Lokomotiv Kuban- Khimki.
Το παιχνίδι εξαρχής είχε όλες τις προδιαγραφές ενός ντέρμπι, κυρίως λόγω των εντυπωσιακών ρόστερ των δύο ομάδων που δημιουργούσαν κάποια άκρως ενδιαφέροντα match-ups: Rice-Shved εναντίον Draper-Delaney στην περιφέρεια και Augustine-Davis εναντίον Randolph-Claver-Singleton στην ρακέτα, με φόντο την δεύτερη θέση της VTB League. Ας περάσουμε όμως στις παρατηρήσεις μας ξεκινώντας από την φιλοξενούμενη.
Η Khimki λοιπόν είναι μια άκρως ταλαντούχα ομάδα στην επίθεση, η οποία όμως βασίζεται πάρα πολύ στην πρωτοβουλία των αστεριών της, με αποτέλεσμα από τη μία οι περισσότερες επιθέσεις της να είναι στο στυλ μιας πάσας και σουτ, στην συντριπτική πλειονότητα από τους περιφερειακούς, γεγονός που διογκώθηκε και από την πολύμηνη απουσία του Davis, o οποίος είναι ο καλύτερος post-up ψηλός της ομάδας. Αποτέλεσμα είναι ο έρημος ο Augustin να ανεβοκατεβαίνει μάταια το παρκέ, περιμένοντας κάποια πάσα, παρά το γεγονός πως το ποσοστό του στα δίποντα αγγίζει το 70% (69.4% για την ακρίβεια). Προς τιμήν του βέβαια δεν διαμαρτύρεται καθόλου ενώ στην άμυνα πραγματικά σκίζεται, προσπαθώντας να κλείσει όπια τρύπα δημιουργείται. Το match-up με τον Randolph ήταν εντυπωσιακό, με τον Augustine να καταφέρνει να περιορίσει ένα από τους πιο χαρισματικούς ψηλούς που αγωνίζονται στην Ευρώπη στους 16 πόντους σε 31:07 λεπτά, παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε πολύ καλή μέρα.Επιπλέον, το συγκεκριμένο κομμάτι (επίθεση μέσα από τη ρακέτα) αναμένεται να βελτιωθεί όσο βελτιώνεται ο Davis, ο οποίος είναι εξαιρετικός επιθετικός, κάτι που απέδειξε σε σημεία και σήμερα (12 πόντοι με 2/8 δίποντα βέβαια, αλλά 8/9 βολές 5 κερδισμένα φάουλ και 4 επιθετικά ριμπάουντ σε 13:23 λεπτά).
Εκεί βέβαια που δεν φαίνεται φως στο τούνελ για την Khimki είναι η άμυνα, όπου πέραν του Augustine και κάπως του Koponen, οι υπόλοιποι φαίνονται να μην ασχολούνται καθόλου. Ουσιαστικά σήμερα κατάφερε να παίξει άμυνα μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν κράτησε την Kuban στους 17 πόντους και κατάφερε να μειώσει την διαφορά μέχρι τους δύο πόντους. Στο πρώτο ημίχρονο όμως ήταν τραγική, επιτρέποντας στην Kuban να σημειώσει 48 πόντους, με 15/26 σουτ (10/13 στο πρώτο δεκάλεπτο) και κάπου εκεί χάθηκε και το παιχνίδι για την ομάδα του Kurtinaitis. Ειδικότερα ο Singleton έκανε πάρτι με τους «δεινόσαυρους» Davis και Sokolov, όπως άλλωστε και οποιοσδήποτε ψηλός της Kuban όταν έλειπε από το παρκέ ο Augustine. Τέλος, η ατσαλοσύνη του Sokolov έχει αγγίξει νέα επίπεδα, σε σημείο που θα προκαλούσε γέλιο αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο για τους αντιπάλους.
Όσο αναφορά την Kuban τώρα, οφείλω να εξαίρω την δουλειά του Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει φέρει πολλά από τα στοιχεία του μπάσκετ της Α1 στην ρώσικη ομάδα, με την καλή κυκλοφορία, την σφιχτή άμυνα και την συνεχή αναζήτηση mismatch και ελεύθερων σουτ, παρά το γεγονός πως ο Delaney έχει το ελεύθερο να σουτάρει όποτε και όπως θέλει (16 πόντοι σήμερα, με 6/13 σουτ, 8 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ σε 36:11). Από κει και πέρα, εκτός του Randolph, που είναι σε εκπληκτική φόρμα, ανάλογα αποτελεσματικός ήταν και ο Claver (21 πόντοι με 9/12 σουτ και 10 ριμπάουντ σε 27:18), ο οποίος αποτέλεσε για άλλη μια φορά τον παίκτη κλειδί του Μπαρτζώκα.. Να σημειώσουμε βέβαια πως η Kuban τα πήρε τα σφυρίγματά της, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, παρά τις συνεχείς γκρίνιες του Μπαρτζώκα, που δυστυχώς για αυτόν έχουν γίνει σήμα κατατεθέν μαζί με τις υπερβολικές γκριμάτσες του.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και οι δύο ομάδες παίζουν πολύ με το τρίποντο (24 τρίποντα - 37 δίποντα η Kuban, 26 τρίποντα 36 δίποντα η Khimki), κάτι όμως που δικαιολογείται από την ποιότητα των σουτέρ που αμφότερες διαθέτουν.Ιδιαίτερα η γηπεδούχος, έχω την εντύπωση πως δεν διαθέτει κάποιον παίκτη που να είναι έστω μέτριος σουτέρ.
Να σημειώσω επίσης πως αν και υπήρχε αρκετός κόσμος στο γήπεδο, ήταν όπως πάντα ψυχροί και δεν μπορεί να κάποιος πως η γενικότερη ατμόσφαιρα βοηθά σε κάποιο βαθμό την ομάδα. Για αυτό βέβαια φροντίζει η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κάποιος για να φτάσει στο Κράσνονταρ. Μου άρεσε επίσης η σκηνοθεσία του αγώνα, με τους υπευθύνους να δείχνουν replay μόνο σε νεκρά διαστήματα, χωρίς να στερούν του θεατές από καμία φάση. Τέλος εξαιρετικό είναι και το site της VTB, το οποίο θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο της Ευρωλίγκα στο στήσιμο.
Για μια ελαφρώς πιο λεπτομερής ανάλυση, με στατιστικά φωτογραφίες και βίντεο εδώ:
http://badbasket.blogspot.gr/2016/03/lokom...ki-7032016.html