Με αφορμή ένα άρθρο του Θ. Ασπρούλια στο σουπερμπάσκετ είπα να ανοίξω αυτό το τόπικ. Πρόκειται για μεγάλους πάικτες που έφτασαν προ των πυλών ελληνικών ομάδων και δεν αποκτήθηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες περιπτώσεις.
Το άρθρο του
Θανάση Ασπρούλια από το superbasket:
QUOTE
Η γκάφα, της γκάφας, ω γκάφα!
Η αναμονή τελείωσε, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στήνονται και πάλι στην αφετηρία για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Ένα ιστορικό ερώτημα, το οποίο φυσικά θα μείνει αναπάντητο, αφορά στο Δημήτρη Διαμαντίδη... Αλήθεια πως θα γραφόταν η εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού μπάσκετ, αν το 2004, ο Ολυμπιακός έδινε 50 χιλιάρικα περισσότερα στον Μήτσο και τον έντυνε στα κόκκινα; Οπως αναφέραμε, απάντηση δεν θα λάβουμε ποτ.ε Η περίπτωση αυτή καταγράφεται φυσικά μεταξύ των ιστορικών γκαφών που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ και φυσικά δεν είναι η μοναδική.
Κάποτε, όταν ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ έδειξε μία κασσέτα στον Παύλο Γιαννακόπουλο με ένα μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκό, ο Παύλος είχε ζητήσει το όνομα του τύπου με τη φανέλα νούμερο "32"... "Πρόεδρε, για να τον πάρεις αυτόν, πρέπει να του δώσεις και τα κλειδιά της ΒΙΑΝΕΞ" ήταν η απάντηση του Αμερικάνου κόουτς, που χαμογέλασε όταν άκουσε τον Παύλο Γιαννακόπουλο να του δείχνει τον Μάτζικ Τζόνσον!!!
Βέβαια, αυτή περίπτωση ανήκει στις ....αντι-γκάφες, αλλά κάπως έτσι, ας κάνουμε λοιπόν μία αθώα αναδρομή στις μεγάλες γκάφες που έχουν καταγραφεί, χωρίς φυσικά να έχουμε διάθεση να θίξουμε πρόσωπα ή καταστάσεις. Απλά θα αναφέρουμε μερικά ονόματα που θα μπορούσαν να έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά κάποιες ...καταστάσεις δεν τους το επέτρεψαν...
Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι όλες οι περιπτώσεις στηρίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, που στο σύνολο τω περιπτώσεων έχουν σχεδόν επιβεβαιωθεί... Βάλτε λίγο καλή διάθεση, όρεξη για διάβασμα, φορέστε κι ένα καλό χαμόγελο και πάμε.... Η σειρά της αναφοράς των περιπτώσεων είναι εντελώς τυχαία...
1. Ο Παναγιώτης Φασούλας στον Παναθηναϊκό
Μετά από αρκετά χρόνια καριέρας στον ΠΑΟΚ, ο Παναγιώτης Φασούλας αποφασίζει να αποχωρήσει και για πρώτη φορά βγαίνει στην αγορά. Τα αδέλφια Γιαννακόπουλου είχαν ξεκινήσει ήδη να ταράσσουν τα νερά με τις κινήσεις τους και έδειχναν διάθεση να αποκτήσουν οποιονδήποτε καλό ελεύθερο ή μη παίκτη.
Ήταν η σεζόν 1993-94... Προπονητής του Παναθηναϊκού τότε ήταν ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος Ελληνας σέντερ παρουσιαζόταν στην αγορά ήταν βούτυρο στο ψωμί τους, Θα έδιναν τα πάντα για να τον αποκτήσουν ώστε να δώσουν το στίγμα τους και φυσικά να ικανοποιούσαν τον ψυχισμό των οπαδών. Ωστόσο δεν θα έκαναν τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση του προπονητή τους...
Έτσι όταν έβαλαν το ενδεχόμενο απόκτηση του Φασούλα στο τραπέζι... Τότε, ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς... Για να πάρουν την απάντηση από τον Παβλίσεβιτς... "Πρόεδρε, δεν θέλω τον Φασούλα. Εχουμε τον Στόικο... Δεν μπορώ να τους έχουν και τους δύο ανικανοποίητους στον πάγκο". Και ο Παναγιώτης Φασούλας πήγε στον Ολυμπιακό απολαμβάνοντας τη δυναστεία.
2. Νέιτ Χάφμαν σε Ηράκλειο και ΠΑΟΚ
Τον θυμάστε; Είναι ο παίκτης που στο Φάιναλ Φορ του 2000, στη Θεσσαλονίκη έπαιζε σχεδόν μόνος του απέναντι στον Παναθηναϊκό στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, τα πήρε όλα και τα σήκωσε, οδηγώντας την Μακάμπι στην κατάκτηση της Σουπρολίγκα στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού.
Ο Χάφμαν όμως, πριν μεγαλουργήσει στην Μακάμπι, ήταν ένας τυπικός Αμερικάνος, που δεν είχε καταφέρει να μπει στο τελικό ρόστερ των Λ.Α. Κλίπερς. Επαιξε για δύο χρόνια στο CBA και κατόπιν στην Ισπανία. Τη χρονιά που ο Χάφμαν λοιπόν, έπαιξε στην άσημη Φουενλαμπράδα, ο εν Ελλάδι μάνατζέρ του, τον είχε προτείνει σε δύο ομάδες... Το Ηράκλειο και τον ΠΑΟΚ... Και οι δύο ομάδες τότε όμως, αποφάσισαν να τον απορρίψουν αποζητώντας κάτι καλύτερο. Μετά το τέλος της σεζόν στην Ισπανία, ο Χάφμαν υπέγραψε στην Μακάμπι όπου έκανε όργια και για μία διετία εθωρείτο ο καλύτερος σέντερ της Ευρώπης...
3. Νίκος Ζήσης και Αρης
Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο Νικόλας είναι παιδί της Θεσσαλονίκης και εκεί έκανε τα πρώτα γιγάντια μπασκετικά βήματά του, παίζοντας στη ΧΑΝΘ. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Ζήσης είχε δώσει σημεία γραφής και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ηλικίας του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ασφαλώς και δε έλεγε ποτέ "όχι" σε μία πρόταση από ομάδα της γενέτειρας του και στον Αρη είχε προταθεί ουκ ολίγες φορές.
Εντούτοις στον Αρη, παρά το γεγονός ότι η ΧΑΝΘ ζητούσε ελάχιστα ανταλλάγματα, δεν ασχολήθηκαν ποτέ μαζί του σοβαρά. Τον θεωρούσαν κοντό κι ατάλαντο. Έτσι, ο Ζήσης κατέληξε στην ΑΕΚ και η πορεία του από εκεί και πέρα είναι γνωστή...
4. Μασέο Μπαστόν και Σπόρτιγκ
Το 1998 ο Μασέο Μπαστόν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν μς 10.7 πόντους και 6.6 ριμπάουντ. Επιλέχθηκε στο τέλος του δεύτερου γύρου του ντραφτ από τους Μπουλς (νο. 58) , αλλά δε φόρεσε ποτέ τη φανέλα τους κι έτσι ξεκίνησε η περιοδεία του στα minor leagues και την Ευρώπη. Μετά την Κουάντ Σίτι Θάντερ, έπαιξε στην Μοντεκατόνι και του Χουβεντούν Μπανταλόνα.
Εκείνη τη διετία κάποια στιγμή ο Μπαστόν είχε προταθεί και στο Σπόρτιγκ, που τη σεζόν 1999-2000 έπαιξε για τελευταία φορά στην Α1 κατηγορία. Οι πατησιώτες όμως, τον απέρριψαν διότι κρίθηκε ότι είναι πολύ ...φθηνός άρα και αμφιβόλου ποιότητας. Ετσι μετά από λίγα χρόνια ο Μπαστόν πήγε στη Μακάμπι, όπου μεγαλούργησε στην παρέα με τον Πάρκερ, τον Σάρας και τον Βούισιτς.
5. Τσαρτσαρής-Σπανούλης στον ΠΑΟΚ
Αλήθεια φαντάζεστε τον ΠΑΟΚ έχοντας στη σύνθεσή του τον Βασιλειάδη, τον Βασιλόπουλο, τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Βασίλη Σπανούλη; Θα μπορούσε... Βεβαίως!
Αν υπήρχε λίγο πιο καθαρό βλέμμα στην περίπτωση του Τσαρτσαρή και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη υπόθεση του Σπανούλη. Όταν ο Τσάρτσα ξεκίνησε το μπάσκετ έπαιξε στον Φίλιππο Βέροιας. Βορειοελλαδίτης γαρ, όνειρό του ως πιτσιρίκος ήταν να παίξει κάποια στιγμή σε μία μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Κι όμως... Πριν αναχωρήσει απηυδισμένος από την Βέροια για να παίξει στην Ισλανδία, προσπάθησε περισσότερες από μία φορές να κερδίσει τη εμπιστοσύνη του ΠΑΟΚ.
Κι όμως μόνο αυτό, αλλά πήγε και σε αρκετές προπονήσεις. Παρά τη διάθεση που έδειξε η τότε τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ έκρινε ότι ήταν ανεπαρκής και έτσι δεν εισηγήθηκε ποτέ την απόκτησή του....
Περίπτωση Σπανούλη
Για τον ΠΑΟΚ η ολοκλήρωση της υπόθεσης του Βασίλη Σπανούλη ίσως να ήταν ακόμα πιο εύκολη από αυτή του Τσαρτσαρή. Στις αρχές της δεκαετίας, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ήταν ο κ.Μπατατούδης, ο οποίος στη διάρκεια ενός αθλητικού επιχειρηματικού κρεσέντο είχε αγοράσει και Λάρισα, στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος.
Πρόεδρος της ομάδας της Θεσσαλίας ήταν ένας άνθρωπος του Μπατατούδη, ο οποίος είχε ξελαρυγγιαστεί να λέει για ένα σπουδαίο ταλέντο που εμφανιζόταν στη Λάρισα. Οι συζητήσεις ήταν διαρκείς, αλλά σε δύο ομάδες ουσιαστικά κοινών συμφερόντων δεν κατάφεραν ποτέ οι άνθρωποί της να χαράξουν μία κοινή γραμμή αναφορικά με το πόσο πώλησης του παίκτη και τα διαδικαστικά. Ετσι ο Kill Bill έμεινε στη Λάρισα και μετά από λίγο μεταγράφηκε στο Μαρούσι
6. Αρβιντας Σαμπόνις και Παναθηναϊκός
Ήταν η εποχή που η οικογένεια Γιαννακόπουλου, έριχνε, όπως και τώρα άλλωστε, αλλά με μεγαλύτερη γνώση σήμερα, τα δίχτυα της στους πάντες. Σε όλους τους μεγάλους σταρ του ευρωπαϊκού και όχι μόνο, μπάσκετ. Κάποια εποχή λοιπόν, βρήκαν δίαυλο επικοινωνίας με τον μεγάλο Αρβιντας Σαμπόνις, πριν αυτός πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Ένα από τα όνειρά των ιδιοκτητών του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα, αν ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού δεν έλεγε... "Δεν τον θέλω τον Σαμπόνις. Είναι ιδιότροπος και δεν κάνει πρωινή προπόνηση". Ο ...καημένος ο Αρβιντας κατέληξε στο ΝΒΑ και το Πόρτλαντ... Ατυχία!
7. Τζινόμπιλι και Ολυμπιακός…
Το καλοκαίρι του 2000 ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει σ’ όλα με τον Μανού Τζινόμπιλι. Οι «ερυθρόλευκοι» θα έδιναν 1.000.000 δολάρια στην Ρέτζιο Καλάμπρια και ο Αργεντίνος είχε συμφωνήσει στα χρήματα που θα έπαιρνε για τριετές συμβόλαιο από τους «ερυθρόλευκους» με τον τωρινό Γενικό Διευθυντή του Ολυμπιακού Χρήστο Σταυρόπουλο να ξημεροβραδιάζεται για να μιλά μαζί τους στην Αργεντινή. Που χάλασε η μετεγγραφή; Η πλευρά Τζινόμπιλι ζήτησε να υπάρχει ένα μικρό μπάι άουτ για το ΝΒΑ και ο Κόκκαλης άναψε κόκκινο φως. Έτσι ο Τζινόμπιλι μετακόμισε στην Μπολόνια και τη Βίρτους και δυο χρόνια μετά στο ΝΒΑ και τους Σπερς.
8. Κάσπαρς Μπιέντρις και Παναθηναϊκός
Πριν από τρία, τέσσερα χρόνια ο Κάσπαρς Μπιέντρις είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό, αλλά οι πράσινοι για δικούς τους λόγους δεν είχαν ασχοληθεί με την περίπτωσή του. Ο Λετονός που κάνει τώρα τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ είχε μεν το κορμί, αλλά δεν είχε ακουστεί τόσο πολύ για το ταλέντο του και κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως όταν βρουν ψηλό τον αρπάζουν και δικαιώθηκαν.
9. Νίκολα Πέκοβιτς και Πανελλήνιος
Οι μεγάλοι παίκτες από μικροί φαίνονται και ο Νίκολα Πέκοβιτς είχε αυτά τα στοιχεία από μικρός. Μπορεί να μην ήταν τόσο αποτελεσματικός, αλλά φαινόταν ότι θα φτάσει ψηλά και γι’ αυτό τον πήρε μαζί του ο Βουγιόσεβιτς. Στη Σερβία μπορείς να επενδύσεις στους μικρούς αλλά στην Ελλάδα όχι. Όταν λοιπόν ο Πέκοβιτς ήταν 18 ετών είχε προταθεί στον Πανελλήνιο αλλά οι «Ολυμπιονίκες» δεν τον εμπιστεύτηκαν κι έχασαν κι ένα σπουδαίο παίκτη και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία τους.
10. Πολ Πιρς και ΑΕΚ
Η σεζόν 1998-99 είχε σημαδευτεί από το λοκ άουτ στο ΝΒΑ και πολλοί Αμερικάνοι έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι. Ο ρούκι τότε Πολ Πιρς, ναι καλά καταλάβατε, ο σημερινός σούπερ σταρ των Σέλτικς είχε προταθεί στην ΑΕΚ αλλά είχε απορριφθεί! Ο Πιρς δεν ήταν τοπ όνομα στο ντραφτ, αλλά συστάσεις είχε που όμως δεν έκαναν στους «κιτρινόμαυρους».
LINK:
http://superbasket.gr/?c=304&a=125554Η μόνη περίπτωση που δεν μου φαίνεται γκάφα ολκής είναι του Μπιέντρινς με ΠΑΟ. Καλός πάικτης αλλά καμία σχέση με τα άλλα ονόματα.