QUOTE (baskethood @ Jul 15 2013, 11:15 )
Στο εξήγησα και πριν αλλά δεν το κατάλαβες. Για τη Βοστόνη μπορεί ένα pick στα 20-something να μη σημαίνει πολλά (που σημαίνει, γιατί όπως έγραψα πιο πριν τα έχουν πάει καλά τα τελευταία χρόνια με παρόμοιες επιλογές), αλλά για πολλές ομάδες της λίγκας έχει μεγάλη σημασία (το pick αυτό θα χρησιμοποιηεί σαν trade asset, όχι μόνο του αλλά σε συνδυασμό. Άρα προφανώς και έχει αξία).
Όταν είσαι η Βοστόνη είναι πιο εύκολο. Το έκανε ο Morey στους Rockets, είχε πλάνο και τα κατάφερε. Απογοητευμένοι stars υπάρχουν (και θα δημιουργηθούν και άλλοι στην πορεία), αν έχεις φροντίσει να διαθέτεις τα κατάλληλα ανταλλάγματα, και αν είσαι ομάδα με το μέγεθος της Βοστόνης, τότε όλα παίρνουν το δρόμο τους πιο εύκολα.
Το κατάλαβα κ σου απάντησα ότι η συνταγή που περιγράφεις δεν είναι πάντα εύκολο να τεθεί σε εφαρμογή. Οι Celtics πέρασαν κοντά 2 δεκαετίες στην αφάνεια γιατί πρακτικά αδυνατούσαν να κάνουν όλα αυτά που αναφέρεις. Από τα early 90’s έπρεπε να φτάσουμε στο 2007 για να υπάρξουν οι κατάλληλες συγκυρίες οι οποίες μας επέτρεψαν να ανταλλάξουμε assets κ μελλοντικά picks για KG και Allen. Αμέσως αμέσως αν δεν ήταν πχ ο McHale στους Wolves δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι σήμερα θα μιλάγαμε για Big 3.
Αν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσες να μου εξασφαλίσεις την επιτυχία του πλάνου που περιγράφεις, τότε θα ήμουν μαζί σου χωρίς δεύτερη σκέψη. Συγχώρα με αλλά όλα αυτά μοιάζουν με ένα μεγάλο ρίσκο που είτε θα αποδώσει κ θα μας ξαναφέρει σχετικά γρήγορα στην ελίτ, είτε θα γυρίσει μπούμερανγκ κ θα μας βυθίσει στα στάνταρ των 90’s.
Προφανώς και τα λόγια είναι εύκολα. Εγώ προσπαθώ να ερμηνεύσω τη συλλογιστική του Ainge. Αντίθετα εσύ προσπαθείς να πεις ότι υπήρχε και άλλος δρόμος, στηριζόμενος σε νούμερα που δεν βγαίνουν (Tyreke, Asik, free agency) και σε φρούδες ελπίδες περί contending...
Δε διαφωνώ πως ερμηνεύεις σωστά τη συλλογιστική του Ainge. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με τη συλλογιστική αυτή κάθε αυτή, όχι με τον τρόπο που εσύ την ερμηνεύεις. Προφανώς υπήρχε κ άλλος δρόμος. Πάντα υπάρχει κ άλλος δρόμος. Αν δεν υπήρχε τότε το τόπικ στο οποίο γράφουμε δε θα είχε λόγο ύπαρξης.
Τα νούμερα βγαίνουν κ παραβγαίνουν. Όσον αφορά τις φρούδες ελπίδες, και πέρυσι τα ίδια λέγονταν κ εν τέλει φτάσαμε μια νίκη μακριά από τους τελικούς με την Οκλαχόμα.
Σωστή λογική αν μιλάμε για τους Cavs, τους Hornets ή τους Bobcats. Όταν λέγεσαι Βοστόνη δεν πας να διεκδικήσεις τίτλο μετά από μια πενταετία. Όπως σου είπα πριν, ο Ainge δεν πρόκειται να στηριχτεί στον Wiggins ή στους άλλους του '14, γιατί και αυτοί θα θέλουν το χρόνο τους μέχρι να ωριμάσουν και μέχρι να πλαισιωθούν κατάλληλα. Οι Celtics δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τόσο πολύ, αυτό θα το κάνουν με χαρά οι 76ers, αλλά όχι οι Celtics. Όπότε κάτι άλλο είναι στα σκαριά, και προσωπικά -εικάζω- ότι είναι ένα αντίστοιχο με το 2007 σχέδιο.
Επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι αν δεν ερχόταν ένα τόσο δυνατό draft, ο Ainge θα το σκεφτόταν διπλά κ τριπλά κ ενδεχομένως δε θα επέλεγε ποτέ το tanking. Εν πολλοίς, τανκάρουμε φέτος γιατί του χρόνου θα έχουμε αυξημένες πιθανότητες να επιλέξουμε κάποιον μελλοντικό all star. Αν επιλέξεις τον Wiggins, στηρίζεσαι σε αυτόν κ χτίζεις την ομάδα γύρω του. Προφανώς θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ωριμάσει, σάμπως όμως δε θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να τελεσφορήσει ένα σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο του 2007? Ειρήσθω εν παρόδω, την τελευταία φορά που το δοκιμάσαμε χρειάστηκε περίπου μία 20ετία!
Ακόμα και αν οι Pierce και KG έχουν φύγει (που στη δική σου περίπτωση μοιάζει απίθανο, αφού ο KG έχει no-trade και είσαι αντίθετος με την παραχώρηση του Pierce-ο οποίος μπορεί να ήθελε να παραμείνει ακόμα για 1-2 χρόνια) τότε οι Celtics θα έχουν τους εξής παίκτες το καλοκαίρι του '14:
Rondo
Green
Bass
Lee
Terry
Bradley
Sullinger
Melo
(Υπάρχει και ο Crawford αλλά ας πούμε ότι αυτός είναι τελείως αναλώσιμος).
Με τον Bradley να είναι restricted, που σημαίνει ότι αν τον θέλουν (που είναι λογικό να τον θέλουν) θα πρέπει να ματσάρουν μία σεβαστή προσφορά. Όλα αυτά (χωρίς το νέο συμβόλαιο του Bradley, και χωρίς Pierce και KG) βγαίνουν γύρω στα $47m.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει χώρος για max FA ώστε να δυναμώσει η ομάδα σημαντικά, ενώ κανείς εξ όλων αυτών δεν είναι τόσο σπουδαίο asset ώστε να τους πάρει κάποια ομάδα χωρίς να δώσει πίσω μισθούς (ώστε να δημιουργηθεί cap space στους Celtics).
Συμπέρασμα Νο2: Πάμε μία ακόμα σεζόν στη μετριότητα, ώστε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του '15 όπου υπάρχει πραγματικό cap space.
Συμπέρασμα Νο3: Ακολουθώντας την πολιτική των "μπαλωμάτων" περνάμε άλλα δύο χρόνια στη μετριότητα.
Αυτά δεν είναι λόγια, είναι δεδομένα. Σέβομαι αν εσύ τα προτιμάς από το rebuilding, προσωπικά όμως δεν βλέπω κάτι που να μου δίνει ελπίδα σε αυτό το πλάνο.
Οι Νάγκετς διατίθεντο να απορροφήσουν το συμβόλαιο του Lee άρα απ τα 47 πέφτουμε αμέσως στα 41,5. Ακόμα κι αν το cap παραμείνει στα $58,679,000 θα είχαμε γύρω στα $17 μύρια για free agents. Με 17 φέρνεις κάλλιστα max FA αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Χώρος για καλό παίκτη θα υπήρχε σίγουρα, είτε μιλάμε για max συμβόλαιο είτε για κάτι μικρότερο. Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορούσαν να είχαν προκύψει κ άλλες ελαφρύνσεις στο cap αλλά εν πάση περιπτώσει, στη χειρότερη βαράς ένα amnesty στον Bass και ματσάρεις και τις προσφορές για τον Bradley.
Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, αν θες τον Evans πρέπει να ματσάρεις το νέο του συμβόλαιο (Sign & Trade) που θα είναι γύρω στα $10m. Και οι Kings δεν έχουν καμία υποχρέωση να φορτωθούν τον Terry και τον Lee, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τους Celtics να αποκτήσουν τον Evans.
Στους Pelicans πήγε μέσα από τριπλό trade όπου οι Pelicans παραχώρησαν και τον Lopez.
Υποχρέωση μπορεί να μην έχουν αλλά αν τους έδινες 2 εκ των Sully, Bradley, Olynyk είναι αρκετά πιθανό να δεχόντουσαν, πολύ δε μάλλον όταν εν τέλει δέχτηκαν την πρόταση με τον Vasquez.
Κανείς τους δεν είναι τόσο καλός ώστε να θεωρηθεί καλό αντάλλαγμα κάποιου πραγματικά σπουδαίου παίκτη. Και τα picks γιατί τα αναφέρεις; Εσύ δεν υποστηρίζεις ότι τα 20-something είναι κακά picks; Τώρα τα εμφανίζεις ως trade assets;;;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες όχι, αλλά όταν κάποιοι παίκτες είναι υπ ατμόν υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να υπάρξει συμφωνία (πχ Harden, Tyreke).
Για τα picks έγραψα το προφανές : απo το 25 έως το 30 βρίσκονται τα κακά picks του πρώτου γύρου. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι λογίζονται ως άχρηστα, απλά διαφωνούμε ως προς την ανταποδοτικότητα της αξίας τους.
QUOTE (thalys @ Jul 15 2013, 04:01 )
Καταλαβαίνω πώς το βλέπεις(και με το συναισθηματικό για Γκαρνέτ και Πιρς μέσα)
Το συναισθηματικό με πνίγει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Pierce με άλλη φανέλα πέρα από αυτήν των C’s…Όταν πρωτοήρθε στην ομάδα ήμουν 13 χρονών παιδάκι κ σήμερα είμαι 28 χρονών μαντράχαλος. Θυμάμαι τον εαυτό μου στις πρώτες ακόμη τάξεις του γυμνασίου να τσακώνομαι παιδιάστικα με τους φίλους μου για το μπάσκετ κ να μαθαίνω για τους C’s κ έναν πιτσιρικά που όπως άκουγα «ρίχνει 30αρες»…Στο λύκειο, στήναμε τουρνουά NBA live, κάναμε redraft όλη τη λίγκα έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσουμε όποιον παίκτη θέλαμε, κι εγώ προσπέρναγα αδιάφορα τον Σακ, τον Ντάνκαν, τον McGrady, τον KG κι όλους τους υπόλοιπους για να επιλέξω 1st overall τον Pierce γιατί όπως έλεγα στους φίλους μου «καλά εντάξει, ο Παυλάρας θα σας @@##σει»! Κι αργότερα, όταν ως φοιτητής πια τον έβλεπα να ανακηρύσσεται MVP των τελικών χαρίζοντας μας το 17ο μπάνερ απέναντι στους Fakers, δεν μπορούσα παρά να νιώθω περήφανος βλέποντας τον αρχηγό μας που τόσα χρόνια έβγαζε μόνος του το κάρο από τη λάσπη να σηκώνει την κούπα στο Garden κ να δακρύζει…
Έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν έγινε γνωστό το trade κι όμως ακόμα κ σήμερα μου είναι αδύνατο να το χωνέψω. Αν την ημέρα της συμφωνίας καθόμουν μπροστά από το πληκτρολόγιο προσπαθώντας να αποτυπώσω τις σκέψεις μου, το πιθανότερο είναι πως θα έγραφα μονάχα ασυναρτησίες και μπινελίκια. Προσπαθώ πολύ να πνίξω το συναίσθημα ώστε όταν γράφω να παραμένω κατά το δυνατόν ανεπηρέαστος. Κι όμως, λίγο πριν ολοκληρώσω την προηγούμενη παράγραφο ξαφνικά συνειδητοποίησα πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ποιος ξέρει, ίσως έχετε δίκιο. Ίσως πράγματι «
όσοι θεωρούν κακό αυτό το trade, ή βλέπουν κοντόφθαλμα ή επηρεάζονται από συναισθηματισμούς». Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου να έχω τη γνώμη μου κ να τη φωνάζω : ο Pierce έπρεπε να αποσυρθεί στους Celtics