«Καθαρή» νίκη
Ο Χρήστος Τζέκος
Δικαίωση! Με αυτή τη λέξη περιγράφεται το χρονικό μίας πολύ δύσκολης περιόδου για τον Χρήστο Τζέκο και τους αθλητές του. Οι νίκες μέσα στους στίβους για τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου είχαν μεγάλο υπόβαθρο. Την ειλικρίνεια, την προσπάθεια και τη δουλειά. Ο Ελληνας προπονητής θα ήθελε να προπονεί τα «παιδιά», όπως τα αποκαλεί στη μαραθώνια συνέντευξή του στον Φλας 96, να κερδίζουν μέσα στο στίβο. Ωστόσο βγήκαν όλοι μαζί νικητές από μία μάχη με αντιπάλους την προβοκάτσια, την σπίλωση και τα τεράστια παγκόσμια συμφέροντα του αθλητισμού. «Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και είχαμε την τύχη ή την ατυχία αν θέλετε να έχουμε κάποιους καλούς αθλητές. Κάποιοι στο εξωτερικό δεν το άντεχαν και δεν το αντέχουν. Δεν είχαν φανταστεί έναν λευκό αθλητή να τρέχει 9.85. Ούτε στα χειρότερα σενάρια τους», αναφέρει ο κ. Τζέκος.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ελληνα προπονητή, για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, μετά τη δημοσιοποίηση των αθωωτικών αποφάσεων από τα ελληνικά δικαστήρια.
Δικαίωση
Μετά από τόση ταλαιπωρία μπορούμε να πούμε τουλάχιστον ότι όλα πήγαν καλά, γιατί μετά από 3,5 χρόνια μας χτυπούν για πάρα πολλά πράγματα. Αναγκαζόμαστε να σιωπούμε ή να περιμένουμε τις εκβάσεις για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα όταν συμβαίνει αυτό το ευχάριστο, είναι φυσικό να αισθανόμαστε καλύτερα, να νιώθουμε ότι συμβαίνουν αυτά που υποστηρίζαμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια.
Ποιοι τους στάθηκαν
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μοναξιάς, ήταν προσπάθειας...Γιατί στον χώρο το δικό μας έχουμε μάθει να προσπαθούμε να αγωνιζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι. Τα επόμενα χρόνια από το 2004 αναγκαζόμασταν να αποδείξουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήμασταν κάτι το ψεύτικο, ότι όλα αυτά που κάναμε ήταν γιατί αγαπούσαμε το άθλημα, αγαπούσαμε τον χώρο μας και τη χώρα μας. Ήταν δύσκολα για μένα, ήταν δύσκολα για τα παιδιά. Σίγουρα υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που μας στήριξαν, οι δύο δικηγόροι, ο Νίκος Κόλλιας και η Μαρία Κεβγά, ήταν στους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτά που λέγαμε από την αρχή, ήταν αυτοί οι οποίοι έμειναν κοντά μας, πάλεψαν. Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι οι οποίοι έμειναν κοντά μας, πάλεψαν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν ότι αυτά που λέγαμε θα αποδειχτούν στο μέλλον και ότι ήταν η πραγματικότητα. Αλλά όλα αυτά δεν έγιναν αναίμακτα δεν ήταν εύκολο να γίνουν.
Στη συνέχεια. Αθώοι ή μη ένοχοι;
Δεν υπήρξε κατηγορία. Αθώος κρίνεται κάποιος που κατηγορείται. Η απόφαση είναι ότι δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία. Το θέμα δεν πήγε καν σε ανακριτικό στάδιο. Το θέμα πήγε απευθείας στο αρχείο.
Θεωρηθήκατε συμμορία, κάνατε λάθη;
Αυτά που κάναμε εμείς είναι ό,τι κάναμε πάντα. Να κάνουμε προπόνηση, να κάνουμε τα πάντα και να κοιτάζουμε να απαντάμε μέσα στους στίβους. Αυτό κάνουμε από το 1993 που προπονείται η Κατερίνα, από το 2000 που προπονείται ο Κώστας αυτό κάναμε πάντα. Δεν δώσαμε ποτέ δικαιώματα σε κανέναν προσπαθήσαμε να έχουμε πάντα χαμηλό προφίλ, προσπαθούσαμε να έχουμε σεβασμό σε όλους για να μας σέβονται. Σεβόμασταν τους αντιπάλους μας και όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο του αθλητισμού. Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να αποδείξουν πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από όσα λέγαμε εμείς.
Σας την έστησαν, τελικά, το 2004;
Έγιναν πολλά κακά πράγματα μαζι. Είναι κάτι το οποίο θεωρητικά και πρακτικά για μένα έχει λήξει. Το 99% του θέματος έχει κλείσει και δεν έχει βρεθεί τίποτα εναντίον μας. Η ζωή συνεχίζεται, θέλουμε να κοιτάμε μπροστά και όλα θα πάνε καλά.
Χρησιμοποίησαν ποτέ οι αθλητές σας παράνομες ουσίες;
Χρησιμοποιήσαμε ουσίες που ήταν πάντα μέσα στο όριο του επιτρεπτού. Στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό υπάρχουν κάποια όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Αυτά τα όρια τα γνωρίζουμε καλά και δεν είχαμε την όρεξη να κινηθούμε εκτός των ορίων.
Πότε κρίνεται μια ουσία καθαρή και πότε όχι;
Εγω δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Εγώ είμαι αυτός που υπηρετώ τους κανόνες. Μου τους θέτουν και εγώ παίζω με αυτούς τους κανόνες. Είναι καλή η ερώτηση σας αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος που θεσπίζει τους κανόνες.
Αποδείξατε με τη δουλειά σας πως μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό και ένας αθλητής που δεν εκπροσωπεί μία μεγάλη εταιρεία. Έχετε «μετανιώσει»;
Οποιος φτάνει στην κορυφή δεν είναι απαραίτητο να έχει χρησιμοποιήσει απαραίτητα ουσίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που με τις δικές τους δυνάμεις καταφέρνουν να πετυχαίνουν πάρα πολύ μεγάλες επιδόσεις.
Με τον πόλεμο των εταιριών μήπως θα ήταν καλύτερο να επιτραπούν όλα τα σκευάσματα;
Εγώ ήμουν είμαι και θα είμαι υπέρ του αντί-ντόπινγκ. Ειδικά στους αγώνες το θεωρώ απαραίτητο. Όχι για κανέναν λόγο, αλλά για να μην μπορεί κανένας να πει το αντίθετο. Δεν μπορούμε να πάμε σε αγώνες εταιριών, δηλαδή ποια θα βρει το μαγικό χάπι για να κάνει την καλύτερη επίδοση. Εδώ μετράμε τις προπονήσεις, μετράμε τους αθλητές, μετράμε άλλα πράγματα. Δεν μετράμε τη φαρμακοβιομηχανία και αυτό δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη πιστεύω. Αυτό που δεν θέλω είναι να προσβάλλεται η προσωπικότητα του αθλητή. Δεν θα γίνω ποτέ θιασώτης εκείνων που θέλουν τους αθλητές κομπάρσους σε μία γωνία να μην μιλάνε ποτέ
Είχατε ποτέ προσωπικές σχέσεις με την εταιρία ΒΑLCO;
Δεν είχα ποτέ οποιαδήποτε σχέση με ανθρώπους της ΒΑLCO. Ούτε με τον κ. Κόντε ούτε με κανέναν. Το είχα δηλώσει εξαρχής.
Θα κινηθείτε δικαστικά κόντρα στις κατηγορίες;
Αυτή είναι απόφαση που θα πάρω με τους δικηγόρους. Δεν μου αρέσει να κινούμαι σε αυτούς τους χώρους. Ούτε να με κυνηγούν ούτε να κυνηγάω. Αλλά για να υπερασπίσω τον εαυτό μου θα δούμε με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαιτέρως. Οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να γράφουν ό,τι θέλουν. Όμως δεν μπορώ να ανεχτώ τον βρώμικο πόλεμο που υπάρχει εναντίον μου. Δεν έχω πρόβλήμα με κανέναν. Αλλά δεν μου αρέσει να με πολεμάνε.
Πήραν τα μετάλλια από τη Τζόουνς. Πρέπει το χρυσό του Σίδνεϊ να μεταβιβαστεί στην Θάνου;
Το γεγονός με το Μάριον μας λυπεί πραγματικά. Η Μαριον ήταν πάντα μια άξια αντίπαλος για τη Θάνου. Μας στεναχωρούν οι δηλώσεις της γιατί αυτά που έγιναν έδειξε πως έγιναν με διαφορετικό τρόπο. Η Κατερίνα δεν ζητάει το μετάλλιο, είναι ό,τι και να γίνει 2η σε αυτό το αγώνισμα. Το θέμα είναι τι λέει η ΔΟΕ, τι λέει η νομοθεσία γενικώς. Αν οι Νόμοι λένε πως το μετάλλιο θα πρέπει να πάει στην Κατερίνα, να πάει. Και εκείνη θα το χαρεί πολύ γιατί έχει αγωνιστεί για τη συγκεκριμένη διάκριση. Αν καταλύσουμε τους νόμους η παγκόσμια τάξη θα έχει πάρα πολλά προβλήματα.
Σύμφωνα με το CAS οι αθλητές μας ήταν αθώοι;
Κανονικά την ερώτηση αυτή θα έπρεπε να σας την απαντήσουν οι νομικοί μας. Η Κατερίνα και ο Κώστας είχαν μια αθωωτική απόφαση από την επιτροπή του ΣΕΓΑΣ. Σε αυτή την απόφαση άσκησε έφεση η IAAF, έτσι η απόφαση οδηγήθηκε στο CAS. Κατόπιν ήρθε η IAAF και ζήτησε από τους συνηγόρους των παιδιών να υπάρξει συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός έλεγε πως τα παιδιά δεν είναι τιμωρημένα και πως θα αγωνιστούν σε κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι καθαρά νομικό το θέμα. Αν θέλετε περισσότερα να επικοινωνήσετε με τον κ. Κόλλια, που ήταν παρών στο δικαστήριο της Λοζάννης. Δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας των παιδιών.
Αφού έχει τελειώσει το θέμα, γιατί ανακινείται εκ των έσω;
Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και είχαμε την τύχη ή την ατυχία αν θέλετε να έχουμε κάποιους καλούς αθλητές. Κάποιοι στο εξωτερικό δεν το άντεχαν και δεν το αντέχουν. Δεν είχαν φανταστεί έναν λευκό αθλητή να τρέχει 9.85. Ούτε στα χειρότερα σενάρια τους ότι μια ελληνίδα θα είναι νούμερο 2 συνέχεια στον κόσμο. Κάποια στιγμή κάποια πράγματα τα πληρώνουμε και εν μέσω των εσωτερικών διαφορών που έχουμε. Το άλλο θέμα είναι πως, βλέποντας ότι δεν υπάρχει λύση και το μετάλλιο θα καταλήξει στην Κατερίνα, προσπαθούν να μειώσουν το γεγονός.
Τελικά το ισοζύγιο μέσα σας είναι θετικό ή αρνητικό. Μετανιώσατε για τις χιλιάδες ώρες, εσείς και τα παιδιά, μετά από όλα αυτά;
Εγώ έχω γεννηθεί μέσα στον αθλητισμό από 6 χρονών. Δεν είμαι κομήτης. Σπούδασα με υποτροφία από τον αθλητισμό. Πανελληνιονίκης σαν μαθητής, σαν φοιτητής, η πορεία μου ήταν πάντα μέσα από τον αθλητισμό. Δεν μπορώ να πω ότι έχω μετανιώσει. Δεν μπορώ να σου μιλήσω για τα παιδιά, αλλά από όσο γνωρίζω και αυτά το ίδιο αισθάνονται. Αυτή τη στιγμή έχω 17 χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ευρωπαϊκά. Από ότι καταλαβαίνετε είναι μία τεράστια συλλογή. Είναι μία συλλογή και μία κατάθεση ψυχής που δεν μπορεί κανένας να μου την πάρει. Είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και στους Ελληνες.
Μήπως οι νίκες έξω από τους στίβους είναι καλύτερες, γιατί καθαρίζουν το όνομα σας;
Το όνομα μου σε όσους με γνωρίζουν και μέσα στην ψυχή μου ήταν πάντα καθαρό. Και για τον κόσμο είναι καθαρό. Ο κόσμος δεν ξεχνάει. Από εκεί μετράμε. Θα το ξανάκανα.
Θα πρωταγωνιστήσει ξανά η Ελλάδα στον στίβο;
Είναι πολύ δύσκολο, θα πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που θα έχουν την όρεξη να το κάνουν, να προσπαθήσουν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα τους πετροβολούν καθημερινά. Αν υπάρχουν άνθρωποι με αυτή τη δύναμη, η Ελλάδα θα έχει την ικανότητα κάποιες φορές να βρίσκεται μπροστά.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Δεν έχω σκεφτεί ούτε έχω συζητήσει με τα παιδιά τι θα κάνουν. Ακόμα είμαι εκτός. Όταν θα έρθει η ώρα θα δούμε, δεν έχω αποφασίσει ακόμα...