Αναλυτικά η πρόταση του Ίκαρου Καλλιθέας:

"Το ελληνικό μπάσκετ μετά την κρίση που πέρασε, έχει επιστρέψει για τα καλά στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού, ένεκα των επιτυχιών της Εθνικής ομάδας, αλλά και της παρουσίας των συλλόγων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι δεδομένο, όμως, ότι υπάρχουν πολλά "κακώς κείμενα", τα οποία εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του αθλήματος με τις περισσότερες επιτυχίες στη χώρα μας.
Ιδίως στις "μικρές" κατηγορίες, πρέπει να διορθωθούν πολλά πράγματα, ώστε το μπάσκετ να αποκτήσει την αξιοπιστία που του αρμόζει. Το σωματείο μας κατέθεσε στην ΕΟΚ μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών, θέλοντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει κι άλλους συλλόγους σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων και σκοπός του Ικάρου, είναι να "αφυπνίσει" όλους όσοι αγαπάνε το μπάσκετ κι έχουν ιδέες για την πρόοδο και την ανάπτυξή του.
Εν πρώτοις θεωρούμε επιβεβλημένο, για κάποια χρόνια, με τη σύμπνοια παικτών - ομάδων - ΕΟΚ - πολιτείας, η Α2 κατηγορία να παραμείνει ερασιτεχνική. Ακολούθως θέλουμε να σταθούμε σε δέκα σημεία: 1) Να υπάρξει φορέας για τις Γ' Εθνική, Β' Εθνική και Α2, υπό την εποπτεία της ΕΟΚ, ή υπό την προεδρεία της ΕΟΚ. Με συμμετοχή των ομάδων, των αθλητών, της ομοσπονδίας και της πολιτείας.
2) Να υπάρχουν συμφωνητικά, που να κατατίθενται στον ανωτέρω φορέα, μεταξύ των ομάδων και των αθλητών.
3) Να κατατίθεται εγγυητική τραπέζης, για το σύνολο των συμφωνητικών για αθλητές και προπονητές, αμέσως μετά την λήξη των μετεγγραφών.
4) Να καταπίπτει η εγγυητική μετά από απόφαση του φορέα, εφ' όσον οι σύλλογοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
5) Να τιμωρούνται άμεσα, με ποινές που θα ορισθούν από τον φορέα, οι αφερέγγυες ομάδες. Επίσης να τιμωρούνται παραδειγματικά οι παράγοντες και οι αθλητές που θα ψευδομαρτυρούν, κατά την κατάθεση τους στον ανωτέρω φορέα.
6) Να υπάρχει έξτρα μετεγγραφική περίοδος για την Α2 κατηγορία, καθώς και οι μεταγραφές στην πρώτη περίοδο για Α2 - Β' και Γ' Εθνική να διαρκούν μέχρι 48 ώρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.
7) Να υπάρχει άμεση επίλυση των οικονομικών διαφορών, που θα ελευθερώνει στην ουσία τους αθλητές και δεν θα τους κρατάει δέσμιους, των πιθανών εκβιασμών των ομάδων. Η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ για αναβολή της κατάπτωσης της εγγυητικής ή αντίθετα, να έχει επιπτώσεις για τον διάδικο που θα χάσει.
8) Εφ’ όσον τηρηθούν τα ανωτέρω και εξυγιανθεί ο κλάδος –που αυτή τη στιγμή είναι αφερέγγυος- τότε η Α2 κατηγορία να επιστρέψει σε επαγγελματικό πρότυπο.
9) Ο συγκεκριμένος φορέας, μέσα στα πλαίσια του νόμου και σε συνέχεια και επεξήγηση αυτού, να θέσει αυστηρούς όρους λειτουργίας των γραφείων ατζέντηδων. Οι εκπρόσωποι παικτών θα είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν εγγράφως στον φορέα και να τιμωρούνται αυστηρά, αν κατά τους τακτικούς ελέγχους, ή μετά από καταγγελία, αποδειχθεί ότι δεν τηρούν τους όρους και τους κανόνες του νόμου.
10) Να προστατεύονται τα σωματεία από τους ασυνεπείς αθλητές (εφόσον τα σωματεία είναι συνεπή) και να υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς, βάσει του οποίου να γνωμοδοτεί ο φορέας για τιμωρίες αθλητών".