Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
ZERAR-8
Κάθε κλειστό γυμναστήριο έχει -αναμφισβήτητα- τη δική του ιστορία. Τι γίνεται όμως, όταν -μαζί με αυτήν- "κουβαλάει" και την ιστορία του ονόματος, που του έχουν δώσει; Δεν είναι λίγα τα γυμναστήρια της χώρας μας, που έχουν ονοματεπώνυμο, ως φόρο τιμής ή προσφορά μνήμης σε ανθρώπους που έχουν τιμήσει στην Ελλάδα, όχι απαραίτητα στον αθλητισμό ούτε καν αποκλειστικά στο μπάσκετ.
Δεν έχει -μόνο- ο δρόμος λοιπόν, τη δική του ιστορία… Έχουν και τα γήπεδα. Εμείς επιχειρήσαμε μια πρώτη καταγραφή, μια πρώτη συλλογή ονοματεπωνύμων, να βρούμε (όσο είναι δυνατόν) την… καταγωγή των γηπέδων, γιατί λέγονται όπως λέγονται. Αναμφίβολα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη μελέτη για να ανακαλύψει κανείς όλα τα γήπεδα με ονοματεπώνυμο. Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας και για όποια κενά υπάρχουν θα συνδράμετε ώστε να τα καλύψουμε…
Διπλή τιμή

Τέσσερις προσωπικότητες (μόνο δύο από τον αθλητισμό, καμία από το χώρο του μπάσκετ) έχουν δώσει το ονοματεπώνυμό τους σε δύο κλειστά γυμναστήρια της χώρας μας και αυτές δεν είναι άλλες από το Σπύρο Λούη και τον Πύρρο Δήμα, τον Δημήτριο Bικέλα με τη Μελίνα Mερκούρη.
"MEΛINA MEPKOYPH": " Μελίνα Mερκούρη" ονομάζεται το γήπεδο του Ρεθύμνου, αλλά και το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται στου Ρέντη (καθώς και μια αίθουσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας). Τα λόγια είναι περιττά για μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας μας, που καθιερώθηκε ως ηθοποιός, προτού καταπιαστεί με την πολιτική (σ.σ. έγινε θρύλος ως υπουργός Πολιτισμού) και μείνει στην Ιστορία για την ισχυρή της προσωπικότητα και την αγάπη της για την Ελλάδα (σ.σ. ένα από τα οράματά της άλλωστε μέχρι και το θάνατό της, ήταν η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο…).
"ΠYPPOΣ ΔHMAΣ": "Πύρρος Δήμας" μετονομάστηκε πρόσφατα το κλειστό του Μίλωνα (στη Νέα Σμύρνη), όπως επίσης και αυτό του Λιτόχωρου, προς τιμήν του τρεις φορές "χρυσού" Ολυμπιονίκη μας (και μία "χάλκινος"). Επίσης, τα λόγια για τα (αθλητικά) κατορθώματά του είναι περιττά…
"ΔHMHTPIOΣ BIKEΛAΣ": Απολύτως λογικό το γυμναστήριο της Σύρου να ονομάζεται "Δημήτριος Bικέλας", αφού από εκεί κατάγεται ο μεγάλος λόγιος, ποιητής και πεζογράφος μας. Και όμως, το όνομά του έχει δανειστεί και ένα από τα κλειστά γήπεδα της Βέροιας.
"ΣΠYPOΣ ΛOYHΣ": O πρώτος Ολυμπιονίκης της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων, στον μαραθώνιο, έχει συνδέσει το όνομά του με τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και το Mαρούσι. Kαμία έκπληξη λοιπόν, που τόσο το Oλυμπιακό Aθλητικό Kέντρο Aθηνών (OAKA) έχει επίσημη ονομασία "Σπύρος Λούης", όσο και το παλαιό γήπεδο του Aμαρουσίου, έδρα της ομάδας μπάσκετ, πριν αυτή μετακομίσει στον Άγιο Θωμά.

ATTIKH

"ANΔPEAΣ BAPIKAΣ": Από τους σημαντικότερους παράγοντες του Πανιωνίου ο Ανδρέας Βαρίκας (απεβίωσε σε ηλικία μόλις 45 ετών), το όνομα του οποίου χρησιμοποιεί το κλειστό της ομάδας στη Νέα Σμύρνη, αν και το τμήμα μπάσκετ έχει χρόνια να το χρησιμοποιήσει ως έδρα του… Έμεινε στην ιστορία για την ανιδιοτελή προσφορά του και το (μεγάλο) όραμά του για τον "Ιστορικό".
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ": Γνωστό ως κλειστό της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ή "Τάφος του Ινδού", η φυσική έδρα του Παναθηναϊκού και "σπίτι" της ομάδας των μπάσκετ των γυναικών, έχει πάρει το όνομά του (όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση, βέβαια), από τον Απόστολο Νικολαΐδη, πρώην πρόεδρο των "πρασίνων".
"MIXAΛHΣ MOYPOYTΣOΣ": Το κλειστό της Δάφνης "δανείστηκε" την ονομασία του από το Mιχάλη Mουρούτσο, "χρυσό" Ολυμπιονίκη μας (κι όχι μόνο…) στο Τάε Κβο Ντο, γέννημα - θρέμμα του τοπικού δήμου. Πρόκειται για έναν από τους νεότερους σε ηλικία αθλητές (σ.σ. έχει γεννηθεί το 1980), που έχουν την τιμή να έχουν… δώσει το όνομά τους σε αθλητική εγκατάσταση, πριν καν μάλιστα, αποσυρθεί από την ενεργό δράση!
"ANΔPEAΣ ΠAΠANΔPEOY": Πρωθυπουργός της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Eλλάδας, ο Aνδρέας Παπανδρέου έχει δώσει το ονοματεπώνυμό του στο κλειστό του Περιστερίου, όπου αγωνίζεται και η ομώνυμη ομάδα.
"ΣTEΛIOΣ KAΛAΪTZHΣ": Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το τμήμα βόλεϊ του Πανερυθραϊκού, μετέπειτα πρόεδρός του και γενικότερα ακούραστος εργάτης του σωματείου, ο Στέλιος Καλαϊτζής έχει προσφέρει το όνομά του στο κλειστό της ομάδας.
"ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ": Το Εθνικό κλειστό γυμναστήριο Πειραιά φέρει το όνομα ενός εκ των σημαντικότερων παραγόντων όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Ο Πέτρος Καπαγέρωφ, γέννημα-θρέμμα του Πειραιά, απεβίωσε το 2002 όντας πρόεδρος της ΕΟΚ, σε ηλικία 61 ετών.
"OΛYMΠIONIKHΣ XAPAΛAMΠOΣ XOΛIΔHΣ": Ο "μικροκαμωμένος Ολυμπιονίκης" της πάλης Χαράλαμπος (ή όπως συνηθίζεται να τον λέμε, Mπάμπης) Χολίδης έχει δώσει το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο του Μενιδίου (ονομάζεται και "Χολίδειο"). Πλέον, υπηρετεί τον αθλητισμό από άλλο πόστο, αυτό του προπονητή.
"ΘEOΔΩPOΣ ΠOYTAΣ": Η πάλαι ποτέ έδρα του Ολυμπιακού, το κλειστό του Κορυδαλλού, ονομάζεται "Θεόδωρος Πούτας". Στο συγκεκριμένο δήμο υπάρχει ακόμα ένα δημοτικό κλειστό γυμναστήριο με όνομα και επώνυμο, το "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΕΑΣ", στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά και υποψήφιου δήμαρχου (προερχόμενος από τον χώρο της αριστεράς).
"MAKHΣ ΛIOYΓKAΣ": Μπορεί να μην φιλοξενεί πλέον καμία επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, όμως το κλειστό της Γλυφάδας "Μάκης Λιούγκας" αποτέλεσε μέχρι και το 1985, όταν χτίστηκε το ΣΕΦ, το μεγαλύτερο γήπεδο της Αθήνας, έχοντας φιλοξενήσει μεγάλες μπασκετικές στιγμές.
"ΠANAΓIΩTHΣ ΓKAZΓKAΣ": Το πασίγνωστο κλειστό γυμναστήριο του Mετς έχει επίσημη ονομασία "Παναγιώτης Γκάζγκας", γεγονός που ελάχιστοι γνωρίζουν πάντως...
"ΖΗΡΙΝΕΙΟ": Ο Ιωάννης Ζηρίνης αγόρασε την έκταση (1928), που στεγάζεται σήμερα η αθλητική εγκατάσταση, η οποία φέρει το όνομά του και φιλοξενεί ουκ ολίγες μπασκετικές ομάδες.
"ANTΩNHΣ TPITΣHΣ": Από τους μεγάλους οραματιστές Έλληνες πολιτικούς και δήμαρχος Αθηναίων. Το γήπεδο της Γκράβας "δανείστηκε" το όνομά του από τον Αντώνη Τρίτση.
"ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ": Παραλίγο να είχε δύο κλειστά στο όνομά του ο Γιώργος Κασιμάτης! Έτσι ονομάζεται το γυμναστήριο της Δραπετσώνας, αλλά και μία αίθουσα στο κλειστό του ΟΑΚΑ, η οποία πάντως, χρησιμοποιείται (κυρίως) από την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας.
"ΕΑΚ ΗΦΑΙΣΤΟΣ": Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς από πού έχει πάρει την ονομασία του το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Περιστερίου. Να ’ναι καλά ο θεός της φωτιάς, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες…
"NIKOΣ KAKΛAMANAKHΣ": Το όνομα του Έλληνα Oλυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, γνωστού κι ως "γιος του ανέμου", Nίκου Kακλαμανάκη, έχει το κλειστό γυμναστήριο του Λαγονησίου, που το χρησιμοποιεί ο Mέγας Aλέξανδρος, ομάδα στο Tοπικό Πρωτάθλημα της EΣKA.
- Στην Αττική υπάρχουν ακόμα τα κλειστά γυμναστήρια "ΠANTEΛHΣ NIKOΛAΪΔHΣ" (Kερατσινίου), "ΠΑΥΛΟΣ MΠAKOΓIANNHΣ" (Σιταποθηκών), "ΣTEΛIOΣ KYPIAKIΔHΣ" (Φιλοθέης), "ΠΛATΩN" (από τα ομώνυμα εκπαιδευτήρια) και φυσικά, το θρυλικό "ΠAΠAΣTPATEIO". Πρόσφατα μετονομάστηκε σε "ΓEΩPΓIOΣ TZITZIKΩΣTAΣ" (πολιτικός) το δημοτικό γυμναστήριο Aδένδρου Nέας Xαλκηδόνας.
dizzy_fingers
Πολύ καλό άρθρο, σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας, αλλά καλό θα ήταν να βάζαμε την πηγή (Αλεξάνδρα Λούτση από basketblog.gr) για να μην έχουμε προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα smile.gif.

Εκτός κι αν είσαι εσύ η κα Λούτση smile.gif.
ZERAR-8
QUOTE(dizzy_fingers @ Mar 7 2007, 09:58 AM) *
Πολύ καλό άρθρο, σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας, αλλά καλό θα ήταν να βάζαμε την πηγή (Αλεξάνδρα Λούτση από basketblog.gr) για να μην έχουμε προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα smile.gif.

Εκτός κι αν είσαι εσύ η κα Λούτση smile.gif.


ευχαριστώ για την ενημέρωση- παράληψη δική μου smile.gif
και όχι δεν είμαι η κα Λούτση laugh.gif
Olorin
QUOTE(ZERAR-8 @ Mar 7 2007, 08:03 AM) *
"ANΔPEAΣ BAPIKAΣ": Από τους σημαντικότερους παράγοντες του Πανιωνίου ο Ανδρέας Βαρίκας (απεβίωσε σε ηλικία μόλις 45 ετών), το όνομα του οποίου χρησιμοποιεί το κλειστό της ομάδας στη Νέα Σμύρνη, αν και το τμήμα μπάσκετ έχει χρόνια να το χρησιμοποιήσει ως έδρα του… Έμεινε στην ιστορία για την ανιδιοτελή προσφορά του και το (μεγάλο) όραμά του για τον "Ιστορικό".

Μια διευκρίνιση σε μια ανακρίβεια, επειδή το εν λόγω κλειστό το είχα σαν δεύτερο σπίτι μου τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του όταν αγωνιζόμουν στα παιδικο-εφηβικά του Πανιωνίου (έχω να υπερηφανεύομαι ότι με τα χεράκια μου -και μερικών συμπαικτών μου- βάλαμε τις μπασκέτες! tongue.gif ): Το γήπεδο χτίστηκε το 1996 (πω-πω 11 χρόνια περάσαν... Γεράσαμε...), πάνω στα ιστορικά ανοικτά που υπήρχαν δίπλα από την εξέδρα του ποδοσφαιρικού γηπέδου και χρησίμευαν ως έδρα για τα τμήματα υποδομής της ομάδας μπάσκετ. Αυτή ήταν και είναι μέχρι σήμερα και η χρήση του, αν και από ό,τι θυμάμαι (γιατί ήμουν και 15 χρονών παιδάκι, τότε) την πρώτη μόνο χρονιά το χρησιμοποιούσε και η ανδρική ομάδα χάντμπολ που τότε αγωνιζόταν στην Α'1, καθώς και η γυναικεία ομάδα μπάσκετ που ιδρύθηκε εκείνη την χρονιά και σήμερα πάει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας. Φυσικά ουδέποτε το χρησιμοποίησε η ανδρική ομάδα, παρά μόνο για κάποιες προπονήσεις μια χρονιά που γινόντουσαν κάποια έργα στην έδρα της...
leonkalf
Να διορθώσω ότι το "Παναγιώτης Σαλπέας" και όχι Σαλέας όπως γράφει στο post, δεν βρίσκεται στο δήμο Κορυδαλλού αλλά στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Χατζηκυριάκειο!

Ο Κορυδαλλός έχει, δυστυχώς, μόνο ένα κλειστό γήπεδο 68.gif
hagi
Στο "ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ" του Κερατσινίου αγωνίζεται η ομάδα του Φάρου Κερατσινίου αν δεν κάνω λάθος..Και είναι ένα πάρα πολύ ωραίο γήπεδο..
trefoil 13
"ANTΩNHΣ TPITΣHΣ" ονομάζεται και το κλειστό του Χολαργού όπου αγωνίζεται ο τοπικός άρης στην Α1 κατηγορία των γυναικών.
Aristofanis
"Ερρίκος Χατζόπουλος" ονομάζεται το κλειστό γήπεδο της Θήβας όπου αγωνίζεται ο Άρης Θήβας στην Α1 Γυναικών
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.