζονται με την εκκλησία και προβάλλουν την δήθεν πίστη τους ως ιδανικό και ως λόγο να τους ψηφίσει ο στενόμυαλος,φανατισμένος (και μη),θρησκευόμενος και χαμηλού πνευματικού επιπέδου νεοέλληνας.

Όπως είπε κάποιος πιο πάνω,μάθετε ΓΙΑΤΙ ψηφίζετε κάποιον,και ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ κάποιον άλλο.
Αποκτήστε ιδεολογία,ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟΙ,ανοίχτε μυαλά και ορίζοντες και ξεφύγετε απο φανατισμούς και άλλες λυπηρές καταστάσεις.
Ψηφίστε οτι ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ και οτι σας ΕΚΦΡΑΖΕΙ πραγματικά.

dizzy,οτι έχεις πει μέχρι στιγμής με βρίσκει 100% σύμφωνο.
rchos
Επειδή του το είπε η μαμάκα και ο μπαμπάκας,so simple.

αυτες οι αποψεις οταν γινονται απολυτες με βρισκουν παντα αντιθετο!σιγουρα ενα πολυ μεγαλο μερος ψηφιζει αυτα τα δυο κομματα για τον λογο που λες!δεν συμβαινει αυτο βεβαια με τα μεγαλα κομματα μονο!πολλα 20-25 ψηφιζουν κκε ας πουμε λογο της πλυσης εγκεφαλου του κομουνιστη μπαμπα!θελω να πω οτι η οικογενειακη και παραδοσιακη ψηφος βαραινει ολους τους πολιτικους χωρους και κομματα στην ελλαδα!

επισης δεν καταλαβαινω γιατι φαινεται αδυνατο σε καποιους ενας 25χρονος να πιστευει στον καπιταλισμο αρα να στηριζει καποιο κομμα που τον προωθει!

Υ.Γ. οσο για τον αλαβανο ενα εχω να πω! ειναι η ταφοπλακα του συνασπισμου!μακραν ο χειροτερος πολιτικος αρχηγος αριστερας στην ελλαδα απο μεταπολιτευση και δωθε!
soz
Ρε συ δεν το λέω απόλυτα.
Στην αμέσως κάτω σειρά γράφω πλειοψηφία.
Φυσικά και δεν μιλάω για όλους biggrin.gif

Μακάρι ο κάθε 25άρης να έχει μελετήσει τα πολιτικά συστήματα και τις (περισσότερες τουλάχιστον) ιδεολογίες και όντως να γνωρίζει γιατί ψηφίζει πχ ενα κόμμμα που προωθεί τον καπιταλισμό.Μακάρι να γνωρίζει.
natty
QUOTE(Keyser_Soze @ Sep 11 2007, 14:40 ) *
Συμφωνώ εν μέρει αλλά με αντιστροφα ονόματα. Είμαι της άποψης ότι το κακό που μας έκανε το ΠΑΣΟΚ, 20 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν θα μας το κάνει ποτέ κανένα κόμμα.

Μπορεις να μου αναλυσεις το κακο που σου εκανε σε συνολο 20 χρονια ? και μπορεις να δεις τι κακο εκανε η ΝΔ μονο σε 3,5 χρονια . Γιατι το θεμα ειναι να μηλας με στοιχεια!
soz
Επίσης καλό θα είναι να μην μπούμε σε αντιπαραθέσεις ευθέους χαρακτήρα (ΝΔ vs ΠΑΣΟΚ κλπ),όπως ει΄πωθηκε και απο την αρχή.
Είναι σίγουρο οτι θα ξεφύγουμε και θα χαθεί το νόημα της συζήτησης smile.gif
Anaz
θελω να πω οτι η οικογενειακη και παραδοσιακη ψηφος βαραινει ολους τους πολιτικους χωρους και κομματα στην ελλαδα!
Εννοειται!
επισης δεν καταλαβαινω γιατι φαινεται αδυνατο σε καποιους ενας 25χρονος να πιστευει στον καπιταλισμο αρα να στηριζει καποιο κομμα που τον προωθει!
Εκει που επικεντρωνομαι περισσοτερο εγω ειναι στο θεμα της συνεπειας κ της εμπιστοσυνης.Επισης αμφιβαλλω οτι υπαρχουν πολλοι νεοι με αληθινο καπιταλιστικο οραμα..Η συντριπτικη πλειοψηφια γνωριζει το ζητημα πολυ επιφανειακα. Ακομα κι ετσι ομως δεν μου φαινεται ΑΔΥΝΑΤΟ, ούτε κατακριτεο..! αλλα μη μου πεις οτι αυτος αποτελει τον μεσο 25χρονο ψηφοφορο της ΝΔ.. Εμενα η απορια μου ειναι:Ο μεσος νεος ψηφοφορος των 2 μεγαλων,για ποιους λογους ψηφιζει πλην των οικογενειακων παραδοσεων,την υποψια ατομικου συμφεροντος,κ της λογικης "αφου εχω να διαλεξω εναν απ'τους δυο,καλυτερα αυτος"..?
rchos
QUOTE(Anaz @ Sep 12 2007, 12:06 ) *
αλλα μη μου πεις οτι αυτος αποτελει τον μεσο 25χρονο ψηφοφορο της ΝΔ.. Εμενα η απορια μου ειναι:Ο μεσος νεος ψηφοφορος των 2 μεγαλων,για ποιους λογους ψηφιζει πλην των οικογενειακων παραδοσεων,την υποψια ατομικου συμφεροντος,κ της λογικης "αφου εχω να διαλεξω εναν απ'τους δυο,καλυτερα αυτος"..?

συμφωνω σε αυτο που λες απλα ακριβως το ιδιο θεωρω ισχυει για τον μεσο ελληνα 25χρονο ψηφοφορο οποιουδηποτε κομματος.δεν περιοριζεται μονο στα 2 μεγαλα!
geosider
QUOTE(Anaz @ Sep 12 2007, 00:33 ) *
Το προβλημα ειναι οτι πλεον δυσκολευομαι να κανω τοσο γεναιο συμβιβασμο κυριως οσων αφορα το δυο πρωτα κ ισως σημαντικοτερα κριτηρια,κ να ψηφισω καποιον συγκεκριμενο. rolleyes.gif
Παντως ρε παιδια ειλικρινα το'χω απορια.. Με ποιο σκεπτικο ενα νεο παιδι 20-25 χρονων ψηφιζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ..? Δηλαδη,στ'αληθεια θα ηθελα καποιος που σκοπευει να ψηφισει κατι απ'τα δυο να μου εξηγησει το λογο, κ δεν το λέω ειρωνικα.. Απλα θα ηθελα να ακουσω κατι πιο ουσιωδες απο επιχειρηματα τυπου "τον προτιμω απ'τον αλλον" ή "ο κουμπαρος της συμπεθερας του μπαρμπα μου κατεβαινει με τον ταδε κ θα εχω οφελη.." Παντως για να μην φανω ισοπεδωτικος,η αληθεια ειναι οτι εχω διαβασει τα κυρια στοιχεια των προγραμματων των δυο κομματων,κ εχω εντοπισει αρκετα θετικα στοιχεια. Επισης λεω οτι στις προηγουμενες εκλογες ειχα κι εγω ψηφισει εναν εκ των δυο αλλα παραδεχομαι οτι εγινε με επιπολαιοτητα κ το σκεπτικο "καλυτερος απ'τον αλλον". Αλλα οσων αφορα τα τρια τελευταια κριτηρια,υπαρχουν ατομα που ικανοποιουνται στο ελαχιστο απ'τους δυο μεγαλους?

ανάζ για μένα είσαι σωστός σε όλα

QUOTE(apkat @ Sep 12 2007, 00:42 ) *
Υ.Γ:Εγω εξαιρω την Παπαρηγα..μπορει να χει 1002 ελαττωματα αλλα αυτο της το αναγνωριζω..Και γενικα αν και το ΚΚΕ ειναι παρα πολλα χρονια πισω οφειλω να του αναγνωρισω συνεπεια..

την παπαρήγα και το κκε μπορεί να μην το εμπιστεύομαι και τόσο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι είναι πολλά χρόνια πίσω;
εννοείς επειδή έπεσε η εσσδ;

σαν ιδεολογία και ο τρόπος που αναλύουν τα γεγονότα μου φαίνεται ολόσωστος
θα έλεγα ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και μας εξηγούν τι πραγματικά συμβαίνει
βέβαια για κυβέρνηση ούτε λόγος, όσες φορές τους ρωτάνε τι θα γινόταν αν βγαίνατε κυβέρνηση απαντάνε πράγματα άσχετα 68.gif

QUOTE(rchos7 @ Sep 12 2007, 08:25 ) *
πολλα 20-25 ψηφιζουν κκε ας πουμε λογο της πλυσης εγκεφαλου του κομουνιστη μπαμπα!θελω να πω οτι η οικογενειακη και παραδοσιακη ψηφος βαραινει ολους τους πολιτικους χωρους και κομματα στην ελλαδα!

ήμαρτον το κκε με το 5% σε μάρανε για τη πλύση εγκεφάλου; αυτοί τουλάχιστον το παραδέχομαι ότι λένε και σωστά πράγματα και δεν είναι τόσο δήθεν όπως οι άλλοι εγώ δεν αποκλείεται και να το ψηφίσω αυτή την φορά, αλλά δεν ξέρώ ακόμη, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ψηφίσω κάποιο μικρό κόμμα

QUOTE(rchos7 @ Sep 12 2007, 10:48 ) *
συμφωνω σε αυτο που λες απλα ακριβως το ιδιο θεωρω ισχυει για τον μεσο ελληνα 25χρονο ψηφοφορο οποιουδηποτε κομματος.δεν περιοριζεται μονο στα 2 μεγαλα!

διαφωνώ, σε μεγάλύτερο ποσοστό αν κάποιοι ψηφίζουν με το μυαλό στο κεφάλι τους αυτοί είναι οι 25-30άρηδες, οι υπόλοιποι είναι βαμμένοι, ότι και να γίνει δεν αλλάζουν
Flash
Αnaz, νομίζω ότι οι κυριότεροι λόγοι που ένας νέος θα σκεφτόταν να ψηφίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι ότι το κοινωνικο-οικονομικό σκέλος των προγραμμάτων τους είναι πράγματι το πιο κεντρώο που έχουμε στην Ελλάδα (εγώ βέβαια θεωρώ την ταξινόμηση Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά αναχρονιστική αλλά δεν είναι του παρόντος ).
Δηλαδή με ένα ΚΚΕ να έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω στα οράματα του, με τον Συνασπισμό της Οικολογίας και των Κινημάτων να γίνεται ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ συμπεριλαμβάνοντας στις τάξεις του ακροαριστερές πολιτικές ομάδες, με τον ΛΑ.Ο.Σ. να είναι ένα κόμμα χαμαιλέων που ποντάρει κυρίως στο εθνικό συναίσθημα και συμπεριλαμβάνει στέλεχη που δεν έχουν και κανα πρόβλημα να μας πάνε σε πόλεμο με τους Τούρκους, ε όπως και να το κάνουμε τα δύο μεγάλα κόμματα θα ξεχωρίσουν για την συγκρότηση των (θεωρητικών τουλάχιστον) απόψεών της.
Τώρα αυτό το συλλογιστικό είναι ο βέλτιστος τρόπος απόφασισης ψήφου;
Όχι απαραίτητα αλλά όταν θεωρείς ότι δεν εκπροσωπείσαι στο κοινοβούλιο από ένα κόμμα με του οποίου τις ιδέες μπορείς να ταυτιστείς σε μεγάλο βαθμό θα κάνεις τις ιδεολογικές υποχωρήσεις σου ή θα ψηφίσεις λευκό ή κάποιο μικρό κόμμα που δεν πρόκειται να μπει στη Βουλή. Εγώ τουλάχιστον προτιμώ το πρώτο γιατί θεωρώ ότι η πολιτική όπως και η ζωή εν κοινωνία είναι θέμα έντιμων συμβιβασμών(βλέπε και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Ζαν Ζακ Ρουσώ) αλλά σέβομαι και κατανοώ τους ανθρώπους που επιλέγουν κάποιο από τα υπόλοιπα.
Anaz
Συμφωνοι Flash.Σεβομαι πολυ το σκεπτικο σου. Θα'θελα μονο να μου λυσεις μια τελευταια απορια.. Ο συμβιβασμος στο κριτηριο της συνεπειας κ της "εικονας" στην περιπτωση σου πχ,πόσο μεγαλος ή μικρος ειναι? Απο αυτο για μενα εξαρταται κ η "τιμιοτητα" της πράξης σου..
Εγραψα χτες ενα ποστ που κατα λαθος μου σβηστηκε.Θα επανελθω αλλη στιγμη γιατι βαριεμαι να το ξαναγραφω.. Αναφερομουν στην "απατη" του εκλογικου συστηματος,εννοώντας οτι ουσιαστικα οι πολιτικοι ειναι δεσμιοι των ψηφοφόρων τους κ ακόμα κ αν θέλουν το καλυτερο δυνατο,δεν μπορουν να το πράξουν γιατι χρειαζονται γενναιες κ δραστικες αποφασεις τις οποιες αν δοκιμαζαν να υλοποιησουν δεν θα αντεχαν ουτε μια μερα στην κυβερνηση κ φυσικα δεν θα ξαναεβγαιναν.Το συστημα εχει τοσο ισχυρους (σαθρους) δεσμους που δενουν τα χερια οποιουδηποτε πολιτικου που για να επιβιωσει πρεπει να γινει μερος του. Γι'αυτο κ βλεπεις τις αποψεις των δυο μεγαλων να εχουν πλησιάσει τόσο πολυ.. Γι'αυτο βλεπεις πολιτικους κλώνους,γλωσσα ξυλινη,αποψεις στερεοτυπα,επικοινωνιακη πολιτικη και ουσια ελάχιστη..
rchos
ήμαρτον το κκε με το 5% σε μάρανε για τη πλύση εγκεφάλου;

γι'αυτο δεν γουσταρω να μπαινω σε πολιτικες συζητησεις!παντα καποιος βρισκετε που δεν καταλαβαινει γρι απο οσα λες και πεταει τα ημαρτον του!
σιγουρευτειτε οτι εχετε καταλαβει τι λεει ο αλλος πριν απιυδεισετε με αυτα που λεει και αρχιζετε τις ημαρτολογιες!

διαφωνώ, σε μεγάλύτερο ποσοστό αν κάποιοι ψηφίζουν με το μυαλό στο κεφάλι τους αυτοί είναι οι 25-30άρηδες, οι υπόλοιποι είναι βαμμένοι, ότι και να γίνει δεν αλλάζουν

συμφωνω οτι οι πιο μεγαλοι ειναι βαμμενοι λογο και της πολιτικης ιστοριας της χωρας αλλα φοβαμαι οτι οι 20-25 (9γτ γιαυτους μιλαμε) δεν ειναι βαμμενοι γιατι ειναι κυριως 'ασχετοι' σε οτι εχει να κανει με την πολιτικη!πολυ απλα γιατι δεν ενδιαφερονται!
apkat
την παπαρήγα και το κκε μπορεί να μην το εμπιστεύομαι και τόσο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι είναι πολλά χρόνια πίσω;
εννοείς επειδή έπεσε η εσσδ;

σαν ιδεολογία και ο τρόπος που αναλύουν τα γεγονότα μου φαίνεται ολόσωστος
θα έλεγα ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και μας εξηγούν τι πραγματικά συμβαίνει
βέβαια για κυβέρνηση ούτε λόγος, όσες φορές τους ρωτάνε τι θα γινόταν αν βγαίνατε κυβέρνηση απαντάνε πράγματα άσχετα 68.gif

Μα να κανεις μια σωστη και ορθολογικη αναλυση στα τρεχοντα γεγονοτα δεν ειναι δυσκολο..Εκτος και αν εισαι διαπλεκομενος οποτε δυσκολευεσαι για αλλους λογους..Η Παπαρηγα ομως και γενικοτερα του ΚΚΕ επειδη εγω πιστευω οτι και συνεπεις στις αποψεις τους ειναι και δεν θα εκαναν ως εκ τουτου τετοιες κομπινες μπορει να κανει παρα πολυ καλες αναλυσεις για την τωρινη κατασταση της χωρας..

Τωρα γιατι ειναι χρονια πισω;;Γενικα θεωρω οτι Κομμουνιστικα κομματα ιδεολογιας Μαρξιστικης-Λενινιστικης εχουν μεινει παρα πολλα χρονια πισω στα πιστευω τους και στα οραματα τους..Αλλωστε οι βασικοι εκφραστες της ιδεολογιας τους εχουν πεθανει πανω απο 80 χρονια..Και αντι να αντιληφθουν τις εκατονταδες των αλλαγων που εχουν γινει στο παγκοσμιο σκηνικο εκ τοτε μενουν προσηλωμενοι στις αποψεις του χθες..
Flash
Τα τρία αμέσως προηγούμενα posts με εκφράζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό (πράγμα που δεν νομίζω ότι μου έχει ξανασυμβεί ειδικά εφόσον πρόκειται για τρεις διαφορετικούς χρήστες blink.gif )

Τώρα αναφορικά με το ερώτημα σου Anaz είναι τρομακτικά καίριο. Πραγματικά δεν έχω δόσει πειστική απάντηση στον εαυτό μου και φοβάμαι μήπως ρίξω ψήφο που αργότερα μετανιώσω. Από το post που έγραψα και που έκανες quote όντως κολλάω από το 2ο μόλις κριτήριο.
Όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο παρά με τα πολιτικά δεδομένα που υπάρχουν και με την όποια κριτική και αναλυτική σκέψη διαθέτω να πράξω το καλύτερο όπως μπορώ να το ερμηνεύσω. Αυτή θεωρώ έντιμη στάση.

Edit: Πάντως με τις απόψεις που εκφράζει ο apkat μπόρεσα επιτέλους να ερμηνεύσω σωστά την υπογραφή του smile.gif .
rchos
Τα τρία αμέσως προηγούμενα posts με εκφράζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό (πράγμα που δεν νομίζω ότι μου έχει ξανασυμβεί ειδικά εφόσον πρόκειται για τρεις διαφορετικούς χρήστες )

συγχαρητηρια που συμφωνησες με το τριο στουτζες! tongue.gif

εγω παντως για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι καινουριοι συμφωνω με τον αναζ! wink.gif tongue.gif
Anaz
Τώρα αναφορικά με το ερώτημα σου Anaz είναι τρομακτικά καίριο. Πραγματικά δεν έχω δόσει πειστική απάντηση στον εαυτό μου και φοβάμαι μήπως ρίξω ψήφο που αργότερα μετανιώσω.
Θα σου πω λοιπον οτι το ερωτημα που με βασανιζει εμενα τις τελευταιες μερες ειναι αυτο ακριβως που εθεσες στο πιο πανω ποστ,γι'αυτο κ σε ρωτησα.. Το αν πρεπει τελικα να κανω αυτον τον συμβιβασμο ή οχι.. Αν κ πολλες φορες λοιπον κλεινω προς την αποψη σου,ειναι ενα ΜΕΓΑΛΟ ΓΑΜΩΤΟ που δεν μ'αφηνει.. Κ μεσα σε αυτο ειναι κ το όλο επικοινωνιακο παιχνιδι των κομματων που μου προκαλει ΕΜΕΤΟ..
Ενα μικρο κ ακραιο (η μηπως οχι κ τοσο?) αλλα απλο παραδειγμα ειναι ας πουμε το εξης..: Ακομα κι αν συμφωνουσα ΑΠΟΛΥΤΑ με τις πολιτικες πεποιθησεις του Καρατζαφερη,θα ενιωθα τρομερες ενοχες κ απιστευτα χαζος να ειχα ψηφισει ενα κομμα μελος του οποιου ειναι η Εφη Σαρρη,για την οποια αρκει να δειτε το βιντεο που κυκλοφορει για να σχηματισετε επαρκη αποψη.. Αντιστοιχα παραδειγματα υπαρχουν κ στα υπολοιπα κομματα..Αντε λοιπον κ να πιστεψω οτι ο Καραμανλης κ ο Παπανδρεου εχουν οραμα..(παρενθεση:εδω θα ηθελα να ανοιξω μια αλλη μεγαλη συζητηση για τα τζακια,κ το πως ενα παιδι που μεγαλωνει απο μικρο με διορισμενη θεση προεδρου του κομματος γινεται να εχει οραμα..) Οταν για χαρη των ψηφων εκμετταλευονται την βλακεια του κοσμου κ βαζουν ανθρωπους αμορφωτους κ ηλιθιους με εντονη ομως κοινωνικη προβολη, δεν ξεπουλιουνται..?
βλεπω τωρα στην ΝΕΤ την πολιτικη αντιπαραθεση κ πραγματικα βγαινω απ'τα ρουχα μου με το επιπεδο της συζητησης που παρακολουθω..
Τη γυναικα Μαραντονα,κ τον Βας ο Παρασκευας να τους παιρναμε κ να τους καναμε ενα μαθημα για το τι πρεπει να λενε,ιδιο ακριβως θεαμα θα παρακολουθούσαμε.. (δεν αποκλειω ΚΑΘΟΛΟΥ ενδεχομενο επιστρατευσης τους αστο μελλον απο καποια παραταξη..κ ποιος μπορει απο σας να το κανει?φανταστειτε που φτασαμε..)
Δεν μπορω.. Η βλακεια με εξοργιζει!Αλλα ακομα περισσοτερο οταν ΤΕΤΟΙΑ ατομα με θεωρουν ακομα πιο χαζο κ νομιζουν οτι μπορουν να κερδισουν την εμπιστοσυνη μου υποτιμώντας ΤΟΣΟ πολυ την νοημοσυνη μου..
Αν εχετε ζησει απο κοντα τετοιους ανθρωπους, μικρα στελεχη κομματων,υποψηφιους κ τους σταυλικους τους θα καταλαβετε καλυτερα τι εννοω.. (ενα παραδειγμα που εχετε ζησει ολοι ειναι οι φοιτητικες παραταξεις.Πιστεψτε με δεν αλλαζει καθολου η νοοτροπια κ πιο ψηλα..Απλα ειναι μεγαλυτερα τα μεγεθη!) Εχω βρεθει σε τετοιες στενες συγκεντρωσεις,κ νομιζα οτι βρισκομουν σε συγκεντρωση της θυρας 7, κ ο εκαστοτε υποψηφιος ηταν ο Τσουκαλας.. Κυριαρχει η βλακεια κ η πολωση,κ πολιτικη κ πνευματικη συνειδηση..μηδεν. Δεν ειναι τυχαιο εξαλλου οτι λιγο μετα εμαθα οτι η γκομενα του Τσουκαλα κατεβαινε υποψηφια,κ ατομο μεσα απο αυτον τον κυκλο (ή αντιστοιχο,δεν θυμαμαι σιγουρα..) εκανε ψηστηρι στον ιδιο τον Τακη να κατεβει δημοτικος συμβουλος.. Ειρωνεια ε..?

Υ.Γ: Με κουραζουν αυτες οι συζητησεις μεσα απο φορουμ,γιατι εκτος των αλλων ειναι τεραστιες κ ανοιγουν πολλα μετωπα.Ας κανονιζουμε ενα πολιτικο basketforum meeting.. biggrin.gif
soz
Ο Καρατζαφέρης ίσως έχει το υψηλότερο Πολιτικό IQ απο όλους τους άλλους αρχηγούς (και οχι μόνο).

Τεράστια κίνηση το να βάλει την Έφη Σαρρή στο ψηφοδέλτιο,σοβαρά το λέω.Κατάφερε έτσι να ρίξει την προσοχή του κόσμου εκεί,και οχι στον Βορίδη ή τον Πλεύρη junior.

Έχει καταφέρει με εκπληκτικό τρόπο να καλύψει τα ακροδεξιά και φιλοβασιλικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν,μέσα απο μια πανέξυπνη/πονηρή ρητορική (και απο πολύ μελετημένες κινήσεις,όπως η παραπάνω).

Επειδή δεν τον έχω παρακλουθήσει παλαιότερα,δεν ξέρω αν πάντα ήταν τόσο μεθοδικός όσο δείχνει τα τελευταία 2 χρόνια,ή αν τον βοήθησε κάποιο επιτελείο στο να φτιάξει αυτό το προφίλ χαμαιλέοντα.

Είναι γάτος ο π***στης,άρα και διπλά επικίνδυνος για όσους δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα λεγόμενα , τις κινήσεις του και το πολιτικό του πρόγραμμα που βρίσκεται ΜΟΝΟ στο site του ΛΑ.ΟΣ.Διαβάστε το προσεκτικά να γουστάρετε biggrin.gif biggrin.gif (επαναφορά θανατικής ποινής κλπ hardcore stuff)
geosider
QUOTE(rchos7 @ Sep 12 2007, 13:09 ) *
γι'αυτο δεν γουσταρω να μπαινω σε πολιτικες συζητησεις!παντα καποιος βρισκετε που δεν καταλαβαινει γρι απο οσα λες και πεταει τα ημαρτον του!
σιγουρευτειτε οτι εχετε καταλαβει τι λεει ο αλλος πριν απιυδεισετε με αυτα που λεει και αρχιζετε τις ημαρτολογιες!
συμφωνω οτι οι πιο μεγαλοι ειναι βαμμενοι λογο και της πολιτικης ιστοριας της χωρας αλλα φοβαμαι οτι οι 20-25 (9γτ γιαυτους μιλαμε) δεν ειναι βαμμενοι γιατι ειναι κυριως 'ασχετοι' σε οτι εχει να κανει με την πολιτικη!πολυ απλα γιατι δεν ενδιαφερονται!

δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να εννοείς πίσω από τις λέξεις, εγώ διαβάζω και σχολιάζω απλά αυτό που γράφεις, αν θέλεις γίνε πιο αναλυτικός

και για αυτό με τους 25άρηδες σου απάντησα γιατί είπες ότι πολλοί από αυτούς ψηφίζουν ένα κόμμα λόγω πλύσης εγκεφάλου,

τώρα σε αυτό που προσθέτεις για το ότι πάρα πολλοί δεν ενδιαφέρονται και απέχουν συμφωνώ,
απλά τώρα υπενθυμίζω ότι λόγο εκλογικού συστήματος μία αποχή σημαίνει και ψήφο στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ...

QUOTE(apkat @ Sep 12 2007, 13:12 ) *
Μα να κανεις μια σωστη και ορθολογικη αναλυση στα τρεχοντα γεγονοτα δεν ειναι δυσκολο..Εκτος και αν εισαι διαπλεκομενος οποτε δυσκολευεσαι για αλλους λογους..Η Παπαρηγα ομως και γενικοτερα του ΚΚΕ επειδη εγω πιστευω οτι και συνεπεις στις αποψεις τους ειναι και δεν θα εκαναν ως εκ τουτου τετοιες κομπινες μπορει να κανει παρα πολυ καλες αναλυσεις για την τωρινη κατασταση της χωρας..

Τωρα γιατι ειναι χρονια πισω;;Γενικα θεωρω οτι Κομμουνιστικα κομματα ιδεολογιας Μαρξιστικης-Λενινιστικης εχουν μεινει παρα πολλα χρονια πισω στα πιστευω τους και στα οραματα τους..Αλλωστε οι βασικοι εκφραστες της ιδεολογιας τους εχουν πεθανει πανω απο 80 χρονια..Και αντι να αντιληφθουν τις εκατονταδες των αλλαγων που εχουν γινει στο παγκοσμιο σκηνικο εκ τοτε μενουν προσηλωμενοι στις αποψεις του χθες..

εδώ που βρισκόμαστε θεωρώ ακόμη και την σωστή ανάλυση του πολιτικού σκηνικού από ένα κόμμα πολύ σημαντικό ακριβώς επειδή δεν τους εμπιστεύομαι και για τους περισσότερους στόχος είναι η διαπλοκή

για τα χρόνια πίσω
νομίζω ότι ο σοσιαλισμός που προτείνουν προς το παρών δεν είναι αναχρονιστικός ούτε και ότι είναι πρόβλημα το ότι οι Μαρξ και Λένιν πεθάναν πριν 1 αιώνα περίπου, αυτοί ανέλυσαν το οικονομικό σύστημα που επικρατούσε και επικρατεί μέχρι και σήμερα (καπιταλισμός) και έδωσαν απαντήσεις θεωρητικές και πρακτικές για το πιο οικονομικό σύστημα είναι δικαιότερο
έτσι πάλι δεν κατανοώ την προσήλωση στο παρελθόν που αναφέρεις
αν είναι εύκολο και δεν βαριέσαι γίνε λίγο πιο σαφής icon_wave.gif
apkat
Mα σου ξαναλεω οτι αν θελεις να επιλεξεις καποιον που να μην ειναι μπλεγμενος σε κομπινες το ΚΚΕ θα ηταν μια καλη λυση..Για μενα ειναι οι μονοι που ειναι τοσο συνεπεις στην ιδεολογια τους..Τωρα το θεμα ειναι προφανως αν συμφωνεις με την ιδεολογια τους.Εγω τους θεωρω οπισθοδρομικους.

Η αναλυση του Μαρξ για παραδειγμα μιλαει για τον καπιταλισμο το 1870..Ε πες μου τωρα οτι εχει καμια σχεση ο καπιταλισμος του τοτε με τον καπιταλισμο σημερα..Η Αμερικη τοτε δεν ηταν καν υπερδυναμη..Η θεωρια του Μαρξ δεν θα μπορουσε να προβλεψει ουτε την Οκτωμβριανη επανασταση ουτε τους 2 παγκοσμιους ουτε τον ψυχρο πολεμο ουτε την διαλυση της ΕΣΣΔ και την ηγεμονια των Αμερικανων.Ε δεν μπορει να μιλαμε στην ιδια βαση.Σωστα;;
sarounas
QUOTE(apkat @ Sep 13 2007, 16:43 ) *
Η αναλυση του Μαρξ για παραδειγμα μιλαει για τον καπιταλισμο το 1870..Ε πες μου τωρα οτι εχει καμια σχεση ο καπιταλισμος του τοτε με τον καπιταλισμο σημερα..Η Αμερικη τοτε δεν ηταν καν υπερδυναμη..Η θεωρια του Μαρξ δεν θα μπορουσε να προβλεψει ουτε την Οκτωμβριανη επανασταση ουτε τους 2 παγκοσμιους ουτε τον ψυχρο πολεμο ουτε την διαλυση της ΕΣΣΔ και την ηγεμονια των Αμερικανων.Ε δεν μπορει να μιλαμε στην ιδια βαση.Σωστα;;

μμμ, πάνω σε αυτό θα έλεγα ότι δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο ηγεμόνας αλλά οι τακτικές τους, το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού σε περιόδους ειρήνης από τότε λίγο πολύ τρέφεται κατά τον ίδιο τρόπο (μέσω τραπεζών)
τους παγκόσμιους πολέμους τους πρόβλεψε μιας και είναι "η πράξη" του πολύ γνωστού του έργου αλλά και της πασίγνωστης φράσης που πια έχει γίνει σλόγκαν "ιμπεριαλιμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" ο οποίος χάρη στους πολέμους βγαίνει από τα αδιέξοδα του.
για την οκτωβριανή επανάσταση δεν νομίζω να πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί τόσο νωρίς αλλά υπήρχε ένας ηγέτης του βεληνεκούς του Λένιν και την οργάνωσε
επίσης δεν νομίζω ότι χρειαζόταν κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πως θα μπορούσε να οργανωθεί η επανάσταση και στον υπόλοιπο κόσμο εν μέσω ψυχρού πολέμου όπως και για την διάλυση της ΕΣΣΔ, τα οποία ήταν κυρίως θέμα στρατηγικής και διπλωματίας και έχουν διατυπωθεί εκατομύρια απόψεις και δεν θέλω με τίποτα να αναπτύξω μια τέτοια συζήτηση

για τα πέρι αποχής που έχετε δηλώσει πολλοί,
σαφώς και είναι πολιτική πράξη και μάλιστα την θεωρώ πολύ ώριμη (έστω και αν πλέον με το νέο τρικ, αποχή στην ουσία σημαίνει ψήφο στα δύο μεγάλα κόμματα) με την προυπόθεση βεβαίως αυτό να μην συνεχίζεται επ' άπειρο αλλά φυσικά με συνδυαμό προσπαθειών για αλλαγή του πολιτικού κατεστημένου και όχι με διάφορους συμβιβασμούς και πετώντας την πέτρα του αναθέματος
apkat
Δεν σχολιαζω ομως το αν θα ηταν αναγκαιο να εχουν προβλεφθει καποια πραγματα απο τον Μαρξ..Αλλα οτι απο τη στιγμη που εχουν αλλαξει τοσο δραματικα τα δεδομενα απο την εποχη του πλεον η θεωρια του φανταζει αναχρονιστικη..
NBAer
Η αλαζονεια παντως συνεχιζεται αμειωτη:

Τωρα αυτη τη στιγμη ο υπουργος Μ.Λιαπης ειπε ξεκαθαρα οτι οποιαδηποτε ψηφος σε κομμα διαφορετικο των 2 μεγαλων δεν ειναι πραγματικη αλλα ψηφος διαμαρτυριας και μονο. shot.gif
Καθως και οτι αν καποιος θελει σταθεροτητα κλπ πρεπει να ψηφισει μονο 1 απο τα 2 μεγαλα κομματα. shot.gif
morfi
QUOTE(apkat @ Sep 13 2007, 16:43 ) *
Mα σου ξαναλεω οτι αν θελεις να επιλεξεις καποιον που να μην ειναι μπλεγμενος σε κομπινες το ΚΚΕ θα ηταν μια καλη λυση..Για μενα ειναι οι μονοι που ειναι τοσο συνεπεις στην ιδεολογια τους..

Όπως και όλα τα άλλα κόμματα έτσι και το ΚΚΕ είναι το ίδιο μπλεγμένο. Μόνο την ιστορία του κουμμουνισμού να κοιτάξετε, είναι μέσα στις κομπίνες και στις δικτατορίες. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπ'όψιν ότι κατέστρεψε και έριξε στην πείνα δύο κράτη φτάνει για να καταλάβουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που βγεί πρώτο.

Όσο για την ιδεολογία τους, αυτή είναι υπεύθυνη που εδώ και πολλά χρόνια δεν προσλαμβάνονται Έλληνες στα καράβια του εξωτερικού. Έχουν τρελαθεί να μας βγάλουν από την Ευρωπαική Ένωση την ώρα που αυτή μας έχει βοηθήσει με απίστευτα οικονομικά προγράμματα (άσχετα αν τα λεφτά καταλήγουν τελικά αλλού). Όλοι θέλουν να μπουν στην Ευρωπαική Ένωση και εμείς θέλουμε να βγούμε...
apkat
Oτι θα εφτανα να υπερασπιζομαι και το ΚΚΕ δεν το πιστευα αλλα Μορφη:Ελεος..!!!

Μόνο την ιστορία του κουμμουνισμού να κοιτάξετε, είναι μέσα στις κομπίνες και στις δικτατορίες.
\

Πρωτη ανακριβεια..Ο κομμουνισμος προβλεπει σαν θεωρια την δικτατορια του προλεταριατου.Αρα δεν μειωνεις κανεναν κομμουνιστη οταν μιλας για δικτατορια..Για τις κομπινες ιστορικα πολυ θα θελα να ξερω σε ποιες αναφερεσαι.

Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπ'όψιν ότι κατέστρεψε και έριξε στην πείνα δύο κράτη φτάνει για να καταλάβουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που βγεί πρώτο.

Οταν λες 2 κρατη;;;Φυσικα μετα την καταρευση του Κομμουνιστικου μπλοκ δεν κατερευσαν μονο 2 κρατη αλλα πολλα παραπανω..Ομως εισαι σιγουρος οτι αν δεν ειχε καταρευσει τελικα ο κομμουνισμος αλλα ο καπιταλισμος δεν θα χαμε τα ιδια φαινομενα στα καπιταλιστικα κρατη;;

Όσο για την ιδεολογία τους, αυτή είναι υπεύθυνη που εδώ και πολλά χρόνια δεν προσλαμβάνονται Έλληνες στα καράβια του εξωτερικού.

blink.gif blink.gif Δεν ξερω τι θες να πεις.Μπορεις να το εξηγησεις;;

Έχουν τρελαθεί να μας βγάλουν από την Ευρωπαική Ένωση την ώρα που αυτή μας έχει βοηθήσει με απίστευτα οικονομικά προγράμματα (άσχετα αν τα λεφτά καταλήγουν τελικά αλλού).

Ε και τι να κανουμε ρε μορφη που ειναι κατα του καπιταλισμου;;Ασυνεπεια στην πολιτικη τους θα ταν να μην ηταν κατα της ΕΕ

Όλοι θέλουν να μπουν στην Ευρωπαική Ένωση και εμείς θέλουμε να βγούμε...

Πρωτον δεν θελουν ολοι να βγουμε αλλα το ΚΚΕ και καποιες αλλες αριστερες παραταξεις..
Αντιστοιχα και στο εξωτερικο υπαρχουν Κομματα εναντιον της ΕΕ και αλλα υπερ της.
Das Kapital
Πρωτη φορα ανοιγω αυτο το τοπικ και η ερωτηση που θα κανω μπορει να ειναι και λιγο οφφ τοπικ

Ποιου κομματος η φιλοσοφια ειναι πιο κοντα στη μεση οδο;
apkat
Χεχε..Τι εννοεις πιο κοντα στην μεση οδο;;Ποια ειναι η μεση οδος δηλαδη στην προκειμενη περιπτωση;;
Das Kapital
QUOTE(apkat @ Sep 13 2007, 22:30 ) *
Χεχε..Τι εννοεις πιο κοντα στην μεση οδο;;Ποια ειναι η μεση οδος δηλαδη στην προκειμενη περιπτωση;;

Πως λεμε για παραδειγμα αυτο το κομμα ειναι αριστερο αυτο δεξιο κλπ....

Τη μεση οδο τη ξερω απο τον Κοραη και θα ηθελα να μαθω ποιο κομμα μοιαζει με τη φιλοσοφια του Κοραη!
apkat
Ποια ειναι ακριβως η φιλοσοφια του Κοραη;;Ακομα δεν εχω καταλαβει ακριβως τι θες να πεις..

Παντως αν εννοεις ενα κομμα του κεντρου κατα την γνωμη μου και το ΠαΣοΚ και η ΝΔ σε αυτον τον χωρο ανηκουν.
morfi
QUOTE(apkat @ Sep 13 2007, 22:22 ) *
Oτι θα εφτανα να υπερασπιζομαι και το ΚΚΕ δεν το πιστευα αλλα Μορφη:Ελεος..!!!

Παραδέξου ότι είμαι απίστευτος. 33.gif

Πρωτη ανακριβεια..Ο κομμουνισμος προβλεπει σαν θεωρια την δικτατορια του προλεταριατου.Αρα δεν μειωνεις κανεναν κομμουνιστη οταν μιλας για δικτατορια..Για τις κομπινες ιστορικα πολυ θα θελα να ξερω σε ποιες αναφερεσαι.

Σε μία συζήτηση με συγγενής και γείτονες μία ημέρα, κατέθεσα την άποψη μου για το ΚΚΕ λέγοντας πως είναι το μόνο που αντιστέκεται και ξεσηκώνεται κάθε φορά που πιστεύουν ότι αδικούνται και πως ίσως αξίζει την ψήφο μου (αυτό που είπες και εσύ πριν δηλαδή). Και όλοι μου είπαν το εξής ωραίο : Ότι τα περισσότερα από αυτά γίνονται επίτηδες. Ξεσηκώνεται ο κόσμος, δημιουργεί πρόβλημα, το ΚΚΕ τα παίρνει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όλοι ηρεμούν.
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, αλλά άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα δεν μπορώ παρά να τους ακούσω.

Οταν λες 2 κρατη;;;Φυσικα μετα την καταρευση του Κομμουνιστικου μπλοκ δεν κατερευσαν μονο 2 κρατη αλλα πολλα παραπανω..Ομως εισαι σιγουρος οτι αν δεν ειχε καταρευσει τελικα ο κομμουνισμος αλλα ο καπιταλισμος δεν θα χαμε τα ιδια φαινομενα στα καπιταλιστικα κρατη;;

Αναφερόμουν στην ΕΣΣΡ και στην Κίνα (για την Κίνα δεν είμαι σίγουρος απλά κάπου το είχε πάρει το μάτι μου).

blink.gif blink.gif Δεν ξερω τι θες να πεις.Μπορεις να το εξηγησεις;;

Σε αυτό θα σε βοηθήσει καλύτερα ο πατέρας μου poy είναι ναυτικός. Είχαμε μιλήσει μία ημέρα για αυτό αλλά επειδή έμπλεξε και νομικά δεν πολυκατάλαβα. Χοντρικά μόνο, να πω πως έχει να κάνει με ένα φόρο που θα έπρεπε να πλήρωναν οι εφοπλιστές για κάθε καράβι. Το απαίτησαν και έγινε με αποτέλεσμα τον εφοπλιστή μετά να μην τον σύμφερει να έχει Έλληνα ναυτικό στο πλοίο του. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων...

Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει και με τις οικοδομές αν θυμάμαι καλά. Το θέμα είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να παλέψει για αυτά που δικαιούται αλλά όχι να πάει να τα πάρει όλα με τη μία. Αυτό είναι και το λάθος του κουμμουνισμού. Σε ξεσηκώνει και σου παίρνει τα μυαλά και στο τέλος παίζει να βγεις και χαμένος.

Ε και τι να κανουμε ρε μορφη που ειναι κατα του καπιταλισμου;;Ασυνεπεια στην πολιτικη τους θα ταν να μην ηταν κατα της ΕΕ

Τι σχέση έχει ο καπιταλισμός με τις χρηματοδοτήσεις τις Ευρωπαικής Ένωσης που σκοπό έχουν να βοηθήσει να γίνουν κάποια σημαντικά έργα για την κοινωνία (μετρό, λεωφορεία, ακόμα και σχολές λειτουργούν με λεφτά της ΕΕ !) ?

Πρωτον δεν θελουν ολοι να βγουμε αλλα το ΚΚΕ και καποιες αλλες αριστερες παραταξεις..
Αντιστοιχα και στο εξωτερικο υπαρχουν Κομματα εναντιον της ΕΕ και αλλα υπερ της.

Όταν είπα όλοι, αναφερόμουνα σε χώρες.

QUOTE(lebron15 @ Sep 13 2007, 22:26 ) *
Πρωτη φορα ανοιγω αυτο το τοπικ και η ερωτηση που θα κανω μπορει να ειναι και λιγο οφφ τοπικ

Ποιου κομματος η φιλοσοφια ειναι πιο κοντα στη μεση οδο;

Ο Λεβέντης ! banana.gif
apkat
Παραδέξου ότι είμαι απίστευτος.

Το παραδεχομαι..Respect μορφη αλλα το ξαναλεω.Ελεος.
Σε μία συζήτηση με συγγενής και γείτονες μία ημέρα, κατέθεσα την άποψη μου για το ΚΚΕ λέγοντας πως είναι το μόνο που αντιστέκεται και ξεσηκώνεται κάθε φορά που πιστεύουν ότι αδικούνται και πως ίσως αξίζει την ψήφο μου (αυτό που είπες και εσύ πριν δηλαδή). Και όλοι μου είπαν το εξής ωραίο : Ότι τα περισσότερα από αυτά γίνονται επίτηδες. Ξεσηκώνεται ο κόσμος, δημιουργεί πρόβλημα, το ΚΚΕ τα παίρνει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όλοι ηρεμούν.
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, αλλά άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα δεν μπορώ παρά να τους ακούσω.

Πρωτον εγω δεν ειπα οτι αξιζει να τους ψηφισεις.Εγω απλα ειπα οτι ειναι συνεπεις στην ιδεολογια τους.

Τωρα για αυτα που αναφερεις δεν ξερω.Ομως ουτε συ ξερεις.Και οι 2 υποθεσεις κανουμε.Ομως προτιμω να μην ενοχοποιω καποιον μεχρις αποδειξεως του εναντιου.

Σε αυτό θα σε βοηθήσει καλύτερα ο πατέρας μου είναι ναυτικός. Είχαμε μιλήσει μία ημέρα για αυτό αλλά επειδή έμπλεξε και νομικά δεν πολυκατάλαβα. Χοντρικά μόνο, να πω πως έχει να κάνει με έναν φόρο που θα έπρεπε να πλήρωναν οι εφοπλιστές για κάθε καράβι.

Δεν ξερω τι ναι αυτο που λες ΑΛΛΑ εσυ εδω μιλας για εναν φορο.Το ΚΚΕ δεν φορολογει.Οι κυβερνησεις φορολογουν.Αρα τι ευθυνη εχει το ΚΚΕ πανω σε αυτο το ζητημα;;

Το θέμα είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να παλέψει για αυτά που δικαιούται αλλά όχι να πάει να τα πάρει όλα με τη μία. Αυτό είναι και το λάθος του κουμμουνισμού. Σε ξεσηκώνει και σου παίρνει τα μυαλά και στο τέλος παίζει να βγεις και χαμένος.

blink.gif blink.gif
Τι σχέση έχει ο καπιταλισμός με τις χρηματοδοτήσεις τις Ευρωπαικής Ένωσης που σκοπό έχουν να βοηθήσει να γίνουν κάποια έργα σημαντικά για την κοινωνία (μετρό, λεωφορεία, ακόμα και σχολές λειτουργούν με λεφτά της ΕΕ !) ?

Ε οχι και τι σχεση εχει ο καπιταλισμος με την ΕΕ;;Ειναι σαν να ρωτας τι σχεση εχει ο κομμουνισμος με την ΕΣΣΔ..

Όταν είπα όλοι, αναφερόμουνα σε χώρες.

Σαν χωρα λοιπον και η Ελλαδα στην μεγαλη πλειοψηφεια της ειναι υπερ της ΕΕ..Το ποσοστο που ειναι κατα της ΕΕ ειναι περιπου το ιδιο σε ολες της χωρες της.

Ο Λεβέντης !

exactly!!!! smiley.gif smiley.gif
Flash
Καλά τι είναι αυτό που έγινε με τις πολιτικές διαφημίσεις φέτος;

Έχω δει μέχρι στιγμής κάτι διαφημίσεις Μπεν Χουρ της ΝΔ, κάτι μαύρες-κατάμαυρες του ΠαΣοΚ (ειδικά αυτή με τους "κουμπάρους" είναι απαράδεκτη), τα γνωστά του Αλαβάνου και τώρα μόλις είδα διαφημιστικούς μαραθώνιους της Ένωσης Κέντρου, κάτι φριχτούς λαϊκισμούς της φιλελεύθερης συμμαχίας (καλά πότε ξεπήδησαν αυτοί; ) και μια πολύ ωραία των πράσινων οικολόγων- οι οποίοι μάλιστα έχουν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας τους τον μεγάλο μας ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη οπότε όσοι θα αποφασίσετε τελευταία στιγμή σκεφτείτε τους.
geosider
QUOTE(morfi @ Sep 13 2007, 18:33 ) *
Όπως και όλα τα άλλα κόμματα έτσι και το ΚΚΕ είναι το ίδιο μπλεγμένο. Μόνο την ιστορία του κουμμουνισμού να κοιτάξετε, είναι μέσα στις κομπίνες και στις δικτατορίες. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπ'όψιν ότι κατέστρεψε και έριξε στην πείνα δύο κράτη φτάνει για να καταλάβουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που βγεί πρώτο.

Όσο για την ιδεολογία τους, αυτή είναι υπεύθυνη που εδώ και πολλά χρόνια δεν προσλαμβάνονται Έλληνες στα καράβια του εξωτερικού. Έχουν τρελαθεί να μας βγάλουν από την Ευρωπαική Ένωση την ώρα που αυτή μας έχει βοηθήσει με απίστευτα οικονομικά προγράμματα (άσχετα αν τα λεφτά καταλήγουν τελικά αλλού). Όλοι θέλουν να μπουν στην Ευρωπαική Ένωση και εμείς θέλουμε να βγούμε...

ρε μάρφη αφού φαίνεται ότι δεν ασχολήσε καθόλου γιατί ανοίγεις τέτοια κουβέντα;
βλέπεις το πράγμα τελείως επιφανειακά και τι να αρχίσει να σου εξηγεί ο άλλος τώρα μέσα από το ίντερνετ
καλύτερα κάνε κουβέντα face to face με κάποιον που υποστηρίζει το ΚΚΕ για να δεις την άλλη πλευρά wink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.