Προσφατα βοηθησα έναν φιλο να βρει σπιτι.
Η αναζητηση και η περιπετεια μου εδωσαν μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να σας γραψω μερικα πραγματα που πρεπει να προσεξετε όταν βρεθειτε σε αντιστοιχη θεση.

1. SHOW ME THE MONEY

Μετρηστε καλα το πορτοφολι σας. Μπορει σπιτι να παιρνεις μια φορα, να είναι ο χωρος σου, να γουσταρεις, αλλα το πραγμα είναι πολύ απλο. Παρε μεχρι το σημειο που αντεχεις. Ολοι θελουμε τις βιλες της Εκαλης αλλα δεν απευθυνονται σε μας. Κανε μια καταγραφη των εισοδηματων σου των τελευταιων 5 χρονων και μια ρεαλιστικη προβλεψη για το μελλον. Δες μεχρι τωρα τι αποταμιευσες και αν δεν το εκανες, τι θα κοψεις ώστε να αποπληρωσεις το δανειο.
Βαλε ένα ταβανι στο μεχρι ποιο ποσο μπορεις να φτασεις και στους υπολογισμους σου για τη δοση, προσεθεσε και μια αποκλιση της ταξεως του 10% για να προβλεψεις ακομα και τα απροβλεπτα.

2. ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ

Μην προσπαθεις να κλεισεις το θεμα στα γρηγορα γιατι είναι ο καλυτερος τροπος να κανεις λαθος. Δεν υπαρχει λογος να βλεπεις 8 σπιτια τη μερα. Να πας σε το πολύ τρια. Η φορτικη ροη πληροφοριων θα σε οδηγησει σε συγχυση. Να εχεις μαζι σου παντα ένα μπλοκακι να σημειωνεις. Δεν είναι ντροπη. Θα σε βοηθησει στο να ταξινομησεις σκεψεις και εντυπωσεις.

3. ΣΕΙΣΜΟΣ
Ειμαστε η εκτη χωρα στον κοσμο από πλευρας συχνοτητας και εντασης σεισμων. Ζητα εγγυηση από τον κατασκευαστη για το ποσα ριχτερ σηκωνει και αγκαρεψε έναν δικο σου μηχανικο να σου πει τη γνωμη του. Ένα σπιτι στο Μενιδι πρεπει να είναι πολύ καλυτερα ενισχυμενο από αυτό που είναι χτισμενο στα βραχια του Βυρωνα.

4. SUNLIGHT
Ποτε να μη βλεπεις σπιτι το βραδι γιατι είναι σαν την μετρια γκομενα που με μπολικο μεϊκ απ, καλυπτει τις ατελειες της. Παντα υπο το φως της ημερας για να διαπιστωσεις οποιοδηποτε ελαττωμα.

5. ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ
Μην ξεχνας το παρκινγκ και την αποθηκη. Παντα χρειαζονται και καλον εστι να υπαρχουν. Ιδιαιτερα δε σε συνοικιες που για να παρκαρεις χρειαζεσαι ειτε να σου περισσευουν χρηματα, ειτε Αγιο.

6. ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ
Όταν εισαι μονος σου δεν χρειαζεσαι σπιτι 120 τετραγωνικων. Οσο καλο και αν είναι, οσο ευκαιρια και αν σου παρουσιαζεται, η συντηρηση του και οι απαιτησεις του είναι δυσαναλογες ως προς τη ζωη σου.

7. ARE YOU TALKING TO ME ?
βεβαιωσου με ποιον μιλας. Παραλιγο μια μερα να την πατησει η φιλη μου οταν της ζητηθηκε προκαταβολη και στην ερωτηση μου «πως ξερουμε ότι οντως ειστε ο ιδιοκτητης» ακουσαμε ένα «εεε…. Όχι ακριβως…ενας ξαδερφος ειμαι γιατι ο ιδιος λειπει σε διακοπες….»

8. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Που μπορει να μην είναι αποφασιστικης σημασιας για το ιδιο το σπιτι αλλα εχουν να κανουν με το βιοτικο επιπεδο.
Α) Εγκληματικοτητα. Σε ενα νεοτευκτο σπιτι στην πλατεια Βαθη, συγγνωμη αλλα και να μου το χαριζαν δεν εμενα.
Β) μπορει δουλειες να αλλαζουμε συχνοτερα από ότι τα σπτια, αλλα το ποσο κανεις από κει που εισαι για να πας στην δουλεια σου, είναι σημαντικος παραγοντας ημερησιας γαληνης και πρεπει να προσμετρηθει.
Γ) Συγκοινωνια. Με το κοστος κινησης και συντηρησης του αυτοκινητου ολοενα και να αυξανεται, καλο είναι να προσεχουμε αν υπαρχει σε ακτινα βολης και ένα μετρό, ένα τρενακι, εστω ενας προαστιακος. Παντα βοηθαει.

9. ΓΕΡΑΜΑΤΑ.
Ηλικια οικοδομης, σωληνωσεις από αμιαντο ( να μην υπαρχουν ), φρεσκια υδραυλικη εγκατασταση, σε γλιτωνουν από κοστη που θα βγουν στην πορεια και θα σε ματωσουν.

10. ΜΕΣΙΤΕΣ.
Ο μεσιτης εχει ένα καλο και ένα κακο. Το καλο είναι πως του λες «μαστορα ψαχνω ένα σπιτι με παρκιν, απόθηκη, γυρω στα 80 τετραγωνικα και από τεταρτο οροφο και πανω στις ταδε περιοχες.» και θα σε στειλει συστημενο.
Το κακο είναι πως αν τελικα μπεις σε διαδικασια αγορας θα σου παρει ένα ολοστρογγυλο 5%

11. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Να μιλησετε πρωτα με έναν δικηγορο ( ει δυνατον να είναι φιλος ) ώστε να σας δωσει συμβουλες για να εχετε στα χερια σας μερικα απαραιτητα χαρτια. Μην τρεχετε την τελευταια στιγμη. Φροντιστε από πριν ώστε να μη σας πλακωσει το βαρος του τρεχα από δω και πηγαινε από κει.

12. ΕΝΟΙΚΟΙ
Μαθε ποιοι συγκατοικουν μαζι σου. Η πολυκατοικια με οικογενειες μπορει να εμπνεει ασφαλεια αλλα τα παδια μπορει να σου χαλασουν την ηρεμια. Η πολυκατοικια με αλλοδαπους μπορει να σε φοβισει. Η πολυκατοικια με ηλικιωμενους μπορει να μη σε ενοχλει αλλα πιθανως να γινεις εσυ ενοχλητικος αν βαλεις λιγο πιο δυνατα το αγαπημενο σου τραγουδι ή αποφασισεις να κανεις ένα παρτι.
Φιλος μου βρηκε εξαιρετικο σπιτι σε τιμη ευκαιριας αλλα αναγκαστηκε να φυγει καθως πανω και διπλα υπηρχαν 6 πιτσιρικια και στους 4 μηνες που αντεξε να παραμεινει, δεν καταφερε να κοιμηθει σαν ανθρωπος πανω από 10 βραδια.
13. ΑΓΟΡΑ
Η ζωη στην πολη εχει αδιστακτους ρυθμους. Είναι σημαντικο κοντα στο καινουριο σου σπιτι να υπαρχουν καταστηματα, τραπεζες, σουπερ μαρκετ ώστε να μην ταλαιπωρεισαι για να εξυπηρετησεις τις αναγκες του βιου σου.

14. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Το καινουριο σου σπιτι πρεπει να εχει την υποδομη ώστε να αντεξει το πληθος των ηλεκτρικων και ηλεκτρονικων συσκευων που εχουν κατακλυσει τη ζωη μας. Οι παλιες κατοικιες δεν μπορουν να σηκωσουν κουζινες, air condition, home cinema, plasma, 2-3 κινητα, στερεοφωνικα, ψηφιακες μηχανες και λοιπα γκατζετ. Το αποτελεσμα είναι να μπαινεις, να βαζεις πραγματα και μετα να ψαχνεις να βρεις γιατι εφαγες από το πουθενα βραχυκυκλωμα.

15. ΜΠΑΝΙΟ
Οπωσδηποτε να εχει παραθυρο! Μην την πατησετε και πατε σε σπιτι που δεν διαθετει παραθυρο το μπανιο. Θα χορτασετε υγρασια – πηγη μικροβιων και κατσαριδων - διαφορες οσμες ( καταλαβαινετε ε; ) ακομα και αν διαθετει ανεμιστηρα, ο θορυβος είναι εκνευριστικος.

16. ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Όταν μπειτε στο σπιτι να το δειτε, μπορει να σας αρεσει μεν αλλα πχ να θελετε να αλλαξετε την κουζινα ή τα πλακακια στο μπανιο. Διερευνησετε σε συζητηση με τον ιδιοκτητη αν θελει να συνεισφερει οικονομικα για να μην επωμιστειτε ολο το κοστος. Φιλη μου καταφερε να καλυψει σημαντικο κοστος στην επισκευη της κουζινας με αυτόν τον τροπο και ετσι εμειναν ολοι ευχαριστημενοι. Η ιδια απεκτησε νεα, υπεροχη κουζινα και ο ιδιοκτητης εκανε φτηνοτερα από ότι περιμενε μια ανακαινιση στο σπιτι του.

Οστις άλλος επιθυμει να συμπληρωσει, καλοδεχουμενος.