Η αγαπη μου για το ΝΒΑ απο πολυ μικρος και οι αρχες που ειχα ηταν οτι καθε εποχη ηταν/ειναι ξεχωριστη και οτι μεγαλοι παιχτες εβγαιναν/βγαινουν και θα βγουν.Ισως να μην ξαναβγουν τοσο καλες ομαδες γιατι ο "Κυριος" Στερν εχει φτασει το ΝΒΑ να εχει 30 ομαδες και απο οτι φαινεται θα τις κανει ακομα πιο πολλες
![68.gif](../style_emoticons/default/68.gif)
Τα παρακατω συμπερασματα τα εχω βγαλει εδω και χρονια και δεν αφορουν σχεδον καθολου την Αμερικη τις Η.Π.Α αλλα τον υπολοιπο κοσμο.
Γενικα υπαρχει μια προτιμηση στην δικη μου και πανω σε ηλικια γενια στην δεκαετια του 80 και του 90.Αδιαφορια για το πριν τα 80ς και τους παιχτες(η δικαιολογια δεν τους εχω προλαβει δεν υπαρχει πλεον,Η τεχνολογια βοηθαει να δουμε τους παντες η σχεδον τους παντες εστω και σε μικροτερο βαθμο).Επισης τον Ιουνιο του 1998 για καποιους απο αυτους σταματησε να υπαρχει το ΝΒΑ απο την στιγμη που ο Μαικλ Τζορνταν ευστοχουσε στο τελευταιο καλαθι "ξαπλωνοντας" πριν τον Ρασσελ και χαρειζε στο Σικαγο το 6ο πρωταθλημα σε 8 χρονια και κρεμαγε για δευτερη αλλα οχι τελευταια φορα τα παπουτσια του).Κακο το κεφαλιου τους!Βγηκαν πολλοι και καλοι παιχτες απο τοτε.Ο Τζαμπαρ ειχε πει οτι το ΝΒΑ θα επιβιωσει και χωρις τον Τζορνταν!Αδικο ειχε?Οχι βεβαια.
Οι ιδιοι ομως δεν δινουν δεκαρα οταν ο αλλος υποψηφιος κορυφαιος ολων των εποχων Γουιλτ Τσαμπερλαιν το 1973 σταματησε να παιζει.Ενας τοσο τεραστιος παιχτης που δεν ειναι τυχαιο οτι απο πολλους στην Αμερικη 65αρηδες και ανω οπου εζησαν και αυτον και τον Τζορνταν τον θεωρουν ανωτερο(τον Γουιλτ) εχοντας δει και τους δυο να παιζουν.Αλλα αυτο εκτος Αμερικης δεν ισχυει ουτε 5%.
Οι ιδιοι δεν δινουν δεκαρα για παιχτες του σημερα που δεν κανουν καν τον κοπο να τους δουν.Κι ομως παιχτη σαν τον Λεμπρον και ειδηκα σαν αυτον δεν ειχε δει ποτε το ΝΒΑ.Ο Λεν Μπαιας προγονος του Λεμπρον με ιδιος υψος με πολυ καλο μυικο ιστο αλλα λιγοτερα κιλα δεν πατησε ποτε παρκε ΝΒΑ καθως η κοκαινη "τον προλαβε".Παιχτη σαν τον Γουειντ 1.93 να παιζει σαν 2.03 ουτε.Παρολα αυτα ακους καποιους να μνημονεουν τον Ντομινικ και τον Ντρεξλερ που δεν υπαρχουν σαν παιχτες διπλα στον Γουειντ και στον Κομπι ειτε σαν καριερες ειτε τροπο παιχνιδιου.
Οταν μνημονεονται παιχτες οπως ο Ντρεξλερ και ο Ντομινικ περισσοτερο απο τον "γητευτη" Τζορτζ Γκερβιν,τον Ρικ Μπαρι,τον Φρειζερ και τον καλυτερο σε skills μακραν λευκο ολων των εποχων τον Πιστολ Πιτ Μαραβιτς τοτε αυτα ξερουν αυτα λενε.
Οταν παλι καποιοι(πολλοι ειναι αυτοι) επειδη ο Χακιμ ηταν πιο τεχνιτης τον θεωρουν τον καλυτερο σεντερ ολων των εποχων μαλλον δεν ειδαν ποτε τον Τζαμπαρ στα 70ς(χαιρω πολυ στα 80ς τον εχει δει ολος ο κοσμος) και τον Τσαμπερλαιν στα 60ς.Η μηπως ειναι ανωτερος σε καριερα και στο prime του απο τον Σακιλ.Οχι κατα την αποψη μου.
Ο Ματζικ,ο Μπερντ και ο Τζορνταν ειναι σιγουρα ξεχωρηστα κεφαλαια στην Ιστορια του ΝΒΑ.Αλλο τοσο ομως ειναι ο Τσαμπερλαιν,ο Ρασσελ και ο Ρομπερτον.Αλλο τοσο ηταν ο Τζαμπαρ.Ο Ντανκαν και ο Σακιλ.Αλλο τοσο θα ειναι ο Κομπι,ο Γουειντ και ο Λεμπρον.
Επισης παντα μπορει να βγει η να μην καποιος καλυτερος παιχτης απο τον υποτειθεμενο καλυτερο.Αυτο ειναι υποκειμενικο.
Το να μηδενιζουμε καποιον με βαση τις εποχες ειναι τραγικο λαθος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Οταν καποιοι παλαιοτεροι και μη λενε οτι ο Τσαμπερλαιν ειναι ο καλυτερος και οχι ο Τζορνταν λενε "ελα μωρε αυτος ηταν γιγαντας Γολιαθ και επαιζε μονος του δεν ειχε αντιπαλο" οταν ομως τους λεει ο αλλος "αν ο Τσαμπερλαιν ηταν Γολιαθ και κυριαρχουσε τοτε ο Τζορνταν ηταν ο Σουπερμαν και με τα αθλητικα προσοντα που ειχε οχι να τον μαρκαρουν δεν μπορουσαν στα 80ς αλλα ουτε να τον δουν" τοτε η δικαιολογια δεν τους κανει.Και ο ΜJ και ο Γουλτ ειχαν κατι το ξεχωρηστο για να κυριαρχησουν οπως εχει σημερα ο Λεμπρον,οπως ειχε ο Σακ οπως ειχε ο Τζαμπαρ.
Επειδη εχω ταξηδεψει στην Αμερικη και ξερω πως λειτουργουν οι Αμερικανοι συμφωνω απολυτα μαζι τους.
Ριχνουν μεσα σε ενα "Καζανι" ξεκινωντας απο τον Μαικαν και φτανοντας μεχρι τον Ντουαιτ Χαουαρντ και τους αφηνουν "να βρασουν" μια ολοκληρη καριερα.Δεν τους ενδιαφερει αν ο Μαικαν επαιζε με γυαλια και ο Χαουαρντ ειναι "ο Σουπερμαν" αλλα μια καριερα μια διαδρομη και στο τελος της καριερας γινεται ταμειο!!!Οταν αυτο γινει και στην Ευρωπη και στον υπολοιπο κοσμο τοτε θα υπαρχει "υγεια" οσο αφορα τις αποψεις.
Οι εποχες παντα ηταν διαφορετικες μεγαλοι παιχτες ομως εβγαιναν και βγαινουν.