Παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του προπονητή Μάριου Δεσποτάκη από την προσωπική του ιστοσελίδα (http://despotakis.gr/site/) που είναι αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού..
Ανδρικό ή Γυναικείο Μπάσκετ
Έχοντας την τύχη να εργάζομαι, συχνά ταυτόχρονα, σε ανδρικές και γυναικείες ομάδες, έχω την δυνατότητα να συγκρίνω τις δύο αυτές διαφορετικές καταστάσεις. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά αθλήματα! Δεν θα συμφωνήσω μαζί τους. Το μπάσκετ είναι ένα, έχει παντού τις ίδιες αρχές, τους ίδιους κανόνες και φυσικά τους ίδιους βασικούς στόχους!
Αγωνιστικά, σίγουρα η δύναμη βοηθά τους αθλητές να εκτελούν τα βασικά πιο γρήγορα και πιο εντυπωσιακά, όμως στον αντίποδα, στο γυναικείο, το ίδιο πράγμα, θα το δει κανείς να γίνεται πιο απλά και συχνά πιο σωστά! Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί ένας προπονητής να προσαρμόσει την φιλοσοφία του χωρίς να χρειαστεί να την αλλάξει. Γίνεται, αρκεί να μπορεί να “διαβάσει” το υλικό που έχει κάθε φορά στα χέρια του…
Οι όποιες διαφορές βρίσκονται σε θέματα νοοτροπίας, στις αντιδράσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις, στις κοινωνικές σχέσεις και μερικές φορές στην αντίληψη.
Στο ανδρικό μπάσκετ συνήθως οι παίκτες έχουν πιο επαγγελματική νοοτροπία. Το γεγονός ότι έχουν περισσότερες εικόνες, τους βοηθά στο να βάζουν υψηλότερους στόχους και να προσπαθούν πιο συνειδητά να τους πετύχουν. Πιο συχνά θα κανείς κάποιον άνδρα να κάνει ατομική προπόνηση σε ένα άδειο γήπεδο παρά μια γυναίκα…
Οι γυναίκες αγαπούν πολύ το μπάσκετ, όμως οι περισσότερες περιορίζουν, αδικαιολόγητα, τις φιλοδοξίες τους και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν ψηλά ή ότι δεν έχει και τόση σημασία αν θα φτάσουν ψηλά! Τραγικό λάθος, αφού από την εμπειρία μου βλέπω ότι οι αθλήτριες που τα κατάφεραν, ωφελήθηκαν, όχι μόνο ηθικά και ψυχολογικά αλλά πολύ συχνά και επαγγελματικά! Όμως πίστεψαν σε αυτό που έκαναν, έβαλαν ψηλά τον πήχη και δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά.
Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των γυναικών στο μπάσκετ είναι ότι δεν διέπονται από την ευθύτητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις, κυρίως μεταξύ τους. Οι άνδρες λύνουν τις διαφορές τους αμέσως, συχνά με κάποιον καυγά, όμως τις λύνουν. Οι γυναίκες το κρατούν μέσα τους, το έχουν συνέχεια στο μυαλό τους και δυστυχώς τις περισσότερες φορές το μεταφέρουν και στον αγωνιστικό χώρο… Σπάνια λένε αυτό που πρέπει στο κατάλληλο άτομο. Συνήθως γίνονται αρκετές κρυφές συζητήσεις και κουτσομπολιά που μόνο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν. Είναι συχνό το φαινόμενο δύο αθλήτριες να μιλούν εγκάρδια νομίζοντας κανείς ότι είναι οι καλύτερες φίλες, ενώ στην ουσία οι σχέσεις τους είναι κάκιστες! Βέβαια το καταλαβαίνει κανείς αμέσως μόλις η μια φύγει από την παρέα…
Οι σχέσεις των αθλητών μεταξύ τους είναι η βάση για να δημιουργηθεί μια καλή ομάδα. Αν αυτές είναι αληθινές και τίμιες, τότε η ομάδα θα λειτουργήσει σίγουρα σωστά. Αν υπάρχουν σκιές και εντάσεις, τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα! Χτίζει κανείς στην άμμο, με ότι και αν σημαίνει αυτό…
Κάτι που πάντα θαυμάζω στις γυναίκες αθλήτριες είναι το πείσμα και η “μαγκιά” που έχουν όταν αποφασίσουν να κάνουν κάτι. Δίνουν τα πάντα, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και δεν τα παρατάνε εύκολα! Αυτό ονομάζεται “φιλότιμο”, και πιστεύω ότι οι περισσότερες έχουν αρκετό, αρκεί να τους πείσει κανείς να το εξωτερικεύσουν…
Η σχέση των αθλητών με τον προπονητή τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή των αθλητριών με το ίδιο πρόσωπο.
Οι άντρες εμπιστεύονται εύκολα τον κόουτς και παρότι μπορούν, γιατί διαθέτουν τις γνώσεις, δεν μπαίνουν εύκολα στην διαδικασία να σχολιάσουν αρνητικά τον προπονητή τους, τουλάχιστον δημόσια. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος και σίγουρα θα υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Βέβαια έχουμε και εξαιρέσεις αλλά αυτές υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα…
Οι γυναίκες είναι πιο αυστηρές και πολύ δύσκολα αποδέχονται απόλυτα τον προπονητή τους! Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τον κρίνουν μόνο μπασκετικά, αλλά τις περισσότερες φορές επιμένουν σε λεπτομέρειες συμπεριφοράς, ίσης μεταχείρισης, δικαιοσύνης και πολλά άλλα, στα οποία εγώ πιστεύω ότι για να είναι αντικειμενική μια αθλήτρια θα πρέπει να έχει “κοφτερό” μυαλό και κυρίως άριστη κρίση και αυτογνωσία!
Στον αντίποδα όμως αν ο προπονητής καταφέρει να πείσει τις παίκτριες του για τις γνώσεις και την φιλοσοφία του, τότε αυτές θα δώσουν και την ψυχή τους για να τον στηρίξουν και να τον δικαιώσουν. Αν τον πιστέψουν πραγματικά θα δεθούν μαζί του και θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα θέλησης και συγκέντρωσης με συνέπεια καλό κλίμα, όρεξη και σταθερά καλή απόδοση στο μπάσκετ.
Τελειώνοντας θα επαναλάβω ότι το μπάσκετ είναι ένα και μοναδικό. Άντρες και γυναίκες καλούμαστε να το υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει λοιπόν να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε σε όλους τους τομείς, αγωνιστικούς και μη, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και κυρίως να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.
Βρισκόμαστε εδώ επειδή το θέλουμε, το επιλέξαμε και το πιστέψαμε.
Σωστή νοοτροπία, καθαρό μυαλό, λίγα λόγια και πολύ δουλειά. Αυτές οι αρχές είναι απαραίτητες για όλους τους μπασκετμπολίστες, ανεξαρτήτου φύλου, που θέλουν να ξεπεράσουν τα όρια τους και να φτάσουν ψηλά!
Το μπάσκετ δεν μόνο ένα παιχνίδι. Είναι τρόπος σκέψης κι έκφρασης. Είναι πραγματικά ένας τρόπος ζωής που μόνο κερδισμένος μπορεί κανείς να βγει αν τον ακολουθήσει!
Αξίζει πραγματικά να βιώσει κανείς την ποιότητα και τις συγκινήσεις που προσφέρει απλόχερα το άθλημά μας. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι το μπάσκετ επέστρεψε για τα καλά, με άνδρες και γυναίκες έτοιμους για όλα!
Ειδικά αυτά που γράφει για τις σχέσεις των αθλητών μέσα σε μια ομάδα και το ότι αυτές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ομάδας, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είναι ο θεμέλιος λίθος μιας ομάδας!!!
Μπορούμε να έχουμε την άποψη των γυναικών του forum σχετικά με την τοποθέτηση του coach για το βασικό μειονέκτημα των γυναικών (οι μεταξύ τους σχέσεις) και την αυστηρότητα και μη αποδοχή του προπονητή τους..