Πολύ λόγος έγινε πρόσφατα για ένα άρθρο με σκληρές αλήθειες, όσον αφορά στο τρίπτυχο γονείς-παιδιά-ατζέντηδες και την μεταξύ τους σχέση, που o οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδας και δις Ευρώπης, δημοσίευσε πρόσφατα. Μοιραία η κουβέντα φτάνει και σ' αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και ο ίδιος, ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε ορισμένες διευκρινίσεις για να λύσει τυχόν παρεξηγήσεις.
«Οι γονείς για τον καθένα είναι το “Α” και το “Ω”. Από εκεί ξεκινούν κι εκεί τελειώνουν όλα. Εμείς, σαν ακαδημία, αλλά και εγώ προσωπικά, δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους κρίνω, και λέγοντας και γράφοντας αυτά, δεν ήθελα ούτε να κρίνω κανέναν, ούτε να προσβάλλω. Αλλά επειδή είμαι πάρα πολλά χρόνια μέσα στο χώρο κι επειδή έχω προέλθει από μικρή ακαδημία και τώρα έχω φτάσει να είμαι προπονητής, συνεχίζω να πιστεύω πως οι γονείς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για έναν αθλητή. Αυτοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα “θωρακίσουν” ένα παιδί που θέλει να γίνει αθλητής. Άρα, την κύρια ευθύνη πρέπει να την έχουν οι γονείς. Παράλληλα, είναι αυτοί που πρώτα πρέπει να αφήσουν το παιδί "ελεύθερο" να χτυπήσει, να χάσει, να κλάψει, να στεναχωρηθεί, για να μάθει να το αντιμετωπίζει. Το μπάσκετ είναι άθλημα που απαιτεί πρωτοβουλία και για να την έχει κάποιος αυτήν, θα πρέπει να έχει και τον ανάλογο χαρακτήρα. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε “μαμόθρεφτα” παιδιά, αλλά παιδιά που θα μάθουν να σέβονται. Το σεβασμό στον διδάσκει το πρώτο κοινωνικό σύνολο που έρχεται σε επαφή ο καθένας μας, η οικογένεια. Από εκεί θα πάρεις τις αξίες κι εμείς θέλουμε αυτές τις αξίες να τις συνεχίσουμε. Γι' αυτό έγραψα, λοιπόν, ότι τα παιδιά είναι καλό να μένουν με την οικογένεια, να παίρνουν τις όποιες αξίες, μέσα από αυτές να δημιουργούν το χαρακτήρα τους και αργότερα, αφού γίνουν μπασκετμπολίστες, θα υπάρξει και ο άνθρωπος που θα τους βοηθήσει πραγματικά. Θα τους δώσει λύσεις στα προβλήματά τους και θα τους συμβουλέψει. Ουσιαστικά αυτό που είπα εγώ, είναι ότι ένας εκπρόσωπος παίκτη το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να βοηθήσει έναν μπασκετμπολίστα, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και ξέρει τι να κάνει καλύτερα από τον καθένα μας. Απλά δεν μπορεί να φτιάξει έναν μπασκετμπολίστα. Αυτή είναι η διαφορά».
«Δεν υπάρχει ο καλός μαθητής-αθλητής που θα φέρνει και 2 χιλιάρικα στο σπίτι»!
Ποια είναι, όμως, η άποψή του σχετικά με την ευθύνη που έχει το σύστημα στον τρόπο που λειτουργούν οι γονείς, με το φόβο το παιδί τους να μην αποτύχει; «Οι γονείς καταφεύγουν εκεί, γιατί περνάμε μια κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά γενικότερη. Οπότε όλοι αναζητούμε την εύκολη λύση. Και μία τέτοια λύση, που έχει και άμεσα αποτελέσματα, είναι αυτή, η οποία μπορεί πρόσκαιρα να σου αποφέρει κάποια χρήματα, ένα χρόνο δωρεάν σε ένα σχολείο, ένα σπίτι, ένα φαγητό... Το θέμα, όμως, είναι τι στόχο έχεις; Αν το παιδί έχει στόχο να γίνει μπασκετμπολίστας, μπορεί να τα καταφέρει κάνοντας πράγματα που θα αφορούν καθαρά το μπασκετικό κομμάτι. Όλα τα άλλα δεν αφορούν το μέλλον του στο μπάσκετ, αλλά όλη την υπόλοιπη ζωή του. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή!» και συνέχισε εξαπολύοντας... βέλη στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχέση του με τον αθλητισμό: «Έτσι όπως είναι στημένος ο αθλητισμός με την παιδεία μας, δίνει κίνητρα στα παιδιά, μόνο αν γίνουν καλοί μαθητές. Ακόμα και μέσα από τον αθλητισμό, το κίνητρο είναι να πάρεις μόρια, για να μπεις στο πανεπιστήμιο, όχι να γίνεις μπασκετμπολίστας. Αν το πραγματικό κίνητρο ήταν να γίνεις μπασκετμπολίστας, τα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το μπάσκετ, θα το αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Τώρα, αυτά τα παιδιά που έχουμε εμείς, έχουν γίνει χίλια κομμάτια, γιατί έχουν 8 ώρες σχολείο, 8 στο φροντιστήριο, κοιμούνται και 5 ώρες. Αυτές είναι 21 ώρες. Αν βάλεις ότι θέλουν και 2 ώρες για μετακίνηση, δεν μένει ώρα να παίξουν μπάσκετ. Τον αθλητισμό στην Ελλάδα τον χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε στην εκπαίδευση. Όλες οι άλλες χώρες, χρησιμοποιούν την εκπαίδευση, για να πετύχουν στον αθλητισμό. Παντού υπάρχουν αθλητικά σχολεία, πανεπιστήμια, στα οποία, μέσω της εκπαίδευσης, παράγουν αθλητές. Εμείς, μέσω του αθλητισμού, παράγουμε επιστήμονες. Εκεί χάνεται το πράγμα και ξαφνικά ένα παιδί στα 18 πρέπει να τα κάνει όλα. Ζητάμε από ένα παιδί στα 18 να είναι ο καλύτερος μαθητής του κόσμου και ο καλύτερος μπασκετμπολίστας και να φέρνει και δύο χιλιάρικα στο σπίτι. Αν το βρούμε αυτό το παιδί, οκ...».
Καλαϊτζής: «Ο Αντετοκούνμπο "ξεσκέπασε" τη νοοτροπία μας»!
http://www.gazzetta.gr/basketball/article/...i-nootropia-masΓραφει και αλλα πολλα η συνεντευξη(καντε εναν κοπο) απλα αυτα ειναι που αφορουν το εν λογω θεμα !