Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Επιμορφωτική συνάντηση διαιτητών Α΄ κατηγορίας...
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
Live strong
Η ΚΕΔ/ΕΟΚ αποφάσισε η επιμορφωτική συνάντηση διαιτητών Α΄ κατηγορίας να πραγματοποιηθεί στις 11.03.2007 και ώρα 10.30 π.μ. στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο DIVANI ACROPOLIS (αίθουσα «Ερέχθειο»).
Η συνάντηση αυτή αφορά όλους τους διαιτητές του πίνακα Α΄ κατηγορίας, σημειώνεται όμως ότι στην συνάντηση αυτή μπορεί να προσέλθει ελεύθερα κάθε διαιτητής – οποιασδήποτε εθνικής κατηγορίας.
...


basket.gr
gages
Καλησπερα..και γιατι θα γινει αυτη η συναντηση?? blove.gif
basket4
QUOTE(gages @ Mar 6 2007, 09:04 PM) *
Καλησπερα..και γιατι θα γινει αυτη η συναντηση?? blove.gif

για να ρωτας εσυ..χαχαχα banana.gif 24.gif 24.gif 24.gif
θα μας πει η live οταν ξαναμπει tongue.gif
Live strong
Καλημέρα κυρίες μου!

Νομίζω ότι είναι ανάγκη να γίνονται τέτοια σεμινάρια σε τακτά μάλιστα διαστήματα.
Αναγράφεται σαν συνάντηση αλλά είναι σεμινάρια.
Κατά καιρούς όλοι μας μιλάμε για λάθος συμπεριφορά των διαιτητών στους αγωνιστικούς χώρους καθώς και για λάθη που γίνονται είτε εσκεμμένα είτε όχι!
Επίσης, το ότι γίνονται διαιτητές δε σημαίνει ότι γνωρίζουν τα πάντα
Στην εν λόγω λοιπόν συνάντηση μπορεί να ειπωθούν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται.
Πρέπει λοιπόν όλοι οι σοβαροί διαιτητές να πάρουν μέρος και κατά τη δική μου ταπεινή άποψη πιο πολύ το χρειάζονται οι άλλες κατηγορίες διαιτητών παρά της Α! wink.gif
smiley.gif
Live strong
Μαθήματα διαιτησίας και προπονητικής μπάσκετ από τους κορυφαίους του είδους παρακολούθησαν για ένα τρίωρο σήμερα οι αθλητικοί συντάκτες που συμμετείχαν στο σεμινάριο κανονισμών διαιτησίας και προπονητικής που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών στο ΟΑΚΑ.
Ο υπεύθυνος διαιτησίας της ULEB, Κώστας Ρήγας και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανδρών, Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλυσαν βασικές αρχές των δύο διαφορετικών τομέων, που αλληλοσυμπληρώνονται στην έκβαση ενός αγώνα και αποσαφήνισαν αρκετές απορίες των εκπροσώπων του Τύπου στην προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσής τους.

Tην έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, ο οποίος είχε διδάξει πέρυσι στο 1ο σεμινάριο μπάσκετ του ΠΣΑΤ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΚΑ και πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Κώστας Πολυχρονίου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΑΚΕ Γιάννης Γρανίτσας.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος βρίσκεται στη Στουτγάρδη για τη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, ήταν σύντομος: "Εκ μέρους της ελληνικής Ομοσπονδίας χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση. Τέτοιες διοργανώσεις συμβάλλουν στο άθλημα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο σεμινάριο".
Ο γενικός γραμματέας του ΕΣΑΚΕ, Γιάννης Γρανίτσας είπε εκπροσωπώντας τις 14 ΚΑΕ της Α1 ανδρών στο μπάσκετ: "Ο ΕΣΑΚΕ είναι πάντα κοντά σας. Ο ΠΣΑΤ κάνει μία πολύ σημαντική ενέργεια. Ευχόμαστε να την επαναλάβει και στο μέλλον. Βλέπω πολλούς νέους δημοσιογράφους που δύσκολα βρίσκουν τέτοιες ευκαιρίες να ενημερωθούν για τη διαιτησία. Ως ΕΣΑΚΕ μας ενδιαφέρει άμεσα η διαιτησία να στέκεται στο ύψος της και οι δημοσιογράφοι να κρίνουν αντικειμενικά. Το άθλημα περνάει κρίση. Υπάρχει καχυποψία η οποία πρέπει να εκλείψει. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι να μην επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Ο ΕΣΑΚΕ θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και εύχομαι ο ΠΣΑΤ να τις επαναλάβει", κατέληξε ο Γιάννης Γρανίτσας.


"Το μπάσκετ σε όλο τον κόσμο πάει πολύ καλά"
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, επεσήμανε: "Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει ο σύνδεσμός σας σήμερα; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που καταγράφεται και περνά στην κοινή γνώμη να είναι κοντά στην αλήθεια. Το άθλημα είναι δύσκολο. Και το ποδόσφαιρο βέβαια. Σε όποιο άθλημα υπάρχει κρίση -ακόμη και με τα χρονόμετρα- είναι δύσκολο. Όλος ο κόσμος τα βάζει με τους διαιτητές. Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βοηθήσετε το άθλημα. Δεν θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Γρανίτσα πως το άθλημα περνάει κρίση. Μόνο το μπάσκετ που παίζεται στην Ελλάδα δεν πάει καλά. Το μπάσκετ σε όλο τον κόσμο πάει πολύ καλά. Γιατί οι ελληνικοί σύλλογοι δεν πάνε καλά; Στην Ελλάδα έχουμε 17 καθημερινές εφημερίδες, όταν η Γαλλία έχει μία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εμένα μ' ενδιαφέρει η βία. Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε στη βία, αλλά δεν βλέπω να γίνεται. Διαβάζουμε συχνά αναφορές σε διαιτητές, όπως "Τα κοράκια" ή "ο δολοφόνος". Εσείς σε τέσσερις ώρες που θα διαρκέσει αυτό το σεμινάριο δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα. Απλώς θα μάθετε να είστε πιο αξιοπρεπείς. Δεν μπορείτε να τα ξέρετε όλα. Στόχος μας είναι ν' αποφύγουμε τους κουκουλοφόρους και τους αλήτες εκτός εισαγωγικών -όπως τους αποκαλώ εγώ- που μας χαλάνε το κόσμημα που λέγεται Ολυμπιακό Στάδιο. Στόχος είναι να μπορέσετε να κάνετε καλύτερη αντιμετώπιση ενός λάθους. Δεν θα γίνετε διαιτητές, αλλά θα ξέρετε πόσο δύσκολο πράγμα είναι να κατευθύνεις μια ομάδα και να σφυρίξεις ένα παιχνίδι. Η διαιτησία του ελληνικού μπάσκετ στέκεται πολύ ψηλά, γιατί έχει υπηρετηθεί από ανθρώπους που δεν έβαλαν κάτω από την μπότα της ομοσπονδίας τη διαιτησία. Σε αντίθετα πλαίσιο λειτουργούν άλλες ομοσπονδίες και γι΄ αυτό έχουμε προβλήματα. Εύχομαι να φύγουν όλοι κερδισμένοι από το σημερινό σεμινάριο έστω και σ' ένα πράγμα. Η άποψή μου είναι να μην λέτε ποτέ κουβέντα για τη διαιτησία. Αγκαλιά στη διαιτησία για να υπηρετήσετε καλύτερα αυτό το λειτούργημα που λέγεται δημοσιογραφία".

Ο Κώστας Ρήγας παρουσίασε στη συνέχεια σε DVD επιλεγμένα στιγμιότυπα και ανέλυσε τα βασικά σημεία τριβής στη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στο διαχωρισμό αμυντικού και επιθετικού φάουλ, στον κανονισμό του αντιαθλητικού φάουλ και στα φάουλ πάνω στην προσπάθεια για σουτ. Επίσης, ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής ανέλυσε τον κανονισμό του hand checking και περιέγραψε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παίκτες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους διαιτητές. Παράλληλα, παρουσίασε εικόνες διαιτητικών σφαλμάτων και σφυριγμάτων που αποδίδονται στη φαντασία των διαιτητών. Ανάμεσα σε άλλα ο Κώστας Ρήγας τόνισε: "Με τον Σταύρο (Δουβή) έχουμε την ίδια εμπειρία και συμφωνούμε πως δεν ξέρουμε όλους τους κανονισμούς. Τα ηλεκτρονικά μέσα σήμερα μπαίνουν στη διάθεση των διαιτητών. Στο ποδόσφαιρο έχουν ακουστικά. Στο μπάσκετ έγιναν από δύο τρεις οι διαιτητές. Σε δέκατα του δευτερολέπτου πρέπει ν΄ αποφασίσει ο διαιτητής στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο ο διαιτητής μπορεί και μετά από αρκετά λεπτά να αποφασίσει για το αν υπήρκε off-side. Δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι που να μην υπάρχουν λάθη διαιτητικά. Ακόμη και σ' αυτά που ο Τύπος γράφει άψογη διαιτησία. Αντίστροφα, όταν εσείς γράφετε μερικές φορές ότι η διαιτησία ήταν κάκιστη, εγώ σας λέω ότι υπάρχουν φορές που ήταν η καλύτερη σε ποιότητα διαιτησία. Η ποιοτική διαιτησία, όμως δεν είναι ανεκτή, στον ελληνικό χώρο. Πως διακρίνεται ένας διαιτητής; Από το αν μπορεί να διακρίνει το πνεύμα του αγώνα. Όλοι ξέρουμε να σφυρίζουμε, αλλά δεν ξέρουμε να εφαρμόσουμε το πνεύμα του κανονισμού. Πρέπει να πυκνώσουμε επαφές όπως η σημερινή για ν΄ ανταλλάσσονται απόψεις".

Ο Κώστας Ρήγας πρόσθεσε: "Η διαιτησία πρέπει να περνάει απαρατήρητη. Το θέαμα του αγώνα είναι οι παίκτες. Την μουσική την παίζουν οι παίκτες με καρφώματα και τρίποντα. Εμείς λέμε στους διαιτητές μας να "σφυρίζουν" με συνέπεια, να βλέπουν τις ομάδες, τους παίκτες και τους προπονητές με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Να εφαρμόζουν τους κανονισμούς ανεξάρτητα αν είναι ζεστό ή κρύο το γήπεδο. Την εποχή που έπαιζε ο Γιαννάκης και έπαιζα διαιτητής με τον Σταύρο, μας συναντούσαν οι φίλαθλοι του Άρη και μας έλεγαν σήμερα να παίξετε 50-50. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μας έλεγαν εμείς θέλουμε να σφυρίξετε 50-50. Κάθε φορά που γινόταν ένα σφύριγμα εις βάρος της ομάδας τους, όμως ποτέ δεν ήταν αποδεκτό. Σήμερα έχουμε εκσυγχρονιστεί. Σήμερα δεν μπορεί να εκτεθεί κανένας διαιτητής. Σήμερα έχουμε την εικόνα και βλέπουμε. Έγινε φάουλ ή δεν έγινε φάουλ. Έντιμη διαιτησία θέλουμε. Αλάνθαστη διαιτησία δεν θα έχουμε ποτέ. Οι προπονητές μας πρότειναν και μας υπέδειξαν κάποιες αλλαγές και αυτοί οι κανονισμοί έγιναν και βιβλιαράκι. Αυτοί οι κανονισμοί εφαρμόζονται στη FIBA".

Στο τέλος, ο Κώστας Ρήγας εξήγησε πως στην Ελλάδα ενδέχεται στο μέλλον να επιτραπεί το "instant replay" -επιτρέπεται ήδη σύμφωνα με τον κανoνισμό της FIBA- προκειμένου να διαπιστώσουν οι διαιτητές αν μετρά το τελευταίο σουτ με μηδενισμένο το χρονόμετρο. "Στην Ιταλία μπορεί ο προπονητής να καλέσει "instant replay" σε οποιαδήποτε στιγμή, είτε για να διαπιστώσει αν υπάρχει μπρος πίσω ή στην επαναφορά της μπάλας. Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει αυτό. Εδώ μιλάμε μόνο για το τελευταίο σουτ σε χρόνο μηδέν". Σε αναφορά για το "faking" που παρατηρείται από παίκτες, ο Κώστας Ρήγας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ματσιγιάουσκας. "Όταν ο Ματσιγιάουσκας ήταν στην Ταού έβγαινε έξω από την πλάγια γραμμή του γηπέδου και όταν έφτανε η κατάλληλη στιγμή έμπαινε μέσα, ζητούσε την μπάλα και έβαζε καλάθι. Ο κανονισμός προβλέπει προειδοποίηση την πρώτη φορά και εν συνεχεία τεχνική ποινή, όχι μόνο στον επιτιθέμενο, αλλά και στον αμυνόμενο που τον ακολουθεί έξω από το γήπεδο. Στον Ματσιγιάουσκας έγιναν συστάσεις και δεν το επανέλαβε. Οι παίκτες θα πρέπει να μάθουν να παίζουν σύμφωνα με τους κανονισμούς της διαιτησίας".


Γιαννάκης: ""Εύκολο να ασκούμε κριτική"
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναφέρθηκε στην ατομική τεχνική, στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, στις βασικές αρχές της επίθεσης και στους αμυντικούς προσανατολισμούς. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που καθορίζουν την ισορροπία μιας ομάδας και ανέλυσε τη λειτουργία της γραμμής της πάσας, τη σημασία των αποστάσεων, του παιχνιδιού χωρίς την μπάλα και της θέσης ετοιμότητας των παικτών. Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) προσδιόρισε τα βασικά στοιχεία, τα οποία καθορίζουν την ελληνική σχολή του μπάσκετ. Ανάμεσα σε άλλα ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε: "Είναι εύκολο να ασκούμε κριτική σε άλλους. Χρειάζεται συνεχής εξάσκηση, ανταλλαγή απόψεων και προσπάθεια να κάνουμε το μπάσκετ καλύτερο. Χρειάζεται βέβαια και η βοήθειά σας. Είπε ο κύριος Ρήγας πως συχνά σφυρίζουν οι διαιτητές και οι τρεις μαζί, δηλαδή και οι τρεις κοιτάζουν τη φάση όπου βρίσκεται ο παίκτης με μπάλα. Αυτό το κάνετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Κι όμως για περίπου 36 λεπτά ένας παίκτης δεν έχει την μπάλα στα χέρια του σ’ έναν αγώνα. Οι παίκτες είναι καλοί όχι μόνο όταν έχουν την μπάλα στα χέρια τους, αλλά κι όταν δεν την έχουν. Το παιχνίδι είναι 50% άμυνα και 50% επίθεση. Δεν υπάρχει αμυντικός ή επιθετικός προπονητής. Δουλειά του προπονητή είναι ανάλογα με το υλικό και τον αντίπαλο να χρησιμοποιεί σε μεγαλύτερο ποσοστό είτε την αμυντική, είτε την επιθετική ικανότητα κάθε φορά. Η δουλειά μιας ομάδας εξαρτάται από τους συνεργάτες, π.χ. τους γιατρούς ή τον γυμναστή. Να δείτε πόσο επαγγελματικά στέκονται αυτοί οι άνθρωποι απέναντι στην ομάδα".
Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν το σεμινάριο οι κ.κ. Γιώργος Κολοκυθάς, Αριστείδης Γολέμης (Μέλη Δ.Σ. ΕΟΚ), Γιώργος Κονδύλης (Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΚΕ), Σούλης Μαρκόπουλος (προπονητής ΑΕΚ), Δημήτρης Ιτούδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος (συνεργάτες προπονητές Παναθηναϊκού), Τάσος Στεφάνου (Διευθυντής ΚΑΕ Παναθηναϊκός), Παναγιώτης Αλεξανδρής, Ανδρέας Παπαντωνίου (ΚΑΕ Μαρούσι), Λιβέρης Ανδρίτσος (ΚΑΕ Πανιώνιος), Αλέκος Μεταφτσής (ΚΑΕ Ολύμπια Λάρισας).
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης απένειμε τιμητική διάκριση στον ομοσπονδιακό προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο α' αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, Κώστας Μυλωνάς απένειμε τιμητική πλακέτα στον Γ.Γ. Αθλητισμού, Σταύρο Δουβή και ο αθλητικός συντάκτης, Γιάννης Ντεντόπουλος έκανε την απονομή στον Κώστα Ρήγα.


basketblog.gr
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.