Και ενώ οι απανταχού μπασκετόφιλοι ασχολούνται με άλλα ασήμαντα θέματα, καιρός να ζωντανέψει αυτό το τόπικ ώστε να ασχοληθούμε με τα πραγματικά σημαντικά.
Όπως στην προκειμένη περίπτωση το FIBA Asia Tournament 2013 το οποίο ξεκινά μεθαύριο, το ασιατικό ισοδύναμο του Ευρωμπάσκετ δηλαδή, το οποίο φέτος μάλιστα έχει και ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, οι 3 πρώτες ομάδες προκρίνονται για το Μουντομπάσκετ του 2014, και οι επικρατέστερες για να το καταφέρουν είναι:
- Η Κίνα φυσικά, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο, που είναι και το φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά, χωρίς τον Ping Shang στην ομάδα
, αλλά με τον Yi φυσικά, τον Zhizhi Wang (ακόμα!), αλλά και άλλους γνωστούς, όπως τον Sun Yue, τον Shipeng Wang αλλά και τον περσινό μεταγραφικό στόχο(?) του Παναθηναικού, τον Ailun Guo.
- Το Ιράν, που το 2009 είχε κάνει την έκπληξη και είχε κερδίσει τον τίτλο επικρατώντας της Κίνας, με τον Haddadi φυσικά ως κορυφαίο (και μόνο γνωστό στο ευρύ κοινό) παίχτη, αλλά γενικά μία έμπειρη ομάδα και τον Μέμι Μπετσίροβιτς στον πάγκο.
- Οι Φιλιππίνες, μια βαθιά μπασκετική χώρα, που φέτος θα παίζει εντός έδρας και έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να προκριθεί σε ένα παγκόσμιο τουρνουά, με αστέρι βέβαια τον νατουραλιζέ Αμερικανό σέντερ Marcus Douthit που ήταν και 1ος σκόρερ και ριμπάουντερ του τουρνουά του 2011.
- Η Ιορδανία του Βαγγέλη Αλεξανδρή(!), όπου υπό άλλες προυποθέσεις θα ήταν υψηλότερα στα "προγνωστικά", όμως κατεβαίνει χωρίς τους 2 καλύτερους και γνωστότερους παίχτες της, τον Zaid Abbas και τον Osama Daghles, ενώ τη θέση του νατουραλιζέ την καταλαμβάνει ο γνωστός μας Jimmy Baxter, με πέρασμα από Ηλυσιακό και Ίκαρο.
- Το Καζακστάν, το οποίο έχει τον προπονητή της Αστάνα, τους ρολίστες της Αστάνα (εδώ φυσικά θα κληθούν να πρωταγωνιστήσουν), αλλά και τον βασικό pg της Αστάνα, τον (νατουραλιζέ φυσικά) Jerry Johnson, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τους οδηγήσει μέχρι την τριάδα.
- Η Κορέα, με τους 5 Kim και 3 Lee στην 12άδα
, και το κλασικό της στυλ παιχνιδιού με τα τρίποντα
- Το Κατάρ, με τον πρώην NBAer Jarvis Hayes(!!!!!) ως νατουραλιζέ, και με μερικούς παίχτες ακόμα από την ομάδα του 2006 που είχαμε αντιμετωπίσει στην Ιαπωνία..
Αλλά βέβαια, όπως καταλαβαίνει κανείς, σε ένα τέτοιο τουρνουά οι "καλές" ομάδες είναι οι λιγότερο σημαντικές και fun to watch
Οι υπόλοιπες 8 λοιπόν ομάδες που συμπληρώνουν το τουρνουά είναι:
- To Μπαχρέιν, με έναν νατουραλιζέ σέντερ με θητεία στα πρωταθλήματα του Ιράν, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας, με Σέρβο προπονητή και μεταξύ άλλων έναν 42χρονο(!) στο ρόστερ.
- Η Κινεζική Ταιπέι, με μερικούς παίχτες με εμπειρία από το κινεζικό πρωτάθλημα (που για τα εδώ δεδομένα είναι σημαντικό
) και με 2 Αμερικανούς (ενώ επιτρέπεται ένας, τι πατέντα έκαναν δεν ξέρω)
- Το Χονγκ Κονγκ(!), κι αυτό φυσικά με νατουραλιζέ αμερικανό για το 5, και μέσο όρο ύψους όπως φυσικά και οι προηγούμενοι εκεί γύρω στο 1.90...
- Η Ινδία, με Αμερικανό προπονητή και με ατραξιόν τον 18χρονο Singh με ύψος 2.18 που ενδέχεται (για λόγους μάρκετινγκ φυσικά κυρίως) να δούμε κάποια στιγμή να ασχολούνται μαζί του στις ΗΠΑ.
- Η Ιαπωνία, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει μείνει αρκετά πίσω ακόμα και για τα ασιατικά δεδομένα (μέχρι το '99 είχε 14 μετάλλια σε 20 διοργανώσεις, έκτοτε κανένα!)
- Η Μαλαισία, η οποία βρίσκεται και σε γκρουπ με Κίνα Ιράν και Κορέα και θα είναι κυριολεκτικά ο σάκος του μποξ, με μέσο όρο ύψους στο 1.89 και ηλικίας γύρω στα 23-24 χρόνια (και χωρίς καν νατουραλιζέ)
- Η Σαουδική Αραβία, με έναν παίχτη στο 2.06 και τους υπόλοιπους κάτω από 1.92 (και μάλιστα παίχτες αγνώστων λοιπών στοιχείων οι περισσότεροι, και με φωτογραφίες με μαντήλες
)
- Και τέλος, μία από τις αγαπημένες εθνικές του τόπικ, αυτή της Ταιλάνδης, χωρίς δυστυχώς (και για άγνωστους λόγους) τον παίχτη που κοσμεί το πρώτο ποστ του θέματος, αλλά με την τιμητική διάκριση της πιο κοντής ομάδας του τουρνουά, με μ.ο. ύψους το 1.86, και με ονόματα που ξεχωρίζουν τους αδερφούς Darongpan και Darungpong Apiromvilaichai, όπως και τον νέο αγαπημένο παίχτη φαντάζομαι του SG3ptshooter, τον Attaporn Lertmalaiporn.
Να πούμε τέλος ότι είναι αισθητή (λέμε τώρα) η απουσία από τη διοργάνωση μιας από των ιστορικότερων ομάδων, αυτής του Λιβάνου, όχι για μπασκετικούς αλλά για εξωαγωνιστικούς λόγους, μιας και η ομοσπονδία τους τιμωρήθηκε με 4 χρόνια αποκλεισμό από κάθε διεθνή διοργάνωση...
Λεπτομέρειες για το τουρνουά για όποιον ενδιαφέρεται εδώ
http://manila2013.fibaasia.net/Default.aspx