απο
http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4925ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΙΑΣΤΟΥΣ
''ΤΗΝ ΠΑΘΑΤΕ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ......ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ???''
Ξεκινησα μια ηλιολουστη ημερα απο το ξενοδοχειο μετα απο την κοπωση της προηγουμενης ημερας σκι αλλα και του πολυωρου ταξιδιου για το χιονοδρομικο κεντρο XXX (στην δικια μου περιπτωση Bansko)
Κανοντας το αγαπημενο μου σπορ, μερικες δυνατες καταβασεις (αφου πρωτα κανουμε προθερμανση....ευτυχως!)
αισθανθηκα κουραση (1ο Λαθος : το λαθος ξεκιναει οτι δεν σταματαω......)
παρολαυτα επειδη βρισκομουν σε μια τελεια μερα και επειδη ειχα δωσει ραντεβου με τον Σπυρο λιγα χιλιομετρα πιο κατω και λογω της ουρας τον ειχα στησει
(Λαθος 2ο : Δεν επρεπε να αγχωθουμε για κανενα λογο...συνεχιζω ανετα να καρβαρω με μεγαλη ταχυτητα στις πιστες χαλι (παλι καλα που ηταν τελεια πατημενες...) και πανω στην τρελη χαρα ενω αισθανομαι κουραση δεν εχω κατσαβιδι να μειωσω τις δεστρες στο αρχικο 5,5 που τις ειχα τοσο καιρο και τις εβαλα στο 6 οταν λιγες μερες πριν ημουν στους αγωνες στην Βασιλιτσα Λαθος 3ο
Κατεβαινοντας μια δυσκολη σχετικα πιστα με συνεχομενη κλιση (σχεδον μαυρη) σε ενα αριστερο σλαλομ χανω τον ελεγχο (ταχυτητα τουλαχιστον 70χλμ+ μετρημενη με gps) θεωρητικα με το επομενο δεξι σλαλομ μειωσα αρκετα ταχυτητα και ετσι στο επομενο αριστερο σλαλομ (με μικρη σχετικα ταχυτητα προσπαθω να διορθωσω και να επαναφερω την ολη μου ισορροπια, διοτι οπως προανεφερα ειχα χασει τον ελεγχο και κατεβαινα λιγο ατσουμπαλα...εκει γινεται το μεγαλο ατυχες περιστατικο και ενω απο το αριστερο σλαλομ προσπαθω να ερθω στην ευθεια (προς δεξι σλαλομ) το αριστερο μου ποδι επανερχεται ενω το δεξι <κολλαει> σχεδον κυριολεκτικα στο εδαφος με αποτελεσμα το γονατο να κανει (μικρη) στροφικη κινηση μεν, ικανη δε να επιφερει την συντριπτικη ολικη ριξη του προσθιου χιαστου και ενα προβλημα στον μηνισκο.(οπως διεγνωσθηκε εκ των υστερων)
Ακουληθησε πτωση σχεδον με το πλαι και το σωμα μου κυλουσε με ταυτητα στην αποτομη πλαγια μεχρι που ασυναισθητα εβαλα το αριστερο ποδι να κοντραρει την πλαγια και να σταματησω τελιως (το δεξι δεν το ενιωθα καθολου και ειχα ενα πονο αλλα οχι σε σημειο να φωναζω...
Οπως καταλαβαινετε το δεξι πεδιλο δεν εφυγε απο την πτωση παρολο που η ρυθμιση της δεστρας ηταν μολις 0.5 μεγαλυτερο απο το συνηθισμενο μου νουμερο στο οποιο βγαινει κανονικα η δεστρα.
Τα επακολουθα ηταν να φωναξω εναν ανθρωπο που βρισκοταν στην πιστα (λαθος 4ο : ποτε δεν κανουμε σκι μονοι μας και εκεινη την καταβαση την πραγματοποιησα εντελως μονος...)
και με το αριστερο ποδι να κατεβω ολη την υπολοιπη πιστα μεχρι να παω στο ιατρειο...(θα μπορουσα καλλιστα να περιμενω βοηθεια αλλα εκεινη την στιγμη ετσι επραξα)
Στην συνεχεια και για καλη μου τυχη ειχα πληρωσει για την εξτρα ασφαλεια που εδινε το χιονοδρομικο προαιρετικα (μια και στην τιμη της καρτας δεν υπηρχε ασφαλεια...) και ετσι με κατεβασαν με snowmobile στην κλινικη(ευτυχως διαθετει και απαυτο) οπου διεγνωσαν κακωση αλλα μου συνεστησαν να κανω μαγνητικη τομογραφια μολις επιστρεψω στην Αθηνα.
Φυσικα δεν μπορουσα να φανταστω σε καμια περιπτωση τι ειχε συμβει....
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Αρχικα πρεπει να γινει οπωσδηποτε μαγνητικη τομογραφια......το κοστος ειναι υψηλο και γιαυτο οσοι δεν εχουν ιδιωτικη ασφαλιση.....θα περιμενουν ισως και μηνες........
(θα αναφερω στην συνεχεια περι ασφαλειας και την χρησιμοτητα της,που τωρα πραγματικα την καταλαβα 100%)
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΑΤΡΟΥ - ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ
Αρχικα να πω οτι δεν πρεπει να φοβομαστε το να μας εξετασουν γιατροι το συντομοτερο.
Δεν πρεπει να αμελησετε επουδενι το να σας δει καποιος σωστος ορθοπεδικος. Εδω φτανουμε στο σημειο αφου εχουμε καποιες ενοχλησεις να παμε σε εναν πολυ καλο ορθοπεδικο ο οποιος να μας εμπνεει εμπιστοσυνη και φυσικα να μην μας πετσοκοψει χωρις να εχουμε τιποτα.
Στο σημειο αυτο επειδη ειχα και αλλες ατυχιες παλιοτερα επιτρεψτε μου να εκφρασω την γνωμη μου και να πω οτι τον καλο ιατρο τον επιλεγουμε οπως και τον πιλοτο. Περισσοτερες ωρες πτησεις και σχετικα νεος. Για παραδειγμα και ο Μητσου ηταν περιφημος ιατρος αλλα τα τελευταιο ετος ακουστηκαν αρκετες αποτυχιες που ειχε σε επεμβασεις, οποτε επιλεγουμε καποιους ιατρους και παιρνουμε τουλαχιστον 2-3 γνωμες
Στην δικη μου περιπτωση πηγα στον Εργινουσακη αρχικα, επειτα στον Καρακιτσιο (φοβερος γιατρος και ηταν ο ιατρος του Παρνασσου για αρκετα χρονια παλιοτερα) και τελος πηγα στον Νικολαου που ειναι ο Νο1 στην Ελλαδα οσο αφορα το γονατο και την αποθεραπεια που συστηνει.
Μετα απο δυσκολη επιλογη μεταξυ των 2 τελευταιων αποφασισα να την κανω στον Νικολαου.
Να ξερετε οτι ενας σωστος ορθοπεδικος κανει πρωτα κλινικη εξεταση και κανει διαγνωση και μετα βλεπει την μαγνητικη τομογραφια
Στην περιπτωση μου σταθηκα τυχερος που μεσα στην ατυχια μου. Δεχτηκε να με δει σε 3 ημερες, ενω το συνηθισμενο ειναι 2-3 μηνες! (ναι καλα ακουσατε...)
Το κοστος του τελευταιου ανερχεται σε 3000€ μαζι με το team.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Συνηθως αυτο εχει να κανει με το ιατρικο
team και με το νοσοκομειο που συνεργαζεται ο εκαστοτε ορθοπεδικος,συνηθως ειναι ιδιωτικο νοσοκομειο και το κοστος υλικων και φαρμακων ανερχεται στα 3000-4500 €
ΓΙΑΤΡΕ ΦΥΣΙΚΟ Η ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ????
Το τεχνητο μοσχευμα συνισταται σε επαγγελματιες αθλητες η σε ανθρωπους που θελουν να αθληθουν σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα. Συνηθως σε 3-4 μηνες μπορουν να παιξουν μπαλα, ενω το φυσικο μοσχευμα εχει μακρυτερο χρονο αποθεραπειας, περισσοτερους πονους και πρεπει να εχουμε περισσοτερο υπομονη.
Παιζουμε <μπαλα> στους 6-8 μηνες αλλα εχουμε διπλασια χρονικη διαρκεια ζωης του μοσχευματος απ' οτι το τεχνητο το οποιο σε πολλους εχει προκαλεσει φθορες μετα απο χρονια και χρειαζεται αντικατασταση με νεα επεμβαση.
Σημαντικο ειναι να πειτε στον ιατρο σας με τι σπορ ασχολειστε ωστε να παρει το φυσικο μοσχευμα απο συνδεσμους, μυς που δεν θα χρησιμοποιησετε σε εντονη μορφη το επομενο ετος. Αλλο μοσχευμα παιρνουν για την αποκατασταση ποδοσφαιριστων και αλλο ας πουμε για επαγγελματις χορευτες.
Τωρα ολοι θα αναρωτιεστε σκι μετα απο ποσο καιρο μπορω να κανω με φυσικο μοσχευμα ???
Το σκι θεωρειται το πιο επιπονο σπορ μετα απο επεμβαση χιαστων και συνισταται 1 ετος για να μπορειτε αφορα να κανετε σκι. Βεβαιως υπηρξαν και αθλητες φιλοι που μετα απο εγχειρηση ρηξης χιαστων σε 6 μηνες εκαναν κανονικα σκι, αλλα η προληψη και η σωστη αποθεραπεια ειναι πιστευω το σημαντικοτερο.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Αφου αποφασισεται να μπειτε και κλεισετε το ραντεβου σας και εφοσον εχετε καποιο μεγαλο χορηγο να σας στηριξει για το υπερογκο συνολικο κοστος (περιπου 9000-10000€) γι'αυτο οσοι δεν εχετε ιδιωτικη ασφαλιση και με χομπυ το σκι σημιωμενο σκεφτειτε την επομενη φορα-χρονια που θα πατε για σκι να εχετε συνεργαστει με καποιο προγραμμα και πανω απο ολα με καποια εμπιστη εταιρεια που σιγουρα δεν θα σας κρεμασει...
Να επανελθω στο θεμα μας...Το χειρουργειο διαρκει περιπου 1,5 ωρα με 2 ωρες μαζι με την ναρκωση κλπ. Συνηθως ξεκιναει πρωινες η μεσημεριανες ωρες και την 1η ημερα με τα αντιφλεγμωνοδη, τις μορφινες, τα παυσιπονα και τα κοκκινα κουμπακια (Γιωτα κατι ξερεις...) την βγαζετε με καποια πονακια, ζαλαδες και καθολου διαθεση. Μετα τις 22.00 αρχιζουν αρκετες ζαλαδες και πονοι ανυποφοροι
Η 2η ημερα μπαινει με αρκετους πονους....δυσκολια αν θελετε τουαλετα θα συναντησετε μεγαλη...και οι δυνατοι πονοι σταματουν με το που αφαιρουνται τα σωληνακια και γινεται η πρωτη αλλαγη.
Πριν φυγετε απο το νοσοκομειο ο ιατρος Νικολαου μας πηγε στο φυσιοθεραπευτηριο του Ιατρικου κεντρου οπου με το ΣΠΡ εγιναν οι πρωτες φυσιοθεραπειες (μια πρωι και μια το απογευμα πριν το εξιτηριο).
Απο την 3η ημερα και μετα θα ακολουθησει αναλυτικο ημερολογιακο προγραμμα το οποιο θα αναρτησω μολις τελιωσει και αυτη η εβδομαδα οποτε θα εχω μια πληρη αποψη των 25 ημερων.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
Σημαντικοτατο να πατε σε καποιον που πραγματικα εχει εμπειρια απο ομαδες ποδοσφαιρου (μια και εκει παθαινουν ριξη χιαστου και γνωριζουν σωστη και γρηγορη φυσιοθεραπεια. Παρ' ολο που εχω εναν πολυ καλο φιλο φυσιοθεραπευτη η κινησιοθεραπεια δεν κανει απο μονη της τιποτα και τα ρευματα, λειζερ, σπρ και ασκησεις με μηχανηματα ειναι απαραιτητες μεχρι να πεταξετε τις πατεριτσες.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ.