Στο poll είμαστε πιο δημοκρατικοί βάλαμε και Jokic για τους Denver lovers αυτού του ντουνιά, αλλά παρακάτω είναι που θα παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες υποψηφιότητες για φέτος:
***
1. Russell Westbrook
62 αγώνες, 31.7π, 10.7ρ, 10.1ασ, 1.6κλ, 42.0% σουτ, 5.5 λάθη σε 34.8 λεπτά
Ρεκόρ Ομάδας: 35-27

Ξεκινάμε με τον Ράσελ γιατί για αυτόν έχουμε να πούμε τα περισσότερα. Η χρονιά που κάνει σε επίπεδο ατομικών στατιστικών είναι σπάνια και θα μείνει στην ιστορία. Αν τα στατιστικά θα του δώσουν το MVP, αυτό θα το δούμε στην πορεία. Θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1961-62 και τον Oscar Robertson (30.8π, 12.5ρ, 11.4ασ) που θα δούμε παίκτη να τερματίζει με +10 κατά μέσο όρο σε τρεις στατιστικές κατηγορίες. Ακόμα και αν δεν είναι μέσα, θα είναι μέσα στις κορυφαίες 6-7 all around στατιστικά χρονιές.
Κρατάω στην άκρη όσα λέγονται ότι του χαρίζονται ριμπάουντ από συμπαίκτες, οι οποίοι κάνουν διπλά σκρην για να βγει ελεύθερος cutter και να πάρει την πάσα για να γραφεί ασίστ (αυτό το γράφω εγώ ως υπερβολή...) κλπ. Αυτά είναι προπαγανδιστικό υλικό των haters. Ναι, πηγαίνει και κάθεται στις βολές για το ριμπάουντ, πηγαίνει για το αμυντικό, δε βλέπω που είναι το κακό. Εξ' άλλου το ριμπάουντ είναι θέμα θέλησης καθαρά, το παίρνει και κερδίζει τη μπάλα αυτός που πάει πάνω της με την περισσότερη θέληση και δύναμη. Αυτός είναι ο Westbrook και είναι γνωστό όταν θέλει κάτι δεν υπάρχουν πολλοί/πολλά πράγματα που μπορούν να σταθούν ως εμπόδιό του. Το ίδιο συμβαίνει και στην επίθεση με το usage (το ποσοστό % εκδήλωσης επίθεσης από έναν παίκτη σε σχέση με το συνολικό πλήθος επιθέσεων της ομάδας του) να εκτινάζεται στο 42.1% για το μεγαλύτερο όλων των εποχών (Kobe 05-06: 38.7%, Jordan 86-87: 28.3% κοκ). Εκείνος το έχει ξανακάνει ήδη στην προ-προηγούμενη χρονιά-πρόβα τζενεράλε (2014-15: 38.4%) των Thunder χωρίς Ντουράντ (έπαιξε 27/82 παιχνίδια) και στο δεύτερο μισό έδειξε τί να περιμένει ο κόσμος από αυτόν σε ένα αντίστοιχο μελλοντικό σενάριο. Τη χρονιά που διανύουμε δηλαδή...
Κανένα επιχείρημα "αν είχε και αυτός το 42% των επιθέσεων της ομάδας του θα έκανε το ίδιο" δε μπορεί να σταθεί στην περίπτωση του Westbrook, έχει φτάσει σε αυτά τα νούμερα επειδή είναι αυτός που είναι, επειδή μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο μερίδιο ευθύνης και κούρασης, το σώμα του μπορεί, το μυαλό του και τα προσόντα του μπορούν, μιλάμε για μια μηχανή, τον πιο αθλητικό και συνάμμα ατρόμητο guard που έχουμε δει μετά τον Jordan (βλέπω τον Kobe περισσότερο ως shooter, παρά ως drive to the basket παίκτη) σε αυτές τις σωματικές διαστάσεις περίπου (6'3"-6'6"). Κανένα επιχείρημα "χαριστικών ριμπάουντ" δε μπορεί να σταθεί όταν οι Thunder κερδίζουν τη Utah, τους Cavs ή τους Grizzlies και βρίσκονται εντός playoffs από την αρχή της χρονιάς ή όταν γράφει σε παιχνίδια 17, 18 ριμπάουντ μπορεί και περισσότερα.
Αυτό που μπορεί να πληγώνει κάπως την ομάδα του είναι τα 5.5 λάθη, που είναι το δεύτερο χειρότερο μετά το αντίστοιχο φετινο του Harden (και τα δύο μοναδικά που υπάρχουν), για παίκτη με τουλάχιστον +25 στο σύστημα αξιολόγησης PER (ή που σκοράρει περισσότερους από 25 πόντους κατά μέσο όρο) σε τουλάχιστον 2.000 αγωνιστικά λεπτά.
Κατά τα άλλα σε συγκριτικά ατομικά νούμερα φέτος βρίσκεται:
* 1ος σε πόντους συνολικά και κατά μέσο όρο
* 3ος σε ασίστ ανά παιχνίδι
* 8ος σε συνολικά κλεψίματα
* 12ος σε ριμπάουντ ανά παιχνίδι
* 1ος στο PER
* 9ος σε Win Shares
* 1ος στο Νet +/- (1ος στο επιθετικό, 3ος στο αμυντικό) κάτι που σχεδόν του δίνει και την πρωτιά στο Value over Replacement Player -εδώ είναι οι σημαντικότερες ατομικές χρονιές ως προς την συμβολή ενός παίκτη,ως αξία συμμετοχής, στην ομάδα του
* με τα 30 triple double έως τώρα χρειάζεται 1 ακόμα για να περάσει τον Wilt για τη δεύτερη θέση όλων των εποχών και 11 ακόμα (στα 20 παιχνίδια που απομένουν) για να πιάσει τον Robertson.
Σημείωση: οι δύο πιο πρόσφατοι παίκτες χρονικά, που ξεπέρασαν τους 30 πόντους κατά μέσο όρο σε μια φουλ χρονιά, πήραν το Βραβείο του MVP σπίτι τους (Curry 2015-16, Durant 2013-14).
Που κερδίζει σε σχέση με τους ανταγωνιστές:
* στο μέτριο supporting cast. Χρόνια προσπαθεί ο Presti να φέρει περιφερειακό με σουτ της προκοπής, φέτος σκότωσε Payne για McDermott, δουλειά δε γίνεται όμως. Έχει μείνει ο Adams να τραβάει την κουπάρα, με λίγο από Oladipo και Kanter και ό,τι γίνει.
* στα τρομακτικά ατομικά νούμερα
* στο ότι θα είναι ο δεύτερος παίκτης στην Ιστορία που θα κάνει TD χρονιά και "πώς γίνεται να μην πάρει το MVP και μόνο γι' αυτό?". Για την ακρίβεια: υπάρχει κάποιος άλλος παίκτης φέτος που έκανε/αναμένεται να κάνει κάτι μεγαλύτερο από αυτό και το δικαιούται περισσότερο? Θα βγει και θα πει ο Harden: "ΕΓΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!", αλλά επειδή ξέρουμε ότι είναι αγαπημένη του συνήθεια να αυτοπροτείνεται για MVP, δε θα τον πάρουμε και πολύ στα σοβαρά. Θα τον δούμε όμως περισσότερο στη συνέχεια...
Πού χάνει:
* ότι η ομάδα του δεν είναι καν στις 4 καλύτερες σε επίπεδο ρεκόρ περιφέρειας
* ότι έχει το υψηλότερο usage% όλων των εποχών
***
2. Kevin Durant
59 αγώνες, 25.3π, 8.2ρ, 4.8ασ, 1.1κλ, 1.6τ, 53.7% σουτ, 2.3 λάθη σε 33.6 λεπτά
Ρεκόρ Ομάδας: 50-11

"Sir! Kevin Durant is down. Sir we lost KD"... Ο KD είναι έξω λογικά μέχρι το τέλος της regular... Δεδομένης της κακής σχέσης του με τους τραυματισμούς, δε θα περίμενα οι Warriors να τον ζορίσουν να μπει γρήγορα, επιπλέον έχουν και το ρεκόρ να μη χρειαστεί να το βιάσουν. Πώς θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση οι Warriors είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά ας δούμε τί έχει καταφέρει ο Durant έως τώρα με την νέα του ομάδα.
Να παραδεχτούμε ότι οι αυτοι Warriors, οι Warriors του Durant ας πούμε για να τους διαχωρίζουμε από τις v.0 και v.1 των προηγούμενων ετών, αποτελούν ένα από τα πιο θεαματικά επιθετικά σύνολα όλων των εποχών? Θα μπορούσαμε. Απολαυστικό, θεαματικό, ποιοτικό, unselfish basketball, είναι μερικά επίθετα που ταιριάζουν με τους φετινούς GSW. Τί έδωσε πρακτικά ο Durant? Πολλαπλές επιθετικές επιλογές, περισσότερα spot απειλής, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, περισσότεροι πονοκέφαλοι στο αντίπαλο scouting, διάθεση για νίκες.
Στατιστικά σε ομαδικό επίπεδο όλα αυτά μεταφράζονται στα εξής:
* ελαφρά βελτίωση του Offensive Rating σε 116 από 114.5, και του DRating σε 103.9 από 103.8
* ελαφρά βελτίωση του Effective FG% σε 56.5% από 56.3%
* βελτίωση της επίθεσης σε 117.5 κατά μ.ο. από 114.9 πέρυσι κάτι που σημαίνει θετική μεταβολή στον δείκτη Διαφοράς Πόντων +/- σε 12.2 πόντους από 10.8 αντίστοιχα
Το περσινό ρεκόρ είναι αυτή τη στιγμή αδιανόητο να επαναληφθεί, από τους Warriors τουλάχιστον, για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή πλέον είναι περισσότερο αναμενόμενοι, περισσότερο scouted ορθότερα (λείπει και ο ορισμός του ανεξπέκτου ο Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα!

Η συμβολή του Durant στην επιθετική βελτίωση των Warriors είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο προς μεγάλη μας έκπληξη παρατηρούμε ότι κάνει career season (στα 28 του!!! κι ενώ είναι κυρίως επιθετικός παίκτης!) σε δύο πολύ σημαντικές αμυντικές στατιστικές κατηγορίες: τα κοψίματα (1.6) και τα αμυντικά ριμπάουντ (7.6), ενώ επίσης career season κάνει και στα λάθη, περιορίζοντάς τα στα 2.3. Συγκεκριμένα μόνο ο Durant, o Jordan και ο English έχουν κάνει χρονια με +25 πόντους, +4 ασίστ και λιγότερα από 2.4 λάθη ανά αγώνα!
Ατομικά φέτος:
* 2ος σε Win Shares
* είναι 10ος σε πόντους ανά παιχνίδι
* 10ος σε κοψίματα ανά παιχνίδι
* 3ος σε TrueShooting% και 7ος Effective FG%
* 6ος στο Νet +/-
Που κερδίζει σε σχέση με τους ανταγωνιστές:
* παίζει στους Warriors που έχουν ήδη 50 νίκες 20 παιχνίδια πριν το τέλος με αυτόν μέσα στα 59 από τα 61 που έχουν παίξει. Πιθανότατα θα έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και πολλές φορές αυτό αρκεί και μόνο για το MVP.
* η ομάδα στην οποία αγωνίζεται για πάνω από το 50% των αγώνων της, από το 2011-12 και μετά, καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στα 5 καλύτερα ρεκόρ στο ΝΒΑ.
* ήδη στα πρώτα δύο παιχνίδια που λείπει (βάζω και το παιχνίδι με τους Wizards) οι Warriors δεν κατάφεραν να κερδίσουν και όπως φαίνεται θα ζοριστούν να τα φέρνουν βόλτα στα επόμενα μέχρι το τέλος. O Durant είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτών των Warriors που έχουν στηθεί με εκείνον ως βασικό άξονα. Οι Warriors δεν ήταν και δεν είναι προετοιμασμένοι για την απουσία του Durant, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κόπωση και φθορά των Curry και Green κυρίως, ενώ το ομαδικό ρεκόρ θα πέσει. Αντιθέτως τα παραπάνω σε επίπεδο αξιολόγησης MVP θα δώσουν πόντους υπέρ του Durant. Αυτό βεβαίως ερμηνεύεται στην αξιολογηση και αρνητικά (βλ. παρακάτω)
* στα Team Analytics φαίνεται να έχει βελτιώσει συνολικά τους Warriors, κάτι που οι Αμερικάνοι με δικαίωμα ψήφου τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το μετράνε.
Πού χάνει:
* έχει συμπαίκτες άλλους τρεις all-stars και δεν είναι και το πλέον ακατόρθωτο να κάνεις νούμερα και νίκες.
* τα νούμερά του δεν είναι super wow, είναι all-star νούμερα, αλλά δε βγάζουν μάτια.
* τραυματίστηκε και θα χάσει το τελευταίο 1/4 της σαιζόν, δεδομένου ότι οι άλλοι υποψήφιοι θα συνεχίζουν να παίζουν και να φαίνονται, ενώ οι όποιες θετικές εντυπώσεις του Durant έχουν "παγώσει" μέχρι το σημείο και για το διάστημα μόνο που έπαιζε...
***
3. James Harden
62 αγώνες, 28.8π, 8.0ρ, 11.3ασ, 1.5κλ, 43.7% σουτ, 5.8 λάθη σε 36.5 λεπτά
Ρεκόρ Ομάδας: 43-19

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ξεκινάς την παρουσίαση του τρίτου κατά σειρά προτίμησης υποψήφιου MVP λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική έκδοση του πρώτου (βλ. Westbrook), αλλά κάτω από άλλες συνθήκες, όπως και με διαφορετικά αποτελέσματα. Οι άλλες συνθήκες είναι τα διαφορετικά υλικά -στους συμπαίκτες αναφέρομαι, που είναι περισσότερο shooters από αυτούς της Όκλας, ή μάλλον... είναι ή shooters ή παίκτες ρακέτας (και κυρίως όχι playmaker ρακέτας), άλλο είδος μπασκετμπολίστα δεν καλλιεργείται στο Houston αυτές τις μέρες. Οπότε τί θερίζουμε? Ασίστ από τα τρίποντα που βάζουν οι άλλοι, ποντάκια από το γρήγορο tempo που μας αρέσει πολύ και μας πάει επίσης, ε και νίκες γιατί στη Regular δεν βρίσκουμε και μεγάλη αντίσταση στην άμυνα, γιατί να μην κερδίσει η καλύτερη επίθεση στην τελική, έτσι κι αλλιώς 8/10 ομάδες άμυνα δεν παίζουν, είτε γιατί δεν ξέρουν, είτε γιατί δεν την πιστεύουν ως μέσο επιτυχίας, είτε γιατί "έτσι κάνουν όλοι".
Ο Harden αυτοπροτάθηκε και φέτος για το Βραβείο, είναι κάτι που κάνει με συνέπεια. Το σύστημα του D' Antoni και η επιμονή του στο γνωστό fast pace παιχνίδι με small ball και full αντεμόλα τριποντέλα, είχε θετική επίδραση στα στατιστικά του Harden, από τη στιγμή που του δόθηκε η ευθύνη ως βασικού ball handler playmaker.
Οι Rockets βελτίωσαν το +/- τους κατά 7 πόντους (Μ.Ο. επίθεσης +115 -108 στο 2016, +106.5 - 106.4 στο 2015) περίπου και το Offensive Rating τους σε 115.0 από 108., κάτι που είναι αποκλειστικά δουλειά των εμπνεύσεων του D' Antoni, αφού η μεταβολή προήλθε από την καλύτερη επίθεση. Η ευστοχία αυξήθηκε στο 36.3% στα τρίποντα (από 34.7%) και στο 55.1% στα δίποντα (από 51.4%) μέσα σε μία χρονιά. Ήδη 20 ματς πριν το τέλος η ομάδα έχει ξεπεράσει τον περσινό αριθμό νικών της (41) και αν μη τι άλλο, η χρονιά είναι ήδη πετυχημένη, ως προς το ρεκόρ της regular.
Στα ατομικά στατιστικά γράψαμε τα εξής:
* 1ος σε Win Shares
* 1ος σε ασίστ/αγώνα
* 3ος σε πόντους/αγώνα
* 2ος στο +/-
* 2ος στο VOR και 5ος στο PER
* 1ος σε εύστοχες βολές και σε προσπάθειες (εδώ και 3 χρόνια τώρα δεν υπάρχει δεύτερος)
Που κερδίζει σε σχέση με τους ανταγωνιστές:
* η ομάδα του πάει καλά και θα κλείσει με πάνω από 55 νίκες, που είναι καλό νούμερο για αυτούς που ψηφίζουν λαμβάνοντας υπόψιν περισσότερο τον παράγοντα "ομαδικό ρεκόρ"
* οδηγεί την κούρσα σε ασίστ και είναι τρίτος σε πόντους, Oscar Robertson και Tiny Archibald έχουν κάνει μόνο +28π και +11ασ σε μια χρονιά, αλλά αυτό δεν νομίζω να μετρήσει ιδιαίτερα όταν ο Russ τελειώσει με triple double
Πού χάνει:
* του αρέσει να αυτοπροτείνεται για MVP, το είπαμε... Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν έπιασε και την προηγούμενη φορά επίσης.
* κάνει πολλά λάθη. Έχει κάτω από 2.0 στο AST/TO και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε AST/TO στην Ιστορία για παίκτες με πάνω από 8 ασίστ σε μια χρονιά κατά μέσο όρο. Το μόνο θετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι την χειρότερη έχει ο φετινός Westbrook.
***
4. Kawhi Leonard
55 αγώνες, 25.9π, 5.9ρ, 3.4ασ, 1.8κλ, 48.6% σουτ, 2.1 λάθη σε 33.5 λεπτά
Ρεκόρ Ομάδας: 47-13

H μεγαλύτερη ατομική βελτίωση σε νούμερα στο 2016 από όλους τους παραπάνω υποψήφιους, έρχεται ταυτόχρονα με την είσοδο του Kawhi Leonard στη συζήτηση για τον MVP, για πρώτη φορά τόσο έντονα. Ο Popovich είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή της σαιζόν ότι απαιτεί να είναι περισσότερο ενεργός στην επίθεση, παίρνοντας μεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερες προσπάθειες. Κάτι τέτοιο είδαμε και στην πράξη με τον Leonard να εκτοξεύεται στους 26 πόντους κοντά (+4.7 σε σχέση με πέρυσι) και στις 3.4 ασίστ (+0.8 αντίστοιχα), τον είδαμε να παίρνει τελευταία σουτ, και να χαρίζει νίκες με game winning ενέργειες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι σουτάρει με ...38% στα τρίποντα σε σχέση με το περσινό εξωπραγματικό (για τους μέσους όρους του) 44%. Φυσικά το 38% είναι καλύτερο από όλους τους ανταγωνιστές του για το MVP...
2016-17 Stats:
* 2ος στο PER
* 3oς σε Win Shares
* 7oς σε κλεψίματα/αγώνα
* 9ος στο σκοράρισμα/αγώνα
* 8ος στο Defensive Rating και στο +/-
* 7oς στο ποσοστό ευστοχίας στις βολές
Που κερδίζει σε σχέση με τους ανταγωνιστές:
* οι Spurs έχουν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, μάλιστα πλέον μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά, μιας και ο Durant θα χάσει αρκετά ματς
* ανταποκρίθηκε στον ρόλο του νέου ηγέτη των Spurs μετά την αποχώρηση του Duncan και επίσημα (ουσιαστικά το έκανε ήδη από πέρυσι, αλλά δεν είχε τόσο πολύ τα χαρακτηριστικά του μπροστάρη)
* βελτίωσε σημαντικά τα επιθετικά του στατιστικά
* έχει μεγάλο defensive impact στην ομάδα του, είναι μακράν ο καλύτερος από τους ανταγωνιστές του στο two dimension game, μπορεί να κερδίσει πλέον το παιχνίδι και από την άμυνα του και από την επίθεσή του (να ρίξω το vid με το τέλος του NOLA-SAS???)
* είναι... υποχρεωμένος να παίζει σε ομάδα του Popovich, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί τη μια βραδιά να παίζει ως συμπαίκτης με τον Mills και τον Ginobili, την άλλη με τον Bertans και τον Laprovittola, την άλλη με τον Dedmon και τον Lee, την παράλλη με τον LMA και τον Pau κοκ. Αναγκαστικά χάνει σε όρους ομαδικής χημείας σε αντίθεση με ανταγωνιστές του που απολαμβάνουν σταθερότερο rotation (π.χ. Durant, Harden), κάτι που του δίνει πόντους, αφού με την προσαρμοστικότητά του καταφέρνει να ανταποκριθεί κάτω από οποιαδήποτε σύνθεση
Πού χάνει:
* έχει σχετικά υψηλό usage% (7ος με 31.3%), αλλά και πάλι δεν είναι υπερβολικό για τους 26 πόντους που σκοράρει
* είναι low profile και δε ζητάει τη μπάλα για να διακριθεί όσο άλλοι. Δεν είναι σημαντικό κριτήριο όμως.
***
5. LeBron James
55 αγώνες, 25.9π, 8.1ρ, 8.9ασ, 1.3κλ, 53.9% σουτ, 4.2 λάθη σε 37.6 λεπτά
Ρεκόρ Ομάδας: 42-18

Ατομικά μια μέτρια χρονιά για τον Λεμπρόν, σκοράρει περίπου τους ίδιους πόντους σε σχέση με πέρυσι με σχεδόν μία προσπάθεια λιγότερη, απόρροια του βελτιωμένου ποσοστού στα σουτ τριών πόντων (40%), είναι στην καριέρα του η τρίτη πιο εύστοχη χρονιά του συνολικά, χωρίς να υπάρχει κάποιο pattern. Πιστεύω φέτος βοηθάει η παρουσία του Love και των άλλων spot shooters πλέον (Frye, Korver κλπ), με συνέπεια να βρίσκεται σε θέση, όπως και οι συμπαίκτες του, να εκτελούν σουτ με ακόμα καλύτερες συνθήκες, όσο το δυνατόν πιο αμαρκάριστα. Ηδη στο match με τους Hawks έβαλαν 25 τρίποντα και πηγαίνουν και αυτοί (όπως και οι Rockets) στον δρόμο που χάραξαν από πέρυσι οι Warriors, να τους κερδίσουν με το δικό τους όπλο δηλαδή.
Που κερδίζει σε σχέση με τους ανταγωνιστές:
* όπως και ο Kawhi, έχει έντονη παρουσία και στις δύο πλευρές του παρκέ. Επηρεάζει τό παιχνίδι όσο κανείς άλλος παίκτης στο ΝΒΑ, ακόμα και σήμερα
* κάνει career year σε ριμπάουντ (8.1) και ασίστ (8.9)
* Παίζει με το μικρότερο usage% (29.5%) της καριέρας του μετά τη δεύτερή του χρονιά, εδώ και 12 χρόνια δηλαδή περίπου (μέσος καριέρας 31.5%)
Πού χάνει:
* πουλάει τη μπάλα πιο εύκολα από κάθε άλλη χρονιά του (4.2 λάθη, πρώτη φορά ξεπερνάει τα 4 στην καριέρα του)
* έχει στήσει την ομάδα γύρω του με τους παίκτες που θέλει, αν κάποιος δεν του κάνει φεύγει και έρχεται άλλος που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στο στυλ παιχνιδιού που του αρέσει
* αγωνίζεται σε ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας