Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Η ιστορια των final four part IΙΙ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ > Older Tournaments > Final 4 Madrid 2015
T.W.Is.M.
2000-01

Η σεζόν 2000-01 ήταν η πιο περίεργη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η διάσπαση του καλοκαιριού του 2000 έφερε για πρώτη και μοναδική φορά 2 διοργανώσεις με ομάδες κορυφαίου επιπέδου. Η Ευρωλίγκα διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την ULEB, ενω ή FIBA διοργάνωσε τη Σουπρολίγκα. Η πρώτη Ευρωλίγκα της ULEB είχε μια βασική διαφορά από όλες τις επόμενες: δεν είχε final four. Αντί γι’ αυτό πραγματοποιήθηκαν 2 σειρές ημιτελικών και 1 σειρά τελικών best-of-five. Το σύστημά της ήταν πιο απλό από αυτά της FIBA με 24 ομάδες σε 4 ομίλους των 6, από τους οποίους προκρίνονταν οι 4 πρώτοι και έπαιζαν χιαστί σε σειρές best-of-three. Στο αντίστοιχο final four υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση από την ΑΕΚ του Ίβκοβιτς και των Κακιούζη, Ντικούδη, Χατζή και Κουτλουάι , η οποία παρά τη 2η θέση στον όμιλο απέκτησε πλεονέκτημα έδρας(αφού το κριτήριο δεν ήταν η θέση, αλλά το ρεκόρ των ομάδων) και απέκλεισε τη Ζαλγκίρις με 2-0 και την Μπένετον Τρεβίζο με 2-1. Στους ημιτελικούς αντιμετώπισε την Ταού Κεράμικα, την έκπληξη της χρονιάς, που ξεκινώντας με μειονέκτημα έδρας πέταξε έξω τόσο το Περιστέρι του Αλφόνσο Φορντ, όσο και τον Ολυμπιακό των Ρίβερς και Ράτζα με 2-0. Στον άλλο ημιτελικό είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι και ταυτόχρονα επανάληψη του ημιτελικού του 1999. Κίντερ Μπολόνια εναντίον Παφ(Φορτιτούντο) Μπολόνια. Η Κίντερ με το Μανού Τζινόμπιλι στη σύνθεσή της έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στους 8 αποκλείοντας με 2-0 την Εστουντιάντες και στους προημιτελικούς κέρδισε 2 ματς στον πόντο εναντίον της Ολίμπια Λιουμπλιάνα περνώντας με 2-0. Η Παφ των Μάιερς, Φούτσκα και Μπούι τερμάτισε επίσης 1η στον όμιλο και δεν είχε πρόβλημα να αποκλείσει την Τσιμπόνα με 2-0. Στους 8 συνάντησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και παρά τη βαριά ήττα στη Μαδρίτη πέρασε με 2-1.
Η πρώτη σειρά των ημιτελικών σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή μεν, σωστή δε απόφαση της ULEB να επαναλάβει ένα ολόκληρο παιχνίδι. Ήταν ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ταού, όπου η ΑΕΚ κέρδισε ένα δραματικό παιχνίδι με εκπρόθεσμο καλάθι του Ντικούδη. Μετά την απόφαση για επανάληψη διεξήχθη το δεύτερο(και ουσιαστικά πρώτο παιχνίδι της σειράς), όπου η Ταού έκανε το μπρέικ κερδίζοντας με 67-70 χάρη σε 25 πόντους του Έλμερ Μπένετ. Με την ψυχολογία στο μηδέν μετά την απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας και την απόφαση να ξαναπαιχτεί ένα κερδισμένο ματς, αλλά και έχοντας απέναντί της έναν σεληνιασμένο Σαούλιους Στομπέργκας, που πέτυχε 39 πόντους με 9/9 τρίποντα και 4/4 δίποντα η ΑΕΚ δεν προέβαλε αντίσταση στο δεύτερο ημιτελικό και έχασε με 65-90. Το τρίτο ματς έμοιαζε τυπική διαδικασία, καθώς η Ταού ήταν με το ένα πόδι στους τελικούς. Η γραμμή ψηλών των Βάσκων έκρινε το παιχνίδι, καθώς ο παλιός γνώριμος Βίκτορ Αλεξάντερ με 16 πόντους-8 ριμπάουντ και το δίδυμο από την Αργεντινή Σκόλα(15 πόντοι) και Ομπέρτο(15 πόντοι-9 ριμπάουντ) έδωσαν την τρίτη νίκη στην Ταού με 76-62 και την προκριση με 3-0 στους τελικούς.
Εκεί θα περίμενε η νικήτρια της μάχης της Μπολόνια. Η πρώτη μάχη βάφτηκε μαύρη, στο χρώμα της Βίρτους. Ο Τζινόμπιλι με 22 πόντους και οι Γκρίφιθ και Γιάριτς οδήγησαν την Κίντερ σε θρίαμβο με 103-74 και στο πανεύκολο 1-0. 2 μέρες μετά οι ρόλοι δεν άλλαξαν. Το μόνο που άλλαξε ήταν η αντίσταση που συνάντησε η Κίντερ. Η Φορτιτούντο πάλεψε, ξεπέρασε το -14 του πρώτου 10λέπτου, άντεξε λίγο παραπάνω από ένα ημίχρονο να βρίσκεται μαζί στο σκορ, αλλά ο Τζινόμπιλι με τον Γκρίφιθ ήταν ανίκητοι. 22 πόντοι και 6 κλεψίματα για τον Αργεντινό, 17 πόντοι-17 ριμπάουντ για τον Αμερικάνο και το 2-0 ήταν γεγονός για τη Βίρτους με τελικό σκορ 92-84. Η τελευταία ευκαιρία της Παφ παιζόταν πια στην έδρα της, όπου έπρεπε να κερδίσει 2 συνεχόμενα ματς για να μείνει ζωντανή. Οι παίχτες της μπήκαν αποφασισμένοι, πήραν το προβάδισμα οδηγούμενοι από τους Μάιερς(20 πόντοι) και Φούτσκα(14 πόντοι-8 ριμπάουντ) και 10’ πριν τη λήξη έμοιαζαν σίγουροι νικητές προηγούμενοι με 63-45. Ο Τζινόμπιλι όμως για ακόμα μια φορά ξεκίνησε την αντεπίθεση της Κίντερ και σε συνδυασμό με την πιεστική τους άμυνα, οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα σερί 1-25 και ολοκλήρωσαν τη μεγάλη ανατροπή παίρνοντας τη νίκη με 70-74 και την πρόκριση με 3-0.

Στο διάστημα 17 Απριλίου-10 Μαΐου έγινε η σειρά των τελικών με το πλεονέκτημα έδρας στους Ιταλούς. Αυτό όμως δεν πτόησε την Ταού, που εκμεταλλευόμενη την απουσία του Γκρίφιθ από το πρώτο ματς και την κακή μέρα του Τζινόμπιλι έκανε άλλο ένα break κερδίζοντας με 65-78 χάρη σε 21 πόντους του Αλεξάντερ και 20 του Φουαρές. 2 μέρες μετά ο Γκρίφιθ επέστρεψε, αλλά ο ήρωας της Κίντερ ήταν ο Αντουάν Ριγκοντό. Οι 23 πόντοι του Γάλλου με 6/7 τρίποντα οδήγησαν την ιταλική ομάδα σε εύκολη νίκη με 94-73 και την κράτησαν ζωντανή. Η σειρά μεταφέρθηκε στη Βιτόρια, όπου το φανατικό κοινό της Ταού περίμενε με αγωνία τα παιχνίδια που θα έφερναν την ομάδα τους στην κορυφή της Ευρώπης. Στο πρώτο απ’ αυτά όμως τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η Κίντερ με εκπληκτική άμυνα και έναν Τζινόμπιλι από τη σειρά των ημιτελικών(27 πόντοι με 3/4 τρίποντα) πήρε άλλη μια εύκολη νίκη με 60-80 και όλα έδειχναν ότι η σειρά θα τελείωνε στη Βιτόρια. Οι Βάσκοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη όμως. Μπήκαν στον 4ο τελικό αποφασισμένοι να φέρουν τη σειρά πίσω στην Μπολόνια. Με μοιρασμένο σκοράρισμα από Μπένετ(19 πόντοι-8 ασίστ), Αλεξάντερ(18 πόντοι), Τιμίνσκας(18 πόντοι με 7/7 σουτ) και κρατώντας την αυτοσυγκέντρωσή τους ως το τέλος κέρδισαν με 96-79 και ισοφάρισαν σε 2-2. Όλα θα παίζονταν στον τελευταίο τελικό στις 10 Μαΐου στην Μπολόνια. Ήταν η τελευταία ευκαιρία και για τους δυο και το ματς δε θα ήταν εύκολο. Η γηπεδούχος Κίντερ είχε τον έλεγχο του σκορ, αλλά όποτε έφτανε τη διαφορά στα όρια των 10 πόντων, η Ταού επέστρεφε χάρη στον Μπένετ(24 πόντοι-5 ασίστ). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Τζινόμπιλι έδωσε διαφορά 13 πόντων στη Βίρτους, αλλά οι Βάσκοι απάντησαν μειώνοντας στους 5. Οι Ιταλοί επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα με τους Σμόντις και Γιάριτς και κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμα τους μέχρι το τέλος. Ο Μανού Τζινόμπιλι με 16 πόντους και 6 ασίστ και ο Γκρίφιθ με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν οι πρωταγωνιστές μιας ισορροπημένης ομάδας.

Τα στατιστικά των ημιτελικών:

Και των τελικών:

MVP των τελικών δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το Μανού Τζινόμπιλι. Το all-around παιχνίδι του και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά έγειραν τη σειρά προς το μέρος της Κίντερ. Άλλος ένας MVP που δεν απολάυσαμε για πολύ στην Ευρώπη, αφού γρήγορα πήρε το δρόμο για το φυσικό του χώρο, αυτόν του ΝΒΑ.

Το ρόστερ των πρωταθλητών Ευρώπης:
Μανού Τζινόμπιλι
Αλεσάντρο Άμπιο
Νταβίντε Μπονόρα
Νικόλα Γιεστρατίγιεβιτς
Φαμπρίτσιο Αμπράσα
Αλεσάντρο Φροζίνι
Ντέιβιντ Άντερσεν
Αντουάν Ριγκοντό
Ρασάρντ Γκρίφιθ
Ματίας Σμόντις
Μάρκο Γιάριτς

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε final four για την άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, τη Σουπρολίγκα. Και σε αυτό υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση από τον Παναθηναϊκό. Την τετράδα συμπληρωσαν η Εφές Πίλσεν του Ντρόμπνιακ και του Μουλαομέροβιτς, η Μακάμπι του Χάφμαν, του Άντονι Πάρκερ και του ΜακΝτόναλντ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Αντρέι Κιριλένκο. Σε σχέση δηλαδή με το προηγούμενο final four της Ευρωλίγκα υπήρχε μόνο μια αλλαγή, η ΤΣΣΚΑ πήρε τη θέση της Μπαρτσελόνα. Λογικό, καθώς η πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαΙκών ομάδων συμμετείχε στην Ευρωλίγκα και οι τετράδα του final four ήταν με διαφορά οι κορυφαίες ομάδες της Σουπρολίγκα.
Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε και πάλι της Εφές Πίλσεν στον ημιτελικό και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Νίκη με 74-66 για τον ΠΑΟ χάρη σε 22 πόντους του Μποντίρογκα και άλλος ένας τελικός για την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Στον άλλο ημιτελικό η Μακάμπι επικράτησε της ΤΣΣΚΑ με 86-80 με πρωταγωνιστές τους ΜακΝτόναλντ και Χάφμαν, ενώ το νταμπλ-νταμπλ(23 πόντοι-11 ριμπάουντ) του Κιριλένκο δεν ήταν αρκετό.
Την 3η θέση στο παιχνίδι των απογοητευμένων πήρε η Εφές Πίλσεν νικώντας την ΤΣΣΚΑ με 91-85.
Ο μεγάλος τελικός ήταν μια επανάληψη του ματς της περασμένης χρονιάς, αλλά με αντεστραμμένους τους ρόλους. Η Μακάμπι ήταν αυτή που μπήκε πιο δυνατά στο γήπεδο, ο Ρέμπρατσα αυτός που φορτώθηκε με φάουλ και ο Χάφμαν αυτός που κυριάρχησε στη ρακέτα με 21 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο Μποντίρογκα σκόραρε 27 πόντους, προσπάθησε να βάλει τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι, αλλά δεν είχε βοήθειες πλην του Φώτση. Αντίθετα για τη Μακάμπι υπήρχε ο MVP του final four Άριελ ΜακΝτόναλντ, που με 21 πόντους και 9 ασίστ οργάνωσε υποδειγματικά το παιχνίδι της ομάδας του και της έδωσε τελικά τη νίκη με 81-67.



2001-02

Το final four επανήλθε στην ενιαία ξανά Ευρωλίγκα το 2002 και η διοργάνωση ανατέθηκε στην πόλη της πρωταθλήτριας, την Μπολόνια το τριήμερο 3-5 Μαΐου. Για πρώτη φορά το final four γινόταν το Μάιο και για πρώτη φορά η κάτοχος του τίτλου είχε τη δυνατότητα να τον υπερασπιστεί μέσα στην έδρα της. Η Κίντερ Μπολόνια ήταν λοιπόν το φαβορί, αρκεί να κατάφερνε να προκριθεί μέσα από ένα νέο σύστημα διεξαγωγής. Οι ομάδες έγιναν 32 χωρισμένες σε 4 ομίλους των 8 και οι 4 πρώτοι περνούσαν στο top 16, όπου ο πρώτος κάθε ενός από τους 4 ομίλους έπαιρνε την πρόκριση για το final four. Η πρωταθλήτρια του 2001 λοιπόν ήταν και η πρώτη ομάδα που πήρε την πρόκριση με εντυπωσιακή ευκολία. Πήρε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και στον όμιλο του τοπ 16 ξεκίνησε με 4 νίκες και πήρε την πρώτη θέση με περίπατο απέναντι σε Ρεάλ, Εφές Πίλσεν και Ουράλ Γκρέιτ. Η απουσία κλήρωσης για το τοπ 16 έφερε 2 περίεργους ομίλους. Ο ένας είχε 3 ελληνικές ομάδες. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ μετέτρεψαν το δεύτερο γύρο σε ένα μικρό final four της Α1 με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα σε ρόλο κομπάρσου. Έτσι νόμιζαν στον Πειραιά, αφού μετά την ολοκλήρωση των αιωνίων ντέρμπι βρίσκονταν στην πρώτη θέση του ομίλου και ήθελαν 2 νίκες εναντίον Ολίμπια και ΑΕΚ για να πάρουν την πρόκριση για την Μπολόνια. Έκαναν όμως λάθος, καθώς ο Ολυμπιακός όμως αυτοκτόνησε χάνοντας μέσα στο ΣΕΦ από την Ολίμπια και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. Έκανε εκείνος τις 2 νίκες που χρειάζονταν και πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση. Ο άλλος ιδιαίτερος όμιλος ήταν μια μικρογραφία της Lega A με Μπένετον, Σκαβολίνι και Σκίπερ(Φορτιτούντο) Μπολόνια και την Μπαρτσελόνα να συμπληρώνει. Η Μπένετον του Τάιους Έντνι, του Τσάρλι Μπελ και του Γκαρμπαχόσα ήταν πρώτη στην τελευταία αγωνιστική. Αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Σκίπερ, με νίκη περνούσε στο final four, ενώ με ήττα θα περνούσε η Μπαρτσελόνα. Η σεζόν της Μπένετον θα τελείωνε σίγουρα στην Μπολόνια. Με τη νίκη όμως επί της Σκίπερ το τέλος θα ερχόταν στο final four. Το καρέ συμπληρώθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Για τους Ισραηλινούς η πρόκριση κρίθηκε στο τελευταίο ματς, στη Βιτόρια εναντίον της περσινής φιναλίστ Ταού Κεράμικα. Το εντυπωσιακό 65-94 έδωσε άλλη μια πρόκριση στη Μακάμπι και την έφερε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι 2 ιταλικές ομάδες ήταν αντίπαλες στο βραδινό ημιτελικό.
Ο πρώτος ημιτελικός ήταν ένα κλειστό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός οδηγούμενος από τον Μποντίρογκα είχε ένα μικρό προβάδισμα, αλλά η Μακάμπι ήταν συνεχώς απειλητική. Ο Σέρβος σταρ του ΠΑΟ βρήκε σημαντική υποστήριξη από τον Ντάριλ Μίντλετον, ο οποίος όχι μόνο πέτυχε 15 πόντους, αλλά έκανε πολύτιμη δουλειά πάνω στο Χάφμαν. Για τη Μακάμπι είχαν περιοριστεί οι ΜακΝτόναλντ και Πάρκερ στους 11 πόντους και το σκορ προσπαθούσε να τραβήξει ο Μπουρστάιν με 18. Ήταν όμως αδύνατο ο Παναθηναϊκός να χάσει από τον Μπουρστάιν. Ο Μποντίρογκα πέτυχε 26 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ και με βοήθειες από την περιφέρεια από Αλβέρτη και Κουτλουάι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 83-75 και σε άλλη μια πρόκριση στον τελικό.
Στο βραδινό ημιτελικό η γηπεδούχος Κίντερ δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στον τίτλο του φαβορί. Παρά το ισορροπημένο σκοράρισμα και τις πολλές τις λύσεις, δεν κατάφερνε να διατηρήσει ένα προβάδισμα, καθώς η Μπένετον με καλά ποσοστά από την περιφέρεια με τους Μπελ, Έντνι, Νάχμπαρ, Γκαρμπαχόσα ακολουθούσε και ενίοτε έπαιρνε και το προβάδισμα(41-39 στο ημίχρονο, 49-43 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου). Οι γηπεδούχοι επανήλθαν και ισοφάρισαν στο τέλος του δεκαλέπτου σε 63-63 και στην 4η περίοδο μπηκαν δυνατά στην άμυνα, αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους σε δύσκολα μακρινά σουτ. Έτρεξαν ένα σερί 12-0, με το οποίο πήραν μια διαφορά ασφαλείας και παρά τις προσπάθειες της Μπένετον να γυρίσει το ματς, οι πρωταθλητές πήραν την πρόκριση με 90-82.
Για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκε μικρός τελικός, απόφαση που δε διατηρήθηκε όμως για πολύ.
Ο μεγάλος τελικός έμοιαζε με τελετή στέψης για τους κατόχους του τίτλου του 2001. Στο ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός ακολουθούσε το ρυθμό των Ιταλών, αλλά στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου η Κίντερ ξέφυγε στο σκορ. Με πρωταγωνιστές τους Τζινόμπιλι, Σμόντις και Γκρέιντζερ οι Ιταλοί έφτασαν τη διαφορά μέχρι και τους 14(45-31) πριν ο Παναθηναϊκός απαντήσει μειώνοντας με τον Κουτλουάι. Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στην 3η περίοδο. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος μπήκε στο παρκέ και κατάφερε να φορτώσει με φάουλ τον Γκρίφιθ, αλλά και να τελειώσει φάσεις στην επίθεση. Με ένα σερί 2-11 ο ΠΑΟ πέρασε μπροστά και το ματς έγινε ντέρμπι. Στο τέλος της περιόδου το σκορ ήταν 61-64 υπέρ του Παναθηναϊκού. Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και στο 4ο δεκάλεπτο και η διαφορά έφτασε μέχρι τους 8. Η Κίντερ δεν τα παράτησε, αλλά τον πρώτο λόγο είχε πλέον ο ΠΑΟ. Με το σκορ στο 80-82 ο Κουτλουάι ευστοχεί σε τρίποντο και δίνει προβάδισμα νίκης στην ομάδα του Ομπράντοβιτς. Με το τελικό 83-89 ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει την έκπληξη και παίρνει το δυσκολότερο τρόπαιο ελληνικής ομάδας στην ιστορία.

Τα στατιστικά των αγώνων:
Παναθηναϊκός-Μακάμπι 83-75
Μπένετον-Κίντερ 82-90
Κίντερ-Παναθηναϊκός 83-89

MVP αναδείχτηκε ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, που με τους 26 πόντους του στον ημιτελικό και 21 στον τελικό κέρδισε επάξια τον τίτλο που δεν μπόρεσε να πάρει 2 χρόνια πριν(παρότι ο ΠΑΟ είχε κερδίσει ξανά το κύπελλο) και καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος σταρ των ευρωπαϊκών γηπέδων στην εποχή του.

Το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
Φραγκίσκος Αλβέρτης
Γιώργος Καλαϊτζής
Γιάννης Σιούτης
Τζόνι Ρότζερς
Νταμίρ Μουλαομέροβιτς
Ντέγιαν Μποντίρογκα
Ντάριλ Μίντλετον
Ιμπραήμ Κουτλουάι
Κόρεϊ Αλμπάνο
Λάζαρος Παπαδόπουλος
Πέπε Σάντσες


2002-03

Την επόμενη χρονιά ήταν η σειρά της Βαρκελώνης να διοργανώσει το final four μεταξύ 9-11 Μαΐου. Τη σεζόν 2002-03 οι ομάδες μειώθηκαν σε 24(3 όμιλοι των 8), όμως η πορεία από το τοπ 16 και μετά παρέμεινε ίδια. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που δεν υπήρχε ελληνική ομάδα στο final four. Πιο κοντά στην πρόκριση βρέθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρέθηκε να παίζει την πρόκριση εντός έδρας εναντίον της Μπαρτσελόνα του Μποντίρογκα, του Γιασικεβίτσιους, του Φούτσκα και του (23χρονου τότε) Ναβάρο. Οι Καταλανοί όμως πήραν τη νίκη με 55-58 και μαζί την πρόκριση για το εντός έδρας final four. Αντίπαλός τους στον ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο έφτασε εύκολα στο final four αποκλείοντας στο τοπ 16 την Εφές Πίλσεν, την Τσιμπόνα και την Ουνικάχα Μάλαγα. Ο άλλος ημιτελικός ήταν και πάλι ιταλικός εμφύλιος. Παρούσα και πάλι η Μπένετον Τρεβίζο. Η ομάδα του Μεσίνα πήρε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο μπροστά από την Μπαρτσελόνα και τερμάτισε αήττητη στο τοπ 16 εναντίον των Μακάμπι, Ταού και Βίρτους Μπολόνια. Αντίπαλος μια πρωτάρα στα final four, η Σιένα των Φορντ, Τουρκσάν, Στεφάνοβ, αλλά και του Μιχάλη Κακιούζη. Η Σιένα πήρε μια επεισοδιακή πρόκριση στο τοπ 16 όταν σε ένα παιχνίδι-σκάνδαλο συνέτριψε την Μπούντουτσνοστ με 112-49 για να πάρει την καλύτερη 6η θέση των ομίλων και στον επόμενο όμιλο έκανε την έκπληξη αφήνοντας εκτός τον Παναθηναϊκό, τη Σκίπερ Μπολόνια και την Ούλκερ.
Στον πρώτο ημιτελικό η γηπεδούχος Μπαρτσελόνα εκτός από την ΤΣΣΚΑ είχε να αντιμετωπίσει και την πίεση του κόσμου. Ένα γεμάτο Σαν Τζόρντι προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς να βρεθεί σε άλλον έναν τελικό, αλλά ταυτόχρονα γέμιζε και με άγχος τους παίχτες. Οι Ρώσοι πέτυχαν τους πρώτους 11 πόντους του αγώνα και ο φόβος για άλλο ένα χαμένο final four έγινε έντονος. Ο Μποντίρογκα ήταν άστοχος, ο Γιασικεβίτσιους ακόμα πιο άστοχος. Από την άλλη πλευρά ο Χόλντεν φόρτωνε με πόντους το καλάθι των Ισπανών. Η Μπαρτσελόνα στηρίχτηκε στο Φούτσκα, που με 21 πόντους ήταν ο πρωταγωνιστής του ημιτελικού. Το προβάδισμα εναλλασσόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς οι Ισπανοί βρήκαν λύσεις από τη γραμμή των βολών, ενώ για η ΤΣΣΚΑ εκτός του Χόλντεν πήρε πόντους και από τον Αλεξάντερ. Στην τελευταία περίοδο η Μπαρτσελόνα μπήκε πιο δυνατά, ανέτρεψε το προβάδισμα των 3 πόντων που είχε η ΤΣΣΚΑ, αλλά δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τη νίκη, μέχρι που ένα κλέψιμο και καλάθι στον αιφνιδιασμό από το Ναβάρο έδωσε διαφορά που δεν καλυπτόταν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Με το τελικό 76-71 η Μπαρτσελόνα ήταν σε άλλον ένα τελικό.
Στον ιταλικό ημιτελικό έγινε ένα παιχνίδι που θύμιζε δεκαετία του ’90. Χαμηλά ποσοστά, δυνατές άμυνες και τα μεγάλα όπλα των ομάδων περιορισμένα. Ο Φορντ έμεινε στους 15 με 5/19 σουτ, ο Λάνγκντον στους 9, ο Έντνι είχε επίσης 9 και ο Γκαρμπαχόσα 1/8 σουτ. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι απ’ την αρχή. Η Μπένετον έκανε πολύ δυνατό ξεκίνημα, προηγήθηκε με 16 από το πρώτο δεκάλεπτο και με 39-23 στο ημίχρονο. Στην Τρίτη περίοδο όμως έπαθε καθίζηση και σκόραρε μόλις 6 πόντους δίνοντας την ευκαιρία στη Σιένα να γυρίσει ένα χαμένο παιχνίδι. Με ηγέτη τον Βρμπισα Στεφάνοβ και αποκάλυψη το Ντούσαν Βούκσεβιτς η Σιένα προηγήθηκε με 8(55-47). Η Μπένετον όμως έφερε το ματς στον πόντο και ο Μάσιμο Μπουλέρι δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει ήρωας. Με δικό του τρίποντο και με 2/2 βολές(αφού ενδιάμεσα ο Κακιούζης έκανε λαθος) έγραψε το τελικό 62-65 και έφερε την Μπένετον στον τελικό.
Ο μικρός τελικός επανήλθε μετά από 1 χρόνο απουσία και η Σιένα κέρδισε με 79-78 την ΤΣΣΚΑ παίρνοντας την 3η θέση.
Μετά από 3 ματς που κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό θα περίμενε κανείς και ο τελικός να είναι το ίδιο συναρπαστικός. Το κυριότερο ερώτημα όμως ήταν αν επιτέλους η Μπαρτσελόνα θα κατάφερνε να κερδίσει το τρόπαιο εκμεταλλευόμενη την έδρα της. Μποντίρογκα και Φούτσκα ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούσαν να γίνουν οι ήρωες των Καταλανών και μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο οδηγούσαν την Μπαρτσελόνα προς τη νίκη. Οι γηπεδούχοι διατηρούσαν ένα μικρό και σταθερό προβάδισμα(42-34 στο ημίχρονο) παίρνοντας βοήθεια και από τον Ντε Λα Φουέντε. Η Μπένετον επέστρεψε στο ματς, ισοφάρισε και τότε μίλησε ο Φούτσκα, που με συνεχόμενους πόντους έδωσε ξανά την πρωτοπορία στην Μπαρτσελόνα. Ο άστοχος ως τότε Γιασικεβίτσιους πέτυχε το μοναδικό του τρίποντο σε κρίσιμο σημείο και με τον Μποντίρογκα να δίνει σιγουριά στην επίθεσή της η Μπαρτσελόνα έφτασε στη νίκη με 76-65 και στο πρώτο κύπελλο της ιστορίας της μετά από 6 χαμένα final four.

Τα στατιστικά των αγώνων:
Μπαρτσελονα-ΤΣΣΚΑ 76-71
Σιενα-Μπενετον 62-65
Σιενα-ΤΣΣΚΑ 79-78
Μπαρτσελονα-Μπενετον 76-65

MVP του final four αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ντέγιαν Μποντίρογκα. Για πρώτη φορά από το 1991(και τον Τόνι Κούκοτς) ο ίδιος παίχτης κερδίζει τον τίτλο για 2 συνεχόμενα χρόνια. Βέβαια, τη διάκριση αυτή θα άξιζε εξίσου και ο Γκρεγκόρ Φούτσκα που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στον τελικό και εκεί μίλησε σε κρίσιμα σημεία.

Το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
Νάτσο Ροντρίγκεθ
Αλφόνσο Αλθαμόρα
Γκρεγκόρ Φούτσκα
Πάτρικ Φέμερλινγκ
Θέσαρ Μπράβο
Ντέγιαν Μποντίρογκα
Χουάν Κάρλος Ναβάρο
Ρομπέρτο Ντουένιας
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε
Άντερσον Βαρεζάο
Ρέμον Φαν ντεν Χάρε


2003-04

10 χρόνια μετά από τον πρώτο τελικό των ελληνικών ομάδων το Τελ Αβίβ έγινε ξανά το επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ στις 29 Απριλίου-1 Μαΐου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση. Το ενδιαφέρον στο γήπεδο όμως ήταν πολύ μεγάλο, καθώς ήταν παρούσα η διοργανώτρια Μακάμπι. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον με τους Πάρκερ, Γιασικεβίτσιους και Βούισιτς να την καθοδηγούν στο παρκέ παίζοντας ένα επιθετικό και θεαματικό μπάσκετ έφτασε στο δικό της final four με τον πιο επεισοδιακό τρόπο. Αφού πέρασε εύκολα ως 2η την κανονική περίοδο, βρέθηκε σε κατάσταση νοκ άουτ αγώνα την τελευταία αγωνιστική του τοπ 16 εναντίον της Ζαλγκίρις Κάουνας του Άρβιντας Σαμπόνις στην τελευταία σεζόν της καριέρας του. Το ματς ήταν δραματικό και χρειάστηκε ένα off balance τρίποντο πάνω στην κόρνα της λήξης από τον Ντέρικ Σαρπ μετά από επαναφορά απευθείας απ’ το καλάθι της Μακάμπι για να πάει το ματς στην παράταση, όπου η Μακάμπι πήρε τη νίκη. Στον ημιτελικό βρήκε απέναντί της την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι πέρασαν ως 1οι στο τοπ 16, όπου δε δυσκολεύτηκαν να αποκλείσουν την Ταού Κεράμικα, την Τσιμπόνα και τον Ολυμπιακό. Για 4η συνεχόμενη χρονιά ο άλλος ημιτελικός ήταν ιταλική υπόθεση. Η Σκίπερ Μπολόνια του Μπαζίλε, του Ντελφίνο, αλλά και του Ματίας Σμόντις που άφησε την Κίντερ για τη μισητή αντίπαλο, ήταν η μια ημιφιναλίστ. Για να φτάσει όμως εκεί χρειάστηκε να περάσει με δραματικό τρόπο από τον όμιλο του τοπ 16 εξασφαλίζοντας την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική με νίκη 80-81 στο Πο με την Ορτέζ και αφήνοντας πίσω την Εφές Πίλσεν και την Ολίμπια. Την τετράδα έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν η Σιένα, που για άλλη μια χρονιά έκανε την έκπληξη. Παρότι τερμάτισε μόλις 4η στην κανονική περίοδο, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση σε ένα δύσκολο όμιλο που περιλάμβανε την κάτοχο του τίτλου Μπαρτσελόνα, τη φιναλίστ Μπένετον και τον πρωταθλητή του 2002 Παναθηναϊκό κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ.
Ένα μεγάλο θρίλερ και ένα από τα καλύτερα ματς των final four παίχτηκε στον απογευματινό ημιτελικό.
Σκίπερ και Σιένα έδωσαν ένα ρεσιτάλ επιθετικού μπάσκετ και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Από την αρχή το ματς ήταν αμφίρροπο χωρίς καμία ομάδα να μπορεί να ξεφύγει στο σκορ. Το πρώτο ξέσπασμα ήρθε από την πλευρά της Σκίπερ που πήρε διαφορά 11 πόντων χάρη στα σουτ του Ντελφίνο και του Ποτζέκο και έκλεισε το ημίχρονο μπροστά με 38-47. Η Σιένα δεν τα παράτησε και επανήλθε στη διεκδίκηση της νίκης κυρίως χάρη στον Κακιούζη, που τελείωσε το παιχνίδι με 23 πόντους και 7 ριμπάουντ. Το ματς παρέμεινε αμφίρροπο και παρόλο που η Σκίπερ προηγήθηκε με 4 στο τελευταίο λεπτό, μια άστοχη βολή του Βούγιανιτς και ένα τρίποντο του Κακιούζη το έστειλαν στην παράταση(90-90). Εκεί το θρίλερ συνεχίστηκε και αφού ο πρώτος σκόρερ της Σιένα, Μπούτσι Θόρντον έφερε την ομάδα του μπροστά με 100-99, ο Ντελφίνο απάντησε με το 5ο του τρίποντο δίνοντας προβάδισμα στη Φορτιτούντο. Ο Θόρντον ισοφάρισε με βολές, αλλά ο Ντελφίνο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πήρε φάουλ από τον Κακιούζη, ευστόχησε στη δεύτερη βολή και έδωσε τη νίκη στη Σκίπερ με 102-103, αφού ο Βούκσεβιτς αστόχησε στο νικητήριο σουτ για τη Σιένα.
Το Γιαντ Ελιάου φλεγόταν στο βραδινό ημιτελικό μεταξύ Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι όμως πάγωσαν το γήπεδο στο ξεκίνημα όταν με πρωταγωνιστή το Χόλντεν πήραν προβάδισμα 9 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο(18-27). Η ΤΣΣΚΑ κράτησε το προβάδισμα, αλλά το τρίτο φάουλ του Μάρκους Μπράουν δημιούργησε πρόβλημα στην επίθεσή της και η Μακάμπι το εκμεταλλεύτηκε μειώνοντας στον πόντο. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν την αντεπίθεση με τον Πάρκερ και πήραν το προβάδισμα και μια μικρή διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο(62-55 στο 30’). Μπράουν και Παπαλουκάς προσπάθησαν να ξαναβάλουν την ομάδα τους στο παιχνίδι, αλλά ο Πάρκερ ήταν σε μεγάλη μέρα και με 27 πόντους οδήγησε την «ομάδα του λαού» στη νίκη με 93-85.

Άλλο ένα ελεύθερο ματς έγινε στο μικρό τελικό, όπου για πρώτη φορά δυο ομάδες συναντήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σε αντίθεση με το 2003 η ΤΣΣΚΑ ήταν αυτή τη φορά η νικήτρια με 97-94.

Ο μεγάλος τελικός ήταν μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές παραστάσεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Μακάμπι μέσα σε ένα κατάμεστο Γιαντ Ελιάου μπήκε αποφασισμένη να πάρει το κύπελλο για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια. Ο Σμόντις πέτυχε το πρώτο καλάθι του τελικού και για πρώτη και τελευταία φορά η Σκίπερ προηγήθηκε στο σκορ. Το γήπεδο έμοιαζε κατηφορικό για τη Μακάμπι. Το 9-2 έγινε 19-5 και στη συνέχεια 31-13. Όλοι περίμεναν την αντίδραση των Ιταλών, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ. Ο Γιασικεβίτσιους μοίραζε, ο Πάρκερ σκόραρε, οι Μπαστόν και Βούισιτς έλεγχαν απόλυτα τη ρακέτα και η διαφορά ανέβαινε. Το 55-30 του ημιχρόνου είχε ουσιαστικά ξεκαθαρίσει το νικητή, αλλά η Μακάμπι δε θα σταματούσε. Όταν η Σκίπερ έκανε ένα σερί 0-10, ο Πάρκερ ήταν εκεί και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της Μακάμπι ως νικήτριας. Η διαφορά αυξανόταν μέχρι το τέλος και το τελικό 118-74 έδωσε τον πιο θριαμβευτικό τόνο στην εξέδρα για την επιστροφή της αγαπημένης τους Μακάμπι στην κορυφή. Η διαφορά των 44 πόντων αποτελεί φυσικά ρεκόρ διαφοράς πόντων για τελικό, αλλά και για αγώνα final four γενικότερα.

Τα στατιστικά των αγώνων:
Σιενα-Σκιπερ 102-103
Μακαμπι-ΤΣΣΚΑ 93-85
Σιενα-ΤΣΣΚΑ 94-97
Μακαμπι-Σκιπερ 118-74

MVP του final four αναδείχτηκε ο Άντονι Πάρκερ, που με τις 2 μεγάλες εμφανίσεις του οδήγησε τη Μακάμπι στο θρίαμβο. Δεν ήταν φυσικά μόνος του, αφού και ο Γιασικεβίτσιους ήταν επίσης πολύ καλός, αλλά για το Σάρας η μεγάλη στιγμή θα ερχόταν αργότερα. Με τον τίτλο αυτό και τη γενικότερη παρουσία του ο Πάρκερ καθιερώθηκε σαν ένας από τους καλύτερους Αμερικάνους της δεκαετίας του 2000 στην Ευρώπη.

Το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
Άβι Μπεν Σιμόλ
Μασεό Μπαστόν
Ντέρικ Σαρπ
Νικόλα Βούισιτς
Άντονι Πάρκερ
Γκουρ Σέλεφ
Ταλ Μπουρστάιν
Γιοτάμ Χαλπερίν
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
Μπρούνο Σούντοβ
Ντίον Τόμας
Ντέιβιντ Μπλου


2004-05

Το τριήμερο 4-6 Μαΐου το final four φιλοξενήθηκε στη Μόσχα για πρώτη φορά. Από αυτή τη σεζόν προστέθηκε ένας επιπλέον γύρος, αυτός των νοκ άουτ προημιτελικών, ο οποίος έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν όλη η μπασκετική Ευρώπη μιλούσε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ρωσίας ενισχυμένη με τους Αντόνιο Γκρέιντζερ, Ντέιβιντ Άντερσεν και Ντικούδη τερμάτισε αήττητη στην κανονική περίοδο, πήρε την πρώτη θέση στο τοπ 16 με 1 μόνο ήττα και στον προημιτελικό γύρο δε δυσκολεύτηκε να αποκλείσει με 2-0 την Ούλκερ. Έχοντας και τη διοργάνωση του final four στην έδρα της έμοιαζε σαν το απόλυτο φαβορί. Πρώτο εμπόδιο για την κατάκτηση του κυπέλλου η Ταού Κεράμικα του Ματσιγιάουσκας και του Καλντερόν. Οι Βάσκοι πέρασαν μόλις σαν 5οι από τον όμιλο της κανονικής περιόδου και σαν 2οι στο τοπ 16 αποκλείοντας την Κλιμάμιο Μπολόνια(Φορτιτούντο). Στους προημιτελικούς όμως έσπασαν την έδρα της Μπένετον Τρεβίζο με το εντυπωσιακό 59-98 και προκρίθηκαν με 2-0 στο final four. Από τη Μόσχα δεν έλειψε και η κάτοχος του τίτλου Μακάμπι. Η ομάδα του Γκέρσον ήταν ασταθής στον πρώτο γύρο, αλλά τερμάτισε αήττητη στο τοπ 16 και απέκλεισε τη Σκαβολίνι με 2-0 στους 8. Τέταρτος, αλλά όχι τελευταίος, φιναλίστ ήταν ο Παναθηναϊκός. Η νέα ομάδα του Ομπράντοβιτς με τους Διαμαντίδη, Μπατίστ, Κουτλουάι, Τσαρτσαρή και φυσικά τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη πήρε μια δραματική πρόκριση για το final four, καθώς εξασφάλισε την 1η θέση στον όμιλο του τοπ 16 σε τριπλή ισοβαθμία(με Ταού και Κλιμάμιο) και σε μια σειρά-θρίλερ επικράτησε της Εφές Πίλσεν με 2-1.
Το έργο του ΠΑΟ στον πρώτο ημιτελικό ήταν εξαρχής δύσκολο. Ο Ομπράντοβιτς ήξερε ότι έπρεπε να σταματήσει τον Πάρκερ για να έχει τύχη και τα κατάφερε καλά με τον Στσεπάνοβιτς πάνω του. Η Μακάμπι όμως έβρισκε λύσεις, πότε με τον Μπαστόν, πότε με τον Μπουρστάιν, πότε με το Σαρπ και φυσικά με το Γιασικεβίτσιους. Διατηρούσε έτσι ένα προβάδισμα σχετικής ασφαλείας(49-41 στο ημίχρονο). Ο Παναθηναϊκός όμως αντέδρασε και με το Χατζηβρέττα να οδηγεί την ομάδα του πήρε το προβάδισμα με 54-55. Οι περσινοί ήρωες της Μακάμπι όμως, ο Σαρπ και ο Πάρκερ, μίλησαν στο κρίσιμο σημείο και έφεραν την κάτοχο του τίτλου ξανά μπροστά. Οι Ισραηλινοί συντήρησαν τη διαφορά ως το τέλος, όπου οι βολές του Γιασικεβίτσιους εξασφάλισαν οριστικά τη νίκη με το τελικό 91-82. Η Μακάμπι ήταν ξανά στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο της.
Όλοι λοιπόν περίμεναν έναν πολύ μεγάλο τελικό μεταξύ της περσινής πρωταθλήτριας Μακάμπι και της ομάδας-τρένο ΤΣΣΚΑ. Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι εκτός από τους Βάσκους. Οι παίχτες της Ταού μπήκαν δυνατά εκμεταλλευόμενοι το άγχος του φαβορί, προηγήθηκαν γρήγορα με 11 πόντους και έδειξαν ικανοί για την έκπληξη. Όταν οι Ρώσοι έκαναν ένα σερί και πέρασαν μπροστά, όλοι πίστεψαν ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι για την ομάδα του Ίβκοβιτς. Αλλά όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι εκτός από την Ταού. Ο Ματσιγιάουσκας ήταν ασταμάτητος, τελείωσε τον ημιτελικό με 23 πόντους, ο Κορνέν Ντάβιντ έκανε νταμπλ-νταμπλ και πολλή δουλειά κάτω απ’ τα καλάθια και η ομάδα του Ιβάνοβιτς πήρε ξανά το προβάδισμα. Με τους Χόλντεν και Μπράουν η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να επανέλθει στο ματς και πλησίασε στον πόντο μετά από 3 περιόδους. Μάλιστα ο Μπράουν έδωσε και προβάδισμα με 61-60 στην ΤΣΣΚΑ με την έναρξη της 4ης περιόδου. Όμως ο Ματσιγιάουσκας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και μαζί με τον Καλντερόν και τον Ντάβιντ ολοκλήρωσαν τη μεγάλη έκπληξη αναγκάζοντας την ΤΣΣΚΑ στη δεύτερη μόλις ήττα της στη διοργάνωση με 85-78, που όμως ήταν αρκετή για να τη φέρει εκτός τελικού.

Η καταστροφή της ΤΣΣΚΑ στο δικό της final four ολοκληρώθηκε στο μικρό τελικό, όταν ο Παναθηναϊκός την κέρδισε με 94-91 στο μόνο μικρό τελικό που πήγε στην παράταση(χρειάστηκαν μάλιστα 2 παρατάσεις για να βγει νικητής).

Η Μακάμπι του Γκερσον ήταν μια ομάδα που έγινε γνωστή για την εκπληκτική της επιθετική λειτουργία και το ελεύθερο μπάσκετ. Στον τελικό της Μόσχας όμως χρησιμοποίησε την άμυνά της για να πετύχει το σκοπό της. Με τους Μπουρστάιν και Σαρπ να αναλαμβάνουν το μαρκάρισμα του Ματσιγιάουσκας και με δυνατή έως σκληρή άμυνα να τον περιορίζουν, η Μακάμπι απέκτησε σημαντικό προβάδισμα νίκης. Σε αντίθεση με το Μάτσας, ο δικός της Λιθουανός, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν σε μεγάλη μέρα έχοντας 22 πόντους-6 ριμπάουντ-5 ασίστ και με τη βοήθεια του Νέστορα Κόμματου οδήγησαν τη Μακάμπι σε προβάδισμα 16 πόντων(36-20) και στο να κλείσουν το ημίχρονο μπροστά με 50-39. Η Ταού έκανε μια προσπάθεια να γυρίσει το ματς παίρνοντας πόντους από την περιφέρειά της για να βοηθήσουν το Σκόλα που με 21 πόντους ήταν η μόνιμη απειλή για το καλάθι της Μακάμπι. Όμως ο Γιασικεβίτσιους συνέχισε να είναι ζεστός και ο Πάρκερ, που ήταν άστοχος και έμεινε στους 12 πόντους, μίλησε στα κρίσιμα σημεία δίνοντας τη νίκη στη Μακάμπι με 90-78 και το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1991 και την Ποπ’ 84.

Τα στατιστικά των αγώνων:
Μακαμπι-Παναθηναϊκος 91-82
ΤΣΣΚΑ-Ταου 78-85
ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 91-94
Μακαμπι-Ταου 90-78

MVP του final four ψηφίστηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός πλέι μέικερ κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της καριέρας του και με τη διάκριση αυτή άφησε την Ευρώπη για το ΝΒΑ και την Ιντιάνα, όπου δυστυχώς όμως δεν καταφερε να αναδειχτεί. Για την Ευρώπη όμως ήταν αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους της δεκαετίας που πέρασε.

Το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης:
Ρετζέβ Φάναν
Μασέο Μπαστόν
Ντέρικ Σαρπ
Νικόλα Βούισιτς
Άντονι Πάρκερ
Γκουρ Σελέφ
Ταλ Μπουρστάιν
Γιοτάμ Χαλπερίν
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
Νέστορας Κόμματος
Ντίον Τόμας
Γιανίβ Γκριν
Green Warrior
Το πιο δύσκολο και μάγκικο τρόπαιο στην ιστορία της Ευρωλίγκα και το πιο ηρωϊκό μαζί με αυτό της Παρτιζάν ήταν το κύπελλο στη Μπολόνια το καλύτερο από τα 6 που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός. Επίσης η Μακάμπι της διετίας 2003-2005 πιστεύω ότι έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ που έμφανιστεί εκτός ΝΒΑ με την απίστευτη 4αδα Γιασικεβίτσιους, πάρκερ, Μπάστον και Βούισιστς.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.