Σημαντικό λοιπόν mail από διαιτητή του χώρου.Κάποια ερωτήματα ανακύπτουν που θα πρέπει να διευκρινιστούν .Τα βάζω εδώ και ελπίζω να διαβαστεί και να απαντηθούν.
Δεν σας έχω γράψει στο παρελθόν και ίσως είναι και η τελευταία φορά, αλλά διαβάζοντας όλα αυτά που γράφονται, νιώθω πως πρέπει να μοιραστώ με σας την άποψή μου. Είμαι μέλος του ΣΕΔΚΑ και έχω να πω ένα μόνο πράγμα: Είμαστε πούλια ΌΛΩΝ. Απλά πιόνια, που ο κάθε grand maitre επιλέγει πώς να προωθήσει και πώς ΚΥΡΙΩΣ να θυσιάσει.
Αυτό σημαίνει ότι κανείς ικανός δεν προχωρά?Διότι ικανός διαιτητής και παράλληλα οσφυοκάμπτης παύει να είναι ικανός.
Μήπως είναι βαρύ και έχει δόση προσωπικής πικρίας?
Είμαι χρόνια διαιτητής, ΠΑΝΤΑ στην ώρα μου, ΠΑΝΤΑ, με πάνω από 1.200 αγώνες στο ενεργητικό μου, από Α' μέχρι Δ' ΕΣΚΑ, σε αγώνες από τη μία μέχρι την άλλη άκρη του λεκανοπεδίου. Σχεδόν χωρίς εξαίρεση. Δουλεύω χρόνια, η μόρφωσή μου είναι ανώτατη και το ήθος μου το ίδιο, πράγμα που δεν μου επιτρέπει να διαπληκτιστώ ανοικτά με όλους και όλα. Αλλιώς ειλικρινά θα έπρεπε να μην κάνω τίποτα άλλο, συνέχεια.
H συνέπεια είναι προαπαιτούμενη,αλλά δεν σημαίνει ότι ο συνεπής διαιτητής είναι και καλός.Το ίδιο και ο μορφωμένος.
Από την άλλη κάποια φορά το ήθος επιβάλλει το διαπληκτισμό αλλιώς αρχίζουν οι πρώτες παραχωρήσεις και δεσμεύσεις.
Οι διαιτητές
Αγύμναστοι, χωρίς μπασκετική παιδεία, χωρίς γνώση των κανόνων. Πόσες φορές έχω αρχίσει αγώνα μόνος μου; Πόσες φορές έχω προσπαθήσει να εξηγήσω τον κανονισμό της FIBA, που πολλοί δεν ΞΕΡΟΥΝ γιατί είναι στα αγγλικά και στον σύνδεσμο το βιβλιαράκι που κυκλοφορεί είναι σχεδόν δεκαετίας, αλλά κανείς δεν ασχολείται.
H μετάφραση των κανονισμών στο site της ΕΣΚΑ είναι του 2001,αλλά στο site της ΕΟΚ του 2008,υπάρχουν θέματα από το site της FIBA που είναι ερμηνευτικά των κανονισμών,για να υπάρχει ενιαία εφαρμογή.Επίσης υπάρχουν ερμηνευτικά σχόλια του 2008.Φέτος δεν υπήρξαν αλλαγές.
Δεν τους νοιάζει γιατί από τους 4-5 που ανεβαίνουν κάθε χρόνο, είναι σίγουροι και οι από εδώ και οι από εκεί. Ανίψια, αναδεξιμιοί, άτομα με ένα σωρό εξαιρέσεις λόγω βαρδιών και νυχτερινών δουλειών, ΦΑΝΤΑΡΟΙ που απολύονται έναν μήνα πριν τις εξετάσεις και δίνουν κανονικά, άτομα που εκκρεμούν καταδικαστικές ενστάσεις από σωματεία, άτομα που κόβονται γραπτά ή προφορικά, αλλά πάνε και ξανακόβονται γραπτά, όμως… ΠΕΡΝΑΝΕ.
Αλήθεια, γιατί δεν ανακοινώνονται τα αποτέλεσμα των γραπτών, όταν δίνουμε εκείνη τη στιγμή; Δέκα λεπτά υπόθεση είναι. Κανείς δεν λέει τίποτα.
.
To ζητούμενο είναι η διαφάνεια.Καλό θα ήταν λοιπόν να διοργανωθεί από το σύνδεσμο των διαιτητών ενημερωτική καμπάνια για τον τρόπο κρίσης των διαιτητών.Να γίνει ένας διάλογος και ίσως να υπάρχουν καλύτερες προτάσεις από το τωρινό σύστημα.Εδώ καλό είναι να υπάρξουν προτάσεις από τους διαιτητές που το γνωρίζουν το αντικείμενο.
Έχει τόσους αγώνες, τους επονομαζόμενους φιλικούς, που η συντριπτική τους πλειοψηφία παίζεται από τα ίδια άτομα,
Η ΕΣΚΑ δεν οργανώνει τα πρωταθλήματα καλά. Δεν υπάρχουν διαιτητές και κάνουμε κύπελλο, παμπαίδες, παγκορασίδες, ΜΙΝΙ, σαν extra πρωταθλήματα; Γιατί; Αφού δεν βγαίνουν. Έχω κάνει και 40 αγώνες τον μήνα, και 7 αγώνες σε μια Κυριακή. Ο διαιτητής καίγεται γιατί δεν παίζει σωστά παιχνίδια. Δεν ξεκουράζεται, είναι μόνος του, σε κάποια στιγμή… αγνοεί τα πάντα.
Aς βρουν άκρη λοιπόν με τη κεντρική διαχείριση των φιλικών και με μοχλό πίεσης αυτό να μην δηλώνουν κώλυμα στα παιδικά εφηβικά κανείς.Είναι απαραίτητοι οι δύο διαιτητές στα παιδικά εφηβικά.
"Μας κάνουν πλάκα"
Τα λεφτά είναι Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Α. Τόσα χρόνια τα ίδια. Έκαναν αύξηση για τα παιχνίδια της Α' κατηγορίας. ΚΑΙ; Έξι ευρώ αύξηση; Πόσα παιχνίδια τον χρόνο θα συφρίξει κανείς μας στην Α' ΕΣΚΑ; Πέντε; Έξι; Το πολύ. Δηλαδή, μιλάμε για 30 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!!! Είμαστε σοβαροί; Αύξηση σε όλα τα παιχνίδια, αλλιώς να μην γίνονται τα πρωταθλήματα.
H διαιτησία δεν είναι επάγγελμα σε αυτές τις κατηγορίες. Άρα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοκρατία για να είναι εφαλτήριο αυτή η κατηγορία για παραπάνω κατηγορίες με ικανοποιητική αμοιβή.Χρονοχρέωση για τα τρίωρα δεν είναι εφικτή σωστή αποζημίωση για τις μετακινήσεις απαραίτητη.
Βάλτε αγώνες το πρωί ΜΟΝΟ στον ίδιο άνθρωπο, ή το βράδυ. Το ίδιο και το Σάββατο. Αφήστε μας λίγο χρόνο. Όταν λέμε ότι "δηλώνω ενεργός διαιτητής έξι φορές την εβδομάδα και μπορώ να βοηθήσω στα πρωταθλήματα", αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα παίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ και τις έξι ημέρες, για να δηλώνει ο άλλος 4-5 εξαιρέσεις και να ανεβαίνει εθνικές κατηγορίες στο τέλος της χρονιάς.
Σωστός προγραμματισμός είναι απαραίτητος.
"Είμαστε απροστάτευτοι"
Διαιτητές δηλώνουν εξαιρέσεις μήνες, για να χάσουν κιλά και να περάσουν τις εξετάσεις. Άτομα κόβονται 1-2 και 3 χρόνια και συνεχίζουν να δίνουν, μέχρι να βαρεθούν και να περάσουν και να ευχαριστηθεί και το βύσμα τους. Αυτά δεν τα βλέπει η ΕΣΚΑ; Αυτοί δεν λαμβάνουν τα παράπονα των σωματείων; Αυτοί δεν είναι μπασκετάνθρωποι να ξέρουν ποιος σφυρίζει καλά και ποιος όχι; Ποιος πάει στην ώρα του; Ποιος δεν πάει καθόλου; Γιατί να μην έχουν λόγο και να πουν ότι κάποια άτομα δεν ΠΑΝΕ; ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ. Γιατι;
Τέλος, και πολύ σημαντικό: Το πειθαρχικό. Είμαστε ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ. Προπονητές, παίχτες μάς βρίζουν ΟΙΚΤΡΑ και τιμωρούνται (ΑΝ τιμωρηθούν), με μία αγωνιστική! Ποιος ο λόγος ο διαιτητής, αν δουλεύει κιόλας, να πάρει δελτίο, να κάνει αναφορά, να παραστεί καμιά φορά στην εκδίκαση; Για μία αγωνιστική; Για να μην δυσαρεστηθούν τα σωματεία που τους εκλέγουν;
Πρέπει να γίνουμε σάκος του μποξ για να επιβληθεί ποινή; Τί πρέπει να γίνει, δηλαδή, για να μην γίνεται "γουέστερν" σε κάθε παιχνίδι; Με παίκτες - προπονητές - προέδρους και θεατές. Όλα αυτά γιατί; Για 10 ευρώ; Μετά από 16 μήνες; Για το χόμπι μας; Για την αγάπη για το άθλημα; Για την ανέλιξή μας; Γιατί; Πού ποντάρουν, ότι υπάρχει ένα ανεξάντλητο απόθεμα διαιτητών - θυμάτων; Ειλικρινά πού;
Aυτά είναι λίγο αντιφατικά.Να έχουν οι ομάδες λόγο στην αξιολόγηση,οι ίδιες που τους διασύρουν και επιπλέον μεγαλύτερη προστασία.Συνδεδεμένα όλα αυτά με καλύτερη αμοιβή η οποία θα βοηθούσε να αντέξει κάποιος το ξύλο καλύτερα.Αρα καλύτερο σύστημα αξιολόγησης.
Τα όρια ηλικίας
Γιατί να βγαίνει οδηγία, ότι δεν θα γίνεται κανείς πάνω από 30 δεκτός στις εθνικές κατηγορίες; Πού το λέει στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ αυτό; Πού είναι ο Αθλητικός Νόμος, ο οποίος επιβάλλει ότι δεν μπορώ να παίξω 31 ετών αγώνες Γ' Εθνικής; Είμαι γέρος; Δεν έχω καλή φυσική κατάσταση; Δεν μπορώ να αξιοποιήσω την εμπειρία μου 15 ετών από τα γήπεδα; Δεν μπορώ να αντέξω την πίεση του φίλαθλου κοινού;
Είναι αντίθετο σε κάθε λογική και σε κάθε επιχείρημα. Αλλά ένας 23χρονος μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω; Πρέπει να μάθουν στα κεντρικά και στους συνδέσμους ότι κάποιος διαιτητής, που ασχολήθηκε με τον χώρο και είναι παίκτης, πήγε πανεπιστήμιο, έκανε ενδεχομένως μεταπτυχιακά, πήγε στρατό, είναι πολύ πιο χρήσιμος, γιατί είναι πολύ πιο ώριμος από ΚΑΘΕ ανίψι, που το πήραν 19 χρονών και τον έκαναν εθνικό διαιτητή στα 23 του, χωρίς να έχει κάνει τίποτα στη ζωή του και κυρίως να έχει αναπτύξει μια μπασκετική προσωπικότητα.
Aς μας εξηγήσουν λοιπόν την λογική των ορίων.Η οποία είμαι σίγουρος ότι θα έχει λογική βάση αλλά η εφαρμογή θα τη διαστρεβλώνει.Από την άλλη η συμπεριφορά των διαιτητών και η συντεχνιακή αντίληψη βρίσκεται στο χειρότερο σημείο.Ας αρχίσει ένας διάλογος επί όλων των θεμάτων μεταξύ διαιτητών και ομάδων.Είναι σίγουρο ότι αν γίνουμαι γνώστες των προβλημάτων σίγουρα θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στη λύση.