Help - Search - Members - Calendar
Full Version: BEST OF: Χακίμ Ολάζουον
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
NBAholic
Με αφορμή ένα περυσινό άρθρο του Σαμ Σμιθ για τις 40 κορυφαίες στιγμές του Τζόρνταν, αποφάσισα να κάνω το ίδιο για διάφορους μεγάλους παίχτες του παρελθόντος (και παρόντος), κατατάσσοντας τα καλύτερα παιχνίδια της ΝΒΑ καριέρας τους. Μετά από αρκετό ψάξιμο, συγκέντρωσα τα περισσότερα από αυτά.

Παραθέτω την ενότητα του Χακίμ Ολάζουον, με τα 17 κορυφαία του παιχνίδια (στυλ Γιάννη Διακογιάννη biggrin.gif ).


17. Σούπερ μπλοκέρ
Ο Ολάζουον κατέχει την πρώτη θέση στα κοψίματα σε κανονική περίοδο και πλέι οφ. Το ρεκόρ στην ποστ-σίζον το πέτυχε στον πρώτο γύρο του 1990, με αντιπάλους του Λέικερς, 10 τον αριθμό (τριπλ νταμπλ). Πάντως, η πρόκριση πήγε στην ομάδα του Μάτζικ Τζόνσον.

16. Δίκην γκαρντ
Ο Χακίμ ήταν πάντα καλός πασέρ. Το απέδειξε με το παραπάνω το 1995, όταν σε αγώνα με τους Γουόριορς μοίρασε 12 ασίστ (ρεκόρ καριέρας), χωρίς να παραλείψει να σκοράρει 37 πόντους και να μαζέψει 13 ριμπάουντ.

15. Εφιάλτης της Γιούτα
Η Γιούτα ήταν μια από τις «αγαπημένες» ομάδες του «Ντριμ», ο οποίος τους απέκλεισε δυο σερί χρονιές σε πλέι οφ. Το 1994, οι Ρόκετς επικράτησαν στους Τελικούς της Δύσης, με τον Ολάζουον να σκοράρει 41 πόντους και να μαζεύει 17 ριμπάουντ στο 2ο αγώνα.

14. Βρυχάται ακόμη
Μπορεί η ευκινησία του να άρχισε να τον εγκαταλείπει, αλλά ομάδες όπως το Ντένβερ προσφέρονται για μεγάλες εμφανίσεις. Έτσι, σε έναν αγώνα του 1997, φόρτωσε τους Νάγκετς με 48 πόντους, χωρίς να χρειαστεί ούτε μια βολή! Είχε 24/40 σουτ. Λίγο αργότερα, θα ξαναέκανε πάρτι με τους Νάγκετς, φορτώνοντάς τους με άλλους 45 πόντους.

13. Ρέκορντμαν
Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν 1995-96, ο Ολάζουον έγινε ρέκορντμαν σε κοψίματα καριέρας, σπάζοντας το ρεκόρ των 3189 καταγεγραμμένων του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Θύμα του ο Α.C Γκριν των Φοίνιξ Σανς.

12. Ο εφιάλτης συνεχίζεται…
Το 1995, η Γιούτα έζησε στα πλέι οφ ακόμη χειρότερες στιγμές από το Χακίμ, ιδίως στον 1ο αγώνα πρώτου γύρου της Δύσης, όταν και φόρτωσε το καλάθι με 45 πόντους, παρά τις (όποιες) προσπάθειες του Όστερταγκ.

11. Ο Σταρκς την πληρώνει
Ο Πάτρικ Γιούιν και οι Νιου Γιορκ Νικς έφτασαν μια ανάσα από τον Τίτλο στον 6ο Τελικό του 1994 και ίσως να τον κατακτούσαν αν ο Σταρκς προλάβαινε να σουτάρει με τη λήξη του αγώνα. Τόν πρόλαβε, όμως, ο Ολάζουον και με την αλλοίωση που απέφερε οδήγησε τη σειρά σε 7ο παιχνίδι, όπου και πανηγύρισε τον Τίτλο. Η προσφορά του δεν ήταν μόνο αυτό το κόψιμο: Είχε ήδη 30 πόντους και 10 ριμπάουντ στον αγώνα. Ο δε Σταρκς, με αυτό το κόψιμο, ολοκλήρωνε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του.

10. Ε, όχι και ο Ράτζα
Ο Ντίνο Ράτζα ήταν πάντα καλός επιθετικός, αλλά στην άμυνα συνήθως τεμπέλιαζε. Ο Ολάζουον ήταν μια ηχηρή υπενθύμιση, καθώς σε αγώνα το 1996, σκόραρε 51 πόντους εναντίον του.

9. Ο νέος κυρίαρχος
Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ δεν είχε ακόμη αρχίσει να παρακμάζει, αλλά ο Ολάζουον φαινόταν ότι είχε τα φόντα να γίνει ο νέος κυρίαρχος σέντερ. Στον 3ο Τελικό της Δύσης, με τους Λέικερς, σκόραρε 40 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη, παρά τους 33 που σκόραρε ο μεγάλος του αντίπαλος.

8. Και πάλι με το Ντένβερ
Το 1990, οι Νάγκετς παρέμεναν από τις πιο run and gun ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά ο Ολάζουον τούς έδειξε ότι μπορούσε να τους νικήσει με το ίδιο τους το όπλο…52 πόντοι (ρεκόρ καριέρας) και οι Ρόκετς έφυγαν νικητές από το Ντένβερ.

7. Σακ: Με διέλυσε!
Η μονομαχία Ο’ Νιλ-Ολάζουον (Ορλάντο-Χιούστον κατ’ επέκταση) στους Τελικούς ΝΒΑ του 1995 εξελίχθηκε σε προσωπική νίκη για το Χακίμ, ο οποίος σκόραρε πάνω από 30 πόντους και στα 4 παιχνίδια με το Σακίλ. Στον 4ο Τελικό, σκόραρε 35 πόντους, συμπεριλαμβανομένου και ενός θεαματικού τριπόντου στο τέλος, κερδίζοντας το Πρωτάθλημα, το MVP των Τελικών και το θαυμασμό του Σακίλ, ο οποίος δήλωσε ότι νικήθηκε ολοκληρωτικά, αν κι έπαιξε πολύ καλά στην επίθεση.

6. Σε ελιτίστικη παρέα
Το 1990, εναντίον των (πλούσιων σε ψηλούς) Μπακς, ο Ολάζουον πραγματποίησε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο παιχνίδι: 18 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες, για το μόλις 3ο καταγεγραμμένο κουαντούπλ νταμπλ της ιστορίας. Ένα μήνα πιο πριν, είχε χάσει την ευκαιρία να πετύχει το ίδιο κατόρθωμα εναντίον των Γουόριορς για 1 ασίστ!

5. Ταπεινώνοντας τον παλιόφιλο
Το 1994, ο Κλάιντ Ντρέξλερ (πρώην συμπαίχτης του Ολάζουον στο NCAA) δεν είχε ακόμη γίνει παίχτης των Ρόκετς και στο 2ο αγώνα πρώτου γύρου έπεσε θύμα μιας αυτοκρατορικής εμφάνισης του φίλου του, ο οποίος σημείωσε 46 πόντους και μοίρασε 6 κοψίματα εναντίον των Μπλέιζερς.

4. Τρεις με έναν
Οι Σουπερσόνικς το 1987 είχαν στο ρόστερ 3 παίχτες που μπορούσαν να σκοράρουν πάνω από 20 πόντους σταθερά ανά αγώνα: Τον Ντέιλ Έλις, τον Τομ Τσέιμπερς και τον Ζέιβιερ Μακντάνιελ. Στον 6ο Ημιτελικό της Δύσης, όμως, ο Ολάζουον λίγο έλειψε να νικήσει το Σιατλ μόνος του, καθώς σημείωσε (ρεκόρ καριέρας σε πλέι οφ) 49 πόντους και μάζεψε 25 ριμπάουντ(!) σε έναν αγώνα που κρίθηκε στην παράταση, με τους Σόνικς να παίρνουν τελικά την πρόκριση.

3. Η κατατρόπωση του Πάρις
Λίγοι μεγάλοι παίχτες έχουν ηττηθεί τόσο άσχημα σε προσωπικές μάχες όσο ο Ρόμπερτ Πάρις στον 5ο Τελικό του 1986, με αντίπαλο το Χακίμ: Ο Ολάζουον σημείωσε 32 πόντους, μάζεψε 14 ριμπάουντ και ισοφάρισε το ρεκόρ Τελικών σε τάπες, μοιράζοντας 8 και παράλληλα, περιόρισε τον Πάρις σε 4 πόντους, με 1/8 σουτ! Οι Ρόκετς κέρδισαν τον αγώνα, αλλά οι Σέλτικς και ο Πάρις πήραν την εκδίκησή τους στο επόμενο παιχνίδι.

2. Ασταμάτητο δίδυμο
Οι Μάβερικς ποτέ δε φημίζονταν για την άμυνά τους και με αντίπαλο τους Ρόκετς στον Α´ Γύρο του 1988, τα βρήκαν μπαστούνια: Οι Ρόκετς ξεκίνησαν με νίκη σε έναν ιστορικό αγώνα, καθώς δυο συμπαίχτες πέρασαν μαζί τους 40 πόντους! Ο Έρικ «Σλίπι» Φλόιντ είχε 42 και ο Ολάζουον 41, αλλά και 26 ριμπάουντ (ρεκόρ καριέρας) και 4 κοψίματα. Πάντως, το Ντάλας είχε γενικώς πληρέστερη ομάδα, γι’ αυτό και επικράτησαν με 3-1 στη σειρά.

1. Ούτε ο Ναύαρχος μπόρεσε…
…να σταματήσει την πορεία των Ρόκετς και του Χακίμ προς τους Τελικούς του 1995. Στους Τελικούς της Δύσης (4-2 οι Ρόκετς), ο Χακίμ είχε 35,5 πμό, με κορυφαία εμφάνιση το 5ο παιχνίδι, όταν και σκόραρε 42 πόντους, κάνοντας πλήρη επίδειξη του οπλοστασίου του. Ακόμη, είχε 9 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 κοψίματα. Ο Ρόμπινσον περιορίστηκε στους 20. Η εμφάνιση αυτή παίρνει το Νο1, ακριβώς λόγω του μεγέθους του προσωπικού του αντιπάλου, ο οποίος είχε κατακτήσει το MVP, κάνοντας το λάθος να ξεχάσει να αναφέρει το Χακίμ ανάμεσα στους μεγάλους σέντερ-MVP που διαδέχτηκε.


Copyright: NBAholic productions
All rights reserved.
dizzy_fingers
41.gif

Καιρό το περίμενα από εσένα αυτό... biggrin.gif

Να προσθέσω μία θεαματική στιγμή (κι όχι παιχνίδι) που μου έχει μείνει χαραγμένη από τον μεγάλο αυτόν παίχτη?

Αυτή!

Η τάπα στον Κέβιν Τζόνσον από πίσω ενώ αυτός είχε φύγει στον αιφνιδιασμό να καρφώσει 77.gif!
NBAholic
QUOTE
Η τάπα στον Κέβιν Τζόνσον από πίσω ενώ αυτός είχε φύγει στον αιφνιδιασμό να καρφώσει


Οι δυο τους είχαν δυο μεγάλες φάσεις από κοινού: Αυτή την τάπα και το κάρφωμα του KJ στα μούτρα του Χακίμ. Δυστυχώς δεν είμαι σίγουρος ποια φάση (χρονικά) ήταν η "ταπείνωση" και ποια η "εκδίκηση".

Έχω αρκετά ακόμη BEST OF, που προσπαθώ να επεκτείνω σε πολλούς από τους 50 μεγαλύτερους παίχτες όπως ψηφίστηκαν. Μερικά, βέβαια, για τους λιγότερο γνωστούς δεν είναι τόσο μεγάλα. Άλλα είναι τοπ-5, άλλα τοπ-20, κτλ.



ΥΓ. Αν παρατηρείς, τις τελευταίες μέρες δεν μπαίνω καθόλου τα βράδια. Αυτό οφείλεται και πάλι στην (ο Θεός να την κάνει, και γρήγορα, αν γίνεται) τεχνολογία: Τα τελευταία απογεύματα, η τηλεφωνική γραμμή με εγκαταλείπει με 100% τακτικότητα, για λόγο που δε γνωρίζω...Οι τεχνικοί μου λένε ότι φταίει το modem, ο ΟΤΕ μού λέει ότι φταίει ο ΗΥ...Φυσικά, θα πάω με το μέρος των τεχνικών, οπότε αναμένεται αλλαγή του μόντεμ. Όλα αυτά για επεξήγηση.
dizzy_fingers
Το έχεις στα υπ'όψιν να βάλεις dsl?
NBAholic
Ναι, αλλά όχι ακόμη.
Ας αποκατασταθεί η βλάβη πρώτα...


Λοιπόν, περί της λίστας, θέλω να πεις αν συμφωνείς με την κατάταξη.
dizzy_fingers
Θα έλεγα πως το 15 και το 12 θα έπρεπε να πάρουν υψηλότερη θέση 19.gif.

Στα σοβαρά τώρα, το νούμερο 14 με τους 48 πόντους όλους από δίποντα (24/40 = 60% ευστοχία... pall mall, pall mall 41.gif) με εντυπωσίασε αρκετά, ίσως περισσότερο από την απόδοσή του απένταντι στον Ράτζα στο νο 10.

Επίσης, πιστεύω πως η μονομαχία με τον Σακ θα έπρεπε να πάει πιο ψηλά στη θέση ίσως του 5, λόγω του ότι του έφερε το πρωτάθλημα αλλά και τον τίτλο του MVP απέναντι σε έναν αντίπαλο που 10 χρόνια μετά θα θεωρούταν ο πιο dominating ψηλός του ΝΒΑ.
Επίσης, η πολύ καλή απόδοση του Dream απέναντι στον Ντρέξλερ ,πέρα από το ότι έχει πετύχει καλύτερα νούμερα στο παρελθόν (και μέλλον), σίγουρα θα συνέβη ξανά ουκ ολίγες φορές και στις προπονήσεις των Ρόκετς την επόμενη σεζόν 19.gif (όπως και να έχει όμως, respect στο ανεμόπτερο 77.gif ).

Τέλος, το 2 επειδή αφορά την απόδοση δύο παιχτών των Ρόκετς κι όχι μόνο του Ολάζουον (ο οποίος βέβαια πέτυχε ρεκόρ καριέρας στα ταπίδια) αλλά κι επειδή ήταν ένα παιχνίδι όχι τελικών αλλά πρώτου γύρου playoffs που μάλιστα αποκλείστηκαν οι Ρουκέτες, ίσως θα έπρεπε να πάει σε άλλη θέση.

Όλα αυτά ασφαλώς αφορούν προσωπική άποψη. wink.gif

ΥΓ1: Πόσοι άλλοι έχουν πετύχει quadable double στο ΝΒΑ?

ΥΓ2: "Ζέιβιερ Μακντάνιελ". Πότε θα μάθετε να τον λέτε σωστά...? 33.gif
Ξαβιέρ ΜακΝτάνιελ λέγεται ο άνθρωπος.

hammer.gif ugly8.gif
NBAholic
QUOTE
Θα έλεγα πως το 15 και το 12 θα έπρεπε να πάρουν υψηλότερη θέση


Σωστός, αρκεί να τα βλέπουν άλλοι αυτά.

Όπως καταλαβαίνεις, κι εγώ πραγματοποίησα μια υποκειμενική κατάταξη, μένοντας και μια φορά μακριά από τύπους που να λαμβάνουν υπόψη στατιστικά και συντελεστή δυσκολίας αγώνων. blink.gif


QUOTE
ΥΓ1: Πόσοι άλλοι έχουν πετύχει quadable double στο ΝΒΑ?


4 καταγεγραμμένα από τους Ρόμπινσον, Ολάζουον, Άλβιν Ρόμπερτσον, Θέρμοντ.

QUOTE
ΥΓ2: "Ζέιβιερ Μακντάνιελ". Πότε θα μάθετε να τον λέτε σωστά...?
Ξαβιέρ ΜακΝτάνιελ λέγεται ο άνθρωπος.


ΟΚ, για να 'μαστε ακριβείς, λέγεται Εξέιβιερ, σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς σπορτκάστερ που έχω ακούσει. Αλλά σε εμάς δεν ακούγεται και τόσο καλά. Γι'αυτό προτίμησα το ελληνικότερο. Όπως και ο Τσάμπερλεν δε λέγεται έτσι, αλλά περισσότερο "Τσέιμπερλαν", κτλ.
Το "Μακντάνιελ" ήταν λάθος βιασύνης.

Ακολουθεί το τοπ-13 του αγαπημένου όλου του κόσμου, Κόμπι Μπράιαντ. biggrin.gif
dizzy_fingers
w00t.gif

Ενδιαφέρον θα έχει αυτό... 19.gif

Ερώτηση: Θα περιέχει και φετινή απόδοσή του το top13? Αν όχι, μήπως να περίμενες μέχρι το τέλος της σεζόν για να το γράψεις?
Όπως καταλαβαίνεις, δεν το έχω ξεγράψει ακόμα το παιδί...
NBAholic
Όχι με τα μέχρι τώρα παιχνίδια. Αλλά δεν αποκλείεται να ανανεώσω μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο.

ΥΓ. Τοπ-14 τελικά. Είχα ξεχάσει το 2ο Τελικό του 2004.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.