Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Διακοπές...
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Γυναικείο μπάσκετ
peja
Τι επιλογές έχουμε τώρα που ήρθε καλοκαίρι;

1η Επιλογή: www.sportsraining.gr

Η περίοδος των διακοπών του καλοκαιριού είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους αθλητές να ξεκουραστούν και να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει της καινούριας αγωνιστικής περιόδου. Η περίοδος ανάπαυσης αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα μέρη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που στοχεύει στην αθλητική βελτίωση.
΄Οπως σε όλα τα θέματα προπόνησης όμως, ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει στον αθλητή να απολαύσει τις θετικές επιδράσεις της ανάπαυσης. Πολλοί παίκτες κάνουν το λάθος να μένουν εκτός οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιστεύοντας οτι έτσι θα αναπληρώσουν πλήρως τις δυνάμεις τους. Οι συνέπειες μιας τέτοιας μακροχρόνιας απουσίας θα είναι άμεσα ορατές κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Ένας αθλητής που έχει δουλέψει εντατικά κατά τη μεταβατική περίοδο, δεν πρέπει να μένει εκτός αθλητικής δραστηριότητας πάνω από 20 με 25 μέρες. Έτσι, μετά απο περίπου 3 εβδομάδες αποχής απο οργανωμένη προπόνηση, ο παίκτης πρέπει να ξαναρχίσει σταδιακά να γυμνάζεται μερικές μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας του.
Η περίοδος των διακοπών λέγεται επίσης και "περίοδος ενεργητικής αποκατάστασης". Πράγματι, ακόμα και στις διακοπές, ο αθλητής πρέπει ασχολείται με το σώμα του και να μην απέχει πλήρως απο την άσκηση. Ακούγεται συχνά οτι το κολύμπι και άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες είναι αρκετές για να διατηρήσουν το σώμα σε καλή κατάσταση και να διατηρήσουν τις προσαρμογές που αποκτήθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο. Πιστεύω ότι χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Σίγουρα το κολύμπι είναι μια καλή μορφή άσκησης και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Δεν πρέπει όμως να αποτελεί τη μοναδική μορφή προπόνησης μιας και το μυϊκό σύστημα ενεργοποιείται τελείως διαφορετικά από ότι στο μπάσκετ.
Επίσης, το συνεχόμενο τρέξιμο πρέπει να χρησιμοποιείται ελάχιστα (π.χ. μια φορά την εβδομάδα) μιας και δεν προετοιμάζει τον αθλητή για το μπάσκετ, ένα καθαρά αναερόβιο άθλημα. Ένα πρόγραμμα ήπιας διαλειμματικής προπόνησης μπορεί να διατηρήσει τον παίκτη σε καλή φυσική κατάσταση επιτρέποντάς του να ξεκινήσει την προετοιμασία όντας σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Η συχνότητα της προπόνησης αντοχής πρέπει να είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα,

ΔΕΥΤΕΡΑ
2 X 10 λεπτά τρέξιμο, 30'' στο 85% - 30'' στο 65%

ΤΕΤΑΡΤΗ
8 Χ 20" παλίνδρομο τρέξιμο 1:3 διάλειμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10Χ πλάγια μετατόπηση και άνοιγμα 20μ
10Χ άλματα επι τόπου και άνοιγμα 20μ
10Χ αλλαγές κατεύθυνσης για 30μ
2 Χ 6 15" τρέξιμο στο 95%

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθήσει τον αθλητή να κρατηθεί σε καλή κατάσταση κατα την περίοδο των διακοπών.
Η προπόνηση με αντιστάσεις κρίνεται απαραίτητη κατα την περίοδο αυτή, για να διατηρηθούν οι προσαρμογές της μεταβατικής περιόδου. Πολλές φορές κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί μπορεί να μην υπάρχει οργανωμένο γυμναστήριο. Αν υπάρχει η δυνατότητα η προπόνηση με αντιστάσεις, πρέπει να έχει συχνότητα 2 με 3 φορές την εβδομάδα και μέτρια ένταση.
Η προπόνηση είναι μια συνεχής διαδικασία, είναι τελικά τρόπος ζωής. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη αλλά δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη χαλάρωση. Προγραμματίστε τις διακοπές σας έχοντας στο μυαλό σας ότι ακολουθεί μια δύσκολη προετοιμασία. Καλές διακοπές!!


2η Επιλογή: www.despotakis.gr


Η μεταβατική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος και τελειώνει μία μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές φάσεις και καταστάσεις: προπονήσεις, διακοπές, μεταγραφές, κτλ. Είναι απαραίτητο ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της περιόδου αυτής να γίνεται πολύ προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους.
Σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει αγωνιστική πίεση, αντίθετα υπάρχει άνεση χρόνου και αρκετή ηρεμία, έτσι μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρότερα και να κρίνουμε καλύτερα.
Σίγουρα η ανάπαυση είναι απαραίτητη. Χρειαζόμαστε μια σχετική "αποτοξίνωση" από την ρουτίνα, αρκεί να μην υπερβάλουμε και χάσουμε όλα όσα έχουμε αποκτήσει από την δουλειά μας. Η αδράνεια δημιουργεί αντίστροφα αποτελέσματα και είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που πιθανότατα θα κοστίσουν στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου!
Από εκεί και πέρα, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η μεγάλη ευκαιρία όλων μας να βελτιωθούμε, να αναβαθμιστούμε και στην συνέχεια να βάλουμε τους νέους μας στόχους και να καταστρώσουμε τα πλάνα μας για το πώς θα τους πετύχουμε!
Οι παίκτες πρέπει να επισημάνουν τις φυσικές και τεχνικές αδυναμίες τους και να αφιερώσουν χρόνο ώστε να τις βελτιώσουν. Να ζητήσουν από τους προπονητές τους να τους υποδείξουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αν μάλιστα μπορούν να δουν τον εαυτό τους στο video τότε θα έχουν ένα ακόμα στοιχείο για να τους κατευθύνει για το πώς θα δουλέψουν. Η συμμετοχή σε camps και summer leagues μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.
Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την αθλητική ζωή και κυρίως την απόδοση. Το καλοκαίρι επειδή τα πράγματα χαλαρώνουν καλό θα ήταν οι αθλητές να έχουν στα χέρια τους κάποιες διατροφικές συμβουλές ώστε να γνωρίζουν το κόστος των πειρασμών και κυρίως των καταχρήσεων!!!
Επίσης οι αθλητές με απόλυτη ηρεμία θα ήταν καλό να θυμηθούν τυχόν κακές προσωπικές αντιδράσεις στον τομέα της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας. Να τις αναλύσουν μόνοι τους, κατόπιν να τις συζητήσουν με κάποιους πιο έμπειρους και αξιόπιστους ανθρώπους του χώρου και τέλος να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν καλύτερα στο επόμενο παρόμοιο περιστατικό! Να θυμούνται πάντα ότι η σωστή νοοτροπία είναι το εισιτήριο της επιτυχίας!
Οι προπονητές έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας, διαβάζοντας, παρακολουθώντας σεμινάρια εντός ή εκτός Ελλάδας, μελετώντας κασέτες, συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά camps κτλ.
Η προπονητική, όπως και ολόκληρο το μπάσκετ απαιτεί συνεχή ενημέρωση. Αλίμονο σε όποιον νομίσει ότι τα έμαθε όλα, είναι καταδικασμένος… Είναι πολύ δημιουργικό να προσπαθείς να προσαρμόσεις (και όχι να αντιγράψεις) στην ομάδα σου τα καινούρια πράγματα που έμαθες, είναι πολύ καλή πρόκληση για έναν προπονητή…
Επίσης θα πρέπει επιτέλους μεταξύ μας να ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες, τα νέα πράγματα θα πρέπει να κυκλοφορούν. Οι Γιουγκοσλάβοι προπονητές έχουν κατακτήσει όλη την Ευρώπη επειδή πέρα από ικανοί είναι και πολύ ενωμένοι και ο ένας στηρίζει τον άλλον.
Χρήσιμο είναι να ασχοληθούμε με τα προπονητικά μας λάθη, να τα μελετήσουμε και να τα διορθώσουμε έστω και τώρα. Επειδή υπηρετούμε ένα άθλημα επανάληψης σίγουρα θα ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, είναι δείγμα ανικανότητας!
Και οι παράγοντες των ομάδων έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Πρέπει να γνωρίζουν πως ότι σπείρουν τον Μαΐο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα θερίζουν όλη την χρονιά. Τότε χτίζονται οι ομάδες και όχι τον χειμώνα. Επιλογές προπονητή, παικτών, εύρεση οικονομικών πόρων, οργάνωση υποδομών και δημόσιες σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία θα πρέπει να νοιαστούν άμεσα.
Οι διαιτητές από την πλευρά τους μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του αντικειμένου τους. Επειδή η δουλειά τους απαιτεί το χάρισμα της γρήγορης κρίσης καλό θα ήταν να δουλέψουν και στο κομμάτι αυτό. Φανταστείτε ότι σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πρέπει να πάρουν μια απόφαση που συχνά κρίνει πολλά. Χωρίς να είμαι απόλυτος, πιστεύω ότι αυτό προϋποθέτει καλή φυσική και ψυχική κατάσταση καθώς και δυνατή προσωπικότητα. Άλλωστε είναι ωραίο να βλέπουμε στα γήπεδα διαιτητές – αθλητές που παράλληλα θα έχουν κύρος και ποιότητα στα σφυρίγματα τους, ακόμα και στο λάθος τους. Τους εμπιστεύεσαι διαφορετικά.
Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η εικόνα των διαιτητών έχει βελτιωθεί πολύ, παρότι δυστυχώς έχει μειωθεί ο αριθμός τους.
Καλό καλοκαίρι λοιπόν και ας φροντίσουμε να το εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε!



3η Επιλογή: peja[u]

....μπανάκι στο Αγριολίβαδο και cocktails στο skipper bar, γαριδομακαρονάδες στο Κάκτους, ποτάκια στο Αστοιβή....όλα αυτά στην Πάτμο!
Tatubasketfan
εγώ που θέλω να κάνω βάρη για να δυναμώσω τι να κάνω; laugh.gif
peja
QUOTE(Tatubasketfan @ Jul 14 2008, 11:16 ) *
εγώ που θέλω να κάνω βάρη για να δυναμώσω τι να κάνω; laugh.gif



http://www.sportstraining.gr/index.php?opt...%3A-&Itemid=155
Tatubasketfan
ευχαριστώ πολύ biggrin.gif πολύ κατατοπιστικά!!
trefoil 13
QUOTE(Tatubasketfan @ Jul 14 2008, 11:16 ) *
εγώ που θέλω να κάνω βάρη για να δυναμώσω τι να κάνω; laugh.gif

Εγώ θα σου πρότεινα την 3η Επιλογή: peja !!!!! laugh.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.