Δεν ξερω αν υπάρχει κάποιος που να έχει παρακολουθήσει σε αρκετά μεγαλο βαθμό ολες τις ομάδες τις οποιες αναφέρει πιο πάνω ο NBAholic, ΄ώστε να μπορεί να κατασταλάξει αδιαμφισβήτητα σε μια επιλογή. Πολύ θα ήθελε να έιχε περισότερες παραστάσεις απο τις μεγάλες ομάδως των 60ς κυριως και των 70ς.
Παρ'ολα αυτά η επιλογή μου απο οτι βλέπω δεν ειναι μονο δική μου. Αναφερομαι φυσικά στους Λεικερς του 87.
Θεωρω οτι η συγκεκριμενη ομάδα ειχε την ευελιξια για να παιξει αρκουντως καλα σε καθε στυλ παιχνιδιου. Προφανως και καμια ομάδα δεν ειναι τελεια αλλα την συγκεκριμενη ομαδα τολμω να την χαρακτιρισω ως την πιο ευελικτη απο οσες ειχα την τυχη να παρακολουθησω. Ας πω 2 λογια για την προτιμηση μου.
Η προσθηκη του Τομπσον στα μεσα της χρονιας εδωσε την δυνατοτητα να υπαρχουν 2 βασικα σχηματα ψηλων που αλλαζαν την εικονα της ομαδας.
Το βασικό σχημα του
Τζαμπαρ με τον
Γκριν ηταν το πιο συμβατικό με την μπαλα να ακουμπαει στο 5 και απο την θεση 4 να υπαρχει σουτ απο τα 5-6 μετρα κατι που την προηγουμενη χρονια δεν υπηρχε και ειχε στοιχισει σε μεγαλο βαθμο αφου ομαδες με καλα διδημα ψηλων οπως οι Σελτικς και οι Ροκετς μπορουσαν να χρησιμοποιησουν ενα δευτερο ψηλο στα ριμπαουντ αλλα και στο μαρκαρισμα του Τζαμπαρ ωστε να χαλασουν το παιχνιδι των Λεικερς το ζωγραφιστο. Καπως ετσι ηρθε και η ηττα στο τελικο της περιφερειας στα πλει οφ του 86, διοτι οι Ραμπις και Κιουπτσακ αλλα και η προσθηκη της χρονιας Μορις Λουκας δεν μπορουσαν συστηματικα να ανταποκριθουν σε αυτο τον ρολο. Ο Γκριν ως βασικος μπορουσε να τρεξει στον αιφνιδιασμο να διεκδικησει ριμπαουντ σε αμυνα επιθεση και να σουταρει απο μεση αποσταση.
Το 2ο σχημα ειχε ως σκοπο την εκμεταλλευση του παιχνιδιου του
Γουορθι στο ποστ χρησιμοποιοντας τον με τον Τομπσον στο 5 ο οποιος μπορουσε να σουταρει απο μεση αποσταση ετσι εδινε την δυνατοτητα και τον χωρο στον Γουορθι να δρασει. Οι Λεικερς πηγαινοντας στον παγκο τους και ξεκουραζοντας τον Τζαμπαρ, ειχαν ακομη μια κορυφαια λυση στο ποστ.
Αλλα σχηματα ηταν αυτα των Τζαμπαρ-Ραμπις που προσεφερε καλη αμυνα και ασφαλεια στο αμυντικο ριμπαουντ σε παιχνιδι μισου γηπεδου, ενω με το σχημα Τομπσον-Ραμπις μπορουσε να εκδηλωθει αιφνιδιασμος ακομη και με 4 παικτες που μπορουσαν να τρεξουν το γηπεδο και να τελειωσουν φασεις.
Η προσθηκη του Ουολτον το καλοκαιρι του 85 στους Σελτικς ηταν κινηση που εδωσε απιστευτο βαθος στην φροντ λαιν τους αλλα ηταν και μια κινηση που αποσκοπουσε στον να υπαρχει μια ποιοτικη εναλλακτικη στο να παιξουν το παιχνιδι που επαιζαν παντα. Παιχνιδι μισου γηπεδου υψηλου επιπεδου και τρανζισιον επιθεση επιλεκτικα και με ασφαλεια. Χωρις εξεζητημενες επιλογες.
Οι Λεικερς για μενα μπορουσαν να αλλαξουν σε μεγαλητερο βαθμο το προφιλ τους μεσα στο γηπεδο και παρα το γεγονος οτι ο Τομπσον δεν συγκρινεται σαν παικτης με τον Ουολτον οι Λεικερς με τον πρωτο βρηκαν ενα παικτη-κλειδι που τους προσεφερε ενα τροπο παιζοντας το παιχνιδι τους να αντιμετοπισουν ομαδες με μεγαλο βαθος στους ψηλους μποροντας να επιβιωσουν στο μισο γηπεδο αποντως του Τζαμπαρ αλλα και να τρεξουν ανελεητα τον αντιπαλο με πρωτη ευκαιρια εκει δηλαδη που ηταν στα καλητερα τους. ο Τομπσον ηταν ο καταλληλος παικτης για να αντιμετοπισει οχι τον Ουολτον ,αλλα ακομη καλητερα, τον ΜακΧειλ την κυρια επιθετικη επιλογη των Σελτικς στο ποστ.
Αν ειναι μια ερωτηση που γινεται συχνα για την συγκεκριμενη ομαδα ειναι ποσο διαφορετικη ηταν πια σε σχεση με την ομαδα του 86 που εχασε κατα κρατος απο τους Ροκετς?
Η προσθηκη του Τομπσον ειναι ευκολο να αναλυθει. Το δυσκολο ειναι να πεισεις καποιον οτι 4 παικτες στην περιφερεια των Λεικερς ειχαν σεζον καριερας και αυτο διοτι για να διαπιστωσεις καποια πραγματα επρεπε να τους δεις στο γηπεδο και οχι μεσω στατιστικης.
Ο Γουορθι εκανε την καλητερη του χρονια επιθετικα. Σταθεροποιησε το σουτ του απο μεση αποσταση και εδωσε ετσι στον εαυτο του την ευκαιρια να κερδισει περισοτερα ντραιβ. Αν του εκοβες μια απο τις 2 επιλογες μπορουσε να εκμεταλλευτει την αλλη.
Οι Σκοτ και Κουπερ ειχαν κορυφαιες χρονιες απο την γραμμη του τριποντου και εδιναν στους Τζαμπαρ, Γουορθι και Ματζικ την ευκαιρια να απομονωθουν στο ποστ. Αυτο ηταν ενα κομματι στο οποιο ρισκαραν και δικαιωνοντουσαν σε μεγαλο βαθμο οι αντιπαλοι στο παρελθον.
Ο Ματζικ ειναι γνωστο οτι ειχε την καλητερη του χρονια μεχρι τοτε. Αρχισε να εκμεταλλευεται το σουτ που του αφηναν παντα απο τα 6 μετρα τελειοποιησε ενα δικο του χουκ και το πιο σημαντικο για την ομαδα γενικοτερα, δεν συμπεριφεροταν πια ως pass-first. Ηταν πιο δυσκολο πια να επιλεξεις τι θες να κοψεις απο το παιχνιδι του.
Ολα αυτα οδηγησαν σε 2 5αδες με αναπληρωματικους τους Τομπσον Κουπερ που προσεφεραν λυσεις επιθετικα και στις 5 θεσεις. Και πισω απο αυτους υπηρχε και ο Ραμπις.
Αμυντικα πιστευω οτι η συγκεκριμενη ομαδα ηταν καλητερη αυτης του 1985. Επιθετικα η ομαδα του 85 ειχε κορυφαιες λυσεις με τον Μακαντου αλλα και τον Ουιλκς στον παγκο που οι Σελτικς ειχαν την τυχη 2 χρονιες να μην τον αντιμετοπισουν στους τελικους. Την ομαδικη αμυνα ομως του 87 την θεωρω την κορυφαια της 10ετιας.
Οι Ουορθι και Σκοτ ποτε δεν ηταν All-NBA αμυντικα αλλα και οι 2 ηταν πολιτιμοι στην ομαδικη αμυνα της ομαδας, ενω ο αμυντικος της χρονιας (απο τον παγκο) Κουπερ ηταν οπως παντα αυτος που αναλαμβανε τις δυσκολες αποστολες ωστε οι σκορερ να καταναλωνουν οσο το δυνατον λιγοτερη ενεργεια.
Ο ατυχος της συγκεκριμενης ομαδας ηταν ο ρουκι Μπιλι Τομπσον ο οποιος προφανως και ως ρουκι δεν επαιζε πολυ ή σε σημαντικα σημεια αγωνων αλλα ενας τραυματισμος δεν τον αφησε να δειξει οτι μπορει να προσφερει στην συγκεκριμενη ομαδα την επομενη χρονια, οταν αρχισε την χρονια στην λιστα τραυματιων και ο Ραϊλι δεν τον υπολογιζε ιδιαιτερα. Πολυ καλη λυση στο τρανζισιον και πολυ καλος ριμπαουντερ σε αμυνα αλλα και επιθεση απο την θεση 3. Τελικα ο Τομπσον επιλεχθηκε απο τους Χιτ στο expansion draft και ο Ραιλι ειχε επιλεξει τον πολυ καλο "μπαρουτοκαπνισμενο" ρολιστα Orlando Woolridge.
Θεωρω οτι η συγκεκριμενη ομαδα μπορουσε να αντιμετοπισει τις κορυφαιες ομαδες των 70s 80s αλλα και τις ομαδες των Μπουλς ειδικα αυτη των 96-97 την οποια θεωρω πιο μονοδιαστατη αυτης των 91-92. Για τα 60ς δεν ξερω. Μακαρι να ειχα περισοτερες παραστασεις.
Σε αλλο ποστ θα διατυπωσω μια αποψη σχετικα με τις ομαδες των Μπουλς τις οποιες θεωρω κορυφαιες αλλα ειδικοτερα αυτες του 2ου three peat καπως υπερβολικα προμοταρισμενες.