Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Οι μπασκετικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Οτιδήποτε για το μπάσκετ
sinkazama82
Με αφορμή την έντονη απογοήτευση που ένιωσα για μία ακόμη φορά παρακολουθώντας τα χθεσινά παιχνίδια της Α1 μέσω της εκπομπής Λεπτό προς Λεπτό της NOVA, αποφάσισα να κάνω μια ανάλυση των εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στο μπάσκετ, και συγκεκριμένα την προαναφερθείσα και την Super Euroleague του ίδιο καναλιού και του ΕΡΤ Euroleague Show της κρατικής τηλεόρασης.

Λεπτό προς Λεπτό.

Αρχικώς να αναφέρω πως θεωρώ παντελώς άστοχο το σύστημα με τις παράλληλες μεταδόσεις, το οποίο μπορεί να δουλεύει κάπως για το ποδόσφαιρο, μιας και ο εκάστοτε δημοσιογράφος που μεταδίδει μπορεί να ζητήσει να γυρίσει η εικόνα στο παιχνίδι του αν βλέπει ότι υπάρχει φάση που μπορεί να φέρει γκολ, αλλά για το μπάσκετ, που μπορεί μέσα σε δύο λεπτά να έρθουν τα πάνω κάτω, πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα. Αποκορύφωμα ήταν η χθεσινή εκπομπή, που με 5 παράλληλες μεταδόσεις (ενώ συνήθως ένα ματς μεταδίδεται ξεχωριστά, χθες δεν έγινε κάτι τέτοιο για άγνωστους λόγους) πραγματικά δεν παρακολούθησε κανείς κανέναν αγώνα, παρόλο που όλα τα παιχνίδια ήταν ντέρμπι (σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον).

Επιπλέον, παντελώς ακατανόητες μου μοιάζουν οι επιλογές αλλαγής εικόνας, τις οποίες μπορώ να αιτιολογήσω μόνο αν γίνεται με χρονόμετρο, μιας και άλλη λογική δεν φαίνεται να υφίσταται. Κατ' αυτόν τον τρόπο, έχω δει να γίνονται αλλαγές ακριβώς την ώρα που σουτάρει κάποιος παίκτης, με αποκορύφωμα κάποιες φορές που η εικόνα άλλαξε την ώρα που κάποιος εκτελούσε την δεύτερη βολή, για να πάει σε κάποιο παιχνίδι που εκείνη την στιγμή υπήρχε time out. Προφανώς συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν την αναμετάδοση και εκείνων στο στούντιο δεν φαίνεται να υπάρχει ενώ τα τεχνικά προβλήματα, που αναπόφευκτα προκύπτουν από την πληθώρα αναμεταδόσεων (και την ακαταλληλότητα πολλών γηπέδων) κάνουν την παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκπομπής ακόμη πιο δύσκολη. Το να μην ακούει κάποιος από αυτούς την ώρα που η εικόνα έχει γυρίσει στο παιχνίδι που μεταδίδουν είναι από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα της εκπομπής ενώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους έχουν ζητήσει να μεταδίδουν κανονικά τον αγώνα σε όλη την του διάρκεια, ώστε να μην χρειάζεται να τους ειδοποιεί κάποιος κάθε φορά που η εικόνα γυρνάει σε αυτούς. Για όσους δεν έχετε δει ποτέ την εκπομπή, ναι, όταν δεν δείχνει η εικόνα το παιχνίδι τους, απλώς κάθονται και παρακολουθούν. Επιπλέον, ενοχλητικό είναι και το γεγονός πως οι Συρίγος και Καούρης, που συνήθως παρουσιάζουν, νιώθουν την ανάγκη να κάνουν και μία εισαγωγή πριν αλλάξουν κάθε φορά παιχνίδι, γεγονός που κόβει ακόμα περισσότερο από την πραγματική μετάδοση των παιχνιδιών, αν και το συγκεκριμένο ίσως να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

Όσο αναφορά τους δημοσιογράφους, ο Καρύδας είναι φανερό πως βαριέται αφόρητα να περιγράφει τέτοιου είδους παιχνίδια, με αποτέλεσμα η μετάδοσή του να κυμαίνεται συνήθως κάπου ανάμεσα στο απαξιωτικό και το ειρωνικό ενώ οι υπόλοιποι σπάνια αποφεύγουν τα λάθη, κάποια εκ των οποίων είναι πραγματικά οφθαλμοφανή (λάθος ονόματα, αστοχία στην περιγραφή φάσεων κτλ).

Σε γενικές γραμμές, η εκπομπή αγγίζει τα όρια του απαράδεκτου, και το μόνο ελαφρυντικό που μπορώ να δώσω είναι πως το προϊόν (Α1) δεν είναι και τόσο ποιοτικό, αν και τα περισσότερα παιχνίδια φέτος, εξαιρουμένων των ΠΑΟ και Ολυμπιακού, είναι ντέρμπι. Από την άλλη, αν δεν μπορείς να πουλήσεις το Ρέθυμνο-Άρης, μετά τη νίκη του πρώτου απέναντι στην ΑΕΚ, την μονομαχία πατέρα-υιού στο ΠΑΟΚ-Κόροιβος, με τον δεύτερο να καίγεται για σωτηρία και το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που ισοβαθμούν στην πέμπτη θέση (Κολοσσός - Κηφισιά) τότε ίσως να φταις εσύ και όχι το προϊόν.

Super Euroleague

Πρόκειται για επέκταση της προηγούμενης εκπομπής στην Ευρωλίγκα, μιας και πολλά από τα μέλη της πρώτης συμμετέχουν και εδώ, με την ποιότητα του προϊόντος αυτή τη φορά να μην αφήνει καμία δικαιολογία για έλλειψη ποιότητας.

Εδώ τα πράγματα λοιπόν είναι σαφώς καλύτερα, με πιο ποιοτικούς δημοσιογράφους των οποίων η αναμετάδοση είναι σε γενικές γραμμές σωστή, και ολόκληρη μετάδοση όλων των παιχνιδιών της κάθε αγωνιστικής αν και από το στούντιο και όχι από το γήπεδο, πέρα από αυτήν την ελληνικής ομάδας που έχει στη διάθεση του κάθε εβδομάδα το κανάλι. Και εδώ βέβαια, κάποιες φορές η αναμετάδοση ξεχειλίζει από βαρεμάρα, ιδιαίτερα για τις μικρότερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Από κει και πέρα, η εκπομπή που ακολουθεί τους αγώνες, έχει μπόλικα θέματα. Αρχικά να αναφέρω ένα λάθος που θεωρώ πως γίνεται από όλες τις ανάλογες εκπομπές και είναι το γεγονός πως ασχολούνται πάρα πολύ με τον αγώνα που έχουν μόλις μεταδώσει, με ατέλειωτες αναλύσεις και συζητήσεις, εις βάρος του χρόνου των άλλων παιχνιδιών. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος από αυτούς που μόλις έχει παρακολουθήσει έναν αγώνα, έχει όρεξη να ακούσει μακροσκελής αναλύσεις και δημοσιογραφικές απόψεις πάνω σ'αυτόν, πέντε μόλις λεπτά αφού έχει τελειώσει το παιχνίδι. Θεωρώ πως σε αυτές τις εκπομπές θα έπρεπε να δίνουν περισσότερο χρόνο στα υπόλοιπα παιχνίδια, που είναι πολύ πιθανόν να μην τα έχει παρακολουθήσει κάποιος. Στη συγκεκριμένη εκπομπή όμως, ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο με τους δημοσιογράφους να «ξεπετάνε» ουσιαστικά τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Ακόμα ένα κουραστικό στοιχείο της συγκεκριμένης εκπομπής είναι η παρουσία στη θέση του αναλυτή του Μάνου Μανουσέλη, ο οποίος είναι μεν αρκετά συμπαθής αλλά η χροιά της φωνής του είναι άκρως κουραστική και μονότονη με αποτέλεσμα οι αναλύσεις του να γίνονται βαρετές και όχι λόγω περιεχομένου.

Από κει και πέρα πρόβλημα αποτελεί και όλη αυτή η οικειότητα μεταξύ των συντελεστών, με τις κόντρες τους να καλύπτουν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής ενώ ενίοτε η κατάσταση θυμίζει καφενείο με τον τρόπο που μιλάνε μεταξύ τους, τα αστειάκια και άλλα πολλά. Προφανώς δεν πρόκειται για βαρυσήμαντη εκπομπή (για μπάσκετ μιλάμε στην τελική), αλλά η αλήθεια είναι πως οι παρουσιαστές ξεφεύγουν αρκετά συχνά.

ΕΡΤ Euroleague Show

Εδώ τα λόγια περιττεύουν, μιας και πολύ συχνά η εκπομπή αποτελείται από Χατζηγεωργίου στην αναμετάδοση, Ιωάννου στο στούντιο και Νάτου στο ρεπορτάζ, ο οποίος ενίοτε συμπεριφέρεται «περίεργα», κάτι που έχει καταλάβει για τα καλά ο Radjulica, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα ευτράπελα που συνέβησαν μεταξύ τους φέτος.

Από κει και πέρα, η γραφικότητα του προγράμματος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με τον Ιωάννου να διακόπτει ασταμάτητα καλεσμένους και λοιπούς παρουσιαστές για να πει τα δικά του, τα οποία συνήθως κυμαίνονται από παντελώς άστοχα σχόλια μέχρι αστεία που κάνουν μόνο τον ίδιο να γελάει. Την τάση να διακόπτει βέβαια την έχει και ο Χατζηγεωργίου, με ανάλογα αποτελέσματα, ενώ η αντικειμενικότητα έχει πάει από καιρό περίπατο, με τον Ιωάννου να υποστηρίζει ανοιχτά τον Ολυμπιακό και τον Χατζηγεωργίου τον ΠΑΟ, σε σημείο υπερβολής. (Τουλάχιστον στην NOVA κάποια ελάχιστα προσχήματα τηρούνται).

Τέλος, η παρουσία της Κατερίνας Αναστασοπούλου δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο εξυπηρετεί, μιας και δεν φαίνεται να έχει πραγματικά σχέση με το αντικείμενο, αν και είναι αρκετά συμπαθής. Το μόνο που μου αρέσει στην συγκεκριμένη εκπομπή είναι πως αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα υπόλοιπα παιχνίδια, με εκτεταμένες παρουσιάσεις.

Να σημειώσω τέλος πως με κουράζει αφάνταστα όλο αυτό το γλύψιμο προς τους πάντες, ουσιαστικά και από τις τρεις εκπομπές καθώς και το γεγονός πως δεν ακούς ποτέ κανονική κριτική για κάποιον εντός ελληνικού χώρου ενώ η ειρωνεία και τα κακοπροαίρετα σχόλια περισσεύουν για παίκτες και ομάδες του εξωτερικού, αρκεί να μην είναι και αυτοί Έλληνες. Ο μόνος ουσιαστικά που ξεφεύγει από αυτήν την τακτική είναι ο Καρύδας, ο οποίος ενίοτε τους κράζει όλους, εικάζω λόγω παλαιότητας.

Συνοψίζοντας, θεωρώ καλύτερη από τις τρεις την Super Euroleague, αλλά σε στυλ του «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος».

Για μία ελαφρώς πιο καυστική περιγραφή, με βίντεο και φωτογραφίες, εδώ:
http://badbasket.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html
green_sky
QUOTE (sinkazama82 @ Apr 3 2016, 13:18 ) *
ΕΡΤ Euroleague Show

Τέλος, η παρουσία της Κατερίνας Αναστασοπούλου δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο εξυπηρετεί, μιας και δεν φαίνεται να έχει πραγματικά σχέση με το αντικείμενο, αν και είναι αρκετά συμπαθής.

Καταρχην να δηλωσω fun της Αναστασοπουλου.
Απο κει και περα αν και Παναθηναικος προτιμω στις μεταδοσεις και στον σχολιασμο τον στεναχωρημενο τον τελευταιο καιρο Ιωαννου απο τον Χατζηγεωργιου.Ο εξολοθρευτης,το σφυρι,ο kill bill , το πεταχταρι ....μια χαρα πανε με ενα ουισκακι.Σαφως βεβαια ο Ιωαννου και δεν κρατει ουτε τα προσχηματα αλλα χαλαλι του γιατι την ωρα του αγωνα με αυτα που λεει και την αναλυση που κανει δινει τροφη για "σχολια" οποτε περναει και πιο ευχαριστα η ωρα.
Απο την αλλη μετα απο καθε μεταδοση Χατζηγεωργιου παιρνω ενα depon γιατι εχω πονοκεφαλο απο τα στατιστικα.Ασε που με εκνευριζει πολυ η φωνη του.
Ο σχολιασμος των στιγμιοτυπων της Ερτ επρεπε να εχει τεχνικη αναλυση των αγωνων και οχι μια καταγραφη του σκορ.
Ο Σωτηριου ξερει μπασκετ αλλα δεν μπαινει σε βαθια νερα .......
yorgos
QUOTE
Από κει και πέρα, η γραφικότητα του προγράμματος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με τον Ιωάννου να διακόπτει ασταμάτητα καλεσμένους και λοιπούς παρουσιαστές για να πει τα δικά του, τα οποία συνήθως κυμαίνονται από παντελώς άστοχα σχόλια μέχρι αστεία που κάνουν μόνο τον ίδιο να γελάει. Την τάση να διακόπτει βέβαια την έχει και ο Χατζηγεωργίου, με ανάλογα αποτελέσματα


Θα μας λείψουν όλοι αυτοί κάποια μέρα και τα διηγούμαστε στα παιδιά μας σαν κάτι απίθανους εκφωνητές της Πάτρας τύπου Γεωργίου...

Ξέρουμε τι γίνεται με τα ματς της νέας Ευρωλίγκας από του χρόνου, ποιος τα παίρνει, αν θα έχουμε (ελπίζω) πάλι Χάτζη και Βαγγέλα να γελάμε και λίγο ή θα είμαστε σε πιο συμβατά επίπεδα γραφικότητας;
sinkazama82
QUOTE (yorgos @ Apr 7 2016, 01:23 ) *
Θα μας λείψουν όλοι αυτοί κάποια μέρα και τα διηγούμαστε στα παιδιά μας σαν κάτι απίθανους εκφωνητές της Πάτρας τύπου Γεωργίου...

Ξέρουμε τι γίνεται με τα ματς της νέας Ευρωλίγκας από του χρόνου, ποιος τα παίρνει, αν θα έχουμε (ελπίζω) πάλι Χάτζη και Βαγγέλα να γελάμε και λίγο ή θα είμαστε σε πιο συμβατά επίπεδα γραφικότητας;


Σίγουρα έχει τα δικαιώματα για ένα ακόμη χρόνο η Nova και νομίζω πως το ίδιο ισχύει και για το ένα ματς της ΕΡΤ. Οπότε μια από τα ίδια του χρόνου.

QUOTE
Ο Σωτηριου ξερει μπασκετ αλλα δεν μπαινει σε βαθια νερα .......


Που να πάρει σειρά κι αυτός ο έρημος, εδώ ο Ιωάννου διακόπτει τους καλεσμένους συνεχώς, στον Σωτηρίου θα κολλήσει;
argeitis
Ενδιαφέρον υπάρχει και από το ΟΤΕ TV για την Ευρωλίγκα.
Varvos
ο υιος συριγος εχει γινει πιο εκνευριστικος κι απο τον πατερα του
τον ακουω τα μεσημερια στο ραδιο μαζι με το βλαχοπουλο και μου σπαει τα νευρα
Ξερολας μεχρι αηδιας, προχθες προσπαθουσε να το παιξει καθηγητης μεχρι και στα μπλουζ, ημαρτον με το ψωνιο
Και συν τοις αλλοις εχει κανει και τη φωνη του και τον τροπο που μιλαει να μοιαζει με του πατερα του
Τραγικος
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.