Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Fab 5
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
morrison
QUOTE
Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίσημη "αυλαία" της περίφημης "March Madness" και του τελικού τουρνουά του NCAA, οι νέοι και φιλόδοξοι σταρ του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος των Η.Π.Α. θα πρέπει να μείνουν για δύο ώρες στην "σκιά" προκατόχων τους. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/3) το δίκτυο ESPN πρόσφερε ένα μάθημα ιστορίας, παρουσιάζοντας την πορεία μίας εκ των σπουδαιότερων ομάδων. Έστω κι αν δεν κατέκτησε ποτέ τον κολεγιακό τίτλο…

Το ντοκιμαντέρ "Fab-5" προβλήθηκε σαν μία ακόμη τιμή στην ομάδα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκλεψε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τις καρδιές των απανταχού μπασκετόφιλων. Αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να καθίσει στον "θρόνο". Η περίφημη "Fabulous-5" πεντάδα των Κρις Ουέμπερ, Τζέιλεν Ρόουζ, Τζουάν Χάουαρντ, Τζίμι Κινγκ και Ρέι Τζάκσον πρόσφερε θεαματικό μπάσκετ, έφτασε σε δύο τελικούς (1991 και 1992, σαν πρωτοετείς και δευτεροετείς) και άφησε το δικό της στίγμα, προβάλλοντας αντίσταση σε αυτό που θεώρησε κάποτε ο Ναπολέοντας. Ότι, δηλαδή, "η ιστορία γράφεται μόνο από τους νικητές".

Το ντοκιμαντέρ φέρει την υπογραφή, σαν παραγωγού, ενός εκ των μελών της. Ο Τζέιλεν Ρόουζ, μάλιστα, βρέθηκε και στην πρεμιέρα του, μόνο για εκπροσώπους του Τύπου, την περασμένη εβδομάδα και έδωσε ένα πρώτο στίγμα από το τι θα παρουσιαστεί στην μικρή οθόνη. Η παρέα των "Υπέροχων-5" αποτελούνταν από δύο παιδιά της πολιτείας (Ουέμπερ-Ρόουζ), έναν κάτοικο του Σικάγο (Χάουαρντ), δύο παιδιά-θαύματα των γυμνασίων του Τέξας (Κινγκ-Τζάκσον) και υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στο παιχνίδι εντός παρκέ, όσο και εκτός.

Η "Fab-5" ήταν η πρώτη που έβαλε την μουσική του χιπ-χοπ στο κολεγιακό μπάσκετ (ο γνωστός D.J. Premier μιλάει στο φιλμ) και λάνσαρε την δική της μόδα. Οι παίκτες του Μίσιγκαν συνήθιζαν να φορούν φαρδιά σορτσάκια -όταν ακόμη το στυλ "επέτασσε" τα κοντά σορτς- μαύρες κάλτσες και μαύρα παπούτσια, να ξυρίζουν τα κεφάλια τους και να μην σταματούν να μιλάνε "βρώμικα" στο παρκέ! Το "trash-talking" τους, μάλιστα, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ταινία, αν και ο πιο "φλύαρος" της παρέας, Τζέιλεν Ρόουζ, εξηγεί πως δεν μετανιώνει.

Παρόλα αυτά, ο άλλοτε γκαρντ της Ιντιάνα δεν κρύβει πως σκέφτεται συχνά την αγκωνιά στο στήθος του τότε παίκτη του Νοτρ Νταμ και νυν προπονητή των Χόρνετς, Μόντι Ουίλιαμς "και του ζητώ συγγνώμη όταν τον συναντώ", γιατί ο τελευταίος είχε κάποια πάθηση στην καρδιά! Σε ένα σημείο του ντοκιμαντέρ, πάντως, υπάρχει δήλωση του Ουίλιαμς πως συγχωρεί τον Ρόουζ. Μετά την θητεία τους στο Μίσιγκαν, κάποια από τα μέλη της "Fab-5" κατηγορήθηκαν για παράβαση κανονισμών του NCAA, με την αποδοχή δώρων ή μετρητών από τρίτους.

Η πορεία τους στιγματίστηκε, βεβαίως, και από τους δύο χαμένους τελικούς. Αφενός γιατί το 1992 διαλύθηκαν 51-71 από το Ντιούκ και αφετέρου γιατί το 1993 έχασαν την ευκαιρία να νικήσουν το Νορθ Καρολάινα (έχασαν 71-77) όταν ο Ουέμπερ κάλεσε στα 11'' για την λήξη τάιμ-άουτ, χωρίς να έχει απομείνει άλλο στην ομάδα του και τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή!

Ο Ουέμπερ επιλέχθηκε στο Νο1 του ντραφτ του 1993 από το Ορλάντο (τα δικαιώματά του ανταλλάχθηκαν αμέσως στο Γκόλντεν Στέιτ, για το Νο3, Άνφερνι Χάρνταγουεϊ) και έφτασε ως τους τελικούς Δύσης με το Σακραμέντο (2002, κόντρα στους Λέικερς).

Ο Ρόουζ έγινε ντραφτ από το Ντένβερ αλλά έφτασε ως τους Τελικούς του 2000 με τους Πέισερς, χάνοντας στα 6 ματς από τους Λέικερς. Πλέον εργάζεται σαν αναλυτής του ESPN. Ο Τζουάν Χάουαρντ είναι το μοναδικό μέλος της "Fab-5" που αγωνίζεται ακόμη στο ΝΒΑ, ως μέλος των Μαϊάμι Χιτ! Επιλέχθηκε στο Νο5 το 1994 από την Ουάσινγκτον και τα τελευταία χρόνια έγινε γυρολόγος.

Οι Κινγκ και Τζάκσον δεν κλήθηκαν ποτέ από το δικαστήριο για τις κατηγορίες περί κανονισμών του πρωταθλήματος (σε αντίθεση με τους Ουέμπερ, Ρόουζ, Χάουαρντ και τους Ρόμπερτ Τρέιλορ, Λούις Μπούλοκ, Μορίς Τέιλορ). Ο Κινγκ έγινε ντραφτ (Νο35) το 1995 από το Τορόντο, όμως αποσύρθηκε το 1997 με μόλις 64 αγώνες σε Ράπτορς και Νάγκετς και μ.ο. 4,5π.. Ενώ πλέον εργάζεται σαν οικονομικός σύμβουλος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας!

Ο Τζάκσον, όμως, ήταν ο μοναδικός "υπέροχος" που δεν κατάφερε να παίξει ποτέ στο ΝΒΑ… "Κόπηκε" δις από Νικς και Πίστονς (τις σεζόν 1995-96 και 1996-97 αντίστοιχα) και αγωνίστηκε μόνο στο CBA, γυρίζοντας στο Τέξας, όπου διευθύνει λειτουργεί εδώ και χρόνια μία εταιρεία μετακομίσεων.
Του Γιώργου Αδαμόπουλου από basketblog.gr


Eίδα το ντοκιμαντέρ και πραγματικά αποτυπώνει πολύ καλά την τρέλα που υπήρχε για αυτούς εκείνη την εποχή.Πολύ καλό και το υλικό που έχει μαζευτεί εκεί από αγώνες αλλά και από άλλες στιγμές της συνύπαρξής τους.
Fab 5 λοιπόν...

Απο το πολύ καλό κείμενο του basketblog.gr να προσθέσω μόνο:
-Τα δύο χρόνια που έπαιξαν μαζί και οι 5 πρόλαβαν να ξεκίνησουν 304 από 350 παιχνίδια.Από τον Δεκέμβρη της freshman χρονιάς τους ξεκινούσαν και οι 5 στην πρώτη πεντάδα!
-To σκάνδαλο με τα δάνεια του μάνατζερ Ed Martin σε παίχτες του Μιτσιγκαν μεταξυ των οποίων και ο Chris Webber είχε αποτέλεσμα βαριές τιμωρίες σε παίχτες και Πανεπιστήμιο.Επίσημα δεν αναγνώριζονται τα κατορθώματα εκείνης της ομάδας,οι νίκες της και από το γήπεδο έχουν κατέβει τα λάβαρα από εκείνες τις χρονιές.
http://en.wikipedia.org/wiki/University_of...ketball_scandal
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html...75AC0A9649C8B63


Τα stats
Player↓ G↓ Pts↓ Reb↓ Ast↓ Blk↓ Stl↓
King 130 1,542 538 354 45 187
Jackson 125 1,262 579 300 42 119
Rose 102 1,788 477 401 29 119
Howard 100 1,526 749 202 56 79
Webber 70 1,218 702 166 174 103


Kαι τα βίντεος:

morrison
QUOTE(morrison @ Mar 28 2011, 02:31 ) *
-Τα δύο χρόνια που έπαιξαν μαζί και οι 5 πρόλαβαν να ξεκίνησουν 304 από 350 παιχνίδια.Από τον Δεκέμβρη της freshman χρονιάς τους ξεκινούσαν και οι 5 στην πρώτη πεντάδα!

Nα διορθώσω τον ευατό μου. tongue.gif
Αναφέρομαι σε ξεκινήματα και όχι σε αγώνες.Κοινώς μέσα σε 70 αγώνες οι Fab5 είχαν 304 θέσεις starter από τις 350.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.