
Αφορμή γι΄ αυτή την επιστολή στάθηκε η παρακάτω δημοσίευση:
Αντιγράφω από την αθλητική ιστοσελίδα “WePlayBall” και το ρεπορτάζ της 18/10/09 που υπογράφεται από τον Marios Borinos:
“Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας αφού ο Πειραϊκός απέσυρε την συμμετοχή του την τελευταία στιγμή. Ετσι, το παιχνίδι με το Παγκράτι στο Μετς δεν έγινε ποτέ και αποτελεί ερωτηματικό η συμμετοχή της ομάδας στην συνέχεια του πρωταθλήματος.
Στο Μετς ο Πειραϊκός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί κόντρα στο Παγκράτι που πήρε χωρις κόπο την νίκη. Γραμματεία, διαιτητές και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο γήπεδο όπου έκλεισαν το φύλλο αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι μηδενίστηκαν και πλέον είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα αγωνιστούν στην συνέχεια του πρωταθλήματος. Επίσημη δικαιολογία των ανθρώπων της ομάδας είναι ότι υπήρχαν αρκετές τραυματισμένες και θα ήταν άσχημο για τις μικρές κοπέλες να υποστούν το ψυχολογικό μαρτύριο του αγώνα απέναντι στο Παγκράτι αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν ευσταθεί αφού είναι γνωστά τα αγωνιστικά αλλά και διοικητικά προβλήματα των Πειραιωτών. Εξελίξεις θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα.”
Στο παραπάνω κείμενο περιγράφεται μια κατάσταση υπαρκτή μεν, αλλά με αρκετή δόση υπερβολής. Η ομάδα δεν συμμετείχε στον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά θα πάρει μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας. Η ιστορία του Πειραϊκού και οι σημαντικές επιτυχίες που έχει καταγράψει η ομάδα στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ (και όχι μόνο), δεν επιτρέπουν σε κανένα να παίζει με αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα ή γύρω από το σωματείο, είτε λέγονται διοίκηση είτε παράγοντες είτε προπονητές είτε παίκτριες.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω και να καταγράψω κάποια από τα πραγματικά αίτια που οδηγούν ομάδες ιστορικές σαν τον Πειραϊκό να φθάνουν σε τέτοιου τύπου διαβήματα.
Ο Πειραϊκός είναι το αρχαιότερο σωματείο του Πειραιά και ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα. Στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ -που είναι και το θέμα μας- διαθέτει τμήματα ακαδημιών-μίνι κοριτσιών, παγκορασίδων, κορασίδων, νεανίδων και γυναικών. Με τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια όλα τα τμήματα έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στις αντίστοιχες τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑΝΑ που αγωνίζονται, με αποκορύφωμα την περυσινή επιτυχία της γυναικείας ομάδας και την άνοδό της στην Α2 Εθνική Κατηγορία.
Η μοναδική λοιπόν γυναικεία ομάδα του Πειραιά που αγωνίζεται στις μεγάλες κατηγορίες δεν έχει γήπεδο να προπονηθεί, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα το πρωί του Σαββάτου στο μοναδικό!!! κλειστό γήπεδο του Πειραιά “Π.Σαλπέας”. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες το γήπεδο είναι κατειλημμένο από ομάδες του Πειραιά που αγωνίζονται σε υποδεέστερες κατηγορίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται στο -ο Θεός να το κάνει!!!- κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος της οδού Τζαβέλλα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φυσική κατάσταση των αθλητριών, την ετοιμότητα αλλά πρώτα και κύρια για την ίδια την σωματική τους ακεραιότητα. Μια επίσκεψη στο χώρο των προπονήσεων από οποιονδήποτε υπεύθυνο άνθρωπο της Γ.Γ.Α., της Ε.Ο.Κ., του Δήμου Πειραιά αλλά και τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, θα τους έπειθε για των λόγων μου το αληθές.
Υποβάλλω λοιπόν το αυτονόητο μεν ρητορικό δε ερώτημα: δεν θα έπρεπε ο Πειραϊκός να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με περισσότερο σεβασμό από τις αθλητικές και τοπικές αρχές, ώστε να εξετάζεται κατά προτεραιότητα το αίτημά του για καθημερινές ώρες προπονήσεων στο γήπεδο που θα δίνει τους επίσημους αγώνες του και όχι να του πετάμε ότι περισσεύει;
Λυπάμαι πολύ που ένας ολόκληρος Δήμος και μια πόλη, επίνειο της πρωτεύουσας και πρώτο λιμάνι της χώρας διαθέτει δύο (αριθμός 2) κλειστά γήπεδα!!!, που δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δεκάδων ερασιτεχνικών σωματείων του Πειραιά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται -εκτός του Πειραϊκού- και άλλα ηχηρά ιστορικά ονόματα, όπως Εθνικός, Ατρόμητος, Φοίνικας, Πορφύρας και άλλα που μπορεί να ξεχνάω και ζητώ συγγνώμη γι΄ αυτό.
Σημειώστε εδώ ότι το “Παπαστράτειο” Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά που στέγαζε μέχρι πρότινος τον Πειραϊκό και παλαιότερα ακόμη και τον Ολυμπιακό, παραμένει κλειστό εδώ και τρία χρόνια χωρίς να γνωρίζει κανείς αν και πότε θα επισκευαστεί, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και πάλι αθλητικές δραστηριότητες. Μήπως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μπορεί να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του ιστορικού γηπέδου με κρατικά κονδύλια ή σε συνεργασία με την ΚΑΕ και τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό συνδυάζοντας δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να αποδώσουν ένα χώρο άθλησης σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Πειραιά και να κάνουν τις καρδιές χιλιάδων Πειραιωτών να αισθανθούν ρίγη συγκίνησης;
Πιστεύω ότι ένα σωματείο της εμβέλειας του Ολυμπιακού με τις τόσες τεράστιες επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα, θα το συνέφερε μεσομακροπρόθεσμα και θα έπρεπε να το επιδιώκει, να υπάρχουν ερασιτεχνικά σωματεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους αιμοδότες του πειραϊκού αλλά και εν γένει του ελληνικού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.
Κλείνοντας, είμαι βέβαιος ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να γίνει η αιτία για να ξεκινήσει ο διάλογος όλων όσων ενδιαφέρονται να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο Πειραϊκός αλλά εν γένει όλος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της πόλης, προβλήματα που είναι μεν πολλά, σύνθετα και δύσκολα αλλά με τη συστράτευση και τον αγώνα όσο γίνεται περισσοτέρων Πειραιωτών και γενικά ανθρώπων του αθλητισμού, μπορούν να επιλυθούν με δραστικά μέτρα άμεσα και οριστικά, για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα της σημερινής νέας γενιάς και παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας.
