Zaragoza - Spain

Τα κατά BasketZilla γκρουπ δυναμικότητας :
Θέσεις 1-4 : ΗΠΑ-Καναδάς-Λιθουανία-Ισπανία
Θέσεις 5-8 : Γαλλία-Τουρκία-Βοσνία-Αυστραλία
Θέσεις 9-12 : Κίνα-Φινλανδία-Αργεντινή-Δομινικανή Δημοκρατία
Θέσεις 13-16 : Αίγυπτος-Μάλι-Νότιος Κορέα-Ταιβάν
Α ΟΜΙΛΟΣ
1.ΗΠΑ

Το μεγάλο φαβορί του τουρνουά. Λογικά θα συνεχίσουν το αήτητο για 4η σερί διοργάνωση U17. Όπως πάντα το μεγάλο τους όπλο είναι η αθλητικότητα των παικτών τους, η τρομερή τους άμυνα και το βάθος του ρόστερ τους. Αστέρια της ομάδας των ΗΠΑ είναι ο Gary Trent Jr (γιος του παλιού παίκτη του ΝΒΑ, ένας 1.95 εξαιρετικός σκόρερ SG) και ο Wendell Carter (PF/C-208, παίκτης ζωγραφιστού που στηρίζεται στην μεγάλη του σωματική δύναμη).
Στον ‘’άσο’’ οι Αμερικανοί έχουν τον Troy Brown (σχεδόν δίμετρος PG,καλός πασέρ,υστερεί σε σουτ-ταχύτητα),τον Markus Howard (185 combo guard,ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας) και τον Collin Sexton (ο καλύτερος ‘’μπουκαδόρος’’ των ΗΠΑ). Στο ΄΄δύο΄΄ πλην του Trent, έχουν τους Javonte Smart (all-around 1.93 combo guard,πολύ καλός αμυντικός) και Immanuel Quickley (combo guard με μακρυά άκρα και καλός πασέρ). Στο ‘’τρία’’ μοναδικός καθαρός small forward είναι ο Kevin Knox (δίμετρος, καλός αμυντικός και αθλητικός). Στις δύο θέσεις των ψηλών υπάρχουν πλην του Carter, ο παρόμοιος C/PF Austin Wiley, ο stretch power forward Jaren Jackson και ο PF/C Jordan Brown.
Πέρσι στο Americas U16 πήραν σχετικά εύκολα το χρυσό (τους δυσκόλεψαν πάντως οι Καναδοί στον τελικό) ενώ δεν έχουν σημαντικές απουσίες. Λογικά θα πάρουν το χρυσό αλλά δεν με ενθουσιάζει πολύ το επίπεδο των prospect της Αμερικανικής ομάδας.
Στο τελευταίο τους φιλικό με τους Ισπανούς στην Σαραγόσα τους σβούριξαν μια ξεγυρισμένη τριαντάρα δείχνοντας πάνω-κάτω πόσο μεγάλη διαφορά έχουν από τις υπόλοιπες ομάδες.
2.Τουρκία

Κατά βάση παραμένουν η ίδια ομάδα που κατέκτησε πέρσι το χάλκινο μετάλλιο στο U16 της Λιθουανίας. Στηρίζονται στον wing Onuralp Bitim (αθλητικός και καλός σουτέρ 1.93 SG/SF, πήγε φέτος σε Αμερικανικό high school και έχει bulkαρει αρκετά σε σχέσι με πέρσι) και στον ανυπερβλητο-τιτανοτεράστιο 2.05 C/PF Ahmet Duran (πέρσι στο U16 με την κοιλούμπα και την μπασκετοσύνη του έκανε πλάκα στους αντίπαλους ψηλούς, φέτος αδυνάτισε αρκετά και προσπαθεί να παίξει σαν stretch power forward). Πολύ αξιόλογοι παίκτες είναι ο Σουδανός 2.00 SF Muhayimin Mustafa (αθλητικός, καλός αμυντικός, έχει και τριποντάκι) και ο 2.10 center Ragip Atar (πολύ βελτιωμένος φέτος).
Σημαντικές απουσίες δεν έχουν οι Τούρκοι (λείπουν από την περσινή ομάδα οι ρολίστες Avsar-Tursen-Kurnaz). Θα στηριχθούν στην εξαιρετική τους περιφερειακή άμυνα αλλά τους λείπει κάτι στο τέλος των κλειστών παιχνιδίων. Στα φιλικά έχασαν στον πόντο 3 φορές από τους Λιθουανούς και σε διπλή παράταση από τους Ισπανούς. Έχουν πάντως πιθανότητες ακόμη και για ένα μετάλλιο.
3.Αίγυπτος

Στις μικρές ηλικίες οι Αιγύπτιοι είναι μόνιμοι πρωταθλητές Αφρικής τα τελευταία χρόνια. Μέτρια ομάδα, όχι ακριβώς σάκος του μποξ αλλά περιορισμένων πάντως δυνατοτήτων. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο 206 center Ahmed Khalaf της Manresa (φοβερός μπλοκέρ πρώτος στο περσινό U19 και στο U17 του 2014).
4.Ταιβάν

Δέυτεροι πέρσι οι γιαλαντζί Κινέζοι στο Ασιατικό U16 αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί μας ταλαιπωρεί η FIBA με τρεις ασιατικές ομάδες στα U17 και U19. Η χειρότερη ομάδα του τουρνουά.
Β ΟΜΙΛΟΣ
1.Ισπανία

Πέρσι στο U16 ήταν τέταρτοι (χάνοντας από τους Τούρκους στον μικρό τελικό και από τους Βόσνιους στον συγκλονιστικό ημιτελικό) αλλά φέτος στην έδρα τους στοχεύουν ξεκάθαρα σε ένα μετάλλιο. Στηρίζονται στο δίδυμο Miguel Gonzalez (δίμετρος SF/SG, εξαιρετικός πασέρ & σουτέρ, τεράστιο wingspan, με διαφορά το μεγαλύτερο prospect των Ισπανών 1999ρηδων) και Sergi Martinez (δίμετρος PF/C, πολύ καλός στο lowpost και δυνατός, κοντός και σχετικά αργός για το επόμενο επίπεδο, στο παρόν όμως είναι ο καλύτερος παίκτης των Ισπανών). Την πεντάδα τους συμπληρώνουν ο Raimon Carrasco (1.91 PG, αληθινός άσος, καλός οργανωτής και πασέρ), ο Lang McCarthy (1.96, μπορεί να παίξει και στις 3 θέσεις της περιφέρειας,έγχρωμος, ίσως ο καλύτερος Ευρωπαίος 1999ρης αμυντικός) και ο stretch δίμετρος power forward Paco Salvador.
Απουσιάζει από την Ισπανική ομάδα σε σχέσι με πέρσι ο Nacho Rosa (205 τεσσάρι με καλό τρίποντο), παίκτης που μου άρεσε πολύ στο U16 , ενώ έχουν προστεθεί οι 2 καλύτεροι 2000ροι των Ισπανών ο PG Carlos Alocen και ο PF Joel Parra. Βασικό μειονέκτημα των Ισπανών είναι η έλλειψη ψηλών καθώς μοναδικός καθαρός center είναι ο 203 ΑφροΙσπανός (sic) Osas Ehigiator.
2.Λιθουανία

Στον περσινό τελικό τους καθάρισε σαν αυγό ο Dzanan Musa μέσα στην έδρα τους, στο φετινό U17 έχουν πάλι την δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο. Ομάδα με μεγάλο βάθος, εξαιρετική επιθετικά, όχι ανάλογα καλή αμυντικά ενώ τους λείπουν και οι πραγματικά ψηλοί παίκτες. Ηγέτες της ομάδας είναι ο PG Arnas Velicka (192, δυνατός, καλός πασέρ αλλά μέτριος σουτέρ) και ο PF Grantas Vasiliauskas (202,καλός στο face up παιχνίδι). Πολύ καλοί παίκτες είναι οι 2 SG Ignas Sargiunas και Lukas Uleckas, οι SF Tadas Vaiciunas & Vitalijus Kozys και ο 203 center Lukas Kisunas. Στο ρόστερ - με σημαντικό ρόλο - υπάρχουν και οι 2000ροι Domantas Vilys (combo guard-190) και Tomas Balciunas (PF/SF-200).
3.Αργεντινή

Τα τελευταία χρόνια κατεβάζουν στις μικρές διοργανώσεις κοντές ομάδες, στο φετινό U17 όμως έχουν 5 παίκτες από τα 205 εκατοστά και πάνω. Έχουν λοιπόν τα ψηλά κορμιά που τους έλειπαν αλλά όχι σπουδαίο ταλέντο στην ομάδα τους. Ξεχωρίζουν ο PG Lautaro Lopez, o 2000ρος SG Juan De La Fuente και ο 1.97 forward Jonatan Basualdo. Ισπανούς και Λιθουανούς πολύ δύσκολα μπορούν να τους κοντράρουν , όπως και τους Τούρκους ( ο πιο πιθανός τους αντίπαλος στην φάση των 16). Πέρσι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Americas U16 χάνοντας πάντως εύκολα από Καναδά-ΗΠΑ.
4.Μάλι

Ιστορική συμμετοχή για τους Αφρικανούς καθώς είναι η πρώτη τους σε μεγάλη διοργάνωση. Δεύτεροι στο περσινό Αφρικανικό U16. Ομάδα με αξιόλογους ψηλούς αλλά από περιφερειακούς δεν έχει το μαγαζί. Αστέρι της ομάδας είναι ο forward Abdoul Coulibaly που παίζει σε high school των ΗΠΑ.
Γ ΟΜΙΛΟΣ
1.Καναδάς

Η πιο αθλητική ομάδα της διοργανώσης μετά τους Αμερικανούς. Στον περσινό τελικό του Americas U16 στην Αργεντινή αιφνιδίασαν τους Αμερικανούς ξεκινώντας το παιχνίδι με 19-3 αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο οι ΗΠΑ τους ‘’έπνιξαν’’ κερδίζοντας τελικά με 77-60. Αστέρια της ομάδας είναι δύο παίκτες που θεωρούν οι Αμερικανοί για πιθανά μελλοντικά lottery picks, ο 2000ρος SG Rowan Barrett Jr (γιος του διεθνή με τον Καναδά στα 90s Rowan Barrett) και 205 PF Simi Shittu, δύο εξαιρετικά αθλητικά παιδιά. Πολύ καλοί παίκτες είναι ο 2000ρος PG Andrew Nembhard, ο wing Noah Kirkwood και δύο πολύ ‘’μπασκετικοί’’ λευκοί δίμετροι forward οι Danilo Djuricic και Ignas Brazdeiskis. Από την περσινή ομάδα δεν απουσιάζει κάποιος πολύ σημαντικός παίκτης ενώ έχει προστεθεί ο καλός SF Emmanuel Akot.
Ομάδα που μπορεί να παίξει εξαιρετική άμυνα ο Καναδάς, να τρέξει και να πάρει τα ριμπάουντ (πέρσι είχαν σχεδόν 60 μ.ο σε κάθε ματς) ενώ έχει και καλούτσικους σουτέρ. Ερωτηματικό ο Shittu καθώς δεν ήταν με την ομάδα στην προετοιμασία. Αν είναι σε καλή κατάσταση μπορούν σίγουρα να ελπίζουν σε ένα μετάλλιο οι Καναδοί.
2.Αυστραλία

Ο Όμιλος τους με Καναδά-Αυστραλία-Φινλανδία-Κίνα είναι με διαφορά ο πιο δύσκολος της διοργάνωσης. Ομάδα με ψηλά και δυνατά παιδιά οι Αυστραλοί χωρίς όμως κάποιο σούπερ ταλέντο. Ξεχωρίζει ο 208 PF/C Samson Froling ενώ καλοί παίκτες είναι οι PG Kyle Zunic και Lachlan Dent, οι wing Dragan Elkaz-Tom Fullarton-Patrick Bines-Kody Stattmann, και οι ψηλοί Matthew Johns-Mate Colina-Callum Dalton που είναι οι υπόλοιποι του rotation των Αυστραλών. Πέρσι στο Πρωτάθλημα της Ωκεανίας ήταν όπως πάντα 1οι νικώντας 91-86 τους Νεοζηλανδούς, αλλά φέτος το ταβάνι τους είναι η είσοδος στην οκτάδα.
3.Φινλανδία

Οι Φινλανδοί πέρσι στο U16 της Λιθουανούς ήταν ίσως η πιο fun to watch ομάδα της διοργάνωσης. Κατάφεραν από το πουθενά να πάρουν την 6η θέση κερδίζοντας 2 φορές τους Σέρβους, τους πρωταθλητές Βόσνιους και τους Κροάτες. Ομάδα που παίζει επιθετικό μπάσκετ με πολλά τρίποντα αλλά υστερεί στην άμυνα και στα ριμπάουντ καθώς τους λείπουν τα ψηλά κορμιά και το βάθος στον πάγκο. Ηγέτης της ομάδας είναι ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους 1999ρηδες forward, ο δίμετρος Elias Valtonen (all around αθλητικός παίκτης με καλούτσικο σουτάκι). Δεύτερος τη τάξη στην Φινλανδική ομάδα είναι ο χοντρούλης 190 PG Miika Heinonen (αλλά με πολύ υψηλό μπασκετικό IQ), ενώ οι υπόλοιποι του rotation είναι οι σουτέρηδες guard Tuomo Antikainen και Andre Gustavson, οι αδελφοί Waxlax (δύο πολύ αθλητικοί έγχρωμοι περιφερειακοί με τον 195 Ricky να είναι ο καλύτερος αμυντικός των Suomi) και ο 205 center Tuukka Jaakkola (ο οποίος είναι αμφίβολος για το Παγκόσμιο). Καλούτσικη ομάδα οι συμπαθητικοί Φινλανδοί αλλά θα είναι έκπληξη να μπουν στην οκτάδα.
4.Κίνα

Πέρσι στο Ασιατικό U16 κατάφεραν να χάσουν από τους Κορεάτες στον ημιτελικό και κατέκτησαν τελικά την 3η θέση. Φέτος σοβαρεύτηκαν, κατέβασαν την ομάδα των 1999ρηδων στο Albert Sweitzer όπου δεν τα πήγαν και άσχημα (κέρδισαν και την δική μας Εθνική Εφήβων με 69-49). Σταρ της ομάδας είναι ο καλύτερος ίσως center του U17 o 210 Rongzhen Zhu. Πλην του Zhu ξεχωρίζουν τρεις guard οι Haotian Bai,Rongqi Huang και ο 2000ρος 177 Jie Xu. Όπως πάντα έχουν αρκετά ψηλά κορμιά οι Κινέζοι αλλά δύσκολα θα είναι στην οκτάδα.
Δ ΟΜΙΛΟΣ
1.Γαλλία

Πέρσι στο Ευρωπαικό U16 ήταν 5οι παρουσιάζοντας ως συνήθως την καλύτερη αμυντικά ομάδα της διοργάνωσης αλλά επιθετικά ήταν κάτω του μετρίου. Φέτος , παρά την απουσία των 2 βασικών guard της περσινής ομάδας των Victor Mopsus και Yanik Blanc, στα φιλικά εμφανίστηκαν πολύ βελτιωμένοι επιθετικά. Μεγαλύτερο ταλέντο της ομάδας είναι ο 202 πολύ αθλητικός forward Jaylen Hoard (αποφάσισε να αφήσει το INSEP και να πάει στας Αμερικάς από του χρόνου). Πέρσι παρά τον ντόρο που έκανε στο Jordan Brand Classic ήταν εξαφανισμένος στο U16 αλλά φέτος δείχνει πολύ βελτιωμένος. Οι υπόλοιποι του rotation των Γάλλων είναι ο ζουμπάς λευκός PG Ludovic Beyhurst, ο PG Louis Rucklin, οι αθλητικοί έγχρωμοι wing Yves Pons-Maxime Abah-Eddy Kayouloud, οι λευκοί σουτέρηδες PF Ivan Fevrier και Nicolas Dorez, o 202 αλλά πολύ δυνατός έγχρωμος center Timothee Bazille και ο 205+ PF/C Olivier Sarr (φέτος πήρε καμία δεκαριά πόντους ύψος, ένας αδύναμος ακόμη ψηλός με σουτάκι). Ξεχωρίζουν οι Pons-Fevrier-Bazille. Πολύ καλή ομάδα οι Γάλλοι δεν μπορώ να τους ξεγράψω από την μάχη των μεταλλίων.
2.Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Μπορεί ο Dzanan Musa χωρίς τον Njegos Sikiras να οδηγήσει πάλι τους Βόσνιους στο βάθρο ; Πέρσι με 23π-9ρ-6ασ ανά παιχνίδι και τους Sikiras-Campara στο πλευρό του έκανε τους Βόσνιους να γεμίσουν την κεντρική πλατεία του Σαράγεβου για να υποδεχθούν τους πρωταθλητές αλλά φέτος δεν νομίζω ότι χωρίς τον καλύτερο ψηλό της ομάδας μπορούν να πετύχουν κάτι καλό πέρα της εισόδου στην οκτάδα. Θα δούμε μάλλον επί 40 λεπτά σε κάθε ματς τον Dzanan να παίρνει την μπάλα στην κορυφή , να μπουκάρει από αριστερά ή να μπουμπουνάει κάνα τρίποντο με ενναλακτική τον θεούλη Sani Campara (190,PG χοντρούλης αλλά ψυχάρα και τρομερός σουτέρης) ακροβολισμένο να περιμένει και αυτός να σουτάρει για τρεις. Οι υπόλοιποι του Βοσνιακού ρόστερ είναι καλούτσικοι ρολίστες με τους Cerkezovic-Mutic-Barukcija-Jankovic-Kocic να συμπληρώνουν τους Musa-Campara. Βασικό μειόνεκτημα των Βόσνιων , χωρίς τον Sikiras (205 PF/C που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, αλλά φέτος είχε πολύ σοβαρά προβλήματα με τα γόνατα του) είναι η έλλειψη ύψους καθώς ψηλότερος όλων των παραπάνω είναι ο Musa με τα 204 εκατοστά του. Ο Musa πάντως μαζί με τον Σλοβένο Doncic της Ρεάλ και τον Barrett του Καναδά είναι ξεκάθαρα οι καλύτεροι 1999/2000ροι περιφερειακοί παγκοσμίως (των Αμερικανών συμπεριλαμβανόμενων)
3.Δομινικανή Δημοκρατία

Πολύ μέτρια ομάδα οι Δομινικανοί, δεν νομίζω ότι μπορούν να κοντράρουν κάποια από τις καλές ομάδες του τουρνουά. Από τους Ισπανούς σε φιλικό πριν λίγες μέρες έχασαν με 45 πόντους ενώ πέρσι στο U16 σε σχέση με Καναδά/Αργεντινή ήταν ελάχιστα ανταγωνιστικοί. Αρκετά αθλητική ομάδα αλλά πολύ κοντή. Μοναδικός παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο ‘’Αμερικανός’’ δίμετρος forward Alanzo Frink.
4.Νότιος Κορέα

Πρωταθλητές Ασίας πέρσι αφού κατάφεραν με καμία 15ρια τρίποντα να κερδίσουν τους Κινέζους στον ημιτελικό με 90-84. Αστέρι της ομάδας είναι ο δίμετρος forward Jae Min Yang τον οποίο τσίμπησε φέτος η Fuenlabrada. Φυσικά φέτος στο Παγκόσμιο πέρα της συμμετοχής δεν ....
Γνώμη
Διοργάνωση χωρίς σέντερ της προκοπής είναι σαν μπύρα χωρίς αλκοόλ. Σαν να βλέπεις ποδόσφαιρο ένα πράγμα. Στο περσινό U16 είδαμε ματσάρες και έναν Μούσα που σε όποια ομάδα και να το έβαζες, και στη δική μας ακόμα, αυτομάτως γινόταν υποψήφια για μετάλλιο. Οι Αμερικανοί θα είναι οι σχεδόν σίγουροι νικητές ενώ Ισπανία-Λιθουανία-Βοσνία-Τουρκία-Γαλλία-Καναδάς είναι οι υποψήφιοι για μια θέση στο βάθρο. Το σύστημα διεξαγωγής είναι η ίδια ανοησία που είδαμε στο περσινό U19 και στο προπέρσινο U17 και θα το βλέπουμε - δυστυχώς - και στα Ευρωπαϊκά από φέτος.