Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Τα αποσυρμενα νουμερα των Σελτικς
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > NBA > History
Das Kapital
Tα αποσυρμενα νουμερα των σελτικς




Οι Μποστον Σελτικς ειναι η μεγαλυτερη ομαδα μπασκετ ολων των εποχων και αφου στο ΝΒΑ οι ομαδες εχουν την ανεση να αποσυρουν καποιες φανελες προς τιμη καποιων θρυλικων φιγουρων,αν μη τι αλλο οι Σελτικς θα ηταν αυτοι που εχουν τις περισσοτερες κρεμασμενες φανελες.



00 Robert Parish-O υψους 2,15 Ρομπερτ Παρις γνωστος και ως σεφ ηταν ο βασικος σεντερ της μεγαλης δυναστειας των Σελτικς τη δεκαετια του 80 ο Παρις με περιπου 17 ποντους στη θητεια του στους Σελτικς βοηθησε σημαντικα στη κατακτηση των τριων τιτλων,ο Παρις επισης ανηκει στους καλυτερους 50 παιχτες ολων των εποχων.



1 Walter Brown-O Walter Brown ηταν ο ιδρυτης των Σελτικς,ο Brown επιλεον βοηθησε σημαντικα στην αναπτυξη του μπασκετ και του χοκευ στις ΗΠΑ,αυτος ειναι ο λογος κιολας που ανηκει στο HOF του χοκευ και του μπασκετ.



2 Red Auerbach-Ολη η ιστορια των σελτικς κρυβεται πισω απο αυτον το θρυλο που πριν λιγους μηνες μας αφησε.Με χαρακτηριστικο το πουρο ο μεγαλος Ρεντ αφησε εποχη σαν προπονητης αλλα και σαν παραγοντας,το μονο που εχω να πω ειναι''thanks Red



3 Dennis Johnson-Αλλος ενας που μας αφησε πριν λιγους μηνες,ο DJ ηταν και αυτος μελος της δυναστειας των σελτικς στα 80s,ο Τζονσον βοηθησε σημαντικα στην οργανωση του παιχνιδιου των Σελτικς και ειναι κατοχος 3 πρωταθληματων.


6 Βill Russell-Μιλαμε για εναν θρυλο,οι μαχες του με εναν ακομη θρυλο τον Ουιλτ Τσαμπερλεν τον εκανε ευρυτερα γνωστο σε ολο τον κοσμο.Ο Ρασελ διδαξε στους απογονους του την τεχνικη του μπλοκ,επιπλεον ο Ρασελ ειναι ο πολυνικης πρωταθλητης του ΝΒΑ με το φανταστικο νουμερο των 11 πρωταθληματων και ευκολονοητο ειναι πως ο Ρασσελ ανηκει στους καλυτερους 50,στο παλμαρε του επισης ανηκουν τα 5 MVP κανονικης περιοδου.



10 Jo Jo White-O White ανηκε στους σελτικς της δεκαετιας του 70,ο Ουαιτ πηρε δυο πρωταθληματα το 73 και το 74 που βγηκε και MVP το 1974,Ο Ουαιτ ηταν 7 συνεχομενες χρονιες all star αλλα και απο τους καλυτερους πασσερ της εποχης του.



14 Βοb Cousy-O Houdini του Hardwood ηταν ο πρωτος μεγαλος πλευ μεικερ και ενα απο τα αστερια των Σελτικς στα τελη του 50 και στις αρχες του 60,ο Κουζι κατεκτησε 6 πρωταθληματα με τη Βοστωνη,επιπελον ειναι ενας απο τους καλυτερους 50 ολων των εποχων.




15-Tom Heinsohn-Aλλος ενας συλλεκτης δαχτυλιδιων με 10 πρωταθληματα,ο Χαινσον επαιξε για χαρη των κελτων τη δεκαετια του 60 και πηρε ακομα 2 πρωταθληματα ως προπονητης των σελτικς το 1974 και το 1976,ο Χαινσον επισης ηταν καστερ αγωνων των σελτικς.




16 Satch Sanders-Mε 8 δαχτυλιδια τη δεκαετια του 60 και συμπαικτες οπως ο KC Jones και ο Βill Russell,ηταν αναμενομενο το 16 να κρεμαστει στον λιγο απο χωρο ουρανο του γηπεδου των Σελτικς




17 John Havlicek-Eνας ακομη συλλεκτης δαχτυλιδιων με 8 πρωταθληματα,ο Χαβλιτσεκ πηρε 2 πρωταθληματα το 1974 και το 1976 αντιστοιχα και αλλα εηι ρωταθληματα τη δεκαετια του 60,ο Χαβλιτσεκ επισης ανηκει στους 50 καλυτερους ολων των εποχων.



18 Dave Cowens-O Cow που δεχθηκε κριτικη για το μικρο μεγεθος του για να ειναι σεντερ ειναι κατοχος 2 πρωταθληματων το 1974 και το 1976 και αλλος ενας που ανηκει στους καλυτερους 50.




Loscy-Jim Loscutoff-O Lοscutoff ειναι κατοχος 7 πρωταθληματων με τους Σελτικς απο το 1957 εως το το 1964( το πρωταθλημα του 1958 δεν κερδιθηκε απο τους Σελτικς)ο Loscutoff φορουσε το νουμερο 18 αλλα το 18 αποσυρθηκε για χαρη του Καουενς.




19 Don Nelson-το νουμερο 19 ειναι κρεμασμενο για χαρη του Ντον Νελσον του νυν προπονητη των Ουορριορς ο Νελσον ειναι κατοχος 5 πρωταθληματων και θεωρειται ενας απο τους καλυτερους εκτους παιχτες ολως των εποχων αξειοσημειωτη αναφορα ειναι πως ο Νελσον ανηκει στους 10 καλυτερους προπονητες ολων των εποχων.



21 Bill Sharman-o Sharman ειναι κατοχος 5 πρωταθληματων εκ των οποιων τα τεσσερα ειναι με τους Σελτικς,ο Sharman ηταν ο καλυτερος σουτετ ελευθερων βολων για 7 χρονια και ανηκει στους 50 καλυτερους ολων των εποχων.



22 Εd Macauley-O Macauley κατοχος ενος πρωταθληματος με τους Χωκς του Σεντ λουις αγωνιστηκε στους Σελτικς απο το 1950-1956 οντας συμπαιχτης του Μπιλ Ρασσελλ




23 Frank Ramsey-Κατοχος 7 πρωταθληματων με τους Σελτικς στα τελη του 50 ως στα μεσα του 60 ο Ραμσυ ειναι μελος του HOF




24 Sam Jones-O Jones εχει για καθε δαχτυλο και ενα δαχτυλιδι,επισης ο Τζοουνς ηταν ολ σταρ και ενας απο τους καλυτερους 50 ολων των εποχων,αυτο που τον εκανε να ξεχωριζει ηταν το σουτ του τη κρισιμη στιγμη.



25 K.C. Jones-Με 8 πρωταθληματα σαν παιχτης και 2 σαν προπονητης ο Τζοουνς επαξια κερδιζει μια θεση στο HOF και την τιμη να του κρεμασουν τη φανελα.



31 Cedrick Maxwell-To Νο 31 ειναι κρεμασμενο για χαρη του Μαξγουελ,ο Μαξγουελ ειναι κατοχος 2 πρωταθληματων το 1981 οπου βγηκε και ΜVP τελικων αλλα και το 1984



32 Kevin Mchale-Μιλαμε για εναν απο τους καλυτερους PF ολων των εποχων ο υψους 208 εκατοστων ηταν μελος της δυναστειας του 80,ο Μακχειλ ανηκει στους καλυτερους 50 ολων των εποχων και ειναι μελος του HOF.



33 Larry Bird-Ωρα ισως για τον καλυτερο κελτη που επαιξε ποτε.ο λαρρυ λετζεντ οπως ειναι το παρατσουκλι του θεωρειται απο τους καλυτερους παιχτες ολων των εποχων αν οχι ο καλυτερος.Οι μαχες του με το στενο του φιλου Ματζικ Τζονσον ανεβασαν στα υψη τη δημοτικοτητα του.O ξανθος απο το french lick ειναι στα ματια μου ο καλυτερος στα βασικα του μπασκετ με το Πιστολ πητ,οτι και να πουμε για το Λαρρυ Μπερντ ειναι λιγο.3 φορες πρωταθλητης,3 φορες MVP κανονικης περιοδου,2 φορες MVP τελικων,ολυμπιονικης και σαφως ανηκει στους καλυτερους 50 ολων των εποχων.



35 Reggie Lewis-ο ατυχος της παρεας,ο Λιουις πεθανε απο ανακοπη καρδιας το 1993 τη στιγμη που στη κυριολεξια ενα αστερι γεννιοταν,αν ο Λιουις δεν ειχε πεθανει ποτε ισως τωρα τα πρωταθληματα των Σελτικς να ηταν ακομα περισσοτερα.



Johnny Most-Ενας ανθρωπος θρυλικη φιγουρα για τους απανταχου φιλους της Βοστωνης.Ο Μοστ αφησε τη τελευταια του πνοη στις 3 Ιανουαριου του 1993,ο Μοστ ηταν αυτος που περιεγραψε τους μεγαλους αγωνες των Κελτων,προσωπικα εμενα αυτο ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου quote που εχει πει ποτε Αμερικανος καστερ ''Now there's a steal by Bird! Underneath to DJ who lays it in!!...Right at one second left!! What a play by Bird! Bird stole the inbounding pass, laid it up to DJ, and DJ laid it up and in, and Boston has a one-point lead with one second left! OH, MY, THIS PLACE IS GOING CRAZY!!!
NBAholic
QUOTE
16 Satch Sanders
18-Loscy-Jim Loscutoff
19 Don Nelson
23 Frank Ramsey
31 Cedrick Maxwell


Σε σύγκριση με τους Λέικερς, οι Σέλτικς δεν υπήρξαν καθόλου φειδωλοί.
Υπερβολικό να αποσυρθούν οι φανέλες των συγκεκριμένων παικτών. Σπουδαίοι, δε λέω, αλλά οι φανέλες αποσύρονται για τους θρύλους (ή τους αποθανόντες, στην περίπτωση του Λιούις) και αυτοί βρίσκονται ένα (+) σκαλί πιο κάτω. Τώρα, δικαιούται ο Λόσκουτοφ να έχει τη φανέλα του αποσυρθείσα; Όσο και ο Ράμπις. Οι Φρανκ Ράμσεϊ/Σέντρκ Μάξγουελ όσο ο (ο δεύτερος πιθανώς λιγότερο από τον) Μπάιρον Σκοτ.

Για όσους δεν ξέρουν, βέβαια, χειρότεροι όλων είναι οι Μπλέιζερς...
Pierce
ετσι οπως πανε δεν θα μεινουν νουμερα για το ροστερ biggrin.gif .υπολογιστε οτι και το #34 σε καποια χρονια θα φυγει και αυτο....
Zmac
Πολύ καλό αφιέρωμα leb boy wink.gif .Αλλα στο τέλος δεν μπορώ να καταλάβω τι θα φοράνε... tongue.gif
lakersdynasty
Oι Λεϊκερς ειναι λιγο διχασμενοι γιατι στην Αμερικη που ειναι τεραστια ο τοπικισμος παιζει ακομη μεγαλυτερο ρολο! Κανονικα οι Λεϊκερς εχουν αποσυρει 7 νουμερα αλλα υπαρχουν αλλα 5 τουλαχιστον που θα επρεπε να αποσυρθουν απτην θρυλικη ομαδα της Μινεαπολις! Αλλα που...ε πως να τ κανουμε αυτοι δεν επεξαν στο LA! rolleyes.gif
NBAholic
To θέμα είναι, αν οι Λέικερς δεν αποσύρουν τις φανέλες των Μάικαν, Μίκελσεν, Πόλαρντ, Μάρτιν, μην πω και Λάβλετ, ποιος θα το κάνει; Οι Τίμπεργουλφς, με την ίδια λογική που οι Χόρνετς απέσυραν το 7 του Μάραβιτς, λόγω Ν.Ορλεάνης;
Pierce
θα μπορουσαν και οι δυο (!!) οπως για παραδειγμα εγινε με τον γουιλτ που και οι γουοριορς αλλα και οι σιξερς απεσυραν την φανελα του
NBAholic
Nαι, αλλά ο Γουιλτ έπαιξε και για τις δυο αυτές ομάδες.
Pierce
mea culpa.για καποιο λογο ξεχασα το περασμα του στην philly ως sixer(οπου τους εδωσε και ενα πρωταθλημα) και αναφερθηκα σε αυτον αποκλειστηκα ως μελος των philly warriors. mea culpa again smile.gif
morfi
QUOTE
16 Satch Sanders
18-Loscy-Jim Loscutoff
19 Don Nelson
23 Frank Ramsey
31 Cedrick Maxwell

Θα συμφωνήσω με NBAholic ότι σε μερικούς από αυτούς δεν άξιζε αυτή η τιμή (με χειρότερο όλων τον Νέλσον). Μερικές ενστάσεις μόνο :
1) Φρανκ Ράμσει : Ο Ράμσει είναι ο (κατά πολλούς) πρώτος έκτος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ. Τον θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Σέλτικς καθώς και της τότε πορείας της ομάδας. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς οτί βοήθησε στο μέγιστο εκείνη την ομάδα όπως και ότι μπορούσε να παίξει βασικός.
2) Τζιμ Λόσκουτοφ : Μαχητικός παίκτης, τα έβαζε με όλους και με όλα και τα έβγαζε πέρα αλλά μαζί με τον Νέλσον είναι οι μοναδικοί αυτής της λίστας που σίγουρα δεν τους αξίζει μία τέτοια τιμή. Τουλάχιστον ο αριθμός του τζίμυ παρέμεινε ελεύθερος, αν αυτό λέει κάτι.
3) Σέντρικ Μάξγουελ : Μιλάμε για τον (επίσημο) MVP των τελικών του 81. Συμφωνώ ότι ακόμη και έτσι είναι κάπως παρατραβηγμένο αλλά μερικές παραστάσεις που έδωσε στα πλειόφ καθώς και το ότι κράτησε την ομάδα λίγο πριν έρθει ο Μπερντ δικαιολογούν έστω και στο ελάχιστο μια τέτοια τιμή. Και πάλι παρατραβηγμένο...

QUOTE(NBAholic @ Sep 10 2007, 03:01 ) *
Οι Φρανκ Ράμσεϊ/Σέντρκ Μάξγουελ όσο ο (ο δεύτερος πιθανώς λιγότερο από τον) Μπάιρον Σκοτ.

Δεν ξέρω αν αξίζει κάτι τέτοιο ο Μπάιρον Σκοτ αλλά σίγουρα το αξίζει περισσότερο από τον Σέντρικ Μάξγουελ. Μόνο η διάρκεια του Σκοτ φτάνει.
NBAholic
QUOTE
Τουλάχιστον ο αριθμός του τζίμυ παρέμεινε ελεύθερος, αν αυτό λέει κάτι.


Δεν είμαι εντελώς σίγουρος τι εννοείς εδώ, αλλά ο αριθμός του "Λόσκι" είχε αποσυρθεί κανονικά. Απλώς, η ομάδα και προφανώς και ο ίδιος δέχτηκαν να γίνει μια εξαίρεση για τον Κάουενς.
Αν θυμάσαι, ακόμη και ο Μάτζικ είχε δεχτεί να επαναφερθεί το Νο32 όταν οι Λέικερς υπέγραψαν με το Μαλόουν.
Pierce
η wiki αναφερει

QUOTE
* Loscutoff, who wore #18, asked that his legacy be honored by allowing other Celtics to wear his number in the future. On one of the banners of retired numbers at the TD Banknorth Garden, Loscutoff is represented by a square with the letters "LOSCY".
morfi
QUOTE(NBAholic @ Sep 10 2007, 04:29 ) *
Δεν είμαι εντελώς σίγουρος τι εννοείς εδώ, αλλά ο αριθμός του "Λόσκι" είχε αποσυρθεί κανονικά. Απλώς, η ομάδα και προφανώς και ο ίδιος δέχτηκαν να γίνει μια εξαίρεση για τον Κάουενς.
Αν θυμάσαι, ακόμη και ο Μάτζικ είχε δεχτεί να επαναφερθεί το Νο32 όταν οι Λέικερς υπέγραψαν με το Μαλόουν.

Ναι, το θυμάμαι αυτό για με τον Μαλόουν. Η διαφορά είναι ότι η φανέλα του Μάτζικ είχε αποσυρθεί κανονικά μαζί με το νούμερο ενώ αυτή του Λόσκουτοφ είχε συμφωνηθεί από την αρχή να μείνει το νούμερο ελεύθερο. Τουλάχιστον έτσι ξέρω εγώ...
aegeansheed
Έχω ανεβάσει στο blog μία μετάφραση που έκανα από συνέντευξη του Sam Jones στο HOOP πριν λίγους μήνες.

ΛΙΓΚ

Δεν είναι αφιέρωμα, αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία με αναφορές στους πρώτους μεγάλους Celtics και σε βιωματικές καταστάσεις ρατσισμού.
sacarame
QUOTE(aegeansheed @ Jul 28 2011, 22:05 ) *
Έχω ανεβάσει στο blog μία μετάφραση που έκανα από συνέντευξη του Sam Jones στο HOOP πριν λίγους μήνες.

ΛΙΓΚ

Δεν είναι αφιέρωμα, αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία με αναφορές στους πρώτους μεγάλους Celtics και σε βιωματικές καταστάσεις ρατσισμού.



Πάλι αυτοδιαφήμιση....Τς τς τς

topscorer
σε μερικα χρονια θα επιτρεπουν και 3ψηφιους στη φανελα γιατι οι σελτικς θα εχουν αποσυρει απο το 0 μεχρι το 99. η πιο ιστορικη ομαδα του ΝΒΑ!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.