Η απεργία είναι το αποτελεσματικότερο μέσο άσκησης πίεσης του εργαζόμενου στον εργοδότη ώστε ο πρώτος να προσπαθήσει να προασπίσει τα δικαιώματα του ή να διεκδικήσει πρόσθετα (το πόσο λογικές ή δίκαιες είναι οι εκάστοτε διεκδικήσεις είναι άλλο ζήτημα).
Πέρα όμως από την ιδεολογική διάσταση που δίνει στις απεργιακές κινητοποιήσεις ο καθένας (που κυμαίνονται από απόψεις σαν και αυτή του χούλιγκαν μέχρι και ...επικά κατορθώματα στον αντίποδα) το σημαντικότερα για μένα όπως έχω γράψει για άλλο ζήτημα παλιότερα είναι ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (όπως αντίστοιχα είναι νόμος του κράτους και ο νόμος της Γιαννάκου βρε Β for B ) .
Και επειδή σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που να το αμφισβητήσει όπως συνήθως αντιγράφω τη δεύτερη παράγραφο από το 23ο άρθρο του συντάγματος περί συνδικαλιστικής ελευθερίας.
QUOTE
H απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων.
Aπαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Tο δικαίωμα προσφυγής σε απεργία των δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Oι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του
Παρότι όμως η γενική τοποθέτηση μου είναι σαφώς υπέρ της προάσπισης αυτού του δικαιώματος δε σημαίνει ότι συμφωνώ και με τα κίνητρα, τις απαιτήσεις ή τον τρόπο διένεργειας της κάθε απεργείας (και άλλων ενεργειών που γίνονται στα πλαίσια αυτής). Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:
1) Το να ζητάνε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων ή/και δημοτικών υπαλλήλων αυξήσης 50% έως 70% το θεωρώ από παράλογο έως γελοίο (προς Θεού δεν αναφέρομαι π.χ. στους υπαλλήλους καθαριότητας ή στις νοσοκόμες).
2) Το να ζητάνε οι γυναίκες εργαζόμενοι να μην ισχύσει η ευρωπαική ντιρεκτίβα που μιλάει για εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών αγγίζει τα όρια του ανάστροφου σεξισμού καλυμμένου υπό το μανδύα του φεμινισμού και της μητρότητας (λες και το παιδί θα το μεγαλώσουν στα 55...)
3) Το να υπάρχουν κάποιοι αργόσχολοι εργατοπατέρες που απλά θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και βρίσκουν ορισμένες φορές αφορμές για ξεσηκωμό δε θέλω καν να το χαρακτηρίσω.
4) Το να κλείνουν οι κεντρικότεροι εμπορικοί δρόμοι των Αθηνών για πολλές ώρες επί πάνω από 100 εργάσιμες μέρες κάθε χρόνο (αν μου ζητηθεί θα βρω και παραθέσω τα στοιχεία) είναι ζήτημα προς διευθέτηση για το καλό του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας.
5) Το να ζητήται να δωθούν ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ επιχορηγήσεις σε γηράσκουσες μη αποδοτικές εταιρείες που είναι εγκλωβισμένες σε τεθνεώτες κλάδους δραστηριότητας (πχ κλωστουφαντουργία) ή σε υπεράριθμους γίγαντες (πχ Ολυμπιακή) είναι κλοπή από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
6) Το να αρνούνται κλάδοι που τελούν σε απεργία να διαθέσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στη δημόσια υγεία είναι απροκάλυπτη καφρίλα (πχ με την απεργια των λιμενεργατών είχαν μείνει χωρίς οξυγόνο και άλλο υλικό νοσκομεία σε νησιά).
και η λίστα μπορεί να συνεχίστεί.
Το θέμα είναι, πρέπει για αυτούς τους λόγους και άλλους που δεν ανέφερα, να καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας; Κατα τη γνώμη μου όχι. Αλλά πρέπει η κοινωνία στο σύνολο της (και όχι μόνο η πολιτεία) να χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα με την προσήκουσα σύνεση και να αναδεικνύει ως κεφαλές στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σχετικών με τέτοιες κινητοποιήσεις ανθρώπους "υπέυθυνα δραστήριους" θα τους χαρακτήριζα αντί για λαϊκίστικα λαμόγια που πετάνε κανένα σοσιαλιστικό τσιτάτο από τα ένδοξα sixties.
ΥΓ: για όσους δεν το κατάλαβαν, τέλειωσα τα midterms και επιστρέφω δημήτριος , ε... δριμύτερος