Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Τα φυντάνια του Ευρωμπάσκετ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Εθνικές ομάδες > Older Tournaments > Eurobasket 2011
sacarame
Zoran Dragic
1.96- 22.06.1989


Σίγουρα άμα κάποιος μας έλεγε το όνομα Dragic, σίγουρα το μυαλό όλων θα πήγαινε στον Goran. Κι όμως υπάρχει κι άλλος στο σόι και μάλιστα μας έκανε αρκετά θετική εντύπωση κατά την διάρκεια του τουρνουά. Ο Zoran λοιπόν αγωνίζεται στην θέση του shooting guard σε αντίθεση με τον αδερφό του. Πάντως είναι εξίσου ταχύς με τον αδερφό του και διεισδυτικός. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός, ότι εξαιτίας και της διαφορετικής θέσης, ο Zoran είναι παίκτης που συνεισφέρει περισσότερο στον τομέα των rebounds, αλλά δεν είναι τόσο δημιουργικός όσο ο αδερφός του. Πάντως, θέλει αρκετή δουλειά στο μακρινό του σουτ, διότι guard με 1/13 τρίποντα σε 11 παιχνίδια δεν μπορεί να σταθεί στο τοπ επίπεδο.


Kevin Seraphin
2.05-97.12.1989


Ίσως κοιτώντας απλά τα νούμερά του να έλεγες για ποιο λόγο βρίσκεται ένας παίκτης με σχεδόν 5 πόντους και 2 rebounds στα λεγόμενα "φυντάνια"; Κι όμως ο Κεβάν Σεγαφάν (καλτ) προσωπικά μου έκανα καλή εντύπωση, τηρουμένου του χρόνου που αγωνιζόταν (περίπου 8,8 λεπτά). Δεν είναι και το πρώτο μπόι για την θέση του σέντερ. Όμως έδειξε κάποιες πολύ καλές κινήσεις και γενικά έδειξε ότι κατέχει το low-post παιχνίδι. Μάλιστα πήγε αρκετά καλά απέναντι σε παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης και γενικά έδειξε να μην φοβάται να τους αντιμετωπίσει (άσχετα αν αυτό του κόστισε μερικές τάπες από τον Ιμπάκα στον τελικό tongue.gif ). Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε από την Κάχα Λαμποράλ οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε και στην Ευρωλίγκα.
morrison
Vladimir Dasic
2.08-13.05.88


Aν κάποιος διασώθηκε από το ναυάγιο του Μαυροβουνίου στο φετινό Ευρωμπάσκετ αυτός είναι ο Βλάντιμιρ Ντάσιτς. O παίχτης της Λοτομάτικα Ρόμα επιβεβαίωσε τη καλή χρονιά που είχε πέρσι, προσπαθώντας να σβήσει το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Ρεάλ στην οποία δεν βρήκε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Η αριθμητική πληρότητα του Μαυροβουνίου στους ψηλούς έστειλε τον Ντάσιτς αρκετή ώρα σε θέση 3 καθώς άνετα μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις των φόργουορντ. Τελείωσε το τουρνουά με 10π και 7.6ρ και έδειξε ότι δεν είχε θεωρηθεί άδικα μεγάλο ταλέντο πίσω στα χρόνια της Μπούντουτσνοστ.


Rihards Kuksiks
2.01-17.07.88


Το κολεγιόπαιδο της Εθνικής Λετονίας ήρθε στο Ευρωμπάσκετ έχοντας ολοκληρώσει τον 4ετή κύκλο του στο Arizona State University όπου υπήρξε συμπαίκτης του James Harden και του Jeff Pendegraph. Αποφοίτησε με 10.4π και 2.7ρ ενώ μέσα στο Ευρωμπάσκετ ανακοίνωθηκε η συμφωνία του με την Βαλένθια για την χρονιά που έρχεται. Μαζί με το νο.42 του φετινού ντραφτ Davis Bertans αποτελούν τις μεγαλύτερες ελπίδες των Λετονών για να κάνουν κάτι καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Είχε 16π-4.2ρ και το φοβερό 58% στα τρίποντα(18/31).
baskethood
Enes Kanter
2.10-20.05.92


Το όνομα του συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό το καλόκαιρι αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.Επελέγη στο ντράφτ ως νούμερο τρία απο τους Τζαζ μένοντας επί ένα ολόκληρο χρόνο μακριά απ τα παρκέ λόγω της τιμωρίας του απ τη διοίκηση του NCAA.Στα γήπεδα της Λιθουανίας δικαιολόγησε τη «φήμη» του αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και ολοκλήρωσε το τουρνουά με 9.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ.Έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και νομίζουμε οτι στο ΝΒΑ θα βρεί τις κατάλληλες συνθήκες να «αγγίξει» το potential του.

Aleksey Shved
1.96-16.12.88


Παίκτης αποκάλυψη για τη Ρωσία στο φετινό ευρωμπάσκετ.Εξαιρετικός με τη μπάλα στα χέρια αλλά και χωρίς αυτήν.Συνεργαζόταν υπέροχα με τους συμπαίκτες του,αγωνίστηκε με επιτυχία στις δύο θέσεις των γκάρντ και τελείωσε το τουρνουά με 8.5 πόντους,2.5 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ ανά αγώνα.Το μέλλον δείχνει να του ανήκει και αναμένουμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες διοργανώσεις.
aegeansheed
ΤΟ ΜΠΕΣΤ ΤΩΝ ΦΥΝΤΑΝΙΩΝ



Jonas Valanciunas (Λιθουανία)



Τα στατιστικά του στο Ευρωμπάσκετ:


Σε μέσους όρους: 8.4 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 1.1 τάπες, 0.9 κλεψίματα σε 16 περίπου λεπτά συμμετοχής. Ήταν ο 7ος καλύτερος τάπερμαν του Τουρνουά.

Παρουσίαση:
Ο Valanciunas μόλις 2 μήνες πριν έφερε την Λιθουανία των Under-19 στο χρυσό μετάλλιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2011 και κράτησε για τον εαυτό του το τρόπαιο του Πολυτιμότερου Παίκτη της διοργάνωσης, έχοντας πετύχει 36 πόντους στον τελικό με τη Σερβία. Ο Κεμζούρα τον κάλεσε, αφού έτσι κι αλλιώς αργά ή γρήγορα θα έμπαινε και στη μεγάλη Εθνική. Ιδανικό timing για ντεμπούτο για έναν από τους καλύτερους στον κόσμο στην ηλικία του.
Στο πιθανότατα πιο ευτυχισμένο καλοκαίρι της σύντομης ζωής του έως τώρα, τον Ιούνιο, οι Toronto Raptors τον επέλεξαν στο νο5 του φετινού draft. Ο Valanciunas μπήκε με τη μία στα βαθιά, ενώ το ρόστερ της Λιθουανίας στους ψηλούς αποτελούσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να παίξει και να καθιερωθεί από τώρα και για την επόμενη δεκαετία.

Δυνατά Σημεία:
Ο Valanciunas έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένας έφηβος μπασκετμπολίστας, είναι φοβερά ενθουσιώδης, ελαστικός και ιδιαίτερα ταχύς. Από την άλλη έχει σώμα που είναι μυικά άχτιστο ακόμα και πολλές φορές χάνει στο ένας με έναν από τον-πιο δυνατό-αντίπαλο ψηλό.
Με το γρήγορο πρώτο βήμα του, είδαμε πολλές φορές να παίζει τέλεια το pick n’ roll με τον Jasikevicius. Αν και αδύνατος, έχει τη σωματοδομή που δίνει ένα πολύ καλό top-Eurolegaue εκτόπισμα στο σκρην, με αποτέλεσμα να ρολάρει πολύ καλά. Ένας καλός passing pg είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει αρκετούς εύκολους πόντους στην ομάδα του με συμπαίκτη τον Valanciunas. Αγαπημένες στιγμές στο ΕΒ τα alley oops Saras-Jonas που κατέληγαν σε ένα θεαματικό εναέριο κάρφωμα.
Ένα ακόμη πολύ καλό στοιχείο του είναι η καλή επαφή που φαίνεται να έχει με τη μπάλα. Αν και δεν έδειξε κάποιο επιθετικό παιχνίδι με face up σουτ από τα 5-6 μέτρα (σπάνια το επιχειρεί), εντούτοις διαπίστωσα ότι έχει εξαιρετικό finger roll, πράγμα που φαίνεται τόσο από τα χούξατ του όσο και από το καλό στυλ (και ποσοστό) στις ελεύθερες βολές.
Επιπλέον έχει εξαιρετική αίσθηση του χώρου. Στήνεται καλά σε θέση να υποδεχθεί μια γρήγορη κάθετη πάσα και παρακολουθεί τα σουτ των συμπαικτών του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά σε πλεονεκτική θέση για επιθετικό ριμπάουντ.
Τα γρήγορα πόδια του τον βοηθούν να ρολάρει πολύ καλά, ενώ για το ύψος του τρέχει εξαιρετικά το παρκέ στην αντεπίθεση. Τα μακριά χέρια του τον βοηθούν να υποδεχθεί μία γρήγορη πάσα, αλλά και στην άμυνα.
Επιθετικά έχει το πλεονέκτημα να τελειώνει γρήγορα της φάσεις (quick hands).

Χαρακτηριστική κίνηση:

Το γυριστό hook με το δεξί του χέρι μετά από πίβοτ, που μπορεί να το τελειώσει το ίδιο αποτελεσματικά είτε από τα αριστερά προς το κέντρο της ρακέτας, είτε να συνεχίσει το μπάσιμο και να ανοίξει το βήμα ώστε να έχει την πολυτέλεια να κερδίσει τον χώρο από τον προσωπικό του αντίπαλο και να τελειώσει με το ταμπλώ.
Επίσης φαίνεται να έχει καλό σουτ με ταμπλώ από τα δεξιά της ρακέτας

Μειονεκτήματα:
Η απειρία του και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός στο ΕΒ του κόστισε αρκετά στο να χάνει τη συγκέντρωσή του πολλές φορές με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε αρκετά αχρείαστα φάουλ (2.5 κατά μ.ο.) και λάθη (2.6 κατά μ.ο.)
Πολλές φορές φάνηκε ανίκανος να επικρατήσει σε προσωπικές μονομαχίες με κάποιον ιδιαίτερα σωματώδη ψηλό που μπορούσε να παίρνει καλές θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάχη του με τον Κουφό για την 5η θέση.
Θα πρέπει να προσπαθήσει να βάλει στο παιχνίδι του και το σουτ από μέση απόσταση, αφού με τον καιρό θα χάσει το πλεονέκτημά του, που είναι ότι ακόμα παραμένει σχετικά άγνωστος και επομένως αφενός δεν είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμος αντίπαλος (υπεροψία), αφετέρου οι αντίπαλοι προπονητές δεν έχουν ακόμα σπουδάσει το παιχνίδι του για να γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζεται.
Το ύψος του και η σωματοκατασκευή του: όπως και με την περίπτωση Κουφού, ο Valanciunas θα προβληματίσει αρκετά τους προπονητές/γυμναστές στο ΝΒΑ σχετικά με το σώμα που του ταιριάζει να έχει. Αν γίνει καλή διάγνωση θα προληφθεί το ενδεχόμενο να φορτωθεί με περιττά μυικά κιλά που θα του στερήσουν ό,τι πιο ελκυστικό έχει ως παίκτης: την ταχύτητα και την ευελιξία του.

Πρόβλεψη 10ετίας:
Το σώμα του και το παιχνίδι του είναι μαρς για ΝΒΑ, αρκεί να γίνει ένα ελαφρύ 4άρι στα 112 κιλά. Το πιο πιθανό είναι να περάσει 2 χρόνια αφάνειας και στη συνέχεια να βρει το ρόλο του στην ομάδα και να φτιάξει μια αυτοπεποίθηση αντάξια του ταλέντου του.

natouralistis
29 Απριλίου 1984


71.gif 71.gif
Nuntius
QUOTE (morrison @ Sep 19 2011, 23:05 ) *
Vladimir Dasic
2.08-13.05.88


Aν κάποιος διασώθηκε από το ναυάγιο του Μαυροβουνίου στο φετινό Ευρωμπάσκετ αυτός είναι ο Βλάντιμιρ Ντάσιτς. O παίχτης της Λοτομάτικα Ρόμα επιβεβαίωσε τη καλή χρονιά που είχε πέρσι, προσπαθώντας να σβήσει το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Ρεάλ στην οποία δεν βρήκε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Η αριθμητική πληρότητα του Μαυροβουνίου στους ψηλούς έστειλε τον Ντάσιτς αρκετή ώρα σε θέση 3 καθώς άνετα μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις των φόργουορντ. Τελείωσε το τουρνουά με 10π και 7.6ρ και έδειξε ότι δεν είχε θεωρηθεί άδικα μεγάλο ταλέντο πίσω στα χρόνια της Μπούντουτσνοστ.


Πόσο κρίμα ήταν να βλέπεις τον έρμο τον Ντάσιτς να προσπαθεί να κουβαλήσει μόνος του το Μαυροβούνιο. Ξεκίνησε το τουρνουά με 2 double-double (20 π., 16 ρ. εναντίον Σκοπίων, 14 π., 11 ρ. εναντίον Βοσνίας), έπαιξε μέτρια με Κροατία και μετά απογοητεύτηκε και έπαιξε άσχημα εναντίον Ελλάδας και Φινλανδίας. Πραγματικά όμως ένιωθες άσχημα να βλέπεις έναν πιτσιρικά να προσπαθεί ενώ οι υπόλοιποι ήταν μετριότατοι.
T.W.Is.M.
Με λιγη καθυστερηση εδω ειναι το τελευταιο κομματι του αφιερωματος:

Robin Benzing
25.01.1989 - 2.08


Αν η Γερμανια ολα αυτα τα χρονια ειχε βρει το Μπατμαν της στο προσωπο του Ντιρκ Νοβιτσκι, τωρα μαλλον βρηκε και το Ρομπιν! smiley.gif Ο Μπεντσινγκ ειναι ενα ψηλο τριαρι με μεγαλα χερια και πολυ μπασκετικη κοψια. Διακρινεται για το καλο του μακρινο σουτ και τη γρηγορη εκτελεση, αλλα ταυτοχρονα μπορει να βαλει την μπαλα στο παρκε και να επιχειρησει διεισδυση. Η αδυναμια του ειναι κυριως στον τομεα της δυναμης, καθως πρεπει να βαλει κιλα στο σωμα του που ειναι αδυνατο και γι αυτο το λογο ειναι επιρρεπης στα φαουλ. Επειδη μεχρι περσι αγωνιζοταν στην Ουλμ δεν εχει εμπειριες απο μεγαλα παιχνιδια πλην αυτων της εθνικης Γερμανιας. Στο Ευρωμπασκετ ομως εδειξε οτι εχει τις δυνατοτητες να εξελιχθει σε μελλοντικο ηγετη της Γερμανιας εχοντας 9,1 ποντους με 57,1% στα διποντα και 52,6% στα τριποντα(2ος σε ευστοχια σε ολη τη διοργανωση). Δε θα γινει Νοβιτσκι, αλλα οι προοπτικες του δεν ειναι για να μεινει στασιμος οπως ο Γιαγκλα.


Κωστας Κουφος
24.02.1989 - 2.13


Δε θα μπορουσε να γινει αφιερωμα στα νεα ταλεντα του Ευρωμπασκετ χωρις μια αναφορα σε παιχτη της Ελλαδας, που παρουσιασε το πιο ανανεωμενο ροστερ της απο τους Ολυμπιακους του 2004. Ο Κουφος λοιπον, που το 2007 ειχε χαρακτηριστει η μεγαλη ελπιδα του ελληνικου μπασκετ και το 2009 μας ειχε γεμισει προβληματισμους με την ελλειψη εξελιξης που παρατηρησαμε, καταφερε να τραβηξει την προσοχη φετος. Δεν ηταν ο παιχτης που ειχαμε θαυμασει στην εθνικη νεων πριν 4 χρονια, ενας παιχτης που εμοιαζε για την ηλικια του ενα κραμα Νοβιτσκι και Μπαρνιανι. Εχει γινει πια ενας σεντερ ρακετας. Ενας παιχτης που παιζει με πλατη στο καλαθι, αλλα τελειωνει και φασεις μετα απο pick n' roll και με κοντινα χουκ. Ενας παιχτης που εχει την επαφη με το καλαθι που κανενας Ελληνας σεντερ δεν ειχε τα τελευταια 25 χρονια με εξαιρεση το Λαζαρο Παπαδοπουλο. Ειναι φανερο οτι πλεον εχει διαμορφωσει το παιχνιδι του ετσι οπως του ζητηθηκε στις ΗΠΑ και δε χρησιμοποιει πια τα σουτακια απ τα 4-5 μετρα που βλεπαμε οταν τον ειχαμε πρωτογνωρισει. Ομως εχει βελτιωσει πολυ την επιθετικη παρουσια του μεσα στη ρακετα. Καταφερε μαλιστα να κανει τα δυο καλυτερα παιχνιδια του εναντιον παιχτων που οχι μονο γνωριζει απο το ΝΒΑ, αλλα ειχε και συμπαιχτες την περσινη σεζον, του Πεκοβιτς(στη Μινεσοτα) και του Μοζγκοφ(στο Ντενβερ). Η μεγαλη του αδυναμια ομως ειναι στην αμυνα. Δεν εχει τις σωστες αντιδρασεις για να δωσει αποτελεσματικες βοηθειες, δυσκολευεται να ακολουθησει τον αντιπαλο στα ποδια οταν βγει μακρια απ το καλαθι και στις κακες του επιθετικα μερες δεν καταφερε να βοηθησει την εθνικη. Με την προοδο που εχει δειξει ομως σε σχεση με το προηγουμενο Ευρωμπασκετ στο ποστ παιχνιδι του μπορουμε να αισιοδοξουμε οτι και αυτη η αδυναμια του θα βελτιωθει. Αν αυτο πραγματοποιηθει, η εθνικη θα εχει βρει σεντερ για τα επομενα τουλαχιστον 10 χρονια.
captain charisma
πολυ ωραιο το αφιερωμα..

για το μπενζιγκ, απορω πως και δεν πηγε σε ενα δυνατο πρωταθλημα οπως το ισπανικο ετσι ωστε να δουλεψει περισσοτερο στις αδυναμιες του?εκει στη μπαγερν μοναχου χαραμιζεται πιστευω, διοτι και το επιπεδο της γερμανιας ειναι χαμηλο...απο του χρονου οπωσδηποτε πρεπει να βγει εξωτερικο για να εξελιχθει...
morrison
QUOTE(captain charisma @ Sep 22 2011, 21:39 ) *
για το μπενζιγκ, απορω πως και δεν πηγε σε ενα δυνατο πρωταθλημα οπως το ισπανικο ετσι ωστε να δουλεψει περισσοτερο στις αδυναμιες του?εκει στη μπαγερν μοναχου χαραμιζεται πιστευω, διοτι και το επιπεδο της γερμανιας ειναι χαμηλο...απο του χρονου οπωσδηποτε πρεπει να βγει εξωτερικο για να εξελιχθει...


Συμφωνω Captain.Καλο θα του εκανε μια μετακινηση σε ενα πιο δυνατο πρωταθλημα.
Τεχνικα παιρνει πολυ βελτιωση ακομα και δεν τον ειδα ιδιαιτερα βελτιωμενο απο την τελευταια φορα.
Θα πρεπει να προσθεσει και καποιες κινησεις στο ποστ καθως το υψος που εχει του δινει πλεονεκτημα εναντι οποιουδηποτε 3αριου.
damian
Πάντως αναπολώντας το ματς Ελλάδα-Σερβία θυμήθηκα τον τελικό του 2007 και πραγματικά απορώ με την εξέλιξη των 2 πρωταγωνιστών του (Ματσβαν,Κουφός). Κανένας απ'τους 2 δεν δικαιολόγησε τον θόρυβο που είχε προκληθεί γύρω απ'αυτός.
natouralistis
22 χρονων ειναι φιλε..

Το αν δικαιολογησουν ή οχι το ντορο που εγινε γυρω απο το ονομα τους, θα το πουμε οταν θα εχουν κανει τη καριερα τους..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.