Τον καιρό που γραφόταν το άρθρο, οι Σπερς είχαν ήδη εξασφαλίσει για 4η φορά σε 9 χρόνια την πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ, κάτι που μόνο οι Λέικερς των Σακ-Κόμπι κατόρθωσαν την ίδα χρονική περίοδο.
Τον τελευταίο καιρό νιώθω διχασμένος (όπως και πολλοί φίλοι του ΝΒΑ) για την περίπτωση Ντάνκαν και το πού πραγματικά κατατάσσεται μεταξύ των μεγάλων του αθλήματος. Όντας φαν της συνέπειας και της σταθερότητας, διατηρούσα πεισματικά τον Καρλ Μαλόουν στην απόλυτη κορυφή των PF στην ιστορία. Δεν είναι άλλωστε λίγο να παίζεις μπάσκετ κορυφής ως τα 41 σου και να είσαι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών. Κοντά του, αλλά πίσω του, άλλα μεγάλα τεσσάρια, όπως ο Πέτιτ, ο Μπάρκλεϊ, ο Χέιζ, ο Γκαρνέτ και ο ΜακΧέιλ. Ο Πέτιτ όμως δεν είχε τη διάρκεια, ο Μπάρκλεϊ τη σταθερότητα, ο Χέιζ την αποτελεσματικότητα, ο Γκαρνέτ τις ομαδικές διακρίσεις και ο ΜακΧέιλ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπότε, ο Μαλόουν έμενε πρώτος. Αλλά, όπως έμοιαζε πολύ πιθανό χρόνια τώρα, ο Ντάνκαν κάποτε θα αμφισβητούσε με τον τρόπο του αυτή την επιλογή. 3 πρωταθλήματα (που ίσως γίνουν 4), όλα σαν ο κορυφαίος παίκτης των Τελικών, 2 MVP, μόνιμες θέσεις στις κορυφαίες πεντάδες και αμυντικές πεντάδες του πρωταθλήματος από τη ρούκι κιόλας σεζόν του, είναι κληρονομιά που αντιστοιχεί σε ένα θρύλο πρώτου μεγέθους.
Ο Μαλόουν έχει πάρα πολλές διακρίσεις, αλλά η έλλειψη τίτλων τον πονά. Υπάρχει η δικαιολογία που ακούει στο όνομα Τζόρνταν, αλλά δεν επαρκεί. Οι δυο τους άλλωστε αναμετρήθηκαν μόνο 2 χρονιές, με το Μαλόουν να χρειάζεται 12 χρόνια για να φτάσει στους τελικούς. Συν τοις άλλοις, ο Τζόρνταν ήταν απών το 1994, αλλά ο τίτλος δεν ήρθε για τη Γιούτα. Ούτε μετά τη δεύτερη απόσυρσή του, παρότι το 1999 είχε αναδειχθεί MVP της σεζόν. Τον σταμάτησαν με πειστικό τρόπο οι Μπλέιζερς. Ούτε καν στα «γεράματα» το 2004 με τους έμπειρους, αλλά κουρασμένους και ανοργάνωτους, όπως αποδείχτηκε, Λέικερς. Το γενικότερο πρόβλημα με τον «Ταχυδρόμο» ήταν ότι στα πλέι οφ παρουσίαζε μια πτώση είτε στην παραγωγικότητά του είτε στα ποσοστά ευστοχίας του κι ότι σε πολλά κρίσιμα παιχνίδια δεν έδινε το παρών τόσο βροντερά όσο θα έπρεπε.
Ο Ντάνκαν είχε βέβαια κι αυτός τις κακές στιγμές του: Υπέστη οδυνηρό sweep από τους Λέικερς το 2001, βλέποντας τους Σακίλ-Κόμπι να οργιάζουν. Έκανε κακές προσπάθειες (μέχρι και αίρμπολ) πάλι εναντίον των Λέικερς της επόμενη σεζόν. Κάποιοι είχαν ήδη ξεγράψει το πρωτάθλημα του ’99, άλλοι επέμεναν να τοποθετούν αστερίσκο, λόγω του λοκ άουτ. Όταν όμως ακολούθησαν οι μεγαλειώδεις εμφανίσεις του το 2003, πολλοί αμφισβητίες «δαγκώθηκαν», ακόμη δε περισσότερο το 2005. Φέτος, έχει πλέον καταντήσει κουραστικό. Ο Ντάνκαν πάλι στους τελικούς; Απαράδεκτο!
Γιατί οι Αμερικανοί, τουλάχιστον οι νεαροί, δε θέλουν να βλέπουν τον Ντάνκαν στους τελικούς; Μα γιατί το ΝΒΑ θέλει να βλέπει «νέους Τζόρνταν» και-δυστυχώς γι’αυτούς-οι «νέοι Τζόρνταν» δεν έχουν ακόμη δείξει ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον «παλιό». Ή με τον ηγέτη των Σπερς. Ο Κόμπι πήρε τίτλους μόνο σαν παρτενέρ του Σακίλ, ο Γουέιντ κατέκτησε έναν, με πολλές μουρμούρες για ευνοϊκή διαιτησία, ο Λεμπρόν έχει μέλλον. Άλλοι, όπως ο Τ-Μακ και ο Άιβερσον έχουν μείνει πίσω. Ο τίτλος του ΝΒΑ παραμένει «υπόθεση των ψηλών», με λίγες μόνο εξαιρέσεις.
Οι νέοι αστέρες μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους στα τοπ-10 των highlights του ESPN και του NBA Action. Είναι μια διάκριση, αλλά οι περισσότεροι εξ’αυτών θα την αντάλλασαν με το δαχτυλίδι. Οι Σπερς μπορούν να τους δείξουν το δρόμο.