QUOTE(basketofatsa @ Oct 3 2007, 13:38 )
Καλησπέρα παιδιά!
Επειδή είναι η πρώτη φορά που έχω την δυνατότητα να συνομιλήσω ''άμεσα'' με φιλάθλους του Παναθηναικού, θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας γύρω από την φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς (ή ακόμα και των Γιαννακόπουλων..) να διαθέτει η ομάδα ένα ρόστερ που να απαρτίζεται από 15-16 παίκτες, εκ των οποίων οι επιπλέον 3-4 να'ναι απλοί θεατές σε όλους ή τους περισσότερους αγώνες..
Λόγου χάρη, πέρσυ στα περισσότερα παιχνίδια οι Ξανθόπουλος-Παπανικολάου-Σάκοτα ήταν εκτός 12άδας και αν θυμάμαι καλά ο πρώτος είχε παίξει σε παιχνίδια εντός έδρας με τις ομάδες που τερμάτισαν κάτω από την 10η θέση..
Γιατί μπαίνει σε αυτό το τρυπάκι η ομάδα σας?!
Πλην του Σάκοτα (ο οποίος έχει πολλά να δώσει στο μπασκετικό στερέωμα αν πάρει παραστάσεις..), οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν ή δεν μπορούν να διεκδικήσουν βασικό χρόνο συμμετοχής στην ομάδα..
Για παράδειγμα, πάλι σχετικά με τον Ξανθόπουλο, είχε μπροστά του τους Διαμαντίδη-Μπετσίροβιτς-Βούγιανιτς (ακόμη και τον Ντελκ στα guard..)..
Και γενικότερα αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια στον Παναθηναικό με πολλά ονόματα όπως αυτά του Γκαγκαλούδη-Σιούτη..και άλλα..
Γιατί δεν δίδεται αυτή η δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν σε άλλες ομάδες?!μόνο φέτος έγινε αυτή η κίνηση...
Ηθελα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα γιατί με παραξενεύει..
Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα τους δικαιολογούσα είναι ότι κάθε μέρα έκαναν προπόνηση με μεγάλους παίκτες με αποτέλεσμα να κερδίζουν μπόνους στο θέμα εμπειρίας..
Αλλά αν ένας παίκτης δεν παίξει στο παρκέ..δεν κάνει το λάθος του..δεν θα αποκτήσει ποτέ την εμπειρία να σταθεί σε έναν αγώνα..
Αυτά και σας ευχαριστώ που με ''διαβάσατε''..
Υ.Γ. Το ίδιο γίνεται και στον Ολυμπιακό πέρσυ και φέτος..
QUOTE(lakersdynasty @ Oct 3 2007, 13:55 )
Για αρχη καλως ορισες και καλα ποστ!
Οσον αφορα τους παικτες στυλ Ξανθοπουλου Σακοτα που ερχονται στον ΠΑΟ (μηλαω μονο για ΠΑΟ γιατι δεν θελω να θιξω στρατιγικες αλλων ομαδων) ερχονται στην ομαδ ξερωντας εκ των προτερων οτι δεν θα εχουν μεγαλο χρονο συμμετοχης. Αυτοι οι παικτες ομως μπορει να μην παιζουν και οπως ειπες να μην αποκτουν εμπειριες εντος παιχνιδιου,αλλα προφανως δεν ηρθαν για αυτο τον λογο στον ΠΑΟ!
Ο Ζελικο πολλες φορες χαρακτιρησε με λιγα λογια αυτους ους παικτες ως ποιοτικες προσθηκες στην προπονηση της ομαδας και χαρακτιρησε τετοιου τυπου παικτες ως παικτες που προσφερουν στον ΠΑΟ διοτι βοηθουν παρα πολυ στην προπονηση αλλα και που περνουν και πολλα απο αυτην!
Δεν νομιζω οτι ειναι τυχαιο που ο Ζαχαριεφ φετος ειχε ενθουσιαστει μονο και μονο με την ιδεα οτι θα εκανε προπωνηση με τον Ζελικο! Θα μου πεις βεβαια οτι ο Ζαχαριεφ ειναι ακομη 16 χρονών ενω οι Σακοτα Ξανθοπουλος 21 και 23...αλλα δεν νομιζω οτι ο Ξανθοπουλος καθισε με το ζορι περσι στην ομαδα ενω ηθελε μετα απο τον γυρισμο του (ηταν δανεικος στον ΠΑΟΚ) να παιξει περισσοτερο.
Φετος οι 2 παικτες εκαναν το μεγαλο βημα αφου εβλεπαν οτι τα πραγματα γινοντουσαν ακομη χειρωτρα γιαυτους. Αλλα αν εχουνε μια ποιοτητα και μια ετοιμοτητα για να παιξουν σε αυτο εχει συμβαλει παρα πολυ και ο Ζελικο και η προπονηση με τους κορυφαιους.
Οποτε το αν θα παει ενας παικτης σε οποιαδηποτε ομαδα ειναι θεμα δικων του επιλογων. Αλλα εστω και μονο μεσα απο την προπονηση εγω πιστευω οτι παιρνουν σημαντικα εφοδια για το μελλον οσων αφορα την προπονηση του ΠΑΟ.
QUOTE(basketofatsa @ Oct 3 2007, 14:24 )
Σίγουρα οι επιλογές των παικτών είναι προσωπικές, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουν και το ''άλλοθι'' του συμβολαίου..
Δεν νομίζω ομάδες όπως το Μαρούσι, ο Πανιώνιος, ο Πανελλήνιος να μπορούν να καλύψουν το συμβόλαιο που τους προτείνει ο Παναθηναικός..
Από την μία με προβληματίζει αυτή η ''στρατηγική'' του Παναθηναικού και Ολυμπιακού (ακόμη χειρότερα, ειδικά φέτος..) του να έχουν παίκτες μόνο και μόνο για να συμπληρώνουν την προπόνηση..και από την άλλη η επιλογή των παικτών αυτών που αναζητάνε το χρήμα (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας..) και όχι την καταξίωση σε κάποια ομάδα..
Λόγου χάρη ο Κυρίτσης γι'αυτό πέρσυ απέρριψε πρόταση του Ολυμπιακού, γιατί ήξερε εξ'αρχής ότι δεν θα'χει τον χρόνο συμμετοχής που θα'χε στο Μαρούσι, μέσα από το οποίο κέρδισε πανάξια μια θέση στην 18άδα της Εθνικής..
Επίσης, συμφωνώ στο γεγονός ότι νεαροί παίκτες θα'θελαν να χαρούν την προπόνηση του Ομπράντοβιτς, αλλά κυρίως λόγο του νεαρού ενθουσιασμού τους..
Οπως γράφτηκε και σε τόπικ του Ολυμπιακού..είναι κρίμα ταλέντα ή παίκτες που μπορύν να προσφέρρουν στο ελληνικό προσκήνιο να ''χάνονται'' στις κερκίδες..δεν τους αξίζει..
Γιατί τα μεγάλα ρόστερ; με παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα;;;Για μένα υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ας πάρουμε μερικούς από αυτούς με την σειρά:
. Αγωνιστική συχνότητα
Ομάδες σε επίπεδο Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού παίζουν 50 με 70 δυνατά παιχνίδια την σεζόν κι αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι των παικτών είναι και διεθνείς τότε καταλαβαίνει κανείς πόσα παιχνίδια παίζει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Άρα στον προγραμματισμό κάθε ομάδας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ότι 1/2/3 ακόμη και τέσσερεις καλοί παίκτες μπορεί κατά την διάρκεια της σεζόν να τραυματιστούν (βλέπε πέρυσι κάτα κύριο λόγο τον Άρη λόγο του μικρότερου του ρόστερ άλλα και Ολυμπιακού). Αν υπάρξουν τραυματίες λοιπόν θα υπάρχουν από πίσω παίκτες με ανάλογη αξία να συμπληρώσουν το κενό και εκεί τους δίνεται και η μεγάλη ευκαιρία να καθιερωθούν. Κάτι ανάλογο έγινε πέρυσι και με τον Τομάσεβιτς τον οποίο στην αρχή δεν πολυχρησιμοποιούσε ο Ομπράντοβιτς μα στο τέλος έγινε ένα από τα πιο δυνατά του όπλα (όχι τώρα ότι ο Τομάσεβιτς είναι ά π ε ι ρ ο ς ή ξωφλημένος, για να μην παρεξηγούμε)
Και αν μου πει κανείς στο ΝΒΑ παίζουν πολύ περισσότερα παιχνίδια και ακόμη πιο συχνά από την Ευρώπη, θα απαντήσω: ΚΑΜΜΙΑ σύγκριση... στο ΝΒΑ η κανονική περίοδος είναι μόνο σόου μπιζ. Το πρωτάθλημα αρχίζει στα πλέι όφ...
Εδώ θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην Ευρώπη! Μα πως;;; θα απαντήσω... όταν κάθε προπονητής ονομάζει πάνω από τα μισά παιχνίδια τελικούς και όχι μόνο... Ποιός προπονητής θα συνεχίσει να κάθεται στον πάγκο στην Ελλάδα εαν κάνει 5-6 συνεχώμενες ήττες;;;
. Κάθε παίκτης κάνει τα δικά του όνειρα.
Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι (κυρίως) νεαροί καλαθοσφαιριστές έχουν τα δικά τους μεγάλα όνειρα. Πολλοί από μας θα δίναμε τα πάντα ( τρόπος του λέγειν) για να βγάλουμε μια χρονιά σε μια μεγάλη ομάδα... και όχι μόνο για το οικονομικό που πιστεύω ότι κι αυτό παίζει έναν μεγάλο ρόλο.
Κάθε Ξανθόπουλος και κάθε Σάκοτα πιστεύει (και αυτό είναι καλό) ότι μπορεί να σταθεί και να καθιερωθεί γιατί το ΑΞΙΖΕΙ... Η Ελληνική πραγματικότητα μας λέει όμως κάτι άλλο. Οι προπονητές, παράγωντες και αρμόδιοι μιας ομάδας βρίσκονται υπό τόση πίεση που δεν δίνουν την δυνατότητα σε νεαρούς παίκτες να δείξουν αυτά που αξίζουν. Και πριν αρχίζει κανείς να με κράζει... ποιός προπονητής θα ρίσκαρε να χάσει ένα(ν) (τελικό) παιχνίδι με το να βάλει στα τελευταία λεπτά έναν νεαρό που έχει κάνει νωρίτερα ένα αρκετά καλό παιχνίδι; Θα πέσουν όλοι πάνω του (φίλαθλοι, εφημερίδες, επιτήδιοι προπονητές) για να τον φάνε αν ο νεαρός χάσει το τελευταίο σουτ...
Και που αλλού πραγματικά (από μια μεγάλη ομάδα) θα έχουν περισσότερο προσωπικό όφελος αυτοί οι νεαροί;
. Το οικονομικό
Όσο και να μη θέλουμε να το ισοπεδώσουμε το μπάσκετμπολ είναι για πολλούς ένα επάγγελμα... Γιατί να μην πάει ένας νεαρός καλοθοσφαιριστής με περίσσιο ταλέντο και πολλά όνειρα σε μια μεγάλη ομάδα που κάνει την τιμή να τον ζητήσει (γιατί όπως και να το κάνουμε και 15ος / 16ος παίκτης μιας τέτοιας ομάδας είναι τιμή για πολλούς). Να ξέρει πως μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει δεν θα χρειάζεται να παρακαλάει να του δώσουν μερικά από τα χρήματα του συμβολαίου του για να πληρώσει το νοίκιο του σπιτιού του. Μπορεί για τους φανατικούς οπαδούς αυτά να μην παίζουν ρόλο και έχουμε και πραγματικά παραδείγματα από παίκτες που παίζανε απλήρωτοι γιατί αγαπούσαν την ομάδα... μα σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο για την απόδοση κάθε παίκτη και τα εξωγηπεδικά και η φερεγγυότητα μιας ομάδας...
. Αγωνιστική βελτίωση
Κάθε παίκτης γίνεται καλύτερος όταν αγωνίζεται εναντίον καλύτερων ή ισάξιων αντιπάλων. Μια δυνατή προπόνηση του Παναθηναϊκού σίγουρα θα δίνει αγωνιστικά πολύ περισσότερα από έναν μέτριο αντίπαλο στην Α1. Αυτό συνεπάγεται με διαρκείς αγωνιστική βελτίωση σταν ατομική τεχνική και ομαδική τακτική. Όλα αυτά βέβαια μέχρι ένα σημείο... από κει και έπειτα είναι η αγωνιστική πράξη που τελειοπιεί έναν παίκτη... εδώ σας παραπέμπτω στο σημείο 2 (ελληνική πραγματικότητα)
. Φιλοδοξίες
Κάθε αθλητής έχει και της δικές του φιλοδοξίες. Και αυτές συνήθως εκφράζονται σε κύπελα και πρωταθλήματα... που λοιπόν υπάρχουν για έναν αθλητή περισσότερες πιθανότητες να πάρει κάποιο κύπελο; στον Πανελλήνιο (χωρίς να θέλω να μειώσω την δουλειά που γίνεται στην ομάδα) ή σε Παναθηναϊκό / Ολυμπιακό;
Σίγουρα θα μπορούσα να βρω πολλούς ακόμη λόγους για την φιλοσοφία των ομάδων αλλά και των αθλητών για μια τέτοια στρατηγική...
Όσο το ελληνικό μπάσκετ θα βγάζει ταλέντα, εγώ δεν θα το βλέπω αυτό σαν χάντικαπ αλλά σαν μια μεγάλη ευκαιρία... αρκεί βέβαια κι οι υπόλοιπες ομάδες να οργανωθούν καλύτερα ώστε να ανέβει ο ανταγωνισμός. Και όσο θα ανεβαίνει ο ανταγωνισμός τόσο θα ασχολούνται και περισσότεροι επιχειρηματίες με το άθλημα οι ομάδες θα αποκτούν ξανά την χαμένη φερεγγυότητα τους... και πάει λέγοντας...
Συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου... ελπίζω να μην είμαι εντελώς εκτός θέματος τόπικ...